پادشاهی تاجران افغانستان در شطرنج زعفران ایران

گروه اقتصادی الف،   4010803110

زعفران، طلای سرخی که طلایش به کام تاجران افغانستانی است و تنها سرخی‌اش نصیب کشاورز و صادرکننده رسمی استان می‌شود. چرا زعفران به کشور ممنوعه قاچاق و با تعرفه صفر به کشورهای هدف صادر می‌شود؟

پادشاهی تاجران افغانستان در شطرنج زعفران ایران
روزنامه خراسان نوشت: «زعفران و تجارتش اگر برای کشاورزان عایدی چندانی ندارد اما برای بسیاری به‌خصوص برخی بازرگانان، طلای سرخ بوده و هست. هر سال با شروع فصل برداشت این محصول، بازی شطرنج بازار زعفران آغاز می‌شود اما این بازی یک زاویه پنهان دارد که نمودهای آن را می‌توان در صادرات و میزان صادرات آن پیدا کرد. بر اساس داده‌های گمرک کشور، صادرات زعفران از گمرکات پنجگانه خراسان رضوی به‌ عنوان دارنده بیش از نیمی از تولید زعفران جهان حدود ۴۶ تن به ارزش ۵۳ میلیون دلار بوده در حالی‌ که در شش ماه نخست سال گذشته میزان صادرات این محصول از گمرکات استان حدود ۸۳ تن به ارزش حدود ۴۲ میلیون دلار بوده است. این آمار نشان‌دهنده آن است که صادرات زعفران استان در شش ماه امسال نسبت به سال گذشته حدود ۸۰ درصد کاهش یافته است اما نکته‌ای که وجود دارد، این است که به‌ طور متوسط قیمت هر کیلو زعفران صادرشده با کیفیت‌های مختلف در شش‌ماه امسال حدود ۳۰ (۲۹.۶) میلیون تومان بوده در حالی‌ که ارزش متوسط این محصول در شش ماه نخست سال گذشته کمتر از ۱۱ میلیون تومان بوده است، البته باید زعفران صادراتی را در کیفیت‌های مختلف دسته‌بندی کرد اما در کلان موضوع به رغم اینکه صادرکنندگان سال گذشته مطرح می‌کردند صادرات این محصول به سود آنها نیست اما سه برابر شدن قیمت آن و اینکه زعفران را سال گذشته در فصل برداشت با چه قیمتی از کشاورز خریداری می‌کردند، جای ‌تأمل دارد.

نقش افغانستان در بازی زعفران

آیا واقعاً کاهش صادرات زعفران ناشی  از کاهش تولید است؟ درست است که سطح زیر کشت زعفران استان بنا بر ادعای مسئولان جهاد کشاورزی از ۴۰۰ تن برداشت در سال‌های گذشته به نصف کاهش یافته است اما باید توجه کرد که حدود ۷۰ درصد زعفران تولیدی استان صادر می‌شود. چند گزاره شاید مسئله را کمی روشن‌تر کند. ابتدا این که بنا بر اذعان رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان، تعرفه صادرات زعفران ایران به دو مقصد عمده این محصول یعنی کشورهای هند و چین بیش از «۲۵ درصد» است؛ در حالی‌ که تعرفه صادرات زعفران از افغانستان به این دو کشور «صفر» است و کشور افغانستان شریک اول تجاری استان خراسان و هم‌مرز با این استان است. این گزاره را در کنار این مسئله باید گذاشت که طی دو سال گذشته صادرات زعفران از کشور افغانستان به شدت افزایش یافته و حتی این کشور در بازارهای جهانی مدعی شده است که باکیفیت‌ترین زعفران جهان را تولید می‌کند که البته این موضوع شاید ناشی از صادرات پیاز زعفران ایرانی به افغانستان هم باشد.

گزاره بعدی قابل توجه آن است که صادرات زعفران از استان به کشور افغانستان بر اساس داده‌های گمرک کشور چند سالی است که بیشتر شده و این سؤال مطرح می‌شود که آیا واقعاً کشور افغانستان بازار هدف صادرات زعفران ایران است یا موضوع، استفاده از تعرفه «صفر» صادرات زعفران از کشور افغانستان است؟ رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی استان بر این موضوع صحه می‌گذارد ولی گزاره‌ای تلخ‌تر را مطرح می‌کند.

محمدحسین روشنک در گفتگو با خراسان رضوی اظهار می‌کند: به این دلیل که تعرفه صادرات زعفران از کشور ایران به چین و هند بیش از ۲۵ درصد و برای افغانستان صفر است برخی تاجران ترجیح می‌دهند ابتدا محصول خود را به افغانستان و سپس به چین صادر کنند تا بتوانند از تعرفه صفر استفاده کنند که این جرم نیست بلکه به دلیل کم‌کاری ایران در حوزه سیاست خارجی و تجارت است که چرا با چین که یک سند راهبردی امضاشده با این کشور داریم تعرفه صادرات محصول زعفران ما ۲۵ درصد است.

قاچاق زعفران به افغانستان

این بازرگان که خود عضو صادرکنندگان این محصول بود، خبر از رویدادی تلخ‌تر می‌دهد و مدعی است که زعفران ایران به کشور افغانستان «قاچاق» می‌شود. روشنک می‌گوید: اینکه اعلام می‌شود صادرات زعفران ما کاهش یافته، دروغ است. البته صادرات رسمی ما کم شده است اما متأسفانه برخی برای سوءاستفاده‌کردن از معافیت تعرفه‌ای کشور افغانستان، زعفران ما را به این کشور قاچاق  و سپس به سایر کشورها  صادر می‌کنند. اینکه صادرات زعفران استان نصف شده به این دلیل است که نصف زعفران استان به کشور افغانستان قاچاق می‌شود.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران در تشریح دلایل افول صادرات رسمی زعفران ایران پرده از خیانت تاجران افغانستانی برمی‌دارد. میری در گفتگو با خراسان رضوی اظهار می‌کند: بعد از تشدید تحریم‌ها علیه ایران ما بازارهای هدف صادراتمان را در خطر دیدیم. یعنی بازار هدف ۴۵ تنی آمریکا و ۴۰ تنی عربستان را از دست دادیم و تاجر ایرانی برای اینکه بتواند این بازار را حفظ کند از تاجر افغانستانی درخواست می‌کرد که به‌عنوان واسطه با دریافت پورسانت زعفران را تحویل مشتریان آمریکایی یا عربستانی و دیگر کشورهای هدف بدهد. این رویه تا دو سال گذشته ادامه داشت تا اینکه تاجران افغانستانی ما را عملاً دور زدند.

چگونه واسطه، بازیگر اصلی شد و تاجران ایرانی حذف شدند؟

این صادرکننده زعفران می‌گوید: متأسفانه تاجران افغانستانی از این ارتباط سوءاستفاده و به مشتریان ما اعلام کردند به‌ جای خرید زعفران از تاجران ایرانی از خود تاجران افغانستانی آن را خریداری کنند. یعنی تاجران افغانستانی که تا دیروز نقش واسطه بین صادرکننده ایرانی و بازار آمریکا و عربستان و دیگر کشورها را داشتند، خود به واردات زعفران از ایران، اقدام و آن را به بازارهای هدف صادر کردند و مدعی شدند این زعفران افغانستانی است.

صادرات و قاچاق به افغانستان آن‌ هم در شرایط ممنوعه!

رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران می‌گوید: این در حالی است که واردات زعفران به کشور افغانستان «ممنوع» است ولی سال گذشته به رغم ممنوعیت، حداقل ۲۰ تن زعفران ایرانی به مقصد افغانستان ثبت گمرکات شد. یعنی هم طرف ایرانی می‌داند صادرات به افغانستان ممنوع است و هم دولت افغانستان اما کسی به این موضوع  نظارت نمی‌کند. این بخش مبادی رسمی است اما بخشی هم به‌ صورت غیررسمی و قاچاق از مرزهای استان خارج می‌شود که به افغانستان می‌رود و به اسم زعفران افغانستانی به سایر کشورها  صادر می‌شود.

هزینه سربار در مقابل قیمت پایین‌تر از نرخ جهانی

میری می‌گوید: بازار جهانی رقابتی است وقتی یک تاجر ایرانی می‌خواهد یک محموله زعفران را صادر کند، ولی به دلیل تعرفه‌هایی مانند «عوارض آب مجازی» و امثال آن ناچار است هشت تا ۱۰ میلیون هزینه سربار پرداخت کند، طبیعی است نتواند در بازار جهانی رقابت کند. بدتر اینکه افغانستانی‌ها زعفران را به‌صورت قاچاق از ایران خارج می‌کنند و آن را با ۱۰ تا ۲۰ درصد ارزان‌تر از قیمت‌های رسمی به بازار جهانی می‌فروشند، طبیعی است که مشتریان ترجیح می‌دهند این محصول را از تاجر افغانستانی خریداری کنند تا از صادرکننده ایرانی و ما بازار جهانی را از دست بدهیم.

هر چند وی معتقد است هیچ صادرکننده رسمی ایرانی محصول خود را به افغانستان قاچاق نمی‌کند، زیرا مبدأ ارز به‌دست‌آمده را باید در کشور مشخص کند و این به ضررش است. رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران دلیل دیگر کاهش صادرات را رشد جهانی قیمت این محصول و قانون بازگشت ارز حاصل از صادرات می داند و می‌گوید: وقتی دولت، صادرکننده را وادار می‌کند ارز را با قیمتی پنج هزار تومان ارزان‌تر از نرخ آزاد به واردکننده تحویل دهد، طبیعی است که صادرکننده رغبت چندانی نخواهد داشت.»

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. «بن بست» فرزین؟!

  3. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  4. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  5. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

  6. ادعای همتی درباره موافقت رهبری با طرح مجدد دو لایحه جنجالی

  7. نامه الهه محمدی و نیلوفر حامدی به رئیس قوه قضاییه: از رفتار گذشته خود پشیمانیم

  8. عارف: ارز باید تک‌نرخی شود /با تصمیمات تورم‌زا موافق نیستیم

  9. شام خوردن عراقچی در رستوران این بار در چین

  10. قالیباف: اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز، خطاست

  11. قالیباف: افزایش قیمت ارز لطمه زیادی به زندگی مردم وارد کرده است

  12. درآمد ۳۵ هزار میلیارد تومانی از فروش اموال مازاد دولت در اصفهان

  13. سازنده ورزشگاه «آزادی» کیست؟

  14. مشاور فرمانده سپاه: وعده صادق ۳ عملیاتی می‌شود/ آثار وعده صادق ۳ به مراتب بیش از وعده صادق ۱ و ۲ خواهد بود

  15. هشدار مقاومت سوریه خطاب به الجولانی: مراقب به راه افتادن حمام خون باش

  16. الجولانی: سوریه نمی‌تواند با کشور بزرگی مانند ایران قطع ارتباط کند

  17. توضیح قالیباف درباره عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب

  18. طبق قانون برنامه هفتم باید ۵ میلیون واحد مسکونی بسازیم

  19. پزشکیان به جلیلی پیشنهاد معاون اولی داده بود

  20. درگیری خونین به‌خاطر اسباب کشی با آسانسور

  21. واکنش قالیباف به اعتراض رسایی درباره قانون حجاب

  22. رهبری فردا سخنرانی خواهند داشت

  23. علم‌الهدی: برای انتخاب جاسوس، مجلس از همه‌جا مناسب‌تر است

  24. مهاجرانی: سرمایه اجتماعی از شام شب برای ما واجب‌تر است/خبر دروغ تولید نخواهیم کرد

  25. وعده پزشکیان درباره رفع فیلتر سایر سکو‌ها

پربحث‌های هفته

  1. زمزمه‌های استیضاح همتی/ سیاست‌ ارزی، کار دست وزیر اقتصاد داد؟

  2. خار چشم محور غربی- عبری

  3. زنگ هشدار اتباع غیرمجاز/ فعالیت شاخه افغانستانی تروریست‌های تحریرالشام در نزدیکی مرزهای ایران

  4. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  5. ما و آینده ایران

  6. آداب باخت

  7. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: مذاکره با آمریکا همه مشکلات را حل نمی‌کند/ چرا با این همه ثروت به این وضع دچاریم؟!/ نمی‌شود هزینه‌ها دلاری و حقوق‌ها ریالی باشد

  8. صفرای دلار و سرکنگبین مسوولان اقتصادی !

  9. بازی جدید طالبان با ایران

  10. ۲ نکته در مورد جنجالِ ۱۰۰ همتی!

  11. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  12. «بن بست» فرزین؟!

  13. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  14. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  15. یک آمار تکان‌دهنده درباره وضعیت مستاجران ایرانی

  16. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  17. داریوش کاردان: انگار مهران مدیری از اینکه من آوردمش تلویزیون ناراحته!/به برنامه‌اش هم نرفتم، چون غیرقابل پخش می‌شد

  18. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  19. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  20. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  21. زن؛ از مسیحیت تحریف شده تا اسلام انقلابی

  22. پزشکیان در تنگنای چاپلوسان دستپاچه ودوستان عجول/ اشتباه راهبردی و دلار ۸۰ هزار تومانی/ عملکرد دولت به روایت یک اصولگرا

  23. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  24. بازار مسکن؛ آرامش یا آتشِ زیر خاکستر؟!

  25. هدف از پخش شایعه استعفای رئیس‌جمهور چه بود؟/ تلاش رادیکال‌ها برای ایجاد تنش در سطوح بالای حاکمیت/ رمزگشایی از اعتراف بلینکن درباره ایران

آخرین عناوین