به گزارش تسنیم، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در سخنرانی خداحافظی خود خطاب به مردم کشورش، هیچگونه اشارهای به روسیه یا روابط میان مسکو و واشنگتن نکرد.
بایدن در این سخنرانی مدعی شد که در دوران ریاستجمهوری خود موفق به تقویت ناتو و حفظ آزادی اوکراین شده است. وی گفت: «در عرصه سیاست خارجی کشور، ما ناتو را تقویت کردیم و در نتیجه تلاشهای ما، اوکراین همچنان کشوری آزاد باقی مانده است».
بایدن در سخنرانی خود که فقط حدود 15 دقیقه به طول انجامید، همچنین مدعی شد که ایالات متحده در دوران ریاستجمهوری او توانست در رقابت با چین پیشتاز شود. رئیسجمهور آمریکا در عین حال نه به روابط روسیه و آمریکا، نه به خود روسیه و نه به رهبری این کشور اشارهای نکرد. در بخش سیاست بینالملل، بایدن به موضوعات تقویت ناتو، حمایت از اوکراین، رقابت با چین و توافق آتشبس در نوار غزه پرداخت.
ادعای بایدن در حالی مطرح شده که در اوایل ژانویه، روزنامه آمریکایی "واشنگتن پست" اعتراف کرده بود که اوکراین احتمالاً قادر نخواهد بودطی سال جاری از درگیریهای نظامی با روسیه جان سالم به در ببرد. در این گزارش آمده بود که کییف در حال از دست دادن سرزمینها و نیروهای نظامی خود است و هفتههای آینده بسیار تعیینکننده خواهد بود که آیا اوکراین میتواند به عنوان یک کشور مستقل به حیات خود ادامه دهد یا خیر.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و پنجاه و هشتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
انگلیس و فرانسه بطور سری اعزام نیروی نظامی به اوکراین را بررسی میکنند
روزنامه "تلگراف" به نقل از منابع خبری خود در دولت بریتانیا گزارش داده است که رهبران انگلیس و فرانسه به صورت مخفیانه در حال مذاکره درباره امکان اعزام مشترک نیروی نظامی در قالب «نیروهای حافظ صلح» به اوکراین پس از پایان احتمالی درگیریها هستند.
در این گزارش آمده است: «کییر استارمر (نخستوزیر بریتانیا) و امانوئل ماکرون (رئیسجمهور فرانسه) اعزام نیروهای انگلیسی و فرانسوی به اوکراین، تحت پوشش نیروهای حافظ صلح پس از هرگونه توافق احتمالی برای پایان درگیری نظامی، را مورد تبادل نظر قرار دادهاند».
جزئیات این مذاکرات محرمانه باقی مانده است. با این حال، منابع این روزنامه اعلام کردهاند که استارمر «هنوز کاملاً» به این ابتکار متمایل نشده، در حالی که ماکرون همچنان ایده اعزام نیروهای نظامی به اوکراین را پیش میبرد. رئیس جمهور فرانسه این موضوع را پیش از این با ولادیمیر زلنسکی و نخستوزیر لهستان، دونالد توسک، مطرح کرده است.
به گفته منابع، مشکلات در مذاکرات میان پاریس و لندن شامل جزئیات دقیقتر این طرح، خطر تشدید درگیری و سطح تهدیدات برای امنیت سربازان است. در ماه دسامبر، توسک به ماکرون اعلام کرد که نیروهای لهستانی حتی پس از برقراری آتشبس وارد خاک اوکراین نخواهند شد.
نامزد وزارت دفاع آمریکا: ترامپ قصد دارد درگیری به نفع اوکراین پایان یابد
پیت هگست، نامزد مورد نظر دونالد ترامپ برای سمت وزارت دفاع آمریکا در دولت آینده خود، اعلام کرد که رئیسجمهور منتخب تمایل دارد درگیری نظامی در اوکراین را به گونهای حلوفصل کند که به نفع کییف تمام شود.
وی این موضوع را در جلسه استماع سنای آمریکا مطرح و تأکید کرد: «ترامپ بهطور شفاف قصد خود را برای پایان دادن به مناقشه اوکراین نشان داده است. ما میخواهیم که این موضوع تا حد ممکن به نفع اوکراینیها باشد، اما این درگیری در هر حال باید پایان یابد».
هگست یادآور شد که تیم ترامپ میداند در حل این بحران باید از چه کسی حمایت کند، ولی در مورد اینکه آیا دولت رئیسجمهور منتخب به حمایت مالی و نظامی از اوکراین ادامه خواهد داد یا خیر، توضیح بیشتری نداد.
نامزد سمت وزارت دفاع آمریکا در جلسه استماع سنا اعلام کرد که ایالات متحده تلاش خواهد کرد تا پس از آغاز به کار رسمی دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور، به طور مسئولانهای به تمامی جنگها پایان دهد. مراسم تحلیف ترامپ در تاریخ 20 ژانویه 2025 برگزار خواهد شد.
نامزد ترامپ از پاسخ به سوالی درباره ادامه کمک به اوکراین خودداری کرد
شبکه تلویزیونی سی.ان.ان گزارش داده است که "راسل ووت" نامزد دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، برای سمت رئیس اداره مدیریت و بودجه، از تعهد به تخصیص باقیمانده میلیاردها دلار بودجهای که توسط کنگره برای کمک به اوکراین تصویب شده است، خودداری کرد.
وی در سخنرانی خود در جلسه استماع کنگره آمریکا در این باره گفت: «من قصد ندارم در مسائل سیاست خارجی از رئیسجمهور پیشی گرفته و صحبتی در این خصوص داشته باشم».
طبق گزارش این شبکه، این اظهارنظر نشانهای اولیه از اختلاف نظر میان کنگره و دولت جدید آمریکا است. در گزارش آمده است: «پاسخ او نشان میدهد که دولت جدید ممکن است از رویکردی به نام "بازداشت بودجه" استفاده کند، که به رئیسجمهور اجازه میدهد تا از مصرف کردن بودجهای که کنگره قبلاً برای اقدامی تخصیص داده، خودداری کند».
با این حال، ووت وعده داد که پس از روی کار آمدن دولت ترامپ، درباره اجرای این رویکرد و نحوه مدیریت باقیمانده کمکها به اوکراین بررسیهایی را انجام دهد. او گفت: «ما پس از در دست گرفتن قدرت، رویکردی برای این مسئله و یک استراتژی منطقی تدوین خواهیم کرد».
در بودجه آمریکا هنوز 3 میلیارد دلار بودجه اختصاص یافته برای کمک به اوکراین باقی مانده است که مدیریت آتی آن بر عهده دولت جدید دونالد ترامپ خواهد بود.
زلنسکی: تنها 60 درصد یگانهای ارتش اوکراین بطور کامل تجهیز هستند
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، شب گذشته پس از دیدار با نخستوزیر لهستان، دونالد توسک، در ورشو در مصاحبهای با چند رسانه لهستانی، اعتراف کرد که تنها 60 درصد از یگانهای نیروهای مسلح اوکراین بهطور کامل تجهیز شدهاند.
زلنسکی توضیح داد: «تنها 60 درصد یگانها به شکل مناسبی تجهیز شدهاند. شرایط برای نیروهای مسلح اوکراین در خطوط مقدم دشوار است. البته «گاهی ابتکار عمل میان دو طرف درگیری جابهجا می شود و به همین دلیل، روستاها و شهرهایی هستند که به دست دشمن میافتند، و این اتفاق بیشتر در جبهه شرقی کشور رخ میدهد».
زلنسکی اعلام کرد که تعداد نیروهای ارتش اوکراین در سطح 880 هزار نفر باقی مانده و برنامهای برای کاهش آن وجود ندارد.
مقامات اوکراینی همچنان از شرکای غربی درخواست کمکهای نظامی جدید میکنند و گهگاه آنها را به دلیل تأخیر و ناکافی بودن ارسال تجهیزات مورد انتقاد قرار میدهند. بدین ترتیب، کییف تلاش میکند مسئولیت شکستهای نیروهای مسلح اوکراین را به گردن متحدان بیندازد.
از سوی دیگر، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هشدار داده که ارسال تسلیحات جدید به کییف تغییری در شرایط جبههها ایجاد نخواهد کرد و تنها به طولانیتر شدن درگیریها منجر خواهد شد.
ارتش اوکراین کنترل اوضاع در نزدیکی کراسنوآرمییسک را از دست داده است
یوری بوتوسوف، مشاور سابق وزیر دفاع اوکراین فاش کرده است که ستادکل ارتش و فرماندهی نیروهای مسلح اوکراین توانایی کنترل وضعیت در حومه شهر کراسنوآرمییسک (به نام اوکراینی: پوکروفسک) در منطقه دونتسک را از دست دادهاند.
بوتوسوف در کانال تلگرام خود نوشت: «وضعیت در پوکروفسک و ولیکانوفسیلکا از کنترل ارتش اوکراین خارج شده و ستادکل ارتش و فرماندهی نیروهای مسلح اوکراین عدم توانایی خود در تأثیرگذاری بر روند وقایع در این منطقه را نشان دادهاند».
وی افزود که پیادهنظام اوکراین در این محورها متحمل تلفات سنگینی شده و به طور مداوم در تلاش برای متوقف کردن پیشروی نیروهای روسی به نبردهای متقابل بی فایده فرستاده میشود. بوتوسوف همچنین به نبود هماهنگی میان نیروها، فقدان برنامهریزی مناسب و تعیین اهداف غیرواقعی توسط فرماندهی اشاره کرد و از کمبود استحکامات ابراز نگرانی کرده و تأکید کرد: «ما شهر پوکروفسک را به طور بیهوده، با بیکفایت و بسیار غیرمسئولانه از دست میدهیم».
بوتوسوف که اکنون بعنوان روزنامهنگار جنگی فعالیت دارد، پیش از این نیز، ولادیمیر زلنسکی را به دلیل ناتوانی در اتخاذ سادهترین تصمیمات در خصوص مدیریت جنگ مورد انتقاد قرار داده و گفته بود، زلنسکی باید مدیریت عملیاتی را به یک نهاد صلاحیتدار واگذار کند. وی همچنین زلنسکی را به پرداختن به "تصمیمات بیهوده" متهم کرده بود، در حالی که همه روزه گزارشهایی از فرار دستهجمعی سربازان اوکراینی از جبههها منتشر میشود.
از دست دادن معدن کراسنوآرمییسک ضربه سختی به اقتصاد اوکراین خواهد بود
روزنامه آمریکایی "نیویورک تایمز" گزارش داده است که اوکراین ممکن است به دلیل از دست دادن معدن شهر کراسنوآرمییسک (نام اوکراینی: پوکروفسک) که در محاصره ارتش روسیه قرار دارد، با مشکلات اقتصادی مواجه شود. در این گزارش آمده است: «تعطیل شدن این معدن موجی از تأثیرات منفی بر اقتصاد خواهد داشت».
طبق اطلاعات این روزنامه، تولید این معدن به دلیل کمبود زغالسنگ ممکن است به شدت کاهش یابد. همچنین، به دلیل وقوع مکرر گلولهباران در نزدیکی این معدن، قطعی برق نیز مشاهده شده است.
چند روز قبل اعلام شد که اوکراین به دلیل پیشروی نیروهای مسلح روسیه، استخراج زغالسنگ در معدن کراسنوآرمییسک را متوقف کرده است. این معدن یکی از منابع اصلی تولید زغالسنگ برای صنایع اوکراین بوده و برای صنعت فولاد و همچنین حوزه نظامی اهمیت داشت.
روسیه احتمال تحریکات کییف پیش از خروج بایدن را بعید ندانست
رادیون میروشینک، نماینده ویژه وزارت امور خارجه روسیه در امور جنایات جنگی اوکراین، اعلام کرد که کییف ممکن است در روزهای پایانی دولت جو بایدن به اقدامات تروریستی یا خرابکارانه متوسل شود و این نگرانیها کاملاً منطقی هستند.
میروشینک به خبرنگاران گفت: «نگرانیها درباره اینکه اقدامات تروریستی یا خرابکارانه ممکن است در روزهای پایانی حضور دموکراتها در کاخ سفید انجام شود، کاملاً موجه و واقع بینانه هستند».
این دیپلمات تأکید کرد که این روزها بسیار پرتنش هستند و افزود: «زلنسکی و اطرافیانش عصبانیت شدیدی از خود نشان میدهند که عمدتاً بر جلوگیری از هرگونه امکان گفتوگو میان ایالات متحده و روسیه متمرکز است. زیرا در واقع، هر گزینهای برای پایان دادن به خونریزی در اوکراین، برای زلنسکی و تیمش به لحاظ سیاسی پایان کار آنها خواهد بود».
توسک شرط اعزام سربازان لهستانی به اوکراین را اعلام کرد
دونالد توسک، نخستوزیر لهستان، اعلام کرد که این کشور تنها پس از پایان درگیریهای نظامی آماده اعزام سربازان خود به اوکراین خواهد بود. وی این اظهارات را در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک بعد از دیدار با ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، بیان کرده و با اشاره به احتمال اعزام سربازان لهستانی به عنوان تضمین امنیت، تأکید کرد که این امر بخشی از برنامه لهستان یا اوکراین نیست.
توسک گفت: «بحث بر سر این نیست که بار دیگر نزدیکی میان ما را نشان دهیم، بلکه موضوع ارائه تضمینهای واقعی امنیتی است که همه در جهان به آن احترام بگذارند و از نقض آن بترسند».
نخست وزیر لهستان تأکید کرد که این تضمینها تنها پس از پایان درگیریهای نظامی میتوانند به اجرا درآیند. توسک افزود: «ما باید همه شرکای ناتو، چه در اروپا و چه در ایالات متحده، را متقاعد کنیم که مکانیزمی جامع، کامل و پایدار ارائه دهند که تضمینکننده اجرای توافقاتی باشد که ممکن است به عنوان نتیجه درگیری حاصل شوند».
در همین کنفرانس مطبوعاتی، توسک تاکید کرد که لهستان در دوران ریاست خود بر شورای اتحادیه اروپا برای تسریع روند عضویت اوکراین در این اتحادیه تلاش خواهد کرد.
تبادل اسرا میان روسیه و اوکراین به نسبت 25 در ازای 25
روسیه و اوکراین در نتیجه مذاکراتی در خصوص تبادل اسرای خود طبق فرمول "25 در ازای 25" موافقت کرده و این تبادل شب گذشته انجام شد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: «در تاریخ 15 ژانویه، در نتیجه روند مذاکرات، 25 نظامی روس از مناطق تحت کنترل کییف آزاد شدند و در مقابل، 25 اسیر نیروهای مسلح اوکراین نیز تحویل داده شدند».
این وزارتخانه همچنین یادآور شد که امارات متحده عربی در بازگشت نظامیان روسی از اسارت نقش میانجیگری بشردوستانه داشته است.
طبق اطلاعات وزارت دفاع روسیه، نظامیان روسی آزادشده ابتدا به بلاروس منتقل شدند تا کمکهای پزشکی لازم به آنها انجام شود و سپس به روسیه منتقل خواهند شد. امکان ارتباط این افراد با خانوادههایشان نیز در همان ابتدای آزادی فراهم شد.
این مبادله اولین تبادل اسرا بین دو طرف درگیری در سال 2025 محسوب میشود. پیشتر در تاریخ 30 دسامبر 2024، وزارت دفاع روسیه از تبادل اسرا با فرمول 150 به 150 خبر داده بود.
مذاکرات روسیه و اوکراین درباره حفاظت از تأسیسات هستهای در قطر
خبرگزاری بلومبرگ به نقل از یک مقام آگاه گزارش داد که روسیه و اوکراین در حال انجام مذاکرات محدودی درباره حفاظت از تأسیسات هستهای در برابر حملات متقابل در کشور قطر هستند.
در این گزارش آمده است: «اوکراین و روسیه در قطر مذاکرات محدودی درباره قوانین حفاظت از تأسیسات هستهای در برابر حملات برگزار میکنند».
طبق ادعای مقامات اوکراینی، در حال حاضر مذاکرات میان کییف و مسکو تنها به موضوع تبادل اسرا و بازگرداندن کودکان به خاک اوکراین محدود شده است. این در حالی است که آندری یرماک، رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین در اواخر سال 2024 اعلام کرده بود که امکان مذاکره با روسیه برای توقف حملات به تأسیسات انرژی مطرح است. وی افزود که کییف آماده است تا با میانجیگری قطر چنین توافقی را به انجام برساند.
20 هزار پناهجوی اوکراینی در انگلیس ممکن است شغل خود را از دست بدهند
روزنامه "تلگراف" به نقل از منابع دولتی خود فاش کرده است که هزاران پناهجوی اوکراینی که به بریتانیا آمدهاند، به دلیل پیچیدگیهای قوانین جدید مربوط به روادید، ممکن است شغل خود را از دست بدهند.
در این گزارش آمده است: «پناهجویان اوکراینی حاضر در بریتانیا در حال از دست دادن شغل خود هستند، زیرا تمدید ویزای آنها زودتر از یک ماه پیش از پایان اعتبار امکانپذیر نیست».
بر اساس آمار، این وضعیت حدود 20 هزار پناهجوی اوکراینی را تحت تأثیر قرار داده است. همچنین طبق دادههای پلتفرم اطلاعاتی Opora که در زمینه پناهجویان اوکراینی فعالیت دارد، 15 درصد از این افراد به دلیل مشکلات مربوط به تمدید روادید در وضعیت خطرناکی قرار دارند.
این در حالی است که ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در اوایل ژانویه، کشورهای غربی را به بهرهکشی از پناهجویان اوکراینی به عنوان نیروی کار ارزان قیمت متهم کرد. به گفته وی، از اوکراینیهای بیکار خواسته شده تا به کشور خود بازگردند، که این اقدام با واکنش شدید وی همراه بوده است.
تیموشنکو: اوکراین به کشوری بدون آینده تبدیل میشود
یولیا تیموشنکو، نخست وزیر سابق اوکراین و رهبر حزب "سرزمین پدری" هشدار داد که اوکراین در حال تبدیل شدن به کشوری بدون آینده است.
وی روز چهارشنبه در کانال یوتیوب خود در این باره گفت: «واقعیت تلخ این است که از بین رفتن صنایع، نابودی کشاورزی، و ناپدید شدن روستاها از نقشه اوکراین در حال رخ دادن است. مردم کشور را ترک میکنند، زیرا امکان کار کردن و تأمین خانوادههایشان را ندارند. این روند، رکود اقتصادی است که ما را به کشوری بدون آینده تبدیل میکند».
تیموشنکو همچنین به قانونی اشاره کرد که انتخاب اولیه نامزدهای دادگاه قانون اساسی اوکراین توسط شورای بینالمللی را پیشبینی میکند. او این تصمیم دولت کییف را ناقض قوانین بینالمللی دانست و گفت که این اقدام کشور را به یک «مستعمره بیحقوق» تبدیل میکند.
چند روز پیش، نیکولای پاتروشیف، مشاور رئیسجمهور روسیه نیز ابراز عقیده کرده بود که اوکراین ممکن است تا سال 2025 موجودیت خود را به عنوان یک کشور از دست بدهد.
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.