به گزارش الف برگزاری مناظره در انتخابات ریاست جمهوری نزدیک به سه دهه قدمت دارد و معمولا اثر تعیین کننده ای هم در مشارکت و هم بر سرنوشت انتخابات داشته است.
در مناظره ها مردم با توانایی ها و قدرت و ضعف های هر نامزد بیشتر آشنا می شوند و به ارزیابی استدلال ها و برنامه های آنان می پردازند و به همین دلیل نیز معمولا از حساسیت بالایی برخوردار است. این حساسیت علاوه بر اثرگذاری در مشارکت و سرنوشت آرا شامل آنچه که «اخلاق سیاسی» نامیده می شود نیز خواهد بود. نوع مجادله و رفتار نامزدها در این مناظره ها در برابر رقیبان نشاندهنده کیفیت فرهنگ سیاسی جامعه ماست.
سال ۱۳۷۶ در جریان انتخابات چهار نامزد، مقابل هم قرار گرفتند و در قالب پرسش و پاسخ برنامه های خود را تشریح کردند. این برنامه پخش زنده نداشت. پخش زنده مناظره ها در سال ۱۳۸۸ آغاز شد که طی آن مناظرههای دو نفره برگزار شد و نامزدها اتهامهای زیادی به هم وارد کردند.
در انتخابات سال ۹۲ مناظره ها به شیوه تازهای اجرا شد. نامزدها مقابل یک مجری قرار گرفتند و به سوالات پاسخ دادند.
مناظره انتخابات این دوره نیز با حضور ۶ نامزد در روزهای دوشنبه ۲۸ خردادماه، پنج شنبه ۳۱ خرداد ماه، جمعه ۱ تیرماه ، دوشنبه ۴ تیر ماه و سه شنبه ۵ تیر ماه برگزار می شود.
مناظره نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از شبکههای یک، سلامت و جام جم سیما به صورت زنده پخش میشود و اولین مناظره درباره موضوعات «اقتصادی» خواهد بود.
چهار مناظره اول از این مناظره های چهار ساعته از ساعت ۲۰ تا ۲۴ روی آنتن می رود که در ساعت ۲۱ به مدت ۳۰ دقیقه برای پخش متوقف خواهد شد.
مناظره آخر در روز پنجم تیرماه نیز به دلیل مصادف شدن با روز عید سعید غدیر، از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۶ پخش خواهد شد.
مهدی خسروی، مجری و گوینده شبکه خبر اجرای این مناظرهها را در روزهای یادشده بر عهده دارد.
همچنین لینک پخش زنده مناظره های کاندیداهای ریاست جمهوری از طریق ساترا در اختیار سکوهای شبکه نمایش خانگی و خبرگزاری ها قرار داده میشود تا بتوانند نسبت به پخش زنده مناظره های تلویزیونی از طریق قاب اختصاصی (آی فریم) اقدام کنند.
سال ۱۳۷۶ بود که در جریان انتخابات چهار نامزد، مقابل هم قرار گرفتند. البته این مناظرهها بیشتر شبیه جلسات پرسش و پاسخ بود و کسی نقدی به دیگری وارد نمیکرد. به خصوص که این برنامه ضبط شده بود و جذابیت برنامه پخش زنده را هم نداشت. با این حال سال ۱۳۸۸ بود که اولین مناظرههای زنده دو نفره برگزار شد. مناظرههایی که جنجالی بود و نامزدها اتهامهای سختی به هم وارد میکردند. بعد از حوادث آن سال و اشاره کارشناسان به شروع بحران از همان مناظرهها به نظر میرسید که تلویزیون دیگر تمایلی به این نوع برنامهها نشان ندهد. اما کمی بعد تلاش شد تا این مناظرهها جدی گرفته شود و از سال ۱۳۹۱، افرادی از گروههای سیاسی مخالف همدیگر در مقابل هم قرار گرفتند. اوج این برنامهها در انتخابات سال ۹۲ بود که به شیوه تازهای اجرا شد. شش نامزد مقابل یک مجری قرار میگرفتند و به سوالات پاسخ میدادند.
.