با این همه درد چه باید بکنیم؟!

گروه اجتماعی الف،   4030517050 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

خانواده ایرانی، به خصوص جوانان، طی سه دهه گذشته خاطره خوشی از روند درمانی والدین مسن خود ندارند. از کمبود تخت بیمارستانی و کمبود پزشک متخصص گرفته تا کمبود پرستار و هزینه های درمان، جملگی تصویر بسیار نامطلوب و ناگواری از نظام درمان کشور در اذهان ترسیم کرده است. با این اوصاف تصور کنید طی چند دهه آینده که جمعیت سالمند افزایش می یابد با چه وضعیتی روبرو خواهیم بود؟!

با این همه درد چه باید بکنیم؟!

به گزارش الف پیری جمعیت یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی جوامع امروز است که تاثیرات عمیقی بر ساختار اجتماعی و اقتصادی دارد و نظام‌های سلامت را تحت فشار قابل توجهی قرار می‌دهد. افزایش تعداد سالمندان به معنای افزایش بیماری‌های مزمن و نیاز بیشتر به خدمات پزشکی و درمانی است، مسئله‌ای که اهمیت برنامه‌ریزی دقیق و سرمایه‌گذاری در تربیت و آموزش متخصصین پزشکی را بیش از پیش نمایان می‌سازد.

با توجه به روند رو به رشد پیری جمعیت در ایران و پیش‌بینی افزایش سالمندان به ۲۶ درصد تا سال ۱۴۳۰، نیاز به پزشکان متخصص به شدت افزایش خواهد یافت. در نتیجه این تغییرات جمعیتی و افزایش بیماری‌های مزمن، نظام سلامت با چالش‌های جدی مواجه شده و ضرورت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری در تربیت و آموزش متخصصین پزشکی بیش از پیش نمایان می‌شود.

یک چهارم کشور پیر می شوند
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، امروزه از جمعیت حدود 85 میلیون نفری ایران حدود 10.4 درصد بالای 60 سال و در سن سالمندی و نزدیک به آن قرار دارند. با روند موجود، جمعیت بالای 60 سال کشور تا سال 1430 به حدود 26 درصد (یک‌چهارم) و جمعیت بالای 65 سال به حدود 19 درصد (یک‌پنجم) می‌رسد. این بدان معناست که حدود 9 میلیون نفر در سن بالای 60 سال قرار خواهند داشت.

این آمار در صورتی است که تثبیت نرخ باروری کنونی یعنی ۱.۶۱ فرزند به ازای هر زن را تا سال ۱۴۳۰ داشته باشیم.
تحولات جمعیت ایران تا سال ۱۴۳۰ نشان می دهد با تثبیت نرخ باروری در ۱٫۶۱ فرزند به ازای هر زن نرخ رشد جمعیت تا پایان برنامه هفتم سال (۱۴۰۸) کاهشی و تا سال ۱۴۲۰ روند کاهشی آن تداوم خواهد داشت و از سال ۱۴۲۵ تا افق ۱۴۳۰ رشد جمعیت کشور منفی خواهد بود.
در این فرض تعداد جمعیت پس از روند افزایش قابل ملاحظه از حدود ۸۵ میلیون نفر به ۹۱ میلیون نفر در سال ۱۴۲۵ می‌رسد و پس از آن با کاهش نسبی جمعیت روبرو خواهیم شد، بطوری که جمعیت در افق ۱۴۳۰ به ۹۰٫۶۴ میلیون نفر خواهد رسید.

افزایش جمعیت سالمندان نیاز فزاینده‌ای به پزشکان متخصص را ایجاد کرده است. سالمندان معمولاً با بیماری‌ها و مشکلات پزشکی پیچیده‌تری نسبت به جوانان روبرو هستند که نیاز به تخصص‌های مختلف پزشکی دارند. بر اساس تحقیقی منتشر شده در سایت "WebMD" که از معتبرترین سایت‌های مراقبت‌های بهداشتی است، بزرگسالان بالای 65 سال بیش از دو برابر افراد 18 تا 44 ساله به پزشک مراجعه می‌کنند. افزایش شیوع بیماری‌های مزمن و ناتوانی‌های جسمی در میان سالمندان، نیاز به خدمات پزشکی تخصصی‌تری را ضروری می‌سازد.

تعداد متخصصین فعلی کافی نیست 
با توجه به اینکه 19 درصد جمعیت در سال 1430 را افراد بالای 65 سال تشکیل میدهند؛ در سال 1430 طبق آمار اعلامی انتظار حدود 17 میلیون سالمند بالای 65 سال را در کشور داریم. تعداد ویزیت مورد نیاز برای هر فرد در سال، حدود 3 بار توسط وزارت بهداشت تعیین شده و این عدد در سالمندان 2 برابر است. با توجه به این معادلات این جمعیت 17 میلیونی نیاز به 102 میلیون ویزیت دارند. با توجه به سند نقشه راه درمان ایران، اگر هر پزشک متخصص 260 روز در سال به ویزیت بپردازد و روزانه 20 مریض ویزیت کند در سال حدود 5200 بیمار میشود. بر اساس محاسبه های فوق برای ویزیت کردن این جمعیت 17 میلیونی نیاز به 20 هزار پزشک متخصص میباشد. با فرض قبول آمار سرانه 6 پزشک متخصص به ازای 10،000 نفر یعنی چیزی در حدود نصف متخصصین پزشکی فقط برای این جمعیت در نظر گرفته شده که از لحاظ آماری چشمگیر است.
برای پاسخگویی به نیازهای سالمندان در حوزه پزشکی، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی و تربیت پزشکان متخصص امری ضروری است. تشویق پزشکان به ادامه تحصیل و تخصص در زمینه‌های مورد نیاز، می‌تواند بخشی از راه‌حل این مشکل باشد.

سرانه های پایین تر از میانگین جهانی
سیستم بهداشتی و درمانی هر کشور یکی از پایه‌های اساسی توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی شهروندان است. پزشکان متخصص نقش مهمی در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی دارند و کمبود آنها می‌تواند به سلامت عمومی جامعه آسیب برساند. ایران با جمعیتی بیش از 80 میلیون نفر، به یک سیستم بهداشتی قوی و کارآمد نیاز دارد تا بتواند به نیازهای متنوع و روزافزون مردم پاسخ دهد. با این حال، طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) و نظام پزشکی، سرانه پزشک متخصص در ایران تنها 6 نفر به ازای هر 10,000 نفر است که پایین‌تر از میانگین جهانی قرار دارد.

با توجه به روند رو به رشد پیری جمعیت، نیاز به برنامه‌ریزی و اقدامات فوری در زمینه آموزش و تربیت متخصصین پزشکی، توسعه زیرساخت‌ها و استفاده از فناوری‌های نوین بیش از پیش احساس می‌شود. این اقدامات نه تنها می‌تواند از بار سنگین نظام سلامت بکاهد بلکه کیفیت زندگی سالمندان را نیز بهبود بخشد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۷۵۳۳۵۱۵:۲۹:۱۶ ۱۴۰۳/۵/۱۷
یک رییس‌جمهور انتخاب کردیم از روز اول کارش گیر کرده وسط شرایط حساس کنونی و جنگ و خونخواهی و انتقام سخت .
ناشناس۳۵۷۶۱۵۳۰۹:۲۶:۵۷ ۱۴۰۳/۵/۱۸
اگر فکر کردی رییس جمهور فقط باید یکجا بشینه اشتباه کردی... متاسفانه نکرده چهارتا جوان بگذاره روی کار البته چاره ای هم نیست اصلاح طلب ها غیر پیرمردهای امتحان پس داده کسی دیگر هم ندارند
باهر۳۵۷۵۳۵۲۱۵:۵۷:۲۹ ۱۴۰۳/۵/۱۷
برخی متخصصین پزشکی رشته های مختلف از کشور رفته اند. اکنون در شیراز فقط دو متخصص خوب جراحی زانو وجود دارد که برای نوبت گرفتن حتما بایستی پارتی داشته باشی و از یک پزشک ارتوپد دیگر نامه معرفی بگیری.
ناشناس۳۵۷۶۱۶۰۰۹:۲۹:۳۵ ۱۴۰۳/۵/۱۸
این بازار داغی پزشکاست برای هم دیگه.. غصه پیرمردها ی آینده را نخورید هوش مصنوعی تا چند سال دیگه جای دکترها را می گیرد و نگرانی نیست...
ناشناس۳۵۷۵۶۲۸۲۱:۵۱:۲۷ ۱۴۰۳/۵/۱۷
از قديم و نديم در فرهنگ ايرانيان بوده كه پيران بركت خانواده و فاميل هستند ، احترام شان واجب است . بحمد الله و المنه احترام و تكريم ريش سفيدان و بزرگان فاميل از واجبات ما ايرانيان هست ! ... انشا الله تعالي كه دولت هم به اين سنت ايراني اهميت بيشتر بدهد و قدر و منزلت ريش سفيدان و بازنشستگان و پيران را بيش از پيش رعايت نمايد و فرهيختگان يعني بازنشستگان را شرمنده اهل و عيال و عروس و داماد و نوه ننمايد ! كه البته تكريم سالخوردگان از آموزه هاي بسيار سفارش شده ديني هم هست !
ناشناس۳۵۷۶۰۵۸۰۸:۱۷:۴۳ ۱۴۰۳/۵/۱۸
چرا نصف جمعیت افغانستان(فقط مردان جوان با سابقه نظامی) را وارد کرده اید؟!
ناشناس۳۵۷۶۱۲۵۰۹:۰۶:۱۸ ۱۴۰۳/۵/۱۸
اینقدر آسمون ریسمون بافتی که بگی ظرفیت رشته های رو باید افزایش داد! خب کاری کنید که پزشکای متخصص از ایران فرار نکنند! این به مراتب راحت تر و کم هزینه تره!!!
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    2. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    3. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    4. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    5. کشوری که بازیچه رقابت های حزبی آمریکا شد

    6. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    7. متن کامل پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده به شورای حکام؛ به ایران تا بهار ۱۴۰۴ مهلت داده شد  

    8. شیطان بزرگ باز هم پیش نویس قطعنامه آتش بس غزه را وتو کرد

    9. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

    10. ادعای گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفت

    11. انتقال پایتخت وارد مرحله جدیدی شد

    12. رسایی: یک جریانی که ۸ سال کشور را به قهقرا برد امروز کنار گوش رئیس جمهور ایستاده است

    13. قتل شوهر با همدستی پسرعمه

    14. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

    15. حزب‌الله: اگر قدرت مقاومت نبود، آمریکا به دنبال راه حل نمی‌آمد

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. چطور ترازش کنیم؟!

    14. درد بیمار و ناز طبیبان !

    15. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    21.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    22. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    23. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

    24. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

    25. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

    آخرین عناوین