چطور ترازش کنیم؟!

محمد سعادتمند، گروه اقتصادی الف،   4030824012 ۱۴ نظر، ۱۶ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
چطور ترازش کنیم؟!

با دستور رییس جمهور مبنی بر عدم مازوت سوزی در نیروگاهها در آستانه فصل سرما ، دولت اقدام به قطع برق مشترکین خانگی و تجاری به صورت دوره ای و با اطلاع قبلی نموده است.

در مقاله 21 آبان به جوانب و عوارض قطع برق مشترکین بویژه با توجه به شرایط اقلیمی و البته فضای شبه جنگی منطقه پرداختیم و در این مقاله می خواهیم ببینیم چرا کشور با ناترازی در تولید ومصرف گاز طبیعی مواجه می باشد.

ابتدا نگاهی به آمار تولید گاز طبیعی در کشور و رتبه جهانی ایران بیندازیم :
ایران سالانه حدود 250 میلیارد مترمکعب  گاز تولید می کند که از این حیث و پس از آمریکا و روسیه  سومین تولید کننده بزرگ گازطبیعی جهان می باشد.

این میزان تولید گاز البته با ورود سرمایه خارجی و فناوری پیشرفته  قابل افزایش است اما واقعیت این است که همین میزان تولید نیز بسیار قابل توجه و زیاد می باشد.
اما مشکل چیست که درفصول سرد سال با پدیده کمبود گاز مواجه می شویم ؟

این کمبود گاز در سالهای گذشته به جهت عدم قطع گاز خانگی با مازوت سوزی در نیروگاهها به جای گاز طبیعی و قطع گاز صنایع جبران می شد.
پس ریشه ناترازی کجاست  که علی رغم تولید بالای گاز باز هم با کمبود آن بویژه در فصول سرد سال مواجه می شویم؟

جواب این سئوال مهم را به طور مجمل می توان بدینگونه لیست نمود :
1- مصرف بسیار بالای گاز درایران به گونه ای که این میزان  بیش از  3 برابر متوسط  جهانی می باشد. 

حال سئوال بعدی ایجاد می شود و آن این است که چرا مصرف گاز در ایران اینقدر زیاد است ؟ جواب ها را می توان در سطور زیر یافت :
الف ) بخش عمده گاز کشور یعنی بیش از 70 درصد آن در بخش خانگی ، تجاری  و صنایع خرد مصرف می شود .

این میزان مصرف در این بخش بسیار زیاد بود ه و دلایل این موضوع بدین شرح می باشد :
1- وسایل گازسوز خانگی و تجاری که عهده دار گرمایش و پخت و پز می باشند ( بخاری ها ، پکیچ و آبگرمکن ، مشعل های موتورخانه ها و... ) به شدت پر مصرف و غیر بهینه می باشند.
2- عمده ساختمان ها اعم  از مسکونی تجاری و اداری در کشور برپایه صرفه جویی در مصرف انرژی  مطابق  مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان  ساخته نشده اند در نتیجه هدر روی انرژی بسیار بالایی را در ساختمانها شاهد هستیم.
3 - الگوی مصرف بخش زیادی از مردم هنوز هم متاسفانه نادرست بوده و این موضوع هم به افزایش مصرف انرژی منجر شده است.
ب) بخش عمده برق کشور توسط نیروگاههای حرارتی تولید شده و سوخت اصلی این نیروگاهها گاز طبیعی می باشد ، در نتیجه بخش زیادی از گاز تولیدی به نیروگاهها برای تولید برق اختصاص می یابد.

در حالی که در اکثر کشورهای دنیا بخشی از تولید برق نیروگاهها توسط سوخت ذغال سنگ تامین می شود.

در واقع نیروگاهها بعد از مصارف خانگی بزرگ ترین مصرف کننده گاز کشور می باشند ، اینجاست که لزوم تنوع بخشی به روشهای تولید برق در کشور مانند احداث نیروگاههای هسته ای ، برق آبی ، خورشیدی و بادی و همچنین تنوع بخشی به سوخت نیروگاههای حرارتی به شدت خود را نشان می دهد.

اینها و برخی عوامل دیگر در مجموع باعث شده که علی رغم تولید نسبتا مناسب گاز طبیعی در کشور اما به دلیل عدم مدیریت درست مصرف در درجه اول در سطح کلان و ملی ( عدم تولید وسایل گاز سوز با مصرف بهینه و کم ، ساختمان سازی بدون رعایت آیین نامه ها و مباحث صرفه جویی در مصرف انرژی و ... ) و در سطح خرد ( مصرف نادرست برخی از مردم ) با ناترازی گاز در کشور مواجه باشیم.

مسلما افزایش تولید یکی از مهم ترین راه های جبران این ناترازی می باشد اما این راهکار تنها در صورتی جواب می دهد که دولت ، مجلس و دیگر ارکان تصمیم گیر کشور با همراهی مردم فکری اساسی برای مصرف بهینه  گاز که یک سوخت تجدید ناپذیر و تمام شدنی می باشد بنمایند.

در غیر این صورت هر چقدر هم گاز بیشتری تولید شود که  البته این افزایش تولید به دهها و صدها میلیارد دلار پول نیاز خواهد داشت  ، به همان نسبت گاز بیشتری به هدر رفته و این سرمایه ملی که می تواند و بایستی به عنوان یک منبع بزرگ صادراتی و درآمدی برای کشور باشد ، در بخاری و پکیج های پر مصرف و در خانه های غیر عایق و استاندارد  تبدیل به دود شده و به هوا می رود  .

دیدگاه کاربران

1۳۶۶۲۲۴۵۱۶:۱۱:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۲۴
راه حل ارائه شده بلند مدت است و ضمانت اجرایی ندارد
ناشناس۳۶۶۲۲۵۰۱۶:۲۴:۲۶ ۱۴۰۳/۸/۲۴
یکی از روشهای موثر کاهش مصرف انرژی صدور شناسنامه بهری وری انرژی ساختمان است، که امروزه در دنیا امری متداول است و تخصیص وام های کم بهره جهت بهبود بهره وری ساختمان است. البته تا زمانی که قیمت گاز و انرژی پایین باشد عایق بندی و به کارگیری مصالح وتکنولوژی جدید ساختمان سازی مورد عنایت قرار نخواهد گرفت.
ناشناس۳۶۶۲۲۵۹۱۷:۰۱:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۲۴
۱-واردات و تولید خودروی برقی که برقش از انرژی خورشیدی باشه حداقل ۵۰درصد خودروهای کشور ۲- تبدیل مازوت به گازوئیل که سوخت تمیزتری هست ۳-فروش اقساطی پنجره های دوجداره و حتی باسوپسید به روستاها ۴-گسترش انرژی های پاک مثل بادی و خورشیدی ۵-سبک خانه سازی ویلایی
ناشناس۳۶۶۲۲۶۴۱۷:۱۸:۳۹ ۱۴۰۳/۸/۲۴
در تمام شهرها تعداد زیادی از فروشگاه ها و تعمیرگاه ها علی رغم روشن بودن بخاری درهای ورودی باز هست و موجب هدر رفت انرژی میشود چرا نظارتی بر این اماکن نیست
ناشناس۳۶۶۲۲۶۹۱۷:۴۲:۲۳ ۱۴۰۳/۸/۲۴
اول انتخاب مدیران را با شایسته سالاری تنظیم کنید ...
ناشناس۳۶۶۲۲۷۰۱۷:۴۴:۳۱ ۱۴۰۳/۸/۲۴
دارنده سومین مخاذن نفت و گاز دنیا ؟
خسرو سلجوقی۳۶۶۲۲۷۱۱۷:۴۶:۲۳ ۱۴۰۳/۸/۲۴
پ – اجرای پروژه‌های مستقل و فوری: 1- تعیین سهمیه برای هر واحد مسکونی به قیمت یارانه در انرژی شامل گاز، برق و خرید هر میزان سهمیه اضافی مصرف نشده به قیمت رقابتی و تضمینی در بازار (قیمت فروش به صنایع) 2- قیمت فروش برق به غیر واحدهای مسکونی بر مبنای نرخ قیمت فروش به صنایع تعیین شود. بدیهی است در خصوص بخش مسکونی نیز اضافه بر میزان سهمیه یارانه‌ای مابقی به قیمت فروش به صنایع انجام شود. 3- ایجاد نیروگاه مجازی با استفاده از فناوری سازمان سکویی: خرید انرژی، نیروگاه‌های محلی (مسکونی، اداری، شرکتی و...) به قیمت رقابتی در ساعات پیک با استفاده از سازمان سکویی 4- با اعمال نظام قیمت‌گذاری رقابتی، برای بخش خصوصی، به‌کارگیری از تجهیزات کم‌مصرف و فرایندهای مدیریت مصرف در ساخت‌وساز و فناوری و غیره بدون دستور مهیا خواهد شد. 5- با اعمال نظام قیمت‌گذاری رقابتی، برای بخش خصوصی، ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر و غیره بدون دستور مهیا خواهد شد. 6- ... 7- ... کانال تلگرامی دانش توسعه پایدار https://t.me/+DnySOH0rlx83ZjM0
ناشناس۳۶۶۲۲۷۶۱۷:۵۵:۴۷ ۱۴۰۳/۸/۲۴
چند راه اساسی دارد تا گاز که سرمایه ملی است است حفظ شود و مصرف هم شاقول و تراز و شلنگ تراز شود ۱- سرانه هر نفر برای گاز معلوم شود و بیش از آن برای کسی که حتی پول هم داشته باشد و با هر قیمتی بتواند بخرد فراهم نباشد۲- در زمستان اصناف که اکثر ا هم خودشان علاف هستند و هم مردم که برای گشت ‌‌گذار علاف و سلندر کوچه و خیابان هستند شب های زمستان که هم گاز زیادی مصرف می کنند تا واحد و پاساژ تجاری و واحد صنفی را گرم نگه دارند از ساعت ۶ بعد از ظهر هیچ واحد تجارب غیر ضرور حق فعالیت نداشته باشد
رضا۳۶۶۲۲۸۶۱۸:۱۵:۳۶ ۱۴۰۳/۸/۲۴
خیلی ساده قیمت را ۲۰ برابر کنید همه چیز درست میشه و مردم یاد می‌گیرند چطور مصرف کنند
ناشناس۳۶۶۲۲۹۱۱۸:۲۶:۴۸ ۱۴۰۳/۸/۲۴
چرا نمی گید مازوت تنها 5% آلودگی رو تولید می کنه و این 4 نیروگاهی هم که دولت مازوتش رو فطع کرده تنها 9% کل مازوت رو استفاده می کنن؟ چرا نمی گید مازوت تنها در تولید برق استفاده نمیشه و مثلا در کارخانه های تولید سیمان هم تولید میشه؟
ناشناس۳۶۶۲۳۱۳۱۹:۱۰:۲۰ ۱۴۰۳/۸/۲۴
چطور ترازش کنید؟ کاری نداره ما فقرا کمتر مصرف میکنیم و شما هم قیمت انرژی را افزایش می دهید تا ثروتمندان بتونن بیشتر مصرف کنن
ناشناس۳۶۶۲۳۲۲۱۹:۳۶:۵۵ ۱۴۰۳/۸/۲۴
با تدبیر باید ترازش کرد
باهر۳۶۶۲۳۴۲۲۰:۱۸:۳۱ ۱۴۰۳/۸/۲۴
در نیروگاه ها و سایر صنایع هم بعلت مصرف زیاد گاز در واقع گاز هدر می رود چون دستگاه ها کیفیت مطلوب ندارند و بهینه سازی نشده اند و یا در اثر تحریم ها نوسازی و جایگزین نشده اند مثلا راندمان نیروگاهی که باید حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد باشد حدود ۲۰درصد می باشد. و خیلی از گازها در دربا و خشکی در مشعل ها سوزانده میشوند و جمع اوری نمی شوند. مردم بعلت نداشتن فرهنگ مصرف و عدم تبلیغات بایسته و پیوسته( و نیز عدم اموزشهای لازم به دانش اموزان و دانش جویان در رابطه با مصرف بهینه و پس انداز حداکثر) و نیز در ادرات و منازل رعایت نمی کنند و گاز را عملا هدر می دهند.
ناشناس۳۶۶۲۳۵۴۲۰:۳۹:۵۰ ۱۴۰۳/۸/۲۴
یک بار دیگر آمارها را بررسی کن. با ضرب و تقسیم ببین درست درمیاد؟ صادرات را به نام مصرف خانگی فاکتور نمیکنند؟ یک زمانی میگفتند مازوت سوزی نداریم ولی داشتند. الان مازوت صادر میکنند میگن هوا را کثیف میکنه. خلاصه زود نتیجه نگیر.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

پربحث‌های هفته

  1. دستاورد‌سازی برای دولت با قطع برق !

  2. یک یادآوری مهم به ظریف

  3. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  4. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  5. شگرد جدید تاکسی‌های اینترنتی برای افزایش هزینه سفر

  6. مازوت سوزی ، قطع برق و باقی قضایا !

  7. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

  8. سندورم ALS اپوزیسیون

  9. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

  10. باتلاق «بی بی»

  11. پزشکیان می‌داند که با چه کسی دیدار کرده؟/ زمزمه‌هایی درباره ممنوعیت دوباره واردات آیفون/ سایه تهدید رسایی بالای سر یک وزیر دولت

  12. محمود عباس: غزه در معرض نکبت دیگری قرار دارد

  13. آزمایش موشک قاره‌پیما توسط ایران؟/ گلایه‌های تند و تیز هاشمی از دولت پزشکیان/ ارتباط قطعی برق و برجام به‌ روایت یک نماینده مجلس

  14. افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی؟!

  15. عیان‌شدن ماهیت انقلاب ژینا توسط نتانیاهو/ افشاگری قاضی پرونده عباس پالیزدار/ مگر میزی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد؟

  16. سردار موسوی: پایگاه‌ها‌ی ‌موشکی را در عمق کشور توسعه دادیم

  17. نقاب هایی که وزارت بهداشت بر صورتش می زند!

  18. حد و مرز شفاف‌سازی اخبار تا کجاست؟

  19. میلیونها اتباع از یارانه استفاده می کنند/هیچ کمک بین المللی انجام نمی شود

  20. آیا ترامپ واقعا سر عقل آمده؟!

  21. پزشکیان در جلسه شورای عالی فضای مجازی: ادامه فیلترینگ قابل قبول نیست  

  22. ۳ نکته در مورد رویکرد احتمالی دولت ترامپ نسبت به ایران

  23. پنتاگون: کشتی‌های جنگی ما به شدت مورد حمله قرار گرفتند

  24. «بی‌بی» در مخمصه

  25. برهنگی مدعیان «زن زندگی آزادی»، صدای «من و تو» را هم درآورد !

پربحث‌های اخیر

پربحث‌های هفته

  1. دستاورد‌سازی برای دولت با قطع برق !

  2. ۴ میلیون تومان هزینه یک باک بنزین سوپر

  3. زمان قطع برق برای مشترکان اعلام شد/ مدیرعامل توانیر: بیش از این ساعت برق قطع نمی‌شود  

  4. توانیر: هموطنان برای آگاهی از جدول خاموشی‌ها به سایت شرکت‌های توزیع مراجعه کنند

  5. چطور ترازش کنیم؟!

  6. کارت‌های عابر بانک ایرانی در کشوری دیگر کار خواهند کرد

  7. دولت تصمیم به اعمال خاموشی گرفت/ آغاز قطع منظم برق از فردا

  8. گام دوم آزادسازی قیمت بنزین؟        

  9. جدول خاموشی برق تهران اعلام شد

  10. همایش مدیران ارشد بانک سپه برگزار شد

  11. قطع برق در تمامی نقاط تهران آغاز شد/ سهم هر مشترک ۱۲۰ دقیقه

  12. تیغ این پیرمرد دیگر نمی‌بُرد!

  13. دستگيری ۳ دلال ارزی در خیابان منوچهری تهران

  14. سقوط آزاد قیمت‌ها در بازار طلا و سکه/ دلار عقب نشست

  15. گاز هم قطع می‌شود؟

  16. ابوترابی‌فرد: برای رفع ناترازی انرژی تصمیمات منطقی اتخاذ شود

  17. وزیر نفت: هزینه بنزین سوپر متناسب با هزینه واردات خواهد بود

  18. هشدار بانک مرکزی: این اسکناس‌ها تقلبی است! + عکس و جزییات

آخرین عناوین