الاغ کدخدا و سودای محال ما !

ابوالفضل فیضی‌خواه، گروه اقتصادی الف،   4020924094 ۸۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

بهتر نیست دستکم در این شرایط که دلار، این «کره الاغ کدخدا» این طور «یورتمه می رود در کوچه ها» ی ما و با لگد زدن های مداومش تغارهای قوت مردم را شکسته، فعلا بر چموشی و بازیگوشی اش لگام بزنیم و به جای تماشای یورتمه رفتن های خطرناکش ، ساز و کارهای تخصیص ارز ترجیحی و نیمایی را شفاف و ضمانت ها و نظارت های  لازم را تقویت کنیم تا بعد؟!

الاغ کدخدا و سودای محال ما !

لابد شنیده اید حکایت ملانصرالدین را که الاغش را از طویله دزدیده بودند. روز بعد وقتی نصرالدین از جریان باخبر شد، شروع به جست‌وجو کرد و برای یافتن او از همسایگان می‌پرسید که آیا الاغش را دیده‌اند یا نه.

همسایه‌ها وقتی فهمیدند الاغ نصرالدین دزدیده شده، شروع به سرزنش وی کردند. یکی گفت: چرا زنت در طویله را باز گذاشت؟ دیگری گفت: برای چه الاغ را محکم نبسته بودی تا دزد نتواند آن را ببرد؟ سومی می‌گفت: چرا خوابت آن‌قدر سنگین است که نتوانستی از شنیدن صدای باز شدن در طویله بیدار شوی و دزد را دستگیر کنی؟
نصرالدین که این حرف‌ها را می‌شنید، ناگهان عصبانی شد و فریاد زد: پس این‌طور که شما می‌گویید، تمام گناهان به گردن من و زن من است و دزد کاملا بی‌تقصیر است !

حالا حکایت فسادهایی است که در زمینه ارز ترجیحی و نیمایی شاهدش هستیم و از امام جمعه محترم تهران گرفته که همین دیروز گفتند تفاوت نرخ ارز دولتی و بازار تمام زمینه‌ساز و بسترساز گسترش فساد است و تفاوت قیمت ارز نیمایی و بازار، راه را برای بروز فساد چای دبش باز کرد ،  تا نمایندگان و مجلس و دولتی ها و برخی کارشناسان  مثل همیشه در تحلیل آن،  همه چیز و همه کس را مقصر می دانند غیر از کسانی که این ارزها را داده اند و گرفته اند و پس نداده اند! کسی نمی گوید چرا سازوکار تخصیص این ارز به واردکنندگان اینطور یله و رهاست و چرا نظارت ها بر هزینه کرد آن چنین ناکارامد است؟! 

البته شماتت کنندگان ارز ترجیحی و نیمایی فرق شان با همسایگان نصرالدین در این است که  همسایگان نصرالدین می گفتند چرا افسار الاغ ات را رها کرده ای اما مخالفان ارز ترجیحی و نیمایی  می گویند چرا افسار ارز را رها نمی کنید؟!

هر چند این فرق مهمی است، اما عجالتا از باب شماتت ها و سرزنش هایی که در هر دو حالت نصیب دزد نمی شود، چندان توفیری نمی کند این سرزنش از باب بستن افسار باشد یا بازگذاشتن اش!  نشان به آن نشان که بعد از شماتت ارز ترجیحی و سرزنش کردن تصمیم افسار زدن به ارز و نهایتا حذف و رها کردن این افسار در بسیاری کالاها، باز هم سرزنش ها به جای خود باقی است که به اندازه کافی رها نکرده اید !  بنابراین اگر ارز نیمایی هم حذف شود و بازار به آن تعادل ادعایی نرسد باز هم در جای دیگری دنبال مقصر خواهند گشت. 

همین واقعیت بود که بالاخره یک بار صدای رییس جمهور قبلی را درآورد که خطاب به کارشناسان مشاور اقتصادی که خواهان آزاد کردن افسار ارز بودند گفت بالاخره افسار دلار را تا کجا رها کنیم که خیال شما و بازار آرام بگیرد و مطمئن باشیم که دلار بالاتر نمی رود؟! 

حتی اگر اراده هایی اصرار بر عمل کردن به توصیه های بازار محور دارند،  بهتر است دستکم در این شرایط که دلار، این «کره الاغ کدخدا» این طور «یورتمه می رود در کوچه ها» ی ما و با لگد زدن های مداومش تغارهای قوت مردم را شکسته، فعلا بر چموشی و بازیگوشی اش لگام بزنیم و به جای تماشای یورتمه رفتن های خطرناکش ، ساز و کارهای تخصیص ارز نیمایی را شفاف و ضمانت ها و نظارت های  لازم را تقویت کنیم تا بعد. 

نکته بسیار مهم در این خطابه های انتقادی درباره اقتصاد دولتی و قیمت گذاری ارز همین بی اعتنایی به پیامدهای چنین تصمیمی است. تجربه حذف ترجیحی چند قلم کالای مهم و سرایت تورم شدید ناشی از آن علیرغم اطمینان خاطر مشاوران و تیم اقتصادی دولت به مردم برای افزایش محدود قیمت و جبران آن با یارانه پیش چشم همه است.

به علاوه باید پیش از همه این ها گفت اقتصاد آزاد و غیر دستوری یک نظام و کلیت است که تمام اجزای آن باید با هم بخواند. نمی شود در یک اقتصاد غیر شفاف و انحصاری و فاقد رقابت که نوعا با اقتصاد جهانی ارتباط معناداری نیز ندارد به صورت انتزاعی دایم از آزادسازی اقتصاد و قیمت های جهانی گفت. پیاده کردن یک اقتصاد آزاد «مدرن» محدود به درون مرزهای یک کشور و بی ارتباط با نهادهای جهانی آن توهمی بیش نیست . اقتصاد آزاد امروز «جهانی» است. نمی شود به این اقتصاد آزاد رو کرد اما شرایط و زمینه هایش را فراهم نکرد و بدتر از آن و همزمان به گونه ای متناقض ، پیامدهای منفی آن را در جهان مذمت کرد! 

بسیاری از کارشناسان اقتصادی بازارگرای ما به خیال  همانندی اقتصاد آزاد امروز با اقتصاد معیشتی صدر اسلام که در آن دولت مرکزی اساسا قادر به تاثیرگذاری و نظارت موثر بر معیشت غیر پولی مردم نبود ( معیشت جامعه، نه دولت محور، که خانواده محور و به زمین وابسته بود و نیازها و مازاد چندانی اساسا تولید نمی شد که مبادله و برآوردنش نیازمند «بازار» پیچیده ای مانند بازار امروز باشد و انباشت، هدف اصلی اش به شمار برود)، ابزارهای نظارتی امروزی دولت ها وجود نداشت، از پول اعتباری خبری نبود و جهان و نیازهای شبکه ای شدیدا پیوسته امروز غایب بود، چنان از آزادی اقتصادی در نگاه اسلام می گویند گویی که آن اقتصاد هم بر اساس نظرات «میلتون فریدمن» اداره می شده! 

خلاصه، نتیجه این «سودای محال» و تکاپوی بی حاصل چیزی جز اقتصاد شتر گاو پلنگی امروز ما نیست! 


 

دیدگاه کاربران

علی۳۳۲۴۰۷۹۰۹:۳۵:۲۶ ۱۴۰۲/۹/۲۵
نويسنده ی محترم احتمالا با کلمه ی لیبرال مشکلی ندارن خدای ناکرده؟ در توهم حذف دلار و فروپاشی نظام سرمایه داری و اقتصاد آزاد محصول لیبرالیسم هست یا نیست؟
ناشناس۳۳۲۴۱۳۹۱۰:۲۶:۲۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
نمایندگان مجلس در تفحص از بانک مرکزی از حد اقل ۱۶ سال گذشته تا حال کوتاهی کرده اند و با این ترک فعل خیانت بزرگی به مردم و کشور کرده اند
ناشناس۳۳۲۴۴۹۸۱۵:۳۰:۲۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
ارز 4200 تومانی منشا رانت و فساد گسترده بود از سال 97 تاکنون 1250 پرونده فساد در این موضوع به ارزش 10 میلیارد دلار تشکیل شده است.
ناشناس۳۳۲۴۷۳۹۲۳:۴۹:۰۹ ۱۴۰۲/۹/۲۵
در هر جایی که انحصار ایجاد شد و منافع گروهی و قبیله ای حاکم شد محال است فساد ریشه کن شود
ناشناس۳۳۲۴۶۴۱۱۹:۵۰:۴۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
ای قوه قهریه اقدامی قوی
mostafa.kamali95@yahoo.com۳۳۲۴۱۴۷۱۰:۳۱:۵۲ ۱۴۰۲/۹/۲۵
اولا باید ساز و کارهایی باشد که کسی جرات تخلف و فساد را نداشته باشد ثانیا حال که فسادهای زیادی در طی دوران های مختلف صورت گرفته است و این موضوع باعث شده ثروت های افسانه ای و گنج قارونی به تصرف عده ای خاص در بیاید لذا تنها راه نجات اقتصاد کشور باید قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها را هرچه سریعتر اجرایی کرد
ناشناس۳۳۲۴۱۸۲۱۰:۴۷:۱۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
این‌ها تنها آدرس غلط دادن است، صدسال سیاه ازین رفتارها نتیجه نخواهید گرفت. حال تا ابد با همین طرح ‌ها و مصوبه ها پیش بروید اگر تا حالا نتیجه گرفته اید در آینده هم خواهید گرفت.
ناشناس۳۳۲۴۲۵۱۱۱:۴۸:۳۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
شما چرا برای اعاده ثروت های حرام و نامشروع ناراحت هستید مجلس یک قانون نصفه نیمه مشهور به قانون از کجا آورده ای تصویب کرده که کافی و جامع نیست یک قانون فراگیر و جامع لازم است و پس از شناسایی ثروت های کلان با دو پرسش ساده که پرسیده شود چند سالتونه و چه کار اقتصادی سالمی کردید که به این ثروت رسیده اید مشخص میگردد
ناشناس۳۳۲۴۲۵۴۱۱:۵۰:۵۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
برای جمهوری اسلامی ایران کار نشد وجود ندارد کافیست این انگیزه برای آحاد مردم و مسولان بوجود بیاید و تصمیم به اجرا بگیرند
ناشناس۳۳۲۴۳۵۷۱۳:۱۷:۳۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
شما راهکار خود را هم برای جلوگیری از فساد و هم اعاده اموال نامشروع از سال ها پیش تا حالا ارائه بفرمایید
ناشناس۳۳۲۴۵۰۲۱۵:۳۳:۴۲ ۱۴۰۲/۹/۲۵
حیف و میل ارز ترجیحی 25 برابر کل یارانه نقدی بود.
امین۳۳۲۴۴۱۰۱۴:۰۹:۰۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
اینکه گمان می کنید یک فکر از ریشه غلط و نادرست را با قصه، شعر، ضرب المثل یا نقل قسمت 23ام فلان کارتون ژاپنی و یا نقل از فلان ژورنال غربی را می توانید درست جلوه دهید و شب را روز و سیاه را سفید کنید هم از عجایب است. بخش دولتی و نرخ دلار قطعا نه ربطی به قصه ملا نصرالدین دارد و نه افسار خرش. تنها و تنها عامل فساد در بخش دولتی و مشخصا بازار دلار هم چند نرخی بودن آن و تخصیص ارز دولتی است و این هم ربطی به دبش و چای ندارد این کار خود فساد است اصلا فساد یعنی این. آزاد سازی قیمت دلار هم ربطی به ول کردن افسار ندارد و علت تورم و گرانی و این چیزها هم نیست بلکه عامل ثبات و شفافیت در اقتصاد است.
ناشناس۳۳۲۴۵۱۵۱۵:۴۳:۳۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
در کنار مبارزه با فساد اقتصادی از مبارزه با فساد فرهنگی و بی حجابی و بی بند و باری توسط اراذل و اوباش و لا ابالی جامعه نباید غافل شد
ناشناس۳۳۲۴۰۸۸۰۹:۵۱:۰۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
تا زمانی که مشکل ما با امریکا و تحریم ها حل نشود. امکان صادارات آزاد وجود ندارد. مردم تاوان ناتوانی دولت ها را در برداشتن تحریم ها می دهند بلاخره مسئولین با داشتن انواع و اقسام پست ها درآمدهای کلان دارند و مشکلی برای معاش ندارند اما بیچاره مردم. مدتی دنبال برجام روحانی بودید که جواب نگرفتید اما اعلام نکردید الان که غربی ها مایل به برجام نیستند آیا پلن دیگری برای برداشتن تحریم ندارید؟
ناشناس۳۳۲۴۱۴۱۱۰:۲۷:۱۲ ۱۴۰۲/۹/۲۵
شما به جای گدایی از دشمن و واگذاری منافع ملی اقتصاد درون را درست کن
ناشناس۳۳۲۴۲۲۹۱۱:۲۷:۵۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
به بهانه تحریم ها و دور زدن ان که منجر به اینهمه اختلاس و رانت و چپاول میشه، اقتصاد درون چطوری درست میشه؟
ناشناس۳۳۲۴۲۶۴۱۱:۵۷:۲۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
به بهانه تحریم ارز رانتی دادن!!
ناشناس۳۳۲۴۴۸۸۱۵:۱۷:۱۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
در شرایط تحریم و کمبود ارز چرا میلیاردها دلار 4200 تومانی را به جیب دلالان ریختند ؟!
ناشناس۳۳۲۴۴۹۲۱۵:۲۳:۲۲ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دولت دوازدهم 720 هزار میلیارد تومان رانت ناشی از ارز 4200 تومانی را به جیب دلال ها و واسطه ها ریخت.
ناشناس۳۳۲۴۵۰۶۱۵:۳۵:۲۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
چرا ابر دزدان فاجعه اختلاس 92000 میلیارد تومانی هنوز محاکمه نشده اند ؟!
ناشناس۳۳۲۴۲۸۱۱۲:۰۸:۰۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
هر وقت بدون استفاده از تکنولوژی وارداتی توانستیم یک بیل بسازیم آنوقت تشریف بیاورید و حرف بزنید
ناشناس۳۳۲۴۳۷۷۱۳:۳۵:۰۱ ۱۴۰۲/۹/۲۵
همین الان تکنولوژی می آید و در داخل تکنولوژی ساخته می شود و هم بیل ساخت می شود بابت آن و هم هواپیما!
ناشناس۳۳۲۴۴۹۰۱۵:۱۹:۴۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
صادرات شرکت های دانش بنیان در سال اخیر 2 میلیارد دلار شده این رشد خیره کننده نتیجه توجه به توان داخلی است.
ناشناس۳۳۲۴۱۴۴۱۰:۲۹:۲۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
بحث ناتوانی دولت ها نیست بلکه برداشتن تحریم ها فعلا امری محال هست آن هم به خاطر رویکرد آمریکا؛ آمریکا کشوری قلدر است و هر وقت بخواهد از پیمانی خارج می شود. آمریکا فقط از برجام خارج نشده بلکه از ده ها پیمان و قرارداد بین المللی خارج شده
ناشناس۳۳۲۴۱۵۲۱۰:۳۳:۵۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
هر چه سریعتر غارت کنندگان بیت المال را مجازات کتید.
ناشناس۳۳۲۴۱۵۷۱۰:۳۶:۴۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
به عنوان کسی که در عرصه صادرات فعالیت کرده باید بگویم رقابت شرکت های ایرانی در بازار جهانی مثل ورزشکاری می مونه که دست و پاش رو با طناب بستن و میگن رقابت کن. چون ایران از سیستم بانکی دنیا حذف و امکان بازگشایی lc نداریم خریدار خارجی تمایل به همکاری با ایرانی ها نداره
ناشناس۳۳۲۴۲۱۸۱۱:۱۷:۲۲ ۱۴۰۲/۹/۲۵
شما مانند خیلی از صادر کنندگان دیگر که اتفاقا زیاد هم صادر می کنند کار کنید!
ناشناس۳۳۲۴۰۸۹۰۹:۵۱:۳۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
برای ارز دادن مجبور هستیم و این سبب رانت و فساد هم میشود اگر هم ارز داده نشود با نرخ تثبیت شده که فسادزاست فشار زیادی روی مردم می‌آید. بیاید تمامی این گره های تو در تویی که برای خودمان ساخته ایم را رها کنیم. راهش این است که روابط جهانی ما عادی سازی شود تا اقتصاد ما با جهان تبادل داشته و تحریم بازی هم تمام شود. سپس با بهبود اقتصاد در طی زمان فشار برروی مردم کاهش می‌یابد آنگاه زمان این است که دولت دخالت هایش را در بازار کم کند و به صفر برساند و دیگر نیازی نیست که دولت برای ارز یا کلا هرچیز دیگری قیمت تعیین نماید. قیمت را بازار تعیین می‌کند و چون وضع اقتصادی پیش از این بهبود یافته برروی مردم فشاری وارد نمی شود، اوضاع اقتصادی به مراتب بهبود بیشتری میابد. حتی در آن زمان میتوان تمامی این یارانه‌ها و رانت‌ها را حذف کرد، چرا که مردم دیگر قدرت خرید پیدا کرده اند و با حذف آن‌ها باری روی دوش مردم انداخته نمی شود فساد و اختلاس را نیز با این کار به دور انداخته ایم. بازار و نیاز بازار عرضه و تقاضا را تعیین خواهد کرد و هیچ کاهشی برای مثال در پوشک! یا شیرخشک! یا نهاده دامی! و............ نخواهیم داشت. همانطور که گفتم در این شرایط فشاری روی مردم نخواهد بود
ناشناس۳۳۲۴۰۹۱۰۹:۵۷:۱۴ ۱۴۰۲/۹/۲۵
به نظر من مقاله خوبی بود؛ دولت ها باید بر ارز ترجیحی و نیمایی نظارت دقیق داشته باشند و همه چیز شفاف باشد نه اینکه نظارت کافی نداشته باشند و بعد به خاطر مفاسدی که اتفاق می افتد صورت مساله را پاک کنند و ارز ترجیحی یا نیمایی را حذف کنند.
ناشناس۳۳۲۴۱۶۲۱۰:۳۸:۲۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
باید راهی برای نظارت باشد با این روش راهی نیست. چون باید پول کلانی را به فردی بدهی که یا برود تحریم را دور بزند یا برود جنسی را وارد کند. خب بابت دور زدن تحریم باید هزینه کلانی داد که این یکی از ضررهایش است، دیگر اینکه ممکن است فرد بابت دور زدن تحریم قسمتی از پول را بالا بکشد، اگر هم بابت وارد کردن کالا باشد که دیگر ما نمونه عینی اش را داریم، طرف پول میگیرید که برود خرید کند و جنس را وارد کشور کند خب اگر نکند یا پول را بالا بکشد چطور باید شفافیت انجام داد یا نظارت کرد یا بارزسی کرد. خود دولت یا نماینده دولت هم چون تحریم هستند نمی توانند بروند چنین کاری بکنند. نتیجه اینکه یا باید فکر کنید راه بهتری پیدا کنید یا این که کلا بیخیال شوید و با جهان عادی سازی کنید که بمانند باقی کشورهای دنیا در بازار جهانی باشید و بدون مشکلاتی برای دور زدن تحریم بکار خودتان بپردازید. بخدا کشورهای زیادی هستند و هیچ کسی هم به آن‌ها نمی‌گویید شما چرا اینقدر درآمد دارید. همین ازبکستان را ببنید چه محصول خاصی دارد! نهایت استفاده را از اقتصاد جهانی میبرد و روابط خیلی خوبی دارد. ما که نفت داریم اینهمه منابع داریم. حال توسعه نیافته ایم؟ خام فروشیم؟ ایراد ندارد تا چندین سال خام فروشی میکنیم، با درآمدهایمان کارخانه و تولیدات روز دنیا را می‌آوریم و کشور صنعتی میشویم. اینقدر از این چیزها نترسید کشورهای دنیا را ببنید که چه می‌کنند.
ناشناس۳۳۲۴۲۲۰۱۱:۱۹:۳۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
در واردات چای هم تحریم هستیم که این اتفاق افتاد؟
ناشناس۳۳۲۴۲۷۲۱۲:۰۲:۳۶ ۱۴۰۲/۹/۲۵
نه جانم شما انگار نوشته من را نخواندی کجای نوشته من این را گفته! تحریم نیستیم چون اقتصادمان تحریم است، مجبور هستیم برای کاهش این فشارهای مهلک بر مردم ارز تثبیت شده و نه با قیمت واقعی پرداخت کنیم. برای واردات چای یا به اسم واردات چای، ارزی با قیمت تثبیت شده پرداخت میشود و چون اختلاف قیمت کلان دارد، یا در بازار آزاد فروخته میشود یا اصلا چیزی با آن وارد نمی شود تنها از کشور خارج میشود. چون اگر بخواهی سرمایه ات را از کشور خارج کنی، باید ابتدا پولت را در بازار آزاد تبدیل کنی که اما اگر به اسم واردات و با ارز تثبیت شده تبدیلش کنی طبیعتا بشدت سود میبری و سرمایه ات را ارزان تر تبدیل میکنی‌.
ناشناس۳۳۲۴۳۹۰۱۳:۴۷:۰۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
در واردات چای تحریم نیستیم اما برای این که قیمت چای سر به فلک نکشد و وارد ‌کننده با دلار پنجاه و خورده ای حساب نکند، جای ارز آزاد، ارز تثبیت شده میدهند تا شاید ارزان تر بدست مردم برسد. هرچند اندکی تاثیر دارد ولی تجربه نشان داده با ارز ترجیحی که وارد میکنند، هزینه مصرف کننده به مراتب گران‌تر از همان ارز آزاد میشود. که اینهم بحث سوداگری و دیگر مشکلات اقتصاد ماست و البته یکی دیگر از مشکلاتیست که فضای تحریمی و این انحصارها برای اشخاص شکل داده
ناشناس۳۳۲۴۲۴۹۱۱:۴۶:۵۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دوست عزیز ، اصلا امکان نظارت بر این حجم فعالیت وجود ندارد. اصلا منشا بسیاری از فساد ها همین نظارت ها است. باید بر قیمت خرید کالا نظارت بشود، بر قیمت فروش کالا نظارت بشود ، بر میزان واردات نظارت بشود ، که عملا امکان پذیر نیست. چای دبش یک نمونه کلان بود که عیان شد. مجموع فسادهایی که در این عرصه صورت می گیرد بسیار بسیار بزرگ است. کافیست در کالایی که ارز ترجیحی می گیرد قیمت خرید بیش از قیمت واقعی عنوان شود. ارز بیشتری دریافت می گردد. عملا امکان صحت سنجی قیمت برای کلیه طیف کالا ها امکان ندارد.
ناشناس۳۳۲۴۲۶۶۱۱:۵۹:۱۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
به نظر من هم این مقاله نقد درخور تاملی بود. خصوصا آن بخش که فرم اقتصاد داخلی و ارتباط با اقتصاد جهانی را باید به صورت یک کل نگاه کرد. اما درباب راه حل واقعا نمیدانم .همین الان هم سیاستهای بانک مرکزی برای استفاده از ارزهای محلی کشورها این تهدید را دوچندان میکند هرچند برای دور زدن تحریمها بنا شده.
ناشناس۳۳۲۴۳۶۴۱۳:۲۳:۵۶ ۱۴۰۲/۹/۲۵
متاسفانه با این تدابیر اقتصادی دولت هنوز افرادی فرصت طلب با کت و شلوار ایرانی و یقه سفید و خودروی داخلی با ظاهری از جنس مردم و با مهارتی مثال زدنی در بدنه حکومت رخنه کرده و از فرصت های بوجود آمده تمام حاصل درآمدهای ارزی و مالیاتی و تولیدات داخل مردم را به یکباره با یک اختلاس میلیاردی از جیب دولت و ملت میربایند.از سد دستگاههای اجرایی و نظارتی براحتی عبور کرده و میلیاردها دلار سو استفاده مالی میکنند.در نتیجه وجوهی که برای تامین احتیاجات کشور باید مصرف شود، به صورت غیرقانونی به کشورهای مختلف منتقل میشود که در طی سالیان گذشته بارها تکرار شده ولی هیچ ترتیب اثری از سوی دولت که خود متضرر واقعی است انجام نگرفته.در نحوه نظارت و سیاست گذاری ارزی کشور آزمون و خطاهای بسیاری صورت گرفته یادمان نرود جلوی ارزهای دانشجویی و درمانی و مسافرتی به چه علت گرفته شد....نتیجه را امروز شاهد هستیم.
ناشناس۳۳۲۴۰۹۳۰۹:۵۸:۳۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
خودتون خوب میدونید انحصاری کردن اقتصاد و استخدام افراد بر اساس ..... . ای بابا چیزی نگم بهتره .
ناشناس۳۳۲۴۰۹۴۰۹:۵۸:۳۹ ۱۴۰۲/۹/۲۵
این که منشا فساد تفاوت 25 درصدی نرخ نیمایی ارز با آزاد و تفاوت حداقل 25 درصدی سود تسهیلات بانکی با تورم میباشد هیچ شک وشبه ای نیست اما نسخه ای که آقایان می پیجند واقعی نیست فقط برای رفع مسئولیت هست چرا نمی گویند دولتی که پول ندارد باید خرج خود را کم کند نه با خلق نقدینگی تولید تورم و فساد کند و تا دولت ها تولید نقدینگی و تورم می کنند مسئول تولید فساد ها هستند وخودشان هم باید جلوی فساد را بگیرند و قوه قضاییه هم با مفسدان شدید و بدون توجه به این و آن بودن با آنها برخورد کند و پول های غارت شده را با خسارت جرایم به کیسه ملت برگرداند
ناشناس۳۳۲۴۱۷۳۱۰:۴۳:۵۴ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دلیلش این است که در یک دور باطل افتاده اند و اگر حقوق ها پرداخت نشود فاجعه رخ خواهد داد پس باید پول چاپ کرد. عزیز من باید این مسئله تحریم و روابط جهانیمان را حل کنیم خداشاهده اگر به بگیر ببند بود ما طی این سال‌ها یک گره گشایی دیده بودیم الان سالهاست و اینها تازه بگیر ببند هم می‌کنند که این نتیجه اش هست.
ناشناس۳۳۲۴۵۵۴۱۶:۴۱:۱۹ ۱۴۰۲/۹/۲۵
در هر شرایطی بگیر ببند لازم است باید مفسد را گرفت و نقره داغ کرد هرچند فساد را سیستم چند نرخی دلار و وام های ارزان و سیتم بانکی معیوب و ویژه خواری ها و تورم ناشی از خلق نقدینگی بدون رشد اقتصادی ایجاد می کند و مقصر اصلی هم بودجه سنواتی دولت و کسری آن هست بعله موافقم تا علت اصلی که کسری بودجه دولت هست تا حل نشود بقیه کارها هم به سرانجام نمی رسد اما بخش زیاد کسری بودجه ناشی از همان عوامل ذکر شده و بزرگی دولت هست که هر دولتی هم سرکار آمده بجای کوچک سازی آن را بزرگتر کرده و هیچ توضیحی هم نداده اینکه شما فکر کنی با روابط خارجی مسایل حل خواهد شد چندان درست نیست مشکلات اقتصاد فقط با آمدن دلارهای نفتی خود را پنهان می کند الان خود دولت اقرار می کند روزی 3 میلیون بشکه نفت صادر می کند سقف صادرات ما نهایت 4.5 بشکه هست که درآمد این بشکه های اضافی نمی توانند مشکلات ساختاری اقتصاد ما را که ناشی از عدم شفافیت هست بپوشانند
ناشناس۳۳۲۴۶۷۱۲۰:۵۱:۴۵ ۱۴۰۲/۹/۲۵
بله حرف‌های شما درست است، در واقع روابط خارجی به ما فرصت بهبود اقتصادی را می‌دهد و در این شرایط است که میتوانیم اصلاحات ساختاری اقتصادی داشته باشیم.
ناشناس۳۳۲۴۳۷۴۱۳:۳۳:۰۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
کره جنوبی از سال 30 سال پیش تا الان 20 برابر افزایش نقدینگی داده ولی تورم 2 الی 3 برابر اما ایران تقریبا همین مقدار افزایش نقدینگی ولی تورم 20 الی 30 برابری چه با چاپ پول بابت فروش نفت وچه چاپ پول بدون فروش نفت!!
ناشناس۳۳۲۴۴۳۰۱۴:۳۴:۵۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
اگر رشد نقدینگی همراه با رشد اقتصادی باشد قابل قبول هست اما طی 12 سال رشدنقدینگی ما 20 برابربوده اما رشد اقتصادی دربهترین حالت سرجمع صفر درصد پس قابل مقایسه با کره جنوبی نیست
ناشناس۳۳۲۴۵۲۷۱۵:۵۶:۵۶ ۱۴۰۲/۹/۲۵
چون پول ها به تولید رفته و نه دلال بازی کاذب و تورم بابت ان
ناشناس۳۳۲۴۰۹۸۱۰:۰۱:۰۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دراینکه مدیران چای دبش سوءاستفادومرتکب فسادشده اندشکی نیست ولی مهمتربسترفسادخیزاست که باعث بروزاین اتفاقات می افتدصادرکنندگان مجوزها (امضاءطلایی)جهادکشاورزی وزارت صمت بانکهای عامل بانک مرکزی وگمرکات همه نقش دارندواگرهیات دولت ورئیس جمهور از زیرمجموعه های دولت گزارشات ندارندکه بموقع برخوردکنندنهایت فاجعه درمدیریت کشوراست .
ناشناس۳۳۲۴۱۲۵۱۰:۱۷:۲۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
راه حل پذیرش و اجرای fatf بود و هست .
ناشناس۳۳۲۴۱۷۴۱۰:۴۴:۰۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
عزیزم آنهایی که به تو گفتند fatf اولا برای اهداف سیاسی و فرار رو به جلو گفتند دوم هم fatf در مورد مراوده کشور هست و کاری به این نوع فسادها ندارد ولی fatf داخلی سال ها هست تصویب شده
ناشناس۳۳۲۴۴۹۵۱۵:۲۵:۳۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
در شرایط تحریم پیوستن به FATF عاقلانه نیست زیرا راههای دور زدن تحریمها لو می رود و حلقه محاصره اقتصادی تنگ تر می شود باید قانون مبارزه با پولشویی مصوب سال 86 اجرایی بشود.
ناشناس۳۳۲۴۱۴۸۱۰:۳۲:۱۴ ۱۴۰۲/۹/۲۵
وقتی ارز اختلاف درست شود خود به خود عده ای دنبال سواستفاده هستند و ربطی به ساز و کار و مکانیز هم ندارد در ضمن شما نمی توانید خودتان را گول بزنید با دستکاری در اقتصاد و فکر کنید کار درستی هست ولی نتیجه آن شده این تورم و اقتصاد
ناشناس۳۳۲۴۱۵۴۱۰:۳۴:۴۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
مردم کجای اولویت های شما هستند؟ همیشه شعار حمایت از مستضعفین سر داده اید. مگر مستضعف تر از مردم خودمان سراغ دارید؟ چرا داشتن یک زندگی معمولی و ثبات اقتصادی مثل همه مردم دنیا را برایمان تبدیل به آرزوی دست نیافتنی کرده اید؟
ناشناس۳۳۲۴۲۵۹۱۱:۵۴:۳۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
زندگی معمولی و ثبات اقتصادی حق مسلم ماست ولی کی گفته کشورهای دیگه این دو رو دارن؟ از کشورهای دیگه فقط خوبی هاش رو برا ما میگن. آمریکا هم به طرز وحشتناکی کارتن خواب و چادر نشین داره، بقیه کشورها هم مناطق فقیر نشین زیاد دارن. الان که تحقیق راحت هست یه سرچ ساده بکنید این کلمات رو در مورد هر کشوری بزنید مطلب، عکس و فیلم هاش میاد
ناشناس۳۳۲۴۳۰۵۱۲:۳۱:۳۶ ۱۴۰۲/۹/۲۵
این دوستمان هم درباره حلبی آبادهای ایران حرف نزده وگرنه تمام مرزنشین های ما در سیستان و خوزستان و خراسان و کردستان در فقر مطلق به سر می برند. در ضمن به فرض که امریکا کارتن خواب داشته باشد (که اینها بیشتر الکلی هایی هستند که خودشان خانواده شان را ترک کرده اند ) به ما چه ربطی دارد ؟
ناشناس۳۳۲۴۴۸۷۱۵:۱۶:۳۲ ۱۴۰۲/۹/۲۵
بنده هم همان پایتخت هایشان را گفتم
ناشناس۳۳۲۴۳۰۷۱۲:۳۲:۵۴ ۱۴۰۲/۹/۲۵
کی گفته که چنین نیستند؟ انکار کردن یا بولد کردن جوامع فقیر این کشور‌ها چه دردی از مشکلات کشور ما را حل می کند؟ من خواستار ترقی کشورم هستم و متاسفانه بعضی‌ها هم دائما آینه دست میگیرند که ببینید این‌ها فقیر هستند وفلان هستند. بله فقیر هستند من که انتظار ندارم ۱۰۱ درصد جامعه آن‌ها در رفاه باشند. طبیعتا درصدی از جامعه هم در فقر بسر می‌برند اصلا کدام کشور فقیر ندارد؟
ناشناس۳۳۲۴۴۰۰۱۳:۵۵:۳۴ ۱۴۰۲/۹/۲۵
کجای دنیا وقتی می خوابی و بیدار می شوی می بینی قیمت ها دو برابر شده؟
ناشناس۳۳۲۴۴۹۷۱۵:۲۷:۰۹ ۱۴۰۲/۹/۲۵
نرخ در تورم ترکیه و ونزوئلا و ارژانتین از ایران به مراتب بالاتر است.
ناشناس۳۳۲۴۳۰۸۱۲:۳۲:۵۶ ۱۴۰۲/۹/۲۵
به اسم حمایت از مستضعف ارز رانتی و سرکوب شکل گرفت اما خودش ضد مستضعف هست!!
علی۳۳۲۴۱۵۶۱۰:۳۶:۳۵ ۱۴۰۲/۹/۲۵
رانت در ارز را بردارید رانت در وام ها و تخصیص اعتبار رانت در مزایدات و مناقصات را بردارید، رانت در استخدام های دولتی رانت در گمرکات، راه حل چیه ؟ خر ج دولت و نهاد های ریر دستش از اقتصاد
خير خواه شما اصغر !۳۳۲۴۱۵۸۱۰:۳۷:۰۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
اندر حكايت « دلاري » كه الاغ بود و جمبو جت نبود !! --------------------------- جناب فيضي شاعر فرموده : « دلايل قوي بايد و معنوي ! و شاعر ديگر سروده : « حرفي از معنا اگر داري بيار » !!
ali۳۳۲۴۱۶۳۱۰:۳۸:۲۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
رشد اقتصادی و میزان تورم در ایران را با کشورهای حاشیه خلیج فارس و عربستان مقایسه کنید گزارش مفصل بدهید چه کرده اند با اقتصاد ایران اقتصاددانان یک دانشگاه خاص!!
ناشناس۳۳۲۴۳۶۸۱۳:۲۸:۱۹ ۱۴۰۲/۹/۲۵
عزیزم دانشگاه خاص در این دوره بیشتر شده و زیاد هم نیستند ولی قبلا تا الان از دانشگاه های اروپایی و آمریکایی و دانشگاهای دولتی سراسر کشور هستند!!
ناشناس۳۳۲۴۱۶۵۱۰:۳۹:۲۸ ۱۴۰۲/۹/۲۵
حالا من به شما می‌گویم اگر از سال 97 به دنبال الاغ و طویله درست کردن های مختلف نبودید دلار الان تک نرخی 33 هزار تومان و تورم هم 25 درصد و قدرت خرید 50 درصد بیشتر می بود و اگر از سال 92 به جای گدایی از همسایه ها برای گرفتن الاغ تولید مثل آن را راه می انداختید تورم در زیر 10 می بود و دلار هم دیگر آنچنان بالا نمی رفت
ناشناس۳۳۲۴۱۷۶۱۰:۴۵:۱۱ ۱۴۰۲/۹/۲۵
همين پارسال در مركز استان در يك دكه مطبوعاتي مجله اي را ديدم بكه قيمت آن نسبت به مجلات ديگر خيلي بالا بود ! --- ببخشيد ! ... آقا جان ، چرا قيمت اين مجله اين قدر گران ! صاحب دكه گفت : --- مي ارزه ، مطالبش همه اش حرف حساب و تخصصي و انديشه ورز » !! « انديشه ورز » ... بنازم ... چه اصطلاح خوبي گفت اين روزنامه فروش ! ... بياييد همه دست به دعا برداريم كه انشا الله تعالي تمامي رسانه ها در روي اين كره خاكي « انديشه ورز » باشند ، نه « انديشه بر » ! آمين يا رب العالمين !
ناشناس۳۳۲۴۱۹۸۱۱:۰۰:۰۵ ۱۴۰۲/۹/۲۵
تمام این بدبختی ها ناشی از آن است که به علت سیاست های گذشته و علیرغم تبلیغات آن چنانی دولت ها در طول 20 سال گذشته درآمد ارزی کشور به علت تحریم ها کاهش پیدا کرده و جوابگوی نیاز مملکت نیست و در نتیجه دولتها به نظام چند نرخی رو آورده اند زیرا نمیتوانند نیاز همه را با یک نرخ تامین کنند. بیاییم حد اقل با خودمان رو راست باشیم تا وقتی مشکل اصلی وجود دارد با هزار تا بگیر و ببند هم نمیشود مشکل را حل کرد و در آینده بابک زنجانی ها و چای دبش های دیگری هم خواهند آمد .
ناشناس۳۳۲۴۵۳۰۱۶:۰۲:۲۵ ۱۴۰۲/۹/۲۵
خیلی ازکشورها هستند که تورم بالا ندارند ولی تراز تجاری مثبت هم ندارند
ناشناس۳۳۲۴۲۱۳۱۱:۱۴:۰۴ ۱۴۰۲/۹/۲۵
الان که اقتصادلیبرالی نیست چرا دلار و مرغ هروز گرانتر میشوند؟
ناشناس۳۳۲۴۶۱۳۱۹:۰۴:۰۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
اقتصاد ما مخلوطی از لیبرالی و نئولیبرالی است
ناشناس۳۳۲۴۶۲۲۱۹:۱۴:۵۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
الان هم لیبرالی هست چون در هر دو طیف اصول گرا و اصلاح طلب این گرایش وجود دارد مگه نمی دونین پتروشیمی ها به ریال می خرن ولی طبق قیمت جهانی به دلار حساب می کنن و به خودمون می فروشن
صمصام۳۳۲۴۲۲۱۱۱:۱۹:۵۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دوستان تاکنون به این موضوع فکر کردید که ممکن است میان مشکلات موجود در اقتصاد ما و حل مشکلات ما با امریکا و نتیجتا رفع تحریمها ممکن است ارتباط معنی دار و مهمی وجود داشته باشد ؟ تا زمانی که اقتصاد ما از این حالت دولتی و پر فساد به سوی اقتصاد ازاد و شفاف و در عین حال رقابتی پیش نرود اوضاع همین است.
ناشناس۳۳۲۴۲۳۴۱۱:۳۰:۳۷ ۱۴۰۲/۹/۲۵
ملت در سوگ اختلاسی بزرگ اما مسئولین در آرامشی کامل.
ناشناس۳۳۲۴۲۴۷۱۱:۴۶:۰۱ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دلار الاغ نیست این مسئولین ما هستند که بی عرضه تشریف دارند.
ناشناس۳۳۲۴۲۷۵۱۲:۰۴:۰۹ ۱۴۰۲/۹/۲۵
آیا بجای این بحث های بیحاصل هیچ فکر کرده اید که منشإ ولانه اصلی این فسادها کجاست ؟
ناشناس۳۳۲۴۲۹۶۱۲:۲۴:۴۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دلار ارز بین المللی و مرجع معاملات جهانی و قیمت گذاری کالاهاست،ما این را دوست نداریم ، همانطور که دوست نداریم انگلیسی زبان مرجع در دنیا باشد،ولی این واقعیت قابل تغییر نیست . نکته بعدی اینکه آنچه تغییر می کند قیمت ریال است نه دلار،یعنی ریال ارزش خود را در برابر دیگر ارزها هر روز از دست می دهد چون اقتصاد ما ضعیف و بحران زده است، یعنی اگر از فردا دلارهم کنار گذاشته شده و با پول چین و روسیه کار کنیم هم باز شاهد کاهش ارزش پول ملی خواهیم بود،چون مهم نیست به چه ارزی تبدیل شود مهم ارزش ذاتی واحد پولی ماست که به دلیل ضعف اقتصادی همیشه در حال تضعیف است و به هیچ دولت خاصی هم ربط ندارد ، در تمام دهه های گذشته تنها موردی که کشور ثبات را در آن تجربه کرده بی ارزش شدن پول ملی است .
ناشناس۳۳۲۴۳۳۱۱۲:۵۵:۲۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا می‌رود دیوار کج !تو سياست ، اقتصاد ، فرهنگ و... با اين دست فرمون به قهقهرا خواهيد رفت
ناشناس۳۳۲۴۵۰۷۱۵:۳۶:۳۰ ۱۴۰۲/۹/۲۵
تازمانی که سیاست اقتصادی جایگزین اقتصاد سیاستی نشود و درحوزه سیاست خارجی کشور آرامشی راتجربه نکند هیچگاه درانتظار مهار تنشهای اقتصادی نباشید!!!
ناشناس۳۳۲۴۵۰۸۱۵:۳۷:۳۲ ۱۴۰۲/۹/۲۵
دوستان به یک موضوع بسیار مهم توجه نکردند و ان مشارکت مردم در مهار دلار است هیچ وقت از مردم نخواستیم با حساب ارزی به کمک دولت بیایند در حالیکه دهها میلیارد دلار دلار خانگی داریم دولت حرف از کسری بودجه میزند و این دلارهای سرگردان در کشورهای همسایه جای امن و راحتی برای خود یافته است...
ناشناس۳۳۲۴۹۲۱۱۲:۲۳:۰۱ ۱۴۰۲/۹/۲۶
به نظر شما مردم اعتماد دارند؟
ناشناس۳۳۲۴۵۲۲۱۵:۵۰:۵۳ ۱۴۰۲/۹/۲۵
آنهایی که با FETF مخالفت می کنند برای رد گم کردن است ، و با شفافیت و جوابگوی بودن مسئولیت خود مخالف هستند و دستی در پشت پرده در چپاول منابع دارند
ناشناس۳۳۲۴۵۳۸۱۶:۲۴:۰۴ ۱۴۰۲/۹/۲۵
اولاً همه دزدان را اعدام و دوم مدیران بی لیاقت را عزل کنید . مدیران نماینده مردم اند و باید پاسخگو باشند.
علی۳۳۲۴۸۱۲۰۷:۲۲:۳۴ ۱۴۰۲/۹/۲۶
تا وقتی ارز با چند نرخ در کشور وجود داشته باشد فساد هم وجود خواهد داشت و برای افراد سودجو بهترین فرصت برای کسب ثروت بادآورده میباشد..
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

پربحث‌های دیروز

  1. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  2. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  3. افشاگری صمصامی از پشت پرده گرانی ارز/چطور۱۰۰همت عاید دولت شد

  4. جانشین فرمانده کل سپاه: تا چند سال آینده حکومتی به نام اسرائیل وجود ندارد

  5. زن؛ از مسیحیت تحریف شده تا اسلام انقلابی

  6. فرزندان معاون اول سابق قوه‌قضائیه به ۲۵ سال زندان محکوم شدند

  7. بازار مسکن؛ آرامش یا آتشِ زیر خاکستر؟!

  8. زنگ هشدار اتباع غیرمجاز/ فعالیت شاخه افغانستانی تروریست‌های تحریرالشام در نزدیکی مرزهای ایران

  9. واکنش‌ها به گامِ اول در رفع فلیترینگ

  10. دردسر این حرکات موزون برای دانش آموزان بابلی !

  11. اسحاق جهانگیری: همه اطلاعات اداره کشور را دارم/ آقای خاتمی اصرار می کرد که کاندیدا شوم/ به پزشکیان گفتم خودت باش و به حرف های دیگران گوش نده

  12. شلیک پدافند، عامل سقوط هواپیمای آذربایجانی بوده؟/ تصاویری که احتمال شلیک به هواپیما را تقویت می‌کند

  13. زمان ۱۴ ماهه برای مذاکرات رفع فیلترینگ کامل

  14. رتبه کشورهای جهان براساس بیشترین فیلترینگ

  15. روایت یک نماینده مجلس از نحوه حمله اسرائیل به ایران و خسارات آن/ ۱۰۰ جنگنده فرستادند و اکثر موشک‌ها خارج از مرز ایران منهدم شد/ ۱۸۳ موشک‌ ما از ۲۰۱ موشک به هدف خورد

  16. قطر: به روابط خود با جمهوری اسلامی ایران افتخار می‌کنیم

  17. رفع محدودیت دسترسی کاربران تلفن همراه به گوگل پلی و واتس اپ

  18. سیدحسن خمینی: دشمنان امید مردم را هدف قرار گرفته‌اند/در شرایط سخت، کار جمعی لازم است

  19. پزشکیان: صراط مستقیم حرکت در مسیر عدالت است

  20. موبایل قاپ در این صحنه عجیب گرفتار مردم شد | کتک خوردن سارق از مردم را ببینید

  21. میزان افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ اعلام شد/ جزییات

پربحث‌های هفته

  1. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  5. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  6. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  7. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  8. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  11. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  12. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  13. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  14. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  15. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  16. نکنید آقایان، نکنید!

  17. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  18. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  19. امان از این یاغی!..

  20. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  22.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  23. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

  24. یک ادعا درباره نقش زنگنه در ناترازی انرژی/ برسد به دست خانم سخنگوی دولت/ مذاکره می‌ کنیم اما با عزت

  25. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

آخرین عناوین