در گفت‌وگوي الف با يك كارشناس اقتصادي بررسي شد پاسكاري و سياسي‌كاري دولت و مجلس در اصلاح ساختار بودجه

گروه اقتصادی الف،   3980425051 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

به اعتقاد عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، دولت در موضوع اصلاح بودجه اقدامات بدیهی و روشن را رها کرده و به مواردی چسبیده که هم اثربخشی آن‌ها در این حد نیست و هم‌ ظرفیت حکمرانی دولت اجازه انجام آن را نمی‌دهد.

پاسكاري و سياسي‌كاري دولت و مجلس در اصلاح ساختار بودجه

به گزارش الف، پس‌ از اینکه رهبر انقلاب در آذرماه سال گذشته دستور اصلاح ساختار بودجه را دادند، سازمان برنامه‌وبودجه پس از گذشته ۶ ماه، طرحی در این خصوص ارائه کرد. این طرح ۴۴ صفحه‌ای دارای سه هدف و بر چهار محور استوار است؛ همچنین در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، اصلاح ساختار بودجه در ۴ محور اساسی شامل درآمدزایی پایدار، هزینه کرد کارا، ارتقای ثبات، توسعه و عدالت و اصلاحات نهادی و نظام بودجه‌ریزی به تصویب رسید.

* اقدامی که مجلس و دولت عقب انداختند

‌علی مروی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و مدیر اندیشکده حکمرانی شریف در گفت‌وگو با خبرنگار الف، در خصوص اصلاح ساختار بودجه اظهار کرد: دو رویکرد در این مورد وجود دارد که یکی انجام اقداماتی محدود اما با آثار زیاد است که نه‌تنها بودجه را می‌تواند کاملا متحول کند، حتی اقتصاد کشور را روی ریل پیشرفت قرار و از این وضعیت نجات دهد. 

وی افزود: رویکرد دیگر این است که تمام موارد نیازمند اصلاح در اقتصاد را در بودجه لیست کرده و در کنار اقدامات مؤثر، کارهایی که اهمیتی کمتر دارند را نیز قرار دهیم. البته به نظر می‌رسد که منظور رهبری رویکرد اول بوده که مجلس و دولت می‌توانستند و می‌توانند خیلی سریع اصلاحات را در بودجه انجام دهند؛ مانند اصلاح بخش درآمدی دولت مثل اصلاحات یارانه‌ها، سیاست‌های ارزی و مالیاتی و یا اصلاحات بخش هزینه‌ها که انضباط دولت را می‌طلبد.

به اعتقاد مروی دولت و مجلس این تصمیمات را به دلیل مسائل سیاسی و پاسکاری به تعویق انداختند و رهبری ناگزیر شد که طی نامه‌ای این اصلاحات را خواستار شود.

* بودجه عمود خیمه است/ چگونه تحریم‌ها را بی‌اثر کنیم؟

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بودجه دولت فوق‌العاده مهم است و به تعبیری عمود خیمه در قضیه تحریم‌های ناجوانمردانه دشمن، بودجه است، یعنی اگر دولت بتواند کاری کند که دچار کسری بودجه نشود و هم‌زمان از محرومین و دهک‌های پایین حمایت کرده و رونق اقتصادی ایجاد کند، عملاً تحریم‌ها را بی‌اثر کرده و می‌توان مطمئن بود که کشور کاملاً ایمن از این پیچ تاریخی عبور می‌کند.

مروی اضافه کرد: اگر دولت تصمیمات مناسب نگیرد و به بی‌عملی دچار شود، نه‌تنها اتفاقی در راستای حمایت از محرومین و ایجاد رونق نخواهد افتاد، بلکه دولت دچار کسری بودجه فزاینده خواهد شد؛ و این هم یعنی افزایش مداوم در پایه پولی و تورم فزاینده. متأسفانه دولت تابه‌حال در این مسیر حرکت کرده است. کسری بودجه فزاینده شده، ما را در مسیر تورم فزاینده قرار داده و این در حالی است که دولت از محرومین حمایت نکرده و بودجه عمرانی هم تقریباً به صفر رسیده است. اصلاح ساختار بودجه در این شرایط خواسته به حقی از سوی رهبری است که چرا دولت و مجلس فکری به حال این بودجه نمی‌کنند و اصلاحات اقتصادی کلیدی مانند عادلانه سازی یارانه‌های انرژی را مدام به عقب می‌اندازند و آن را بین خود پاسکاری می‌کنند.

وی در خصوص اینکه بودجه‌نویسی ما چه ایرادی دارد، گفت: فرایند بودجه‌ریزی کشور پر از ناکارآمدی و مسائل اقتصاد سیاسی است، یعنی فرآیند به‌گونه‌ای است که مسائل اقتصاد سیاسی به‌شدت در آن اثرگذار است، چراکه این فرایند، شفافیت پایینی دارد و  اصول بودجه‌ریزی در آن رعایت نمی‌شود؛ درنتیجه، بودجه نسبت چندانی با عملکرد دستگاه‌ها و نهادهای حاکمیتی ندارد، البته این ایراد از گذشته وجود داشته است.

* دو ایراد طرح سازمان برنامه و بودجه برای اصلاح ساختار بودجه

این اقتصاددان با اشاره به اینکه کشور در شرایط فعلی تحت شدیدترین تحریم‌های تاریخ بشر قرار دارد، بیان کرد: انتظار داریم در این شرایط حداقل دولت و مجلس واکنش ویژه‌ای داشته باشند تا بودجه مناسب با شرایط تحریم وضع شود؛ که مستلزم این است تا در وهله نخست خیلی از اصلاحاتی که دولت و مجلس در سالیان گذشته بین خودشان پاسکاری می‌کردند که نمونه بارز آن بحث یارانه انرژی است، حتماً باید در این بودجه به نحو مؤثری تعیین تکلیف شود.

مروی ادامه داد: موضوع دیگر اینکه با طبقه‌بندی هزینه‌ها ضربه‌پذیری بودجه افزایش پیدا می‌کند، یعنی بودجه به نحوی تدوین می‌شود که دولت می‌تواند ۳۰ الی ۴۰ درصد هزینه‌های خود را به‌راحتی کاهش دهد، بدون اینکه به اقتصاد آسیب جدی وارد شود.

وی در مورد اینکه یک بودجه خوب چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد، پاسخ داد: ویژگی نخست شفافیت بودجه است که باید هم فرآیند تدوین و هم تخصیص و تأمین اعتبار شفاف باشد. همچنین باید تمامی هزینه‌کردها و اقدامات دولت که بار مالی دارد، در بودجه دیده شود؛ مثلاً بر اساس تخمین‌هایی موجود دولت حداقل دو برابر بودجه عمومی، یارانه پنهان به حامل‌های انرژی می‌دهد، ولی اصلاً در بودجه نمی‌آید و شفاف نیست. این حق مردم است که بدانند چه اتفاقی می‌افتد و بار مالی تصمیمات دولت ازجمله همین سیاست‌های یارانه‌ای چیست. البته ضربه‌پذیری بودجه در این شرایط باید افزایش پیدا کند که این اتفاق رخ نداده؛ و نهایتاً اینکه نسبت بودجه با عملکرد دولت مشخص شود.

مروی در مورد طرح سازمان برنامه‌وبودجه در برای اصلاح ساختار بودجه، بیان کرد: با توجه به تیم کارشناسی خوبی که برای تهیه این طرح فعالیت می‌کنند، طرح مذکور نقاط قوت قابل‌توجهی دارد؛ اما دو ایراد جدی به رویکرد آن وارد است؛ ایراد نخست اینکه در این طرح همه ابعاد اصلاح بودجه با وزن‌های مختلف مانند عادلانه سازی یارانه حامل‌های انرژی (که دو، سه برابر کل بودجه عمومی است) تا اقداماتی که اولویت‌های پایین‌تری دارند را لیست کرده است، بدون اینکه صراحتاً اولویت‌های اصلی را مشخص کند. درحالی‌که با توجه به ظرفیت محدود حکمرانی دولت‌ها و به‌صورت خاص این دولت که به بی‌عملی مشهور است، نباید بیشتر از دو یا سه توصیه ارائه شود، چراکه ارائه پیشنهاد‌های زیاد، بی‌عملی دولت را تشدید خواهد کرد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اهداف تعیین‌شده در طرح اصلاح ساختار، اظهار کرد: با توجه به ظرفیت محدود دولت، عملاً این لیست بلندبالا، سیاستمدار ما را گیج‌تر از چیزی که هست، می‌کند. چه‌بسا خیلی از کارها باید انجام شود که سیاست‌گذار به دلیل اقتصاد سیاسی انجام نمی‌دهد و یک خاکریز برایش تهیه‌شده تا پشت آن پنهان شود که مجدداً تصمیمات کلیدی که سال‌های قبل باید می‌گرفت را مجدداً عقب بیندازد.

* سه اقدام برای نجات اقتصاد ایران/ دولت تصمیم فاجعه‌بار دولت چه بود؟

به گفته وی، دولت می‌تواند با سه اقدام اساسی کشور را از این وضعیت، خیلی سریع نجات دهد. اقدام نخست اینکه دولت تصمیم فاجعه‌بار در مورد ارز ۴۲۰۰ تومانی که سال گذشته اتخاذ کرد را کنار بگذارد؛ یعنی علیرغم مخالفت‌های زیادی که مطرح شد، دولت در بودجه امسال هم حدود ۱۲ میلیارد دلار تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را تعیین کرد که تاکنون حدود ۵.۵ میلیارد دلار از آن تخصیص داده شده است. اگر دولت به مسیر صحیح برگردد و این ارزها را با نرخ ارز نیمایی یا آزاد تخصیص دهد، مابه‌التفاوت مابقی این مبلغ حداقل ۶۰ الی ۷۰ هزار میلیارد تومان خواهد شد که نقش قابل‌توجهی در کاهش کسری بودجه دارد.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه ارز پاشی ارزان در اقتصاد مفاسد گسترده دارد و ذخایر ارزی ما را در شرایط خاص تحریمی به هدر می‌دهد، تأکید کرد: اصلی‌ترین توجیه دولت برای اعطای ارز ۴۲۰۰ تومانی، بحث کنترل تورم است اما الآن تورم اقلامی که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفتند از میانگین نرخ تورم بالاتر است یعنی کنترل تورم با این استدلال موفق نبوده که از قبل پیش‌بینی کرده بودیم، ولی دولتی‌ها گوش نمی‌کردند.

* چرا دولت اقدامات مهم را رها کرده است؟

مروی، گام دوم را بحث آزادسازی یارانه حامل‌های انرژی عنوان و اظهار کرد: این اقدام، کار خیلی شاقی نیاز ندارد و دولت می‌تواند آن را انجام دهد. این کار، علاوه بر رفع محرومیت در سطح گسترده کمک بودجه‌ای خوبی به دولت می‌کند و می‌تواند باعث تقویت بودجه برای خروج از رکود شود. اگر این موارد انجام شود، می‌تواند تضمین کند که از این شرایط به‌سلامت عبور کنیم و اقتصاد کاملاً در ریل توسعه و پیشرفت قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: متأسفانه دولت اقدامات خیلی بدیهی و روشن را رها کرده و به یک سری مواردی چسبیده که هم اثربخشی آن‌ها در این حد نیست و هم‌ظرفیت حکمرانی دولت اجازه انجام آن را نمی‌دهد؛ مواردی هم هستند که هرچند روی کاغذ، خوب جواب می‌دهد، ولی در اجرا تبعات بدی در اقتصاد دارد، مانند موضوع انتشار اوراق که دولت تمایل زیادی دارد که با استفاده از اوراق بدهی و اوراق قرضه کسری بودجه را جبران کند، اما یکی از اشکال آن بدهکارتر شدن نسل‌های آتی و دولت‌های بعد است ضمن اینکه ممکن است در اجرا به دلیل اجبار فعالان اقتصادی به خرید آن توسط دولت، منجر به آسیب بنگاه‌های پیمانکار گردد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۲۰۸۹۲۰۷:۳۳:۵۰ ۱۳۹۸/۵/۵
اندیشکده حکمرانی شریف وابسته به کجا است؟
ناشناس۱۰۲۰۸۹۵۰۷:۳۶:۴۱ ۱۳۹۸/۵/۵
چرا با یک اقتصاددان اطلاح طلب مصاحبه نمی کنید؟ سوابق کاری و تحصیلی آقای علی مروی چیست؟
ناشناس۱۰۲۱۱۹۰۱۰:۱۹:۱۵ ۱۳۹۸/۵/۵
یا خدا یا حضرت عباس...یا خود پیغمبر بابا به حرفهاش دقت کنید...غلط بود نشان بدهید کجاش غلط است؟ دولت فشل و مجلس سیاسی کاری نمی کنند؟ وضع امروز ما بهترین گواه
ناشناس۱۰۲۱۲۲۱۱۰:۲۶:۰۲ ۱۳۹۸/۵/۵
ای بابا هر دفعه میایم یه حرفی بخونیم، همون استدلال اشتباه شما بفرما با کی مصاحبه کنن الف هم مصاحبه می کنه ! انشاله اونی که ما متوجه شدیم از سر تا پای اصلاح طلب ها از دولت همچنان حمایت می کنند وزیر مسکن که استعفا داد بیش تر از 160 تا نماینده مجلس از اقداماتش ! حمایت کردند بهتره بی مسئولیتی رو بگذارید کنار
ناشناس۱۰۲۰۹۰۳۰۷:۴۲:۱۱ ۱۳۹۸/۵/۵
از خواندن این مطلب به جای اینکه انسان به موضوعات مطرح شده فکر کند، موضوعات حاشیه ای بیشتر جلوه توجه می کنند. اندیشکده حکمرانی شریف چیست؟ کارش چیست؟ وابسته به کجاست؟ درآمدش از چه راهی است؟ و.....
ناشناس۱۰۲۰۹۱۷۰۷:۵۳:۰۱ ۱۳۹۸/۵/۵
متاسفانه کشور از مسیر اصلی خودش خارج شده در حقیقت هیچ چیزی سر جاش نیست
فرشید۱۰۲۰۹۲۳۰۷:۵۸:۱۰ ۱۳۹۸/۵/۵
متاسفانه چند صباحی است که سایت الف از رسالت و جایگاه رسانه ای خود عدول کرده و بر خلاف سابق که مقالات وزینی بخصوص در حوزه اقتصاد منتشر میکرد در کمال تاسف نظر و دیدگاه های افرادی را منتشر میکند که درک درستی از شرایط اقتصادی در حال حاضر ایران ندارند منجله همین نویسنده. جالب است ایشان 3 اقدام لازم را برشمرده اند که دوتای اول که در مقاله آمده یعنی حذف یارانه کالاهای اساسی (غذا و دارو) و حذف یارانه انرژی که یعنی دولت با بولدوزر از روی قشر کامند، کارگر، مستمری بگیران بیمه بیکاری، بیکاران و بیکار شده ها و بازنشستگان عبور کندیعنی چیزی حدود 50 درصد جمعیت ایران. جای شکرش باقی است در این مقاله اثری از راهکار سوم ایشان دیده نمی شود وگرنه معلوم میشد ایشان برای 80 درصد جمعیت ایران حق حیات قائل نیست.
صف۱۰۲۰۹۴۷۰۸:۱۸:۳۰ ۱۳۹۸/۵/۵
اگر کسی فکر کند که دولت بطورعام و تیم اقتصادیش بطور خاص به کارش وارد نیست و نمیداند که چگونه عمل کند که کشور در مقابل تحریمهای ناجوانمردانه دشمن آسیب نبیند دچار اشتباه فاحشی شده است..تیم اقتصادی دولت در خصوص بودجه ریزی تبحر و تخصص کامل دارد لکن نمیخواهند به اوضاع کشور سروسامان بدهند و به اکثریت مردم جامعه که محرومان هستند رسیدکی کنند اینها عمداً قبل از تحریم درب خزانه کشور را باز کردند و به گفته خودشان 18 تن ذخیره طلای بانک مرکزی را بصورت سکه وارد بازار کردند و زمینه را طوری فراهم کردند که ایادی خودشان بمدت یکماه با خریدهای کلان 30 و 38 هزار عدد سکه پشتوانه کشور را غارت و به خارج از کشور ببرند سپس بعد از تحريم سرمایه ارزی کشور را با طرح دلار4200 تومانی به بهانه واردات کالاهای اساسی باز به افرادی نظیر همان خریداران سکه دادند و به از کشور بردند و نه تنها جنسی که نیاز مردم بود را وارد نکردند و یا اصلاً واردات نکردند و با این اقدام حساب شده کل نظام و البته مردم محروم و مستضعف را که اکثریت جامعه را تشکیل و همیشه طرفدار نظام اسلامی هستند با وضعیت بغرنج اقتصادی مواجه کردند و هدفشان فقط و فقط این بود که همزمان با فشارهای سنگین دشمن از خارج با وضع تحریمهای کمرشکن و اعتراضات گسترده مستضعفان جامعه از داخل در بدبینانه ترین حالت نظام را به سقوط کشانده و در خوشبینانه ترین حالت رهبری نظام را تسلیم خواسته های دشمن که همانا مذاکره و تسلیم ذلت بار است بکنند...لذا تا این دولت و این تیم اقتصادی تصمیم گیر هستند درب روی همین پاشنه خواهد چرخید.
ناشناس۱۰۲۰۹۹۳۰۸:۴۷:۰۶ ۱۳۹۸/۵/۵
اتفاقا ارز نیمایی و آزاد و... باید حذف و قیمت دلار به زیر 4200 تومان باید برگردد همین به اصطلاح کارشناسان وضعیت اقتصاد کشور را به این ناهنجاری کشانده اند
علی 671۱۰۲۱۱۴۳۰۹:۵۳:۵۵ ۱۳۹۸/۵/۵
کسانی که از بودجه و بودجه ریزی حرف می زنند باید در کارشان خبره و با تجربه باشند .در سازمان بودجه بودن یا کارمند نمی تواند بودجه نویس باشد .باید این فرد سال ها در این کار خون دل خورده و ریز های بودجه را شناخته باشد تا بتواند درست برنامه ریزی و بودجه نویسی کند تازه از تجربه دیگران بهره بردن نور علی نور است .چرا ما عقبیم ؟ برای اینکه مغروریم و می خواهیم املا نرفته دکتر شویم
ناشناس۱۰۲۱۱۹۷۱۰:۲۰:۵۳ ۱۳۹۸/۵/۵
دولت و مجلس، نونشان در بودجه مریض است... شرکت های دولتی که دو سوم بودجه را می بلعند، هیچ نظارتی ندارند و عملا شده محلا تفریح دولتی و مجلسی ها برای فامیل و دوستان و کسب ثروت و ... باید مجلسی پاک سرکار بیاید
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  2. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  3. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  7. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  8. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  9. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  10. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  11.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  12. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  13. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  14. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  15. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  16. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  17. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  18. امان از این یاغی!..

  19. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  20. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  21. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  22. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  23. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  24. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  25. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

آخرین عناوین