کاهش شدید واردات و احتمال افرایش مجدد قیمت‌ها خداحافظی مردم با گوشت؟!

گروه اقتصادی الف،   4031002104 ۲۱ نظر، ۳۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

تصمیمات اتخاذشده اخیر مبنی بر کاهش واردات گوشت تنظیم‌بازاری زمزمه‌هایی را در خصوص افزایش قیمت گوشت تولید داخل ایجاد کرده و همین مسئله موجب نگرانی از کاهش شدیدتر مصرف گوشت و حتی خداحافظی بخش عمده‌ای از مردم با این کالای مهم شود.

خداحافظی مردم با گوشت؟!

به گزارش الف، بازار گوشت قرمز چند سالی است که به‌آشفتگی‌های فراوانی دچار شده و سیر تصاعدی قیمت‌ها موجب کاهش شدید سرانه مصرف این کالا در سفره خانوارها شده. سیر تصاعدی قیمت ارز از یک‌سو و وابستگی شدید نهاده‌های دامی به واردات چند سالی است که قیمت گوشت را نجومی کرده و به همین علت، دولت‌های دوازدهم و سیزدهم برای کنترل بازار و تامین گوشت با قیمتی پایین‌تر از تولیدات داخلی در بازار،  واردات گوشت خارجی با ارزهای ۴ هزار و ۲۰۰ و ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان را در دستور کار داشتند که تا حد زیادی هم موفق بود و توانست نیاز عموم مردم را تامین کند.

بر اساس آمارهای اعلامی، میزان واردات گوشت قرمز در ۶ ماه ابتدای سال ۱۴۰۳، ۴۵ هزار تن بوده که عده‌ای از تولیدکنندگان معتقدند این مقدار بیش از نیاز کشور است و همین مسئله کمر تولید و تولیدکننده را خرد کرده است. تولیدکنندگان می‌گویند که ظرفیت تامین نیاز گوشت مصرفی به‌طور کامل در کشور وجود دارد و این حجم از واردات با ارز پایین، بسیاری از مراکز تولیدی را ورشکست کرده است.

سیداحمد مقدسی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران در این رابطه می‌گوید: «من به ضرس قاطع عرض می‌کنم این توانمندی در کشور وجود دارد که  ۱۰۰ در صد نیاز کشور از منابع داخل تامین شود. متاسفانه اینقدر واردات بیش از اندازه و بی‌موقع انجام شده که تولید داخل را دارد نابود می‌کند. بالغ بر ۱۱۰ هزار راس گوساله نر پای کشتار در کشور آماده کشتار است متاسفانه بازاری برای عرضه آن نیست».

گلایه‌های تولیدکنندگان از واردات در شرایطی مطرح می‌شود که آنچه باعث شده گوشت تنظیم‌بازاری جایگاه قابل‌توجهی بین مصرف‌کنندگان پیدا کند، اختلاف قیمت فاحش آن با گوشت تولید داخل است. گوشت تنظیم‌بازاری گوسفند و گوساله با قیمتی هر کیلو ۳۰۰ تا ۳۷۰ هزار تومان عرضه شده و در مقابل گوشت داخلی در بهترین حالت و به‌طور میانگین کمتر از کیلویی ۶۰۰ هزار تومان یافت نمی‌شود.

نکته قابل توجه آن است که تولیدکنندگان گوشت هم نهاده‌های مورد نیاز خود را با ارز ترجیحی دریافت می‌کنند که این امر قاعدتاً هزینه تولید را پایین می‌آورد اما با این وجود اختلاف قیمت فاحشی میان گوشت‌های وارداتی و تولید داخل به چشم می‌خورد.

* کاهش ۷۰ درصدی واردات گوشت تنظیم‌بازاری

فضا‌سازی‌های بسیار از یک‌سو و از سویی دیگر، سیاست ارزی دولت برای کاهش ارز تخصیصی به کالاهای اساسی، شرایط مدنظر تولیدکنندگان را رقم زده و آن‌طور که متولیان امر روایت می‌کنند سیاست وزارت جهاد کشاورزی کاهش چشمگیر واردات گوشت به بهانه حمایت از تولید داخل است.

اکبر فتحی، معاون امور برنامه‌ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی می‌گوید: « درست است که واردات انجام می‌شود؛ اما در صدد هستیم که میزان واردات را کاهش دهیم و از محل تولید داخل ذخایر راهبردی خود را تامین کنیم و از این طریق مازاد تولید دامداران نیز مدیریت می‌شود و به طور کلی برنامه‌ریزی شده که در حوزه دام پشتیبانی‌هایی انجام شود».

همچنین مسعود رسولی دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور توضیح می‌دهد: «به‌تازگی واردات گوشت به کشور برای حمایت تولیدکننده داخلی محدود شده است. بر این اساس روزانه ۲۰۰ تن گوشت تنظیم‌‌بازاری شامل ۱۰۰ تن گوشت گوسفندی و ۱۰۰ تن گوشت گوساله در کشور توزیع می‌شود».

* خداحافظی مردم با گوشت؟!

اقدامات اخیر دولت و حرکت به سمت کاهش واردات گوشت تنظیم‌بازاری، معنایی جز کاهش مصرف گوشت و چه‌بسا خداحافظی بسیاری از مردم با این کالای مهم را ندارد؛ آن هم در شرایطی که سرانه مصرف گوشت در مقایسه با سال‌های قبل به پایین‌ترین حد خود رسیده و بخش عمده‌ای از جامعه، به‌خصوص کارگران و کارمندان حداقل‌بگیر و بازنشستگان توانایی خرید گوشت گران‌قیمت داخلی را ندارند.

نکته مهمی که پیرامون دیگر تبعات سیاست محدودکردن واردات وجود دارد، افزایش قیمت گوشت تولید داخل به‌دلیل نبود رقیب و جایگزین است. واردات یکی از ابزارهای بسیار مهم در جهت کنترل بازار محسوب می‌شود و قاعدتاً وقتی بازار گوشت برای تولیدکنندگان داخلی بدون رقیب باشد، افزایش قیمت‌ها با توجه به دورنمای تورمی کشور، به هیچ وجه دور از انتظار نیست و حتی طبقات متوسط جامعه هم که مشتری گوشت داخلی بودند، قریب به یقین دیگر توانایی خرید به میزان گذشته را نخواهند داشت. علاوه بر این، افزایش نرخ ارز ترجیحی تخصیصی به کالاهای اساسی برای سال آتی به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان و تامین نهاده‌های دامی مورد نیاز تولیدکنندگان با این قیمت، فرجامی جز افزایش قیمت گوشت را به دنبال ندارد.
 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۱۰۰۲۹۱۵:۰۸:۲۳ ۱۴۰۳/۱۰/۳
بابا ذره ذره چرا آدم رو فرسوده میکنید؟
ناشناس۳۷۱۰۰۹۸۱۵:۴۳:۳۴ ۱۴۰۳/۱۰/۳
قدرت یک کشور تنها در میزان رضایت مردم آن کشور از مسئولانش خلاصه می شود.
ناشناس۳۷۱۰۱۵۸۱۶:۱۴:۱۳ ۱۴۰۳/۱۰/۳
خیر این یکی از عوامل است اکراین هم مردم راضی بودند ولی اقتدار نظامی نداشت؛ اقتدار نظامی هم مهم است
ناشناس۳۷۱۰۱۰۴۱۵:۴۶:۳۵ ۱۴۰۳/۱۰/۳
جالب آنجا است که پزشکیان از ابتدا گفته که برنامه خاصی برای حل مشکلات ندارد. حق هم دارد، حتی از دست برنده جایزه نوبل اقتصاد هم کاری بر نمی آید.
ناشناس۳۷۱۰۱۵۱۱۶:۱۱:۲۹ ۱۴۰۳/۱۰/۳
اما برای فیلترینگ و حجاب برنامه خوبی دارند‌!!
ناشناس۳۷۱۰۱۶۹۱۶:۲۰:۵۰ ۱۴۰۳/۱۰/۳
تا سیاست خارجی تند تعدیل نشود و چرخش به سوی غرب صورت نگیرد، وضعیت از این هم خرابتر خواهد شد.
ناشناس۳۷۱۰۱۲۵۱۵:۵۴:۱۶ ۱۴۰۳/۱۰/۳
منتظر گرانی نجومی دارو و خدمات درمانی باشید. با نخوردن گوشت و تخم مرغ و لبنیات و.... می توان به نحوی کنار آمد. اما مردم با گرانی دارو و خرج بیمارستان چه کار کنند؟
ناشناس۳۷۱۰۱۲۹۱۵:۵۷:۲۹ ۱۴۰۳/۱۰/۳
وقتی بعضی ها به خاطر آزادی های مد نظر خود و مذاکرات بی فایده و ... رای می دهند همین می شود. دولتی سر کار می آید که مشاورانش می گویند: نان، لبنیات، شوینده ها، برق، خودرو و دلار و ... را گران کن. آقای پزشکیان این بود معنای اینکه می گفتید: همه ما باید سر یک سفره بنشینیم؟ شما اصلا سفره ای باقی می گذارید؟
ناشناس۳۷۱۰۰۵۰۱۵:۲۴:۲۷ ۱۴۰۳/۱۰/۳
مگه مردم تا به حال گوشت میخوردن؟؟؟؟
ناشناس۳۷۱۰۰۵۵۱۵:۲۵:۳۴ ۱۴۰۳/۱۰/۳
این تازه قدم اول است. با لغو دلار نیمایی و جایگزین شدن نرخ مبادلات ارزی که امروز 65،630 تومان است، در آینده نردیک تمام کالاهای اساسی به شدت گران خواهند شد.
ناشناس۳۷۱۰۰۵۶۱۵:۲۶:۵۰ ۱۴۰۳/۱۰/۳
بلاخره هر چیزی تحملی دارد. وضعیت اقتصاد ایران در آستانه بحران است.
ناشناس۳۷۱۰۰۶۰۱۵:۲۷:۵۲ ۱۴۰۳/۱۰/۳
تبدیل مملکتی با این همه ثروت های زیر زمینی، طبیعی، انسانی با تاریخی چند هزار ساله به چنین وضعیتی کار هر کسی نیست!
ناشناس۳۷۱۰۰۶۱۱۵:۲۸:۵۸ ۱۴۰۳/۱۰/۳
دلال بازی شده وگرنه قیمت گوشت اینقدر نباید باشد
ناشناس۳۷۱۰۱۱۹۱۵:۵۱:۰۱ ۱۴۰۳/۱۰/۳
خیلی ها از فرط بیکاری دلال و واسطه شده اند. روستاها خالی از سکنه و روستاییان به شهرها کوچ کرده اند .
ناشناس۳۷۱۰۱۳۰۱۵:۵۷:۴۸ ۱۴۰۳/۱۰/۳
چرا؟ مگر شما می دانید هزینه تامین خوراک دام، مراقبت های بهداشتی و درمانی دام، هزینه برق و گاز دامداری ها و کشتارگاهها.... چه قدر افزایش یافته است؟
ناشناس۳۷۱۰۰۶۳۱۵:۲۹:۳۳ ۱۴۰۳/۱۰/۳
اقتصاد یک علم است. مشکل آنجا است که حتی برخی مسئولان اقتصادی مملکت با الفبای آن هم آشنا نیستند.
ناشناس۳۷۱۰۰۶۸۱۵:۳۰:۲۱ ۱۴۰۳/۱۰/۳
وقتی رییس جمهور اعلام می کند که روزی 20 میلیون لیتر بنزین در کشور گم می شود و هیچکس علت و چگونگی گم شدن آن را اعلام نمی کند، یعنی اینکه هیچ چیزی سر جای خودش نیست. یعنی هرکی به هرکی شده است.
ناشناس۳۷۱۰۱۳۳۱۵:۵۹:۰۹ ۱۴۰۳/۱۰/۳
این آمار غلط است. اگر لوله کشی هم کرده باشند قاچاق این مقدار محال است.
ناشناس۳۷۱۰۰۷۰۱۵:۳۲:۳۱ ۱۴۰۳/۱۰/۳
از چند ماه پیش برخی از کارشناسان اقتصاد مانند دکتر فرشاد مومنی خبر گران شدن ارز و بنزین توسط دولت را اعلام و نسبت به تبعات منفی و گسترده آنها هشدار داده بودند.
ناشناس۳۷۱۰۰۷۹۱۵:۳۵:۳۸ ۱۴۰۳/۱۰/۳
پیش از این آمارها خبر از زیر خط فقر رفتن نزدیک به 70% جمعیت می دادند. شک نکنید با موج گرانی هایی که در پیش است، این درصد بالاتر هم خواهد رفت. عملاً طبقه متوسط از بین رفته و حتی جمعیت دهکهای 8 و 9 هم ریزش کرده است.
ناشناس۳۷۱۰۰۸۴۱۵:۳۶:۵۴ ۱۴۰۳/۱۰/۳
آیا با این وضعیت خراب تانرازی ها، کمبودها و گرانی ها، مملکت ظرفیت درگیر شدن در یک جنگ بزرگ را دارد؟

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  2. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  3. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  7. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  8. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  9. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  10. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  11.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  12. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  13. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  14. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  15. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  16. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  17. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  18. امان از این یاغی!..

  19. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  20. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  21. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  22. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  23. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  24. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  25. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

آخرین عناوین