تحلیل نیویورک تایمز از سالگرد حادثه ۱۱ سپتامبر

  4000620001 ۲۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

« ۲۰ سال پیش، سیاستمداران و تحلیلگران آمریکایی، برداشتی اشتباه از حادثه ۱۱ سپتامبر در ذهن خود داشتند. ما (آمریکایی ها) حدودا هشت تریلیون دلار در جنگ جهانیِ خود علیه تروریسم هزینه کردیم اما آنچه که اکنون با آن رو به رو هستیم، نسلی جدیدتر از تروریست هایی است که به مراتب از تروریست های قدیمی، کارآزموده تر و قوی‌تر هستند.»

تحلیل نیویورک تایمز از سالگرد حادثه ۱۱ سپتامبر

به گزارش الف، "میشل گُلدبرگ" ستون نویس و تحلیلگر ارشد "نیویورک تایمز" در گزارشی به مناسبت فرارسیدن سالگرد حادثه 11 سپتامبر معتقد است که سیاستمداران و رهبران آمریکایی، تحلیل غلطی از حادثه مذکور داشتند و عملا پس از آن با اقداماتی نظیر حمله به افغانستان و عراق، فاجعه خلق کردند. مساله ای که نه تنها چالش‌هایی اساسی را در محیط بین المللی ایجاد کرد، بلکه موقعیت و وضعیت داخلی آمریکا را نیز با مشکلات عدیده ای مواجه ساخت و در نهایت این کشور را به شکستی تمام عیار در آنچه جنگ جهانی علیه تروریسم و طرح این ادعا که آمریکا حافظ اصلی دموکراسی در جهان است، رهنمون ساخت.  

میشل گُلدبرگ در نیویورک تایمز می نویسد:

«من همیشه حادثه 11 سپتامبر را در ذهن داشته ام. من به این دلیل که در آن زمان در نیویورک و واشنگتن نبودم، هیچ ذهنیتی دال بر اینکه چه بر مردمِ این دو شهر گذشت ندارم. بسیاری از آن ها پس از وقوع حوادث تروریستی 11 سپتامبر، به شدت وحشت زده شدند و حتی انتظار حملات بیشتری را نیز در ادامه راه داشتند. وقوع حادثه 11 سپتامبر موجب شد تا فیلم های حماسی خسته کننده سینمای دهه 1990 میلادی آمریکا بار دیگر از محبوبیت قابل توجهی برخوردار شوند. 

با این همه،  کاملا مطمئن هستم که در میان تمامی اتفاقاتِ آخرالزمانی آن دوره، اغلب آمریکایی ها به تاب‌آوری و قدرت بالای آمریکا اعتقاد راسخ داشتند. بله القاعده اتفاق قابل توجهی را علیه آمریکا رقم زده بود. با این همه، رسانه های آمریکایی و بین المللی تا حد زیادی به "اسامه بن لادن" و اقدامات او پرداختند و عملا تهدید وی را به مراتب بیشتر از آن چیزی نشان دادند که واقعا وجود داشت. بسیاری از آمریکایی ها فکر می کردند که یک جنگ و نبرد تمدنیِ جدید در جهان آغاز شده است. 

با این همه، وحشت و ناراحتی آمریکا، با یک حس هیجانی که ماهیتی تاریک داشت همراه شده بود. اینطور به نظر می رسید که بسیاری از افراد بانفوذ و تاثیرگذار، بار دیگر حال و هوای دوران جنگ سرد را به خود گرفته اند و اینطور حس می کردند که ملت آمریکا بایستی یک هدف جدید را در پیش گیرد. آن ها به شدت خود را انسان‌هایی آگاه و روشن می پنداشتند با این حال به نحو وحشتناکی ساده لوح بودند. 

در این راستا حتی برخی اندیشمندان آمریکایی نیز به وضوح در تله ای عجیب گرفتار شدند و نوعی نبرد خیر و شر را برای آمریکا متصور بودند. برخی از آن ها عملا حتی از وقوع حادثه 11 سپتامبر حس سرخوشی و نشاط پیدا کرده بودند زیرا به این باور اعتقاد داشتند که آمریکا وارد یک جنگ تمدنی جدید شده که باید در آن پیروز شود و همچون دوران جنگ سرد، یک طیف یا گروه خاص را کاملا مغلوب سازد. در واقع، آن ها نویدِ جنگ و نبردی تازه را با آن دسته از افرادی می دادند که آمریکایی ها به شدت از آن ها متنفر بودند. 

با این همه ما آمریکایی ها باید بپذیریم که این جنگ را نبُردیم. القاعده مدت کمی پس از حادثه 11 سپتامبر تا حد زیادی دچار آسیب و فروپاشی شد با این حال، خسارتی که این حادثه به آمریکا وارد کرد، بسیار عمیق تر از آن چیزی بود که شمار زیادی از افراد و تحلیلگران انتظار آن را داشتند. 

حملات تروریستی 11 سپتامبر و پاسخ ما(آمریکا) به آن ها، عملا روند سقوط و زوال آمریکا و تبدیل شدن آن به آمریکایِ ضعیفی که اکنون شاهد آن هستیم را تسریع کرد. آمریکا جنگِ نادرستی را در جهان اسلام با هدف برقراری دموکراسی آغاز کرد و این جنگ را در شرایطی که دموکراسی خودِ این کشور به شدت آسیب دیده و ضعیف شده، به پایان رساند(آمریکا نه تنها هدف خارجی خود را محقق نکرد بلکه در داخل نیز با خسارت های فراوانی رو به رو شد). 

اسامه بن لادن تله ای را که آمریکا در نهایت در آن گرفتار شد، ایجاد نکرد. ما این تله را خودمان ایجاد کردیم. تمام آسیب هایی که حادثه 11 سپتامبر به آمریکا و وجهه آن وارد کرد، لزوما آنهایی نبودند که بن لادن برای آن‌ها و وقوعشان برنامه ریزی کرده باشد. "نِلی لاهود" عضو ارشد "برنامه امنیت بین المللیِ آمریکای جدید"، هزاران صفحه از ارتباطات داخلی اسامه بن لادن را پس از آنکه این ارتباطات به دست نیروهای آمریکایی افتادند، بررسی کرده است(پس از کشته شدن بن لادن به دست کماندوهای آمریکای در سال 2011). همانطور که وی اخیرا در یک گزارش در نشریه "فارین افیرز" به آن اشاره کرده، آن ها(ارتباطات بن لادن)، مجموعه ای از اطلاعات و مفروضات غلط، غیرسازمان یافته، و نادرست را در برمی گرفتند.  

لاهود می نویسد: "بن لادن هرگز انتظار نداشت که آمریکا در پاسخ به حملات 11 سپتامبر، دست به جنگی فراگیر در افغانستان و عراق بزند. در عوض، او انتظار داشت که یک جنبشِ ضدجنگِ گسترده با هدف طرح این درخواست از دولت آمریکا آغاز شود که واشنگتن باید کلیه نیروهای نظامی خود را از کشورهایی که اکثریت آن ها مسلمان هستند بیرون بکشد. او از آمریکا متنفر بود با این حال، هیچگاه این کشور را به خوبی درک نکرد". 

لاهور در ادامه می نویسد: "حملات 11 سپتامبر یک پیروزی پرهزینه برای القاعده بود. این گروه خیلی زود و پس از سقوط زودرس رژیم طالبان در سال 2001، با از هم‌گسیختگی قابل توجهی رو به رو شد و اغلبِ رهبران ارشد آن، یا کشته و یا اسیر شدند. آن هایی که باقی ماندند نیز زندگی مخفی را در پیش گرفتند و از توانایی چندانی جهت انجام عملیات های خارجی برخوردار نبودند. از این منظر، آمریکا به نحو کامل متقنی می توانست خود را در پایان سال 2001 به عنوان پیروز جنگ علیه تروریسم معرفی کند و از کشته شدن افراد بیشمار و به هدر رفتنِ تریلیون ها دلار و آسیب رسیدن به غرور ملی آمریکایی ها،جلوگیری کند". 

با این حال، آمریکا در افغانستان ماند و به عراق هم حمله کرد. امری که موجب ایجاد خلا قدرت در این کشورها و اوج گیری گروهی به نام "داعش" که از دلِ القاعده بیرون آمده بود، شد. از طرفی، در شرایط فعلی شاهدیم که القاعده بار دیگر خود را به نحو گسترده ای سازماندهی کرده است. این گروه اکنون به مراتب گسترده تر از آن چیزی است که دو دهه قبل تر بود. آمریکا در سال 2021 نیز در وضعیتی به شدت بحرانی است. 20 سال قبل، آمریکا وجهه ای بهتر دشت با این حال اکنون این کشور تا حدی زیادی کشوری عبوس، مشکوک به دیگران، و فاقد ایده هایی مشخص و معلوم در عرصه بین المللی است. 
"جورج دبلیو بوش" رئیس جمهور سابق آمریکا در سال 2003 گفت: "پیشبرد آزادی، ندای اصلی عصر ماست. این دعوت و وظیفه ای است که از سوی آمریکا بایستی انجام شود". با این حال، رویه های خارجی آمریکا که توام با کشتن بیگناهان و شکنجه آن ها، ایجاد وحشت بین المللی و زندان های مخفی، و همچنین سربازهایی که از وضعیت روحی درستی برخوردار نیستند بود، همه و همه وضعیت آزادی را چه در بُعد بین المللی و جهانی و چه داخلی(در آمریکا)، با چالش های قابل توجهی رو به رو کرده است. 

در شرایط فعلی حتی حزب خودِ جورج دبلیو بوش یعنی حزب جمهوریخواه نیز به شدت علیه دموکراسی موضع گرفته است. اعتقاد به آزادی در میان بسیاری از سیاستمداران آمریکایی ضعیف شده ست. از زمان وقوع حملات 11 سپتامبر، تعداد آمریکایی هایی که توسط گروه های راست گرای افراطی آمریکایی کشته شده اند، به مراتب بیشتر از افرادی بوده است که توسط گروه های تروریستی جان باخته اند. نژادپرستانِ سفید پوست، اعمال غیرقانونی زیادی را در آمریکا علیه "آزادی" انجام می دهند و حتی نظامیان سابق آمریکایی نیز که در جنگ علیه تروریسم از سوی دولت آمریکا شرکت داشته اند، اکنون خود با مشارکت فعال در وقایعی نظیر حادثه حمله به کنگره آمریکا در تاریخ 6 ژوئن سال جاری میلادی، عملا به فاجعه نقض آزادی و دموکراسی در آمریکا دامن می زنند(از 569 فردی که در حادثه حمله به کنگره آمریکا از سوی دستگاه قضایی این کشور محکوم شده اند، 48 نفر با دستگاه‌های نظامی آمریکا مرتبط هستند). 

بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند حادثه 11 سپتامبر موجب فروپاشیِ عصبی ملت آمریکا شد. امری که به تدریج موجب روی کار آمدن رئیس جمهوری به نام "دونالد ترامپ" در این کشور شد که عملا عدم ورود مسلمانان به آمریکا را وعده داد و عملی کرد. 

در شرایط فعلی سالگرد حادثه 11 سپتامبر در وضعیتی اتفاق می افتد که رژیم طالبان بار دیگر در افغانستان قدرت گرفته است. این مساله عملا شکست آمریکا در جنگ علیه تروریسم را به رُخ می کشد. شکست آمریکا در افغانستان بسیاری از افغان هایی را که با آمریکا متحد شده بودند، سرخورده کرد و عملا ثابت کرد که جنگِ 20 ساله آمریکا در افغانستان، چیزی بیش از یک جنگ بیهوده نبوده است. آمریکا فقط جنگ را به طالبان نباخت بلکه عملا مردم افغانستان را آشفته تر از زمانی که آن ها را یافته بود، رها کرد. 
20 سال پیش، سیاستمداران و تحلیلگران آمریکایی برداشتی اشتباه را از حادثه 11 سپتامبر در ذهن خود داشتند. آمریکا به قدری در مورد القاعده و طالبان اغراق کرد، تا بتواند تهدید آن ها را با واکنش گسترده خود هماهنگ و هم اندازه جلوه دهد. ما حدودا هشت تریلیون دلار در جنگ جهانی خود علیه تروریسم هزینه کردیم اما آنچه که اکنون با آن رو به رو هستیم، نسلی جدیدتر از تروریست هایی است که به مراتب از تروریست های قدیمی، کارآزموده تر و قوی تر هستند. این همان ناکامی و شکست آمریکا است». 

*نویسنده: میشل گُلدبرگ، وی ستون نویس و تحلیلگر ارشد نیویورک تایمز است. 
*لینک: 
https://www.nytimes.com/2021/09/09/opinion/the-ways-bin-laden-won.html

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۱۹۴۰۳۹۰۷:۰۳:۱۸ ۱۴۰۰/۶/۲۰
دوستان ممکن است ما را غرب گدا بنامند. ولی عقلای امریکا و خرد جمعی ملت امریکا مثال زدنی است. وقتی امریکا در ویتنام شکست خورد شوروی و کمونیزم بین الملل صحبت از پایان امریکا و شکست قطعی ان در چند سال می کردند. ولی حالا ببینید شوروی و مائو و کمونیزم بین الملل کجا هستند. کشور و حگومتی که اشتباهش را می پذیرد و شجاعت قبول عقب گرد از تصمیم اشتباه خود را دارد موفقیت طولانی مدت خود و ملت خود را تضمین می کند. ماندن در افغانستان مانند ویتنام اشتباه بود امریکا و عقلای قوم ان شجاعت قبول این اشتباه را دارند پس می مانند
ناشناس۲۱۹۴۲۳۲۰۹:۳۹:۱۲ ۱۴۰۰/۶/۲۰
خودت فهمیدی چی گفتی؟ باید می گفتی عقلا عقب نشینی کردن خوب در جواب باید به شما گفت شوروی هم عقب نشینی کرد ولی الان شوروی در کار نیست!
ناشناس۲۱۹۴۲۷۰۰۹:۵۷:۲۴ ۱۴۰۰/۶/۲۰
دوست عزیز.شوروی قبل از افغانستان یعنی در دهه هفتاد میلادی عملا شکست خورده بود. لطفا تاریخ اقتصاد شوروی را مطالعه بقرمایید تا متوجه شوید که اقتصاد شوروی و دقیقتر روسیه از زمان برژنف عملا وارد رکود و دوران فشل شد ولی سیاست برژنف مبنی بر نگویید و پنهان کنید و آمار سازی کنید تا امریکا و غرب خوشحال نشود باعث تلنبار شدن معضلات شد و همه نتیجه باز شدن جعبه حقایق را بعد از برژنف و روی کار آمدن گورباچف شاهد بودیم ولی دیگر خیلی دیر شده بود
ناشناس۲۱۹۴۲۹۱۱۰:۰۸:۴۷ ۱۴۰۰/۶/۲۰
بایدن مسئولیت شکست مفتضحانه در افغانستان را پذیرفت شما ماله کشی نکن.
ناشناس۲۱۹۴۳۲۵۱۰:۲۷:۲۳ ۱۴۰۰/۶/۲۰
هنر دیپلماسی ایران دشمن تراشی است.
ناشناس۲۱۹۴۴۱۴۱۱:۱۸:۲۸ ۱۴۰۰/۶/۲۰
نه جانم عقلای آمریکا عقب نشینی نکردند آنها بازنگری کردند وگفتند جلوی ضرر را هرکجا بگیریم منفعت است ! ممکن است چند صباحی مسئولین حزب دمکرات مورد انتقاد واقع شوند اما جنگ چیزی نیست که توده مردم خواهان آن باشند وقلبا راضیند .در ضمن چرا عده ای فکر می کنند طالبان پیروز شده اتفاقا الان موقع شکست واقعی طالبان است .طالبان به زودی خواهد فهمید مردم امروز افغانستان مردم دیروز نیستند که به راحتی زیر بار جهل آنها بروند این نسل نسل ارتباطات است دنیای خارج از افغانستان را دیده . زن دیروز افغان به راحتی بدون کمترین مانع زیر برقه رفت اما زن امروز افغان به خیابان می آید ودر برابر طالبان سلاح به دست شعار می دهد !طالبان در این شرایط دو راه بیشتر ندارد یا با این نسل کنار بیاید وتغییر رویه دهد که دیگر طالبان نیست یا بجنگد وجنایت کند که در این صورت قطعا دوباره زمینه برای دخالت کشورها در افغانستان فراهم می شود. اما این دخالت الزاما توسط آمریکا نخواهد بود بلکه توسط کسانی است که خطر طالبان را در مرزهای خود حس می کنند یعنی همسایگان !! این که می بینید ترکیه در مرزهای ایران دیوار می کشد دقیقا این روز را می بیند واز حالا امنیت خود را فراهم می کند . اما ترکیه ساخت این دیوار را از کی شروع کرده ترکیه از چه اتفاقی در آینده اطلاع داشته وچه کسانی او را مطلع کردند دیوار مرزی ترکیه با ایران وسوریه قرار است ترکیه ودر اصل اروپا را در برابر چه چیز محافظت کند آیا ترکیه از نقشه آمریکا برای افغانستان آگاه بود ؟!!
ناشناس۲۱۹۴۰۴۶۰۷:۱۴:۵۰ ۱۴۰۰/۶/۲۰
امریکا و شوروی در اوج جنگ سرد توافق نانوشته ای با هم داشتند که رقابت و دشمنی خود را در زمین کشورهای ثالث انجام دهند و در سززمین یکدیگر اقدام تخریبی انجام ندهند. اما بعد از فروپاشی شوروی و در دهه ۹۰ میلادی امریکا و غرب بگمان شکست کامل روسیه دیگر خود را ملزم به رعایت این توافق نمی دیدند. بنابراین از استقلال طلبان چچن یا کرووات ها و بوسنی علیه صربها حمایت می کردند. در همان سالها افسر جوانی در سبستم بسیار قدرتمند اطلاعاتی روسیه بقدرت رسید و عهد کرد که توازن از بین رفنه را یکبار دیگر با غرب و امریکا بر قرار کند و به امریکا یاداور شود که اگر شما با چچنها در مسکو اتش می افروزید ما هم قادریم در نیویودک و واشینگتن روزگارتان را سیاه کنیم. سال ۲۰۰۰ این اقسر جوان کاملا در رو وارد صحنه سیاست روسیه شد و ۱۸ ماه بعد امریکا در یازده سپتامبر متوجه شد و دقیقا از یازده سپتامبر روسیه و امریگا دوباره به همان موافقت نانوشته زمان شوروی رسیدند و دوباره صحنه رقابت بر گشت به کشورهای سوم از کره شمالی و ونزویلا و سوریه تا پرونده هسته ای ایران و اکراین و روسیه سفید و....
ناشناس۲۱۹۴۰۶۶۰۷:۳۵:۲۵ ۱۴۰۰/۶/۲۰
ملت های موفق دنیا عقلای قومی دارند که شجاعت صلح و همزیستی را دارند. چین و امریکا در کره بزرگترین جنگ را داشتند. ژاپن و امریکا در جنگ جهانی دوم. و امریکا و ویتنام. ولی وقتی تصمیم به صلح و همزیستی گرفتند حالا نزدیکنرین دوستان یا شرکای بازرگانی یکدیگر در دنیا هستند. صلح و همزیستی نیاز به شجاعت و خرد جمعی دارد. صدها هزار سرباز امریکایی در کره و ژاپن و ویتنام کشته شدند و برعکس. ولی صلح کردند . اگر می خواستند انتقام کشی کنند تا ابد باید دشمن می ماندند
ناشناس۲۱۹۴۱۳۴۰۸:۴۱:۰۳ ۱۴۰۰/۶/۲۰
11 سپتامبر اوج قساوت، بی رحمی و جنایت تروریست ها بود.
ناشناس۲۱۹۴۱۳۶۰۸:۴۱:۵۶ ۱۴۰۰/۶/۲۰
طالبان، القاعده، داعش.... از یک آبشخور تغذیه می کنند.
ناشناس۲۱۹۴۲۶۸۰۹:۵۶:۱۳ ۱۴۰۰/۶/۲۰
آبشخور صهیونیزم
ناشناس۲۱۹۴۱۳۸۰۸:۴۳:۵۰ ۱۴۰۰/۶/۲۰
اگر آمریکا در افغانستان و عراق مداخله نظامی نمی کرد، تروریست تمام جهان را بلعیده بود. دنیا باید از آمریکا تشکر کند.
ناشناس۲۱۹۴۲۹۶۱۰:۱۱:۲۹ ۱۴۰۰/۶/۲۰
امریکا حامی اصلی تروریسم و عامل اصلی جنگ افروزی و خشونت در جهان است القاعده و طالبان و داعش و صدام دست پرورده امریکا بودند.
هادی۲۱۹۴۴۳۷۱۱:۳۰:۳۱ ۱۴۰۰/۶/۲۰
به هر حال آمریکاییها هزینه گزافی بابت فعالیت ها و تبلیغات رسانه ای در دنیا متحمل شده اند و باید هم کسانی فکر کنند که باید از آمریکا که خود به وجود آورنده طالبان و بعد از آن داعش بود تشکر هم کرد.
ناشناس۲۱۹۴۱۴۰۰۸:۴۵:۰۴ ۱۴۰۰/۶/۲۰
به زودی زود دود تروریسم طالبان به چشم همه از جمله ایران خواهد رفت.
ناشناس۲۱۹۴۱۴۵۰۸:۴۹:۱۷ ۱۴۰۰/۶/۲۰
صدام، عثامه بن لادن، الظواهری، .. به دست آمریکا نابود و به زباله دان تاریخ فرستاده شدند.
ناشناس۲۱۹۴۱۵۲۰۸:۵۴:۲۶ ۱۴۰۰/۶/۲۰
تروریسم محصول ذهن های خراب و افکار مسموم است.
ناشناس۲۱۹۴۳۰۴۱۰:۱۸:۱۵ ۱۴۰۰/۶/۲۰
که با تفکر وهابی و پشتیبانی غرب ایجاد شد
هادی۲۱۹۴۴۵۱۱۱:۳۸:۴۱ ۱۴۰۰/۶/۲۰
اما به نظر من بیشتر محصول سیاست های کثیف مستکبرین و زورگویان است که یه روز منافقین خونخوار رو جلوی مردم ما علم می کنند و بهش جا میدن و .. و روز دیگر طالبان رو جلوی شوروی و روز دیگر داعش رو برای اهداف دیگر
ناشناس۲۱۹۴۱۵۷۰۸:۵۶:۰۶ ۱۴۰۰/۶/۲۰
تا 40 -50 سال پیش تروریسم این قدر قوی و قدرتمند نبود.
ناشناس۲۱۹۴۲۶۲۰۹:۵۴:۴۷ ۱۴۰۰/۶/۲۰
بالاخره وقتی کسی در حال محو شدن باشه از هر چیزی کمک می‌گیره، حتی تروریسم!!
ناشناس۲۱۹۴۱۶۶۰۸:۵۹:۳۱ ۱۴۰۰/۶/۲۰
اا سپتامبر، نشان داد که عده ای انسان نمای تروریست با افکار واهی و انحرافی تا چه اندازه برای بشریت خطرناک هستند. دنیای هزاره سوم نباید محل امنی برای تروریست ها باشد.
ناشناس۲۱۹۴۲۷۲۰۹:۵۸:۰۳ ۱۴۰۰/۶/۲۰
مرحوم نوذری یه فیلم بازی کرد به نام «چند می‌گیری گریه کنی» یه فیلم هم باید بسازن «چند می‌گیری نظر بدی»
هادی۲۱۹۴۴۴۴۱۱:۳۳:۲۴ ۱۴۰۰/۶/۲۰
در درجه اول باید کسانی که تروریست ها را پدید می آورند (آمریکا که طالبان را در مقابل شوروی و بعد داعش را ایجاد کرد) باید بفهمند که این داستان روزی به خود آنها بر میگردد باید برخی دولت های اروپایی و آمریکایی بفهمند وقتی از منافقینی که این همه جنایت در کشور ما کردند حمایت کنند نتیجه اش به خودشان برخواهد گشت
ناشناس۲۱۹۴۲۱۶۰۹:۲۴:۰۸ ۱۴۰۰/۶/۲۰
عده ای می گویند طالبان تغییر کرده اند! آیا شمر و یزید و معاویه و ابوسفیان در طول 14 قرن تغییر کردند؟
ناشناس۲۱۹۴۲۵۲۰۹:۵۱:۳۳ ۱۴۰۰/۶/۲۰
دلیل گسترش افراط گری دولت جیمی کارتر و ریگان و شروع عملیات Cyclone در افغانستان علیه شوروی هست. آخرش هم امریکا چوبش را خورد. قبل از این دو نفر اصلا ما حرکت افراطی از مسلمانان ندیدیم.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اظهارات قابل تامل مولوی عبدالحمید در معارفه استاندار سیستان و بلوچستان

  2. عملیات انتحاری ۱۸ تبعه تاجیک ـ افغان در قالب سوخت‌بر

  3. با کمک سپاه، محله «هرندی» ساماندهی می‌شود

  4. سنجه ای که رئیس‌جمهور به آن نیازمند است

  5. ۴ نتیجه افزایش مبالغ جریمه های رانندگی

  6. حمید رسایی: توییتر منطقه جنگی است، عموم نباید وارد شوند !

  7. چرا دموکرات‌ها باختند!؟ 

  8. مهران مدیری همه را ناامید کرد!

  9. انتقاد تند و تیز کیهان از مرعشی/ سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ وقتی آخوندی نگران سخنان سردار کوثری می‌شود

  10. لاریجانی یا هاشمی‌شاهرودی؛ روایت درست درباره جلیلی و موسوی چیست؟

  11. موج سواری سیاسی یا سلامت روان دانشجویان؟

  12. یک توصیه برای نرفتن پزشکیان به باکو/ موضع واحد اصلاح‌طلبان برای مذاکره مستقیم با ترامپ/ انتخابات آمریکا، زیدآبادی را به اعتکاف فرستاد!

  13. FATF؛ برجام دولت پزشکیان؟!

  14. شرط وزیر برای رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام؟

  15. حکم اعدام جمشید شارمهد آماده اجرا بود اما قبل از اجرای حکم فوت کرد ️

  16. روایتی جدید از ماجرای دختر دانشگاه علوم و تحقیقات    

  17. نفوذ ایران تا بیخ گوش نتانیاهو/ انتقاد از هزینه‌تراشی ظریف برای کشور/ نگاهی متفاوت به غائله برهنگی در دانشگاه علوم‌تحقیقات

  18. پیغام فوری آمریکا به ایران درباره حمله اسرائیل

  19. میلیونها اتباع از یارانه استفاده می کنند/هیچ کمک بین المللی انجام نمی شود

  20. مالیات کجا مصرف شود؟؛ مردم تصمیم می گیرند

  21. سردار موسوی: پایگاه‌ها‌ی ‌موشکی را در عمق کشور توسعه دادیم

  22. آیا ترامپ واقعا سر عقل آمده؟!

  23. نتایج انتخابات آمریکا: ترامپ ۲۶۷ - هریس ۲۱۴/ رسانه های آمریکایی ترامپ را پیروز اعلام کردند

  24. ساخت خانه در جزیره «بوموسی» آغاز شد

  25. آهای آقا و خانم سلبریتی! 

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. چرا دموکرات‌ها باختند!؟ 

    2. پیغام فوری آمریکا به ایران درباره حمله اسرائیل

    3. آیا ترامپ واقعا سر عقل آمده؟!

    4. نتایج انتخابات آمریکا: ترامپ ۲۶۷ - هریس ۲۱۴/ رسانه های آمریکایی ترامپ را پیروز اعلام کردند

    5. آتش زیر خاکستر؟!

    6. ترامپ و هریس؛ هر دو بازنده !

    7. وضعیت عجیب رقابت‌های انتخاباتی در آمریکا

    8. چگونه توده‌ها، نخبگان جمهوری خواه را شکست دادند! 

    9. نتانیاهو :حادثه آمستردام «یهودستیزانه» بود

    10. برایان هوک: ترامپ به‌دنبال تغییر رژیم در ایران نیست  

    11. یحیی السنوار سه روز را بدون غذا گذراند

    12. اردوغان: انتخاب دوباره دوستم را تبریک می‌گویم!/ واکنش مقامات کشورهای منطقه به انتخاب «دونالد ترامپ»

    13. درخواست تازه آمریکا از ایران

    14. افزایش زخمی‌های صهیونیست اهانت کننده به فلسطین در هلند

    15. واکنش محسن رضایی به انتخاب ترامپ

    16. چند نکته درباره روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

    17. قطر با فشار آمریکا، مقامات حماس را اخراج می کند

    18. گروسی: به‌زودی از ایران بازدید می‌کنم

    19. شکست سنگین حزب حاکم/ دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا شد

    20. عموی شهید سید حسن نصرالله هم به شهادت رسید

    21. هریس با پذیرش شکست، به ترامپ تبریک گفت

    22. صداي پاي فاشيسم!

    23. توصیه اردوغان به ترامپ در باره اسرائیل

    24.  این سلبریتی‌ها هم به خاطر حمایت از هریس، باختند/ رشته‌ سلبریتی ها پنبه شد

    25. روسیه: آمریکا برای مسکو یک کشور غیردوست است

    آخرین عناوین