نشانی غلط درباره مسکن

سعیده اسکندری، گروه اقتصادی الف،   4031029111 ۲۲ نظر، ۱ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
نشانی غلط درباره مسکن

بخش مسکن ایران چیزی در حدود 7 میلیون واحد مسکونی کسری دارد. نیاز سالانه کشور به ساخت یک میلیون واحد مسکونی، در عمل با ساخت حدودا 300 هزار واحد مواجه شده است. برخی گزارش ها از عدم تخصیص وام مسکن از سوی بانک ها به متقاضیان خرید و ساخت مسکن حکایت دارند. فقر مسکن بر اساس گزارش اخیر وزارت کار در کشورمان تعمیق شده و اضافه شدن هزینه‌های آن به سبد هزینه خانوار، طیف های قابل توجهی از افراد را فقیر کرده است. متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در تهران به عنوان پایتخت کشورمان چیزی در حدود 100 میلیون تومان ارزیابی می شود. 

ارزیابی های مختلف حاکی از این هستند که بیش از 100 سال طول می کشد تا در کلانشهری نظیر تهران افراد با حداقل دستمزد پرداختی، صاحب خانه شوند. این ها همه و همه تنها بخشی از آمارهای نگران کننده ای هستند که با محوریت بخش مسکن کشورمان مطرح می شوند. البته که صاحب نظران بخش مسکن در قالب گزارش ها و مقالات مختلف هرکدام سعی داشته اند تا به طریقی، راه حل هایی را برای مخاطب قراردادن مشکلات بخش مسکن ارائه کنند. با این همه، مشکلات در این حوزه نه تنها حل نشده بلکه تعمیق شده و گسترش هم یافته است. 

در این نقطه، جدای از مولفه های کلان در اقتصاد ایران که موجب گرانی در بخش مسکن می شوند و یا چالش سودمدیریت ها و نواقص ساختاری در اقتصاد ایران که این حوزه را به نحوی منفی تحت تاثیر قرار می دهند، یکی از نکات مهم و قابل تامل، بحث کسری قابل توجه واحد مسکونی در کشورمان است. همانطور که پیشتر هم گفته شد، آمار کسری در این حوزه حدودا 7 میلیون واحد برآورد می شود. با این حال، در همین نقطه، بخش مسکن با یک آدرس غلط بزرگ رو به رو است. آن نیز چیزی جز این مساله نیست که گفته می شود این کسری باید از رهگذر سرمایه‌گذاری و حضور دولت جبران شود. 

در واقع، این دولت است که باید فعالانه با مسکن‌سازی، کسری ها در این حوزه را جبران کند. این استدلال در شرایطی مطرح می شود که اساسا 3 اشکال بزرگ به آن وارد است. اولا، دولت ها در اقصی نقاط جهان، مسکن‌ساز نیستند بلکه تسهیل کننده ساخت مسکن هستند(البته که در این حوزه عملکرد دولت در کشورمان محل نقدهای جدی است). دوالت ها نباید منابع عمومی و بودجه ای کشور را در حوزه مسکن هزینه کنند و از دیگر بخش ها در اقتصادشان غافل شوند. کارویژه اصلی دولت ها در اقصی نقاط دنیا این است که تا جای ممکن، از نظر بار مالی و اقتصادی کوچک شوند و هزینه‌کردهای خود را در حوزه های مولد که برای کشورهای متبوعشان مفید است، انجام دهند. از این رو، اصل این ایده که دولت باید مسکن ساز اصلی در کشورمان باشد، غلط است. 

نکته دوم اینکه بوروکراسی پیپچیده و زمانبر دولت های مختلف، تا حد زیادی روند ساخت منطقی مسکن در کشور را با چالش و بحران رو به رو می کند. در سال های گذشته به عینه شاهد بوده ایم که دولت های مختلف در ایران، هرکدام در حوزه مسکن، سازِ خود را زده اند و همین مساله سبب شده تا مشکلات بخش مسکن کشورمان نه تنها حل نشوند بلکه سال به سال، بزرگ و بزرگتر نیز شوند. 

از این رو، به دلیل عریض و طویل بودن ساختارهای بوروکراتیک در کشورمان نیز دولت را نباید مسکن‌ساز خوبی دانست. نقدی که البته به موقعیت دولت ها در اقصی نقاط دنیا نیز وارد است. و در نهایت سوم اینکه سطح بهره‌وری برای ساخت مسکن از سوی بخش خصوصی به مراتب از بخش دولتی بالاتر است. به هر حال، بخش خصوصی نسبت به سرمایه خود و بازدهی آن حساسیت های به مراتب بیشتری دارد که شاید این مساله لزوما در قالب سطوح مختلف اجرا کننده روند مسکن سازی در کشورمان، به دلایل مختلف، صدق نکند. 

از این رو، جدای از نقدهایی که به دولت و عملکرد آن در کشورمان با محوریت بخش مسکن وارد است و باید مشکلات در این رابطه رفع شوند، باید اذعان کنیم که مسکن‌سازی دولت در کشورمان و شناختِ آن به عنوان متولی اصلی این حوزه، بیش از همه یک آدرس غلط است. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۴۹۳۳۷۰۹:۱۴:۴۹ ۱۴۰۳/۱۱/۱
دولت و بانکها بزرگترین ملاکان کشور هستند. مخصوصا بانکها. اونوقت انتظار دارید حاضر به کمک به ساخت مسکن و طبیعتا کاهش قیمت آن بشوند؟
ناشناس۳۷۴۹۳۹۶۱۰:۰۴:۲۶ ۱۴۰۳/۱۱/۱
مسکن در این کشور هیچگاه سر و سامان نمی گیرد. چون پولهای سیاه در امر مسکن دخیل هستند.
ناشناس۳۷۴۹۴۳۴۱۰:۳۲:۵۳ ۱۴۰۳/۱۱/۱
پولهای حاصل از رانت، اختلاس، قاچاق، به ساز و بفروشی بانکها و.... این ها هیچوقت نمی گذارند که قیمت مسکن کاهش یابد.
ناشناس۳۷۴۹۴۰۰۱۰:۰۷:۲۶ ۱۴۰۳/۱۱/۱
باید تمام برنامه ریزی ها برای ساخت مسکن در روستاها باشد. باید مهاجران فعلی به شهرهای بزرگ تشویق به برگشت به روستاهای خودشان شوند. بر این اساس هیچگونه تسهیلاتی برای ساخت مسکن در شهرها نباید داده شود که هیچ، بلکه مقرراتی وضع تا از ساخت مسکن در شهرهای بزرگ و حومه آنها جلوگیری شود.
ناشناس۳۷۴۹۴۰۶۱۰:۱۲:۳۴ ۱۴۰۳/۱۱/۱
تنها شهردار دلسوز شهر تهران، مصطفی ملک مدنی بود که از سال 1380 تا سال 1381 شهردار تهران بود. ایشان سختگیری فراوانی بر امر ساخت و ساز در شهر تهران انجام داد. او تراکم فروشی را ممنوع کرد. او معتقد بود که باید جلوی مهاجرت روستاییان به شهرهای بزرگ گرفته شود. متاسفانه مافیای مسکن اقدامات او را تاب نیاورد و دوران شهرداری او فقط 10 ماه به طول کشید.
ناشناس۳۷۴۹۳۳۸۰۹:۱۵:۳۴ ۱۴۰۳/۱۱/۱
همونطورکه‌شیخ‌حسن‌فریدون‌وآخوندی آجرروی‌آجرنذاشتن‌وبه‌این‌رفتارشون‌ افتخارکردن،پزشکیان‌هم‌طبق‌گفته‌های‌ خودش‌اعتقادی‌به‌ساخت‌مسکن‌نداره فقط‌یه‌ابراهیم‌ رئیسی ویه‌احمدی‌نژاد اعتقادی به شکستن قفل‌وطلسم‌مسکن‌رو داشتند
ناشناس۳۷۴۹۴۱۰۱۰:۱۹:۲۱ ۱۴۰۳/۱۱/۱
مسکن مهر، یک طرح 100% زیان آور برای مملکت بود. اولاً خرج زیادی بر روی دست دولت گذاشت و موجب کسری بودجه و در نتیجه تورم شدید شد. ثانیاً این طرح موجبات مهاجرت گسترده روستایی ها به شهرهای بزرگ را فراهم کرد، که همین امر باعث تشدید مشکلاتی چون ترافیک، آلودگی هوا، گرانی، از بین رفتن منابع طبیعی، آلودگی محیط زیست، کمبود مدرسه، کمبود بیمارستان.... شد. ثالثاً مسکن مهر بر اساس اصول مهندسی، نه جاسازی مناسبی داشت و نه از سازه های مقاومی برخوردار بود. در زلزله چند سال پیش در کرمانشاه 50% ساختمانهای مسکن مهر دچار خسارت شدید شدند.
ناشناس۳۷۴۹۴۵۰۱۰:۴۹:۱۵ ۱۴۰۳/۱۱/۱
برای حل مشکل مسکن و سایر ناطرازی ها باید همه افغانی ها از ایران اخراج شوند،تا کی باید منابع کشور را بیگانگان تاراج کنند؟!
ناشناس۳۷۴۹۴۵۲۱۰:۵۳:۵۰ ۱۴۰۳/۱۱/۱
تا کی مبخواید با عینک جناحی تحلیل کنید؟
صمصام۳۷۴۹۳۴۲۰۹:۲۰:۱۸ ۱۴۰۳/۱۱/۱
معضل مسکن در ایران اکنون به نقطه ای رسیده که حل کردنش تقریبا دیگر غیر ممکن شده است البته نه اینکه غیرممکن باشد بلکه چیزی در حد غیر ممکن است برای حل گرانی و کمبود مسکن دو کار بزرگ و غیر ممکن باید انجام شود اول اینکه شده اگر با حکم حاکمیت هم شده باید بانکها را وادارکرد که واحدهای مسکونی که در اختیار دارند به بازار معرفی و تعیین تکلیف کنند دوم حذف قیمت زمین از قیمت تمام شده مسکن که این دومی مهمتر از اولی است
ناشناس۳۷۴۹۳۸۱۰۹:۵۱:۱۶ ۱۴۰۳/۱۱/۱
دولت فقط و فقط با گرفتن مالیات بر دلالی کاذب آن هم چند برابر نرخ تورم اقدام کند اگر مسکن کمبود باشد خود سرمایه خودکار به سمت تولید آن می رود هیچ تورم هم تک نرخی می شود
ناشناس۳۷۴۹۴۰۹۱۰:۱۸:۲۹ ۱۴۰۳/۱۱/۱
باید با مالیات سنگین بر خانه های خالی این خانه ها را وارد بازار فروش یا اجاره کرد کاری که یک بار انگلیس انجام داد و جواب داد
ناشناس۳۷۴۹۴۸۸۱۱:۱۷:۳۷ ۱۴۰۳/۱۱/۱
در همه جا جواب داده و اکثر کشورها هم انجام می‌دهند
ناشناس۳۷۴۹۴۲۳۱۰:۲۶:۲۲ ۱۴۰۳/۱۱/۱
به نظر من چاره ای جز رفتن به سمت صنعتی سازی ساختمان نداریم راهی که کشورهای پیشرفته خیلی سال پیش شروع کردند .
ناشناس۳۷۴۹۴۴۸۱۰:۴۷:۴۹ ۱۴۰۳/۱۱/۱
نگرش باید تغییر کند. دولت باید فعال باشد، کنترل روی قیمت داشته باشد، از ابزار تشویقی و تنبیهی استفاده کند، مسکن سبک و ساده تشویق شود. استاندارد خوب بدور از تجمل . از ارتفاع سقف تا نما و ... . متراژ کوچک تشویق شود. ۲۰, ۳۰ و ۴۰. وام مسکن بزرگتر به کسی که فرزند می آورد. اجاره کنترل شود. قرار داد به ثبت برسد و تا چند سال قابل تغییر قیمت نباشد ... . خیلی طرح ها هست که در دنیا اجرا می شود . مشکل تضاد منافع است وگرنه طرح بسیار است. در کل باید خواست. مسکن از ساده ترین مسایل است برای کشور های مثل ما. نگاه تاجر مسلکی روی مسکن وجود دارد. با توجه به شرایط زندگی مسکن هر چه کوچکتر و ساده تر بهتر. متاسفانه بر عکس ویلا سازی رواج پیدا کرده. آب و برق و گاز و .... . خونه کوچه بسازید قبل از اینکه از روی ناچاری بسازید
ناشناس۳۷۴۹۴۵۷۱۰:۵۷:۲۹ ۱۴۰۳/۱۱/۱
واقعیت این است ساخت ساز مسکن های بی کیفیت و گران در این توسط یک عده مافیا تبدیل به ابزاری برای کاسبی خود از طریق فروش واحدها و زمین شده است. و همچنین مانع وارد شدن ساخت ساز صنعتی توسط پیمانکاران خارجی به ایران می شوند که می تواند قیمت تمام شده مسکن را پایین بیاورد
ناشناس۳۷۴۹۴۷۳۱۱:۰۸:۱۹ ۱۴۰۳/۱۱/۱
طرح شناسایی خانه های خالی چی شد؟؟؟
ناشناس۳۷۴۹۴۹۱۱۱:۲۰:۲۳ ۱۴۰۳/۱۱/۱
تعداد واحد آپارتمان نوساز از تقاضا بیشتره فقط در دست دلال باقی مونده و به بازار عرضه نشده

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. هم فرصت، هم تهدید!

  9. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  10. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  11. لطفا جوگیر نشوید!

  12. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  13. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  14. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  15. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  16. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  17. دیوانه یا عاقل؟!

  18. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  19. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  20. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  21. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  22. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  23. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  24. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

  25. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

آخرین عناوین