باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: قدرت موشکی کشورمان که در سالهای اخیر یکی از عوامل اقتدار کشورمان در جهان به ویژه غرب آسیا به شمار میرود، نهالی است که در سالهای دفاع مقدس توسط جوانان این مرز و بوم کاشته شد تا دستان رژیم بعث را قطع کند. جنگ تحمیلی که تمام شد جوانان رزمنده دوباره پای کار آمدند و این نهال را آبیاری کردند که امروز حاصل آن درختی تنومند و مستحکم است.
این قدرت همچون درختی است که استکبار جهانی به دنبال آن است تا از هر سو آب را بر آن ببندد و باعث خشک شدن آن شود؛ اما از این موضوع غافل است که این قدرت درون زاست و تا زمانی که جوانان مومن و انقلابی در ایران اسلامی وجود دارند این قدرت هر روز بالندهتر و وسیعتر خواهد شد.
دانشمندان جوان کشورمان در صنایع دفاعی و موشکی همواره دستاوردهای جدید و مهمی داشته اند که یکی از آنها موشکهای بالستیک است.
موشک های بالستیک یکی از موثرترین سلاحها در میدانهای نبرد هستند که توانایی ضربات سنگین و مهلک در زمین، هوا و دریا را دارند. موشک بالستیک نوعی موشک است که بخش اعظمی از مسیر خود را به صورت منحنی و یا به شکل توپ طی میکند که به این حرکت بالستیک میگویند و انتخاب کلمه ball یا همان توپ نیز به همین علت است. تقسیم بندی موشکهای بالستیک بر اساس برد آنها انجام میشود. تاکنون دو تقسیم بندی معروف در دو کشور ایالات متحده و روسیه یعنی صاحبان اصلی این فناوری وجود دارد.
موشک بالستیک دزفول
یکی از موشکهای بالستیک ساخت کشورمان موشک بالستیک دزفول است که در ادامه با ویژگیهای این موشک بیشتر آشنا میشویم. موشک بالستیک دزفول از انواع موشکهای بالستیک ساخت نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که ۱۸ بهمن ماه سال ۱۳۹۷ در مراسمی با حضور سردار سرلشکر پاسدار محمدعلی جعفری فرمانده سابق کل سپاه پاسداران و سردار امیرعلی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه در کارخانه زیرزمینیِ تولید موشکهای سپاه رونمایی و معرفی شد.
سرلشکر جعفری فرمانده سابق کل سپاه در مراسم رونمایی و معرفی این موشک گفت که تولید انبوه موشکهای پیشرفته دقیق و هوشمند با آخرین تکنولوژی که نقطه اوج پیشرفت در عرصه موشکی است، امروز به همت فرزندان ملت ایران در نیروی هوافضای سپاه تحقق یافته است. رونمایی از کارخانه زیرزمینی تولید موشکهای بالستیک نقطهزن سپاه در اعماق زمین، پاسخی به یاوهگوییهای غربیها است که تصور میکنند با تحریم و تهدید میتوانند ما را محدود کرده و از اهداف بلندمان بازدارند. توان دفاعی ایران اسلامی بازدارنده و در راستای حفظ امنیت ملی بوده و با هیچ چیز قابل معامله و مذاکره نیست.
وی خاطرنشان کرد که هم اکنون تمرکز ما بر سایر بخشها مانند سبک سازی، سرعت تولید و تولید انبوه موشک است، حتی موشکهایی که در گذشته تولید شدهاند، در حال تبدیل شدن به موشک هوشمند هستند؛ به گونهای که ما برای تمامی اهدافی که ممکن است برای دفاع از جمهوری اسلامی ایران روزی به آن نیاز داشته باشیم، ظرفیتسازی کردهایم و قادریم در صورت شیطنت دشمنان به ویژه صهیونیستها، در همان لحظه اول آنان را آماج موشکهای خود قرار دهیم.
سردار حاجی زاده نیز در این مراسم با تاکید بر اینکه تامین امنیت ملت ایران خط قرمز نیروهای مسلح است، گفت که با وجود توطئهها و تهدیدات دشمن علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی، طبیعی است که ما نیز به حرکت خود ادامه دهیم و امروز به پاس پایداری و مقاومت خوزستانیهای غیور، به ویژه مردم قهرمان و مقاوم دزفول در دفاع مقدس، از موشک هوشمند زمین به زمین «دزفول» رونمایی کردیم که آخرین دستاورد و محصول حوزه تحقیقات نیروی هوافضای سپاه است. جمهوری اسلامی ایران شروع کننده هیچ جنگی نیست، اما قرار هم نیست در برابر دشمنان غافلگیر شویم، از این رو هم امکانات عملیاتی و هم کارخانجات تولیدی خود را در اعماق زمین و به صورت محرمانه تعبیه کردهایم تا از دسترسی دشمنان دور بماند. صحبت کردن از محدودسازی توان موشکی، نه تنها ما را در پیگیری اهدافمان متوقف نخواهد کرد، بلکه ترغیب میشویم که این توان بازدارنده را توسعه دهیم.
مشخصات فنی موشک دزفول
این موشک را میتوان از خانواده موشکهای فاتح دانست که به موشکهای فاتح ۱۱۰ و ذوالفقار شباهت بسیاری دارد. موشک دزفول یک و نیم تنی طولی در حدود ۱۲ متر دارد که از نظر طولی نسبت به موشک ذوالفقار افزایش داشته است. یکی از دلایلی که میتوان درباره افزایش طول موشک دزفول دانست، این موضوع است که افزایش طول نسبت به موشک ذوالفقار به دلیل بزرگ ترشدن قسمت سوخت آن مشهود است که برد آن را به هزار کیلومتر می رساند. برد موشک ذوالفقار در حدود ۷۰۰ کیلومتر بود.
شکل دماغه موشک دزفول نیز نسبت به موشک ذوالفقار انحنای بیشتری پیداکرده که دلیل آن هم استفاده از روشهای فیزیک برای کاهش حرارت تولیدی در موشکهای هایپرسونیک یا مافوق صوت است که دلیل آن هم عدم انتقال حرارت به موشک است. همین تغییرات در بالک کنترلی موشک دزفول نیز دیده میشود که نسبت به بالک کنترلی موشک فاتح ۱۱۰ تغییر داشته است. همچنین، بالکهای پایدارساز موشک دزفول نیز نشان میدهد که این موشک در سرعتهای بالاتر پایداری بیشتری دارد. به همین دلیل هم به نظر میرسد که سرعت موشک دزفول نسبت به موشک ذوالفقار و سایر اعضای خانواده موشکهای فاتح بیشتر باشد.
موشک دزفول با کلاهک جنگی متفاوت و مخرب
کلاهک موشک دزفول به نحوی طراحی شده که پس از طی مسافتی از بدنه جدا شده و مزیتهایی همچون کاستن از اثرات منفی اتصال بدنه به سر جنگی در فاز نهایی حمله بر روی خطای اصابت و برد موشک، سبب کاهش امکان ردیابی و کاهش احتمال اصابت موشکهای پدافندی دشمن به کلاهک موشک دارد. دقت این موشک با استفاده از قابلیت جداشدن کلاهک جنگی از بدنه بیشتر شده و خطای آن به زیر ۱۰ متر میرسد. البته احتمالا کلاهک موشک دزفول از یک پیشرانه مجزا نیز برخوردار است.
قسمت جلویی موشک دزفول نسبت به موشک ذوالفقار کشیدهتر است که این یعنی وجود مواد منفجره و مخرب بیشتر در کلاهک موشک. البته سردار حاجی زاده نیز در سخنان خود درباره موشک دزفول گفته است که قدرت تخریب این موشک نسبت به ذوالفقار افزایش ۲ برابری داشته است.
رنگ به کار رفته در بدنه موشک دزفول نیز از رنگهای جاذب امواج راداری است که این مزیت را برای دزفول ایجاد میکند تا از دید رادارهای دشمن محفوظ بماند و از منهدم شدن توسط سامانههای ضد موشکی دشمن در امان باشد. یکی دیگر از مزیتهای دزفول مدت زمان کوتاه برای آماده سازی آن است که چیزی در حدود ۵ یا ۶ دقیقه برآورد میشود.
دزفول تا چه محدودهای میرسد؟
موشک بالستیک دزفول با افزایش ۴۲ درصدی برد خود به نسبت به موشک ذوالفقار میتواند پس از شلیک به راحتی شهر حیفا در رژیم صهیونیستی را مورد هدف قرار داده و منهدم کند. البته این امکان نیز وجود دارد که در نسل بعدی موشک های خانواده فاتح برد موشک جدید کمی افزایش داشته باشد تا کشورمان بدین ترتیب بتواند شهر تل آویو را هم در زیر چتر موشکی خود داشته باشد.