این نکات را رعایت کنید تا در محل کار کلاه سرتان نرود+ شکایت از کارفرما برای حقوق

  4020921106 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

تمام افراد، وقتی تصمیم به شروع کار در یک شرکت یا سازمان را داشته، مهم‌ترین نکته‌ای که در نظر دارند این است که حق و حقوق ناشی از خدماتی که ارائه می‌دهند را دریافت کنند. هم‌چنین، کسی که اقدام به استخدام دیگری می‌کند، مطالبه اصلی‌اش این است که در قبال پرداخت حق الزحمه، خدماتی که بابت آن، یک نفر را استخدام کرده دریافت کند.

این نکات را رعایت کنید تا در محل کار کلاه سرتان نرود+ شکایت از کارفرما برای حقوق

در این مطلب قصد داریم به شما خوانندگان عزیز الف اطلاعاتی از قراداد کار بدهیم و دیگر اینکه در صورت عدم رعایت آن از سوی کارفرما چگونه می‌توانید شکایت از کارفرما برای حقوق خود داشته باشید.

به محض شروع کار، شما مستحق دریافت حقوق و مزایا در برابر کار برای کارفرما هستید و در صورت محقق نشدن حقوق خود با شکایت از کارفرما برای حقوق می‌توانید حق خود را بگیرید. قانون‌گذار نیز، برای حفظ حقوق طرفین، در سال 1369، قانون کار را تدوین و تنظیم کرده است. هر قراردادی، دارای اصول و شرایطی است که طرفین، پس از انعقاد آن، مکلف به اجرا و رعایت آن هستند.

از جمله مواردی که باید در قرارداد کار ذکر گردد عبارت است از:

  • مشخص کردن نوع کار
  • حقوق و دستمزد
  • ساعات کار
  • محل انجام کار
  • تاریخ انعقاد قرارداد

برای آشنایی با حق و حقوق خود در محل کار لازم است در مورد قرارداد همه چیز را بدانید.

قرارداد کار، قراردادی است که میان کارگر و کارفرما منعقد شده و به موجب آن، کارگر در قبال دریافت دستمزد، برای کارفرما کار می‌کند و در واقع، حقوق و تکالیف کارگر و کارفرما به موجب آن، مشخص می‌گردد. معوض بودن و رضایی بودن، از ویژگی‌های قرارداد کار بوده و مشروع بودن مورد قرارداد و معین بودن موضوع آن، از جمله شرایط صحت قرارداد کار هستند.

قانون‌گذار برای اینکه آسودگی خاطر کارگر و کارفرما را فراهم کرده و به رابطه کارگر و کارفرمایی، جنبه قانونی بدهد، قانون کار را تصویب کرده و در آن، الزامی داشته که رابطه کارگری و کارفرمایی، بر اساس قراردادی به نام قرارداد کار، شکل بگیرد تا حقوق و تکالیف طرفین قرارداد، به موجب آن مشخص باشد و در صورت لزوم، به آسانی بتوانند اقدامات قانونی مرتبط را انجام دهند. بدون وجود قرارداد کار، پیگیری اختلافات کارگری و کارفرمایی، به‌صورت قانونی بسیار مشکل خواهد بود.

قرارداد کار چیست؟

قرارداد کار، اعم از قرارداد کار دائم یا موقت، یکی از رایج‌ترین قراردادهای حقوقی حال حاضر بوده که افراد بسیاری هنگام اشتغال به یک شغل یا هنگام استخدام نیروی کار از آن استفاده می‌کنند. از آنجا که داشتن یک قرارداد کار صحیح، در مواردی که طرفین قرارداد با یکدیگر به مشکل برمی‌خورند، بسیار کمک کننده خواهد بود، قانون کار جمهوری اسلامی ایران، شرایط صحت قرارداد کار و ویژگی‌های آن را مشخص کرده است.

برای پاسخ به این پرسش‌ها که قرارداد کار چیست، چه ویژگی‌هایی داشته و شرایط صحت آن چیست؟ باید به قانون کار مراجعه کنیم. در ماده 7 قانون کار، تعریف قرارداد کار آمده و در ماده 10 قانون حقوق و دستمزد یا همان قانون کار، شرایط این قرارداد ذکر شده است. ماده 7 مقرر می‌دارد: "قرارداد کار، عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن، کارگر، در قبال دریافت حق‌ السعی، کاری را برای مدت موقت یا مدت غیر‌ موقت، برای کارفرما، انجام می‌دهد. "

تمدید قرارداد کار که به معنای ادامه و تجدید قرارداد کار موقت، با همان شرایط قرارداد قبلی و برای همان مدت بوده، دارای دو نوع صریح و ضمنی است. از جمله شرایط تمدید این قرارداد، لزوم رضایت هر دو طرف یعنی کارگر و کارفرما به تمدید بوده و از آثار آن نیز می‌توان به از بین نرفتن مزایای کارگر برای دوره قبلی کار و پرداخت حقوق وی به نرخ حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار برای سال جدید اشاره کرد.

بر اساس این ماده، در پاسخ به این پرسش که قرارداد کار چیست؟ می‌توان گفت قرارداد کار، قراردادی بوده که میان کارگر و کارفرما منعقد شده و به موجب آن، کارگر کاری را برای کارفرما انجام می‌دهد و در مقابل، مزد دریافت می‌کند. این قرارداد، می‌تواند، به صورت شفاهی یا کتبی باشد و این موضوع، تاثیری در صحت قرارداد کار ندارد.

از آن جا که قرارداد کار، به موجب قانون کار جمهوری اسلامی ایران، شرایط صحت و ویژگی‌های مخصوص به خود را داشته و بدون رعایت شرایط مخصوص و قانونی، انعقاد آن صحیح نیست، در ادامه درباره ویژگی‌های قرارداد کار صحبت خواهیم کرد.

ویژگی‌های قرارداد کار

ویژگی‌های قرارداد کار، اعم از قرارداد کار دائم و قرارداد کار موقت، از قرار زیر است:

  • قرارداد کار، یک قرارداد معین است: این ویژگی یعنی این عقد، در قانون نامی مشخص داشته و برای انعقاد آن قواعد مخصوصی در نظر گرفته شده است که باید در هنگام انعقاد علاوه بر شرایط اصلی صحت معاملات نظیر اهلیت داشتن، عقل، بلوغ و اختیار، این قواعد نیز رعایت گردند.
  • قرارداد کار، یک قرارداد رضایی و غیر تشریفاتی است: این ویژگی یعنی برای انعقاد آن بر خلاف عقدی مانند عقد نکاح که تشریفاتی بوده و باید به لفظ عربی خوانده شود، تشریفات به خصوصی نیاز نیست و می‌توان آن را هم به صورت شفاهی و هم به صورت کتبی منعقد کرد و شکل انعقاد، تاثیری در اعتبار قانونی آن ندارد.
  • قرارداد کار، یک قرارداد معوض است: این ویژگی یعنی کارگر، در قبال انجام کار، حق الزحمه دریافت می‌کند و کارفرما در قبال اینکه کسی کاری را برای او انجام می‌دهد به او اجرت می‌پردازد. در واقع کاری که توسط کارگر انجام می‌شود و اجرتی که توسط کارفرما پرداخت می‌گردد، عوضین قرارداد کار هستند.

شرایط صحت قرارداد کار

در قسمت قبل، توضیح دادیم که قرارداد کار چیست و در خصوص ویژگی‌های قرارداد کار، اعم از قرارداد کار معین و مشخص و قرارداد کار موقت یا غیر موقت، صحبت کردیم. پس از توضیح در خصوص موارد فوق، در این بخش، قصد داریم، بگوییم که شرایط صحت قرارداد کار چیست. شرایط صحت قرارداد کار، بر اساس ماده 9 قانون کار، عبارتند از:

  • "مشروعیت مورد قرارداد": این شرط از شرایط صحت قرارداد، به این معنا است که موردی که کارگر و کارفرما، برای انجام آن، اقدام به انعقاد قرارداد می‌نمایند، یک موضوع مشروع و قانونی باشد. به عنوان مثال، انعقاد قرارداد در خصوص ساخت مشروبات الکلی، به دلیل غیر مشروع بودن مورد قرارداد، صحیح نیست و سبب بطلان قرارداد کار می‌گردد ولی انعقاد قرارداد مشاوره، برای مشاوره مدرسه، صحیح و دارای اثر حقوقی خواهد بود.
  • "معین بودن موضوع قرارداد": این شرط، به این معنا است که هنگام انعقاد قرارداد کار، میان کارگر و کارفرما موضوع و کاری که به جهت انجام آن، طرفین اقدام به انعقاد قرارداد نموده‌اند، باید مشخص و معین باشد. به عنوان مثال، نوع کاری که فرد باید انجام دهد و حدود انتظارات از وی، به طور مشخص، ذکر و گفته شود.
  • "عدم ممنوعیت قانونی و شرعی طرفین، در تصرف اموال یا انجام کار مورد نظر": این شرط از شرایط صحت قرارداد، به این معنا بوده که نه کارگر، نه کارفرما، برای انجام کار، پرداخت و دریافت مزد، ممنوعیت‌های مندرج در قانون یا ممنوعیت‌های شرعی را نداشته باشند. به عنوان مثال، طرفین، اهلیت قانونی و عقل و بلوغ و اختیار را برای انعقاد قرارداد داشته باشند و محجور نباشند.

از آنجا که داشتن یک قرارداد کار خوب که به درستی تنظیم شده باشد در برخورد با مسائل و مشکلات حقوقی احتمالی در این زمینه بسیار راه‌گشا خواهد بود، مطالعه ادامه مطلب، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، پیشنهاد می‌گردد.

گاهی با وجود ذکر میزان حقوق در قرارداد ممکن است کارفرما حق السعی کارگر را نپردازد. در این حالت، کارگر برای دریافت حقوق و دستمزد معوقه خود باید اقدامات قانونی را انجام داده که شکایت از کارفرما برای حقوق، مرجع رسیدگی و مراحل خاص خود را دارد.

شکایت از کارفرما برای حقوق

قانون کار، مصوب سال 1369 در خصوص امور مربوط به کارگر، کارفرما، کارگاه و مسائل پیرامون موضوع قرارداد کار، تعیین تکلیف نموده است.

مطابق ماده 1 این قانون:

"‌ کلیه کارفرمایان، کارگران، کارگاه‌ها، موسسات تولیدی، صنعتی، خدماتی و کشاورزی، مکلف به تبعیت از این قانون هستند". مطابق ‌ماده 2 قانون کار "کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق‌ السعی؛ اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا، به درخواست‌ کارفرما کار می‌کند."

بر اساس ماده 7 قانون کار، در پاسخ به این پرسش که قرارداد کار چیست، باید گفت: "‌قرارداد کار، عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن، کارگر در قبال دریافت حق‌ السعی، کاری را برای مدت موقت یا مدت غیر‌ موقت، برای کارفرما انجام می‌دهد". همانگونه که مشاهده می‌کنیم، بر دستمزد، حقوق یا حق السعی کارگر و پرداخت آن از جانب کارفرما، تاکید زیادی شده است، حتی اگر قرارداد کار، شفاهی باشد.

گاه پیش می‌آید که کارفرما، به علت اینکه قرارداد کار، شفاهی بوده یا به بهانه کمبود بودجه، تورم یا هر علت دیگری، از پرداخت حقوق کارگران خود امتناع می‌کند، در این زمان، کارگران می‌توانند با طی کردن مراحل و نحوه شکایت از کارفرما بابت حقوق و دستمزد معوقه، اقدام به شکایت نمایند. مرجع صالح رسیدگی به دعاوی کارفرما و کارگر، در خصوص امور مربوط به شکایت از کارفرما برای حقوق، دستمزد معوقه، بیمه، مزایا و سنوات و مسائلی از این دست، هیئت تشخیص و هیئت حل اختلاف اداره کار محل اشتغال، است. در خصوص حوادث ناشی از کار، مرجع صالح، دادسرا است.

نحوه و مراحل شکایت از کارفرما برای حقوق

در حال حاضر، مراحل و نحوه شکایت از کارفرما برای حقوق و دستمزد معوقه، مطابق گذشته و روش سنتی، نبوده و مطابق مراحل زیر می باشد:

  • در اولین مرحله از مراحل و نحوه شکایت از کارفرما برای حقوق، فرد متقاضی باید اقدام به ثبت نام در سامانه جامع روابط کار، به آدرس prkar.mcls.gov.ir نماید. این ثبت نام در مرحله اول نیازمند پرداخت مبلغ احراز هویت و داشتن کارت ملی و شماره همراه به نام خود شخص، است و از طریق دفاتر پیشخوان دولت نیز قابل انجام است. پس از ثبت نام و احراز هویت، یک نام کاربری و رمز عبور جهت ورود به سامانه به فرد داده خواهد شد.
  • جهت ورود به سایت، عبارت سامانه جامع روابط کار یا آدرس prkar.mcls.gov.ir را جست و جو نمایید، تا وارد آن شوید. در این مرحله، از مراحل و نحوه شکایت از کارفرما برای حقوق و دستمزد معوقه، نام کاربری و رمز عبور خود را در کادر مربوطه وارد نمایید. چنانچه از قبل، در این سامانه عضو نیستید و احراز هویت نکرده‌اید، با انتخاب گزینه ایجاد حساب، اقدام به ایجاد حساب کاربری خود نمایید.
  • در این مرحله از مراحل و نحوه شکایت از کارفرما برای حقوق و دستمزد معوقه، جهت ثبت دادخواست، گزینه پنجره خدمات را انتخاب کنید تا به مرحله بعد بروید.
  • پس از انتخاب پنجره خدمات، از پوشه اداره کل روابط کار، گزینه ثبت دادخواست بدوی را انتخاب کرده و شکایت خود از کارفرما برای حقوق و دستمزد معوقه را ثبت نمایید.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۲۲۰۵۵۰۹:۰۳:۰۱ ۱۴۰۲/۹/۲۲
ممنون که مردم رو آگاه می کنید
سیدجزایری۳۳۲۲۰۸۹۱۰:۰۸:۲۵ ۱۴۰۲/۹/۲۲
سلام لطفا در مقابل از حقوق کارفرما و راه کارهای فرار کارگرو کارمندان از کار و تنبلی و کم کاری هم مطلب بنویسید چون معظل فقط از طرف کارفرما نیست بعضا از طرف برخی کارکنان است که متناسب با قانون کار نمیکنند و از زیر کار در میروند درست است که قانون گزار به حق کارگر ظلم کرده و میکند و حداقل حقوقو را در بدترین حالت قرارداده است اما کارفرما هم مورد ظلم واقع میشود لطفا از هر دو طرف مطلب بگذارید
ناشناس۳۳۲۲۱۳۶۱۱:۱۶:۲۴ ۱۴۰۲/۹/۲۲
اینا رو کارشناس پشت میز نوشته درعمل شما هیچ حقی نداری با سفته چند ده میلیونی کارگر کاری نمیتونه انجام بده خصوصا در کارگاهها و صنایع کوچک اوضاع خرابه وقراردادی نیست
ناشناس۳۳۲۲۲۴۱۱۳:۱۱:۲۴ ۱۴۰۲/۹/۲۲
من شرکتی مشغول بکارم کارم ساخت نیروگاه زیر زمین و حفر تونل و شفت هست شرکت بیمه مرا کارمند رد کرده در حالی که من اپراتور دستگاه حفاری هستم بمدت ۲۰سال برای شرکت کار کردم الان برای سختی کار مراحعه کردم برای بازنشستگی میگویند چون کارمند بودی یا باید خودت هزینه شو پرداخت کنی یا بقیه سال کار کنی من ساکن شهرستان هستم دفتر شرکت و بیمه در تهران حالا برو بیا و هزینه کن اخرش هیچ نصیب ادم نمیشه چرا بصورت شفاف بیمه با کارفرما برخورد نمیکنه که منه کارگر با سختی زندگی کنم
حمید۳۳۲۲۵۲۲۲۰:۱۹:۰۷ ۱۴۰۲/۹/۲۲
سلام‌این‌قدر‌از‌قانون‌حرف‌‌نزنید‌من‌۱۰‌سال‌‌سرایدار‌بو‌دم‌ولی‌حمین‌اداره‌کار‌هشتگرد‌‌حق‌مرا‌ناحق‌کردهاند‌‌چون‌صا‌حب‌کار‌من‌پول‌دار‌‌بود‌خدا‌از‌شان‌نگذ‌رد‌
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  2. احساسی کردن فضا علیه FATF/ پوردهقان: اعضای مجمع مسئولان ما هستند نه آمریکایی یا اسرائیلی/ زارع: تصویب FATF به نفع کشور است

  3. امام علی(ع) و امانت حکومت

  4. آمار نگران کننده استاندار تهران از مهاجران افغان و پاکستانی در پایتخت  

  5. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  6. همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

  7. عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هوا در کشور چیست؟

  8. گوش بری با میوه‌های لاکچری/ هر کیلو ۱.۴ میلیون تومان!

  9. ترامپ: اوکراین در حال نابودی است/ آتش‌بس غزه در دسترس است  

  10. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  11. بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت امیدوارکننده است/منافع ملی اقتضا می‌کند از سد FATF عبور کنیم

  12. فلاحت‌پیشه: لوایح «پارلرمو» و «CFT» را با ۱۵ «حق شرط» تصویب کرده بودیم

  13. افزایش خشونت علیه کادر درمان/ دو عامل مهم شروع دعوا: کمبود تخت و تعداد بالای همراه بیمار

  14. پیام مهم پزشکیان فردا از شبکه NBC پخش می‌شود  

پربحث‌های هفته

  1. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  2. تمرین کشت بادمجان !

  3. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  4. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  5. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  6. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  7. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  8. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  9. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  10. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  11. پادگان شهری به نام اسرائیل

  12. کجا با این عجله؟!

  13. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  14. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  15. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  16. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  17. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  18. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  19. یمن: ناوهواپیمابر آمریکا و تل‌آویو را هدف قرار دادیم

  20. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

  21. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

  22. کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است

  23. انتقادها‌ به یکجانبه‌شدن وفاق / چه کسانی از پشت به مردم خنجر می‌زنند؟/ خطای باکو

  24. عراقچی اولین قربانی بی‌اخلاقی‌ها نیست/ شورش مهران مدیری/ آقای پزشکیان؛ تضمین مکتوب بگیرید!

  25. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

آخرین عناوین