کیسه‌دوزی جدید خودروباز‌ها با فروش قسطی

  4020912047 ۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

با توجه به اینکه خودروسازان با تأخیر چندماهه به تعهدات‌شان عمل و اخیراً نیز در دقیقه ۹۰ به دلایل مختلف مشتری را مجبور به تغییر خودروی انتخابی می‌کنند، چگونه می‌شود انتظار داشت در فروش قسطی حق خریداران تضییع نشود؟

کیسه‌دوزی جدید خودروباز‌ها با فروش قسطی

روزنامه جوان نوشت: فروش قسطی خودرو موضوعی بود که هفته گذشته وزارت صمت رسانه‌ای کرد. در شرایطی که خودروبازان (نامی که وزیر صمت بر خودروساز‌ها گذاشت) تا سال ۱۴۰۴ خودرو پیش‌فروش کرده‌اند، از وزارت صمت خبر می‌رسد فروش قسطی خودرو در ماه‌های آتی کلید می‌خورد. با توجه به اینکه خودروسازان با تأخیر چندماهه به تعهدات‌شان عمل و اخیراً نیز در دقیقه ۹۰ به دلایل مختلف مشتری را مجبور به تغییر خودروی انتخابی می‌کنند، چگونه می‌شود انتظار داشت در فروش قسطی حق خریداران تضییع نشود. به نظر می‌رسد در اوضاع کسادی بازار و انصراف برخی ثبت‌نام‌کنندگان از دریافت خودرو، فروش اقساطی ترفند جدیدی برای جذب نقدینگی است

فروش اقساطی خودرو در اوایل دهه ۹۰، زمانی که تولید بیش از تقاضای بازار بود به شدت رونق داشت و موعد تحویل خودرو‌ها نیز ۱۰ تا ۲۰ روز کاری بود. در آن زمان سالی دو تا سه بار به ویژه در ایام دهه فجر فروش قسطی انجام می‌گرفت، زیرا تعهدات خودروسازان به‌روز بود و از سامانه یکپارچه و قرعه‌کشی خبری نبود، اما اکنون که چند سالی است عرضه کاهش یافته و متقاضیان خودرو باید بیش از یک سال در صف انتظار تحویل قرار گیرند، ترفند فروش اقساطی بیشتر به طنز و شوخی شبیه است تا واقعیت.

با جدی‌شدن محدودیت‌های اعمالی غرب در اواسط دهه ۹۰ و خروج شرکای خارجی خودروسازان از ایران، تولید خودرو با چالش‌هایی روبه‌رو شد. علاوه بر افزایش قیمت تمام‌شده خودرو، قیمت نهایی نیز بالا رفته و تولید نیز افت چشمگیری داشت. از سال‌های ۹۳ تا ۹۹ قیمت‌ها کمتر از ۱۰۰ میلیون بود، اما از سال ۹۹ به بعد، همزمان با افزایش نرخ دلار قیمت‌ها به شدت بالا رفت تا اینکه در سال ۱۴۰۲ با همکاری شورای رقابت قیمت کارخانه‌ای خودرو‌ها به قیمت بازار نزدیک شد.

خودروسازان در دو سال گذشته با پیش‌فروش محصولاتی که هنوز در خط تولید قرار نگرفته‌اند، توانسته‌اند نقدینگی خوبی جذب و زیان میلیاردی‌شان را با پول مردم اندکی جبران کنند، به طوری که در حال حاضر خودرو‌ها با چند ماه تأخیر به مشتریان تحویل داده می‌شود و در برخی مواقع نیز در دقیقه ۹۰ به مشتریان اعلام می‌شود که باید خودروی دیگری را جایگزین کنند، در غیر این صورت پول‌شان عودت داده می‌شود، به عنوان مثال اخیراً ایران‌خودرو برخی مشتریان را مجبور می‌کند با پرداخت هزینه‌ای بالاتر خودرو‌های ارتقایافته را خریداری کنند و در غیر این صورت پول آن‌ها را برمی‌گرداند، به طوری که در حال حاضر مشتریان پژو ۲۰۷ دستی امکان تحویل خودرو‌های خود را ندارند و ایران‌خودرو می‌گوید باید پژو ۲۰۷ جدید را خریداری کنید که در این شرایط خریدار باید ۱۵۰‌میلیون تومان پول بیشتری را به شرکت واریز کند. علاوه بر این تبدیل اجباری تارا دستی ساده به تارا v۱ پلاس هم باعث نارضایتی مردم شده و تاکنون هیچ مرجعی از جمله سازمان حمایت پاسخی به این موضوع نداده است.

این گونه اقدامات ایران‌خودرو در الزام مشتریان به تغییر خودرو در حالی انجام می‌شود که باید بر اساس قانون متعهد به قرارداد خود با مشتری باشند و بهانه‌ای برای عدم‌تحویل خودرو نداشته باشند، اما متأسفانه بهانه استاندارد‌های هشتادوپنج‌گانه باعث شده است مشتری را در شرایطی قرار دهند که یا باید خودروی جدید را بخرد یا خودرویی به او تعلق نمی‌گیرد. از این دست ترفند‌ها و تضییع حقوق مشتریان در این سال‌ها به وفور اتفاق افتاده و بار‌ها موضوع به دستگاه قضا کشیده شده است، اما همچنان این روند ادامه دارد.

با نزدیک‌شدن قیمت کارخانه‌ای خودرو‌ها به قیمت بازار، برخی ثبت‌نام‌کنندگان در سامانه یکپارچه انصراف داده‌اند. تعدادی از انصراف‌دهندگان دلالان بازار بوده‌اند که احتمالاً انتظار یک ساله برای تحویل خودرو و فروش آن در بازار آزاد برای‌شان مقرون‌به‌صرفه نبود، اما تعدادی دیگر متقاضیان واقعی خودرو بودند که تحمل انتظار یک ساله یا بیشتر را برای خودروی درخواستی‌شان ندارند و ترجیح می‌دهند با ۱۰ تا ۱۵‌میلیون تومان بالاتر خودروی مورد نیازشان را از بازار تهیه کنند.

فروش «قسطی» ترفندی برای جذب نقدینگی

در شرایطی که وزیر صمت مدام از تولید و واردات خودرو‌های برقی سخن می‌گوید و وعده می‌دهد خودرو‌های برقی در پنج سال آینده جایگزین خودرو‌های بنزینی می‌شود، دیگر خرید خودرو‌های بنزینی با قیمت‌های نجومی و هزینه‌های گران نگهداری از آن‌ها مقرون‌به‌صرفه نیست. حال در چنین وضعیتی خودروسازان داخلی که پنج دهه است با تولید خودرو‌های بی‌کیفیت و گران بنزینی مشتریان خود را حفظ کرده‌اند، به دنبال پیش‌فروش‌های بیشتر و حتی فروش اقساطی خودرو هستند تا حداقل تا هفت تا ۱۰ سال آینده تولیدو فروش خودرو‌های بنزینی خود را بیمه کنند و طبیعی است برای حفظ بازار هر بار ترفند جدیدی به کار گیرند.

اواخر هفته گذشته عبدالله توکلی‌لاهیجانی، مدیرکل دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: پایش وضعیت متقاضیان سامانه یکپارچه خودرو نیز نشان می‌دهد با خارج‌شدن خودرو از کالای سرمایه‌ای در غالب خودرو‌ها با ریزش تقاضا مواجه بوده‌ایم، به گونه‌ای که در برخی خودروسازان کمتر از ۱۰‌درصد متقاضیان سامانه اقدام به تکمیل وجه کرده‌اند و در بیش از ۸۰‌درصد انواع خودرو‌ها میزان تحقق متقاضیان سامانه کمتر از ۵۰‌درصد بوده است، بنابراین از این پس شاهد شکل‌گیری عرضه بر مبنای فروش اقساطی خودرو‌ها نیز خواهیم بود.

وزارت صمت به عنوان متولی این صنعت نه تنها خود را موظف به احقاق حقوق خریداران خودرو نمی‌داند بلکه در وضعیت فعلی که خودروسازان در تحویل خودرو‌ها تأخیر دارند نیز به دنبال ترفند‌ها و شگرد‌های جدید جذب مشتری است، بدون توجه به اینکه سازوکار این فروش اقساطی باید چگونه باشد و آیا خودروسازان اجازه فروش اقساطی را دارند یا خیر؟
فعالان بازار این روش را ترفندی برای تأمین نقدینگی در ماه‌های پایانی سال می‌دانند و معتقدند خودروسازان تا سال ۱۴۰۴، خودرو پیش‌فروش کرده‌اند و تا زمانی که این خودرو‌ها تحویل داده نشود، نباید مجوز فروش برای‌شان صادر شود، اما وزارت صمت بدون توجه به این نکات از شگرد جدید برای جذب نقدینگی رونمایی می‌کند. مگر چقدر خودرو روی دست خودروسازان مانده که وزارت صمت می‌خواهد مجوز فروش اقساطی را صادر کند؟

برخی دیگر از فعالان بازار نیز کسادی بازار را دلیل فروش اقساطی عنوان می‌کنند و می‌گویند در هماهنگی‌ای که میان خودروسازان، وزارت صمت و شورای رقابت صورت گرفته است، امسال در دو مرحله قیمت خودرو‌های داخلی گران شد و قیمت‌های کارخانه‌ای خودرو‌ها به بازار آزاد نزدیک شده است، از این رو با گرفتن پیام بی‌رونقی از بازار آزاد، تولیدکنندگان خودرو می‌خواهند با فروش اقساطی مشتریان خود را حفظ کنند. احتمالاً فروش قسطی در ایام دهه فجر رونمایی و به این ترتیب هزینه‌های پایان سال خودروسازان به راحتی تأمین شود.

جمع‌بندی

به نظر می‌رسد با ورود نسل جدید خودرو‌ها به بازار، استقبال مردم از خودرو‌های بنزینی داخلی روزبه‌روز کاهش یابد. بدیهی است برای حفظ بازار، فعالان صنعت خودرو نیاز دارند خطوط تولید و حتی محصولات خود را به‌روز کنند، در غیر این صورت مانند سایر صنایع به تعطیلی کشیده می‌شوند، به ویژه آنکه این صنعت ورشکسته صد‌ها میلیارد زیان انباشته دارد. دیگر روش‌های نخ‌نمای قدیمی مانند فروش اقساطی نیز نمی‌تواند راهگشا باشد.

دیدگاه کاربران

محمد۳۳۱۱۶۴۲۱۳:۳۰:۱۹ ۱۴۰۲/۹/۱۲
به والله قسم قعطیلی این صنعت به نفع کل کشور و مردم و نظام هست.
ناشناس۳۳۱۱۷۸۲۱۵:۱۳:۳۷ ۱۴۰۲/۹/۱۲
خوب مردم بروند نمایشگاه یا نمایندگی ماشین را ببینند بهای آن را پرداخت کنند و سوار شوند بروند منزل
ناشناس۳۳۱۱۸۸۴۱۶:۴۷:۵۸ ۱۴۰۲/۹/۱۲
از خودرو سازی ایراد نگیر فقط از سیاست گذار هم ایراد بگیر
ناشناس۳۳۱۲۰۰۷۱۹:۰۵:۰۶ ۱۴۰۲/۹/۱۲
اگر کیسه دوزی هم باشه بازم به دست دولت ها دوخته میشه
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  2. پیشنهاد خواننده کیهان درباره‌ ‌حجاب در مترو

  3. تاریخ ابلاغ قانون حجاب مشخص شد

  4. صحنه وحشتناک ۲ زورگیر که گوش یک مرد را می‌برند!

  5. از برق تا تخم‌مرغ؛ افزایش حداقل ۴۰ درصدی نرخ سبد معیشت

  6. درخواست عجیب کارشناس تلویزیون از مردم برای فرزندآوری

  7. راز تحرکات جدید صهیونیست‌ها در جبهه لبنان

  8. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  9. جزئیات تازه از ترور دانشمندان هسته‌ای/ وزیر پیشین اطلاعات: نیم‌ساعت قبل از آنکه برسیم، تروریست‌ها فرار می کردند

  10. گرد و خاک عارف علیه منتقدین دولت/ سه ماه قبل کجا بودید؟

  11. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

  12. خداحافظی با چادرخوابی خانواده‌های شهرستانی در اطراف بیمارستان‌ها

  13. با پول دناپلاس توربو چه خودروهایی می‌توان خرید؟

  14. رضا رشیدپور برای مذاکره با ایلان ماسک افتخار داد!

  15. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  16. دست هایی که بر سفره دراز نمی‌شود‌!

  17. تابعیت دوگانه جرم است؟

  18. روایت هولناک فردی که گوشش بریده شد | با کاتر گوشم را بریدند ... یکی از آنها فیلم می گرفت

  19. کارگران ۱۰۰ دلاری/ دستمزدهایی که ناگهان پودر می شود!

  20. رقم وحشتناک ارزش دارایی‌های ملکی بانک‌های ایران

  21. از انقلاب لشکر گرسنگان بترسید!

  22. پست‌گرفتن دختر پرحاشیه «صفدر حسینی» و ادامه انتصابات مورد سوال در دولت پزشکیان

  23. مردم نخورند و نپوشند تا جیب دولت پر شود؟!

  24. تصاویری از سوختن هولناک هواپیمای مسافری روس در فرودگاه

  25. بازی با مرگ؛ قلیان کشیدن جوان موتورسوار در اتوبان !

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  3. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  11. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  12. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  13. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  14. درد بیمار و ناز طبیبان !

  15. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  16. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  17. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  18. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  19. یارانه‌ها واریز شد

  20. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  22. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  23. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  24. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  25. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

آخرین عناوین