معرفی پهپاد انتحاری آرش؛ نسخه قدرتمندتر شاهد ۱۳۶

  4030819101 ۱۳ نظر، ۳ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

یکی از پهپادهای انتحاری نیروهای مسلح ایران که مشخصات ویژه‌ای برای مقابله با سامانه‌های دفاع هوایی دارد، آرش است. ویژگی‌های این پهپاد چیست؟

معرفی پهپاد انتحاری آرش؛ نسخه قدرتمندتر شاهد ۱۳۶
 

به گزارش خبرآنلاین و براساس گزارش گجت‌نیوز، در عملیات وعده صادق (۱) به وضوح دیدیم که پهپادها گرچه کوچک و ارزان قیمت هستند، اما می‌توانند تبدیل به دردسری بزرگ برای دشمن شوند و سامانه‌های پدافند هوایی آن‌ها را با اختلال مواجه کنند. جمهوری اسلامی ایران در زمینه طراحی و تولید انبوه پهپاد، سابقه درخشانی دارد و توانسته طی سالیان اخیر، پیشرفت‌های قابل توجهی در این حوزه داشته باشد.

پهپاد انتحاری آرش

پهپاد شاهد ۱۳۶ یکی از مهم‌ترین پرنده‌های انتحاری کشورمان است که یک نسخه ارتقایافته با نام پهپاد شاهد ۲۳۸ هم دارد. نه تنها در ایران، بلکه در روسیه و بسیاری از کشورهای همسایه و متحدمان شاهد به کارگیری این هواپیمای بدون سرنشین هستیم و ارتش پهپادها بلای جان دشمنان شده است.

البته علاوه بر طراحی و توسعه پهپادهای انتحاری، نمونه‌های موفق دیگری هم داریم که مثل پهپاد مسلح مهاجر ۶ می‌توانند به سمت دشمنان، بمب و موشک پرتاب کنند. یکی دیگر از پهپادهای انتحاری کشورمان که ویژگی‌های جذاب و مشخصات فنی مطلوبی دارد، آرش است.

شاهد ۱۳۶ و تولد پهپادی به نام آرش

اوایل دهه ۹۰ شمسی بود که نیروهای مسلح ایران برای کاهش هزینه‌ها و هدف قرار دادن اهداف دوردست به فکر توسعه یک پهپاد جدید افتادند. در واقع اوایل دهه قبلی، ایران مجهز به تعدادی موشک بالستیک برای هدف قرار دادن دشمنانی مثل اسرائیل بود، اما این تسلیحات هم گران بودند و هم اینکه بزرگ و پیچیده به حساب می‌آمدند.

پهپاد انتحاری آرشبرای انهدام بعضی از اهداف دشمن، نیازی به کلاهک‌های سنگین و گران قیمت بالستیک نبود و مجموع این عوامل مهندسان ایرانی را به سمت و سوی طراحی یک پرنده ارزان و اقتصادی سوق داد. از طرفی آنچه برای نیروهای مسلح اهمیت داشت، تولید انبوه این سلاح و عملیاتی شدن آن در کوتاه‌ترین زمان ممکن بود.

جدای از اینها باید جنگ افزاری طراحی می‌شد که از خاک کشور خودمان به سمت صهیونیست‌ها پرتاب شود و این یعنی باید حداقل ۱۳۰۰ کیلومتر برد می‌داشت. پس از سبک و سنگین کردن اوضاع و با الهام از پهپاد هارپی اسرائیل، مخلوقی به نام پهپاد شاهد ۱۳۶ متولد شد.

برد شاهد ۱۳۶ حدود ۲۰۰۰ کیلومتر است و از یک موتور پیستونی بهره می‌برد. سرعت این پرنده حداکثر ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت است و عملا برای رسیدن به اسرائیل، نیاز به فرصتی ۹ ساعته دارد. (گرچه دیدیم که در حمله موشکی به اسرائیل از ارتش پهپادهای شاهد استفاده شد) ارزان بودن و ابعاد کوچک این پهپاد، مزایای مهمی بودند که شاهد ۱۳۶ را محبوب کردند.

پهپاد انتحاری آرش

قیمت هر فروند از این پهپاد حدود ۲۰ هزار دلار بود و برای انهدام آن باید از موشک‌های ۵۰۰ هزار تا ۱ میلیون دلاری استفاده می‌شد. شاهد ۱۳۶ عملکرد خوبی دارد، اما ایران به دنبال طراحی و توسعه یک پهپاد ضد رادار بود. فرض کنید یک پرنده انتحاری بتواند پیش از یک حمله بزرگ و گسترده – نظیر آنچه در وعده صادق ۲ دیدیم – سامانه‌های راداری و هشدار دهنده‌های آن‌ها را از کار بیندازد؛ چه اتفاقی می‌افتد؟ بله موج موشک‌های بالستیک و نقطه زن، اسرائیل را با خاک یکسان می‌کنند.

مشخصات فنی پهپاد آرش

برای تحقق بخشیدن به آرزوهای فوق، پهپادی به نام آرش متولد شد و از سال 1399 شمسی به خط تولید آمد. آرش پهپادی انتحاری با بال دلتا، بدنه‌ای شبیه به دوک و یک موتور پیستونی و 4 متر طول بدنه است و از شاهد 136 ابعاد بزرگ‌تری دارد. قلب تپنده آن یک موتور پیستونی MADO MD-550 با توان خروجی 50 اسب بخاری است.

پهپاد انتحاری آرش

مهندسان کشورمان موفق شده‌اند موتور فوق را با الهام از پیشرانه لیمباخ L550E آلمان طراحی کنند. محل تعبیه این موتور در قسمت عقب بوده و پهپاد را با نیروی خودش به جلو می‌راند. (این پیشرانه روی شاهد 136 هم نصب شده) به گزارش برخی منابع، سرعت نهایی پهپاد انتحاری آرش حدود 350 کیلومتر بود و بعضی از کارشناسان این عدد را 280 کیلومتر اعلام کرده‌اند. به نظر می‌رسد که سرعت آرش بین 145 تا 185 کیلومتر در ساعت باشد.

پهپاد آرش بدون چرخ تولید شده و چون مجهز به موتور پیستونی است، نمی‌تواند به تنهایی از روی لانچرهای زمینی به هوا برخیزد و به همین خاطر نیاز به بوستر کمکی دارد. راکت کمکی که آرش را به پرواز در می‌آورد، زیر آن نصب شده و پهپاد را تا سرعتی که بتواند موتور پیستونی آغاز به کار کند، می‌رساند.

تا به امروز و براساس تصاویر منتشر شده، می‌دانیم که این پهپاد از روی پرتابگر زمینی ثابت یا از روی پرتابگر متحرک و از داخل آن به سمت اهداف پرتاب می‌شود. سیستم پرتاب آرش بسیار ساده است و در بعضی از رزمایش‌ها موفق شده از روی ناو تدارکاتی هم به سمت هدف فرضی پرتاب شود.

پهپاد انتحاری آرش

حداکثر برد پروازی این پرنده انتحاری بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتر اعلام شده و منابع موثق ادعا کرده‌اند که در هنگام تست، ۱۴۰۰ کیلومتر برد داشته است. تصاویر همچنین نشان می‌دهند که امکان تنظیم ارتفاع پرواز به کمک خلبان خودکار یا اتوپایلوت وجود دارد.

سامانه‌های هدایتی و الکترونیکی آرش

یکی از قابلیت‌های پهپاد آرش ۱، تجهیز آن با نقشه ضد رادار و یک کاونده غیرفعال است که با دریافت امواج راداری دشمن، به محل ارسال رادار حمله کند. پروسه‌ای که این پرنده طی می‌کند، مشابه چیزی است که یک موشک ضد رادار انجام می‌دهد.

پهپاد انتحاری آرش

نمونه ارتقایافته این پهپاد با نام آرش ۲، مجهز به سیستم هدایت ماهواره‌ای و اینرسی است. البته منابع داخلی راجع به سیستم ماهواره‌ای صحبتی نکرده‌اند، اما از آنجایی که اوکراینی‌ها با باز کردن قطعات شاهد به این نتیجه رسیدند که مجهز به ماهواره است، آرش هم به همین ترتیب خواهد بود.

سیستم هدایت ماهواره‌ای با جی پی اس غیرنظامی دقت پایین‌تری نسبت به ماهواره جی پی اس نظامی دارد، اما مزیتش این است که به پهپاد دقت زیر ۷ تا ۱۰ متری می‌دهد. همچنین آرش را با یک دوربین اپتیک حرارتی روی دماغه دیده‌اند که در نوع خود جالب توجه است. تفاوت سیستم هدایتی جی پی اس با اپتیک در این است که با اولی فقط می‌توان به اهداف ثابت حمله کرد، در حالی که با اپتیک امکان حمله به اهداف متحرک هم وجود دارد.

پهپاد انتحاری آرش

برای مثال می‌توان پهپاد انتحاری آرش را تا نزدیکی هدف با سیستم هدایت ماهواره‌ای برد و در مرحله آخر با اپتیک دقت را افزایش داد. آرش ۲ می‌تواند ضد اهداف متحرک هم به کار رود. علاوه بر این یک نسخه از آرش با سیستم هدایت دید حرارتی هم وجود دارد که امکان حمله به اهداف متحرک را خواهد داشت.

کلام پایانی

پهپاد آرش حداکثر ۲۰۰ کیلوگرم وزن داشته و وزن کلاهکش به ۳۰ کیلوگرم می‌رسد. از سال ۹۹ شمسی به بعد، بارها از این پرنده در رزمایش‌ها استفاده شده و میزان فراگیری‌اش از شاهد ۱۳۶ هم بیشتر است. نیروهای مسلح کشورمان بارها از این سلاح قدرتمند استفاده کرده‌اند، اما در عملیات‌های برون مرزی دیده نشده است. این گونه به نظر می‌رسد که سرعت آرش از شاهد بیشتر است و می‌تواند با سرعت سریع‌تری به هدف برسد.

از آرش برای مقابله با اهداف سبکی نظیر هواپیماها، بالگردهای پارک شده، رادارها، تأسیسات زیربنایی مثل نیروگاه‌ها، دکل‌های انتقال نیرو، ساختمان‌ها و سایر اهداف محافظت نشده استفاده کرد.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۵۷۶۸۶۲۰:۲۷:۵۱ ۱۴۰۳/۸/۱۹
باید پهپاد هایی کوچکتر با برد کوتاهتر طراحی بشوند که توان تخریب بالاتری را در مسافت های کوتاه تر اعمال کنند مناسب ارسال از لبنان به سمت دشمن
ناشناس۳۶۵۷۸۸۶۰۶:۳۸:۳۵ ۱۴۰۳/۸/۲۰
امروز خبر جدول زمانبندی قطعی برق منتشر شد،در حوزه برق هم مانند تقریبا تمامی حوزه های دیگر ناترازی داریم، بنظر من باید درهمه زمینه ها پیشرفت تا رفاه مردم هم تامین شود.
ناشناس۳۶۵۷۷۱۲۲۱:۱۵:۵۳ ۱۴۰۳/۸/۱۹
همه وزرای خارجه میگن ما در جنگ اوکراین شرکت نداریم. عقل سلیم هم همینو میگه.
یزدی۳۶۵۷۷۹۰۲۳:۳۳:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۱۹
واعدوالهم من استطعتم من قوه وبااعتقاد لاحول ولاقوه الاباالله انشاا
امت۳۶۵۷۷۹۲۲۳:۴۲:۱۱ ۱۴۰۳/۸/۱۹
برادر عزیز ایران ما مخصوصا طراحان پهبادی باید روسرعت ودقت کار بکنن مثلا از اینجا تا اسراییل باید سرعت پهباد رو به حداکثر سرعت برسانن مثلا در هر ساعتی ۵۰۰تا ۶۰۰کیلومتر داشته باشه وشامل دو موتور پر قدرت باشه که از اینجا تا اسریل به جای ۹ساعت برسه بر سه یا دوساعت ودرنزدیکی هدف موتور قوی خاموش و موتور جدید که سرعتش کمتره بخاطر اینکه دقیق بخوره هدف روشن بشه بعدش جوری طراحی بشه که تمام قطعاتش بعد برخورد به هدف همش متهدم بشه این کا ر شدنی انشالله که پهباد های ما زیر دوساعت برسن به اسراییل
میلاد۳۶۵۷۷۹۴۲۳:۴۵:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۱۹
درود بر شما
ناشناس۳۶۵۷۸۲۷۰۱:۰۸:۲۰ ۱۴۰۳/۸/۲۰
نیروهای مسلح ایران اسلامی تمامی آسمان ایران و کره زمین را زیر نظر دارد .اگر جنگنده دشمن بخواهد از آسمان ویا در فضا ودر دریا ها و یا در زمین به سمت ایران شلیک کند پهبادهای جنگی وشکارچی به دنبال آنها خواهد آمد وخود را به آنها خواهدزد و منهدم خواهند شد اینها وموشکهای ایران از هوش مصنوعی بر خوردارند و نقطه زن هستند و هم انفجاری هستند .وجنگنده را در آسمان خواهد زد .
مهندس۳۶۵۷۸۴۳۰۱:۴۸:۴۰ ۱۴۰۳/۸/۲۰
درود بر شما و سپاس از مطالب خوبتون دوستان باز فکر کنید،اگر ما پهپاد داریم چرا در زمینه فضایی وتست پهپاد نساختیم؟باید از امروز به فکر آن باشیم و مطالعات را در راه ساخت پهپاد ها یا سفینه های تمام رباتیک مانند ناسا و مهندس سازنده مریخ نورد بسازیم آن هم برای سفر های فرا زمینی و حتی کهکشانی! فقط که قرار نیست ما سفینه فضایی یا الحاق به ایستگاه جهانی داشته باشیم بحث این نیست ،بحث ما فراتر از همه در فرا جهانی اندیشیدن هم هست. اسپیس ایکس راببینید موشک هایی با قابلیت چند بار مصرف شدن و به ماموریت فضایی رفتن میسازد! از عصر سفینه ها فراتر هم رفته اند! ما باید دانشگاه علوم رباتیک داشته باشیم ،آنها در الکترومکانیک،بیوشیمی و فیزیک و در مجموع علوم بین رشته ای قوی هستند چرامانباشیم؟
مهرشاد۳۶۵۷۸۷۷۰۵:۵۹:۱۰ ۱۴۰۳/۸/۲۰
خدا قوت و پیروزی بده
ناشناس۳۶۵۷۸۸۷۰۶:۴۴:۲۸ ۱۴۰۳/۸/۲۰
بسیار عالی ! لازم هست ولی کافی نیست. قدرت نظامی بدون قدرت اقتصادی ورضایت مردم اززندگی سرنوشتی بهتر از جماهیر شوروی ندارد.
ناشناس۳۶۵۷۹۲۱۰۸:۰۸:۰۲ ۱۴۰۳/۸/۲۰
راهبرد ایران بازدارندگی است خداقوت به همه مردان میدان
شاهین۳۶۵۷۹۸۴۰۹:۲۶:۳۶ ۱۴۰۳/۸/۲۰
زنده باد رهبرم جاویدان باد وطنم
حقیار حقپرست۳۶۵۸۲۷۸۱۴:۲۸:۱۰ ۱۴۰۳/۸/۲۰
از فضل توسل و عمل به چند آیه قرآن ،ایران اسلامی توانسته قدرت قدرت های بزرگ را منسوخ کند و برد ایران طوریکه قرآن گفته در توسل مردمش به دین حق و رفتن از برای دعا برای پیروزی رزمندگان به قبور اولیاء الهی مانند امامان وامامزاده ها و دعا و توسلات می‌باشد که قدرت شوروی سابق و ارتشهای غیر ایرانی فاقد آن هستند وایران با دین حق و ذکر الهی و توسل پیروز و در غیر اینصورت ، لا تغنی عنکم کثرتکم یعنی کثرت شما در افراد و تجهیزات هرگز کفایت شمارا نمیکند و هرگاه در میدان جنگ با دشمنان روبرو شدید ثابت باشید و اذکروا الله کثیرا لعلکم تفلحون ( در شروع جنگ ثابت باشید و خداوند را بسیار یاد کنید ،،الله اکبر ،،، بگوئید تا پیروز شوید

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. دستاورد‌سازی برای دولت با قطع برق !

  2. یک یادآوری مهم به ظریف

  3. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  4. چرا دموکرات‌ها باختند!؟ 

  5. ۴ نتیجه افزایش مبالغ جریمه های رانندگی

  6. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  7. شگرد جدید تاکسی‌های اینترنتی برای افزایش هزینه سفر

  8. مازوت سوزی ، قطع برق و باقی قضایا !

  9. مهران مدیری همه را ناامید کرد!

  10. یک توصیه برای نرفتن پزشکیان به باکو/ موضع واحد اصلاح‌طلبان برای مذاکره مستقیم با ترامپ/ انتخابات آمریکا، زیدآبادی را به اعتکاف فرستاد!

  11. باتلاق «بی بی»

  12. شرط وزیر برای رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام؟

  13. محمود عباس: غزه در معرض نکبت دیگری قرار دارد

  14. آزمایش موشک قاره‌پیما توسط ایران؟/ گلایه‌های تند و تیز هاشمی از دولت پزشکیان/ ارتباط قطعی برق و برجام به‌ روایت یک نماینده مجلس

  15. سردار موسوی: پایگاه‌ها‌ی ‌موشکی را در عمق کشور توسعه دادیم

  16. نقاب هایی که وزارت بهداشت بر صورتش می زند!

  17. حد و مرز شفاف‌سازی اخبار تا کجاست؟

  18. میلیونها اتباع از یارانه استفاده می کنند/هیچ کمک بین المللی انجام نمی شود

  19. افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی؟!

  20. آیا ترامپ واقعا سر عقل آمده؟!

  21. سندورم ALS اپوزیسیون

  22. نتایج انتخابات آمریکا: ترامپ ۲۶۷ - هریس ۲۱۴/ رسانه های آمریکایی ترامپ را پیروز اعلام کردند

  23. آهای آقا و خانم سلبریتی! 

  24. احتمال توقف اجرای مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش در رشته پزشکی

  25. ۳ نکته در مورد رویکرد احتمالی دولت ترامپ نسبت به ایران

پربحث‌های هفته

  1. یک یادآوری مهم به ظریف

  2. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  3. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  4. یک توصیه برای نرفتن پزشکیان به باکو/ موضع واحد اصلاح‌طلبان برای مذاکره مستقیم با ترامپ/ انتخابات آمریکا، زیدآبادی را به اعتکاف فرستاد!

  5. باتلاق «بی بی»

  6. آزمایش موشک قاره‌پیما توسط ایران؟/ گلایه‌های تند و تیز هاشمی از دولت پزشکیان/ ارتباط قطعی برق و برجام به‌ روایت یک نماینده مجلس

  7. سردار موسوی: پایگاه‌ها‌ی ‌موشکی را در عمق کشور توسعه دادیم

  8. حد و مرز شفاف‌سازی اخبار تا کجاست؟

  9. سندورم ALS اپوزیسیون

  10. آهای آقا و خانم سلبریتی! 

  11. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تشویق‌های ناآگاهانه «شروین حاجی‌پور» را به باتلاق توهم سوق می‌دهد/ امکان ندارد اسرائیل به‌ خاطر کاهش شدت پاسخ ایران آتش‌بس کند

  12. با تبریک به ترامپ مشکلاتمان حل می شود؟! / ماجرای بگم بگم پس از ۱۵ سال!/ سهمیه‌های کنکور بالاخره بازنگری می شود

  13. پزشکیان می‌داند که با چه کسی دیدار کرده؟/ زمزمه‌هایی درباره ممنوعیت دوباره واردات آیفون/ سایه تهدید رسایی بالای سر یک وزیر دولت

  14. مردی که وقتی نیست هم هست !

  15. واکنش کیهان به نظر واعظی درباره ترامپ

  16. معرفی پهپاد انتحاری آرش؛ نسخه قدرتمندتر شاهد ۱۳۶

  17. سلیمی نمین: قطعا با ترامپ مذاکره نمی کنیم /اگر سلاح هسته ای نمی سازیم به خاطر ترس از غرب نیست

  18. سردار فدوی: حمله پیش‌دستانه‌ دشمن را بعید نمی‌دانیم

  19. شریعتی: اعلام خاموشی به بهانه حذف مازوت آدرس غلط دولت است

  20. زن ایرانی که وارد مجلس نمایندگان آمریکا شد کیست؟

  21. مهاجرانی: واردات بنزین سوپر آزاد شد/ تاکید دولت بر اولویت سلامت مردم

  22. اطمینان می‌دهم تاکنون هیچ‌گاه دروغ نگفته‌ایم

  23. پزشکیان در جلسه شورای عالی فضای مجازی: ادامه فیلترینگ قابل قبول نیست  

  24. توضیح قوه قضاییه درباره رد شکایت از تصمیم به انتصاب ظریف در دولت

  25. همچنان معتقدم بدون رسیدن به وفاق نمی‌شود در جامعه تغییر ایجاد کرد/ در زمینه حجاب سوی دیگر ماجرا را هم در نظر داشته باشید

آخرین عناوین