این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

سعیده اسکندری، گروه جهان الف،   4030202129 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

 بازار مسکن در سال های گذشته شرایط پر فراز و نشیبی را سپری کرده است. در این راستا، به طور خاص وقوع جهش های ارزی و البته افزایش نرخ تورم در سال های گذشته، در کنار برخی چالش های ساختاری نهادینه شده در اقتصاد ایران، همه و همه نقشی مهم و محوری در افزایش قیمت مسکن در ایران و سخت‌تر شدن خانه دار ‌شدنِ افراد بازی کرده اند. 

در این راستا، بانک مرکزی کشورمان در آخرین گزارش خود از وضعیت قیمتی بازار مسکن در تهران، میانگین قمیت هر متر مربع مسکن در پایتخت را چیزی بیش از 81 میلیون تومان اعلام کرد که این عدد در مقایسه با دوره زمانی مشابه سال گذشته از افزایش 24 درصدی و در مقایسه با ماه گذشته، از افزایش بیش از 3 درصدی حکایت دارد. با این همه، هنوز بسیاری از افکار عمومی این سوال را مطرح می کنند که عمده محرک های افزایش قیمت مسکن در ایران چیست؟ 

اگر مولفه تحریم و فشارهای خارجی که کلیت اقتصادی ایران و بخش های مختلف آن نظیر بازار مسکن را نیز متاثر می کند کنار بگذاریم، اینطور به نظر می رسد که بازار مسکن با 2 چالش مهم و محوری دست به گریبان است که برای حل آن ها بایستی تدابیری جدی اندیشیده شود. 

اول اینکه معادله عرضه و تقاضا در بازار مسکن ایران به ویژه در کلانشهرهایی نظیر تهران، حالتی متوازن ندارد. اکنون بخش تقاضا از عرضه پیشه گرفته و همین مساله خود سبب شده تا افزایش قیمت مسکن در پایتخت و متعاقبا دیگر شهرها و مناطق کشورمان(به عنوان مناطقی که از قیمت مسکن در تهران تاثیر می گیرند) را شاهد باشیم. به طور خاص در شهر تهران شاهد هستیم که بخش قابل توجهی از مسکن در حال ساخت نیز عمدتا مربوط به مناطقی است که نیازهای عمده و محوری پایتخت را تامین نمی کند. 

مثلا به جای اینکه در پایتخت شاهد ساخت مسکن باشیم، در مناطق پیرامونی آن این موضوع به نحو ملموس‌تری قابل مشاهده است. از این رو، همین عدم توازن در معادله عرضه و تقاضا در بازار مسکن، سبب شده تا افزایش قیمت ها در بازار مسکن به ویژه در کلانشهرهایی نظیر تهران سرعت بگیرد. 

دوم اینکه دولت نیز همچنان از منظر قواعد دستوری به بازار مسکن می نگرد. معادله ای که ناکارآمدی آن در طی دولت های مختلف کشورمان در سال های گذشته به وضوح اثبات شده و اصرار بر تداوم آن، صرفا مشکلات را بیشتر می کند. در کنار این نوعِ نگاه نادرست، شاهد تشدید فعالیت های دلالی در بازار مسکن و در عین حال، تشدید رویکردهای هیجانی افکار عمومی به بازار مسکن و البته تقویت نگاه سرمایه ای به این بازار نیز هستیم. 

معادلاتی که همه و همه خود در ایجاد عدم توازن در بازار مسکن نقشی محوری بازی می کنند. البته که همانطور که پیشتر نیز گفته شد، مسائلی که در بازار مسکن و افزایش قیمت ها در این بازار ایفای نقش می کنند، بیشتر و گسترده تر از این حرف ها هستند با این حال، مولفه هایی که در این گزارش به آن ها اشاره شد نیز به طور خاص از منظر داخلی، اثرگذاری منفی را بر بازار مسکن داشته و دارند. 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۴۶۵۱۲۷۰۶:۳۹:۳۲ ۱۴۰۳/۲/۴
و البته بانک ها
ناشناس۳۴۶۵۲۲۴۰۸:۵۹:۰۴ ۱۴۰۳/۲/۴
خوشبختانه با توجهات و دستورات ویژه جناب رییسی بزودی شاهد حل شدن مشکلات مسکن در کشور خواهیم بود
ناشناس۳۴۶۵۳۷۷۱۱:۳۱:۵۱ ۱۴۰۳/۲/۴
مگر تورم کنترل شده که از جیب مالکان میخواهید بخشش کنید ؟ هزینه تعمیرات مسکن رو دولت میده ؟ قیمت گذاری دستوری فقط باعث نابودی اون بخش میشه ! جای این کارها راست میگید جلوی تورم رو بگیرید
ناشناس۳۴۶۵۷۰۹۱۵:۱۵:۴۸ ۱۴۰۳/۲/۴
بیشتر از تورم مسکن بالا نبرند!!
ناشناس۳۴۶۵۲۴۳۰۹:۱۶:۲۰ ۱۴۰۳/۲/۴
مبدأ همه گرانيها خود دولتها هستند مسكن در زمان خاتمي كه ٨سال رييس جمهورش بود در پايين ترين سطح قيمتي بود ودر طول هشت سال نه تنها افزايش قيمت وجود نداشت كه كاهش قيمت هم شد چون در دولت خاتمي انضباط مالي،عمل به قانون وافراد كاردان وعاقل بر امور مسلط بودند.
ناشناس۳۴۶۵۴۶۵۱۲:۴۳:۵۳ ۱۴۰۳/۲/۴
عزیزم در همه دولت افزایش قیمت بوده آن زمان در شروع سال دولت تورم عمومی 20 درصد بوده و در سال 1400، 40 درصد بوده قدرت خرید در سال پایانی دولت هاشمی برای خرید یک متر خانه با کف حقوق درتهران 6 الی 7 ماه بوده در دولت خاتمی 5 الی 6 ماه و در زمان احمدی نژاد 6 الی 7 ماه و در دولت روحانی 15 الی 16 ماه و الان هم در همین حدود باقی مانده
ناشناس۳۴۶۵۲۴۴۰۹:۱۶:۴۰ ۱۴۰۳/۲/۴
اگر مولفه تحریم و فشارهای خارجی که کلیت اقتصادی ایران و بخش های مختلف آن نظیر بازار مسکن را نیز متاثر می کند کنار بگذاریم.... مگر نگفتید اثر تحریم هم 20 درصد بیشتر نیست . بقیه اش بی عرضگی مدیران است!!!! البته شاید چون اون موقع روحانی بود شاملش می شد. الان تاثیر تحریم ها 80 درصد شده و مسئولان 20 درصد مقصر هستند
ناشناس۳۴۶۵۴۵۸۱۲:۳۴:۳۶ ۱۴۰۳/۲/۴
الان کی چی گفت؟
ناشناس۳۴۶۵۳۰۸۱۰:۲۸:۲۴ ۱۴۰۳/۲/۴
مالیات بر دلالی کاذب راه کار هست اگر کار دیگری انجام نمی دهید
ناشناس۳۴۶۵۳۹۳۱۱:۴۰:۰۸ ۱۴۰۳/۲/۴
وقتی خونه رو اجاره میدی چند برابر هزینه اجاره باید هزینه تعمیرات بدی ! دولت جلوی تورم رو بگیره جای این کارها
ناشناس۳۴۶۵۵۱۶۱۳:۲۲:۰۴ ۱۴۰۳/۲/۴
راه حل فقط این است: دو مسکنی و چند مسکنی ها لیست شوند. آنها که فقط یک مسکن دارند معاف از هر مالیات و عوارض به مدت 10 سال. آنها که دو واحد مسکن دارند مشمول عوارض مضاعف. آنها که بیش از دو واحد مسکن دارند مشمول عوارض سالانه به میزان 30 الی 50 درصد ارزش املاک خود شوند. و در نهایت آنان که فاقد مسکن هستند زمین و وام دریافت کنند.
ناشناس۳۴۶۵۵۹۸۱۳:۵۶:۵۴ ۱۴۰۳/۲/۴
شهرداری ها با افزایش عوارض وجریمه ها جهت تامین بودجه افزایش دستمزد کارگران نیمه ماهر و افزایش قیمت زمین و ارز (مصالح) و مدت خواب طولانی سرمایه و رونق بازارهای موازی بلای جان ثولید است که دستکم سی در صد موارد با درایت قابل تعدیل است.
ناشناس۳۴۶۵۶۴۹۱۴:۳۴:۴۲ ۱۴۰۳/۲/۴
کمبود کار و درامد برای عموم در شهرستانها و هجوم به تهران حضور بانکها . ارگانها و سازمانهای در ساخت و ساز کندی کار در شهرداریها و تحمیل خواب سرمایه بنگاهای املاک
ناشناس۳۴۶۵۷۵۴۱۵:۴۹:۳۴ ۱۴۰۳/۲/۴
طرح شناسایی حانه های خالی چی شد؟؟؟
ناشناس۳۴۶۵۷۵۵۱۵:۵۰:۱۲ ۱۴۰۳/۲/۴
راه حل چیه؟؟؟
ناشناس۳۴۶۵۹۲۰۱۸:۳۵:۴۲ ۱۴۰۳/۲/۴
زمانی که بانک و شرکت‌ها بجای سرمایه گذاری در تولید در مسکن سرمایه گذاری می کنند نتیجه همین است
ناشناس۳۴۶۶۰۱۴۱۹:۵۸:۳۲ ۱۴۰۳/۲/۴
اول رشد قیمت مسکن را نسبت به نرخ کاهش ارزش پول تعدیل کنید بعد با عدد و رقم اثر تقاضا را بررسی کنید.
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. درد بیمار و ناز طبیبان !

    14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    17. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    21. یارانه‌ها واریز شد

    22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    24. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

    آخرین عناوین