پشت‌پرده شوتی‌ها؛ از شبکه‌های قاچاق تا بحران‌های جاده‌ای

  4030819009 ۳ نظر، ۳ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

خودروهای شوتی به‌عنوان وسیله‌ای برای حمل قاچاق و کالاهای غیرمجاز در جاده‌ها، نه‌تنها امنیت رانندگان را تهدید می‌کنند بلکه به ابزار انجام جرایم سازمان‌یافته تبدیل شده‌اند.

پشت‌پرده شوتی‌ها؛ از شبکه‌های قاچاق تا بحران‌های جاده‌ای

به گزارش تسنیم، خودروهای شوتی به دسته‌ای از خودروهای سواری اطلاق می‌شود که توسط رانندگانی با هدف حمل‌ونقل کالاهای قاچاق و بارهای غیرقانونی در جاده‌های ایران استفاده می‌شوند. این خودروها که بیشتر به‌دلیل سرعت بالا و قدرت مانور در جاده انتخاب می‌شوند، به‌عنوان خطر و تهدیدی جدی در بحث ایمنی جاده‌ها مطرح و تبدیل هستند.

چه‌خودروهایی به شوتی تبدیل می‌شوند؟
به‌طورکلی، خودروهایی مانند پژو405، سمند، و پژوپارس، به‌دلیل موتور قوی و در دسترس بودن قطعات، بین شوتی‌ها محبوبیت دارند. به‌کارگیری این خودروها به‌دلیل توان بالای موتور و قدرت بالای مانور در جاده‌های پرپیچ‌وخم و گاهی به‌عنوان وسیله‌ای برای گذر سریع از ایست‌های بازرسی غیرقانونی صورت می‌گیرد.

بارهای جابه‌جاشده توسط شوتی‌ها

خودروهای شوتی عمدتاً برای حمل انواع کالاهای غیرقانونی و قاچاق مورد استفاده قرار می‌گیرند، این کالاها شامل لوازم الکترونیکی، مواد خوراکی، پوشاک، مشروبات الکلی و گاهی مواد مخدر و مواد بهداشتی غیرمجاز هستند، علاوه بر این، برخی از شبکه‌های قاچاق از خودروهای شوتی برای جابه‌جایی انسان‌ها نیز استفاده می‌کنند، به‌ویژه مهاجران غیرقانونی و عناصر مجرمانه.

شبکه‌های قاچاق کالا از رانندگان شوتی به‌عنوان نیرویی قابل‌دسترس برای حمل کالاهای قاچاق و ارزان استفاده می‌کنند. این شبکه‌ها با استفاده از خودروهای شوتی در پوشش‌های ظاهری متنوع، کالای قاچاق را جابه‌جا می‌کنند و با دور زدن ایست‌های بازرسی تلاش دارند قوانین را نقض کنند. این شبکه‌ها در بخش‌های مرزی و حاشیه‌های شهرهای بزرگ فعالیت دارند و به‌دلیل درآمد بالا، به جذب رانندگان جدید روی می‌آورند.

میزان درآمد رانندگان شوتی

درآمدی که رانندگان خودروهای شوتی از جابه‌جایی کالاها به دست می‌آورند، بسیار ناچیز است. به‌گفته سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا، هر راننده خودروی شوتی برای جابه‌جایی بار قاچاق، دستمزدی ناچیز دریافت می‌کند.

این رانندگان به‌دلیل نیاز مالی و گاهی ناامیدی از یافتن شغل قانونی، به این کار رو می‌آورند، اما در عمل نه‌تنها سودی قابل توجه به دست نمی‌آورند، بلکه زندگی خود را به خطر می‌اندازند و احتمالاً با قانون درگیر می‌شوند.

روایتی از زبان یک راننده شوتی

راننده‌ای که ترجیح داد نامش فاش نشود، در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم گفت: ما چاره‌ای نداریم، بار قاچاق حمل می‌کنیم چون شغل بهتری نداریم، خطر زیاد است، اما اگر گیر نیفتیم، مقداری پول به خانه می‌بریم.

او افزود که به‌دلیل عدم دسترسی به شغل رسمی و درآمد ثابت، با تمام خطرات این کار، ناچار به فعالیت در این حوزه است.

تخلفات دیگر خودروهای شوتی

علاوه بر حمل کالای قاچاق، برخی خودروهای شوتی به‌دلیل اینکه به شبکه‌های سازمان‌یافته قاچاق وابسته‌اند، ممکن است در انتقال افراد تحت‌تعقیب، تروریست‌ها و یا اعضای باندهای مجرمانه نیز نقش داشته باشند، هرچند این موارد محدود است، اما باعث نگرانی جدی در حوزه امنیت ملی و اجتماعی شده است.

پلیس و برخورد با خودروهای شوتی

پلیس امنیت اقتصادی فراجا برای مقابله با این معضل قرارگاه ویژه‌ای ایجاد کرده است. به‌گفته سردار رحیمی، از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از 20 هزار خودروی شوتی توقیف شده‌اند، با وجود این، مشکلی که وجود دارد این است که بسیاری از خودروهای توقیفی به‌سرعت آزاد می‌شوند و به جاده‌ها بازمی‌گردند.

خلأهای قانونی و محدودیت‌های موجود در زمینه توقیف و ضبط دائمی این خودروها، از دلایل اصلی بازگشت آنها به جاده‌ها است، این موضوع، باعث تداوم مشکل و افزایش نگرانی‌ها شده است.

برخی از پیشنهادات برای مقابله با این چالش شامل ایجاد قوانین سخت‌گیرانه‌تر، بازنگری در سیستم توقیف خودروهای شوتی و همچنین پیگیری جدی‌تر شبکه‌های تأمین بار قاچاق برای کاهش تقاضا در این زمینه است.

خطرات جاده‌ای خودروهای شوتی

خودروهای شوتی به‌دلیل سرعت بالا و عدم‌رعایت قوانین رانندگی، تهدیدی جدی برای سایر کاربران جاده هستند. این خودروها عمدتاً در شب و با سرعت بالا حرکت می‌کنند که احتمال بروز تصادفات مرگبار را افزایش می‌دهد.

براساس گزارش‌ها، حوادث ناشی از برخورد با خودروهای شوتی باعث از دست رفتن جان افراد بی‌گناه و از هم پاشیدن زندگی خانواده‌ها شده است. یکی از قربانیان حادثه‌ای در این زمینه می‌گوید: «خودروی شوتی با سرعت زیاد به خودروی ما برخورد کرد و همسر و فرزندم را از دست دادم.»

از طرفی، حضور این خودروها در جاده‌ها نگرانی‌های اجتماعی و روانی نیز به‌همراه دارد. بسیاری از خانواده‌ها نگران سلامت خود و عزیزانشان هنگام سفر هستند و به‌ویژه در شب‌ها از سفر در جاده‌های پرتردد اجتناب می‌کنند.

خودروهای شوتی با تخطی از قوانین و رعایت نکردن ایمنی، خطری برای جاده‌ها و امنیت جامعه به‌شمار می‌روند. این خودروها با حمل کالاهای غیرقانونی، هم به اقتصاد کشور لطمه می‌زنند و هم باعث ایجاد ناامنی در جاده‌ها می‌شوند، رفع این معضل نیازمند یک رویکرد چندجانبه از سوی قانون‌گذاران و اجرای قوانین مؤثر توسط پلیس است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۵۷۲۶۶۰۹:۴۹:۴۵ ۱۴۰۳/۸/۱۹
اراده ای برای کنترل قاچاق و ورود غیر مجاز اتباع وجود ندارد
ناشناس۳۶۵۷۲۸۸۱۰:۲۸:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۱۹
متاسفانه برخلاف تبلیغات هیچ اقدام تاثیر گذار و قابل ملاحظه ای در این مورد صورت نمی گیرد جان مردم عادی در این جاده در خطر بزرگ هست و کار خاصی هم نمی شود جای تعجب هست من شهروند عادی چطور هروقت از این جاده ها عبور می کنم حداقل ده ها از این شوتی ها را می بینم ولی مسئولین و نیرو انتظامی نمی بیند .
سعید نعیمی۳۶۵۷۳۴۰۱۱:۴۷:۰۹ ۱۴۰۳/۸/۱۹
اتفاقا درآمد بسیار خوبی بسته به نوع محموله دارند

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. دستاورد‌سازی برای دولت با قطع برق !

  2. یک یادآوری مهم به ظریف

  3. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  4. چرا دموکرات‌ها باختند!؟ 

  5. ۴ نتیجه افزایش مبالغ جریمه های رانندگی

  6. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  7. شگرد جدید تاکسی‌های اینترنتی برای افزایش هزینه سفر

  8. مازوت سوزی ، قطع برق و باقی قضایا !

  9. مهران مدیری همه را ناامید کرد!

  10. یک توصیه برای نرفتن پزشکیان به باکو/ موضع واحد اصلاح‌طلبان برای مذاکره مستقیم با ترامپ/ انتخابات آمریکا، زیدآبادی را به اعتکاف فرستاد!

  11. باتلاق «بی بی»

  12. شرط وزیر برای رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام؟

  13. محمود عباس: غزه در معرض نکبت دیگری قرار دارد

  14. آزمایش موشک قاره‌پیما توسط ایران؟/ گلایه‌های تند و تیز هاشمی از دولت پزشکیان/ ارتباط قطعی برق و برجام به‌ روایت یک نماینده مجلس

  15. سردار موسوی: پایگاه‌ها‌ی ‌موشکی را در عمق کشور توسعه دادیم

  16. نقاب هایی که وزارت بهداشت بر صورتش می زند!

  17. حد و مرز شفاف‌سازی اخبار تا کجاست؟

  18. میلیونها اتباع از یارانه استفاده می کنند/هیچ کمک بین المللی انجام نمی شود

  19. افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی؟!

  20. آیا ترامپ واقعا سر عقل آمده؟!

  21. سندورم ALS اپوزیسیون

  22. نتایج انتخابات آمریکا: ترامپ ۲۶۷ - هریس ۲۱۴/ رسانه های آمریکایی ترامپ را پیروز اعلام کردند

  23. آهای آقا و خانم سلبریتی! 

  24. احتمال توقف اجرای مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش در رشته پزشکی

  25. ۳ نکته در مورد رویکرد احتمالی دولت ترامپ نسبت به ایران

پربحث‌های اخیر

    آخرین عناوین