صنعت سیمان در آستانه تعطیلی

اقتصادی،   3991013083 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

بررسی وضعیت سیمان کشور حاکی از این است که این روزها این صنعت زیر بار افزایش شدید قیمت‌ها و عدم واقعی سازی قیمت سیمان در حال نابودی است.

صنعت سیمان در آستانه تعطیلی

هادی شریفی در گزارشی در خبرگزاری آنا نوشت: صنعت سیمان یکی از قدیمی ترین صنایع کشور است، در حال حاضر ایران با ۷۷ کارخانه سیمان و مجموع ظرفیت حدود ۸۶ میلیون تن در سال به عنوان هفتمین تولید کننده سیمان در جهان به حساب می‌آید.

بررسی وضعیت سیمان کشور حاکی از این است که این روزها این صنعت زیر بار افزایش شدید قیمت‌ها و عدم واقعی سازی قیمت سیمان در حال نابودی است.

افزایش ۳,۵ برابری قیمت مازوت و قطع گاز، افزایش هزینه‌های حمل و نقل و قیمت مواد اولیه مانند سنگ آهن، سیلیس، سرباره و ... کارخانجات را با چالش جدی مواجه کرده و این صنعت را از سوددهی خارج کرده است.

زمستان امسال چالش جدیدی برای سیمانی‌ها ایجاد شده و دولت قیمت هر لیتر مازوت را ۳۰۰ تومان تعیین کرده که با توجه به هزینه حمل و نقل حدود ۵ تا ۶ برابر قیمت گاز برای تولید کننده تمام می‌شود. ضمن اینکه برای همین کار هم اعلام کرده‌اند که سیمانی‌ها باید ضمانت‌نامه بانکی به نرخ فوب خلیج فارس با سررسید اسفند ارائه کند.

در حال حاضر یک کارخانه یک میلیون تنی ماهانه ۳۰ میلیون لیتر مازوت نیاز دارد که بر اساس بخشنامه دولت باید بالای ۵۰ میلیارد تومان ضمانت نامه بدهد.

در حالی این روزها قیمت سیمان فریز شده و خبری از واقعی کردن قیمت سیمان نیست که قیمت برخی مصالح ساختمانی تا ۲۲۰ درصد رشد داشته‌اند، قیمت تیرآهن ۱۴ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۲۰ درصد رشد داشته است.

همچنین در ۹ ماه ابتدایی سال و بر اساس گزارش مرکز آمار قیمت برخی از مصالح ساختمانی رشد ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده‌اند. سوال اساسی این است که چرا سیمان باید کالای مصرفی در صنعت ساختمان باشد که دارای قیمت مصوب است؟

مرکز پژوهش‌های مجلس در بهمن سال ۹۷ و با انتقاد از نحوه قیمت گذاری سیمان در گزارشی آورده بود: نظام قيمت گذاری سيمان در کشور اساساً هيچ تناسبی با رویه‌های جهانی ندارد. نسبت قيمت فولاد، به سيمان در منطقه خليج فارس تقریباً برابر هفت است. اما این نسبت در ایران در آبان ۹۷ به ۳۰ رسید.

در حالی که نسبت قيمت فولاد به سيمان در سال ۹۰ برابر با ۲۰ بود، به عبارت دیگر افزایش قيمت سيمان در سال‌های اخير کمتر از افزایش قيمت فولاد بوده است. در واقع قیمت سیمان در کشور با احتساب رویه‌های جاری، باید حدود ۶۰۰ هزار تومان در هر تن در سال جاری باشد تا از منظر سرمایه گذاری دارای توجیه اقتصادی باشد.

در حالی مرکز پژوهش‌های مجلس در سال ۹۷ خواستار واقعی سازی قیمت سیمان به هر تن ۶۰۰ هزار تومان بود که اکنون بعد از ۲ سال از توصیه این مرکز، قیمت هر تن سیمان ۳۴۰ هزار تومان است. به طور طبیعی کارخانه‌ای با ظرفیت تولید متوسط که امروز ۳ هزار میلیارد تومان قیمت دارد، باید سالانه ۲۰ درصد سود داشته باشد که ۱۰ درصد آن برای استهلاک قطعات و جایگزینی هزینه شود، اما اکنون خبری از سود نیست. قیمت منطقی هر تن سیمان امروز باید یک میلیون تومان باشد که در این صورت سهم سیمان از هزینه‌های ساخت به ۴ درصد هم نمی‌رسد.

با این اوصاف صنعت سیمان در آستانه تعطیلی قرار دارد و با توجه به قرار گرفتن کارخانجات سیمان در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، شکل گیری بحران اجتماعی در پی بیکاری هزاران نفر قابل تصور است.

دیدگاه کاربران

آرش۱۷۶۰۰۱۲۱۴:۱۳:۴۳ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
ماهی 30 میلیون مازوت میسوزونید . همینه که آلودگی هوا به این وضعیت در اومده . ما روی خروارها تن گاز خوابیدیم . چرا یه خط اختصاصی فقط برای صنعت نمیزنن . هم هزینه کمتر تحمیل میشه و هم بحث آلایندگی ها حل میشه .
۱۱۷۶۰۴۹۲۲۲:۱۹:۰۷ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
دولت در جایی که باید دخالت کند دخالت نمی کند و در جایی که نباید دخالت نکند دخالت می کند . گندم سیمان و برق با سیاست های غلط دولت در حال نابودی یا سکون هستند . وقتی رهبری می گوید حل مشکلات از داخل و یک عده دیگر دنبال برجام و رفراندوم و اینجور چرت و پرت ها هستند..
ناشناس۱۷۶۰۰۴۴۱۴:۴۵:۰۹ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
نکته جالبش اینجاست که آقایان در مجلس به دنبال کاهش نرخ سیمان و فولاد هستند. در حالی که نرخ داخلی سیمان نصف قیمت جهانی و قیمت فولاد داخلی حدودا 40 درصد زیر نرخ جهانی است. هم تولید را ورشکست میکنند هم قیمت ها تغییری نمی کند هم به یه عده ای رانت های چند ده میلیاردی میرسد.
ساده۱۷۶۰۰۴۹۱۴:۴۷:۰۷ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
آخه دولت باید گاز رو صادر کنه تا بتونه کمک هزینۀ درمان بیماران سرطانی و ریوی رو پرداخت کنه....
ناشناس۱۷۶۰۳۸۷۲۰:۳۴:۲۸ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
کجای هزینه درمان سرطانی رو دولت پرداخت کرده لازم نیست پرداخت کنه فقط دارو رو وارد کنه با قیمت باب دل خودش در اختیار خانواده ها قرار بده مریض ها دارند جان میدهند وفدای لجاجت بعضی از مسوولین میشوند
ناشناس۱۷۶۰۴۲۶۲۱:۰۴:۲۱ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
مملکت را با جاش یکجا نابود کردید..
ناشناس۱۷۶۰۵۶۱۰۰:۰۴:۰۸ ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
..با این همه گرانی دیگه نمیشه زندگی کرد با این وضع
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. «کیا» جان روحت شاد !

  2. تردید یا قاطعیت؟! یک قانون و هزار حرف

  3. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

  4. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

  5. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  6. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  7. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  8. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  9. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  10. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  11. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

  12. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

  13. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  14. وصله پینه کردن تا کی؟!

  15. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

  16. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  17. اظهارات بهزاد نبوی درباره مسئله مذاکره / روایت انفعال روحانی/ گلایه از گلایه‌های رئیس‌جمهور

  18. سرخوشی ترک‌ها در سوریه

  19. بزک کردن تروریست ها !

  20. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  21.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  22. انتقاد از تخریب جلیلی و رویکرد سخنگوی دولت/ هشدارهای پیاپی به پزشکیان/ سقوط اسد از منظر باهنر

  23. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

  24. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

  25. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

آخرین عناوین