زمان مصرف داروی سرطان در روز بر اثربخشی آن تاثیر می‌گذارد

  4030604003

یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که اثربخشی داروهای سرطان بسته به زمان مصرف آنها می‌تواند به طور چشمگیری متفاوت باشد. این کشف می‌تواند منجر به ایجاد درمان‌های موثرتر با عوارض جانبی کمتر شود و به طور بالقوه زندگی میلیون‌ها بیمار را در سراسر جهان متحول کند.

زمان مصرف داروی سرطان در روز بر اثربخشی آن تاثیر می‌گذارد

به گزارش ایسنا، بخش اصلی این تحقیق مربوط به چرخه یا ریتم شبانه‌روزی است که اغلب ساعت داخلی بدن نامیده می‌شود. این چرخه طبیعی تقریبا ۲۴ ساعته، فرآیندهای زیستی مختلف، از الگوهای خواب گرفته تا تولید هورمون را تنظیم می‌کند. اکنون دانشمندان دریافته‌اند که چرخه شبانه‌روزی نقش مهمی در واکنش سلول‌های سرطانی به درمان دارد.

به نقل از اس‌اف، این مطالعه که توسط دکتر آدریان انریکه گرانادا(Adrián Enrique Granada) و گروهش در مرکز جامع سرطان چریته(Charité) در آلمان انجام شد و در مجله Nature Communications منتشر شد، رویکرد جدیدی را برای درک و بهره‌گیری از اثرات چرخه شبانه‌روزی پیش گرفت. این گروه با ترکیب روش‌های تصویربرداری پیشرفته با تجزیه و تحلیل داده‌های پیچیده، روشی را برای پیش‌بینی زمان بهینه تجویز دارو در انواع مختلف سرطان ایجاد کردند.

برای درک اهمیت این تحقیق، مثالی می‌زنیم. بدن خود را به عنوان یک شهر شلوغ تصور کنید. همانطور که یک شهر دارای ساعات شلوغی و دوره‌های خلوت در روز است، بدن شما نیز زمان‌هایی دارد که فرآیندهای خاصی فعال‌تر هستند. محققان دریافتند که درمان‌های سرطان می‌توانند وقتی در زمان مناسب از روز انجام شوند می‌توانند تا ۳۰ درصد موثرتر باشند و این دقیقا مشابه روان‌تر شدن ترافیک در خارج از ساعات شلوغی است.

کارولین اکتور (Carolin Ector)، یکی از پژوهشگران در گروه گرانادا، توضیح می‌دهد: ما سلول‌های بیماران مبتلا به سرطان پستان سه‌گانه منفی را کشت کردیم تا ببینیم چگونه در ساعات مختلف روز به داروهای تجویز شده پاسخ می‌دهند. سرطان پستان سه گانه منفی یک نوع تهاجمی خاص از این بیماری است که گزینه‌های درمانی محدودی دارد.

رویکرد گروه ما بسیار جامع است. آنها با بررسی چرخه شبانه‌روزی رده‌های سلولی سرطانی مختلف از جمله سرطان پستان کار خود را آغاز کردند. آنها فعالیت ژن‌های مهم را طی چند روز پیگیری کردند. این به آنها اجازه داد تا نقشه دقیقی از ساعت داخلی هر خط سلولی ایجاد کنند.

سپس، آنها به چگونگی رشد این سلول‌ها و واکنش به داروهای مختلف سرطان در طول زمان پرداختند. با ترکیب این اطلاعات با داده‌های شبانه روزی، آنها می‌توانند الگوهای حساسیت دارویی را در طول روز شناسایی کنند. به عنوان مثال، آنها دریافتند که برخی از سلول‌های سرطان پستان در هنگام عصر نسبت به برخی داروها بسیار آسیب پذیرتر از صبح هستند.

 

آنها همچنین بررسی کردند که چگونه این اثرات بین سلول‌های سرطانی و سلول‌های سالم متفاوت است. این بسیار مهم است زیرا در یک درمان ایده آل آسیب به سلول‌های سرطانی به حداکثر می‌رسد و در عین حال آسیب به بافت‌های سالم به حداقل می‌رسد. در برخی موارد، آنها الگوهای متضادی را پیدا کردند. زمان‌هایی که سلول‌های سرطانی بیشترین آسیب پذیری را داشتند، همزمان با زمانی بود که سلول‌های سالم بیشترین مقاومت را داشتند.

در حال حاضر، اکثر درمان‌های سرطان بر اساس زمان‌بندی که برای بیمار است یا برای بیمارستان مناسب است، انجام می‌شود. این مطالعه نشان می‌دهد که صرفا تغییر زمانی که یک دارو تجویز می‌شود، می‌تواند اثربخشی آن را بدون افزایش دوز یا تغییر خود دارو به طور قابل توجهی بهبود بخشد.

علاوه بر این، این رویکرد می‌تواند به کاهش عوارض جانبی کمک کند. بسیاری از بیماران سرطانی از عوارض جانبی شدید رنج می‌برند زیرا درمان‌هایی که سلول‌های سرطانی را از بین می‌برند به سلول‌های سالم نیز آسیب می‌رسانند. با زمان‌بندی درمان‌ها، سلول‌های سالم که به طور طبیعی مقاوم‌تر هستند ممکن است کاهش در عوارض جانبی را تجربه کنند و در عین حال اثربخشی درمان در برابر سرطان حفظ شود یا حتی بهبود یابد.

این مطالعه همچنین نشان می‌دهد که چرا برخی از بیماران نسبت به دیگران به درمان بهتر پاسخ می‌دهند. محققان دریافتند که قدرت چرخه شبانه روزی سلول با حساسیت آن به اثرات زمان از روز ارتباط دارد. این نشان می‌دهد که بیمارانی که ساعت‌های بدنی قوی‌تری دارند، ممکن است از درمان‌های دقیق‌تری برای زمان‌بندی شده بهره ببرند.

در حالی که این تحقیق هنوز در مراحل اولیه خود است، فرصت‌های هیجان انگیزی را برای پزشکی شخصی فراهم می‌کند. در آینده، پزشکان ممکن است بتوانند برنامه‌های درمانی را بر اساس پروفایل‌های شبانه‌روزی منحصر به فرد بیماران تنظیم کنند و اثربخشی را به حداکثر برسانند و عوارض جانبی را به حداقل برسانند.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    2. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    3. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    4. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    5. کشوری که بازیچه رقابت های حزبی آمریکا شد

    6. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    7. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

    8. شیطان بزرگ باز هم پیش نویس قطعنامه آتش بس غزه را وتو کرد

    9. ادعای گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفت

    10. متن کامل پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده به شورای حکام؛ به ایران تا بهار ۱۴۰۴ مهلت داده شد  

    11. انتقال پایتخت وارد مرحله جدیدی شد

    12. رسایی: یک جریانی که ۸ سال کشور را به قهقرا برد امروز کنار گوش رئیس جمهور ایستاده است

    13. قتل شوهر با همدستی پسرعمه

    14. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

    15. حزب‌الله: اگر قدرت مقاومت نبود، آمریکا به دنبال راه حل نمی‌آمد

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. چطور ترازش کنیم؟!

    14. درد بیمار و ناز طبیبان !

    15. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    21.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    22. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    23. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

    24. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

    25. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

    آخرین عناوین