استفاده از لیزر برای از بین بردن موهای زائد یکی از مطمئنترین و موثرترین روشهاست. البته نتایج استفاده از این فناوری زمانی موثر و مشهود است که توسط بهترین دستگاه های لیزر موهای زائد انجام شود. نمیتوان فقط یکی از فناوریها یا دستگاه های لیزر موهای زائد را به عنوان بهترین آنها معرفی کرد. هرکدام از دستگاه ها مزایا و معایبی دارند و برای افرادی با رنگ پوست و شرایط مختلف، مناسب هستند. بنابراین برای اینکه درمان مطمئن و ایمنی داشته باشید و از نتیجه کار هم راضی باشید، حتما باید کارکرد دستگاه های لیزر را بشناسید تا بتوانید مناسبترین آنها را برای پوست خودتان انتخاب کنید.
در ادامه انواع مختلف دستگاه های لیزر موهای زائد را به لحاظ کاربرد و معایب و مزایا با هم مقایسه میکنیم.
پیشنهاد: تخفیف لیزر موهای زائد در بهترین کلینیک های نقاط مختلف تهران و سایر شهرها
لیزر موهای زائد روی چه قسمت هایی از بدن انجام می شود؟
لیزر قسمتهای مختلف بدن، تعداد جلسات، روشها و هزینه های متفاوتی دارد.
لیزر پا: ۶ تا ۸ جلسه – اثر دائمی
لیزر موهای زائد پا جزو متداولترین انواع لیزر است. در این روش کل پا، پنجهها، و نقاطی مثل ساق و رانها پاکسازی میشوند. معمولا لیزر بیکینی هم همراه با کل پا انجام میشود.
لیزر صورت: کمتر از ۱۰ دقیقه – بیش از ۸ جلسه
در لیزر صورت، موهای زائد چانه، دور لب، گردن، زیر گلو و دور ابروها و چشمها پاک سازی میشوند.
لیزر زیر بغل: کمتر از ۱۰ دقیقه – حداقل ۴ جلسه
لیزر موهای زیر بغل، ساده و بدون درد انجام میشود. این کار جدا از پاک سازی، رشد موها را در آینده کمتر میکند و باعث رفع تیرگی و روشنتر شدن این قسمت بدن هم میشود.
لیزر بیکینی (واژن): اثر دائمی – ۶ تا ۸ جلسه
تاثیر لیزر در از بین بردن موهای زائد ناحیه تناسلی، از سایر نقاط بدن بیشتر است. لیزر، ریشهٔ موها و قسمتهای تیره در این نواحی را از بین میبرد و باعث روشنتر شدن پوست میشود.
لیزر تمام بدن (فول بادی): بین ۲ تا ۳ ساعت – ۶ تا ۸ جلسه
معمولا هزینه و مدت زمان لیزر فول بادی کمتر از لیزر سایر نقاط بدن به صورت جداگانه است. در صورتی که موهای زائد تمام بدن لیزر شود، بدن بهتر و سریعتر به حالت طبیعی خود برمیگردد. با انجام این کار قسمتهای آسیبدیدهٔ پوست، ترمیم میشوند.
فناوری لیزر با دستگاه لیزر موهای زائد تفاوت دارد.
نکته اولی که باید درباره لیزر موهای زائد بدانید این است که فناوری لیزر با دستگاه لیزر تفاوت دارد. فناوری یا تکنولوژی لیزر ویژگیهای فیزیکی پرتوی نور لیزر را شامل میشود. مثلا اگر لیزر الکساندرایت که از باقی انواع فناوریها شهرت بیشتری در بین ایرانیها دارد طول موج 775 نانومتر دارد، پس دستگاه الکساندریت از این فناوری استفاده میکند. اما میزان اثربخشی استفاده از لیزر موهای زائد تنها به فناوری آن وابسته نیست. بلکه محدودیت تعداد شات یا شلیک لیزر، قطر پرتوی لیزری، وقفههای بین شات ها، سیستم خنک کننده و بسیاری از موارد دیگر همگی در نتیجه نهایی اثر لیزر موثر هستند و میتوانند تجربه استفاده از آن را رضایتبخش یا نامطلوب کند.
به عنوان مثال دستگاهی که وقفههای کوتاهتری بین شاتهایش دارد، خطر ایجاد سوختگی را بیشتر میکند. یا مثلاً برخی دستگاه ها به سیستم خنککننده مجهز هستند. در حین تابش پرتوهای لیزر همزمان با گرم شدن فولیکولها پوست هم گرم میشود. برای این که از آسیب دیدن پوست جلوگیری کنیم وصدمهای کنترل شده به فولیکول موها بزنیم. باید همزمان با تابش لیزر، پوست را خنک کنیم. سیستم و روشهای خنکسازی در تاثیرگذاری و پیشگیری از عوارض لیزر موهای زائد بسیار مهم هستند.
انواع فناوری ها و دستگاه های لیزر موهای زائد
به صورت کلی ۴ نوع فناوری برای لیزر موهای زائد داریم که هر کدام استفادههای مخصوص به خودش را دارد:
اولین فناوری، آی پی ال (IPL) نام دارد. این فناوری در اصل لیزر به حساب نمیآید و تنها پرتوی نور است. از فناوری IPL بیشتر در دستگاه لیزر خانگی یا سالن های زیبایی و ماساژ استفاده میشود. اما سه فناوری دیگر که شامل الکساندریت، دیود و ان دی یاگ است، دستگاه های کلینیکی به حساب میآیند و تنها پزشک یا اپراتور حرفهای مجاز به استفاده از آنها است و کارکرد شخصی ندارند. فناوری قدیمیتری به نام لیزر روبی هم داریم که به نوعی پیشگام سایر انواع فناوریهای لیزر موهای زائد محسوب میشود. اما امروزه دیگر کاربرد چندانی ندارد. به همین دلیل است که لیزرهای آی پی ال و روبی در کلینیکهای زیبایی به علت اثرگذاری پایین استفاده نمیشوند.
تشخیص فناوری مناسب لیزر موهای زائد
اما چطور تخشیص دهیم کدام یک از سه فناوری کلینیکی برای پوست و موی ما مناسب است؟
معمولا برای تشخیص این مسئله از به رنگ پوست توجه ویژهای میشود. رنگ پوست و ضخامت موی افراد در میزان اثربخشی دوره درمان تاثیر مستقیم دارد و هرچه یک فناوری لیزر با شرایط شما سازگارتر باشد، نتایج بهتر و ماندگارتری هم خواهد داشت. در عین حال باید دقت داشته باشیم که از دستگاهی استفاده کنیم که قطر تابش مناسب، وقفههای تابشی ایمن و سیستم خنک کننده موثر دارند.
دستگاه مبتنی بر فناوری لیزر الکساندریت (Alexandrite Laser)
از معروفترین انواع لیزر مورد استفاده در کلینیکهای زیبایی و لیزر موهای زائد، فناوری لیزر اکساندریت است. نکته اولی که باید درباره این فناوری بدانید، این است که الکساندریت، نام فناوری لیزر است و نام خود دستگاه یا برند آن نیست. طول موج این دستگاه 755 نانومتر است. بنابراین برای سفیدپوستان اروپایی و ایرانیهایی که پوست سفید و شفافی دارند، مناسب است و آنهایی که موهای ضخیم یا رنگ پوست سبزه یا تیره دارند، نمیتوانند بهترین جواب را از این دستگاه بگیرند. به این علت که این دستگاه انرژی موجود در ملانینهای فولیکول مو را جذب میکند، اما در پوستهای تیرهتر، ملانین نه فقط در مو، بلکه در پوست هم موجود است و جذب انرژی آن توسط دستگاه باعث گرم شدن یا در مواردی سوختن پوست شود.
تغییر تیپ پوستی در افراد هم اهمیت زیادی در نتایج دورهی درمان دارد. در بیشتر مواقع رنگ پوست دست و پا یا شکم افراد با رنگ پوست نواحی دیگر بدن مانند زیر بغل، کمر یا ناحیهی بیکینی متفاوت است. برای این افراد باید از ترکیب دستگاه های متفاوت استفاده کرد. البته اخیرا دستگاه های جدیدتر الکساندریت به بازار آمدهاند که میتوانند تمام تیپهای پوستی را تحت پوشش خود قرار دهند و در این بخش پیشرفت داشتهاند. با این حال تمام دستگاه های الکساندریت 755 نانومتر است.
شرکتهای زیادی تولید کننده دستگاه الکساندریت هستند، اما از محبوبترین آنها میتوان به دستگاه کندلا جنتل پرو اشاره کرد. این شرکت با بیشتر از 20 سال سابقه از قدیمیترین تولیدکنندگان لیزر و تجهیزات پزشکی آمریکا است. قدرت تابش لیزر در این دستگاه قابل تغییر است و سیستم خنککننده دارد.
لیزر الکساندرایت علاوه بر حذف موهای زائد در موارد دیگری مثل درمان لکههای پیری، رگهای عنکبوتی، لکهای مادرزادی عروقی و پاک کردن تتو کاربرد دارد.
دستگاه مبتنی بر فناروی لیزر دایود (Diode Laser)
دستگاه لیزر دایود بعد از الکساندریت یکی از جدیدترین لیزرها در بازار است. طول موج این دستگاه با 800 تا 810 نانومتر از لیزر الساندریت بیشتر است و در نتیجه عمق نفوذ بالاتری هم در فولیکول مو دارد که موجب محافظت از پوست در برابر اشعه و در نتیجه درمانی کمخطر میشود. البته باید در نظر داشت که این ویژگی، لیزر دایود را برای پوستهای کمی تیره بیخطر میکند و برای پوستهای تیپ شش (یعنی پوست قهوهای یا کاملا تیره) توصیه نمیشود. برعکس، لیزر دایود برای پوستهای تیپ یک تا پنج نتایج بیخطر و فوق العادهای به همراه دارد. از آنجایی که این فناوری جدید است، هنوز تحقیقات کافی بر روی آن انجام نشده، ولی تا به اینجا مشخص شده پس از هجده ماه با کاهش 70 درصدی موها مواجه هستیم. دایود برای پوستهای روشن تا متوسط طراحی شده و بر روی موهای تیره و ضخیم هم بهترین تاثیر را میگذارد.
مزیت اصلی دایود را میتوان در درمان پوستهای تیره و برنزه و موهای زبر و ضخیم دانست. به طور علمی ثابت شده که لیزر دایود تنها مدلی است که با یک دستگاه میتواند به طور اثربخش، تیپهای پوستی مختلف را درمان کند. طول موج بلندتر دایود هم خطر احتمال آسیب پوستی را کاهش میدهد. طول درمان کوتاهتر و ریکاوری سریعتری دارد.
بهترین دستگاه لیزر دیود، دیود وکتوز نام دارد که توسط شرکت ساینوشور (Cynosure) آمریکا ساخته شده است. از لحاظ سرعت، دیود وکتوز بهترین دستگاه لیزر موهای زائد است. درد حاصل از لیزر این دستگاه نسبت به انواع آن بسیار اندک است.
دستگاه مبتنی بر فناوری ان دی یاگ (Nd-YAG Laser)
دستگاه ان دی یاگ (ND:YAG) هم از جمله فناوریهای جدید صنعت لیزر موهای زائد محسوب میشود. این دستگاه با طول موج 1064 نانومتر، به صورت خاص برای پوستهای برنزه و تیره طراحی شده و تمام طیفهای تیپهای پوستی را از تیپ یک تا شش پوشش میدهد. همچنین پس از استفاده از این دستگاه، کاهش رشد مو هم موثر بوده است.
مانند لیزر دایود، هنوز تحقیقات کافی روی این دستگاه انجام نشده و تا به حال ثابت نشده که لیزر ان دی یاگ روی موهای روشن (مثل بلوند، خاکستری و قرمز) تاثیر دارد یا خیر. و باز هم مانند لیزر دایود، فرکانس و میزان نفوذ بالای آن میتواند درمان را دردناک کند، هرچند بسیاری از افراد میگویند درد آن کم و قابل تحمل است.
مطالعه بیشتر: Laser Hair Removal: Comparison of Long‐Pulsed Nd:YAG, Long‐Pulsed Alexandrite, and Long‐Pulsed Diode Lasers
از معایب این دستگاه میتوان به این مسئله اشاره کرد که خطر سوختگی و زخم در تمام تیپهای پوستی در لیزر ان دی یاگ وجود دارد. به این دلیل که بر خلاف دیگر مدل ها، ملانین اولین رنگدانه مورد هدف نیست. با این حال یکی از مزایای این نوع لیزر، قابلیت تنظیم عمق نفوذ به مقدار کم تر است. یعنی تا 500 نانومتر هم میتواند کاهش پیدا کند تا بتواند موهای نازکتر نزدیک به سطح پوست را هدف بگیرد. اما با این همه موثر بودن آن به طور کامل ثابت نشده است. از لیزر ان دی یاگ، برای درمان مشکلات عروقی مختلف هم استفاده میشود.
بهترین دستگاه لیزر که از تکنولوژی ان دی یاگ بهره میبرد، لیزر دکا است. شرکت آمریکایی دکا بیش از ۳۰ سال سابقه دارد و در حوزه تجهیزات و فناوریهای پزشکی فعال است. لیزر دکا به هر دو فناوری لیزر الکساندریت و ان دی یاگ مجهز است. استفاده از دو فناوری به صورت همزمان یعنی این دستگاه انعطافپذیری بالایی دارد و برای بسیاری از متقاضیان، بهترین دستگاه لیزر موهای زائد است.