غول مسکن همه چیز را بلعیده است!

گروه اجتماعی الف،   4030621009 ۲۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن، از رشد، ۱۲.۸‌میلیون تومانی مسکن از سال گذشته تا مرداد ماه امسال خبر می‌دهد. نگاهی به سهم سایر حوزه‌ها از سبد هزینه‌های خانوارهای ایرانی، نشان می‌دهد سهم سایر بخش‌ها قربانی هزینه‌های بالای مسکن شده است. تفریح و سرگرمی، سهمی ۱.۵درصدی و سهم گوشت قرمز، تنها ۴.۴درصد از هزینه‌های یک خانوادۀ شهری را دربر می‌گیرد.

غول مسکن همه چیز را بلعیده است!

به گزارش الف آبراهام مازلو، در سال 1943، هرم سلسله مراتب معروف خود را منتشر کرد. این هرم نیازهای انسان را به پنج گروه تقسیم می‌کند و ایدۀ اصلی‌اش این است که انسان پیش از آنکه به سراغ نیازهای بزرگتر و آرزوها و اهدافش برود، ابتدا باید نیازهای اولیۀ خود را رفع کند. کف هرم یا اولین گروه و اساسی‌ترین نیاز انسان، نیازهای فیزیولوژیکی ما هستند. پوشاک، خوراک، تفریح و مسکن، در این دسته قرار دارند. انسان‌ها برای بقای خودشان به غذای مناسب، لباس، خواب کافی و سرپناه نیاز دارند. بخش زیادی از سبد هزینه‌های خانوارها را هم صرف تامین همین نیازها می‌شود. 

*مقایسه سهم مسکن در سبد هزینه های خانوارهای شهری ایران و کشورهای همسایه


در سال‌های اخیر و پس از جهش قیمت مسکن در سال 1397، مسکن سهم بیشتری را در سبد هزینه‌های خانوارهای شهری، اشغال کرد. رفته‌رفته آنقدر این سهم بزرگ شد که در حال حاضر، بیش از 50درصد سبد هزینه‌های خانوارهای کلان‌شهری، متعلق به مسکن است. با افزایش سهم مسکن به پوشاک، خوراک و تفریح، سهم کم‌تری اختصاص پیدا کرد. طبق گفته دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور، سرانۀ مصرف گوشت قرمز در کشور باید 30 کیلو گرم باشد در حالی که طبق آمار رسمی این عدد به 5کیلوگرم در سال، کاهش یافته است. 

اولین قربانی مسکن، مواد غذایی است
مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور، استاندارد مصرف گوشت قرمز برای هر فرد در سال را، 30کیلوگرم اعلام کرد. درحالی‌که این عدد در ایران، 5کیلوگرم است. کاهش مصرف گوشت قرمز، مضرات زیادی را برای بدن به همراه دارد و یک پیام روشن را مخابره می‌کند. اگر درآمد مردم، صرف هزینۀ گوشت و مواد غذایی نمی‌شود، برای چه چیزی هزینه می‌شود؟ بررسی آمارهای منتشر شده در سال‌های اخیر نشان می‌دهد، مسکن اجازۀ هزینه برای سایر نیازهای خانوار را نمی‌دهد. 

براساس آمار منتشر شده از مرکز آمار ایران، سهم مسکن در سبد هزینۀ خانوارهای شهری کل کشور برابر با 38.1درصد است. خانوارهای شهر تهران، 50.8درصد از درآمد خود برای مسکن پرداخت می‌کنند؛ یعنی بیشتر از نیمی درآمد یک خانوادۀ تهرانی، هزینۀ مسکن می‌شود. به‌طورکلی 72.5درصد از درآمد خانوار شهری، هزینه‌های غیرخوراکی و 27.5درصد، هزینه‌های خوراکی و دخانی است. هزینۀ بالای مسکن و البته اقتصاد تورمی، باعث شده تا مردم، میان نیازهای اساسی زندگی مجبور به انتخاب باشند و برخی را حذف کنند تا بتوانند حداقل سرپناهی را برای خانوادۀ خود تامین کنند. گوشت قرمز در این آمار، تنها 4.4درصد از هزینه‌های یک خانوادۀ شهری را دربر می‌گیرد.

خداحافظی تفریح از زندگی مردم

مسکن، فقط سهم خوراکی‌ها را از سبد هزینه‌های خانوارهای شهری کم نکرده است. تفریحات و پوشاک به میزان رشد سهم مسکن، سهم خود را از دست داده‌اند. آمارهای مرکز آمار نشان می‌دهد سهم مسکن از کل هزینه‌های خانوار، خوراکی و غیرخوراکی، به 38.1درصد در سال 1401 رسید. براساس تعاریف هبیتات (برنامۀ اسکان بشر سازمان ملل متحد)، در صورتی که سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوار بیش از 30درصد باشد، جامعه به بدمسکنی دچار شده است. این مقدار علاوه بر آنکه 8درصد از نرخ فقر مسکن بالاتر است، بالاترین سهم مسکن از سبد هزینۀ خانوارهای شهری ایرانی در چهار دهۀ اخیر نیز، هست. این عدد زمانی قابل توجه می‌شود که با کشورهای منطقه مقایسه شود. ایران در میان کشورهای منطقه بیشترین سهم مسکن را در سبد هزینه‌های خانوارهای شهری دارد. نمودار 2، نشان دهندۀ این مقایسه است. 

*مقایسه سهم مسکن و تفریح در سبد هزینه های خانوارهای استان تهران


کیفیت مناسب زندگی، افزون‌بر مسکن مناسب به تفریح و سرگرمی هم نیاز دارد. همان‌طور که غذا برای جسم انسان نیاز است، استراحت و تفریح هم نیاز روح است. به‌ویژه در زندگی‌های شهری که پر از دغدغه و شلوغی است. همان‌طور که پیش از این اشاره شد، قیمت بالای مسکن در سال‌های اخیر، از سهم مسکن هم کاسته است. مسکن و سرگرمی در گروه غیرخوراکی سبد هزینه‌های خانوار قرار دارند. درحالی‌که سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانواده‌های تهرانی، 50.8درصد است، تفریح و سرگرمی، سهمی 1.5درصدی دارد. با افزایش سهم مسکن، مردم ناچار به کم کردن از سرگرمی و استراحت‌شان شدند.

سفر برای مستاجران نیست

بد مسکنی، خود را سفر هم نشان می‌دهد. گردشگری حق تمام اقشار جامعه است؛ اما معضل مسکن این حق طبیعی را از برخی گروه‌های جامعه سلب کرده است. مردم از لحاظ محل زندگی به دستۀ شخصی، استیجاری و سازمانی تقسیم می‌شوند. براساس گزارش‌های مرکز آمار ایران، 32درصد مردم ایران مسکن ملکی ندارد. 23.2درصد مردم مستاجر هستند و 8.5درصد هم در منازل سازمانی سکونت دارند. 82درصد سفرهای انجام شده در سال 1400، توسط خانوارهایی با محل سکونت شخصی یا سازمانی انجام شده و فقط 18درصد مسافران، مستاجر بوده‌اند. بنابراین صاحب مسکن ملکی بودن به عنوان یکی از شاخص‌های تمکن مالی خانوار، سهم خود را در دسترس‌پذیر بودن خانوارها به گردشگری داخلی، نشان می‌دهد. مستاجران، توان مالی کم‌تری برای سفر دارند. 

قیمت بالای مسکن، فقط مردم را دچار بدمسکنی نکرده است. آن‌ها باید میان نیازهای اولیۀ زندگی، الویت گذاری کنند و برخی را فدای برخی دیگر کنند. در این میان به نظر می‌رسد تفریح و سفر و خوراکی‌های ضروری بدن، فدای مسکن شده است. جامعه، به شهروندانی پویا و سالم نیاز دارد. شهروندانی که هم از مسکن مناسب برخوردارند، هم خوراک و مواد مغذی لازم برای سلامت در دسترس‌شان قرار دارد و هم امکان سفر و تفریح، برایشان فراهم است. به نظر می‌رسد این شرایط برای بسیاری از مردم ایران فراهم نیست و تورم مسکن بر همۀ ابعاد زندگی اثر منفی گذاشته است. دولت چهاردهم حل مشکل مسکن را باید در اولویت قرار دهد و به این نکته توجه کند که بحران مسکن، فقط یک مسئلۀ اقتصادی نیست و بر جنبه‌های اجتماعی، فرهنگی زندگی تاثیر دارد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۰۲۳۸۱۱۳:۵۲:۴۸ ۱۴۰۳/۶/۲۱
راهکار چیه ؟؟
ناشناس۳۶۰۲۴۴۷۱۵:۰۲:۰۱ ۱۴۰۳/۶/۲۱
اولین و زیر بنایی آن مالیات بر دلالی کاذب هست تا پول سرگردان کمتر به آن برود و به سمت تولید ازجمله ساخت مسکن برود دوم با توجه به افزایش قیمت دلار غیر واقعی در سال 97 و تخریبی که کرد هرسال 10 الی 15 درصد کمتر از تورم نرخ دلار افزایش یابد تا بعد مدتی جبران شود کاری که سال قبل دولت قبلی انجام داد منتهی چون برنامه کاهش تورم بود و افزایش حقوق بر مبنای آن صورت گرفت قدرت خرید مسکن بهبود نیافت و ثابت ماند و افزایش حقوق با چاپ پول هم خودش باعث افزایش تورم می شود...
ناشناس۳۶۰۲۵۹۵۱۸:۰۱:۵۵ ۱۴۰۳/۶/۲۱
کشور پس از سالها تحریم و تنشهای مختلف و تورم بالادچار مشکلات اقتصادی شده است و مشکل مسکن یکی از نتایج آن است .
ناشناس۳۶۰۲۳۸۴۱۳:۵۵:۲۲ ۱۴۰۳/۶/۲۱
آب ندارن، گاز و برق ندارن. مسکن ندارن و در کل امید ندارن میگن مسکن درست کنید فقط
ناشناس۳۶۰۲۳۸۷۱۳:۵۹:۵۲ ۱۴۰۳/۶/۲۱
تورم بالا و کاهش ارزش پول ملی بدنبال آن عدم وجود تناسب بین دخل و خرج باعث شده تا هیچ چشم انداز روشنی پیش روی مردم نباشد.
ناشناس۳۶۰۲۴۱۱۱۴:۳۵:۵۰ ۱۴۰۳/۶/۲۱
افغانها را بریزین بیرون ما خودمون کلی مشکلات داریم این همه افغان دارن از یارانه اب و برق و سوخت و نان و ...استفاده می کنند خانه ها را اشغال کردن شغل جوانان ما را گرفته اند و به شدت مشغول زاد و ولد هستند هیچ کدام هم سرمایه و تخصص و سواد ندارن
ناشناس۳۶۰۲۴۲۵۱۴:۴۷:۱۶ ۱۴۰۳/۶/۲۱
تورم مسکن از تورم خوراکی کمتر هست در این یکسال با این حال برگردید به سال 97 و خلق ارز 4200 که باعث شد قیمت مسکن رشد بالایی کند چون همگرایی مستقیم دارد حتی دوبرابر نرخ واقعی خودش همانند قیمت دلار که 2 برابر قیمت واقعی خودش بالا رفت
مهدی۳۶۰۲۴۲۷۱۴:۴۸:۴۰ ۱۴۰۳/۶/۲۱
علتش عدم‌توسعه فضاهای شهری و کمبود زمین مناسب و دارای زیرساخته
ناشناس۳۶۰۲۴۲۹۱۴:۴۹:۳۶ ۱۴۰۳/۶/۲۱
همه هجوم آوردن به تهران قیمت مسکن چه جوری پایین بیاد وقتی تقاضا بالاست؟؟؟
ناشناس۳۶۰۲۵۵۹۱۶:۵۷:۵۷ ۱۴۰۳/۶/۲۱
حالا نه که در شیراز و اصفهان و مشهد و اراک ارزونه ! یه جوان چطور با این قیمت ها صاحب خونه بشه ؟
ناشناس۳۶۰۴۳۱۵۱۱:۴۳:۰۰ ۱۴۰۳/۶/۲۴
هیچ تقاضایی با این قیمتها نیست. ربطی هم به تهران نداره. بانکها و نهادهای بزرگ اقتصادی حباب مسکن (در اصل زمین) را باد کردند و الان دارند سرمایه خودشون را از مسکن بیرون میکشن و به زودی شاهد ترکیدنش خواهیم بود و مردمی که فکر میکنن میلیاردر هستند با سیلی واقعیت مواجه خواهند شد مثل بورس سال 99 . شما اگر نمودار قیمت زمین به دلار را نگاه کنید طی سی سال اخیر ده تا حتی گاها سی برابر شده. توجه کنید قیمت به دلار و نه ریال. این درحالیه که نرخ رشد حمعیت کاهشی هست. قدرت خرید به صفر رسیده و مهاجرت هم در حداکثر تاریخی خودش قرار داره و پارامترهای محیط زیستی در شهرهای بزرگ ابر بحرانی شده. الان اپارتمانی که متری بیست میلیون هزینه ساخت داره گاها تا متری 60 میلیون اونهم در مناطق متوسط سهم زمینش میشه که با سودش باید مثلا متری 120 میلیون فروخته بشه که هم قیمت خیلی از شهرهای اروپایی هست و رسما بسیار غیر منطقی هست.
ناشناس۳۶۰۲۴۵۲۱۵:۰۶:۵۶ ۱۴۰۳/۶/۲۱
کشوری با داشتن بیشترین منابع خدا دادی دارای آب و هوای متنوع و منطقه سوق الجیشی اما بدلیل مدیریت نالایق آویزان کشورهای کوچک مثل امارات . دارای دشمنان زیاد از جمله همه همسایگان،
ناشناس۳۶۰۲۴۵۳۱۵:۰۷:۰۰ ۱۴۰۳/۶/۲۱
صدا و سیما برای دولت سیزدهم دستاورد تولید می کنه . این گرانی مسکن هم از همان دولت است. یادمان نرفته که حقوق کارمندان را حتی نصف تورم هم زیاد نمی کردند.
ناشناس۳۶۰۲۶۲۵۱۹:۰۰:۳۱ ۱۴۰۳/۶/۲۱
خیر قربان
ناشناس۳۶۰۲۴۶۵۱۵:۱۸:۲۴ ۱۴۰۳/۶/۲۱
این نمودار اشتباه هست سال 92 به طور متوسط برای خرید یک متر خانه در تهران 7 ماهه می شد با کف حقوق از سال 97 به بعد 14 ماهه
ناشناس۳۶۰۲۴۶۷۱۵:۱۹:۵۴ ۱۴۰۳/۶/۲۱
اغلب بنگاه های املاک، از بزرگترین مسببین این مشکل بزرگ هستند که مثل قارچ در همه جا رشد غیر متعارف دارند. اینهمه بنگاه املاک!!؟ و قطعا هرکدام کلی هم هزینه دارند و به ناچار باید بازار را ملتهب نگه دارند و به هرطریق شده این هزینه ها را تامین کنند.
صمصام۳۶۰۲۴۷۲۱۵:۲۲:۲۸ ۱۴۰۳/۶/۲۱
متاسفانه اکنون وارد یک چرخه تلخ و تاسفبار شده ایم ببخشید که کلامم تلخ و ناراحت کننده است اما خب حقیقت همیشه تلخ است در حال حاضر متولدین دهه های 60 و 70 و حتی 50 و 80 منتظر مرگ والدین هستند تا با پول ارثیه بتوانند بخشی از پول خرید یا اجاره و رهن خانه را تامین کنند ...پولی که نسل به نسل کوچکتر و بی ارزش تر میشود هیچ اراده ای در دولت و حاکمیت برای برون رفت از این وضعیت اسفبار وجود ندارد . بارها گفته ام تا زمانی که ارزش زمین از قیمت تمام شده مسکن حذف نشود این وضعیت کماکان ادامه خواهد داشت
ناشناس۳۶۰۲۵۳۸۱۶:۲۸:۱۷ ۱۴۰۳/۶/۲۱
واقعا درست ودقیق گفتی خیلیها را می شناسم که منتظر مرگ والدین خود هستن تا بتوانن مشکل مسکن خود را حل نمایند .به کجا رسیده ایم
ناشناس۳۶۰۲۵۵۰۱۶:۴۶:۳۵ ۱۴۰۳/۶/۲۱
من دلم می خواد فرزندم اول سر و سامان بگیره که خیالم راحت باشه ولی نه کار هست و نه امکان ازدواج
ناشناس۳۶۰۲۴۷۴۱۵:۲۵:۰۹ ۱۴۰۳/۶/۲۱
غول مسكن همه چيز را بلعيده است ! ----------------------------------------------- در يك كلام خدا كنه كرامت انساني ، بلعيده نشود ! بر عهده همه دولتهاست در همه ممالك كه حرمت و كرامت انساني مردمانشان را حفظ كنند تا هر انساني بدون خيلي از مشكلات و دغدغه احتياجات زندگي بتواند فارغ بال به آنجا رسد كه .. --- به كجا برسد برادر ؟ ---به آنجا كه شاعر فرمود : « رسد آدمي به جايي كه به جز خدا نبيند بنگر كه تا چه حد است مقام آدميت » ! --- انشا الله ... انشـــــــاالله !!
ناشناس۳۶۰۲۴۸۶۱۵:۳۵:۰۷ ۱۴۰۳/۶/۲۱
تا دیروز که اعتقاد داشتین اسب زین شده است .
امیر۳۶۰۲۵۰۶۱۵:۴۷:۵۱ ۱۴۰۳/۶/۲۱
بنظر میرسد برای دولتمردان بسیار سخت است که درک کنند مسکن در زندگی انسانها دارای اولویت بسیار بالایی است .
ناشناس۳۶۰۲۵۳۶۱۶:۲۲:۴۸ ۱۴۰۳/۶/۲۱
کسانی که باعث همه مشکلات در کشور هستند نباید انتظار داشت برای حل آنها تلاش کنند این انتظار و یا چنین فکری عبث است.
ناشناس۳۶۰۲۵۴۴۱۶:۴۱:۲۹ ۱۴۰۳/۶/۲۱
مشكلات مسكن مردم را به ستوه آورده ديگر رمقي براي مردم باقي نمانده .
ناشناس۳۶۰۲۷۰۹۲۲:۰۰:۱۹ ۱۴۰۳/۶/۲۱
فقط مسکن نیست کشوری با این همه ثروت چرا باید این اوضاع را داشته باشد ؟؟
ناشناس۳۶۰۲۹۸۰۱۳:۲۴:۵۷ ۱۴۰۳/۶/۲۲
والا زیر پای بعضی ها خودروهایی هست که از یک آپارتمان هفتاد متری گرونتره.
ناشناس۳۶۰۲۵۶۶۱۷:۱۵:۱۲ ۱۴۰۳/۶/۲۱
۴ میلیون مسکن چی شد؟
ناشناس۳۶۰۲۷۵۷۰۰:۳۳:۰۵ ۱۴۰۳/۶/۲۲
اراده واقعی برای بازگشت دادن افاغنه به کشورشان وجود ندارد وگرنه ظرف مدت حداکثر شش ماه صدها هزار مسکن اشغال شده توسط مهاجران تخلیه وفشار روی مردم بسیار کم میشد
ناشناس۳۶۰۴۲۸۹۱۱:۲۰:۴۷ ۱۴۰۳/۶/۲۴
چرا هر روز وضع مردم و جامعه بد و بدتر میشود چون دولت و نظام با پول نفت و گاز و منابع طبیعی که خود را مالک بی منازع آن می داند ، اداره می شود و مردم در این سیستم مصرف کننده و مستاجر برای دولت بشمار می آید و صرف وقت و پول ، هدر دادن انرژی ست و باعث بالا رفتن توقعات مردم می شود.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. توضیح درباره همسر عراقچی

  2. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  3. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  4. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  5. توصیه به قالیباف برای مدیریت فضای بین دولت و مجلس / لاریجانی با چه کسانی مرزبندی می‌کند؟/ پشت پرده فیلم درگیری در فرودگاه مهرآباد چیست؟

  6. سلامی: اراده حزب‌الله به اسرائیل تحمیل شد/ داستان ادامه دارد

  7. محسن ‌هاشمی دولت روحانی را هم افراطی خواند!

  8. کولاک زیباکلام در آنتن زنده تلویزیون وزارت خارجه آمریکا

  9. جنگل قوانین !

  10. اعترافات تکان دهنده دختر طماع افغانستانی

  11. سارقان مسلح تهران تنها ۱۲ساعت پس از آزادی دست‌به‌کار خلاف زدند/ سردسته باند: غیر از خلاف، کاری بلد نیستم؛ ماشین سرقت می‌کنم به‌سرعت پلک‌زدن

  12. حاشیه‌های خواندن مهران مدیری با علی زندوکیلی؛ وقتی خوانندگی «دست‌گرمی» سلبریتی‌ها می‌شود!

  13. گلایه توئیتری ظریف از تشکیل پرونده برای محسن رنانی/ او از دلسوزترین اندیشمندان این مرز و بوم است

  14. جلالی: سفر پزشکیان به مسکو، تاریخی خواهد بود

  15. ۳۵ درصد کارگران فقط حقوق پایه می‌گیرند، بدون مزایا

  16. پسر جوانی، دوست صمیمی خود را کشت و مثله کرد

  17. خانه‌دار شدن یک رویا شده است

  18. با این روش، همسان سازی حقوق بازنشستگی را پیگیری کنید!

  19. آماری ترسناک از میزان ابتلا به سرطان در کشور!

  20. استیضاح وزیر نفت متوقف شد

  21. سخنگوی سپاه: فرمان برسد، محاسبات دشمن را تغییر خواهیم داد

  22. تهدید به قتل استاد دانشگاه توسط حامیان سگ‌های ولگرد/ پخش تماس تلفنی فرد تهدید‌کننده در تلویزیون

  23. تدابیر امنیتی نیروهای الجولانی برای حفاظت از سفارت ایران در دمشق

پربحث‌های هفته

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  3. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  6. بهشت زمان شاه !

  7. توضیح درباره همسر عراقچی

  8. «بن بست» فرزین؟!

  9. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  10. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  11. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  12. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  13. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  14. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  15. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  16. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  17. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  18. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  19. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  20. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  21. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  22. راه نجات

  23. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  24. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  25. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

آخرین عناوین