اولین اقدامی که مجلس یازدهم باید انجام دهد

جعفر قادری منتخب مجلس یازدهم،   3990106015 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
اولین اقدامی که مجلس یازدهم باید انجام دهد

  برخی می پرسند مجلس یازدهم چگونه می تواند با سرعت مناسب، مشکل خلاها و مغایرتهای قانونی را حل کند؟ اگر بپذیریم که یکی از علتها و ریشه های فساد موجود در کشور و پاسخگو نبودن قوانین به نیازهای روز جامعه، دو موضوع خلاهای قانونی و بهم ریختگی قوانین در نتیجه عقب افتادن نظام قانونگذاری از نیازهای روز جامعه و کهنگی و به روز نبودن قوانین است، انتظار بر این است که مجلس یازدهم برای اصلاح این دو مورد، اقدام جدی بعمل آورد.

 

وقتی عمر قوانینی مثل قانون تجارت و یا قانون مدنی به حدود یک قرن می رسد چگونه می توان انتظار داشت که این قوانین بتوانند پاسخگوی نیاز روز جامعه باشند؟

 

وقتی یکی از مشکلات عدم سهولت فضای کسب و کار و نامناسب بودن رتبه بین المللی کشور خلاءها و مغایرتهای قانونی است، چطور میتوان انتظار سرعت انجام کارها را داشت؟

 

تاکید بر این علل (مشکلات قانونی) به مفهوم نادیده گرفتن معلولها نیست. به عبارت دیگر با اصرار بر رفع علتها، بنای بر رفع مسئولیت از قوه قضائیه، قوه مجریه، نهادهای نظارتی و بازرسی در برخورد با معلولها وجود ندارد، بلکه تاکید بر اولویت اولی نسبت به مورد دوم است. اصرار بر تنقیح قوانین که متضمن رفع مغایرتها و پرکردن خلاهای قانونی است، مستلزم بی توجهی دولت، قوه قضاییه و مجلس به اجرا و نظارت نیست.

 

اگرچه در مجالس هشتم و نهم قانون تنقیح قوانین مصوب شده است و کارهای جدی بعدی در این زمینه انجام شده است ولی این حرکتهای لاک پشتی گره گشا نیست. مجلس باید با سرعت بسیار بالا، نسبت به تنقیح قوانین اقدام کند. این کار به تنهایی از عهده مجلس بر نمی آید و لوایح و طرحهای مربوطه باید در بدنه کارشناسی دولت و قوه قضائیه و شورای عالی استانها تهیه شده و به مجلس ارسال گردد. در نتیجه تنقیح قوانین با کنارهم قرار دادن احکام مختلف قانونی در خصوص یک موضوع، مغایرتها و خلاهای قانونی در آن رابطه مشخص میشود.

 

بعد از حذف و یا ادغام قوانین مازاد و کاهش تعداد عناوین قانونی، نباید اجازه داده شود که دولت و یا مجلس در قالب لایحه و یا طرح اقدام به تولید عناوین جدید قانونی کنند. هر تبصره و یا ماده پیشنهادی دولت و یا مجلس باید در قالب یکی از قوانین موجود جا داده شود تا منشأ مغایرتها و بهم ریختگی های جدید نشود.

 

با مشخص شدن کاستی ها، میتوان احکام مغایر را حذف و خلاها را پرکرد. اگر این کار صورت بگیرد، فرصت برای خدایی کردن کارمندان در سیستم اداری فراهم نمی شود. اینکه کارمندان در سیستم اداری بتوانند به استناد قوانین مغایر از انجام هر وظیفه عادی طفره رفته و یا اقدام به انجام هر کار محالی بکنند، و یا به بهانه خلاء قانونی از انجام برخی کارها طفره روند، پذیرفتنی نیست. این اختیارات وسیع و خلاء های موجود منشا فسادهای اداری است.

 

همانگونه که احکام متضاد منشأ فساد است، وجود خلاءهای قانونی هم منجر به بلاتکلیفی فعالان اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی میشود. سرعت در تنقیح قوانین با ساختار فعلی مجلس و دیدگاههای محدود کننده شورای نگهبان به جایی نمی رسد. برای استفاده مناسب از زمان، مجلس باید در درون ساختار خود متناظر با هر کمیسیون تخصصی یک کمیسیون تلفیق رسیدگی به طرحها و لوایح را ایجاد کند.

 

شاکله هر کمیسیون تلفیق رسیدگی به طرحها و لوایح را می توانند اعضای هر کمیسیون تخصصی و عضویت دو نفر از هر یک از کمیسیونهای مجلس تشکیل دهند. با جلب نظر شورای نگهبان، این کمیسیونها باید بتوانند از ظرفیت اصل ۸۵ قانون اساسی استفاده کرده و قوانین قدیمی و بی ارتباط با نیازهای روز کشور را به روز کنند و با استفاده از ظرفیت همین اصل، بدون تصویب صحن مجلس، اجازه اجرای به روز شده قوانین را در یک افق زمانی چند ساله بدهند. اگر مجلس بخواهد اصلاح همه قوانین را از کانال صحن و با طی روال عادی انجام دهد، هرچقدر هم وقت بگذارد با محدودیت زمانی موجود نمی تواند پاسخگوی انتظار جامعه باشد.

 

اگر یک قانون با عمر بیش از نیم قرن بروز شده و چند سال بصورت آزمایشی به اجرا درآمد، پس از پایان دوره آزمایشی میتوان ایرادات آن را برطرف و با تصویب صحن مجلس آن را به قانون دائمی تبدیل کرد. جهت آشنایی با ظرفیت اصل ۸۵ قانون اساسی برای پاسخ گویی به نیاز اشاره شده به این اصل اشاره خواهد شد. «اصل ۸۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمی‌تواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیاتی واگذار کند ولی در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌نماید به صورت آزمایشی اجرا می‌شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود. همچنین مجلس شورای اسلامی می‌تواند تصویب دائمی اساسنامه سازمانها، شرکتها، موُسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای ذیربط واگذار کند و یا اجازه تصویب آنها را به دولت بدهد. در این صورت مصوبات دولت نباید با اصول و احکام مذهب رسمی کشور و یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد، تشخیص این امر به ترتیب مذکور در اصل نود و ششم با شورای نگهبان است.

 

علاوه بر این، مصوبات دولت نباید مخالفت قوانین و مقررات عمومی کشور باشد و به منظور بررسی و اعلام عدم مغایرت آنها با قوانین مزبور باید ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی برسد.»

دیدگاه کاربران

mostafa.kamali95@yahoo.com۱۳۸۹۰۴۲۱۲:۰۷:۳۳ ۱۳۹۹/۱/۷
اولین کاری که مجلس آینده باید بکند اجرایی کردن طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی است که در اردیبهشت 98 در صحن مجلس تصویب شد ولی اشرار یقه سفید و مفسد اقتصادی نگذاشته اند عملیاتی شود باید به قید فوریت تصویب و اجرایی شود
حسنعلی سبد سبد گل یاس۱۳۸۹۰۴۹۱۲:۱۱:۴۸ ۱۳۹۹/۱/۷
یکی از کارهای بسیار مهم این است که یک قانون جامع تصویب کنند بنام قانون از کجا آورده ای که در برگیرنده تمامی بخش ها چه دولتی و چه خصوصی و چه افراد به اصطلاح عادی را شامل بشود اگر این قانون بدرستی اجرایی شود گلوگاه تمامی فساد هایصورت گرفته سالیان دراز قبل است
ناشناس۱۳۸۹۰۵۳۱۲:۱۲:۴۲ ۱۳۹۹/۱/۷
اولین اقدام مجلس یازدهم باید تغییر آئینامه داخلی مجلس باشد. آئینامه داخلی مجلس باید طوری تدوین گردد که جلوی رانت و سوء استفاده نمایندگان از قدرت را گرفته و مجازات های سخت برای آن در نظر بگیرد.
ناشناس۱۳۸۹۰۵۶۱۲:۱۴:۲۹ ۱۳۹۹/۱/۷
مجلس فقط باید سکوت کند و تماشاگر باشد درست مثل قضیه اخیر بنزین مردم هم هیچ انتظاری ندارن از مجلس
ناشناس۱۳۸۹۰۵۸۱۲:۱۵:۲۸ ۱۳۹۹/۱/۷
مجلس جدید مانند مجالس ادوار گذشته ناتوان و بی فایده خواهد بود.
ناشناس۱۳۸۹۰۵۹۱۲:۱۶:۲۵ ۱۳۹۹/۱/۷
از نمایندگانی که با حداقل رای مردم انتخاب شده اند انتظاری نمی رود.
ناشناس۱۳۸۹۰۶۰۱۲:۱۶:۳۰ ۱۳۹۹/۱/۷
استیضاح و محاکمه دولت باید اولین کار مجلس آینده باشد جلوی ضرر را حتی چند ماه هم که گرفته شود منفعت است
ناشناس۱۳۸۹۰۶۲۱۲:۱۹:۱۶ ۱۳۹۹/۱/۷
مجلس باید با ارائه طرح ۳ فوریتی به حضور چینی های بدون مرز در شهر قم پایان دهد .
ناشناس۱۳۸۹۰۶۵۱۲:۲۱:۴۹ ۱۳۹۹/۱/۷
هیچ اتفاقی به نفع مردم رقم نخواهد خورد
ناشناس۱۳۸۹۰۶۶۱۲:۲۲:۱۲ ۱۳۹۹/۱/۷
مجلس فقط در اقدامی جهشی ؛ به ادامه تعطیلات خود ادامه دهد . که البته این برای کشور مفیدتر است برای آنان که میدانند
ناشناس۱۳۸۹۰۶۸۱۲:۲۳:۰۴ ۱۳۹۹/۱/۷
مجلس اگر کلا هیچ اقدامی نکنه خیلی بهتر است
ناشناس۱۳۸۹۰۷۰۱۲:۲۶:۰۹ ۱۳۹۹/۱/۷
متاسفانه مدیران وزارت بهداشت در قضیه مبارزه با کرونا وارد گود سیاست شده اند و از کار پزشکی و حرفه ای که برایش سوگند یاد کرده اند فاصله گرفته اند ‌ . به همین علت متاسفانه غلبه زود هنگام بر کرونا در هاله ای از ابهام قرار گرفته
ناشناس۱۳۸۹۰۷۵۱۲:۲۸:۲۷ ۱۳۹۹/۱/۷
راستی نفت شده بیست دلار الان قیمت بنزین """ فوب """ خلیج فارس چنده ؟؟؟ این ملت نمک نشناس بنزین مفت نزنن یه موقع..
ناشناس۱۳۸۹۰۷۷۱۲:۳۰:۱۲ ۱۳۹۹/۱/۷
اولین قدم جلوی قانون گریزی دولت را بگیرد خود به خود نصف مشکلات حل می شود
ناشناس۱۳۸۹۱۳۶۱۳:۰۷:۰۲ ۱۳۹۹/۱/۷
اولین کاری که مجلس میخواهد انجام بدهد1- قوانین دست پاگیررا حذف وقوانین قاطع واجرایی در مورد متخلفین در هر زمینه را تصویب کنند2- مبارزه قاطعانه وپیگیری با مفاسد اقتصادی بدون اغماض 3-مبارزه با تخلفات وگران فروشی در اداره ها وبه ویژه در شرکتهای خودروی 4- جلوگیری از دریافت حقوقهای نجومی 5- نظارت دقیق به در آمدها از طریق نفت وصادران وغیره..6-نظارت دقیق به عمل کرد گمرکات 7- تحقیق وتفحص در چگونگی هزینه بودجه کشور در دستگاه اجرایی 8 مبارزه با قاچاق از کشور به خارج واز خارج به داخل9- مبارزه قاطع وعملی با پارتی بازی و به ویژه بارشوه که مادر تمام فسادها است
ناشناس۱۳۸۹۱۹۲۱۴:۰۰:۴۸ ۱۳۹۹/۱/۷
مجلس یازدهم باید در اسرع وقت روحانی را استیضاح و برکنار نماید زیرا ایشان توانایی اداره امور جاری کشور را ندارد.
ناشناس۱۳۸۹۱۹۸۱۴:۰۲:۴۱ ۱۳۹۹/۱/۷
در بهترین صورت ؛ مجلس یازدهم نیز به مانند اسلاف پیشین خود در دوره های ۱۰ و ۹ و ۸ و ۷و ۶ و۵ و ۴ و ۳ و ۲ رفتار خواهد کرد ! هیچ امیدی به بهبود اوضاع و شرایط و حال موجود مجلس نیست
ناشناس۱۳۸۹۲۳۵۱۴:۲۹:۲۵ ۱۳۹۹/۱/۷
هیچ اقدام اثر بخشی از مجلس ۴۱ درصدی متصور نیست
علی 671۱۳۸۹۲۷۸۱۵:۱۶:۰۹ ۱۳۹۹/۱/۷
باید حوصله کرد تا مجلس آینده به امید خدا مستقر شود و به مرور خلاءها را انشا الله به حول و قوه الاهی و کمک مردم حل خواهد شد .
ناشناس۱۳۸۹۴۰۵۱۶:۵۱:۴۷ ۱۳۹۹/۱/۷
مطمئن باشید باز هم مثل همیشه تمام وقت مجلس، صرف بازگشایی عقده های سیاسی می شود
ناشناس۱۳۸۹۴۱۵۱۶:۵۵:۵۲ ۱۳۹۹/۱/۷
با این نمایندگان جدید ، آبی گرم نمی شود.
ناشناس۱۳۸۹۴۲۴۱۷:۰۶:۲۱ ۱۳۹۹/۱/۷
180 نفر فراکسیون ولایی دقیقا چه دغدغه خاطری دارند؟
ناشناس۱۳۸۹۴۵۸۱۷:۲۹:۳۹ ۱۳۹۹/۱/۷
اولین اقدامی که مجلس یازدهم باید انجام دهد پیگیری مطالبات مجالس 7 و 8 و 9 جهت تصویب قانونی برای حقوق مادام العمر کسانیکه نماینده مجلس هستند و امکان دارد در دوره های بعد نباشند ! در ضمن دریافتی 29 میلیون تومان در ماه نیز باید به صد میلیون برسد !
ناشناس۱۳۸۹۴۶۱۱۷:۳۲:۰۳ ۱۳۹۹/۱/۷
مجلس یازده در واقع ادامه مجالس 7 و 8 و 9 میباشد . مجلسیکه باید برای قضای حاجت میبایست نظر بعضی را جویا شود !
ناشناس۱۳۸۹۵۸۱۱۸:۵۵:۲۲ ۱۳۹۹/۱/۷
به هر خانواده ايراني يك و نيم ميليارد تومن پول بده وسلام مي دونم الف منتشر نمي كني
ناشناس۱۳۸۹۶۰۷۱۹:۲۶:۴۸ ۱۳۹۹/۱/۷
اولین اقدام عزل دولت است
ناشناس۱۳۸۹۶۹۱۲۰:۴۸:۰۸ ۱۳۹۹/۱/۷
اولین کار باید مشروعیت سنجی اموال مدیران فعلی و بازنشسته و تصویب مصادره کل اموال مفسدان فعلی و قبل و محاکمه علنی مجدد مفسدان کلان باشد
بیگی29۱۳۸۹۷۱۲۲۱:۰۱:۱۱ ۱۳۹۹/۱/۷
نمیتواند ولی اگر بتواند جایگاه و مسئولیت هر فرد از پائین ترین تا بالاترین مقام را روشن و پاسخگوی عملش کند و نیز مانع دخالت غیر مسئولان شود، شاید وضع از حالت فلاکت خارج شود.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  2. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  3. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  4. ادعای مدیر دولت احمدی نژاد: از مرحله ساخت سلاح اتمی گذشته ایم/ در موشک هایمان از مواد منفجره ساخت ایران استفاده می کنیم

  5. درخواست الجولانی از آمریکا در رابطه با رژیم صهیونیستی

  6. طعنه سنگین ضرغامی به جهل فراگیر استادیومی

  7. پزشکیان برای وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد حکم زد

  8. احمدی: خط لوله گوره –جاسک به کاهش ناترازی انرژی کمک می کند

  9. گلوریا هاردی: ایران به کشور خودم تبدیل شده است

  10. ناترازی قدیمی فراموش شده

  11. توصیه دختر عموی شهید حججی در شبکه سلطنت طلب به اپوزیسیون

  12. اردوغان از انجام هر کاری برای تحقق رویای «ترکیه بزرگ» می‌گوید!

  13. ۲۳۶۷ بدهکار مهریه و نفقه در زندان‌های کشور داریم

  14. حجاب برای جامعه یهودی، نسخه برهنگی برای دیگران !

  15. شکنجه یک شهروند سوری توسط عناصر جولانی

  16. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  17. مقایسه نگاه کارگردان ایرانی به خانواده با نگاه رونالدو

  18. چرا درگاه ورودی ریالی صرافی‌های رمزارز بسته شد؟

پربحث‌های هفته

  1. زمزمه‌های استیضاح همتی/ سیاست‌ ارزی، کار دست وزیر اقتصاد داد؟

  2. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  3. آداب باخت

  4. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  5. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  6. بازی جدید طالبان با ایران

  7. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  8. «بن بست» فرزین؟!

  9. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  10. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  11. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  12. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  13. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  14. یک آمار تکان‌دهنده درباره وضعیت مستاجران ایرانی

  15. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  17. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  18. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  19. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  20. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  21. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  22. هدف از پخش شایعه استعفای رئیس‌جمهور چه بود؟/ تلاش رادیکال‌ها برای ایجاد تنش در سطوح بالای حاکمیت/ رمزگشایی از اعتراف بلینکن درباره ایران

  23. سازنده ورزشگاه «آزادی» کیست؟

  24. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

  25. ادعای مدیر دولت احمدی نژاد: از مرحله ساخت سلاح اتمی گذشته ایم/ در موشک هایمان از مواد منفجره ساخت ایران استفاده می کنیم

آخرین عناوین