شوک سنگین نظرسنجی‌ها!

گروه سیاسی الف،   4030410127 ۴۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

تفاوت فاحش سنجش‌های انتخاباتی با نتایج ثبت‌شده در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر شوک بزرگی بود که کیفیت نظرسنجی‌ها و اعتبار مراکز افکارسنجی را زیر سوال برد.

شوک سنگین نظرسنجی‌ها!

به گزارش الف، نظرسنجی‌های چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری و تفاوت‌های آن با نتایج حاصله، چنان موجب شگفتی شد که برخی تعابیری را پیرامون بی‌اعتباری و حتی سوگیری این نظرسنجی‌ها ابراز کرده‌اند. تفاوت‌های فاحش در تخمین درصد مشارکت انتخاباتی و تشخیص‌های بعضاً غلط در خصوص میزان رای کسب‌شده نامزدها، صحت و سقم بسیاری از این سنجش‌های انتخاباتی را زیر سوال برده. این در حالی است که در ادوار قبل، غالب نظرسنجی‌ها نزدیک به آمارهای ثبت‌شده در انتخابات بود و به‌همین دلیل موسسات افکارسنجی، اعتبار بسیاری نزد نهادهای سیاسی، افکار عمومی و رسانه‌ها پیدا کرده بودند اما طی انتخابات ۱۴۰۳، خط‌بطلانی به‌روی داده‌های سنجش‌هایی کشیده شد که پیش از انتخابات مطرح و به ملاکی برای تفاسیر و تحلیل‌های انتخاباتی تبدیل شده بود. 

حداقل چهار مرکز سنجش برای انتخابات هشتم تیر، میزان مشارکت را بالای ۵۰ درصد تخمین زده بودند اما آماری که در نهایت به‌ثبت رسید، ۴۰ درصد مشارکت مردم در انتخابات بود؛ آماری که اختلاف قابل‌توجهی با پیش‌بینی‌های سنجش‌ها و حتی معدل میزان مشارکت تخمین زده این مراکز داشت. بررسی اطلاعات چند مرکز نظرسنجی از این مسئله حکایت می‌کند که حداقل ۶ الی ۱۶ درصد خطا در پیش‌بینی میزان مشارکت به‌چشم می‌خورد. البته در خصوص میزان رای کسب‌شده نامزدها اوضاع به‌مراتب بدتر است و آنچه که در روز جمعه به‌ثبت رسید با داده‌های ارائه‌شده اختلاف‌های فاحشی دارد.

یک مقایسه ساده

برای آشکار‌شدن میزان تفاوت در نتایج سنجش‌ها و نتایج به ثبت رسیده، بد نیست که نگاهی به داده‌های ارائه‌شده توسط مراکز نظرسنجی اندازیم. 

مرکز افکارسنجی ایسپا در آخرین پیمایش، میزان مشارکت را ۵۱  درصد و همچنین میزان رای پزشکیان را ۳۳ درصد، سعید جلیلی را ۲۸ درصد و محمدباقر قالیباف را ۱۹ درصد‌ پیش‌بینی کرده بود. مرکز افکارسنجی شناخت هم در آخرین پیمایش در تاریخ ۵ و۶ تیرماه میزان قطعی مشارکت را ۵۴ درصد‌ اعلام کرده بود. این مرکز افکار‌سنجی میزان رای مسعود پزشکیان را ۳۰ درصد، مسعود جلیلی را ۲۱ درصد و محمدباقر قالیباف را ۲۰ درصد تخمین زده بود.

نظرسنجی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(متا) هم میزان مشارکت را ۵۲ درصد تخمین زده بود و میزان رای مسعود پزشکیان را ۳۲ درصد، سعید جلیلی را ۳۰ درصد و محمدباقر قالیباف را ۲۵ درصد تخمین زده بود. مرکز پژوهش‌های مجلس هم در آخرین نظرسنجی میزان مشارکت را ۴۸ درصد تخمین زده و آرای مسعود پزشکیان را ۲۳/۵ درصد، محمدباقر قالیباف را ۱۶/۹ درصد و سعید جلیلی را ۱۶/۳ درصد ذکر کرده بود.

اما در نهایت میزان واقعی مشارکت ۴۰ درصد و مسعود پزشکیان ۴۲ درصد، سعید جلیلی ۳۸ درصد و محمدباقر قالیباف ۱۳ درصد آرا را به خود اختصاص دادند. درواقع با نگاه به نتایج مراکز نظرسنجی، به ترتیب مرکز ایسپا خطای ۱۱ درصدی در تخمین میزان مشارکت، مرکز شناخت خطای ۱۴ درصدی، مرکز متا خطای ۱۲ درصد و مرکز پژوهش‌های مجلس خطای ۸ درصدی در تخمین میزان مشارکت داشتند و جالب اینکه هیچ‌کدام از این مراکز هم نتوانستند تخمین صحیحی از آرای نامزدهای حاضر در انتخابات داشته باشند.

علت این پیش‌بینی‌های غلط چیست؟

آن مسئله‌ای که در حال حاضر واجد اهمیت است، ریشه‌یابی و واکاوی اختلافات زیاد و قابل‌توجهی است که پیرامون انتخابات هشتم تیر وجود داشت، در حالی که در ادوار گذشته و حتی انتخابات دوازدهمین دوره مجلس‌ شورای‌اسلامی در اسفندماه ۱۴۰۲ هم داده‌های سنجش‌ها، بسیار نزدیک به آمارهای ثبت‌شده بود. 

بر اساس اظهار نظر متولیان برخی از مراکز افکارسنجی، عدم شرکت برخی مرددها در انتخابات باعث شد تا این اختلافات قابل‌توجه رقم بخورد. عده‌ای دیگر انصراف نامزدها را در این امر دخیل دانسته و برخی کارشناسان معتقدند که سرعت تحولات و شهادت ناگهانی رئیس‌جمهور و فاصله بسیار کم مردم برای تصمیم‌گیری پیرامون حضور در انتخابات و همچنین فاصله زمانی محدودی که برای شکل‌دهی به فرآیند‌های لازم در جهت یک پژوهش مستند و مستمر وجود داشت، موجب این تفاوت‌های فاحش شد.

نکته‌ای که در این میان ذکر آن ضروری است، وابستگی برخی مراکز سنجش به جریان‌های سیاسی است که شاید موجب سوگیری در نتایج ارائه‌شده شود و این برخلاف پژوهش حرفه‌ای و سنجش‌های مستندی است که فضای سیاسی کشور به آن نیازمند است.

 

 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۴۰۰۳۱۱۸:۴۹:۴۱ ۱۴۰۳/۴/۱۰
نمیخواهید علت واقعی عدم شرکت مردم در انتخابات را قبول کنید ؟
ناشناس۳۵۴۰۱۵۹۲۱:۰۸:۴۳ ۱۴۰۳/۴/۱۰
کشور جمهوری اسلامی ایران است و مبتنی بر قوانین مصوب و احکام دین که رعایت آن بر همه آحاد جامعه واجب و لازم الاجراست
ناشناس۳۵۴۱۰۳۲۰۸:۰۷:۰۲ ۱۴۰۳/۴/۱۱
حکومت کشور باید برآمده از نظر و عقیده اکثریت جامعه باشد . نمی شود اقلیت بر اکثریت جامعه حکمرانی کنند. در این صورت است که جامعه در سر بزنگاه تلافی می کند.
ناشناس۳۵۴۱۱۱۱۰۸:۳۹:۴۷ ۱۴۰۳/۴/۱۱
زمانی در برخی کشورها برده داری هم قانون بود، هر قانونی به مرور باید مطابق خواست اکثریت باشد
جواد۳۵۴۱۵۵۸۱۱:۲۵:۱۹ ۱۴۰۳/۴/۱۱
حکومتها مستخدم ملتها هستند نه صاحب اختیار کشور و ملت .
ناشناس۳۵۴۱۹۲۰۱۳:۵۸:۴۱ ۱۴۰۳/۴/۱۱
قانون رو باید اکثریت مردم قبول کنن .
ناشناس۳۵۴۰۲۸۶۲۲:۲۸:۳۴ ۱۴۰۳/۴/۱۰
چه خوشتون بیاد چه نیاد هر کی وعده لغو تحریمها اقتصاد آزاد با جهان و رابطه سازنده با آمریکا رو بده و تضمین بده اینکار رو میکنه بدون شک میتونه آرای خاموش رو به سمت خودش جذب کنه و رئیس جمهور بشه
ناشناس۳۵۴۰۷۳۴۰۲:۲۰:۵۴ ۱۴۰۳/۴/۱۱
چه خوشتون بیاد چه نیاد هر کی وعده لغو تحریمها اقتصاد آزاد با جهان و رابطه سازنده با آمریکا رو بده و تضمین بده اینکار رو میکنه بدون شک داره مردم رو فریب می‌ده!
ناشناس۳۵۴۰۷۵۶۰۲:۵۵:۰۸ ۱۴۰۳/۴/۱۱
این وعده‌های تکراری نمیتونه دوباره مردم را فریب بده
ناشناس۳۵۴۱۰۰۹۰۷:۵۸:۲۸ ۱۴۰۳/۴/۱۱
با اومدن ترامپ امکان مذاکره و لغو تحریم ها وجود ندارد هرکی وعده لغو تحریم میدهد کاسب تحریم است و می خواهد با عوامفریبی رای جمع بکنه.
ناشناس۳۵۴۱۱۸۸۰۹:۰۶:۰۸ ۱۴۰۳/۴/۱۱
مگه لغو تحریم ها کار ساده ایه؟؟
mostafa.kamali95@yahoo.com۳۵۴۰۰۶۸۱۹:۱۱:۰۷ ۱۴۰۳/۴/۱۰
قابل توجه‌ رییس جمهور آینده تنها راه نجات کشور و انقلاب و اقتصاد اجرای قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها برای همه آحاد جامعه و بدون هیج خط قرمزی می باشد تنها راه همین است و بس اگر این قانون در کشور بدرستی اجرا نشود تا صد سال دیگر هم اقتصاد بر همین پاشنه میچرخد
ناشناس۳۵۴۰۲۴۰۲۱:۵۷:۴۶ ۱۴۰۳/۴/۱۰
رییس جمهور بعدی باید بداند : اقتصاد جزیره ای به جای نخواهد رسید و باید دنبال رفع تحریم ها و مبارزه با فیلترینگ . گسترش کسب و کارهای اینترنتی و افزایش صادرات غیر نفتی باشد
ناشناس۳۵۴۰۳۸۴۲۳:۱۲:۱۲ ۱۴۰۳/۴/۱۰
مبارزه با فساد چکار با اقتصاد جزیره ای دارد مفسد اقتصادی مفتخور اجرای این قانون دیر و زود دارد ولی سوخت سوز ندارد ثروت های حرام و نامشروع افسانه ای و گنج قارونی باید به بیت المال باز گردد .
ناشناس۳۵۴۰۲۴۵۲۲:۰۳:۰۲ ۱۴۰۳/۴/۱۰
قابل توجه جناب دکتر جلیلی یک جهان فرصت یک ایران جهش
ناشناس۳۵۴۰۰۷۷۱۹:۱۹:۲۹ ۱۴۰۳/۴/۱۰
این انقلاب تحت هیچ شرایطی بدست نااهلان و نامحرمان که نامزدی از بد حادثه به میدان انتخاب آمده و پشت او مخفی شده اند نخواهد افتاد
ناشناس۳۵۴۰۲۱۲۲۱:۴۴:۴۲ ۱۴۰۳/۴/۱۰
واقعا چه رویی دارند سیاسیون مسله دار رفوزه و محاکمه نشده که دوباره ادعای تحویل گرفتن مقدرات کشور را دارند
ناشناس۳۵۴۱۰۰۷۰۷:۵۷:۵۴ ۱۴۰۳/۴/۱۱
خب محاکمه کنید چرا نمی کنید؟!!!!
سعید۳۵۴۱۶۴۱۱۲:۰۵:۴۱ ۱۴۰۳/۴/۱۱
وقتی با توجه به انتخابات این نا اهلان شما بیش از 80 درصد مملکت میشن! حس نمیکنی نا اهل واقعی شماییین؟!
ناشناس۳۵۴۰۰۸۷۱۹:۳۰:۱۷ ۱۴۰۳/۴/۱۰
..از مردم و از کسانی که صاحب این کشور هستند نظر بگیرید..
ناشناس۳۵۴۰۲۱۴۲۱:۴۷:۳۱ ۱۴۰۳/۴/۱۰
برای سلامتی همه نامزدهای ریاست جمهوری صلوات
ناشناس۳۵۴۰۱۱۰۱۹:۵۹:۳۶ ۱۴۰۳/۴/۱۰
احتمالا در نظر سنجی ها احتساب ضرایب خاص از قلم افتاده است.
ناشناس۳۵۴۰۲۶۰۲۲:۱۱:۴۵ ۱۴۰۳/۴/۱۰
اگر آقای قالیباف انصراف داده بود همان دور اول آقای دکتر جلیلی تئوریسین یک دنیا فرصت یک ایران جهش پیروز انتخابات بود و این همه هزینه برگزاری مجدد انتخابات به کشور تحمیل نمیشد و این همه وقت مردم هدر نمی رفت آقای قالیباف استغفار کنند
ناشناس۳۵۴۰۳۸۶۲۳:۱۲:۴۲ ۱۴۰۳/۴/۱۰
جلیلی اگر رییس جمهور شود اقتصاد افت میکند مردم فقیر تر میشوند مهاجرت افزوده میکردد .
لعیا۳۵۴۰۵۳۸۰۰:۲۰:۵۵ ۱۴۰۳/۴/۱۱
جلیلی باید کنار میرفت تا همون دور اول تموم میشد ....فکر نکرده حرف نزنین
ناشناس۳۵۴۲۹۸۳۱۰:۱۲:۰۵ ۱۴۰۳/۴/۱۲
درباره کاندیداهای پوششی که هم در دوره قبل و هم این دوره میلیاردها تومان ضرر به بیت المال زدن نظری ندارین؟!!!
ناشناس۳۵۴۰۱۲۷۲۰:۳۰:۵۴ ۱۴۰۳/۴/۱۰
همه سعی میکردند امار قالیباف رو بالا جلوه بدن و دکتر جلیلی رو وادار به انصراف کنند
ناشناس۳۵۴۰۲۲۴۲۱:۵۱:۳۰ ۱۴۰۳/۴/۱۰
ملت خواستار تغییر بنیادین در سیاستهای داخلی وخارجی بر اساس خواست خود می باشد
ناشناس۳۵۴۰۲۳۷۲۱:۵۶:۳۰ ۱۴۰۳/۴/۱۰
شايد مردم اعتماد نكردند كه در نظر سنجي ها پاسخ لازم را بدهند
سینا۳۵۴۰۲۴۹۲۲:۰۴:۱۱ ۱۴۰۳/۴/۱۰
به نظرم نحوه انتخاب جامعه آماری در این نتایج موثر بوده. یعنی در زمان نظر سنجی، افرادی که اساسا حاضر به شرکت در نظر سنجی نمیشوند باید مورد توجه قرار گیرند و وزنی به عنوان "عدم شرکت در انتخابات" برای آنها در نظر گرفته شود. در حالی که احتمالا این افراد کلا از جامعه آماری کنار گذاشته میشوند و افرادی که حاضر به همکاری با نظر سنجی هستند و بعد اعلام میکنند که مشارکت نخواهند کرد، به عنوان "عدم مشارکت" ثبت میشوند. در عمل، مثلا اگر محقق به 100 نفر مراجعه کرده و از این 100 نفر 50 نفر حاضر به اظهار نظر شده اند و از این 50 نفر، 25 نفر گفته اند قطعا شرکت نمیکنند، طبیعتا این نتیجه گیری که 50 درصد مشارکت نخواهند کرد، بدون در نظر گرفتن آن 50 نفری که اصلا حاضر به همکاری در نظرسنجی نشده اند، گمراه کننده خواهد بود.
سعید۳۵۴۰۳۱۸۲۲:۴۵:۰۷ ۱۴۰۳/۴/۱۰
باید توجه کنیم که 60% حائزین شرایط هم انتخاب خود را کردند که در هیچ آماری ثبت و اعلام نمی شود ... باید حتما فکری به حالش بشه .
ناشناس۳۵۴۰۵۳۶۰۰:۱۹:۴۳ ۱۴۰۳/۴/۱۱
مابا شرکت نکردن در مرحله اول حرفمان رو زدیم واگر قرار بود گوشی بشنوه تا الان شنیده بود در مرحله دوم شرکت می کنیم
ناشناس۳۵۴۰۵۶۷۰۰:۲۸:۱۴ ۱۴۰۳/۴/۱۱
چرا برخلاف همیشه که نظر سنجی ها میزان مشارکت دقیق می بود این بار درست نبود و در یکی دو روز به انتخابات چه اتفاقاتی افتاده؟!!!
محمدی مطلق۳۵۴۰۷۵۳۰۲:۵۱:۳۳ ۱۴۰۳/۴/۱۱
این که صداوسیما درروز انتخابات در اکثر شبکه های اصلی و ملی یکسره فقط در مورد انتخابات تبلیغات میکنه ودر واقع پخش فیلم ها و سریال ها رو قطع میکنه در اصل باعث ایجاد دلزدگی مردم میشه و همین أمر هم در عدم مشارکت بعضی از مردم تاثیر مستقیم دارد قطعا باید صدا و سیما در این مورد تجدید نظر بنماید.
ناشناس۳۵۴۰۸۵۳۰۶:۲۹:۵۹ ۱۴۰۳/۴/۱۱
61 درصد مردم نیامدند اگر نحوه اداره کشور به همین منوال باشد دوره آینده قطعا به زیر سی درصد میرسد!
مرتضی۳۵۴۰۹۱۹۰۷:۲۴:۲۷ ۱۴۰۳/۴/۱۱
متاسفانه نظر سنجی ها خطی بود مانند تمام کارهای دیگر مملکت
ناشناس۳۵۴۱۰۴۰۰۸:۰۸:۵۵ ۱۴۰۳/۴/۱۱
چرا نمی خواهید قبول کنید که موسسات نظر سنجی هیچ گاه نمی توانند درست نظر سنجی کنند چرا که هر کدام از اینها وابسته به یک نهاد و بخش حکومت هستند. تا زمانی که ان جی او ها سرکوب می شوند ارتباط حکومت با مردم قطع است.
ناشناس۳۵۴۱۲۳۷۰۹:۲۷:۳۹ ۱۴۰۳/۴/۱۱
مراکز افکار سنجی هم در حجم نمونه و هم در طرح نمونه برداری مشکل دارند. مطالعات پیمایشی هزینه بر است و این مراکز نمیخواهند برای کیفیت مطالعات خود هزینه کنند.
ناشناس۳۵۴۱۲۴۶۰۹:۳۰:۳۱ ۱۴۰۳/۴/۱۱
اینکه آمار مشارکت انتخاباتی هر بار کمتر می شود نشانه بی اعتمادی مردم است.
ناشناس۳۵۴۱۳۴۰۰۹:۵۸:۲۵ ۱۴۰۳/۴/۱۱
یه برنامه زنده مثل نود و چند گزینه جهت انتخااب و گزینه شرکت نمیکنم جلو چشم بیننده بهترین شیوه نظرسنجیه اینکه ۱۰۰۰نفرو تو خیابون بگردین پیدا کنید به کی رای میدی که نشد نظر سنجی
ناشناس۳۵۴۱۳۸۸۱۰:۲۲:۵۵ ۱۴۰۳/۴/۱۱
نه نظرسنجی ها اشتباه کردند و نه مردمی که گفته بودند رای میدن خلاف حرفشون واسه رای نیومدن..مطمئن باشید اون دوتا پیامکی که وزارت کشور بعدازظهر 8 تیر به همه مردم فرستاد نه تنها مرددین بلکه حتی آنهایی که تصمیم قطعی به رای دادن داشتند نیز از رای دادن منصرف کرد و گرنه قطعا اختلاف نظرسنجیها به این اندازه نمیشد.
ناشناس۳۵۴۲۰۵۸۱۵:۳۰:۵۰ ۱۴۰۳/۴/۱۱
یکی از این مراکز نظرسنجی با من تماس گرفت متأسفانه نوع سئوالات طوری بود که پاسخ داده شده فقط طراح رابه آنچه می خواست می رساند نه آنچه واقعیت داشت ووقتی اعتراض کردم خانمی که سئوال می کرد گفت من فقط سئوالاتی که نوشته شده رامی خوانم واطلاعاتی نداشت !!!
ناشناس۳۵۴۲۲۱۹۱۶:۵۰:۱۰ ۱۴۰۳/۴/۱۱
وقتی میزان مشارکت واقعی 40 درصد و نظرسنجی مثلا مرکز متا 52 درصد بوده، میزان خطا 12 درصد نیست که در گزارش اشاره کرده اید. م
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. درد بیمار و ناز طبیبان !

    14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    17. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    21. یارانه‌ها واریز شد

    22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    24. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

    25. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    آخرین عناوین