این زخم دیگر کاری نیست!

نیره رحمانی، گروه فرهنگی الف،   4031018110 ۳ نظر، ۸ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
این زخم دیگر کاری نیست!

چهارمین فصل سریال زخم کاری نیز به نیمه نزدیک شد، آنگونه که به نظرمی رسد و عنوان فرعی این فصل (مجازات / پایان خون و جنون) نیز تداعی می کند، فصل چهارم این مجموعه را باید پایان داستان زخم کاری و قهرمان محبوب آن مالک بدانیم. قهرمانی که هستی این مجموعه به شدت با حضور او گره خورده و در پایان فصل نخست نیز درست و به جا کشته شده و زخم کاری پایان می یافت.

اما وقتی فیلمساز نتوانست در برابر وسوسه ادامه دادن این سریال بسیار موفق، مقاومت کند خیلی جیمز باندی آن را زنده کرد و به سریال برگرداند. اما مه مالک از گور برگشته آن مالک قدیمی بود و نه زخم کاری آن سریال موفق و تاثیرگذار فصل نخست.

اینکه موفقیت یک مجموعه به اندازه ای باشد که سازندگانش برای ساختن ادامه آن وسوسه شوند، اتفاقی است مرسوم در همه جای دنیا و جای تعجب نیست، اما آنچه در این میان دارای اهمیت است چگونگی دنباله سازی برای این مجموعه موفق است؛ به گونه ای که اعتبار اندوخته شده از دست نرود. اما این همان چیزی است که علیرغم تلاش ها مهدویان برای این مجموعه اتفاق افتاد. البته باید اذعان داشت که موفقیت فصل نخست این مجموعه و خلق قهرمان هایی کاریزماتیک تا اینجای کار بخش زیادی از علاقمندان سریال را به دنبال خود کشیده است. اما نه خاطر کشش خود قصه بلکه به دلیل همدلی با مالک و کنجکاوی که بالاخره سرنوشت او به کجا ختم می شود.

سریالهایی که فصل دوم یا سوم آنها از همان  کیفیت فصل نخست برخوردارباشند، انگشت شمارند، زخم کاری نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما آنچه مهم است، فاصله بسیار زیادی است که فصل نخست این مجموعه با فصل های بعدی دارد بخصوص که مهدویان در ادامه سریال بخش قابل توجهی از عناصری را که موتور محرک این مجموعه بودند در اختیار نداشته است. بخصوص شخصیتهایی که در کنار استخوان بندی اصلی داستان را ساخته و مناسبات پیچیده میان آنها قصه را به جلو می برد. اما در طول سریال کشته شده و از داستان خارج شده بودند و مثل مالک امکان بازگرداندن آنها وجود نداشت! 

فصل اول زخم کاری در جایی درست و تاثیرگذار تمام شد. قهرمان اصلی قصه به شکلی تراژیک توسط عشق قدیم‌اش از پای در آمد .سرنوشت دیگر شخصیت ها نیز در روند به سرانجام رسیدن داستان جمع بندی و به نتیجه رسیده بود. زخم کاری که استخوان بندی خودرا مدیون رمان خوب بیست زخم کاری محمود حسینی زاد بود؛ باوجود تغییرات بسیارش نسبت به رمان، با قدرت آغاز شده و با ریتمی تند و پرکشش، چه در اتفاقات پی درپی داستان و چه در نوع پرداخت بصری و کارگردانی به یکی از محبوب ترین مجموعه های سالهای اخیر بدل شد.ادامه دادن مجموعه زخم کاری با این حجم از استقبال در میان مخاطبان، یکی از قابل پیش بینی ترین کارهای اشتباه بود که سازندگانش انجام داد.

در فصل های بعدی این مجموعه مهدویان ناچار بود شخصیتهای تازه ای را به داستان اضافه کند تا هم خلا شخصیتهای ازدست رفته در فصل نخست را جبران کند و هم اینکه با شاخ و برگ دادن به داستانی که درواقع تمام شده بود، کششی دراماتیک برای دنبال کردن آن به وجود بیاورد. کاری که در آن توفیق چندانی بدست نیاورد.اگر شخصیتهای قبلی از دل یک رما، با پشتوانه امحکم و به شکلی پرورش یافته بیرون آمده بودند، اینجا از با وصله پینه به گذشته و حال داستان افزوده شدند. شخصیتهایی که نه جذابیت شخصیتهای فصل قبلی را داشتند و نه پرورش یافته و در داستان جا افتاده بودند.

فصل دوم در غیاب مالک که دیگران او را مرده تصور می کردند، یک سقوط آزاد برای زخم کاری بود. پسر مالک هرچه زور زد حتی سایه پدش هم نشد. وارد شدن مالک به متن ماجرا در فصل سوم و چهارم اگرچه اندک جانی به این کالبد مرده داد اما نشان داد شخصیت ها هرچقدر هم کاریزماتیک و جذاب باشند، تا دردل یک قصه برخوردار از منطق دراماتیک درست قرار نگیرند، کاری از پیش نخواهد برد.

در مجموع می توان گفت مهدویان در فصل‌های دوم به بعد، هرچه را که عملادر فصل نخست زخم کاری ساخته بود، بدست خود خراب کرد. همچنین تکرار ایده های موفق بکار رفته در سریال عملا به نقطه ضعف آن بدل شد. از خن بازی های مکرر گرفته تا ژست های مالک، واکنش های عصبی، خنده عصبانیت و حتی سیگار کشیدنش همه نمایشی شده بودند. داستان هم عملا با بیحالی پیش می رود. چنان که حتی علاقمندان این مجموعه نیز معتقدند ای کاش ادامه آن ساخته نمی شد و همان خاطره خوب فصل نخست از این مجموعه در اذهان باقی می ماند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۳۳۵۱۱۰۹:۳۷:۱۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
صد رحمت به فیلمهای فارسی چند دهه پیش. با آن امکانات کم فیلمهایی ساخته می شد که حتی سخیف ترین آنها دارای نکات پند آموز بود.
ناشناس۳۷۳۳۵۱۵۰۹:۴۰:۴۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
با این محدودیتهای شدیدی که برای فیلم نامه و هنرمندان وجود دارد، فیلمهایی بهتر از این نمی توان ساخت. فیلم هایی مصنوعی، بدآموز، برجسته کننده نکات منفی که فقط برای درآمد و فروش ساخته می شوند.
ناشناس۳۷۳۳۵۱۶۰۹:۴۳:۱۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
وقتی شرایط طوری است که کارگردانانی مانند اصغر فرهادی برنده 2 جایزه اسکار نمی توانند در ایران فیلم بسازند، باید هم فیلمهای کم ارزش هنری ساخته شوند.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  2. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  3. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  4. رونق تولید با بهبود معیشت کارگران

  5. عراقچی اولین قربانی بی‌اخلاقی‌ها نیست/ شورش مهران مدیری/ آقای پزشکیان؛ تضمین مکتوب بگیرید!

  6. تاخیر در ابلاغ قانون عفاف و حجاب بنا بر اعلام نظر شورای عالی امنیت ملی است

  7. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

  8. ۲ پیام موضع‌گیری معنادار ترامپ در سالگرد حمله به کنگره آمریکا

  9. واکنش رئیس مجمع‌تشخیص مصلحت‌نظام به طرح مجدد FATF در این نهاد/ انتقاد آملی‌لاریجانی از فضاسازی‌ها

  10. واکنش تند ترودو علیه ترامپ: الحاق کانادا به خاک آمریکا امری محال است

  11. انتشار فیلمی عجیب توسط ترامپ علیه نتانیاهو/ او در تلاش است که این هفته با ایران بجنگیم

  12. توهین زشت الهام علی‌اف به امام جمعه اردبیل/ نادیده‌انگاری اقدامات تحریک‌آمیز آذربایجان علیه ایران

  13. پشت پرده انتشار تصویر نقشه جدید افغانستان

  14. جزئیات جدیدی از ترور حسن نصرالله فاش شد

  15. آیت‌الله هاشمی رفسنجانی هیچ‌چیز را برای خودش نمی‌خواست

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  3. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  6. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  7. بهشت زمان شاه !

  8. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  9. توضیح درباره همسر عراقچی

  10. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  11. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  12. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  13. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  14. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  15. راه نجات

  16. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  17. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  18. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  19. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  20. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  21. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  22. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  23. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

  24. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  25. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

آخرین عناوین