آشنایی با انواع میلگرد در سازه­ های بتنی و کاربرد آن

گزارش بازرگانی،   4001203024

 

آشنایی با انواع میلگرد در سازه­ های بتنی و کاربرد آن در این نوشته به طور دقیق بررسی شده و اطلاعات کاربردی و مفیدی در اختیار شما قرار می‌گیرد. از آنجایی که این مقطع یکی از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی است، لازم است که مشخصه­ های این مقطع  و توضیحاتی درمورد کاربرد آن در اختیار صاحبان مشاغل مربوط به ساختمان‌سازی صنعتگران قرار گیرد. همه این اطلاعات به طور دقیق و البته کاربردی در این نوشته ارائه می‌شود. در ضمن برای اطلاع از قیمت انواع میلگرد، خرید این محصول و یا حتی دریافت مشاوره در این زمینه می‌توانید به سایت نیک فولاد مراجعه کنید.

میلگرد چیست

این مقطع با نام دیگر آرماتور یک قطعۀ فلزی است که کاربردهای فراوانی دارد. از جمله این کاربردها؛ استفاده در سازه­ های بتنی است. این محصول پروفیلی توپُر است که سطح مقطع  گرد دارد. این محصول را بیشتر برای جبران ضعف بتن در مقابل فشارهای کششی و چرخشی به کار می‌برند. در واقع انواع این مقطع در شکل‌های متفاوت از کف تا بالاترین سطح یک سازه به کار می­رود. قیمت میلگرد را میتوانید از جداول قیمتی موجود در نیک فولاد ببینید.

نحوه‌ی تولید میلگرد به زبان ساده

برای ساخت میلگردهایی که در سازه­ های بتنی مورد استفاده قرار می­گیرند به انجام چند مرحله نیاز است. مرحلۀ اول  فولاد کربن‌دار را ذوب می­کنند. مرحلۀ دوم فولاد ذوب‌شده را به شمش تبدیل می­کنند. مرحلۀ بعدی، فولاد شمش‌شده را کشیده و به صورت استوانه ای توپر در می آورند. سپس شمش­های فولاد تازه را طی مراحلی شکل می­دهند. این فولاد شکل داده‌شده تبدیل به میلگردهایی می­شود که انواعی از آن در بتن­های مربوط به ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته در این میان ممکن است مراحل دیگری نیز اضافه شود. چرا که یکی از مهمترین عواملی که بر خواص و مشخصه های این مقطع تأثیر می‌گذارد، طریقۀ تهیۀ آنها است. برای مثال بعضی از روش‌های تهیه این مقطع باعث ایجاد خاصیت انعطاف‌پذیری شده و برخی دیگر از این روش‌ها، باعث سخت تر شدن میلگرد می شود.

اهمیت وجود میلگرد در سازه­ های بتنی

آشنایی با انواع میلگرد و کاربرد آن در سازه های  بتنی شامل چرایی قرار گرفتن میلگرد درون بتن نیز می­شود. علت قرار دادن میلگرد در بتن را در سازه ها به طور اجمالی می­توان اینگونه توضیح داد. وجود این مقطع در بتن باعث تقویت مقاومت کششی بتن می­شود. بتنی که میلگرد در آن بکار رفته، اصطلاحاً به بتن مسلح معروف است. لازم به ذکر است که شکل این محصول و طریقۀ قرار گرفتن آن درون بتن، کاربرد آن را تغییر می­دهد. 

انواع میلگرد مورد استفاده در سازه های بتنی

انواع متفاوتی از این محصول در سازه‌های بتنی به‌کار گرفته می‌شود. براین اساس تقسیم‌بندی زیر در صنعت تهیه و تولید این مقطع رایج است:

  1. انواع براساس ویژگی‌های ظاهری:

  • میلگرد ساده: این محصول، مقطعی ساده و بدون آج است. این نوع محصول دارای مقاومت زیادی است که از آن در ستون­ها و پایه های ساختمان استفاده می­شود. قیمت میلگرد ساده را به صورت لحظه ای از ما بخواهید.
  • میلگرد آجدار: این مقطع همانطور که از نامش پیداست، روی بدنۀ خود برآمدگی‌هایی به نام آج دارد. آج‌ها ویژگی خاصی به این مقطع می­دهد. درواقع این مشخصه باعث بهتر شدن حالت چسبندگی بین میلگرد و بتن می­شود. آج این نوع مقطع می‌تواند یکنواخت، مرکب، مارپیچ و یا دوکی باشد. میلگردهای آجدار بسیار بیشتر از میلگردهای ساده در سازه­ های بتنی مورداستفاده قرارمی­گیرند. قیمت میلگرد آجدار را همانند سایر مقاطع فولادی در نیک فولاد ببینید.

  1. انواع براساس جنس:

  • میلگرد کربن‌دار: میلگرد کربن دار یا همان پایه سیاه نوعی از میلگرد است که دارای 2.5 درصد وزن کربن است. این مقطع در پروژه هایی کاربرد دارد که دارای اسکلت بتنی هستند. در ضمن این نوع مقطع در محیط‌های خشک عملکرد عالی دارد.
  • میلگرد گالوانیزه: میلگرد گالوانیزه محصولی است که با پوششی از یک نوع فلز پوشیده شده‌است. به طور معمول برای فلز پوشاننده از روی استفاده می­شود. خاصیت ضد خوردگی میلگرد گالوانیزه بیشتر از میلگرد اپوکسی است. همچنین این نوع محصول نسبت به فولاد ضد زنگ تا حدود 40% بیشتر در مقابل خوردگی استقامت دارد. در ضمن این مقطع دارای  ثبات بیشتر بوده و گران‌تر است.
  • میلگرد اروپایی: میلگرد اروپایی، محصولی است که در ترکیبات خود مقدار زیادی منگنز دارد. این نوع مقطع با نرخ پایین‌تر به فروش رسیده و البته کمترین استقامت را در مقابل انحراف و خم شدن دارد.
  • میلگرد اپوکسی پوشش دار: میلگرد اپوکسی پوشش دار، دارای پوششی از اپوکسی است. این پوشش باعث می­شود این نوع مقطع در مقابل خوردگی مقاومت بالایی داشته باشد. در ضمن  میلگرد اپوکسی حدوداً 1700 برابر محکم‌تر از انواع دیگر این محصول است.
  • میلگرد پلیمر فایبر گلاس: میلگرد پلیمر فایبر گلاس با نام میلگرد شیشه­ای تقویت شده با پلیمر شهرت دارد. پوشش این نوع محصول نسبت به میلگرد اپوکسی بیشتر است. از این نوع محصول می‌توان به راحتی در  مکان‌هایی که در مجاورت میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی نیستند استفاده کرد. این محصول در مقابل سولفات‌ها و کلرید‌ها و همچنین زنگ‌زدگی بسیار مقاوم است. میلگرد پلیمر فایبرگلاس موارد استفادۀ گسترده‌ای دارد. 
  • میلگرد فولادی ضد زنگ: این محصول، بهترین نوع میلگرد است. این نوع مقطع نسبت به هم‌نوعان خود 1500 برابر استقامت بالاتری در مقابل خوردگی دارد. میلگرد فولادی ضد زنگ از قدرت خمش خوبی برخوردار است. بیشترین استفادۀ این نوع محصول در تقویت مقاومت کششی بتن است که در صنعت راه و ساختمان بکار می‌رود.
  1. انواع بر اساس قطر:

این نوع محصول از نظر قطر به دوگروه تقسیم می­شوند که تنها یک گروهشان در سازه‌های بتنی مورد استفاده قرار می­گیرند.   

  • مقطع دارای قطر  زیر 8 میلی­متر
  • مقطع دارای قطر 8 تا 32 میلی­متری

محصولاتی که دارای قطر 8 تا 32 میلی­متر هستند، در سازه­ های بتنی استفاده می­شود. این نوع مقطع با نام آرماتور نیز شناخته می­شود. از محصولاتی که دارای قطرهای ضخیم‌تری هستند در ساختن سازه­ هایی مانند پل و برج استفاده می کنند.

 

  1. انواع براساس استاندارد:

مقاطع استفاده‌شده در سازه های بتنی از نظر استاندارد به چهار دستۀ کلی تقسیم می­شوند.

  • دستۀ A1: میلگرد A1 قطری بین 8 تا 10 میلی‌متر دارد. این مقطع نوع ساده هستند. این نوع محصول به نام 240S نیز شناخته می­شود. محصولاتی که در دستۀ A1 قرار می­گیرند برای جوشکاری و خم­کاری مورد استفاده قرار

می­گیرند.

  • دستۀ A2: میلگرد A2 هنگامی مورد استفاده قرار می­گیرد که به قابلیت خم‌شدگی آن نیاز است. به طور مثال برای ساختن خاموت و رابیتس از این نوع محصول استفاده می‌شود. این نوع محصول با نام  S340 شناخته می­شود.
  • دستۀ A3: میلگرد A3، به میلگرد جناقی نیز معروف است. زیرا این نوع مقطع دارای آج‌هایی به شکل قفسۀ سینه اند. میلگرد A3  یا همان 400S در ساخت ستون، فونداسیون و تیرچه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گروه از مقاطع بسیار پر کاربرد هستند.
  • دستۀA4 : میلگرد A4، محصولی است که دارای آج‌های هفت و هشتی است. این محصول با نام آجدار مرکب شناخته شده و به میلگرد 500S مشهور است. این محصول دارای استحکام بالایی است، زیرا از فولادهای با کربن بالا ساخته شده است. در ضمن این مقطع دوکی شکل است. استفاده از این نوع مقطع بسیار به‌صرفه‌تر از انواع دیگر است زیرا همانطور که پیش از این اشاره شد، استحکام بالایی دارد. این خاصیت دستۀ A4 باعث می­شود که به تعداد کمتری از مقطع نیاز باشد.  
  1. دیگر انواع میلگرد

انواع دیگری از این محصول وجود دارد:

  • میلگردهای فولاد نرم ساده: این نوع مقطع هیچ نوع شیاری روی بدنۀ خود ندارد. فولاد نرم برای پروژه های کوچک و کم هزینه استفاده می­شود. برای مثال در سنگ فرش بزرگراه که ممکن است دچار ترک خوردگی ناشی از شرایط آب و هوایی شوند، این مقطع بکارمی­رود.   
  • میلگرد پیش فشرده: میلگرد پیش فشرده از 2 تا 7 رشته به هم پیچیده ساخته شده است. این مقطع مقاومت کششی بسیار بالایی دارد. این نوع محصول در پل‌ها و دال‌های بتنی استفاده می­شود.
  • میلگرد کامپوزیت: درسال‌های اخیر علاوه بر میلگرد فولادی، استفاده از نوعی از میلگرد کامپوزیتی متداول شده است. مشخصه‌های برجستۀ این نوع مقطع به این ترتیب است:
  • قابلیت کشسانی و مقاومت بیشتر در برابر نیروهای کششی
  • سبک بودن
  •  مقاومت بسیار بالا درمقابل به فرسایش
  • ماندگاری و طول عمر بالا
  • مقرون به صرفه بودن

کاربرد انواع میلگرد در سازه­ های بتنی

  • تقویت اولیه سازه: میلگرد به منظور ایجاد مقاومت بیشتر در مقابل بارهای وارد شده به ساختمان به‌کار گرفته می‌شود.  
  • تقویت ثانویه: این مقطع گاهی به منظور ایجاد دوام و اهداف معمارانه، مقاومت موضعی برای ممانعت از ترک خوردگی و تنش‌های ناشی از دما در تقویت ثانویه سازه نقش دارد.
  • شالوده: کاربرد این مقطع در بتن شالوده به این صورت است که از میلگردهایی که به شکل یک شبکه هستند، استفاده می‌شود. حالت شبکه‌ای این نوع مقطع کمک می‌کند تا بین آن و بتن حالت چسبندگی بیشتری شکل بگیرد. در ضمن این شبکه وظیفۀ انتقال نیرو به طور مناسب بین بتن و مقطع را به عهده دارد. شبکه‌های استاندارد تشکیل‌شده از این نوع مقطع به طورمعمول 4.8 متر طول و 2.4 متر عرض دارند. این نوع شبکه را می‌توان با دست برای منظورهای مختلف تنظیم کرد. مقاطعی که تا 90 درجه خم می‌شوند را در زاویه‌ها و کنج‌های سازه به کار می‌برند.
  • راستا: کاربرد این مقطع به عنوان راستا نیز بسیار رایج است. میلگرد راستا برای افزایش مقاومت کششی در بتن به کار می‌رود. این نوع مقطع با توجه به نوع سازه در تعداد و قطرهای مختلف در داخل ستون‌ها قرار می‌گیرد. میلگرد راستا ضامن افزایش مقاومت و استحکام سازه است.
  • خاموت: از دیگر انواع این مقطع که در بتن به‌کار می‌رود خاموت است. خاموت اطراف مقطع راستا بسته می­شود، به این منظور که فشار بیش از اندازه باعث بیرون‌زدگی آن نشود. قطر خاموت نباید کمتر از 6 میلی­متر باشد. در واقع خاموت­ها، میلگردهای عرضی هستند که استفاده از آنها باعث مقاوم شدن ساختمان در مقابل نیروهای چرخشی و برشی می­شود. در ضمن طبق مقررات ساختمان‌سازی اگر فاصلۀ بین دو مقطع بیشتر از 15 سانتی‌متر باشد باید از خاموت برای پر کردن این فاصله استفاده کرد. خاموت­ها به 5 دسته مختلف تقسیم می‌شوند. معمولی، مارپیچی، ربات، سلولار و مهندسی انواع این مقطع است.  
  • سنجاقی: سنجاقی نوعی از این مقطع است که بین میلگردهای راستا و خاموت اتصال مستحکم‌تری ایجاد می­کند. میلگردهای سنجاقی به دو شکل ساخته می شوند. در شکل اول هر دو سر مقطع خم 90 درجه دارد.  شکل دوم یک سر آن 90 و سر دیگر 135 درجه به شکل چنگک خم داده می­شود. میلگردهای سنجاقی در بیشتر اوقات در آرماتوربندی ستون و همچنین آرماتوربندی دیوار برشی مورد استفاده قرار می­گیرد.
  • خرک: کاربرد خرک در سازه‌های بتنی بدین گونه است که در کف و فونداسیون به عنوان دو شبکۀ متوالی افقی با طول مشخص به کار می­رود. خرک­ها آرماتورهای پایه دار هستند. قابل ذکر است که قطر آرماتورهایی که برای خرک استفاده می­شود متغیر است. اگر فونداسیون سازه عمق  زیادی داشته باشد قطر مقطع مورد استفاده برای خرک نیز باید بیشتر باشد. خرکی با 50 سانتی‌متر عرض باید طوری باشد که تمام آرماتورهای بالایی  روی آن قرار بگیرند.
  • رکابی: کاربرد رکابی بدین صورت است که وظیفۀ نگه داشتن آرماتورهای طولی یا عمودی در دیوارها و یا دال­ها را به عهده دارد.
  • ممان منفی و اوتکا: میلگردهای ممان منفی و اوتکا دو نوع هستند. این دو نوع مقطع را می­توان در سازه هایی که قرار است دارای سقف تیرچه بلوکی باشند، بکار برد. وظیفۀ آرماتور اوتکا این است که ظرفیت برشی در انتهای تیرچه ها را ایجاد کند. کاربرد آرماتورهای ممان منفی این است که خاصیت خمشی منفی را تأمین ­کنند. ممان منفی در سازه­ های بتنی کاربردهای فراوانی دارند، از جمله ممانعت از فروپاشی سقف و کاهش بار که بر آماتورهای اصلی کششی وارد می­شود. از دیگر فواید ممان منفی می‌توان به کاهش دامنۀ ارتعاش و جلوگیری از خیز سقف اشاره کرد. اوتکا هنگامی بکار برده می­شوند که مقاومت برشی در انتهای تیرچه پایین باشد.

خدمات نیک فولاد که به کارتان می‌آید!

اگر مهندس ساختمان بوده و یا به هر دلیل دیگری برای سازه بتنی خود به خرید میلگرد نیاز دارید، نیک فولاد کمک زیادی به شما خواهد کرد. حالا که با انواع میلگرد و کاربرد آن در سازه‌های بتنی آشنا شدید، می‌توانید قیمت روز این محصول را در جداول نیک فولاد مشاهده کرده و با یک تماس ساده خدمات ارزشمندی دریافت کنید.  

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. «بن بست» فرزین؟!

  3. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  4. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  5. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

  6. ادعای همتی درباره موافقت رهبری با طرح مجدد دو لایحه جنجالی

  7. نامه الهه محمدی و نیلوفر حامدی به رئیس قوه قضاییه: از رفتار گذشته خود پشیمانیم

  8. عارف: ارز باید تک‌نرخی شود /با تصمیمات تورم‌زا موافق نیستیم

  9. شام خوردن عراقچی در رستوران این بار در چین

  10. قالیباف: اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز، خطاست

  11. قالیباف: افزایش قیمت ارز لطمه زیادی به زندگی مردم وارد کرده است

  12. سازنده ورزشگاه «آزادی» کیست؟

  13. درآمد ۳۵ هزار میلیارد تومانی از فروش اموال مازاد دولت در اصفهان

  14. مشاور فرمانده سپاه: وعده صادق ۳ عملیاتی می‌شود/ آثار وعده صادق ۳ به مراتب بیش از وعده صادق ۱ و ۲ خواهد بود

  15. هشدار مقاومت سوریه خطاب به الجولانی: مراقب به راه افتادن حمام خون باش

  16. الجولانی: سوریه نمی‌تواند با کشور بزرگی مانند ایران قطع ارتباط کند

  17. توضیح قالیباف درباره عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب

  18. طبق قانون برنامه هفتم باید ۵ میلیون واحد مسکونی بسازیم

  19. پزشکیان به جلیلی پیشنهاد معاون اولی داده بود

  20. درگیری خونین به‌خاطر اسباب کشی با آسانسور

  21. واکنش قالیباف به اعتراض رسایی درباره قانون حجاب

  22. رهبری فردا سخنرانی خواهند داشت

  23. علم‌الهدی: برای انتخاب جاسوس، مجلس از همه‌جا مناسب‌تر است

  24. مهاجرانی: سرمایه اجتماعی از شام شب برای ما واجب‌تر است/خبر دروغ تولید نخواهیم کرد

  25. وعده پزشکیان درباره رفع فیلتر سایر سکو‌ها

پربحث‌های هفته

  1. زمزمه‌های استیضاح همتی/ سیاست‌ ارزی، کار دست وزیر اقتصاد داد؟

  2. خار چشم محور غربی- عبری

  3. زنگ هشدار اتباع غیرمجاز/ فعالیت شاخه افغانستانی تروریست‌های تحریرالشام در نزدیکی مرزهای ایران

  4. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  5. ما و آینده ایران

  6. آداب باخت

  7. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: مذاکره با آمریکا همه مشکلات را حل نمی‌کند/ چرا با این همه ثروت به این وضع دچاریم؟!/ نمی‌شود هزینه‌ها دلاری و حقوق‌ها ریالی باشد

  8. صفرای دلار و سرکنگبین مسوولان اقتصادی !

  9. بازی جدید طالبان با ایران

  10. ۲ نکته در مورد جنجالِ ۱۰۰ همتی!

  11. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  12. «بن بست» فرزین؟!

  13. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  14. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  15. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  16. یک آمار تکان‌دهنده درباره وضعیت مستاجران ایرانی

  17. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  18. داریوش کاردان: انگار مهران مدیری از اینکه من آوردمش تلویزیون ناراحته!/به برنامه‌اش هم نرفتم، چون غیرقابل پخش می‌شد

  19. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  20. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  21. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  22. زن؛ از مسیحیت تحریف شده تا اسلام انقلابی

  23. پزشکیان در تنگنای چاپلوسان دستپاچه ودوستان عجول/ اشتباه راهبردی و دلار ۸۰ هزار تومانی/ عملکرد دولت به روایت یک اصولگرا

  24. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  25. بازار مسکن؛ آرامش یا آتشِ زیر خاکستر؟!

آخرین عناوین