در انتظار روشن‌شدن موتور تورم

گروه اقتصادی الف،   4030808125 ۵۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

رویکرد دولت در بودجه ۱۴۰۴ از تورمی قابل‌ پیش‌بینی حکایت می‌کند که فرجام آن، کوچک‌‌تر شدن سفره‌های مردم و فشار مضاعف بر طبقات ضعیف خواهد بود.

در انتظار روشن‌شدن موتور تورم

به گزارش الف، کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ توسط نمایندگان مجلس با ۱۴۶ رای موافق و ۹۶ رای مخالف تصویب و برای بررسی جزئیات به کمیسیون‌های تخصصی ارجاع شد. بودجه ۱۴۰۴ که اولین بودجه تنظیمی دولت مسعود پزشکیان محسوب می‌شود، دارای رویکردی است که به گفته کارشناسان انتظارات تورمی را افزایش داده و در نهایت اثرات قابل‌توجهی در جهت فشار بر معیشت عموم مردم خواهد داشت. 

آنچه در بودجه ۱۴۰۴ نگرانی‌های بسیاری را موجب شده، رویکرد دولت پیرامون سیاست‌های ارزی است که بر اساس اظهارات کارشناسان اقتصادی و برخی نمایندگان مجلس، تبعات آن دامن‌گیر سفره‌های مردم خواهد شد.

*از کم‌شدن تخصیص ارز کالاهای اساسی تا افزایش نرخ نیمایی

بر اساس لایحه تقدیمی دولت به مجلس،‌ ۳ میلیارد دلار ارز تخصیصی به کالاهای اساسی کاسته‌شده و میزان آن ۱۲ میلیارد دلار پیش‌بینی شده و قاعدتاً‌ برخی کالاها از شمول تخصیص این ارز خارج می‌شوند. علاوه بر این، نرخ ارز تخصیصی به واردات کالاهای اساسی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ به ۳۷ هزار تومان رسیده و همین امر فارغ از کاهش میزان ارز تخصیص یافته، خبر از افزایش قیمت قطعی کالاهای مصرفی مهم خانوارها می‌دهد.

نکته مهم بعدی پیرامون رویکرد ارزی دولت، افزایش نرخ ارز نیماست که بنا بر اظهارات وزیر اقتصاد، یکی از اصلی‌ترین برنامه‌های اقتصادی دولت حرکت به‌سمت کاهش فاصله نرخ ارز نیما و بازار آزاد است و بر همین مبنا در هفته‌های اخیر قیمت ارز نیما به ۴۹ هزار تومان رسیده است. ارز نیمایی نقش بسیار مهمی در تامین کالاهای واسطه‌ای وارداتی دارد و هر سطحی از افزایش قیمت آن موجب افزایش هزینه‌های تولید و متعاقباً بالارفتن نرخ بسیاری از کالاها می‌شود.

*هشدارهای مهم اقتصاددانان

حسین صمصامی، نماینده مردم تهران در مجلس و عضو کمیسیون اقتصادی در رابطه با رویکرد ارزی دولت و بودجه تنظیمی سال آتی می‌گوید: « در بودجه ۱۴۰۴ ارز کالا‌های اساسی کم شده و نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ متناسب با تورم تا انتهای سال افزایش یافته. بیش از چهار الی پنج سال هست که تورم ۴۰ درصدی داریم و اگر این بودجه اجرا شود بدتر خواهد شد و این تورم نمی‌تواند جبران افزایش حقوق ۲۰ درصدی را داشته باشد و قدرت خرید مردم کمتر می‌شود. با افزایش نرخ ارز نیمایی به ۵۵ هزار تومان، تورم تشدید خواهد شد و در جبران حقوق عقب می‌مانیم و در انتهای سال ۱۴۰۴ این نرخ ارز به ۸۰ الی ۹۰ هزار تومان می‌رسد».

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: «ما در مورد همه ناترازی‌ها در بودجه گفتیم جز ناترازی جیب مردم. جیب مردم هم ناترازی دارد چه زمانی باید این ناترازی را حل کرد؟ در خصوص همه ناترازی‌ها گفته شده است و فقط در رابطه با جیب مردم چیزی نیامده که این موضوع قابل توجه است. شرکت‌های گردن کلفت و سود ده فرار مالیاتی می‌کنند، اما از جیب مردم برداشته می‌شود که باید از شرکت‌هایی هزاران میلیارد درآمد دارند، مالیات‌های در خوری گرفت».

وی خاطرنشان کرد: «اتفاقی که دارد می‌افتد این است که از ابتدای امسال تاکنون قیمت بسیاری از کالا‌ها افزایش پیدا کرده است و این افزایش قیمت کالا‌ها را مرتب در مجلس گزارش می‌دهیم و بسیاری از کالا‌ها در ابتدای سال حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت پیدا کردند؛ مثل قند، شکر، حبوبات و بسیاری از کالا‌های اساسی دیگر همین طور بودند».

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر بیان کرد: «وقتی که دلایل افزایش قیمت‌ها را بررسی می‌کنیم می‌بینیم که به خاطر اینکه دولت در بودجه سال جاری ۱۴۰۳ ارز کالا‌های اساسی را کم کرد. این‌ها تاثیر خودش را روی سفره مردم گذاشته است. نرخ نیما از ابتدای سال ۴۰ هزار تومان بوده و الان به ۴۹۰۰۰ تومان رسیده است که اگر همین جوری این نرخ افزایش پیدا کند روی سفره مردم تاثیر می‌گذارد و ما باید به فکر سفره مردم باشیم».

فرشاد مومنی، اقتصاددان اصلاح‌طلب و یکی از چهره‌های حامی مسعود پزشکیان در انتخابات، با انتقاد از رویکرد اقتصادی دولت اظهار داشت: «اکنون علائم و نشانه‌هایی وجود دارد که برخی مسئولان اقتصادی کشور درباره کسری مالی به میراث مانده از دولت رئیسی، سطوحی از اغراق را روا می‌دارند که از نظر خودشان ضرورت شوک درمانی را توجیه کند. آقای پزشکیان که در دوران انتخابات، آنقدر حرفهای زیبا می‌زد درصد کوچکی از آنها را عمل کند. من همیشه به گزارش اقتصادی سال ۱۳۷۳ سازمان برنامه استناد می‌کردم که گفته بود به ازای هر یک واحد درآمدی که از ناحیه شوک درمانی برای دولت ایجاد شد، هزینه‌های مصرفی اش ۳/۵ برابر شد اما اکنون به عنوان اتمام حجت می‌گویم صفحه ۳۰ نخستین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در زمینه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ را که در بهمن ۱۴۰۱ منتشر شده را نگاه کنید. در این گزارش می‌گوید در خصوص حذف ارز ترجیحی، در سال ۱۴۰۱، تقریبا تمامی عواید ناشی از افزایش نرخ ارز کالاهای اساسی، تبدیل به یارانه نقدی شد. یعنی آنها که می‌گفتند این اقدام را انجام دهیم تا هم بستر رانت از بین برود و هم ۵۰ هزار میلیارد تومان پول در اختیار دولت قرار گیرد، خلاف واقع می‌گفتند».

وی تصریح کرد: «آقای رئیس جمهور از ضرورت تجدیدنظر در قیمت بنزین می گوید، از سوی دیگر وزیر کلیدی اقتصادی ایشان دائم می‌گوید باید نرخ نیما را به نرخ ارز آزاد برسانیم. مگر شما زمانی که آقای رئیسی هم این اظهارات را مطرح می‌کرد، در ایران نبودید و مگر فاجعه‌های بزرگی که در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد را ندیدید!؟ آیا این ماجراها این قدر با ما فاصله زمانی پیدا کرده که عزیزان فکر می کنند باید یک بار دیگر هم آن را تست کنند!؟ پس اگر می‌بینید که ما در چنین شرایطی می‌گوییم برگردید و با شاقول عدالت به همه چیز نگاه کنید، به این دلیل است که ما نشانه‌ها و مناسبات بسیار تکان دهنده‌ای را مشاهده می‌کنیم که بر اساس آن باید به دولت جدید هشدار جدی داد».

این اقتصاد‌دان با انتقاد از بودجه تقدیمی دولت بیان داشت:‌« آقای پزشکیان گرامی! ظرفیتهای بودجه‌ای شما، با شوک درمانی افزایش پیدا نمی‌کند. دو گواه کلیدی را اشاره کردم و ۱۰ گواه کلیدی دیگر هم در اسناد بانک مرکزی و سازمان برنامه و دیگر مراکز پژوهشی وجود دارد که نشان می‌دهد شوک درمانی به نام مبارزه با کسری مالی دولت توجیه می‌شود اما نیروی محرکه به افلاس انداختن دولت است».

*در انتظار روشن‌شدن موتور تورم

به گفته کارشناسان آنچه که مشخص و قابل‌پیش‌بینی است، عواقب نامطلوب رویکرد اقتصادی دولت در بودجه ۱۴۰۴ است که علاوه بر رقم‌زدن تورم همه‌جانبه در کشور، سطح معیشت طبقات ضعیف و حقوق‌بگیرانی را دستخوش آشفتگی خواهد کرد که فاصله بسیار زیادی میان درآمد و هزینه‌های آنان وجود دارد.

از این منظر نتیجه عملی‌شدن بودجه ۱۴۰۴، روشن‌شدن موتور تورم، کوچک‌تر شدن سفره مردم، تعمیق فقر و افزایش شکاف طبقاتی است و شرایط موجود حاکی از آن است که مجلس هم عزم چندانی برای مقابله با این وضعیت ندارد و مصداق بارز این گزاره، موافقت اکثریت مجلس با کلیات بودجه تقدیمی دولت و رای مثبت نمایندگان به آن است. با این روند، می‌توان سال ۱۴۰۴ را یکی از سال‌های دشوار اقتصادی پیش‌بینی کرد.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۴۵۹۶۸۱۳:۵۱:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۹
افراد فاقد تخصص مملکت را به دره انداختند
mostafa.kamali95@yahoo.com۳۶۴۶۱۱۱۱۵:۱۴:۴۶ ۱۴۰۳/۸/۹
قابل توجه نمایندگان مجلس و تمامی اقتصاد دانان کشور تنها راه نجات اقتصاد کشور اجرای قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها می باشد با اجرای صحیح این قانون کشور را میشود تا چندین دهه حتی اگر صادرات و تولید هم نداشته باشیم بخوبی و بدون کسر بودجه اداره کنیم
ناشناس۳۶۴۶۲۸۲۱۷:۲۷:۴۶ ۱۴۰۳/۸/۹
احسنت
ناشناس۳۶۴۶۳۰۳۱۷:۴۳:۲۶ ۱۴۰۳/۸/۹
تفحص از بانک مرکزی و شبکه بانکی و مدیران گذشته و حال آن از سال‌های بسیار دور تا حالا از اوجب واجبات نمایندگان مجلس است که برای اصلاح اقتصادی بسیار ضرورت دارد
ناشناس۳۶۴۶۳۹۱۱۹:۰۱:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۹
ابتدا باید بودجه نهادها و بنیادها و موسساتی را که اثر محسوسی بر رفاه و پیشرفت مردم ندارند قطع یا کم کرد.
ناشناس۳۶۴۶۷۴۶۰۳:۰۲:۰۷ ۱۴۰۳/۸/۱۰
امام علی ع فرمودند ثروت های حرام را اگر کابین زنانشان کرده باشند به بیت المال باز می گردانم
ناشناس۳۶۴۶۲۸۶۱۷:۳۰:۴۷ ۱۴۰۳/۸/۹
بر آن دولت و ملتی باید گریست که دخلش بود نوزده و خرج برجش بود بیست بیست
ناشناس۳۶۴۶۶۳۸۲۲:۴۰:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۹
اشکال ندارد... بجایش واردات آیفون و مشکل فیلترینگ حل شد
ناشناس۳۶۴۵۹۷۱۱۳:۵۱:۵۰ ۱۴۰۳/۸/۹
حالا صبر کنید تا ببینید وزیر محترم اقتصاد که در توییت های سالهای ۴۰۰ تا ۴۰۳ کلی طوفان به پا می کرد چه عملکردی از خود نشان دهد. باشد که مردم بیاموزند ملاک اعتمادشان چه باشد. و چه بهای سنگینی
ناشناس۳۶۴۶۱۱۲۱۵:۱۴:۴۷ ۱۴۰۳/۸/۹
فکر می‌کنی دو جناح با هم فرق دارند؟...
ناشناس۳۶۴۶۲۳۶۱۶:۵۱:۳۴ ۱۴۰۳/۸/۹
عملکرد دولت ها از هر طیفی هیچ تفاوتی با هم نداشته است و انتخاب بین بد و بدتر بوده.
ناشناس۳۶۴۷۱۸۳۱۵:۰۳:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۱۰
تا قبل 92 اقتصاد یک طرف بعد آن یک طرف!
ناشناس۳۶۴۶۵۹۹۲۱:۵۹:۱۳ ۱۴۰۳/۸/۹
فرقی با هم ندارند دولت قبل هم تورم سنگین ایجاد کرد
ناشناس۳۶۴۸۰۱۷۱۱:۵۸:۰۷ ۱۴۰۳/۸/۱۱
خیر
ناشناس۳۶۴۶۹۲۹۱۰:۴۲:۲۰ ۱۴۰۳/۸/۱۰
سالیان سال است که امثال شماها می گید این جناح و آن جناح؟؟؟ اما نتیجه ای تا به الان نداشته.
ناشناس۳۶۴۵۹۹۳۱۴:۰۵:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۹
کاری درست می باشد در جهت اقتصاد درست منتهی مجانی هم نیست
ناشناس۳۶۴۶۲۹۸۱۷:۳۷:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۹
با توجه به اینکه هنوز معلوم نیست بنزین گران شود ولی دولت اشتباه بزرگی کرد و شوک آثار روانی به بازار وارد کرد و بسیاری از مایحتاج مردم گران که بود افسار گسیخته تر شد و باعث شد دوباره عده ای با این نوسانات قیمتی به ثروت های باد آورده زیادی برسند
شیخ جعفر شبستری شوشتری۳۶۴۶۳۲۵۱۸:۰۵:۱۳ ۱۴۰۳/۸/۹
کشوری که کسر بودجه نداشته باشد را هر کسی می تواند اداره کند هنر رییس جمهور و دولتش در این است که بداند کیرو کجا و در چه پستی بگذارد
س۳۶۴۶۶۲۷۲۲:۲۹:۳۰ ۱۴۰۳/۸/۹
کاملا نادرست است . تنها راهکار استقرار قانون پول طلایی و حذف سود بانکی و محاسبه مبادلات و بدهی و بستانکاری مردم و دولت و شرکتها بر مبنای طلا می باشد در این صورت تورم حذف می شود و همه چیز ثبات پیدا می کند. آیا میدانید؛ سال ۱۳۸۳ نرخ تمام سکه بهار آزادی حدود ۱۰۰هزار تومان و حقوق پایه اداره کار هم ۱۰۰ هزار تومان بوده است ؟ کافی بود قانونی تصویب می‌شد که مبنای محاسبه‌ی حقوق و دستمزد را طلا قرار می‌داد، دعوای هر ساله‌ی کارگر و کارفرما پایان می‌یافت. اما هر سال بخشی از حقوق و دستمزد توسط بانک‌ها دزدیده شد و اکنون پایه حقوق به کمتر از ربع سکه رسیده است.
ناشناس۳۶۴۸۰۸۸۱۳:۲۷:۴۹ ۱۴۰۳/۸/۱۱
احسنت به این نظر بسیار دیدگاه درست و دقیق و عمیقی بود
ناشناس۳۶۴۶۷۴۷۰۳:۰۴:۳۷ ۱۴۰۳/۸/۱۰
اقتصاد کشور باید به یکباره در یک صبح جمعه که همه در خواب غفلت هستند در همه ارکان ملی گردد
ناشناس۳۶۴۶۱۰۱۱۵:۱۰:۳۲ ۱۴۰۳/۸/۹
از زندگی مأیوس و در ناامیدی به سر می‌بریم.
ناشناس۳۶۴۶۱۲۴۱۵:۲۴:۳۶ ۱۴۰۳/۸/۹
تا وقتی همه درامدهای کشور وارد خزانه کل نشود و مخارج از انجا توزیع نشود امید هیچ بهبودی نیست .
ناشناس۳۶۴۶۳۴۴۱۸:۲۰:۳۱ ۱۴۰۳/۸/۹
حتی بخش خصوصی که که کارمند و مستخدم بیمه شده دارد باید پرداخت هایش از طریق خزانه واحد کشور انجام شود تا دریافت ها و پرداخت ها در کشور بطور صحیح انجام و رصد شود
ناشناس۳۶۴۶۱۳۹۱۵:۳۶:۲۳ ۱۴۰۳/۸/۹
قیمت پایین ارز کالاهای اساسی در شرایطی که همه قیمت ها و هزینه ها و حتی دستمزدها افزایش یافته است چیزی جز رانت ایجاد نمیکند. ضمن اینکه افزایش قیمت در برخی کالاها لزوما باعث تورم نمیشود. بلکه گرانی ممکن است اتفاقا منجر به علت نبود قدرت خرید اتفاقا باعث کاهش تقاضا و رکود اون محصول شود. یعنی اینکه شما به صرف یک یا دو پارامتر نمیتونید کل اقتصاد رو تحلیل کنید!
ناشناس۳۶۴۶۱۷۰۱۶:۱۱:۴۸ ۱۴۰۳/۸/۹
7 ساله جز تورم چیزی ندیدیم .
ناشناس۳۶۴۶۹۰۷۱۰:۰۱:۵۴ ۱۴۰۳/۸/۱۰
از سال 84 داستان همینه. ...
ناشناس۳۶۴۶۲۰۶۱۶:۲۹:۵۸ ۱۴۰۳/۸/۹
دولت پزشکیان هیچ تفاوتی با دولت رئیسی و ..... ندارد
ناشناس۳۶۴۶۵۲۰۲۰:۳۶:۱۹ ۱۴۰۳/۸/۹
لطفاً دولت پزشکیان را با شهید رئیسی مقایسه نفرمائید. شهید رئیسی خزانه خالی که به او تحویل دادند را بهبود بخشید و بدهی های سنگین دولت قبل را پرداخت، یارانه را چند برابر کرد، رشد اقتصادی ایجاد کرد و ..‌.
ناشناس۳۶۴۶۲۱۲۱۶:۳۲:۰۴ ۱۴۰۳/۸/۹
ما برای پیشرفت به مواد اولیه و تکنولوژی غرب نیاز داریم. ارزش پول ما با دلار سنجیده می شود ما هنوز 6 میلیارد دلارمان را نتوانسته ایم از قطر بگیریم. واقعیت آن است که امریکا ابرقدرت دنیاست به نفع ماست که با امریکا بر اساس احترام متقابل رابطه داشته باشیم.
محسن۳۶۴۶۲۹۱۱۷:۳۲:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۹
هیچ فرد، جمعیت وهیچ کشوری با تکیه بردیگران استوار وپایدار نمانده البته ارتباط وتعامل منصفانه وعادلانه لازمه بقا وحیات سیاسی واقتصادی کشور هاست.
ناشناس۳۶۴۶۳۳۴۱۸:۱۱:۳۷ ۱۴۰۳/۸/۹
پس اونهمه هیاهوی دولت سیزدهم برای آزاد سازی ۶ میلیار دلار ، هیچ بود؟!
ناشناس۳۶۴۶۶۸۱۲۳:۴۳:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۹
هنوز که دنبال حاشیه هستی
ناشناس۳۶۴۶۲۲۲۱۶:۴۱:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۹
در ضمن چرا سایت الف و البته رسانه های همسو براساس گرایش دولت ها نگران سفره ی مردم میشوند؟
مصیب اکبری۳۶۴۶۷۳۶۰۲:۲۹:۵۱ ۱۴۰۳/۸/۱۰
جناب همتی تشریف آوردن سفره ها رو بزرگتر کنن . نگران نباش
ناشناس۳۶۴۶۲۷۷۱۷:۲۴:۳۰ ۱۴۰۳/۸/۹
سلام . عجب تیتری . یعنی تا حالا اصلا تورم نداشتیم .تازه موتور می خواهد روشن شود .
محسن۳۶۴۶۲۸۱۱۷:۲۵:۴۴ ۱۴۰۳/۸/۹
اصلی ترین آفت اقتصاد ایران ربا محوری است که دولت ها مجبورند ماهانه هزاران همت پول بدون پشتوانه برای نگاه داشتن سپرده های مردم در بانکها متعهد شوند درست مثل توده های بهمن عظیمی که در مسیر سقوط حجیم تر می شوندمشکل دیگر نانحصار طلبی وتصدیگری دولت در شاهراهای اقتصادی وممانعت مردم در اقتصاد ملی است.
ناشناس۳۶۴۶۳۸۴۱۸:۵۳:۵۴ ۱۴۰۳/۸/۹
تورم فقیر میکنه اما نمیکشه، رکود بی صدا میکشه.
علی۳۶۴۶۳۸۹۱۸:۵۷:۳۹ ۱۴۰۳/۸/۹
مجلس محترم باید کلیات بودجه رو رد میکرد، بودجه ۱۴۰۴ فوق العاده تورم زا و خطرناک برای معیشت مردم هست
ناشناس۳۶۴۶۴۴۹۱۹:۳۸:۵۲ ۱۴۰۳/۸/۹
جناب رییس جمهور فرموده بودند وقتی ملت در شرایط اقتصادی بدی قرار دارند توسعه معنایی ندارد، بنظر می رسد در بودجه سال آینده نه توسعه کشور داریم و نه وضعیت خوب اقتصادی برای مردم
ناشناس۳۶۴۶۴۷۷۲۰:۰۱:۵۱ ۱۴۰۳/۸/۹
از تجارب اقتصادی دولت های قبلی عبرت نگرفتن موجب تلاطم های اجتماعی خواهد شد..
ناشناس۳۶۴۶۴۸۰۲۰:۰۵:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۹
جالبه از طرفی دولت ادعا داره یارانه ها بار اضافی رو دوششه از طرفی میخواد یارانه بنزین به هر کد ملی بده ؟؟؟؟؟؟؟
محسن۳۶۴۶۴۸۶۲۰:۱۰:۳۹ ۱۴۰۳/۸/۹
مگر موتور تورم خاموش بوده؟
محمد۳۶۴۶۶۶۱۲۳:۲۴:۵۷ ۱۴۰۳/۸/۹
تا چالش ها با غرب حل نشه و تغییر در خط مشی سیاسی ایران رخ ندهد و مسائل اف ای تی اف و برجام به نتیجه قابل ملموسی نرسد البته نه به‌گونه‌ای که باعث تضعیف جبهه مقاومت شود.. نمیتوان اتنظار گشایشی در وصعیت معیشتی . و بهبود وضعیت اقتصادی داشت
علی۳۶۴۶۸۵۸۰۸:۵۰:۳۹ ۱۴۰۳/۸/۱۰
افزایش نرخ ارز نیمائی که قرار هست به نرخ آزاد نزدیک شود مساوی است با افزایش نرخ تورم و دولت مدعی است میخواهد ارز را تک نرخی کند در حالی که نرخ ارز ازاد نیز همچنان روند سعودی را طی میکند و فاصله خود را با ارز نیمائی حفظ میکند لذا افق روشنی برای تک نرخی شدن ارز دیده نمی شود
ناشناس۳۶۴۶۸۶۳۰۸:۵۶:۱۸ ۱۴۰۳/۸/۱۰
مشکل اصلی کسری بودجه است وگرنه قیمت ارز هم تابعی از تورم ناشی از کسری منابع درآمدی است، سالهاست که دولت ما دخل و خرجش جور نیست. بزرگترین خدمت مجلس می تواند تراز کردن بودجه و کاهش هزینه های جاری دولت باشد اما متاسفانه معمولا مجلس خود تکالیف بودجه ای جدیدی بر دوش دولت اضافه می کند.
دادا۳۶۴۷۳۰۹۱۷:۴۱:۲۸ ۱۴۰۳/۸/۱۰
مملکت اگه درآمد نداره اختلاس چای دبش پولش ازکجا آمده بود
محمد۳۶۴۷۳۳۷۱۸:۱۲:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۱۰
فقط در بین مردم و مخصوصا جوانان افسردگی و بی انگیزگی و ناامیدی و فقر ایجاد کردید
باری۳۶۴۷۶۲۸۲۳:۰۰:۱۶ ۱۴۰۳/۸/۱۰
اولویت اول مردم و ملت نیست که بحث ناترازی جیب مردم را می کنید.
مهدی۳۶۴۷۶۵۰۲۳:۲۸:۳۷ ۱۴۰۳/۸/۱۰
فقط باید کاری کرد که از تورم عقب نیافتیم
ناشناس۳۶۴۷۶۶۳۲۳:۴۴:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۱۰
خیلی تعجب آور است چرا فقط تو ایران لحطه به لحظه گرونی و تورم بی داد می‌کند مخصوصا دلار از یورو هم گرونتر شده
ناشناس۳۶۴۷۹۲۷۰۹:۴۲:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۱۱
مگه موتورش خاموش شده بود؟؟!!
مریم۳۶۴۷۹۶۸۱۰:۳۹:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۱۱
بحث این جناح و آن جناح و یا غیر این و آن نیست اول باید با دنیا همراه بشیم چون داریم خلاف جهت دنیا حرکت میکنیم هیچی گیرمان نمی آید حالا هی بگو این بد آن بده .
آریا۳۶۴۸۰۰۵۱۱:۴۶:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۱۱
بنظر بنده اقدام درستیه بودجه باید زیاد بشه و هرچقد لازم باشه پول چاپ کنن و دست مردم بدن هیچ اتفاقی هم نمیفته فقط جلوی رانت اقازادها رو بگیرن و حقوقها رو چند برابر کنن هیچ گرونی خاصی اتفاق نمیفته اگه هم بشه این جیب اون جیبه فقط اینو میدونم جامعه بی پول خودش بزرگترین درد ومرضه این باید مداوای فوری بشه و اینکه قشری که مرفه بی دردن باید از هیچ مالیاتی معاف نشن
محمدی۳۶۴۸۰۸۱۱۳:۲۳:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۱۱
پزشکیان مردم را دارد فلج می‌کند، هر چند رای بهش دادم دارد با این کار مجوز می‌گیرد اشتباه کردیم بهش رای دادیم .
ناشناس۳۶۵۰۷۲۸۱۳:۲۴:۱۹ ۱۴۰۳/۸/۱۳
ما برای پیشرفت به مواد اولیه و تکنولوژی غرب نیاز داریم. ارزش پول ما با دلار سنجیده می شود ما هنوز 6 میلیارد دلارمان را نتوانسته ایم از قطر بگیریم. واقعیت آن است که امریکا ابرقدرت دنیاست به نفع ماست که با امریکا بر اساس احترام متقابل رابطه داشته باشیم.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  2. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  3. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  4. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  5. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  6. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  7. ژاله علو درگذشت

  8. هیچ قدرتی در زمین، دریا و هوا یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  9. سرلشکر سلامی: هیچ قدرتی در عالم، یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  10. تندروها از دولت انتقاد نمی‌کنند، انتقام می‌گیرند

  11. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  12. خشم سلطنت طلبان از مقایسه فرح پهلوی و اسماء اسد در بی بی سی فارسی به روایت رسانه اصولگرا/ موج فحاشی به راه افتاده است

  13. گزافه گویی نتانیاهو درباره ایران

  14. تازه‌ترين تأملات نظامي

  15. عارف: مچ گیری هنر نیست/ حق نداریم در زندگی مردم تجسس کنیم

  16. هشدار عباس عبدی: پزشکیان آخرین فرصت است/ مقاومت مقابل رفع فیلترینگ و اصرار بر اجرای مصوبه حجاب چیزی جز نقض پیمان است؟

  17. وکالتی نمی‌جنگیم، مستقیم می زنیم؛ آیا ایران به تنهایی از پس کار خود برمی‌آید؟

  18. افشای اسرار پیجرها ؛ مواد منفجره دقیقا کجا جاسازی شده بود؟ | مأمور موساد: ۱۰ سال آن‌ها را غیرفعال نگه داشتیم

پربحث‌های هفته

  1. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  7. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  8. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  11. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  12. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  13. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  14. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  15. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  16. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  17. امان از این یاغی!..

  18. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  20. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  21. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  22. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  23.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  24. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  25. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

آخرین عناوین