به گفته سیماسادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت «در 24 ساعت منتهی به ۸ تیر و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۸۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۴۰۶ مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۲۲ هزار و ۶۶۹ نفر رسید.»
به گزارش «الف»، سخنگوی وزارت بهداشت یادآور شده است که در طول همین ۲۴ ساعت، ۱۴۴ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و درنتیجه مجموع جان باختگان این بیماری در ایران به ۱۰ هزار و ۵۰۸ نفر رسیده است.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، همچنان استانهای خوزستان، کردستان، آذربایجان غربی، هرمزگان و کرمانشاه در وضعیت قرمز و استانهای بوشهر، ایلام، آذربایجان شرقی و خراسان رضوی در وضعیت هشدار قرار دارند.
با توجه به وخامت اوضاع، قرار شده است که ماسک زدن نیز به یک اجبار قانونی بدل شود. حسن روحانی، رئیس جمهوری هم اعلام کرده است که «از ۱۵ تیرماه ماسک زدن در مکانهایی که تجمع وجود دارد و یا سرپوشیده است، الزامی می شود و چنانچه لازم شود، مصوبه زدن ماسک تا مرداد ماه نیز تمدید خواهد شد.»
مهارت ساده ماسک زدن را هم آموزش ندادهاند
کارشناسان حوزه بهداشت و درمان بارها بر اهمیت ماسک زدن در دوران کرونا تاکید دارند، اما سازمان نظام پزشکی می گوید هنوز خیلی از مردم، نحوه درست استفاده از ماسک را نمی دانند و صداوسیما هم آموزش ها در این زمینه مهم را رها کرده است.
حسین کرمانپور، مدیر روابط عمومی سازمان نظام پزشکی کشور نیز ضمن انتقاد از عملکرد صداوسیما می گوید: «مردم ما نمیدانند که استفاده از ماسک در فضای باز اشتباه است و عوارضی مانند سردرد یا کاهش اکسیژن خون دارد. عدهای نیز آنقدر وسواسی هستند که در هرجایی ماسک میزنند و عدهای هم آنقدر بیخیال هستند که در مترو و اماکن عمومی نیز از ماسک استفاده نمیکنند. رسانهها باید به طور مداوم درباره نکات پیشگیری و علایم کووید ۱۹ به مردم اطلاعرسانی کنند و خسته نشوند. متاسفانه آموزش از پروتکل صدا و سیما خارج شده است که این موضوع نیز روند عادی سازی کرونا را رقم زده است.»
تاخیر بیدلیل در اجرای قانون ماسک زدن اجباری
آنطور که ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت گفته است «استفاده از ماسک تا ۸۵ درصد، فاصله گذاری فیزیکی تا ۸۲ درصد و استفاده از شیلدهای چشمی تا ۷۸ درصد احتمال ابتلا به کرونا را کاهش می دهد.»
سایر کارشناسان حوزه سلامت هم بر اهمیت ماسک زدن در ایام کرونا، بسیار تاکید دارند. حال سوال اینجاست که وقتی کارشناسان به شکل متفق القول بر ضرورت ماسک زدن اجباری تاکید دارند، چرا اجرای قانون ماسک زدن اجباری باید تا 15 تیر به تاخیر بیفتد؟ سوال این است که آیا در چند روز باقیمانده تا 15 تیر قرار است اتفاق خاص یا معجزه ای رخ دهد که مردم از آن بی خبر هستند؟
باید در نظر داشت که از تاریخ صدور دستور رئیس جمهوری تا زمان اجرای اجباری شدن ماسک، حدود یک هفته زمان وجود دارد. در همین ایام نیز روزانه به طور میانگین حدود 150 نفر بر اثر کرونا فوت می شوند. حال سوال اینجاست که چرا باید حداقل هزار نفر دیگر در طول همین یک هفته فوت شوند تا سپس شاهد اجرای ماسک زدن اجباری باشیم؟
اینها سوالات بی پاسخ مردم است که سخنگوی دولت می تواند پاسخ آنها را با رسانه ها در میان بگذارد تا این ابهامات جدی برطرف شود.
ماسک زدن خیلی خوب است، اما نه برای مسئولان!
در هیچ کدام از جلسات هیات دولت، رئیس جمهوری ماسک نمی زند. این رفتار رئیس جمهوری به عنوان رئیس قوه مجریه، پیام درستی به مردم نمی دهد. خیلی ها از خود می پرسند اگر ماسک زدن خوب است و اگر از این به بعد مجبور هستیم که ماسک بزنیم، پس چرا رئیس جمهوری به عنوان منتخب ملت، خودش ماسک نمی زند؟
علاوه بر رئیس جمهوری، برخی دیگر از مسئولان ارشد اجرایی کشور نیز بدون ماسک در رسانه ها حاضر می شوند. مجموعه دولت باید بپذیرد که کوچکترین رفتار اعضای هیات دولت، زیر ذره بین قرار دارد و خیلی از مردم به صورت ناخودآگاه از مسئولان اجرایی کشور، الگو می گیرند. اینکه دولت خودش الگوی مناسبی برای ماسک زدن نباشد، حکایت همان رطب خورده ای است که منع رطب می کند.
از سوی دیگر، مشاهدات عینی نیز نشان می دهد که هنوز قانون ماسک زدن اجباری و پوشیدن دستکش در مترو چندان رعایت نمی شود. در عین حال در برخی ایستگاه های مترو نیز کلا تمهیداتی برای خرید این تجهیزات حفاظتی، اندیشیده نشده است.
ضرورت بازگشت محدودیتهای کرونایی
در طول چهار ماه اخیر، بیش از 120 نفر از کادر درمانی در نبرد با بیماری ناشناخته کرونا، شهید شده اند. این روزها بسیاری از پزشکان، پرستاران و سایر کادر درمان، خسته و فرسوده شده اند و دیگر رمقی برای فعالیت حداکثری ندارند. کارشناسان نظام سلامت هشدار می دهند که اگر محدودیت های دوران کرونا بازنگردد، جامعه پزشکی نمی تواند موج بعدی کرونا را تاب بیاورد.
اگرچه وزارت بهداشت اصرار دارد که همچنان در موج اول کرونا هستیم، اما بسیاری از کارشناسان نظام سلامت می گویند که موج دوم کرونا آغاز شده و باید دولت برای کنترل شرایط به شکل اضطراری وارد عمل شود.
محدودیت سفرهای تابستانی، حداقل خواسته جامعه پزشکی و بسیاری از مردم است تا شرایط کرونا در ایران، بحرانی تر از وضع فعلی نشود. اینکه سه رقمی شدن کشته های کرونا را تداوم موج اول بنامیم یا شروع موج دوم، شاید بیشتر شبیه بازی با کلمات باشد که در اصل قضیه هم تاثیری نمی گذارد. نکته مهم این است که چه در موج اول کرونا باشیم یا چه در ابتدای موج دوم کرونا، این بیماری مهلک همچنان در حال قربانی گرفتن است و اگر محدودیت تردد در شهرها و کنترل اجتماعات اعمال نشود، سایه شوم این بیماری به این زودی ها از سر مردم نخواهد رفت.