جهش تولید مسکن یا جهش تورم مسکن؟!

آسیه فروردین، گروه اقتصادی الف،   4020825023 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
جهش تولید مسکن یا جهش تورم مسکن؟!

 هرچند قرار بود جهش تولید مسکن با تامین زمین، به ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی و تعادل قیمت‌ منجر شود اما اکنون جهش قیمت مسکن، جایگزین تولید آن شده است! افزایش 75 درصدی بهای مسکن در شهریورماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته و رسیدن میانگین هر مترمربع در پایتخت‌، به حدود 80 میلیون تومان، گویای نابسامانی وضعیت موجود است. این در حالی است که با مدیریت صحیح تامین و قیمت زمین، رشد تورم و مهار تولید اتفاق نمی‌افتاد! 

 قیمت زمین؛ ایران ۷۰ درصد، دنیا ۳۰ درصد!

طبق نظر کارشناسان، یکی از مهم‌ترین دلایل تورم فزاینده مسکن در سال‌های اخیر، خصوصا یک‌سال گذشته، قیمت زمین است؛ ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن، دی‌ماه سال گذشته، از سهم ۷۰ درصدی زمین در قیمت تمام‌شده مسکن تهران خبر داده بود، در حالی که به گفته وی، این سهم در دیگر کشورها، حدود ۳۰ درصد است. 

از همین رو، فصل دوم قانون جهش تولید مسکن، در چندین ماده به مسئله تامین زمین اشاره کرده است. طبق ماده ۷ این قانون، وزارت راه و شهرسازی باید برای اجرای برنامه‌های حمایتی نسبت به واگذاری اراضی موردنیاز ساخت مسکن با عقد اجاره ۹۹ ساله اقدام نماید. بر این اساس، عقد اجاره برای سال اول حداکثر معادل ۲۰ درصد قیمت منطقه‌ای زمین مسکونی متناسب با قدرالسهم هر متقاضی در همان سال یا یک درصد ارزش کارشناسی روز زمین در ابتدای سال واگذاری است. ضمنا این رقم برای سال‌های آینده تا ۹۹ سال، سالانه ۱۵ درصد افزایش می‌یابد.

 واگذاری 50 هزار هکتار زمین

دولت سیزدهم با آگاهی از این موضوع و با توجه به الزامات قانونی، به درستی مسئله تامین زمین را به عنوان چالش اصلی در این زمینه هدف‌‌گیری کرد و تخصیص زمین به مردم و سازندگان را در دستورکار قرار داد، هرچند به نظر می‌رسد این اقدامات، هنوز نتیجه‌بخش نبوده است. با این حال، طبق اظهارات مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در ۱۲ آبان‌ماه در کردستان، تا کنون بیش از ۵۱ هزار هکتار زمین در کشور، در قالب شهرهای جدید و شهرک‌های منفصل از محدوده شهری بر اساس طرح نهضت ملی مسکن، تامین شده و ۵۰۰ هزار قطعه زمین نیز تا پایان سال تامین می‌شود. 

در همین زمینه، هادی عباسی، قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن، با انتقاد از روند تامین زمین، تصریح کرده اگر روند عرضه و تقاضای زمین متناسب بود، الان شاهد سهم ۶۰ درصدی قیمت زمین در هزینه تمام‌شده یک واحد مسکونی نبودیم. البته وی این انتقاد را متوجه دولت‌های قبل می‌داند و معتقد است عرضه زمین در برخی سال‌های گذشته، کاملا متوقف بوده یا متناسب با تقاضا نبوده است.

 تورم ۷۵ درصدی، میانگین ۸۰ میلیونی!

اکنون چنانچه اظهارات وزیر راه و شهرسازی را درباره تامین بیش از ۵۰هزار هکتار زمین مبنا قرار دهیم، باز هم داده‌های گزارش اخیر مرکز آمار ایران درباره وضعیت مسکن نشان می‌دهد قیمت، بسیار متورم‌تر شده که یکی از مهم‌ترین دلایل آن، عدم تامین زمین و قیمت بالای آن است. ضمن اینکه واگذاری زمین، اغلب شهرهای جدید و محدوده‌های کم‌جمعیت‌تر را شامل می‌شود که وضعیت آن کاملا با کلان‌شهرها متفاوت است و بیشترین تورم قیمت مسکن، که تاثیر خود را بر دیگر شهرها نشان می‌دهد، به تهران و چند کلان‌شهر دیگر برمی‌گردد.

گزارش مرکز آمار ایران که پس از وقفه طولانی‌ ۸ ماهه، بالاخره مهرماه امسال منتشر شد، گویای تورم شدید مسکن است. بر اساس این گزارش، در شهریورماه ١٤٠٢، تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به عدد ٧٥,٢ درصد رسیده است. طبق این آمار، متوسط قیمت مسکن در تهران، اکنون به حدود ۷۷ میلیون تومان در هر مترمربع رسیده و نسبت به شهریورماه ۱۴۰۱، رشد حدود ۸۰ درصدی داشته است. اگر نرخ تورم سایر کالاها را طبق داده‌های مرکز آمار، ۴۶ درصد لحاظ کنیم، این امر، بیانگر سیر صعودی قیمت مسکن در مقایسه با سایر هزینه‌هاست و حدود ۳۰ درصد بیشتر از سایر کالاها، رشد قیمتی داشته است.

  فرمول ساده، اجرای دشوار 

چالش تخصیص زمین در حالی مطرح می‌شود که به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، تامین زمین، کاملا قابل حل است و در کشور، کمبودی از این بابت نداریم. فرمول ساده عباسی، برای حل معضل تخصیص زمین و ساخت مسکن به شرح زیر است:


    مساحت محدوده کل شهرهای کشور، ۹ هزار کیلومتر مربع یعنی معادل ۰.۵درصد از مساحت کل کشور است.
     اگر این ۰.۵درصد به 0.6 درصد افزایش یابد، با واگذاری ۳میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه زمین ۲۵۰ متری به مردم، مسئله مسکن حل می‌شود.
 

بهترین شیوه عرضه زمین، هزینه صفر بدون انتقال مالکیت 

با این همه، وی تلویحا به گرانی مسکن به دلیل عدم تامین زمین، اشاره و تصریح کرده این مسئله به «اقتصاد سیاسی»  و اینکه عده‌ای علاقه‌مندند زمین، گران باشد، برمی‌گردد! به گفته قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی، که اعلام کرده بیشتر وارد جزییات موضوع نمی‌شود، اکنون سازمان منابع طبیعی بسیاری از زمین‌های دارای قابلیت کشت را محبوس کرده و حتی به صورت اجاره‌ای عرضه نمی‌کند. با این توصیف، می‌توان «حبس زمین» از سوی برخی نهادها را از موانع تامین زمین و در نتیجه، از جمله دلایل قیمت بالای آن و تورم مسکن دانست.

این موارد، بیانگر رابطه مستقیم بین قیمت زمین و بهای مسکن است؛ یعنی تا وقتی قیمت زمین کاهش نیابد، متعادل شدن قیمت مسکن نیز میسر نیست و اگرچه طرح‌هایی مانند مولدسازی یا الحاق اراضی به محدوده شهرها، در تامین زمین و قیمت مسکن موثر است اما تا کنون چندان نتیجه‌بخش نبوده است. نتایج یک پژوهش با عنوان «بررسی ارتباط بین قیمت زمین و قیمت مسکن در ایران» توسط پرویز محمدزاده و دیگران نیز بیانگر وجود رابطه علی دوطرفه بین قیمت زمین و قیمت مسکن است. دیدگاه علیت متقابل نیز نشان می‌دهد افزایش قیمت زمین، باعث افزایش قیمت مسکن و بالعکس می‌شود.

 راهکار: مدیریت تامین و قیمت زمین

چنانچه بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران، رقم حدود ۸۰ میلیونی متوسط قیمت مسکن در پایتخت را مبنا قرار دهیم، قیمت یک واحد مسکونی ۵۰ متری در تهران، ۴ میلیارد تومان است. طبق نظرات کارشناسی درباره سهم حدود ۷۰ درصدی قیمت زمین در بهای تمام‌شده مسکن، از مجموع قیمت یادشده، ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان فقط هزینه زمین است که اگر از قیمت تمام‌شده کسر شود، قیمت یک واحد مسکونی با مشخصات ذکرشده، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان خواهد بود. این رقم قاعدتا در اطراف پایتخت و کلان‌شهرها، پایین‌تر است. 

بنابراین با مدیریت صحیح قیمت زمین در قالب عقد اجاره ۹۹ ساله طبق الزامات قانونی، می‌توان قیمت تمام‌شده مسکن را کاهش داد و از تورم فزاینده ۷۵ درصدی که در طول یک سال گذشته رخ داده و اکنون به وضعیت رکود مسکن در حوزه خرید و فروش منجر شده، جلوگیری کرد.

هرچند طبق آمارهای وزارت راه وشهرسازی، روند تامین زمین در دولت سیزدهم طی دو سال گذشته، نسبت به سال‌های قبل‌تر، تسریع شده و رشد بالاتری را نشان می‌دهد اما تولید مسکن ساخته‌شده (نه در حال احداث) پایین‌تر از تقاضا و قیمت بالای زمین، به جهش تورم مسکن در مقابل تولید منجر شده؛ اتفاقی که به‌ویژه در سال «مهار تورم و رشد تولید»، اصلا نیست.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۲۹۴۴۷۸۱۶:۲۹:۵۷ ۱۴۰۲/۸/۲۵
بحران مسکن هرگز حل نخواهد شد چون گرانی فاجعه بار مسکن توسط اشخاص یا جریانهایی اداره میشه که در حاکمیت هستند و قدرت دارند‌ و ارزان شدن مسکن با منافعشون تضاد داره.
ناشناس۳۲۹۴۵۴۰۱۸:۵۹:۵۴ ۱۴۰۲/۸/۲۵
جالبه بانکها و تمام سیستم دولتی کلی مسکن احتکار کردن عملا عدم بهره وری رو با دلالی جبران میکنن اکثر شرکتها و کارخانه های دولتی ورشکست هستند و بهره وری ندارند این گره ای که افتاده در مسئله مسکن تقصیر مردم نیست دقیقا تقصیر سیاستهای غلط دولته
ناشناس۳۲۹۴۵۴۴۱۹:۰۳:۱۱ ۱۴۰۲/۸/۲۵
در دورانی که صدها میلیارد دلار پول باد آورده نفت داشتیم احمدی نژاد البته با نیت خوب تصمیم گرفت مسئله را حل کند ولی نه تنها مسئله را حل نکرد بلکه آنرا خرابتر کرد ساخت مسکن را باید به مردم سپرد
ناشناس۳۲۹۴۶۳۳۲۱:۲۳:۴۲ ۱۴۰۲/۸/۲۵
با توجه به عملکرد فاجعه بار دولت روحانی باید گفت صد رحمت به احمدی نژاد.
ناشناس۳۲۹۴۷۵۴۰۲:۴۲:۴۵ ۱۴۰۲/۸/۲۶
همان طرح خیلی ها را خانه دار کرد وگرنه الان اجاره نشین بودن
ناشناس۳۲۹۴۷۸۵۰۶:۵۰:۴۴ ۱۴۰۲/۸/۲۶
باز احمدی نژاد به ساخت مسکن رو آورد . دولت روحانی و رئیسی که این امر کاملا بایکوت کردن.
حامد۳۲۹۴۵۹۰۲۰:۲۵:۴۸ ۱۴۰۲/۸/۲۵
دقیقا اگر بخوای گزارش هم بدی به وزارت راه بهشون برمیخوره و برخورد تند میکنن دولت به شدت میترسه از انجمن های قدرتمند که تعرفه مشخص میکنن و تخلف میکنن
ناشناس۳۲۹۴۵۹۳۲۰:۲۸:۳۱ ۱۴۰۲/۸/۲۵
دقیقا همینه
علی‌اصقر۳۲۹۴۵۵۹۱۹:۳۴:۱۶ ۱۴۰۲/۸/۲۵
ببخشید که آن‌ها که زمین را حبس کرده‌اند، زیرمجموعه دولت هستند
صمصام۳۲۹۴۵۸۲۲۰:۰۱:۳۲ ۱۴۰۲/۸/۲۵
بحران مسکن هرگز حل نخواهد شد تا زمانیکه که مسئولان بخواهند به جرات میتوان گفت که ادامه بحران مسکن از گذشته تا امروز خواسته برخی مسئولین است
ناشناس۳۲۹۴۵۹۷۲۰:۳۸:۲۲ ۱۴۰۲/۸/۲۵
بانک ها عامل این بدبختی ملت هستند ..
ناشناس۳۲۹۴۵۹۹۲۰:۴۱:۳۰ ۱۴۰۲/۸/۲۵
دهه شصتی ها یکی از عوامل تورم بودند با کاهش دانشجو وکاهش ورود به بازار کار نوبت کاهش تقاضا ست و رکود و کاهش قیمت در راه است
باهر۳۲۹۴۶۲۰۲۱:۰۱:۲۹ ۱۴۰۲/۸/۲۵
شهرها و روستاها و شهرکهای ایران همه در زمین های آباد و قابل کشت و زرع ساخته شده اند و اگر محدوده آنها افزایش یابد یعنی نابودی زمین های زراعی بیشتر و بیشتر. پس باید ترتیبی اتخاذ گردد که زمین شهرهای جدید در مکانهایی تعیین گردد که قابل کشت و زرع حتی بصورت دیم هم نباشند. چون جمعیت رو به افزایش هست و زمین های کشاورزی نه تنها نباید به هر بهانه ای کاهش یابد بلکه باید متناسب با رشد جمعیت هم از لحاظ کمی و کیفی افزایش یابند تا بتوان تولیدات را افزایش داد که جوابگوی رشد جمعیت در حد امکان باشند. سه چهارم یا ۷۵ درصد از مساحت ایران را بیابان ها و کویرها و لوتها و کوهستانها و ...تشکیل میدهند. لذا اینکه گفته میشود مساحت کل شهرهای ایران نیم درصد مساحت ایران هست گرچه ظاهراً درست هست ولی باطنا غلط هست چون این نیم درصد شامل بیابانها و کویرها و کوه ها و ...هم میشود ولی عملا این نیم درصد فقط زمین های آباد کشور را نابود کرده و می کند که در یک چهارم مساحت ایران قرار دارند و افزایش یک دهم درصدی برای شهرسازی های جدید یعنی نابودی زمین های کشاورزی حاصلخیز واقع شده در ۲۵ درصد مساحت ایران بصورت چند برابر. وباید جلو این نوع زمین خواریهای خطرناک را گرفت
ناشناس۳۲۹۴۶۵۵۲۲:۱۰:۴۷ ۱۴۰۲/۸/۲۵
سلام علیکم موضوع هزینه مسکن به عوامل گوناگونی بستگی دارد، هر چند در یک بررسی ساده و حذف عوامل بنیادین هزینه زمین عدد بالایی نشان می دهد، اما ریشه در دریافت این مسیله است که چرا چنین شده؟ آیا فقط به عرضه زمین ارتباط دارد؟ به نظر می رسد مسیله اصلی تبدیل مسکن به یک کالای سرمایه ای و سوداگری زمین و مسکن باعث بالا رفتن قیمت زمین است. تصور کنید در یک روستا در شمال ایران مردم در یک رشد طبیعی از ظرفیت زمین های موجود خودشان برای ساخت مسکن برای جوانان استفاده کنند، ناگهان از تهران برای سود بیشتر با رقم های بالا به خرید زمین های روستا هجوم بیاورند، کسانی که با خرید زمین و ساخت ویلا فقط قیمت زمین در روستا را بالا برده اند ، کالایی تولید می کنند که به درد مصرف کننده در روستا نمی خورد! آیا در این روستا با عرضه بیشتر زمین مسیله قیمت حر می شود؟ تردید ندارم که قیمت زمین در آن روستا بیشتر هم می شود! با عرضه زمین در روستا زمینه های سوداگری فراهم تر شده،حجم بالای پول به روستا سرازیر می گردد، شیرازه اجتماعی روستا بهم خورده ، زمین های کشاورزی و باغ ها از بین می رود،سوداگران هم با تحمیق مدیران کم تجربه راه را برای سود بیشتر مهیا می کنند و مدیران تازه کار هم به خیال خودشان مشغول خدمت اند! این روستای فرضی را همه دست اندرکاران ساخت و ساز در مدل واقعی تجربه کرده اند، این روستای بزرگ همه کلان شهرهای ماست! واحد‌های ساخته شده خالی در کلان شهرها شاهد بر این ادعاست. این راهی که به عنوان عرضه زمین در دولت سیزدهم باز شده ، منفعت بیشتر برای سوداگران را فراهم می کنند و زمینه رانت و رانت بازی را باز می کند. تجربه را تجربه کردن خطاست
ناشناس۳۲۹۴۶۷۸۲۲:۵۲:۰۷ ۱۴۰۲/۸/۲۵
قانون كه منع فروش هست رو برداريد بخشي از مشكلات حل ميشه
ناشناس۳۲۹۴۷۲۰۰۰:۲۹:۴۸ ۱۴۰۲/۸/۲۶
مسکن ۲۰۰در صد حباب داره باید بترکه یا ۱۰ سال تو رکود بمونه مردم قدرت خرید پیداکنند
ناشناس۳۲۹۴۸۸۳۱۰:۲۶:۲۷ ۱۴۰۲/۸/۲۶
یکی از مسائل مهم که به آن پرداخته نمی شود این است که ما مجبور هستیم برای حفظ سرمایه ی خود زمین و خانه ی مازاد بر نیاز بخریم و به مسکن نگاه سرمایه ای داشته باشیم و این یعنی تقاضای بیشتر برای زمین و مسکن و نتیجه تورم و تورم و تورم
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  2. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  3. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  4. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  5. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  6. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  7. وصله پینه کردن تا کی؟!

  8. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  11. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  12. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  13. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  14. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  15. امان از این یاغی!..

  16. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  18. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  19. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  20. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  21. پزشکیان: اختلافات را کنار بگذاریم/«ما می‌توانیم» مملکت را درست کنیم

  22. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

  23. میرسلیم از FATF و قانون حجاب می‌گوید/ یک توصیه برای بوسیدن دست پزشکیان!/ ارسال پیام‌های مرموز از تهران به آمریکا

  24. فرزین: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند

  25. ابوعبیده، ارتش یمن را به تشدید حملات علیه رژیم صهیونیستی فراخواند  

آخرین عناوین