به گزارش الف، وضعیت دو جریان سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا حداقل از یک جهت شبیه به هم است. اینکه آنها هنوز دچار اختلافات درونی هستند و متاثر از این اختلافات نتوانسته اند به جمع بندی واحدی دست پیدا کنند. بنابراین تاکتیک هر دو جریان فعلاً مشخص نیست.
این ابهام درباره برنامه آنها بسیار بیشتر است و دقیقاً مشخص نیست چه قوانینی قرار است برای بهبود شرایط در وضعیت فعلی تدوین و پیشنهاد می دهند.
وضعیت اصلاح طلبان چگونه است؟
جلسه شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان روز یکشنبه 1398/11/13 بدون نتیجه ای خاص درباره نحوه شرکت در انتخابات پایان یافت. البته این عدم نتیجه درباره تهران است اما در شهرستان ها، اصلاح طلبان به این جمع بندی رسیده اند که تصمیم گیری و ارائه لیست را به نیروهای همان شهرها واگذار کنند.
در واقع جلسه یکشنبه بر اساس اخبار منجر به این شد که اختیار معرفی لیست در استانها به شوراهای سیاست گذاری هر استان واگذار شود. همین مسئله که حتی در استان ها نیز نتوانسته اند به یک جمع بندی برسند نشان دهنده تشتت و اختلاف بیش از حد اصلاح طلبان است.
قرار است امروز اصلاح طلبان، درباره نتیجه نهایی نحوه حضور در انتخابات بحث و رایزنی کنند و درباره آن تصمیم گرفته شود. ظاهراً اکثریت اصلاح طلبان در جلسه روز یکشنبه بر عدم ارائه لیست تاکید داشته اند اما بدلیل صحبت های محمدرضا عارف و عبدالواحد موسوی لاری تصمیمی اتخاذ نکرده اند.
سعید نورمحمدی، نماینده حزب ندای ایرانیان در شورای سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان در گفتوگو با تسنیم درباره جلسه یکشنبه گفت: هم موافقین و هم مخالفین دادن لیست در تهران نظرات خود را مطرح کردند. در جلسه رأیگیری در این مورد صورت نگرفت. اما شاید اگر در این جلسه رأیگیری درباره دادن یا ندادن لیست در تهران گرفته میشد، عدم ارائه لیست رأی میآورد.
بر اساس خبر منتشر شده، حزب اتحاد ملت به شدت خواهان و طرفدار عدم ارائه لیست است. حزب اتحاد ملت امروز صبح نیز دوباره در اطلاعیه ای که از جلسه دیشب خودشان منتشر کرده اند بر این موضع پافشاری کرده اند.
البته بر اساس تحلیل های صورت گرفته غالب بودن نظر عدم ارائه لیست صرفاً به ماجرای تایید صلاحیت ها بر نمی گردد و به دلایل دیگری نیز اشاره می شود که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-اصلاح طلبان بعد از ائتلاف با اعتدالی ها و ناکامی دولت در عمل به وعده ها در انتخابات 92، 94 و 96، نمی خواهند خود را در معرض رای افکار عمومی قرار دهند چرا که از نتیجه رقابت آگاهند.
- تاکید اصلاح طلبان بر عدم توانایی برای ارائه لیست بدلیل مظلوم نمایی و ترساندن پایگاه رای خود برای مشارکت بیشتر در انتخابات است. بر اساس این تحلیل در نهایت آنها لیستی ارائه خواهند داد.
- تاکید اصلاح طلبان بر عدم ارائه لیست به نوعی فرار از واقعیت های مجلس دهم و تلاش برای فراموشی ناکارآمدهای آن است.
- تاکید اصلاح طلبان برای نداشتن نامزد انتخاباتی برای فریب اصولگرایان و حفظ تشتت آنها تا روز رای گیری است.
لازم به یادآوری است اصلاح طلبان و اعتدالی ها در انتخابات مجلس دهم لیستی ائتلافی همراه با برخی اصولگرایان ارائه داده بوده اند که احتمال دارد در نهایت نیز چنین رویه ای در پیش گیرند.
اصولگرایان، یک یا دو لیست می دهند؟
وضعیت اصولگرایان نیز درباره نحوه شرکت در انتخابات چندان مشخص نیست. در حال حاضر بین شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و جبهه پایداری درباره ارائه یک یا دو لیست اختلاف پیش آمده است.
شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در تهران روز جمعه 11 بهمن ماه پس از پایان فرآیند رایگیری از اعضای مجمع عمومی 7 هزار نفره، لیست 90 نفره ائتلاف را معرفی کرد. در این لیست نامزدها به چهره ها و افراد بالای 50 سال، جوانان، روحانیون و زنان تقسیم شده و قرار است لیست نهایی بر اساس چنین ترکیبی بسته شود. از سوی دیگر شورای ائتلاف، اسامی 10 نفر از اعضای هیئت انتخاب که در مجمع عمومی تهران انتخاب شده اند را نیز اعلام کرد.
بر این اساس حجتالاسلام مسعود عالی، سید علی ریاض، حجتالاسلام قاسمیان، حجتالاسلام احسان بی آزار تهرانی، کامران دانشجو،رضا روستا آزاد، یاسر جبراییلی، منوچهر متکی، نادر طالب زاده و معصومه آباد انتخاب شده اند تا از لیست 90 نفره تهران 30 نفر را به عنوان نامزدها و لیست نهایی انتخاب کنند.
اما همزمان با اقدامات و فعالیت های شورای ائتلاف،جبهه پایداری نیز مشغول رایزنی برای انتخاب 60 نامزد بود که در نهایت دو روز بعد یعنی روز یکشنبه 13 بهمن لیست خود را منتشر کردند.
مقایسه دو لیست جبهه پایداری و شورای ائتلاف نشان می دهد از مجموع 90 نفر افراد پیشنهادی شورای ائتلاف و 60 نفر افراد پیشنهادی جبهه پایداری (مجموع 150 نفر) در حوزه انتخابیه تهران، 25 نفر مشترک هستند که عبارتند از: رضا تقی پور انوری، الیاس نادران، محمدحسین رجبی دوانی، جلیل بشارتی، محمدحسن قدیری ابیانه، بیژن نوباوه وطن، مقداد همتی، وحید یامین پور، سیدنظام الدین موسوی، مجتبی ثابتی، علی شمسی پور، مجتبی ابراهیمی، سیدمحسن دهنوی، سیدعلی قریشی، علی جعفری، احمد نادری، مصطفی زمانیان،سیدمیعاد صالحی، سید محمود نبویان، مرتضی آقاطهرانی، احمد سلطانی شیخ علائی، فاطمه آلیا، زهرا ابوالحسنی، سمیه رفیعی، عاطفه خادمی.
البته فعلاً نمی توان با قاطعیت گفت که در نهایت اصولگرایان با یک یا دو لیست وارد انتخابات خواهند شد. بدون شک در صورتی که اصولگرایان دو لیست برای تهران ارائه دهند شانس موفقیت آنها در انتخابات کاهش خواهد یافت.