به گزارش خبرنگار مهر، نشست رونمایی و معرفی سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید صبح امروز شنبه ۲۳ تیر توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
در ایننشست محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی رمضانی دبیرکل نهادکتابخانههای عمومی کشور، سید محمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از اهالی صنعت نشر حامد علامتی حضور داشتند.
اسماعیلی در ابتدای این نشست با تسلیت به مناسبت ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، گفت: یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، دفاع از حرم و امنیت و سیدالشهدای خدمت را گرامی میداریم. اولین گام در اجرای این سند، نوع رونمایی و اشاعه آن است؛ سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید به صورت مکتوب ابلاغ شده است و حالا باید مطالبات آن را بیان کنیم. دستگاههای مسئول در این حوزه باید تکالیف خود را در قبال آن انجام دهند، در همین راستا ۲۱ نهاد وظایفی را برعهده دارند که باید به آن جامه عمل بپوشانند.
وی با بیان اینکه دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور باید گزارشی سالانه در مورد میزان اجرای این سند ارائه کند، گفت: در صورتی که به سندی آن طور که باید، توجه نشود به صورت شایسته ای اجرا نمیشود. ان شاءالله این کار را دوستان با همت بلندی که دارند انجام دهند و عزیزانی که در آینده مسئولیت را برعهده میگیرند با مطالبه اهالی رسانه و صنوف این مسیر را دنبال کنند. اقدامات بسیار خوبی در مورد فعالیتهای مربوط به کتاب انجام شده است و رهبر انقلاب از نهضت کتابخوانی سخن به میان آوردهاند، این نهضت فراگیر است و باید الزامات آن رخ دهد.
وزیر ارشاد در ادامه با اشاره بر اینکه موضوع مصرف فرهنگی به شدت مورد توجه است، گفت: کشمکشی بین فرزندان و والدین در مورد کتابخوانی و استفاده کمتر از فضای مجازی جریان دارد؛ موظف هستیم در دولت زمینههای تغییر ذائقه فرهنگی را متناسب با اولویتها و نظام ارزشی و هنجاری فراهم کنیم.
اسماعیلی گفت: برخی میگویند دولت فرهنگی میخواهیم و نه فرهنگ دولتی؛ نباید منظور از دولت فرهنگی، حذف نظامهای نظارتی، پوششی و حمایتی در این زمینه باشد. در روزهای گذشته برخی از تشکلهای هنری بیانیهای صادر کردند مبنی بر اینکه در دوره جدید باید همه ممیزیها برداشته شود و فلان مجموعه ارائه مجوز باید حذف شود. اگر منظور از فرهنگ دولتی چنین رویکردی است، حتماً تعبیر نادرستی بهشمار میرود. خوب نیست که بر هنجارها، نظام ارزشی و قوانین بالادستی ایجاد شبهه کنیم.
وی افزود: اساساً انقلاب اسلامی انقلاب فرهنگی است؛ باید برای فهم بهتر این موضوع نشانه شناسی کرد، شعارهای انقلاب، اماکن تظاهرات و تقویم زمانی انقلاب چه زمانی بوده است؟ مثلاً در حوزه تقویم زمانی عاشورا، تاسوعا و اربعین شهدا مورد توجه بوده است که نشاندهنده فرهنگی بودن انقلاب است، رهبران این نهضت هم مرجعیت دینی و شبکه سازمان روحانیت دینی بوده اند. امام راحل اصل نظام سیاسی و قانون اساسی را به رأی گذاشتند و در کمتر از یکسال پنج انتخابات برگزار شد، نظام سازی مطابق رأی مردم شکل گرفت و در ۴۵ سال نظام ارزشی و هنجاری مرکب از قوانین، اسناد بالادستی و رویهها شکل گرفته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: باید براساس این سابقه و روند صحبت کنیم البته اصلاح در ذات هر مجموعه پویایی قرار دارد، در این سه سال نزدیک به ۷۹ بخشنامه را اصلاح و تکمیل کردیم و اساساً مقررات جدیدی را به تصویب نهادهای بالا دستی رساندیم؛ طبیعی است که نظام زنده و با نشاط با این میزان از تغییراتی که وجود دارد باید پویا باشد.
اسماعیلی گفت: اساسنامه وزارت فرهنگ مصوب دهه شصت است در حالی که در شرایط فعلی با مسائل جدیدی روبهرو هستیم و متناسب این مسائل جدید باید نظام مدیریتی را ارتقا دهیم اما این به معنای حذف اصول حاکم نیست؛ در دولت مردمی معتقد بودیم همه کارها باید در اختیار مردم قرار گیرد به همین دلیل گفتیم کارها در اختیار تشکلها و صنوف باشد بر همین اساس زیرساختها را به گونهای تنظیم کردیم تا بخش مردمی تقویت شود. در حوزه هنری تشکلی هنری که در یکی از استانها فعال بود سالانه ۱۰ میلیون تومان برای حمایت دریافت میکرد ولی سال گذشته عنوان کردیم در هر استان برای حمایت از تشکلهای هنری و فرهنگی به صورت متوسط تا یک میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شود البته این بودجه با ساز و کاری شفاف در اختیار کنشگران قرار میگیرد.
وی ادامه داد: زمان آغاز به کار در وزارت فرهنگ بودجه این وزارتخانه ۱,۲۰۰ میلیارد تومان بود اما امروز این عدد به ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ دولت فرهنگی یعنی دولتی که اولویتش فرهنگ و تقویت زیرساخت باشد نه دولت فرهنگی با خوانش استعماری به معنای رهاسازی مطلق که مغایر با نظریه دولت دینی است و حتماً در خارج از کسوت وزارت نیز باید از این مسیر دفاع و نظریه آن را تقویت کنیم. باید با تجربیاتی که دوستان متخصص و متعهد ما به دست آوردند نظریه دولت دینی در حوزه حکمرانی فرهنگی را ارتقا بخشیم و ادبیات آن را تقویت کنیم. دولت فرهنگی یعنی مسئول دولت شخصیت معتبر فرهنگی قرار دارد و معتقد است با اصلاح فرهنگ سایر مشکلات حل میشود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: با اشاره به اینکه برخی مدعی هستند دولت فرهنگی یعنی دولتی که از حوزه فرهنگ خارج شود، افزود: بعد از چهارصد سال که غربیها از نظریه لیبرالیسم کلاسیک جان لاک عبور کردند عدهای همان مسائل را به حکمرانی متصل کردند که حتماً امر نادرستی است چراکه اساساً اگر چنین چیزی مطرح بود انقلاب اسلامی نباید تأسیس میشد. وظیفه حاکمیت در حکمرانی فرهنگی نظارت، حمایت و هدایت است.
اسماعیلی گفت: در شهرستانها ادارات کل ارشاد سالیانه ۲ میلیون تومان هم بودجه برای حمایت از فعالان این عرصه در اختیار نداشتند اما الان در همه شهرستانها چندین برابر شده است. در این مدت نهضت پلاتو سازی در کشور ایجاد کردیم از طرفی تعداد سینماهای کشور را از ۵۰۰ عدد به ۹۰۰ سینما رساندیم. همچنین در حوزه کتاب تحولاتی شکل گرفته که قابل توجه است. زمان تحویل دولت میزان تولید کاغذ ۴ هزار تن بود که امسال با افتتاح کارخانه زاگرس به ۱۳۰ هزار تن خواهد رسید.
وی با اشاره به برنامه دولت سیزدهم در حوزه ملی شدن صنعت نشر، افزود: در فیلم، زینک و جوهر حرکت آغاز شده است و انشاالله تا پایان سال به تولیدات داخلی خواهیم رسید و این حلقه تکمیل میشود. امسال سال افتتاحهای بزرگ در حوزه کتابخانههای عمومی است. حوزه کودک و نوجوان مسأله مهم ما بوده است. جشنواره ویژه کتاب کودک و نوجوان را برگزار خواهیم کرد در همین راستا بنیاد پویانمایی را برای تولیدات حوزه کودک افتتاح کردیم. ۳ میلیون جلد کتاب کودک و نوجوان در مدارس توزیع شده است. همچنین در نمایشگاه کتاب سامانهای را راه اندازی کردیم تا ساکنان دورترین نقاط کشور امکان خرید کتاب داشته باشد. امسال فروش نمایشگاه کتاب تهران به بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان رسید.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مدارس برای ما بسیار مهم است اگر میخواهیم اتفاق مهمی در کشور رخ دهد باید همه تولیدات فرهنگی را به سمت حدود ۱۷ میلیون دانش آموز هدایت کنیم.
اسماعیلی با اشاره به اسناد فرهنگی که ابلاغ شده است، افزود: سند موسیقی بعد از ۴۵ سال ابلاغ شده است، سند معماری و شهرسازی نیز در آستانه ابلاغ قرار دارد؛ برای اولین بار معماری را به عنوان رشتهای هنر وارد رشتههای هنری و مدیریت فرهنگیهنری کردیم متأسفانه شاهد آثار تأسف بار نگاه صرفاً اقتصادی به حوزه معماری هستیم علاوه بر آن جشنواره معماری هم به مجموعه جشنوارههای فجر انقلاب اسلامی اضافه شد. همچنین سند ملی هنرهای نمایشی که بنیاد ملی تئاتر ایران ذیل آن ایجاد میشود در آستانه ابلاغ قرار دارد، سند ملی سینما و هنرهای تجسمی هم در کارگروههای شورای هنر بررسی شده است.
وی در پایان گفت: تمام تلاشمان این بوده است که موانع را در این بخش برطرف کنیم. در این مدت با انبوهی از مسائل مواجه بودیم، سال ۱۳۸۴ اقتصاد حوزه کتاب ۲۵۰ میلیارد تومان بود و وزارت فرهنگ ۸۰ میلیارد تومان برای مدیریت کتاب در اختیار داشت اما زمانی که مسئولیت را قبول کردیم اقتصاد کتاب حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بود درحالی که بودجه وزارت فرهنگ برای مدیریت آن به ۳۰ میلیارد تومان رسیده بود.