روزنامه اطلاعات نوشت:
حذف قیمت گذاری در سامانه نیما و آزادسازی حراج توافقی میان فروشنده و خریدار (بدون تعیین سقف و کف نرخ ها) تنها در ۸ روز اخیر بهای ارز مورد نیاز واردات کالاها را ۲۰ درصد گران کرده و در ۴ ماهه گذشته هم با شروع ریل گذاری این سیاست جدید، نرخ ارز را برای واردکنندگان کالا ۵۲ درصد بالا برده است.
بدتر آنکه انتشار سهوی یا عمدی سیگنال های گرانی بیشتر نرخ ارز توسط برخی مقامات اقتصادی و مراجع رسمی، صادرکنندگان را از عرضه ارز خود در بازار توافقی منصرف کرده و تقاضای بی پاسخ خریداران را به بازار آزاد منتقل ساخته است.
به موازات این رویداد، مشکل واحدهای صنعتی برای تأمین آب، برق و گاز باعث شده تا (بر خلاف نامگذاری امسال از سوی رهبری) انگیزه مشارکت مردم و سرمایه گذاری درحوزه تولید کاهش یابد و نقدینگی عمومی به سمت بازارهای دلالی ارز و طلا هدایت شود که نتیجه آن گرانی ۴۰ درصدی نرخ ارز در بازار آزاد و افزایش ۸ میلیون تومانی حُباب قیمت سکه طلا در بازار است.
اگرچه سیاست تک نرخی کردن ارز یک اقدام ضروری و اساسی برای کاهش فساد و افزایش شفافیت اقتصادی است، ولی اجرای غیر اصولی و بدهنگام آن به رشد نقدینگی و جذب سرمایه های سرگردان در بازارهای غیرمولّد دامن زده و زمینه افزایش شدید نرخ تورم را فراهم کرده است.
مسئولان اقتصادی یا نمی دانند یا نمی خواهند بپذیرند که بازار ارز ایران بی شباهت به مخزن یک سرنگ نیست.
هرگاه به پمپ این سرنگ فشار وارد کنیم بلافاصله محتوی مخزن به سمت بالا حرکت می کند. شوک وارده به نرخ ارز در سامانه نیما هم موجب بالارفتن قیمت در بازار آزاد شده و آشفتگی عرضه و تقاضا برای تأمین نیازهای ارزی به زیان تولید ملی تمام شده که مسلماً به رشد نرخ تورم در ماه های پایانی سال می انجامد.
دولت در چنین شرایطی یا باید سطح دستمزدها را برای مواجهه با تورم پیش رو و تأمین هزینه معیشت مردم بالا ببرد یا از ادامه اجرای غلط سیاست تک نرخی کردن ارز صرف نظر کند.گزینه سوم اینکه به سرعت پارامتر های غیر اقتصادی را در حوزه ارز کاهش داده و از طریق بهبود روابط سیاسی با سایر کشورها ،هیجان خرید ارز را در بازار کاهش دهیم.
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.