ایران و «توافق ترامپ» که قاسم سلیمانی به آن اشاره کرده بود

حسن کریمی‌فرد،   3981030142 ۶۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
ایران و «توافق ترامپ» که قاسم سلیمانی به آن اشاره کرده بود

در روزهای اخیر بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس صراحتاً از تعبیری استفاده کرد كه در ماه های آینده نیز با نزدیک شدن بیشتر اروپا به رئیس جمهور آمریکا بیشتر خواهیم شنید: «توافق ترامپ»! ؛ توافقی که از نگاه جانسون باید جایگزین برجام شود. بلافاصله بعد از موضع گیری نخست وزیر انگلیس، دونالد ترامپ و برایان هوک نیز چنین دیدگاهی را تایید کردند.

اما توافق ترامپ چیست، چه مولفه ها و ساختاری دارد، پیگیر تحقق چه اهدفی است و ایران در مقابل آن چه اقداماتی می تواند انجام دهد.

 برای پاسخ به این سوالات لازم است كمی به عقب برگردیم.

دونالد ترامپ اندكی بعد از رسیدن به كاخ سفید از توافق هسته ای خارج شد. ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی برجام را بدترین توافق می دانست. از دید ترامپ و افرادی مانند مایك پمپمئو، «برجام اوباما» مسئله ایران را حل نكرده و در بهترین حالت صرفاً یکی از مولفه های قدرت آن یعنی برنامه هسته ای را تحت کنترل درآورده است.

متعاقب خروج از توافق هسته ای، مایك پمپئو اواخر اردیبهشت 1397 در بنیاد هریتیج  از 12 شرط برای یك توافق جدید رونمایی كرد. 12 شرط پمپئو، چارچوب مطلوب توافق مورد علاقه ترامپ و اطرافیان اوست. توافقی كه از دیدگاه آنها تمام ابزارها و مولفه های قدرت ایران را محدود و کنترل می کند یا از بین می برد.

توافق مورد علاقه دونالد ترامپ منجر به ستاندن حداقل امتیازهای هسته ای ایران در برجام می شود، برنامه موشكی را تعطیل می کند یا از آن به مثابه ابزاری راهبردی و تعیین کننده عقب نشینی باید شود و سیاست منطقه ای ایران را كلاً تغییر می دهد به گونه ای که دیگر نباید اثری از محور مقاومت باشد.

می توان گفت از دیدگاه ترامپ و بخصوص اطرافیان نومحافظه کار وی  ایران باید به «كشوری نرمال» در منطقه و در سیستم بین الملل تبدیل شود که به عنوان مثال یکی از خروجی های آن  پذیرش رژیم صهیونیستی به عنوان یک دولت- ملت باشد. از دید آنها « مشكل  ایران» صرفاً این گونه قابل حل است.

متاثر از این دیدگاه، دولت ترامپ اصولاً به مذاكره به عنوان راهی برای رسیدن به توافق (فارغ از داده و ستانده یا برابر و عدم برابر بودن توافق) اعتقاد ندارد و بدنبال تحمیل توافق مطلوب خود و تغییر مبنایی و جدی سیاست ایران است. اگر روزی هم به سمت پذیرش مذاکره یا میانجیگری گام برداشت (بدلیل مسایلی مانند در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری) در چارچوب همین استرات‍ژی و به عنوان تكه ای از یك پازل بزرگتر به آن نگاه می كند.

از دیدگاه آمریکایی ها، سیاست فشار حداكثری همراه با جنگ رسانه ای و روانی گسترده كه منجر به تحریم های بی سابقه علیه ایران شده ابزاری برای تحمیل توافق مورد نظر است. دولتمردان آمریکایی بر این اعتقادند اگر ایران به این توافق تن ندهد به مرور، آن چنان ضعیف خواهد شد که در نهایت امر حداقل با فروپاشی اقتصادی و اجتماعی و نه سیاسی روبه رو می شود.

 به عبارتی دیگر، از دید کاخ سفید سیاست فشار حداكثری در نهایت الزاماً به یكی از این نتایج منجر می شود: ایران مذاكرات جدید در راستای پذیرش توافق مطلوب آمریكا را می پذیرد یا با افزایش ناآرامی ها و نارضایتی ها زمینه برای فروپاشی در گذر زمان مهیا می شود. 

استفان والت، سیاست ترامپ در قبال ایران را زورگویی وحشیانه می نامد اما عملاً نومحافظه كاران و ترامپ كه نگاهی ساده به مسائل دارند اهمیتی به این گونه مباحث نمی دهند و به شدت علاقمند و پیگیر اعمال رویه های مستقیم برای دست یابی سریع تر به نتیجه هستند.

در وضعیت فعلی نیز  با فعال شدن سازوكار مكانیسم حل اختلاف و روندی که کشورهای اروپایی در پیش گرفته اند انتظار می رود در ماه های آینده آلمان و فرانسه همراهی بیشتری با تحمیل توافق مطلوب ترامپ داشته باشند. در ابتدای مطلب عنوان شد بوریس جانسون این روزها زودتر از دیگران از توافق ترامپ می گوید؛ چرا که انگلیس به لحاظ سنتی و بخصوص بعد از نهایی شدن برگزیت همراهی كاملی با ترامپ خواهد داشت. 

شاید بهترین توصیف از شرایط و سناریوهایی که آمریکا در پیش گرفته را قاسم سلیمانی در اجلاسیه پایانی گرامیداشت شهدای استان کرمان 1397/12/9 انجام داد که گفته بود: «برای دشمن، این برجام سه ضلعی است نه یک ضلعی، اما اوباما فکر می‌کرد به مرور زمان به دو اضلاع دیگر می‌رسد، اما آدم عجولی که آمده اصرار دارد به سرعت برسد و تصورش این بود که می‌رسد... دشمنان معتقدند که چشمه باید خشکانده شود و این چشمه ایران است».

با این توصیفات باید گفت از دید آمریکایی ها شهادت قاسم سلیمانی نیز در راستای تضعیف نظام جمهوری اسلامی و سیاست منطقه ای آن و تحمیل توافق مطلوب برآورد کرد. به همین دلیل است كه برایان هوك چند روز قبل و بعد از این اتفاق مدعی عقب نشینی ایران از سیاست منطقه ای شده بود و رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز مدعی شده بود شهادت قاسم سلیمانی احتمال مذاکره ایران و آمریکا را بسیار افزایش داده است.

چه باید کرد؟

 در مقابل رویكرد دونالد ترامپ و نومحافظه کاران، ایران چه راه حل هایی پیش رو دارد.

بدون شک تاكید بر مذاكره مستقیم و تلاش برای حل مسائل یكی از این راه حل هاست اما همان طور که گفته شد طرف مقابل اصولاً اعتقادی به مذاکره ندارد و گفت و گو را فرایندی نادرست، زمان بر و بی نتیجه می داند و صرفاً به تحمیل توافق مدنظرخود علاقه دارد.

مایك پمپئو چندی قبل در گفت وگو با سی‌بی‌اس دلیل تمایز سیاست آمریكا در قبال ایران و كره شمالی را این گونه توصیف كرده بود: كره شمالی سلاح اتمی و قدرت نظامی دارد كه می تواند ایالات متحده را مورد هدف دهد اما ایران فاقد چنین ابزارهایی است.

از سوی دیگر اصولاً مذاكره با ترامپ به مثابه گیر افتادن در باتلاق است كه هر چقدر جلوتر بروید و تلاش بیشتری كنید بیشتر گرفتار می شوید. البته بیان این مسئله به معنای این نیست دیگر روسای جمهور آمریکا چنین دیدگاهی نداشتند بلکه موضوع این است که هیچ کدام به صراحت و سادگی به این راهبرد اعتراف نمی کردند. در حالیکه، یکی به یکباره خواهان نابودی یا حداقل ایجاد محدودیت جدی برای تمام مولفه های قدرت یک کشور است دیگری مرحله به مرحله در پی از بین بردن مولفه های قدرت بود.

بنا به همین دلیل بود که مسئولان اذعان داشتند سهم ایران از توافق هسته ای اوباما، «تقریباً هیچ» بوده؛ چرا که اوباما انجام تعهدات برجامی آمریکا را به مثابه قوی تر شدن ایران در دیگر مولفه های راهبردی قدرت ارزیابی می کرد که از دیدگاه آنها مقابله با تهران را در مراحل بعدی سخت تر می کرد. 

اما راه حل دیگر، تلاش برای اجماع و رسیدن به یك استرات‍ژی واحد است كه ضمن تكیه بر توانمندی های داخلی، به مقاوم سازی اقتصادی توجه دارد. در این صورت دولت به کمک تمامی نهادها و رسانه ها در پی احیای اعتماد عمومی است و بر حل مشکلات داخلی تاکید دارد. این راه حل البته به معنای حذف مسائل چالش زای داخلی یا کنار گذاشتن ابزار مذاکره با طرف های دیگر نیست اما برای اصلاح سیاست ها در زمینه های مختلف منتظر و وابسته به نتایج مذاکره نیست.

مشکلی که در ایران امروز وجود دارد و تبعات زیان باری تاکنون داشته این است که بین راه حل اول و دوم (فارغ از نتایجی که به آن ها اشاره شد) در نوسان است و کلان تصویری برای برون رفت از وضعیت فعلی ترسیم نشده و به تبع آن نیز اقدامات جدی متناسب با تحرکات گسترده آمریکایی ها عملیاتی نشده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۳۰۱۶۹۰۱۰:۲۳:۱۳ ۱۳۹۸/۱۱/۱
به نظرم هر ایرانی به کشورش اعتقاد داشته باشد زیر بار ظلم و زورگویی نمیرود 2 راه حلی که به ان اشاره کردید در واقع خلاصه قابل بررسی از کل ماجرا است اگر در این مملکت سران و حاکمان قدری به مردم (به معنی عام کلمه ونه طرفدارانشان)ارج و بها مدادند شاید خیلی ها راه کار دوم یعنی هماهنگی کامل در داخل و مقاومت در برابر زور را ترجیه میدادند
mostafa.kamali95@yahoo.com۱۳۰۱۸۴۷۱۱:۳۵:۴۰ ۱۳۹۸/۱۱/۱
از ریاست قوه قضاییه و مراجع محترم عظام می خواهیم حکم قصاص و فتوای قصاص ترامپ و نتانیاهو را صادر بفرمایند تا وضعیت اسفبار سلمان رشدی را پیدا کنند و انشالله روزی این احکام اجرایی شود
ناشناس۱۳۰۲۲۲۷۱۶:۱۹:۴۵ ۱۳۹۸/۱۱/۱
دقیقا! این مردک(ترامپ) اساسا الان نباید زنده باشه، چه برسه به اینکه بخواد حرف از مذاکره بزنه
ناشناس۱۳۰۲۲۹۳۱۷:۱۳:۱۹ ۱۳۹۸/۱۱/۱
سرنوشت ک عاقبت ترامپ به مراتب بدتر از صدام حسین خواهد بود تاریخ اینرا ثابت خواهد کرد
ناشناس۱۳۰۲۴۴۰۱۹:۲۷:۲۰ ۱۳۹۸/۱۱/۱
با توجه به اینکه انتخابات ریاست جمهوری امریکا نزدیک است و ترامپ مجبور است در تبلیغات حضور پیدا کند بهترین فرصت است که مورد هدف تیرهای غیب گردد
ناشناس۱۳۰۱۹۲۳۱۲:۲۳:۰۸ ۱۳۹۸/۱۱/۱
برخلاف نظر نویسنده گرامی اتفاقا نتیجه مذاكره نکردن هم عملا دیده ایم که به مثابه گیر افتادن در باتلاق است و هر چقدر جلوتر می رویم و تلاش بیشتری می کنیم بیشتر گرفتار شده ایم.
حمید۱۳۰۱۹۷۳۱۳:۱۰:۲۸ ۱۳۹۸/۱۱/۱
مذاکره سر چی? سرچیزایی که با د‌شمنی نتونستن ازمون بگیرن با مذاکره بدیم بهشون؟ تجربه برجام کافی نیست؟ باتلاقی که میگی از مقاومت ایجاد نشده. بلکه از فساد و سرکار بودن ادمهایی که نباید سر کار باشن ایجاد شده. البته ما حواسمون به امثال شماها جاده صاف کنای دشمن هست
ناشناس۱۳۰۲۳۶۳۱۸:۱۳:۵۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
کی گفته در اون موقع دیوار تحریم های سازمان ملل فرو می ریخت!!! این حرف کاملا غلط اگه اینجوریه چرا الان فرو نمیریزه!!!
ناشناس۱۳۰۱۹۸۷۱۳:۱۷:۱۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
فشار حداکثری دشمن و تشدید تحریم ها نتیجه برجام است به قول خود جان کری اگر برجام نبود دیوار تحریم های ضد ایرانی فرو ریخته بود.
ناشناس۱۳۰۱۹۹۱۱۳:۲۰:۱۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
عراقچی: نتیجه پایبندی به برجام تحریم بیشتر بود.
ناشناس۱۳۰۲۸۳۴۰۷:۳۲:۰۹ ۱۳۹۸/۱۱/۲
قبل ازبرجام گل وبلبل بود؟
ناشناس۱۳۰۲۱۱۴۱۴:۳۳:۳۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
کسانی که حرف از مذاکره می زنند ویزای خودشون اماده است فرزندانشون خارج هستند کشور را به ورطه جنگ می برند و خودشون جیم میزنند آن طرف اب ما این ما مردم هستیم که میخواهیم اینجا زندگی کنیم مردم باید آگاه باشیم دیگه با این طناب تو چاه نرویم
ناشناس۱۳۰۲۳۷۰۱۸:۱۸:۱۶ ۱۳۹۸/۱۱/۱
خیلی مخی ها آفرین
ناشناس۱۳۰۲۶۳۴۲۲:۱۱:۲۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
مذاکره ترفند دشمن برای تسلیم کردن ملت های استقلال طلب است.
ناشناس۱۳۰۱۶۹۷۱۰:۲۵:۴۰ ۱۳۹۸/۱۱/۱
این نوع تحلیل ها فقط به درد کلاس انشاء می خورد. تکیه بر توانمندی داخلی و مقاوم سازی اقتصاد حرفی بیش نیست. چرا که بقیه کشورهای دنیا از جمله چین و روسیه هم در صورت تحریم آمریکا دچار آسیب جدی می شوند و این موضوع مختص ایران نیست.
ناشناس۱۳۰۱۸۶۴۱۱:۴۷:۴۸ ۱۳۹۸/۱۱/۱
عمده مشکلات کشور ناشی از سوء مدیریت دولت است و به تحریم ها مربوط نیست زیرا در دولت حجت الاسلام هاشمی هم که تحریم بانکی و نفتی نبودیم قیمت دلار و سکه و مسکن و بنزین چندین برابر شد و رکورد تورم شکسته شد.
الیاس۱۳۰۱۷۰۱۱۰:۲۷:۵۶ ۱۳۹۸/۱۱/۱
مذاکره با ترامپ دلقک بی فایده است، نه مذاکره کننده داریم، نه آنها باج می دهند؛ اما جنگ، فاجعه است. مسئولان کشوری باید راه های جدید و خلاقانه ای بدهند.
ناشناس۱۳۰۱۸۷۵۱۱:۵۵:۴۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
سیلی که با حملات موشکی به امریکا زده شد خطر وقوع جنگ برای مدت مدیدی مرتفع شد.
ناشناس۱۳۰۱۷۱۷۱۰:۳۸:۴۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
ما حتما باید چندین موشک بسیار قوی خود را از طریق دوستانمون در مرکز اسراییل تست کنیم تا یاور خیلی ها استاد کنیم که نقشه های موزیانه نکشند انتقام سخت ما باید از اسراییل شر ع شود
ناشناس۱۳۰۱۸۷۹۱۱:۵۸:۱۱ ۱۳۹۸/۱۱/۱
وقتی با برجام و بی برجام تحریم هستیم باید بمب اتم بسازیم حداقل امنیت ملی مون 100 درصد تضمین می شود و فشار حداکثری دشمن هم کاهش می یابد.
ناشناس۱۳۰۲۶۷۵۲۳:۱۲:۱۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
یعنی کلا ایران را کره شمالی بکنیم.
ناشناس۱۳۰۱۷۲۸۱۰:۴۳:۵۰ ۱۳۹۸/۱۱/۱
ترامپ قمار باز، عاقبت قمار زندگیش را خواهد باخت و در اعماق جهنم با ابلیسان تاریخ محشور خواهد شد.
عمران۱۳۰۱۷۳۹۱۰:۴۷:۲۵ ۱۳۹۸/۱۱/۱
در ایران امکان ایجاد نظام مشابه کره شمالی وجود ندارد، بنابراین سیاستهای همگن سازی و ایزوله کردن اقتصاد جواب نمی دهد. مقاومت هم بدون پشتوانه کامل داخلی امکان ندارد. تنها راه برای مقاومت ایجاد اصلاحات عمیق در قانون اساسی برای اعتمادسازی و همراهی عموم مردم و نخبگان است. اینکه نخبه ها قطار قطار فرار میکنند مغز متفکر کشور را خالی کرده، برای همین خطاهای انسانی فراوان اتفاق خواهد افتاد. حاشیه نشینها هم مشکلات اقتصادی را تحمل نخواهند کرد راه حل اصلاح قانون اساسی است.
ناشناس۱۳۰۲۰۵۲۱۳:۵۰:۱۸ ۱۳۹۸/۱۱/۱
ببخشید ایناعتماد عمومی و جذب نخبگان فایده اش چیست وقتی شما معتقدی که ناگزیر از باج دادن به آمریکا هستیم؟؟ یک سئوال چرا همه کشورهایی که در جهان مشکل دارند به آمریکا باج می دهند و نیازی به جذب افکار عمومی خودشان ندارند و به راحتی می توانند با باج دادن به آمریکا و گاو شیرده شدن آن سر مردمشان را نیز به طاق بکوبند؟؟ شما فکر می کنید مسئولان جمهوری اسلامی نمی دانند اگر وابسته به آمریکا می شدند و برده زر خرید آن می شدند یکی از این اعتراضات و تنش هایی خیابانی نبود حتی اگر فقر و فاقه در مملکت بیداد می کرد؟؟ شما فکر می کنید اگر حکومتی بخواهد به آمریکا باج دهد آمریکا می گوید به داد مردمت برس؟؟؟ واقعا بلاهت و نادانی بلای جامعه شده است کاملا شباهت تام و تمام پیدا کرده ایم به بنی اسرائیلی که در قرآن بارها مورد خطاب قرار گرفته که نعمت های الهی را فراموش کرده و به قدرت های دنیایی متمایل شده بودند الان ما دقیقا داریم وابستگی و ذلت پذیری را تئوریزه می کنیم داریم گاو شیرده بودن را مزیت می شماریم و همراهی و همگامی با امریکا علیرغم همه لطماتی که کشورمان زده را بهشت برینی تصویر می کنیم که همه خوبیهای عالم را به ما ارزانی خواهد داشت
عمران۱۳۰۲۶۷۴۲۳:۰۸:۵۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
من نگفتم به امریکا باج بدهیم، برعکس گفتم برای اینکه مقاومت کنیم و باج ندهیم باید حمایت کامل داخلی را داشته باشیم، جذب نخبگان و اعتماد عمومی لازم است وگرنه برای مقاومت نیرو کم خواهیم آورد. به نظر شما ترکیه یا روسیه به امریکا باج میدهند؟ باج نمیدهد، فرهنگ و ایدئولوژی بومی خودشان را هم دارند و اعتماد عمومی و همراهی نخبگانشان را هم دارند. اتفاقا تحریم هم شده اند ولی از پسش بر می آیند.
ناشناس۱۳۰۲۱۰۱۱۴:۲۴:۲۸ ۱۳۹۸/۱۱/۱
کشور به مردان عملگرا نیاز دارد نه به حرف گرا و نه به قانون شکنان مدعی قانون.
ناشناس۱۳۰۲۶۱۸۲۱:۵۳:۵۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
باز هم بروید به لیست تکرار رای دهید تا قوانین درست شود !!!
ناشناس۱۳۰۲۹۲۴۰۸:۴۳:۴۷ ۱۳۹۸/۱۱/۲
شما قانون اساسي را خوانده ايد؟؟ كدام قسمت اصلاح شود؟؟ مطمئن هستم قانون اساسي را نخوانده ايد. ولي منظور شما را ميفهمم. اين راه حل شماست تسليم
ناشناس۱۳۰۱۷۷۳۱۰:۵۷:۰۵ ۱۳۹۸/۱۱/۱
خسته شدیم از این کلی گوئی ها وتحلیلهای تکراری. یکی برنامه ریزی دقیق همراه با زمان بندی ، الویت گذاری و.....قابل اجرا پیشنهاد دهد.
ناشناس۱۳۰۱۷۷۶۱۰:۵۸:۱۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
مرگ بر آمریکای ظالم #down_eith_usa
ناشناس۱۳۰۲۰۳۳۱۳:۴۱:۲۸ ۱۳۹۸/۱۱/۱
تو همون فارسی هم بنویسی متوجه میشیم لازم نیست کلاس اول راهنمایی خوانده انگلیسی غلط بنویسیeith نهwith
مهران۱۳۰۲۳۴۷۱۷:۵۵:۱۰ ۱۳۹۸/۱۱/۱
دوست عزیز که عادت داری با کوچک کردن دیگران خودت رو بزرگ نشون بدی اگه یه نگاه با دقت به کیبورد میکردی متوجه میشدی e و w کنار هم هستند و بعضی مواقع این اشتباه به وجود میاد سعی نکن با پایین کشیدن دیگران خودت و حرفت رو بالا نشون بدی
ناشناس۱۳۰۲۶۲۲۲۱:۵۶:۲۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
هر بیسوادی میدونه e کنار w است و تایپ نادرست میتونه اشتباه در تایپ باشه نه بیسوادی
ناشناس۱۳۰۱۷۹۵۱۱:۰۳:۴۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
کشور ما چه ربطی به دعوای اعراب و اسرائیل داره؟
ناشناس۱۳۰۱۸۴۳۱۱:۳۴:۳۴ ۱۳۹۸/۱۱/۱
ما کاری به اعراب نداریم! ما اسرائیل را دشمن میدانیم چون با سلاح هسته ای ما را تهدید میکند. اعراب که با اسرائیب سازش کرده اند. مسئله فلسطین هم ربطی به اعراب ندارد. قدس متعلق به مسلمانان است
ناشناس۱۳۰۱۸۶۶۱۱:۵۰:۵۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
هرچی جنگ و خونریزی و جنایت در منطقه هست زیر سر فرزند ناخلف شیطان بزرگ یعنی رژیم جعلی و منحوس صهیونیستی است.
ناشناس۱۳۰۱۸۷۴۱۱:۵۵:۴۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
کشور مسلمان فلسطین یک دو مشکل فقط فلسطین هست مگه؟ زدن سردار شما رو به شکل جنایتکارانه و غیر قانونی کشتند / حق طبیعی داشتن انرژی هسته ای در چارچوب مقررات بین المللی (npt) رو ازت گرفتند/ تحریم های ناجوانمردانه کردند باز برای شما سواله؟
ناشناس۱۳۰۱۸۹۲۱۲:۰۷:۱۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
همون دلیل که سوسک اگر خونه همسایت رو ور داره خونه تو هم سوسکی میشه باید از ریشه کندش برای بقا و عدم بیماری مرگبار
ناشناس۱۳۰۱۹۰۵۱۲:۱۴:۳۱ ۱۳۹۸/۱۱/۱
خیلی جالبه برای منم همین سوال هست که چرا مردم امریکا و اروپا با خودشون فکر نمی کنند این سوال رو که دعوای اسراییل و اعراب چه ربطی به غربی ها داره و جول و پلاسشون رو از هزاران کیلومتر انورتر جمع نمی کنند و از منطقه ما برن حتمن مهمه که دارن خودشون رو می کشن برای موندن اینجا بر دل من و تو
ناشناس۱۳۰۱۸۲۴۱۱:۲۰:۴۴ ۱۳۹۸/۱۱/۱
چرا تحلیل می کنید؟ نظر شما اينه: تا جایی که جا داره مقاومت می کنیم بعد تسلیم می شیم.
ناشناس۱۳۰۱۸۷۱۱۱:۵۳:۳۶ ۱۳۹۸/۱۱/۱
ثمره مقاومت پیروزی است به قول خود ترامپ امریکا 7 تریلیارد دلار در خاورمیانه هزینه کرد اما در نهایت با مقاومت کشورهای منطقه و رشادت سردار سلیمانی ها با شکست و خفت و خواری مواجه شد.
ناشناس۱۳۰۱۸۶۱۱۱:۴۳:۴۱ ۱۳۹۸/۱۱/۱
بهترین راهکار ایجاد فشار بیشتر به اسراییل از طریق ترور مسئولان آن است واصولا باید به سمت ترور دستگاه تبلیغاتی اسراییل در تمام نقاط دنیا وخصوصا در آمریکا حرکت کنیم .فشار بر اسراییل میتونه باعث عقب نشینی آمریکا بشه .
ناشناس۱۳۰۱۹۳۹۱۲:۳۶:۴۹ ۱۳۹۸/۱۱/۱
خروج از NPT و ساخت سلاح اتمی توسط ایران باعث ایجاد توازن قدرت در منطقه و فشار بر اسرائیل می شود.
ناشناس۱۳۰۲۰۱۲۱۳:۳۲:۱۰ ۱۳۹۸/۱۱/۱
عزیزم این چه راهکاریه؟؟؟؟
ناشناس۱۳۰۱۸۹۶۱۲:۰۹:۳۹ ۱۳۹۸/۱۱/۱
هر چه سردار سلیمانی از شما سیاسیون دوری میکرد.حالا در عوض، همه سیاست شما، پر شده از سردار سلیمانی....
ناشناس۱۳۰۱۹۹۰۱۳:۱۹:۲۴ ۱۳۹۸/۱۱/۱
مذاکره مایه پشیمانی است ؛ مقاومت راه سلیمانی است
ناشناس۱۳۰۲۰۱۵۱۳:۳۳:۰۳ ۱۳۹۸/۱۱/۱
سردار سلیمانی سیاسی ترین آدم بود اما سیاست باز نبود اینو بدون
ناشناس۱۳۰۱۹۱۸۱۲:۲۱:۰۹ ۱۳۹۸/۱۱/۱
زمانی که ما هم سلاح هسته‌ای داشته باشیم، گفتمان امریکا هم عوض می‌شود. ما ابزارهای فشار دیگری هم داریم که معلوم نیست چرا تا کنون از آنها استفاده نکردیم. به عنوان مثال، چرا کشور ما و مردم ایران باید هزینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر و انسان را به اروپا بدهند؟ با گشودن مرزهای غربی به روی قاچاقچیان مواد مخدر، جوانان اروپا دچار چنان گرفتاری خواهند شد که کنترل آن از دست دولت‌های اروپایی خارج شود.
ناشناس۱۳۰۱۹۳۵۱۲:۳۱:۲۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
چه کسانی باعث نابودی برجام شدند؟
ناشناس۱۳۰۲۴۷۹۲۰:۰۶:۴۸ ۱۳۹۸/۱۱/۱
روحانی باید پاسخگو باشد که چطور ترامپ بی هیچ هزینه ای از برجام خارج شد.
ناشناس۱۳۰۲۶۲۴۲۲:۰۰:۱۳ ۱۳۹۸/۱۱/۱
درباره چی صحبت میکنی؟ یک تفاهم نامه که حداقل شروط حقوقی در آن رعایت نشده
ناشناس۱۳۰۱۹۶۱۱۲:۵۸:۳۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
تنها بازدارندگی هرچه سریعتر اتمی شویم تا برای همیشه این قدرت بازدارندگی جلوگیری کند از طمع دشمنان
محمد۱۳۰۲۰۳۴۱۳:۴۱:۳۱ ۱۳۹۸/۱۱/۱
به نظر میرسد ماهم باید شرایط دوازده گانهایی برای امریکا بگذاریم مثلا اگر ایران از حق انرژی هسته ایی خود بگذرد باید اسراییل زرد خانه هسته ایی خود راتعطیل کند وموشکهای هسته ایش را منهدم کند اگر ایران از حمایت محور مقاومت کوتاه آید باید آمریکا وغرب از حمایت اسراییل دست بردارند اگر ایران موشکهای دوربرد خود را ارتقا ندهد باید آمریکا وکشور های اروپایی حق فروش اسلحه وفشنگ به کشورهای منطقه خاورمیانه را نداشته باشند والی اخر یعنی برای هر شرط آنها ما هم یک شرط بگذاریم
محسن۱۳۰۲۰۹۵۱۴:۲۰:۲۹ ۱۳۹۸/۱۱/۱
اگر طی ده تا پانزده سال گذشته که رهبر انقلاب هر سال را به نوعی در ارتباط با اقتصاد نامگذاری کردند ، به اقتصاد و بهبود معیشت مردم اهمیت داده بودیم ، الان به راحتی خواب امثال ترامپ را بهم میزدیم ولی اکنون با گسترش فقر و فاصله طبقاتی ، آسیب به اعتماد جامعه با فساد برخی نسئولان ، چکار میتوان کرد ؟ ، مقصر کیست ؟
ناشناس۱۳۰۲۱۷۶۱۵:۲۴:۵۱ ۱۳۹۸/۱۱/۱
در واقع توافق ترامپ نیست باید گفت رویای ترامپ بعنوان یک آرزوی دست نیافتنی است ملت ایران ظلم و تحقیر و باج دهی را انتخاب نمی کند
ناشناس۱۳۰۲۱۷۹۱۵:۲۷:۲۳ ۱۳۹۸/۱۱/۱
نمی‌دونم آخرش چی میشه ولی می‌دونم از اینهمه بی برنامگی و شلختگی پدر مردم دراومده
ناشناس۱۳۰۲۲۸۶۱۷:۰۸:۲۶ ۱۳۹۸/۱۱/۱
فقط باید تریاک بکاریم و صادر کنیم به کل دنیا مخصوصا اروپا
ناشناس۱۳۰۲۳۷۳۱۸:۱۹:۵۷ ۱۳۹۸/۱۱/۱
جواب سوال شما تو متنی که وشتی داده شده دسترسی به تسلیحات هسته ای حق ماست و گرنه ....
ناشناس۱۳۰۲۴۶۲۱۹:۴۹:۳۲ ۱۳۹۸/۱۱/۱
بنظرم همه طرفهای برجام اعم از اروپا و امریکا ماهیت شان مشخص شده هیچکدام در توافق صادق نیستند بنابراین موضوع مذاکره امری مضحک و بی فایده است حکومت باید به داشته های داخل تکیه کند
jdhk۱۳۰۲۹۰۳۰۸:۳۲:۲۶ ۱۳۹۸/۱۱/۲
ما همچنان در مواجهه با قدرتهای بزرگ دچار سردگمی هستیم، با مذاکره یا بی مذاکره یا به هر صورت دیگری همواره ضربه خورده ایم.این نشان دهنده ضعف مدیریت دیپلماسی کشور ماست. اگر مبنا را استکبار ستیزی هم بگیریم تعداد متحدان آمریکا در منطقه و جهان و تعداد زیاد پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه و مقایسه آن با متحدان منطقه ای و جهانی ایران، نشان می دهد که ما راه به جایی نبرده ایم.
ناشناس۱۳۰۲۹۵۰۰۸:۵۴:۱۴ ۱۳۹۸/۱۱/۲
سناتورهای جمهوری خواه فقط به آمریکا خیانت نکرده اند بلکه به انسانیت و کل بشر خیانت کرده اند
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  9. بدهکاران، طلبکار شدند!

  10. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  11. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  12. درد بیمار و ناز طبیبان !

  13. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  14. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. یارانه‌ها واریز شد

  17. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  18. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  21. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  22. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  23. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

  24. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  25. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

آخرین عناوین