پرونده های قطور همکاری روی میز پزشکیان - پوتین

  4031022109 ۰ نظر، ۲ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

سفر مسعود پزشکیان به مسکو از این جهت قابل اهمیت است که قرار است موافقت‌نامه جامع همکاری‌های دو کشور به امضا برسد. در واقع این اولین بار نیست که در دوران جمهوری اسلامی بین ایران و روسیه قرارداد راهبردی به امضا میرسد بلکه اولین اقدام در این زمینه در دولت سازندگی صورت گرفت.

پرونده های قطور همکاری روی میز پزشکیان - پوتین

به گزارش ایرنا، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور طبق برنامه ریزی های اعلام شده تا کمتر از ده روز دیگر عازم مسکو، پایتخت روسیه می شود. رئیس جمهور قبل از رسیدن به روسیه اقامت و گفتگوی دو روزه در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان خواهد داشت و با امامعلی رحمان، رییس جمهور این کشور ملاقات خواهد کرد. ایران و تاجیکستان دو کشور همزبان با فرهنگ مشترک و مردمانی علاقمند به یکدیگر هستند که میبایستی تا کنون روابطی را در سطح عالی تجربه میکردند ولی عوامل مختلفی باعث شده که انتظارات مردمان دو کشور برآورده نشود. هرچند جای شکرش باقی است که اخیرا با تلاش های سفارت جمهوری اسلامی و دستگاه دیپلماسی، روابط رونق گرفته و اعتماد سازی در حال شکل گیری است.

سفر مسعود پزشکیان به مسکو از این جهت قابل اهمیت است که قرار است موافقت‌نامه جامع همکاری‌های دو کشور به امضا برسد. در واقع این اولین بار نیست که در دوران جمهوری اسلامی بین ایران و روسیه قرارداد راهبردی به امضا میرسد بلکه اولین اقدام در این زمینه در دولت سازندگی صورت گرفت و مرحوم هاشمی رفسنجانی در سفری به مسکو چنین قراردادی را با رییس جمهور فعلی روسیه به امضا رساند.

میتوان گفت که قرارداد اول بیشتر بر همکاریهای دفاعی متمرکز بود و به نظر میرسد مدت زمان آن به سر آمده است. میتوان گفت که قرارداد راهبردی جدید بر پایه همان قرار داد قبلی نوشته شده و در واقع مکمل قرار داد گذشته است که البته علاوه بر بندهای مربوط به همکاری های دفاعی، بندهای دیگری در زمینه های دیگر و از جمله اقتصادی به آن افزوده شده است. احتمالا این قرارداد باید جامع تر از قرارداد راهبردی قبلی باشد.

البته از این نکته نباید غفلت کرد که همزمانی امضای قرار داد راهبردی ایران و روسیه با آغاز گفتگوهای جامع ایران و اروپا بدون حساسیت نخواهد بود به ویژه آنکه در دو سال اخیر اروپایی ها نسبت به همکاری نظامی ایران و روسیه، حساسیت بسیاری نشان داده و با استناد به همین همکاری ها در جنگ اوکراین (که ایران آن را رد می کند) روابط را تیره تر کرده و حتی تحریمهایی را بر شرکت های هواپیمایی، کشتی های ایرانی، بنادر و اشخاص تحمیل کرده اند.

علاوه بر امضای قرارداد راهبردی اهمیت این سفر دلایل دیگری هم میتواند داشته باشد. رخدادهای مهم سوریه که به سقوط نظام بشار اسد منتهی و منجر به تحولات ژئوپلیتیکی در منطقه شد از جمله مسائل مورد گفتگو خواهد بود.

ضمن اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا چند روز بعد از سفر رییس جمهور ایران به مسکو وارد کاخ سفید خواهد شد و ریاست جمهوری او تاثیرات قابل توجهی بر روسیه و جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت.

روسیه بسیار امیدوار است که با حضور ترامپ در قدرت، همانطوریکه از سوی رییس جمهور جدید امریکا قول داده شده، آتش بس بین اوکراین و روسیه برقرار شود و ولادیمیر پوتین بتواند به مردم کشورش بیان کند که به رغم تلفات و خسارات جانی و مالی سنگین، پیروز این جنگ بوده است. همچنین قرار است رابطه با آمریکا بهبود یابد و تحریمها برداشته شود. با این تحولات، پوتین می تواند بگوید که اجازه نداد اوکراینی که قرار بود به عضویت پیمان اتلانتیک شمالی درآید و روسیه را هم مرز با ناتو کند در طرح خود پیروز شود. هر چند که این نکته قابل ذکر است بخاطر این جنگ در همسایگی روسیه دو کشور فنلاند و سوئد که هر دو جمعا مرزهای طولانی تری با روسیه دارند به عضویت ناتو در آمدند.

مورد دیگر گفتگو بین روسای جمهور ایران و روسیه، مسئله هسته ای ایران و مذاکرات ایران با اروپا و آمریکا خواهد بود. از آنجا که روسیه عضوی از ترکیب اولیه حاضر در برجام یعنی ۵+۱ است مقامات روسی این انتظار را دارند که از نزدیک در جریان تحولات مربوط به گفتگوهای ایران با غرب قرار گیرند. حضور دونالد ترامپ در قدرت و تاثیرات منطقه ای آن نیز مورد توجه دو طرف در مذاکرات خواهد بود.

بر خلاف روسیه که حضور ترامپ در قدرت را یک فرصت عالی تلقی میکند و آثار آن از هم اکنون پدیدار شده به گونه ای که در دو روز گذشته سفیر امریکا در مسکو علاقمندی خود را برای توسعه رابطه با روسیه اعلام کرده ولی برای جمهوری اسلامی ایران بر اساس شواهد و نظر تحلیلگران میزان تهدیدات بر فرصتها برتری دارد. هر چند که اگر با توجه به تحولات ژئوپلیتیکی منطقه ای مسائل با دقت مورد بررسی، کنکاش و موشکافی قرار گیرد تبدیل تهدید به فرصت نیز تا حد قابل توجهی امکان پذیر است. نه تنها امکانپذیر است بلکه میتوان تا حد بالایی وزن ژئوپلیتیکی کاهش یافته در ماههای اخیر را جبران کرد.

برای رسیدن به این هدف توجه به این نکته خوب است که گفتگوهای ایران و غرب و بویژه امریکا آنقدر برای کشورهای حوزه پیرامونی ایران حساس است که هر واسطه ای در ابتدا منافع خود را در این میانجیگریها دنبال می کند.

آنچه برای نگارنده مسلم است این است که اکثر کشورهای حوزه پیرامونی ایران از نتیجه بخش شدن گفتگوهای ایران و غرب دل خوشی نخواهند داشت زیرا که رفع تحریم ها و گشایش فعالیت های اقتصادی، تجاری، صدور هر چه بیشتر انرژی و جذب سرمایه ها بر وزن ژئوپلیتیکی ایران خواهد افزود و توجهات و فرصت ها را به خود جلب می کند.

خوب است که با توجه به تحولات ناخوشایند در غرب کشور و بهبود تدریجی روابط با تاجیکستان قبل از سفر به این کشور طرح نوعی رابطه راهبردی با تاجیکستان نیز مورد بررسی قرار گیرد که در گفتگوهای صورت گرفته دوشنبه در صورت تایید طرف تاجیکی مطرح و در آینده بر روی این طرح نیز کار شود. باید تلاش کرد روزنه های بسته شده در غرب کشور را با ایجاد روزنه های جدید در بخش دیگر حوزه تمدنی تا حدی جبران کرد بویژه آنکه تحولات سوریه بر امنیت شرق احتمالا بی تاثیر نخواهد بود و آثار اولیه آن نیز پدیدار گشته است. لذا اولویت همکاری با کشورهایی همچون تاجیکستان، ازبکستان و حتی پاکستان هم باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.

باید منتظر بود و دید که توافق راهبردی با روسیه و دیگر گفتگوها در این سفر چه اندازه میتواند گره گشا و در روابط دو کشور و نیز گفتگوهای هسته ای ایران و غرب تاثیرگذار باشد.

دیدگاه کاربران


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  2. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  3. پزشکیان: ایران و افغانستان حق‌آبه هیرمند را بررسی می‌کنند

  4.  سلامی: به زودی از شهرهای موشکی و پهپادی رونمایی خواهد شد

  5. پزشکیان: از وضعیت زندگی مردم راضی نیستم/ دلم امروز گرفت!

  6. پزشکیان: کوتاه نخواهم آمد/ حتی اگر جوانان را کتک‌ بزنند نباید مملکت خود را رها کنند/ ایران را خواهیم ساخت

  7. واقعیت دنیا و منطقه را ببینیم!

  8. تهدید الهام علی اف توسط نماینده مجلس ایران/ حرمت نگه نداری قطعا پاسخ درخوری خواهیم داد

  9. یمن: ناوهواپیمابر آمریکا و تل‌آویو را هدف قرار دادیم

  10. سردار نقدی: آمریکا ام‌الفساد قرن است

  11. جوانان مهارتشان را باید برای مملکت خود هزینه کنند نه آنکه قهر کنند و بروند

  12. واکنش متفاوت ظریف به آتش سوزی در کالیفرنیای آمریکا

  13. ابوترابی: اقتدار مقاومت، استکبار را به زانو درآورده است

  14. توضیح سخنگوی دولت درباره انتقال پایتخت

  15. اگر مردم همراهی کنند، قول می‌دهم مشکلات برطرف شوند

  16.  کدام استان‌ها شنبه ۲۲ دی تعطیل هستند؟‌/ تهران هم تعطیل شد

  17. رزمایش بزرگ «راهیان قدس» برگزار شد/ نمایش ادوات و تجهیزات دفاعی در رزمایش  

  18. مخالفان و موافقان FATF چه می‌گویند؟+ اینفوگرافی

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  3. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  4. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  5. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  6. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  7. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  8. بهشت زمان شاه !

  9. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  10. توضیح درباره همسر عراقچی

  11. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  12. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  13. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  14. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  15. راه نجات

  16. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  18. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  19. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  20. کجا با این عجله؟!

  21. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  22. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  23. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  24. گلوریا هاردی: ایران به کشور خودم تبدیل شده است

  25. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

آخرین عناوین