چرا دهه شصت بر خلاف نظر غنی نژاد «دوران طلایی» بود

گروه سیاسی الف،   4020231040 ۶۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

مناظره شب گذشته دکتر موسی غنی نژاد و علی علیزاده در برنامه تلویزیونی «شیوه» باز هم پرده دیگری از منویات و خواست قلبی صاحبان تفکر اقتصادی مسلط  در تمام سال های پس از جنگ تحمیلی را کنار زد؛ تفکری که آقای غنی نژاد به نمایندگی از آن در این قبیل مناظره ها مشتاقانه شرکت می کند و البته به قول مشهور این روزها مسئولیتی را هم گردن نمی گیرد ! 

 از این منظر ادامه این مناظره ها برای شفافیت و صراحت بیشتر «دگماتیسم نقابدار» این جریان فکری بسیار راهگشا و میمون است.

آنچه در اظهارات شب گذشته غنی نژاد، علیرغم میل او و بر خلاف سال ها تلاش برای پوشیده رَوی صراحت پیدا کرد طعنه او به «دوران طلایی امام» بود. البته او بسیار سعی می کرد که این طعنه را در حوزه اقتصادی و شاخص های حکمرانی اقتصادی  محدود کند اما از آنجا که به اذعان خودش و به اقتفاء آبای این نحله سیاسی اجتماعی ( یعنی لیبرالیسم و نئو لیبرالیسم) آزادی حقیقی از بازار و فعالیت اقتصادی آغاز می شود و هیچ معنای دیگری ندارد جز آزادی و خود مختاری افراد و عاملان در بازار، طبیعتا این سخن نمی تواند طنین سیاسی نیز نداشته باشد و به همین دلیل هم او دایم از اقتصاد «دستوری» در برابر اقتصاد «آزاد» استفاده می کند تا حداکثر بهره جدلی سیاسی را از بار منفی تعبیر «دستوری» ببرد و بر ذهن مخاطبان ناآشنا به حقایق نظریات سیاسی و اجتماعی مطلوب ایشان تاثیر بگذارد. 

در هر صورت غنی نژاد به شاخص های بسیار سطحی و فریبکارانه ای در تحلیل حوزه اقتصادی دوران جنگ متوسل شد که در برابر واقعیات و فکت های تاریخی موجود تاب مقاومت ندارد. چرا که از نظر ایشان و همفکرانشان اقتصاد علمی است که فقط به کار افزایش کمی و انتزاعی برخی شاخص ها روی کاغذ می آید؛ فارغ از اینکه این افزایش و بهره‌وری مورد ادعا ( ادعایی که البته در تمام سه دهه گذشته با وجود حمایت تمام قد تصمیم گیران ارشد کشور از این جریان فکری و عمل به توصیه های آن، دستکم در ایران توخالی بودنش اثبات شد) در عالم واقع و در حیات روزمره شهروندان نصیب همه می شود یا نه ؟!
برای دیدن یک پاسخ درخور درباره کارنامه اقتصادی دوران طلایی دهه۶۰ خواندن این اظهارات قدیمی دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان  خالی لطف نیست:

فرشاد مومنی: دهه شصت از نظر اقتصادی «دوران طلایی» بود

گرفتاری‌ها و راه‌حل‌های دوران جنگ نسبت به ده سال قبل و ده سال بعد خود کارنامه درخشان‌تری دارد و اگر منظور از ایام دوران طلایی از این نظر باشد، آن را کاملا قابل دفاع می‌دانم.

 فرشاد مومنی در جلسه هفتگی موسسه دین واقتصاد با موضوع یکپارچگی و هم راستایی وجوه فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مدیریت توسعه ملی دوران دفاع مقدس گفت: وقتی در یک جامعه متر و معیاری برای توسعه وجود نداشته باشد، با طیف وسیعی از هزینه‌ها روبه‌رو می‌شویم که هم حیثیت و جایگاه کشور درعرصه بین‌الملل و هم کیفیت رفاه مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: در غیاب مفهوم توسعه به عنوان محور اداره، جامعه در معرض هرزروی قرار می‌گیرد و گویی تلاش‌ها و تخصیص‌ منابع در جستجوی چیزی است که ما نمی‌دانیم آن چیست، یعنی هدف گم می‌شود و نتیجه آن نیز روبه‌رو شدن با دورهای باطل در کشور است. بنابراین برای ارتقای جایگاه ایران در عرصه بین‌المللی باید پرچم توسعه‌خواهی بلند باشد.

وی تصریح کرد: در این زمینه بازگشت به تجربه دفاع مقدس آموزنده است.معمولا در بحث‌های مرور تجربه آن دوران بیشتر روی متغیرهای اقتصادی متمرکز می‌شود، در حالی که تمام وجوه حیات جمعی بشر اعم از سیاسی، فرهنگی و اجتماعی همانند آینه‌ای به تصویر کشیده می‌شود و این تفکیک کاملا اعتباری و قراردادی است، به طوری که آنچه در امر اقتصادی مشاهده می‌شود قابل تعمیم به تمام وجوه است

مشاور اقتصادی دولت جنگ در توضیح اصطلاح دوران طلایی گفت: منظور از این اصطلاح این است که در برابر چالش‌ها و فشارهای بی‌سابقه، دانایی و شیوه مواجهه با مسائل بسیار افتخارآمیز و قابل دفاع است وگرنه تا زمانی که شرایط توسعه‌نیافتگی حاکم باشد نمی‌توانیم دوران طلایی بنامیم.

وی افزود: براساس مقایسه نسبت گرفتاری‌ها و راه‌حل‌های این دوران نسبت به ده سال قبل و ده سال بعد خود کارنامه درخشان‌تری دارد و اگر منظور از  دوران طلایی از این نظر باشد، آن را کاملا قابل دفاع می‌دانم.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به انتقاد برخی که دوران جنگ را دوران دولت سالاری می‌خوانند گفت: در کتاب «اقتصاد ایران در دوران جنگ تحمیلی» تحول تعداد کارکنان در دوران جنگ ایران با تحولات تعداد کارکنان دولت فرانسه در جنگ جهانی دوم مقایسه ای صورت گرفته است و نتیجه آن گویای آن است که تا زمانی مردم از سوی دولت به حساب آیند و دولت با آنان صادق باشد چه معجزه‌هایی می‌تواند روی دهد.

وی اضافه کرد: وقتی فرانسه درگیر جنگ جهانی دوم بود کل کارکنان در آغاز جنگ ۷۰۰ هزار نفر بود که این میزان در پایان جنگ به ۲ میلیون نفر یعنی سه برابر زمان آغاز رسیده بود در حالی‌که تعداد کارکنان دولت ایران در آغاز جنگ یک میلیون و ششصد و پنجاه هزار نفر بود که در پایان این رقم به یک میلیون و چهارصد هزار نفر رسیده بود.در ضمن باید توجه داشت که فرانسه کشور توسعه‌یافته و دارای ترتیبات نهادی بود و نیز سال‌های درگیر جنگ کمتری نسبت به ما را داشت.

مومنی تصریح کرد: این نشان می‌دهد، وقتی با مردم راستگو باشیم چه میزان انرژی آزاد می‌شود که مردم چندین برابر استاندارد و بدون عایدی به کمک دولت می‌آیند و بار هزینه‌های کشور را کاهش می‌دهند، از همین روی است که کمترین میزان فساد متعلق به این دوران است.

رییس موسسه دین و اقتصاد یادآور شد: بنده در صفحه ۳۰۲ کتاب « اقتصاد ایران در دوران تعدیل ساختاری» به استناد آمار بانک مرکزی جدولی را ارایه کرده‌ام که  نشان می‌دهد مقایسه سرانه مصرف گوشت و مواد لبنی در دوران جنگ با هشت سال  پس از آن تکان‌دهنده است.به طوری که سرانه مصرف انواع گوشت در دوران جنگ ۴۴ کیلوگرم از دوره پس از جنگ بیشتر بود.

وی افزود: در مقابل از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۳ میزان واردات کالاهای لوکس و تجملی ۵۳ برابر شده است و مردم به خوبی این موارد را با پوست و گوشت خود احساس می‌کردند، بنابراین نمی توان این را به جو‌گیر شدن مردم نسبت داد.

این اقتصاددان اولین اقدام دولت توسعه ‌خواه را افزایش هزینه اقدامات رانت جویانه دانست و افزود: وقتی گروه مهندسین مشاور هاروارد در دهه ۳۰ به ایران آمدند، ۴ کتاب در این زمینه منتشر کردند که تا پایان دوران پهلوی اجازه انتشار داده نشد. در یکی از آنها اشاره شده که ایران به هیچ وجه توسعه پیدا نخواهد کرد و استدلال آنها این بود که  درآمد ناشی از تجارت روی پول و مستغلات سرشار و بدون ریسک است. شبیه این گزارش را گروه مهندسی « ست ایران» در سال ۱۳۵۷ نیز منتشر کرده بود.

وی در توضیح کاهش رانت‌جویی در دوران دولت جنگ از مقاله دکتر بحرنیان که مبتنی بر آمارهای بین‌المللی است استفاده کرد و گفت: در این مقاله وضعیت رانت منابع طبیعی در مقیاس دنیا نسبت به تولید ناخالص داخلی سنجیده شده است و مبتنی بر گزارش نماگر بانک جهانی در سپتامبر ۲۰۱۸ است. در این گزارش تا پایان دوران پهلوی و سال ۱۳۵۷،  مجموع رانت منابع طبیعی که مساوی رانت نفت، رانت گاز، رانت زغال‌سنگ، رانت معدنی و رانت جنگل است، نسبت به GDP تقریبا ۳۲/۲۵ درصد بوده است.

وی ادامه داد: اما به محض پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۸ این شاخص به ۱۷ درصد رسید. باید توجه داشت این رقم به صورت تصادفی و طبیعی روی نداده بلکه یک سیستم راهبردی در شورای انقلاب وجود داشت که براساس آن میزان نفت صادراتی ایران از ۴ میلیون بشکه در دوران پهلوی به ۸۰۰ هزار بشکه کاهش یافته بود، البته یکی از وعده‌های راهبردی رهبران انقلاب نیز همین بود.

مومنی تصریح کرد: نکته کلیدی آنکه در این شاخص در سال ۶۶ و ۶۷ شاخص رانت به زیر ۸ درصد کاهش یافته بود که میزان اتکا به رانت منابع طبیعی بی‌نظیر است.این شاخص از سال ۱۳۸۴ افزایش و به بالای ۳۲ درصد رسید. بنابراین اولین تصمیم پس از پیروزی انقلاب کاهش اتکا به رانت بود.

این اقتصاددان دیگر دستاورد آن دوران را شفافیت در نحوه تخصیص‌ دلارهای نفتی دانست و افزود: اگر در نحوه تخصیص منابع ارزی شفافیت وجود داشته باشد هزینه رانت‌جویی نیز کاهش می‌یابد و این بنابر  درخواست آقای موسوی از مرحوم هاشمی رفسنجانی رییس‌ مجلس وقت بود تا نحوه‌ی تخصص دلارهای نفتی توسط مجلس صورت بگیرد. معلوم است که اگر این تخصیص‌ از کانال ۱۵۰ نفر در صحن مجلس باشد شفاف‌تر از زمانی است که با یک مسئول چانه‌زنی‌ صورت بگیرد.

این استاد دانشگاه با انتقاد از اقدامات ضد تولیدی در کشور گفت: کشور ما از نظر بالا بودن نرخ بهره رتبه ۴ را دارد، وقتی نرخ بهره رسمی این باشد دیگر تکلیف نرخ بهره غیررسمی نیز مشخص است و در این صورت کسی به سمت تولید نمی‌رود. همچنین در حالی که بخش صنایع کارخانه‌ای سهم ۱۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی را دارد سهم آن از درآمدهای مالیاتی ۶۰ درصد است، یعنی چهار برابر وزن ایجاد ارزش، مالیات ستانده می‌شود. در مقابل بخش خدمات که سهم ۵۰ درصدی از تولید ناخالص داخلی را دارد سهم آن از مالیات ۱۳ درصد است که نشان دهنده ضدتولید بودن مناسبات است.

مشاور اقتصادی دولت دوران جنگ با اشاره به شاخص امید به زندگی در این دوران گفت: گزارش توسعه انسانی از شاخص امید به زندگی نشان می‌دهد از  سال ۱۳۳۹ تا ۱۳۵۷ این شاخص از ۴۹/۵ به ۵۱ سال رسیده بود اما در دوره ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ این شاخص با افزایش ۱۰ سال همراه بود و از ۵۱/۲ به ۶۱/۲ رسیده بود. در این دوران  تلاش‌های زیادی در راستای اشتغال شد برای نمونه در دوران جنگ، نزدیک به ۹۳ درصد از مشاغل با قراردادهای دایم بود در حالی که امروزه بیش از ۹۰ درصد از قراردادها موقت است و این زمینه‌ساز ناامنی برای کارگر و کارفرما است.

این اقتصاددان با اشاره به آشفتگی بازار ارز گفت: ریشه این آشفتگی در ندانم کاری نظام تصمیم‌گیری در مورد نرخ ارز است. چرا با وجود امکانات ارزی موجود که پنج برابر آن دوران و گرفتاری‌های دوران جنگ ۵ برابر وضع موجود بود‌، در دوران جنگ دچار بحران ارزی نشدیم؟ باید توجه کرد که تمام وصله-پینه‌ها و مجوزها در راستای زنده نگه داشتن شرایط موجود و اداره کشور در حالت بلاتکلیفی است.

وی ادامه داد: برخی‌ها ادعا دارند که در دوره جنگ نرخ ارز در بازار آزاد تا ۷ برابر  نرخ رسمی افزایش یافت. اگر نگاه صوری به آمار و ارقام داشته باشیم این ادعا درست است. اما چرا شرایط تا این اندازه متفاوت بود؟ چون در آن دوران سرنوشت رفاه و بالندگی تولید در گرو نرخ رسمی بود و تحولات بازار سیاه برای مردم و دولت چندان اهمیتی نداشت و سرنوشت همگان با نرخ رسمی تعیین می‌شد.

وی متذکر شد: شبیه‌سازی افزایش نرخ بازار سیاه در دوران جنگ با قطعنامه ۵۹۸ منحصرا مربوط اصابت به فعالیت سوداگری چند دلال در این بازار بود در حالی که در حال حاضر کوچکترین التهاب در بازار ارز کل جامعه را ملتهب می‌کند. متاسفانه هنوز دولت و سران قوا به این بلوغ فکری نرسیده‌اند که سرنوشت ارزی حیاتی کشور و سلامت مردم باید از گردونه طمع‌ورزی دلالان خارج شود وگرنه این وضعیت آشوب‌ناک ادامه خواهد داشت.

 

دیدگاه کاربران

عمران۳۰۵۵۰۰۵۱۰:۵۹:۲۳ ۱۴۰۲/۲/۳۱
آقای غنی نژاد به دهه طلایی ۶۰ گفتند که در انتها کار به جایی رسید که نزدیک نیمی از بودجه دولت کسری بودجه بوده است. اینکه اقتصاد جنگی بوده و شرایط خاص درست است اما بالاخره خروجی آن چیز مطلوبی نبوده است.
ناشناس۳۰۵۵۱۰۵۱۱:۳۶:۱۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
ناترازی بودجه و انرژی و ناترازی بانک ها در دهه 90 باعث شد تا شاخص های اقتصادی در 10 سال گذشته منفی شود.
ناشناس۳۰۵۵۱۹۷۱۲:۱۶:۰۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
اقتصاد دستوری همین است که آقای رئیسی می گوید که مثلا باید کتاب ارزان شود باید فلان شود باید... خوب این یعنی چی این باید اصلا چه مبنایی دارد محیط باید جوری مدیریت شود که این اتفاق بیفتد نه با دستور مشکل ما هم فهم این موضوع است که چگونه میتوان از مزیتهای اقتصادی بازار آزاد استفاده کرد چه زمانی باید دولت مداخله کند .
کیان۳۰۵۷۱۱۹۱۰:۳۳:۲۵ ۱۴۰۲/۳/۱
اقتصاد نئولیبرالیستی باعث هرج و مرج، فساد، تباهی، و دلاریزه شدن اقتصاد ایران شده است باعث شده بجای شرکت های نفتی انگلیسی شرکت های فولاد و پتروشیمی و پالایشگاهی با درآمدهای نفتی کلان که همه مال مردم ایران هستند برای خود و سهامداران شاخص(سهامداران عدالت فقط 5درصد هستند) درآمد دلاری کسب کنند و بجای اینکه این دلارها در سفره مردم باشد در جیب این آقایان قرار بگیرد و دولت حتی نمی تواند به اینها بگوید بالای چشمتان ابرو هست این ها تمام امکانات خود را بسیج کرده اند تا از همه چیز فرار کنند آزادی فقط شعار آنهاست در فضای غبار آلود زن زندگی اینها دلار را گران می کنند در فضای آلوده باعث هرج و مرج شده و مانع کریدور شرق و غرب می شوند و ... ..
ناشناس۳۰۵۵۳۸۲۱۳:۱۱:۱۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
سال 1360 ، آغاز شیب نزولی اقتصاد ایران بود.
ناشناس۳۰۵۵۳۹۱۱۳:۱۵:۱۶ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در سالهای دهه 60، فساد و رانتخواری نسبت به الآن خیلی کمتر بود.
ناشناس۳۰۵۵۴۰۹۱۳:۲۰:۲۵ ۱۴۰۲/۲/۳۱
جمعیت ایران هم اکنون دو برابر جمعیت سالهای دهه 60 است. آیا نسبت به دهه60 ، تولید ناخالص ملی، امکانات رفاهی، درآمد ارزی.... هم دو برابر شده است؟
ناشناس۳۰۵۶۵۲۴۲۳:۵۷:۵۹ ۱۴۰۲/۲/۳۱
تولید ناخالص، رفاه و درآمد ارزی اکنون اصلا قابل قیاس با دهه ۶۰ نیست. در تمام این سطوح وضعیت در حال حاضر به مراتب بهتر است. تفکر اقتصادی دهه ۶۰ کاملا شکست خورده است. آنچه امروز باعث شده عده تصور کنند که وضعیت دهه ۶۰ خوب بوده به این علت است که توزیع درآمد در حال حاضر نامناسب است. در دهه ۶۰ جامعه با فقر عمومی مواجه بود.
ناشناس۳۰۵۵۴۸۷۱۳:۴۰:۴۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
رفسنجانی به قدری مجذوب تفکر سرمایه داری بود که به راحتی ابراز میداشت ؛ اگر حتی عده‌ای زیر چرخ‌های توسعه لِه شوند اشکالی ندارد.البته انصافاً شیخ حسن فریدون و اسحاق جهانگیری و نهاوندیان و زنگنه و یارانشان رکورد اجرای این تفکر را شکستند
ناشناس۳۰۵۶۱۲۷۱۹:۲۴:۳۲ ۱۴۰۲/۲/۳۱
هاشمی تاجرزاده بود و علاقه ای به لیبرالیسم نداشت بلکه مثل اهل بازار منفعت طلب بود و نوعی فئودالیسم را اجرا می کرد بنظرم
ناشناس۳۰۵۶۲۴۰۲۰:۳۸:۲۴ ۱۴۰۲/۲/۳۱
افزایش شدید فاصله طبقاتی و تورم و فقر و بیکاری و تجمل گرایی نشانه های اجرای سیاست اقتصاد نئولیبرالی در دولت هاشمی بود.
ناشناس۳۰۵۶۵۳۲۰۰:۰۳:۴۱ ۱۴۰۲/۳/۱
فریدون علاوه بر رکوردداری در آوارسازی رکورددار آمارسازی هم هست سوخت مورد نیاز کارخانه‌ی آمارسازی ، ایجاد یأس و ناامیدی و توهم و افترا و تحقیر و توهین است که به وفور در چنته دارند
ناشناس۳۰۵۵۱۱۲۱۱:۳۹:۴۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
دهه شصت اصلا دهه طلائی نبوده فرار کارآفرینها مصادره کارخونه ها اقتصاد دستوری که فقط باعث شده هم فکران و دوستان فربه شوند آیا چنانچه خود آقای علیزاده اشاره کردند حمایتهایی که همون کشور انگلستان از محرومان انجام می دهند در دهه شصت در ایران انجام می شد آقای علیزاده در وسط برنامه ای که در مورد تعریف اقتصاد لیبرال بود به آقای غنی نژاد میگن شما ضد مصدق هستید شما طرفدار شاه بودین اینها یعنی چی چه ربطی به موضوع برنامه داشت این همان موضع شعارگونه و تخریب شخصیت هست در حالی که قرار بود در مورد اقتصاد لیبرالیزمی صحبت بشه و مشکل اساسی کشور ما هم اینه که توانایی گفتگو نداریم از شبکه چهار ممنونم که بالاخره جرات به خرج داد و اجازه داد که صداها شنیده شود امیدوارم این روند ادامه پیدا کنه تا یاد بگیریم چگونه با هم گفتگو کنیم به امید ایرانی آباد
ناشناس۳۰۵۷۸۵۱۱۷:۱۴:۵۶ ۱۴۰۲/۳/۱
منظورش از ضد مصدق بودن از نظر نوع تفکر هست یعنی نوع تفکری که مبلغش هستی ضد سیاستهای ملی گرایانه مصدق و منافع ملی هست
ناشناس۳۰۵۵۱۲۱۱۱:۴۲:۱۵ ۱۴۰۲/۲/۳۱
آنچه عیان است چه حاجت به بیان است همین مالیات رو نگاه کنید دولت الان چند سال است که بر اثر تحریمها نمی تواند نفت بفروشد از طرفی پول ندارد که دستگاه عریض و طویل خودش را اداره کند پس تازه یادش افتاده که چه جور مالیاتهایی می توانیم بگیریم و شروع کرده به مالیات گرفتن زمانی که می توانست راحت نفت بفروشد اصلا به فکر این چیزها نبود اینجاست که نشون میده که دولت از نظر اقتصادی بسیار ضعیف عمل کرده و همچنان از مدیران ناتوان استفاده می کند و متاسفانه یک برنامه طولانی مدت برای اصلاح شرایط اقتصادی موجود وجود ندارد
ناشناس۳۰۵۵۱۵۴۱۱:۵۷:۲۲ ۱۴۰۲/۲/۳۱
دهه شصت دوران شامپو تخم مرغی دو کانال تلویزیونی خاموشیهای برق نداشتن حق انتخاب برای خرید .کجاش طلائی بود والله ما هر چی یادمون میاد کوپن و صفهای مختلف بود مدارسی که تو کلاسهای از جمعیت زیاد له می شدیم این کجاش مطلوب بود این کشور متاسفانه به دلیل استفاده نکردن از مدیران متخصص فرصت درآمدهای ارزی در دهه 70 رو از دست داد .
ناشناس۳۰۵۵۴۱۵۱۳:۲۱:۱۲ ۱۴۰۲/۲/۳۱
ولی چون مردم با هم مهربان بودند، زندگی زیبا بود!
ناشناس۳۰۵۶۱۱۶۱۹:۱۳:۰۶ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در دهه شصت با وجود مخارج زیاد جنگ و تحریم های بین المللی قیمت کالاها ۸ سال ثابت ماند این یعنی مدیریت طلایی که ۸ سال گرانی نباشد در حالی که این روزها با عمل به نسخه های نئولیبرالی آزادسازی قیمتها و حذف ارز ترجیحی قیمت اکثر کالاها سرسام آور بالا رفته است و گرانی دیگر سالانه و ماهانه نه بلکه روزانه شده است
ناشناس۳۰۵۶۴۸۸۲۳:۳۳:۴۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
اون دهه دهه جنگ بود جنگ هم بودجه کل مملکت رو می بلعه بعد اتمام جنگ نیازی به بازنگری تو سیاستهای اقتصادی نبود
ناشناس۳۰۵۵۰۱۱۱۱:۰۱:۰۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
دهه شصت، دهه جنگ بود. خسارات جنگ هنوز ترمیم و برطرف نشده است.
ناشناس۳۰۵۵۰۳۱۱۱:۰۹:۴۹ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در سالهای دهه 60، اکثر کارخانه ها مصادره شدند. کارآفرینان بزرگ یا خانه نشین شدند یا به خارج فرار کردند. سالهای 1360، مردم اقتصاد کوپونی را تجربه کردند. تحریم های آمریکا نیز استارت خورد. تمام اقتصاد کشور در خدمت جنگ درآمده بود.
ناشناس۳۰۵۵۱۵۷۱۱:۵۸:۵۸ ۱۴۰۲/۲/۳۱
مصادره ای چی؟ مصادره یا به خاطر فراری شدن صاحبان آن یا به خاطر وابسته به سران پهلوی بود وگرنه خیلی ها مشکلی نداشتند و به کارشان ادامه دادن
ناشناس۳۰۵۵۳۷۳۱۳:۰۹:۱۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
الان مالکین صنایع لوازم خانگی صنایع کفش صنایع خودرو صنایع محصولات بهداشتی و دیگران که خیلی از آنها برند بسیار معتبر و نمونه منطقه بودند کجا هستند کم شاهد نبودیم که چطور صنایع مصادره شده تحت تملک دولت به اسم خصوصی سازی فروخته شدند.
ناشناس۳۰۵۵۴۳۸۱۳:۲۸:۴۲ ۱۴۰۲/۲/۳۱
تمامی آن کارخانه ها در زمان خودشان سود آور و هم رده با رقیبان جهانیشان بودند، مصادره شدند
ناشناس۳۰۵۵۲۱۹۱۲:۲۲:۴۲ ۱۴۰۲/۲/۳۱
مصادره کارخانه ها بدین دلیل بود که آنها وثیقه وام گذاشتند و پول وام را به خارج منتقل کردند .
ناشناس۳۰۵۶۵۶۷۰۰:۳۰:۳۱ ۱۴۰۲/۳/۱
با توجه به ارزش آن داراییها این ساده‌ترین دلیل و آدرس غلط دادن است.
ناشناس۳۰۵۵۰۳۲۱۱:۱۰:۲۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در نظام های جهان سومی هرگاه درآمدهای خدادادی مثل نفت و انرژی های فسیلی و معادن درآمد کشور را بالا می برند فساد گسترده می شود. و زمانی سیستم سالم است که درآمدی نباشد.
ناشناس۳۰۵۵۰۴۴۱۱:۱۴:۰۹ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در دهه نود همه ی شاخص های اقتصادی منفی بود در دهه شصت با وجود جنگ تورم و مشکلات اقتصادی نداشتیم اما در سالهای 72 تا 76 رکورد جهش ارز شکسته شد.
ناشناس۳۰۵۵۰۴۸۱۱:۱۶:۵۸ ۱۴۰۲/۲/۳۱
یکی از مشکلات ما در ایران تعارض منافع است تعارض منافع مانع از آن میشود که منافع ملی در نظر گرفته شود. در این نگاشته الان در گفته های آقای مومنی و همچنین گفته های دیشب آقای غنی نژاد در خصوص رانت خواری صحبت شده و رانتخواری مذموم شمرده شده در حالی که مومنی بیشتر مدافع اقتصاد دولتی است اما غنی نژاد مدافع اقتصاد آزاد یا لیبرالی حال شنونده باید عاقل باشد که اقتصاد دولتی بیشتر زمینه ساز رانتخواریست یا اقتصاد آزاد. در بیانات آقای مومنی ادعای شفافیت هزینه کرد درآمدهای نفتی از طریق نمایندگان مجلس در دهه ۶۰ مطرح شده و در اقتصاد آزاد هم شفافیت اقتصادی یکی از ارکان برشمرده میشود حالا باید شنونده توان تجزیه و تحلیل داشته باشد که اقتصاد دولتی که آقای مومنی نماینده آن در این مطلب است بیشتر به شفافیت اقتصادی پایبند است یا اقتصاد آزاد. محدود کردن بازه زمانی به دهه شصت و غیر آن هم در حقیقت یک مبحث انحرافی برای جهت دهی به ذهن مخاطب است.
Abdi۳۰۵۵۰۶۲۱۱:۲۰:۴۰ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در جامعه ای که مردم هر روز از ابتدایی ترین نیازهای زندگی محروم میشوند صحبت از دوران طلایی میزنید !
ناشناس۳۰۵۵۵۲۵۱۳:۴۹:۲۰ ۱۴۰۲/۲/۳۱
هنوز کشور تاوان برخی تصمیمات دهه شصت را می دهد که شاید تنها برای آن زمان مفید بود. مانند حفر بی رویه چاه تصمیمات دهه شصت بر مدار توسعه پایدار نبود.
ناشناس۳۰۵۵۰۶۹۱۱:۲۲:۳۵ ۱۴۰۲/۲/۳۱
آقای علیزاده نگفت لیبرالیسم یعنی چی بالاخره با اینکه موضوع برنامه لیبرالیسم اقتصادی بود از طرفی آقای علیزاده بدون آنکه متوجه باشد انچنان از سیاستهای حمایتی غرب برای افراد محروم صحیت کرد که به نوبه خودش خیلی جالب بود
ناشناس۳۰۵۵۰۹۱۱۱:۳۰:۵۳ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در دهه 60 دهه سرکوب اقتصادی به همراه بودن رانت و در دهه 70 دهه آزادی دلالی و رانت
ناشناس۳۰۵۵۱۰۳۱۱:۳۴:۴۹ ۱۴۰۲/۲/۳۱
برنامه خیلی خوبی بود که از شبکه چهار پخش شد به نظرم لازمه که این برنامه ها بیشتر اجرا بشه تا روشنگری لازم صورت بگیره و خود مردم تصمیم بیگیرن برخلاف نظر این مقاله دهه شصت رو ما یادمون هست و اونو تجربه کردیم زمانی که حق انتخاب برای خرید محدود بود زمان صفهای طولانی و کوپنهای ارزاق اگر آقای مومنی معتقدن دهه شصت دوران طلایی بوده بیخود نیست که وضعیت اقتصاد ما امروز شتر گاو پلنگ شده که مشخص نیست این اقتصاد آزاده اقتصاد کمونیستی هست یا ... یعنی تکلیف مشخص نیست البته شاید به تعبیر آقای غنی نژاد این اقتصاد سرمایه داری رفاقتی باشه یعنی امکانات در دست دوستان و آشنایان قرار داده میشه مشکل حضور پررنگ دولت در تمام ارکان اقتصادی این کشوره همین الان اگر دقت کرده باشین مدتهاست میخوان درگاه ملی مجوزها رو راه بندازن ولی توانایش رو ندارند این اقتصاد دستوری که به امضاء های طلائی معتاد شده به این راحتی درمان نمیشه
ناشناس۳۰۵۵۱۲۷۱۱:۴۴:۰۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در مباحث تخصصی باید منافع جمعی را در نظر گرفت و از دعواهای سیاسی دوری کرد. نه اقتصاد لیبرال بی نقص است و نه اقتصاد دولتی. هر کدام مزایا و معایبی دارد بسته به فرهنگ اجتماعی و اقتصادی جامعه ایران میتوان از مزایای هر دو استفاده و معایب آنها را تا حد ممکن کنترل کرد. مزایای اقتصاد آزاد بالا بردن بهره وری، کیفیت، رقابت پذیری و مشارکت مردمیست و مهمترین معایب آن تشکیل کانونهای ثروت که در قبال عملکردشان پاسخگو نیستند و فاصله طبقاتی شدید است. مزیتهای اقتصاد دولتی امکان بیشتر برای کنترل فاصله طبقاتی و استقرار عدالت است البته به شرطی که شفافیت اقتصادی وجود داشته باشد و جلوی رانتخواری گرفته شود همچنین کاهش بهره وری، کاهش نرخ رشد اقتصادی و وجود بسترهای گسترده تر رانت از معایب آن است. هر چه هست ما باید سریعتر به یک جمع بندی در خصوص مدل اقتصادی کشور دست یابیم چرا که بلاتکلیفی و تعلیق بین تئوریهای اقتصادی مختلف بدترین حالت ممکن است که ما متاسفانه در این مرحله قرار داریم و بهتر است هر چه سریعتر از آن عبور کنیم.
ناشناس۳۰۵۵۱۳۶۱۱:۴۸:۳۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
نه مردم، مردم دهه 60 هستند و نه دولتمردان!
ناشناس۳۰۵۵۱۵۵۱۱:۵۸:۱۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
دهه طلايي ٦٠! طلايي براي كي؟
ناشناس۳۰۵۵۲۰۶۱۲:۱۸:۳۴ ۱۴۰۲/۲/۳۱
بر خلاف نظر مومنی دهه شصت به هیچ عنوان دهه طلایی نبود اتفاقا صحبت غنی نژاد که پایه برخی مفاسد اقتصادی در دهه ۶۰ گذاشته شد کاملا درسته.
ناشناس۳۰۵۵۳۰۴۱۲:۴۹:۴۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
اقاي عليزاده تو كشور در انگلستان زندگي ميكنن . چرا در ايران به كار و فعاليت اقتصادي مشغول نيست .
ناشناس۳۰۵۵۳۱۳۱۲:۵۳:۲۳ ۱۴۰۲/۲/۳۱
دوران کوپنی برای تمام مایحتاج اسمش دوران طلایی است کوپن گوشت و قند و شکر و یخچال و ابگرمکن و ووو گویا پس از 40 سال هم دوباره تصمیم بر برگشتن به همان دوران طلایی است .
ناشناس۳۰۵۵۳۲۵۱۲:۵۵:۵۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
همه دوران ها طلایی است. بستگی داره شما کدوم سمتش باشید
ناشناس۳۰۵۵۵۸۵۱۴:۰۸:۵۴ ۱۴۰۲/۲/۳۱
کدام دوران طلایی؟ منظورتون جنس کوپنی و آرزو به دل بودن کودکان هست؟
ناشناس۳۰۵۵۶۰۲۱۴:۱۸:۰۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
خوب دهه شصت هم که‌مدیریت کشور با اصلاح طلبان فعلی بوده که شما همه جوره به اونها میتازید!
ناشناس۳۰۵۵۶۲۳۱۴:۲۹:۰۵ ۱۴۰۲/۲/۳۱
ببخشید ما هم این برنامه رادیدیم و عقل اندکی هم داریم .
مانی۳۰۵۵۶۴۱۱۴:۳۵:۳۰ ۱۴۰۲/۲/۳۱
مطالب و اظهارات اقای علیزاده بسیار شعاری بود.البته خودش هم اذعان داشت که شناخت زیادی از اقتصاد ندارد.ولی اقای غنی نژاد با همان نجابت و وقاری که از ایشان انتظار داریم مشت خالی اقای علیزاده را باز کرد.
سلیمی۳۰۵۵۶۴۳۱۴:۳۵:۵۸ ۱۴۰۲/۲/۳۱
نسل جوان امکان ندارد دهه 60 را تصور هم بکند. با حقوق یک سال نمی توانستی یک تلویزیون 21 بخری. داشتن تلفن ثابت آرزوی بسیاری از خانوارها بود. اگر حقوق 10 سالت را پس انداز می کردی شاید یک ژیان داغون می توانستی بخری.
ناشناس۳۰۵۵۶۷۶۱۴:۴۸:۴۸ ۱۴۰۲/۲/۳۱
اقتصاد ایران از قبل انقلاب تا کنون با مشکلات بسیاری روبرو بوده و لطمات جبران ناپذیری به اقشار متوسط و پایین جامعه زده است این پروسه بدیل رفتارهای پوپولیستی تماما به یک نتیجه منجر گردیده است بحران اقتصادی در کشور ما متاسفانه تولید هر روز پیکر نحیفی پیدا کرده و حتی سنگ اندازی ها در جلوی پای فعالان اقتصادی منجر به تعطیلی بنگاهها گشته است از این رو توان تولید و صادرات غیر نفتی بشدت پایین مانده و همین امر در تازهای مالی گمرک منعکس گردیده در طی لوپ های اقتصادی در کشور ابتدا پرداخت سودهای کاذب به سپرده ها بیش از سود تسهیلات بوده اختلاس ها نیز مشکلات عدیده برای بانک ها ایجاد کرده ودر کنار این دولت با تزریق بیش از اندازه منابع ارزی بشکل کاذب سعی کرده قیمت ارز را پایین بیاورد بعد از طی چند سال بانک ها به ورطه ورشکستگی نزدیک شده چاپ پول بدون پشتوانه و افزایش نقدینگی سر به فلک گذاشته و فنر دلار جمع میگردد و صرفا دولت و بانک برای بی ارزش کردن پول اقدام به ایجاد تورم و افزایش نرخ دلار میکند
ناشناس۳۰۵۵۸۰۲۱۵:۳۸:۵۲ ۱۴۰۲/۲/۳۱
مناظره‌ی دیشب، که از بهترین‌ها بود!، نشان داد چقدر ظرفیت گفتگوی تخصصی و تبیین و ارزیابی سیاستها و عملکردها ضعف وجود دارد. بد‌اخلاقیهای فراوان و مغالطه و مخلوط کردن بحثها واقعا تاسف بار بود و ضعف بیان آ.غنی‌نژاد و شاخه به شاخه جریانهای آ.علیزاده و تهمتها خیلی بد بود. بدون ارائه‌ی تعریف و شاخص ارزیابی و بدون توجه به تفاوت ارزش و روایی یک نظریه با اجرای بد آن حرفهای کم یا بی‌فایده‌ای مطرح شد. کاش گروه اقتصادی الف با کمک مشاورین متخصص به تحلیل و نقد و ارائه‌پیشنهادات در مورد مناظره اقدام کند.
ناشناس۳۰۵۶۰۷۱۱۸:۳۶:۴۰ ۱۴۰۲/۲/۳۱
دکتر غنی نژاد ضعف بیان نداشت. با شجاعت و متانت حرف زد و با بزرگ منشی و خونسردی از توهین های آقای علیزاده عبور کردند.
ناشناس۳۰۵۶۲۳۶۲۰:۳۷:۰۰ ۱۴۰۲/۲/۳۱
این بحثها به درد هر کسی نمیخورد باید آدمهای اهل مطالعه و بی طرف به آن گوش بدهند.
ناشناس۳۰۵۵۸۹۸۱۶:۳۰:۲۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
برنده مناظره بدون شک آقای غتی نژاد بود
ناشناس۳۰۵۶۰۱۲۱۷:۴۹:۴۸ ۱۴۰۲/۲/۳۱
برنده وبازنده برای مردم مطرح نیست یافتن راهکارهای عملی وبرون رفت از بحرانهای اقتصادی مهم است تا مردم برنده باشند مسلما آقای غنی نژاد و علیزاده جزو اقشار ضعیف اقتصادی نیستندواگر واقعا بخواهند برای کشورشان مفید باشند بهتر است که از دیدگاه های خودشان مثل یک امر مقدس خدشه ناپذیر دفاع نکنندومنصفانه به نقد یکدیگر بپردازند
علیرضا۳۰۵۶۰۷۵۱۸:۳۹:۱۸ ۱۴۰۲/۲/۳۱
فرمایش دکتر غنی نژاد کاملا درست بود .پایه اقتصاد دولتی ،فساد و رانتهای عجیب ،در همان دهه گذاشته شد.اقتصاد کوپنی و مافوق دولتی دهه شصت ،پایه اقتصاد خصولتی امروز شد
ناشناس۳۰۵۶۱۳۶۱۹:۲۹:۴۱ ۱۴۰۲/۲/۳۱
نسخه های اقتصادی نئولیبرال مثل آزادسازی قیمتها و گران کردن در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی جواب نداده و نخواهد داد حتی در آمریکا هم جواب نداده است به طوری که سیاستهای لیبرالی و کاهش دخالت دولت در اقتصاد در آمریکا باعث بحران اقتصادی سال ۱۹۳۰ شد و اقتصاددان برجسته به نام کینز آمد و اقتصاد کینزی را بنا نهاد که بر افزایش دخالت دولت در اقتصاد در مواقع بحرانی تاکید داشت و از سال ۱۹۳۰ دولتمردان آمریکایی به سمت افزایش دخالت دولت در اقتصاد و ملی کردن و حمایت از صنایع خود پرداختند و بعد از ۵۰ سال حمایت کامل از صنایع داخلی وقتی که دریافتند که صنعت آمریکا قوی شده است و صنایع دیگر کشورها توان رقابت با آنها را ندارند دوباره سیاست آزادسازی اقتصاد و آزاد بودن تجارت بین المللی و حذف تعرفه های گمرکی را در دستور کار قرار دادند چون در آزادسازی اقتصاد آنکه قوی تر هست پیروز خواهد بود متاسفانه ما در ایران هنوز در اوایل دوران صنعتی شدن هستیم و مثل سالهای اوایل ۱۹۳۰ در آمریکا دولتمردان کشورمان حمایت هوشمند از صنایع داخلی را در دستور کار قرار دهند و بعد از آنکه صنعت کشور قوی شد و توان رقابت با صنایع کشورهای پیشرفته را داشت آنموقع حرف از آزادی اقتصاد بزنند هنوز آزادسازی اقتصاد برای کشور ما زود است چون اقتصاد و صنعت ما اقتصاد قوی و رقابتی و شفاف نشده است
ناشناس۳۰۵۶۲۵۲۲۰:۴۷:۴۸ ۱۴۰۲/۲/۳۱
با کدوم پول دولت حمایت کنه از صنایع؟ حمایت کنه از ضعفا؟ ... ۵۰ سال اینجا هم حمایت شد از جیب همه ملت. نتیجه چه شد؟ چند متر جلو رفتیم؟
کیان۳۰۵۷۲۶۰۱۲:۰۲:۵۰ ۱۴۰۲/۳/۱
ببنید سال 1401 سالی بود که که تراز درآمد ایران مثبت بود یعنی حدود 50 میلیارد دلار مثبت بود حالا این پول کجاست؟ آیا دست دولته؟ دست کیه؟ با این پول مردم ایران باید ثروتمند تر شدنه باشن ولی چرا عملا فقیر شدن؟ این پول دست دولن نیست پس دست کیه؟ دست سهامداران اصلی فولاد و پتروشیمی و مس هست اینها کین؟ چرا دولت زورش به اینها نمیرسه؟ اینها چطور در بازار ارز دخالت میکنن و نرخ ارز رو بالا و بالاتر می برن؟ آقای غنی نژاد طرفدار این تفکر هست که دولت حق دخالت نداره! یعنی حق نداره جلوی اشتهای فولاد و مس و پتروشیمی رو بگیره! روی بسته بیسکویت قیمت میخوره انوقت دولت حق نداره جلوی فولاد بایسته1 یعنی چی؟ چطور میشه فولاد در ایران 500 درصد سود داشته باشه چطور میشه فولادی که در ایران تولید میشه با نرخ دلار عرضه بشه؟تازه باید بره در بورس کالا و دوباره افزایش قیمت بخوره و بیاد تازه دست دلال چه خبره توی این کشور؟ آقای علیزاده جای خوبی دست گذاشته حتی سخنان رهبری هم چند هفته پیش همین بود نئولیبرالیسم عامل بدبختی این کشوره
ناشناس۳۰۵۶۲۶۲۲۰:۵۲:۳۶ ۱۴۰۲/۲/۳۱
گرچه به وضوح صحبتهای آقای غنی نژاد قویتر و مستدل تر و منسجم تر بود اما دو چیز در مناظره از هر دوطرف گفته نشد. تاثیر عوامل سیاسی و غیر اقتصادی که منجر به تحریم شد و با حمایت یا بی حمایت دولت راه رقابت با بیرون مرزها و توسعه را بسته، و دوم نحوه تامین بودجه دولتی که روز به روز درامدش کم میشود.
ناشناس۳۰۵۶۳۴۵۲۱:۵۴:۰۶ ۱۴۰۲/۲/۳۱
در جائی که آقای علیزاده از درآمد کم مالیاتی دولت صحبت کرد بهترین جواب را آقای غنی نژاد گفت که نفت متعلق به مردم و فروش و دریافت درآمد آن توسط دولت بدترین درآمد مالیاتی است که متاسفانه این درآمد به جای رفاه مردم و پیشرفت کشور در جاهای دیگر به چاه ویل واریز میشود. در هر صورت اقتصاد دستوری امتحان خود را پس داده است که به روشنی معلوم و باعث فقر بیشتر در جامعه شده است . اقتصاد آزاد و رقابتی باعث تعدیل قیمتها در بازار شده و خود به خود ارائه دهنده مجبور به ارائه بهتر با قیمت کمتر خواهد شد ولی متاسفانه در کشور ما اقتصاد توسری خور سیاست شده که دود آن در چشم مردم کم درآمدتر بیشتر اشک آنها را درآورده است .
حسام۳۰۵۶۳۶۲۲۲:۰۸:۳۵ ۱۴۰۲/۲/۳۱
... اما از آنجا که به اذعان خودش و به اقتفاء آبای این نحله سیاسی اجتماعی ( یعنی لیبرالیسم و نئو لیبرالیسم)... یعنی نمیشد دوستان نویسنده(برای تظاهر به فهمیده بودن) بجای این همه کلمه نافهم برای عموم، از کلمات ساده تری استفاده میکردن؟؟
علی۳۰۵۶۴۰۶۲۲:۳۵:۱۷ ۱۴۰۲/۲/۳۱
نه طلایی نبود ، پدر من مهندس شاغلی بود ولی شلوار من مثل اکثر بچه ها وصله داشت و‌صله رایج بود داشتن توپ فوتبال چهل تیکه و‌کفش ورزشی برایم آرزو بود و‌اتومبیل ما همیشه خراب بود ، من هیچ طلایی ندیدم
محدی۳۰۵۶۸۱۱۰۷:۳۹:۲۱ ۱۴۰۲/۳/۱
صحبت از دهه طلایی ۶۰ خنده دار است
علی۳۰۵۶۸۲۰۰۷:۴۵:۴۱ ۱۴۰۲/۳/۱
نمیدونم این بنده خدا فکر میکنه همه کسایی که دهه 60 درک کردن مرده ان بذار من بگم طلایی بود به والله حالتون خوب نیست نصف عمرمون تو صف گذشت به والله یکسال تخم مرغ وجود نداشت طرف شب تو صف مرغ میخوابید
ناشناس۳۰۵۷۱۳۲۱۰:۴۰:۰۱ ۱۴۰۲/۳/۱
دهه شصت دوران استثنایی بود که هیچ فقط دوباره تکرار نخواهد شد زیرا نظام نوپایی شکل گرفته بود که پشتوانه عظیم اکثریت ملت را داشت و در عین حال که دوران جنگ بود و حوادث بعد از انقلاب و درگیریهای متعدد بین ضد انقلاب و مخصوصا تحرکات گروههای مسلح و ترور تعداد زیادی از مسئولین کشور اما امید در جامعه موج میزد و با قاطعیت میتوان گفت که حکومت دارای بالاترین سرمایه اجتماعی را در طول تاریخ کشورا را دارا بود در ضمن در سرمایه دارترین کشورها هم در دوران جنگ بالاخره حکومت در اقتصاد دخالت میکند و مسائلی مثل سهمیه بندی و توزیع ارزاق اتفاق میافتد
ناشناس۳۰۵۸۱۳۶۲۰:۳۷:۲۹ ۱۴۰۲/۳/۱
دهه شصت از یک نظر طلایی بود: نظر حاکمیت با نظر همه مردم یکی بود.(حالا به هر دلیل).
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  2. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  3. نکنید آقایان، نکنید!

  4. یک ادعا درباره نقش زنگنه در ناترازی انرژی/ برسد به دست خانم سخنگوی دولت/ مذاکره می‌ کنیم اما با عزت

  5. کنایه سنگین ربیعی به مخالفان رفع فیلترینگ

  6. نیامده، جنجال را شروع کرد!

  7. مرزبانی در سرمای زیر صفر درجه

  8. واتساپ و گوگل‌پلی رفع فیلتر شد

  9. اسامی مسؤلان ارشد محکوم شده دولت حسن روحانی اعلام شد

  10. وزیر ارتباطات: گام اول رفع محدودیت از اینترنت برداشته شد

  11. سکوت مسئولان نسبت به هنجارشکنی در دانشگاه علامه نشانه رضایت است؟!

  12. فرآیند تبدیل جولانی به احمد شرعِ کراواتی

  13. زمان پخش «گاندو۳» مشخص شد

  14. بوي كباب در مشام سيا!

  15. رژیم صهیونیستی مسئولیت ترور هنیه در تهران را بر عهده گرفت

  16. پزشکیان: تمام دعواها بر سر منیّت‌هاست/ بر سر مسائل بیهوده دعوا نکنیم

  17. حکم اعدام برای کفتار کثیف

  18. هماهنگی خوب امروز دولت و مجلس برای ایجاد ثبات نسبی در بازار ارز

  19. پزشکیان: اگر مردم را همراه خودمان کنیم، هیچ قدرتی نمی‌تواند ما را زمین‌گیر کند

  20. رفع فیلتر گوگل‌پلی و واتساپ حاصل همراهی اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی فضای مجازی بود

  21. درخواست مضحک وزیر خارجه صهیونیست‌ها از شورای امنیت سازمان ملل

پربحث‌های هفته

  1. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  2. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  7. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  8. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  9. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  10. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  11. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  12. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  13. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  14. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  15. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  16. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  17. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  18. نکنید آقایان، نکنید!

  19. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  20. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  21. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  22. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  23. امان از این یاغی!..

  24. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  25. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

آخرین عناوین