کتاب «ادبیات تطبیقی به روایت سوزان باسنت» منتشر شد پنجره‌ای رو به دنیای ادبیات

  4031025087

ادبیات تطبیقی به روایت سوزان باسنت دعوتی است برای شناخت عمیق‌تر ادبیات تطبیقی رشته‌ای که مرزهای زبانی و فرهنگی را زیر پا می‌نهد تا پیوند میان متون و زمینه‌های آنها را بررسی کند.

پنجره‌ای رو به دنیای ادبیات

به گزارش ایبنا، کتاب «ادبیات تطبیقی به روایت سوزان باسنت» با ترجمه سعید رفیعی خضری از سوی نشر چشمه راهی بازار نشر شد. سوزان ادنا باسنت، (متولد ۱۹۴۵) مترجم، نظریه‌پرداز، منتقد ادبی، شاعر و روزنامه‌نگار انگلیسی، یکی از برجسته‌ترین استادان در حوزه ادبیات تطبیقی است.

باسنت در طول این سال‌ها در دانشگاه‌های کشورهای گوناگون اروپایی، امریکایی، افریقایی و آسیایی سخنرانی و تدریس کرده که همین امر منجر به آشنایی او با زبان‌ها و فرهنگ‌های گوناگون شده است. وی صاحب بیش از بیست عنوان کتاب و صدها مقاله در حوزه‌های ادبیات تطبیقی، ترجمه‌پژوهی، نقد و نظریه ادبی و حتی شعر است.

ادبیات تطبیقی رشته‌ای است که در محدوده ادبیات یک کشور نمی‌ماند و پا به عرصه گستره ادبیاتی می‌گذرد که گوته آن را «ادبیات جهان» می‌نامید. در این کتاب سوزان باسنت، تاریخچه ادبیات تطبیقی ریشه‌ها تحولات و چالش‌های معاصر این رشته را بررسی می‌کند و به نظریه‌های کلیدی و مباحثی می‌پردازد که در طول زمان این رشته را شکل داده‌اند و با نقد جنسیت محور، مطالعات نظریه دریافت، رشد، مطالعات ترجمه شالوده شکنی، شرق گرایی و.... در عین ارائه چهارچوب‌های نظری محکم و قابل اعتماد مسیرهای جدیدی برای تفکر درباره ادبیات در دنیای جهانی شده می‌گشاید.

ادبیات تطبیقی به روایت سوزان باسنت دعوتی است برای شناخت عمیق‌تر ادبیات تطبیقی رشته‌ای که مرزهای زبانی و فرهنگی را زیر پا می‌نهد تا پیوند میان متون و زمینه‌های آنها را بررسی کند.

کتاب ادبیات تطبیقی به روایت سوزان باسنت، افزون بر مقدمه مترجم، واژه‌نامه و نمایه شامل پیش‌گفتار و هفت فصل است. پیش‌گفتار این کتاب با عنوان «امروز ادبیات تطبیقی چیست؟» باسنت معتقد است که هر کس داعیه فعالیت در حوزه ادبیات تطبیقی دارد نمی‌تواند از پاسخ به این سؤال سر باز زند.

نویسنده در فصل اول با عنوان «چگونگی پیدایش ادبیات تطبیقی» شرحی از خاستگاه ادبیات تطبیقی و تکوین آن ارائه می‌دهد.

وی در فصل دوم با عنوان «فراسوی مرزهای اروپا: مفاهیم دیگر ادبیات تطبیقی» به ادبیات تطبیقی در آن‌سوی مرزهای اروپا می‌پردازد و به روند شکل‌گیری مکتب امریکایی در مقابل مکتب‌های اروپایی ادبیات تطبیقی و تأثیری که این مکتب بر مفاهیم ادبیات تطبیقی می‌گذارد.

همچنین در فصل سوم با عنوان «تطبیق آثار ادبی جزایر بریتانیا» ادبیات تطبیقی در جزایر بریتانیا را بررسی می‌کند و در فصل چهارم با عنوان «تطبیق هویت‌ها در دنیای پسااستعماری» به فعالیتی اشاره می‌کند که در حال توسعه است و نگاهی تطبیقی به هویت‌ها و فرهنگ‌های پسااستعماری و تولیدات ادبی این فرهنگ‌ها دارد.

باسنت در فصل پنجم با عنوان «فرهنگ‌های ساختگی: خط‌مشی سیاسی داستان‌های سیاحان» یکی از مهم‌ترین تحولات در مطالعه تطبیقی ادبیات را تغییر در خوانش سفرنامه‌ها، خاطرات، نامه‌ها، ترجمه‌ها و داستان‌هایی می‌داند که سیاحان درباره تجارب‌شان از فرهنگ‌های دیگر نقل کرده‌اند.

او در فصل ششم با عنوان «جنسیت و درون‌مایه‌شناسی: مثال گوئینی‌ویر»، برخلاف نظر برخی از تطبیق‌گران، بر این باور است که درون‌مایه‌شناسی و درون‌مایه‌پژوهی و مطالعه جنبش‌ها نه‌تنها به پس‌زمینه رانده نشده است، بلکه بیشتر شده‌اند و در این باره توضیح می‌دهد.

در فصل نهایی هفتم، با عنوان «از ادبیات تطبیقی تا ترجمه‌پژوهی» نویسنده کتاب ترجمه‌پژوهی را یکی از آن اصطلاحاتی می‌داند که در پایان دهه هفتاد پا گرفته و در قامت آن رشته‌ای مستقل با انجمن‌ها و مجله‌های تخصصی و فهرستی از انتشارات و پایان‌نامه‌های دکتری روبه‌ازدیاد مطرح شده است.

سوزان باسنت معتقد است با رسیدن به پایان قرن بیستم، زمان تجدیدنظر در خصوص ارتباط میان ادبیات تطبیقی و ترجمه‌پژوهی و آغازی دوباره فرارسیده است و با تعریف دوباره این رابطه، توازن قدرت دگرگون شده و از این پس باید ترجمه‌پژوهی را رشته‌ای اصلی و ادبیات تطبیقی را عرصه موضوعی ارزشمند اما فرعی بدانیم.

همچنین از مجموعه پاساژهای این کتاب؛ امداد برای نویسندگان به نگارش روی پیتر کلارک، روایت رنه ولک از ادبیات تطبیقی، چرا مردم آثار ادبی را می‌خوانند؟ به نگارش کلی گریفیث در کتاب آمده است.
مخاطب اصلی این کتاب دانشجویان پژوهشگران و کلی علاقمندان به ادبیات تطبیقی هستند و همه آنهایی که می‌خواهند درک کنند چگونه باید به ادبیات این خصیصه مشترک همه ابنای بشر همچون رشته باز و بینارشته‌ای نگریست.

کتاب «ادبیات تطبیقی به روایت سوزان باسنت» با ترجمه سعید رفیعی خضری، از سوی نشر چشمه در ۲۷۶ صفحه و به بهای ۳۴۰ هزار تومان راهی بازار نشر و کتابفروشی‌ها شد.

 

 

دیدگاه کاربران


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  2. احساسی کردن فضا علیه FATF/ پوردهقان: اعضای مجمع مسئولان ما هستند نه آمریکایی یا اسرائیلی/ زارع: تصویب FATF به نفع کشور است

  3. امام علی(ع) و امانت حکومت

  4. آمار نگران کننده استاندار تهران از مهاجران افغان و پاکستانی در پایتخت  

  5. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  6. همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

  7. عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هوا در کشور چیست؟

  8. گوش بری با میوه‌های لاکچری/ هر کیلو ۱.۴ میلیون تومان!

  9. ترامپ: اوکراین در حال نابودی است/ آتش‌بس غزه در دسترس است  

  10. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  11. بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت امیدوارکننده است/منافع ملی اقتضا می‌کند از سد FATF عبور کنیم

  12. فلاحت‌پیشه: لوایح «پارلرمو» و «CFT» را با ۱۵ «حق شرط» تصویب کرده بودیم

  13. افزایش خشونت علیه کادر درمان/ دو عامل مهم شروع دعوا: کمبود تخت و تعداد بالای همراه بیمار

  14. پیام مهم پزشکیان فردا از شبکه NBC پخش می‌شود  

پربحث‌های هفته

  1. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  2. تمرین کشت بادمجان !

  3. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  4. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  5. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  6. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  7. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  8. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  9. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  10. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  11. پادگان شهری به نام اسرائیل

  12. کجا با این عجله؟!

  13. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  14. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  15. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  16. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  17. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  18. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  19. یمن: ناوهواپیمابر آمریکا و تل‌آویو را هدف قرار دادیم

  20. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

  21. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

  22. کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است

  23. انتقادها‌ به یکجانبه‌شدن وفاق / چه کسانی از پشت به مردم خنجر می‌زنند؟/ خطای باکو

  24. عراقچی اولین قربانی بی‌اخلاقی‌ها نیست/ شورش مهران مدیری/ آقای پزشکیان؛ تضمین مکتوب بگیرید!

  25. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

آخرین عناوین