چالش های بازدارندگي هسته ای ایران

محمد مونسان (عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شاهرود)*، گروه سیاسی الف،   4030729113 ۱۳۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
چالش های بازدارندگي هسته ای ایران

در ماه هاي اخير و پس از تهاجمات پي در پي اسرائيل به منافع ايران و محور مقاومت، بحث بازدارندگي هسته ای مجددا در بين عامه مردم و مسئولين داغ شده است. از رئيس شوراي راهبردي روابط خارجي و عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام تا نمايندگان مجلس و کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد امکان یا ضرورت بازبيني در بازدارندگی هسته اي بطور علنی اظهار نظر نمودند. اين نوشتار سعي دارد (با فرض تصميم نظام بر ايجاد بازدارندگی هسته اي) الزامات دريايی و ملاحظات جانبی آن را تشريح کند و برخی تصورات در جامعه را تصحیح نماید.

سه گانه هسته ای چیست؟

براي ايجاد بازدارندگی هسته ای نياز به پرتاب موفق و مطمئن سلاح هسته ای ميباشد که به آن، «سه گانه هسته ای» گويند که عبارت است از: موشک های بالستيک قاره پيمای زميني (ICBM)، موشکهای بالستيک زيردريايی و بمب افکن های استراتژيک با بمبها و موشکهاي هسته ای. معمولا اتکا بر موشکهای بالستيک زمينی کمتر است چراکه فرض ميشود پايگاههای زميني که مطمئنا محل آنها از قبل شناسايی شده، اولين اهدافي هستند که در صورت بروز جنگ، منهدم ميشوند. هواپيماهای بمب افکن نيز چندان قابل اتکا نيستند چراکه دارای  اختفاء نبوده و خود پلتفرم پرتاب (هواپيما) ممکن است در حين انتقال منهدم گردد. تنها زيردريايي هایی اتمی مجهز به سلاح اتمی (SSBN) بوده اند که در دوران جنگ سرد و پس از آن به عنوان مهمترين عامل بازدارندگي هسته ای مطرح بوده اند چراکه بطور مخفيانه امکان حضور در هر نقطه ای از اقيانوسها را دارند و ميتوانند از عمق 50 متری آب اقدام به پرتاب موشکهاي بالستيک (قاره پيماي) هسته اي کنند. به همین دلیل است که دو سوم کل تسلیحات اتمی آمریکا بر روی زیردریایی های آنها مستقر است. با توجه به افزايش احتمال رديابي موشک در برد زياد، بطور عمده براي ايجاد بازدارندگي از زيردريايي های هسته اي استفاده ميشود و همين موضوع در دوران جنگ سرد و پس از آن عامل ايجاد بازدارندگي و توازن وحشت براي تضمين ضربه دوم و جلوگيري از جنگ هسته ای بوده است.

وضعیت ایران در سه گانه بازدارندگی هسته ای

با فرض اینکه ایران همین امروز دارای کلاهک هسته ای باشد، باید روی پلتفرم های پرتاب آنها بیشتر تمرکز نماید چرا که وضعیت مناسبی از این لحاظ ندارد و باید هرچه زودتر تدابیری اندیشیده شود. ايران در حوزه طراحي و ساخت بومي موشکهای بالستيک داراي نقطه قوت مناسبي بوده است که البته آن نيز بدليل برخي ملاحظات سياسي تا برد 2000 کيلومتر محدود بوده است. اين در حالي ست که براي دسترسي به کشورهاي اروپاي غربي و شمال غربي حداقل نياز به برد 4500 کيلومتر و براي دسترسی به خاک آمريکا نياز به برد بیش از 10000 کيلومتر از خاک ايران ميباشد. 

در حوزه زیردریایی هم تا به امروز هيچيک از زيردريايي های ايران قابليت پرتاب موشک های برد زياد و موشک های عمودپرتاب را نداشته اند. البته در دنيا نمونه هاي متعددي از زيردريايي های ديزل الکتريک چيني، روسي و کره ای وجود داشته اند که قابليت پرتاب 2 تا 3 فروند موشک عمودپرتاب قاره پيماي هسته ای را داشته اند. زیردریایی کلاس «رومئو» نمونه ای از آن است. يعني براي پرتاب موشکهای هسته اي لزوما نيازی به زيردريايي هسته اي نمي باشد. از آنجا که تفکر بازدارندگي هسته اي در دکترين نظامي جمهوري اسلامي وجود نداشته لذا تا به امروز هيچ يک از زيردريايي های ايران چنين قابليتي نداشته اند. ولي خوشبختانه در سه دهه اخير ايران تجربه خوبي در حوزه طراحي و ساخت بومي زيردرياييهاي نظامي داشته است. از جمله زيردريايي هاي فاتح، السابحات، غدير و بعثت و همچنين کاربري زيردريايي هاي کلاس طارق. در صورتيکه ايران بخواهد از امروز تصميم به بازدارندگي هسته ای بر پايه زيردريايي های نظامي خود بگيرد حداقل به يک دهه زمان براي طراحي و ساخت زيردريايي خاص نياز دارد.

تجهيز دريايي ديگری که امروزه در زمان کوتاهتری ميتواند براي پرتاب موشکهای هسته ای استفاده شود، کشتيهاي پشتيبانياي هستند که از تغيير کاربري کشتي هاي تجاري (کشتي هاي نفتکش و کانتينربر) ايجادشده اند که هم در اختيار ارتش و هم در اختيار سپاه مي باشد مانند ناوبندر مکران، شهيد رودکي و شهید مهدوی. با توجه به اينکه اين کشتي ها از تغيير کاربري کشتي های تجاری موجود تأمين مي شوند در زمان نسبتا کوتاهی در دسترس قرار ميگيرند که امروزه در آبهاي دوردست اقيانوسي حضور دارند. يکي از مزاياي مهم اين ناوهای پشتيبانی اين است که بدليل تناژ بالا (چند ده هزار تني) داراي پايداری مناسبي محيط اقيانوس و در معرض امواج اقيانوسي هستند بطوريکه ميتوان از آنها با ايمني و پايداري کافي براي پرتاب موشک هاي قاره پيماي هسته اي استفاده کرد. در حال حاضر، ايران در يک دهه اخير روي پرتاب موشک از لانچرهاي عمودی بر روی شناورهاي خود تمرکز نموده است به گونه اي که در ناوهاي جديد نيروي دريايي ارتش و سپاه مانند کلاس شهيد سليماني و کلاس موج اين لانچرها ديده شده اند.

ولي اشکال مهم اين شناورها اينست که بدليل تناژ کم ( 1000 تن و کمتر) نميتوانند بطور ايمن وپايدار در معرض امواج اقيانوسي براي پرتاب موشک هاي قاره پيما و آن هم هسته اي بکار گرفته شوند. چراکه پايداري پلتفرم براي پرتاب اين نوع از پرتابه ها بسيار اهميت دارد. بنابراين باز هم ميتوان تأکيد نمود که در شرايط فعلي که ايران داراي پلتفرمهاي لازم براي بازدارندگي هسته اي نيست، ناوهاي پشتيباني ميتوانند گزينه اي مناسب براي پرتاب موشک در فاصله اي دور از سرزمين اصلي باشند. هرچند که اين ناوها هرگز داراي اختفاي زيردريايي ها نخواهند بود. 

از آنجاکه تا به امروز، بازدارنگي ايران مبتني بر قدرت موشکي و پهپادي و نيروهاي نيابتي بوده است و تمرکزي بر بازدارندگي هسته اي وجود نداشته، هيچيک از پلتفرم هاي سه گانه، آماده براي پرتاب موشک بالستیک هسته اي نيستند. ايجاد آمادگي در اين زمينه، در هر سه مورد پلتفرم هاي پرتاب کلاهک هسته اي (سه گانه هسته اي) نياز به حداقل يک دهه تلاش علمي و صنعتي متمرکز و فشرده دارد (با فرض آماده بودن کلاهک هسته اي). در ماههاي اخير و پس از تهاجمات پي در پي و موفق اسرائيل به منافع ايران و ترور رهبران محور مقاومت از اسماعيل هنيه در تهران تا سيد حسن نصراله در عمق زمين در لبنان، اين پيام مستقيم را براي ايران در پي داشته است که محور مقاومت در شرايط حاد جنگي تا چه حد آسيب پذير هستند. از طرفي دو مرتبه تهاجم مستقيم موشکي و پهپادي ايران به خاک اسرائيل و بسيج شدن قدرتهاي فرامنطقه اي و حتي برخی کشورهاي همسایه براي رهگيري و انهدام اين پرتابه ها بخوبي نشان داد که ايران براي دسترسي و ضربه زدن به دشمنان خود (با توجه به نیاز به عبور از آسمان چند کشور)، کار دشواري در پيش دارد. وقتي دسترسي به خاک اسرائيل که نزديکترين دشمن ايران است تا اين حد دشوار است، مشخص است که دسترسي به خاک اروپا و آمريکا در صورت لزوم تا چه حد دشوارتر است. لذا بديهي و مسلم است که استقرار و تمرکز سامانه هاي متعدد رهگيري دشمنان و وابستگان آنها در اطراف مرزهاي ايران، کارشناسان نظامي و استراتژيست هاي ايران را به سمت پلتفرم هاي متحرک در دريا و پلتفرم هاي فراسرزميني سوق خواهد داد.  

چالشهای بازدارندگي 

موضوع ديگري که مطرح ميشود اين است که اگر ايران توانايي ساخت 4-3 کلاهک هستهاي را داشته باشد به بازدارندگي هستهاي رسيده است. اين يک اشتباه مُحرز است. هيچ کشوري با 4-3 کلاهک هسته اي و بدون پلتفرم هاي متعدد و فراسرزميني (دريايي و زميني) و بدون موشکهاي برد بلند (8 هزار کيلومتر و بيشتر) نميتواند به بازدارندگي هسته اي برسد چراکه احتمال کمي براي دسترسي و آسيب متقابل به دشمن خود دارد. بنابراين صرفا در شرايطي يک کشور ميتواند به بازدارندگي هسته اي خود مطمئن باشد که: 1) حداقل دهها کلاهک هسته اي داشته باشد. 2) داراي پلتفرم هاي متعدد، مخفي و فراسرزميني باشد. بطور مثال، طبق اعلام نيروي دريايي آمريکا، هر يک از زيردرياييهاي آمريکايي حامل موشکهاي هسته اي براي تضمين ضربه دوم و اطمينان از نابودي دشمن در صورت بروز جنگ، براي تمرکز بر اهداف خاصي در کره زمين مستقر شده اند؛ آبهاي شرقي براي چين و کره شمالي، آبهاي شمالي براي روسيه و کشورهاي متحد آن، آبهاي جنوبي براي خاورميانه و ايران. مثلا هر زيردريايي آمريکايي 20 لانچر موشک دارد که هر موشک (مانند ترايدنت 2) داراي 8 کلاهک هسته اي هوشمند MIRV با برد 8000 کيلومتر است. يعني هر زيردريايي به تنهايي ميتواند 160 کلاهک هسته اي حمل کند و دو سوم کلاهک هاي اتمي آمريکا بر روي زيردرياييهاي آن مستقر است. همچنين آمريکا از جزيره گوآم (در اقيانوس آرام) و جزيره ديه گو گارسيا در اقيانوس هند براي استقرار موشکهاي هسته اي زميني خود استفاده کرده است. از طرف دیگر، آمريکا از کشتي‌ تجاري تبديل‌شده با نام T-AK (کشتي‌هاي باربري فرماندهي Sealift) براي حمل موشک‌ها و تدارکات به سايت‌ها استفاده میکند. ملاحظه میشود که آمریکا علیرغم داشتن انواع بمب افکنهای پیشرفته تا چه حدی روی تنوع دادن به پلتفرمهای پرتاب موشکهای هسته ای خود تمرکز نموده است. متاسفانه ايران فعلا هيچکدام از دو شرط فوق را ندارد و حتي برد موشکهاي خود را نيز بطور خودخواسته به 2000 کيلومتر محدود نموده است. اين در حالي است که براي دسترسي به شمال و غرب اروپا حداقل به برد 4500 کيلومتر و بيشتر نياز است. 

الگوی کره شمالی در ایجاد بازدارندگی هسته ای

بررسي نمونه کره شمالي براي ايجاد بازدارندگي هسته اي ميتواند جالب باشد. کره شمالي همزمان با اعلام هسته اي شدن سه اقدام اساسي را نيز پيش برد: 1) برد موشکهاي خود را به 13 هزار کيلومتر رساند. موشک هواسونگ15 به تخمين مهندسين ژاپني و آمريکايي 13000 کيلومتر برد دارد و ميتواند کل مناطق دنيا جز آمريکاي جنوبي را مورد هدف قرار دهد. 2) موشکهاي خاص پرتاب شونده از زيردريايي به نام «پوکوکسونگ1» با برد2500 کيلومتر با قابليت حمل کلاهک هسته اي را ساخت. 3) زيردريايي ديزل الکتريک با قابليت حمل 3-2 فروند موشک هستهاي با نام «هيرو کيم کان اوک» ساخت. همچنين رهبر کره شمالي در سال 2023 اعلام کرد که قصد ساخت زيردريايي با رانش اتمي و برد نامحدود دارد. بنابراين مسلم است که نائل شدن به «بازدارندگي نهايي»، الزاماتي فراتر از غني سازي اورانيوم 95 درصدي و حتي فراتر از ساخت و تست کلاهک اتمي دارد.   

نتايج بازدارندگي هسته اي

از نتايج بارز بازدارندگي هسته اي، جلوگيري از جنگي هولناک در دوران جنگ سرد و بعد از آن بوده است. امروزه نيز هيچيک از کشورهاي داراي تسليحات هسته اي، درگير جنگ تمام عيار که ماهيت وجودي آنها را تهديد کند نمي شوند و نهايتا درگير جنگهاي محدود و عمدتا پارتيزاني با گروههای شبه نظامی مي شوند. بطور مثال در جنگ روسيه و اوکراين، آنچه باعث عدم تهاجم گسترده غرب و ناتو به روسيه شده، ترس از تسليحات هسته اي بوده است به حدي که ناتو حاضر نشد اوکراين را به عضويت خود درآورد و حتي موشکهاي دوربرد و تسليحات اتمي به آن بدهد. عمده تسليحاتي که از طرف غرب به اوکراين داده شده است، تسليحات تدافعي براي دفاع از سرزمين خود بوده است نه تهديد خاک روسيه. این در حالی است که زلنسکی در چند روز گذشته صراحتا اعلام نمود که کشورش دارای فناوری ساخت سلاح هسته ای میباشد و تمام تلاش خود را در این زمینه خواهد کرد.

در موفق بودن بازدارندگي هسته اي کره شمالي نيز صرفا همين صحبت مايک پمپئو، وزير خارجه وقت آمريکا در سال 1397 در پاسخ به اين پرسش که «چرا شرايط و ادبيات حرف زدن شما با کره شمالي و ايران اينقدر متفاوت است؟» کفايت ميکند که گفت: «شرايط ايران و کره شمالي کاملا متفاوت است. کره شمالي تسليحات هسته ای دارد که قابليت رسيدن به خاک آمريکا را دارد». يعني او صراحتا ادبيات و رفتار غيرتهديد آميز عليه کره شمالي (بر خلاف رفتار کاملا تهديد آميز عليه ايران) را دو چيز عنوان ميکند: 1) داشتن سلاح اتمي 2)قابليت رسيدن به سرزمين آمريکا. بنابراين ميتوان بروشني فهميد که چرا آمريکاييها مستقيما مهمترين سردار ايران سردار سليماني را ترور ميکنند و مسئوليت آن را صراحتا بر عهده ميگيرند و حتي فيلم اين ترور را هم پخش ميکنند و هيچ ترسي از عکس العمل ايران ندارند ولي در مقابل کره شمالي هرگز چنين خطايي نميکنند!!. در مورد هند و پاکستان هم چنين است. دو دشمن قديمي هرگز وارد درگيري سخت و طولاني نشدند چراکه هر دو ترس از تهاجم اتمي دارند. در مورد اسرائيل هم چنين است. اسرائيل همواره با گروههاي مقاومت و جنگهاي محدود و البته کاملا نابرابر (از نظر قدرت و تنوع تسليحات) به نفع اسرائيل مواجه بوده است. دو تهاجم موشکي ايران به اسرائيل نيز به تفسير بسياري از مفسرين شرقي و غربي، کاملا محتاطانه و با حداقل تلفات بوده است. حالا سوال مهم اينجاست که از خود بپرسيم چرا ايران در مقابل يک تحقير مسلم که همان ترور اسماعيل هنيه در قلب تهران بود، مستقيما زيرساختها، پالايشگاهها، نيروگاهها، فرودگاهها و مناطق شهري و نهاد نخست وزيري و غيره را هدف قرار نداد؟ آيا توان موشکي آن را نداشت يا محاسبهاي از جاي ديگر ميکرد؟. پاسخ اين را ميتوان در مصاحبه سردار حاجی زاده در پاسخ به چرایی حمله محدود و با اطلاع قبلي به پايگاه عين الاسد يافت!. ماهيت و باطن جواب کاملا روشن و واضح است: کشوري که بازدارندگي هستهاي ندارد مجبور است کوتاه بيايد حتي در مقابل ترور علني سرداران بزرگ خود و محور مقاومت در جاي جاي جهان و حتي در خود تهران !.

آيا بازدارندگي با موشک و پهپاد در آینده ممکن است؟

استراتژيستهايي که در دنيا بخوبي با مفهوم «بازدارندگي» آشنا هستند ميدانند که وقتي منافع کشوري بطور واضح و علني، آنهم بطور مکرر مورد تهاجم مستقيم دشمنان قرار ميگيرد يعني آن کشور نتوانسته به بازدارندگي لازم برسد. همين مسئله که ايران مجبور ميشود دو مرتبه مستقيما به خاک اسرائيل، موشک و پهپاد پرتاب کند، به خودي خود يعني اينکه نتوانسته بازدارندگي مطمئني عليه يک رژيم خونخوار و کودککش و بيملاحظه ايجاد کند. يا در مورد مسئله ترور علني سردار سليماني و نحوه عکس العمل ايران هم همين موضوع برقرار است. شايد يک روزي دنيا تصور ميکرد ترور مهمترين و قويترين رهبر مقاومت يعني سيد حسن نصرالله آنهم با بمب هاي سنگرشکن آمريکايي، يک جنگ گسترده و شديد ايجاد کند ولي چنين اتفاقي نيفتاد و تقريبا همه رهبران معروف حزب الله و حماس يکي يکي ترور شدند بدون اينکه عکس العمل شديدي ايجاد کند. ساخت موشکهاي نقطه زن و پهپادهاي دوربرد از افتخارات مسلم فرزندان نخبه اين سرزمين است ولي آيا پهپادهايي با خرج انفجاري 20 کيلوگرمي يا موشکهايي با خرج انفجاري 500-300 کيلوگرمي ميتوانند تغيير محسوسي در صحنه نبرد با دشمنان مسلح به انواع و اقسام تسليحات کشتار جمعی ايجاد کنند؟ این در حالیست که ضعیف ترین بمب اتمی، امروزه معادل چند میلیون کیلوگرم خرج انفجاری قدرت دارد. یک بمب هسته ای کوچک با ۶۴ کیلوگرم اورانیوم غنی شده معادل با انفجار ۱۵ هزار تن TNT قدرت دارد. آيا اين تطابقي با آيه شريفه قرآن که ميفرمايد «وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّة وَ مِنْ رِباطِ الْخَيلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللهِ وَ عَدُوَّکُمْ» دارد؟!. به نظر ميرسد وقت آن رسيده است که حاکمان جامعه اسلامي، همزمان و همپا با متن جامعه و نخبگان، به سوالات اساسي در حوزه کفايت بازدارندگي فعلي پاسخ دهند و متوجه اين موضوع باشند که مسلما با توجه به اتفاقات ماههاي اخير، رفتار آينده دشمنان با ايران، متفاوت، تهاجمي تر و مستقيما متوجه سرزمين ايران و بزرگان ايران خواهد شد. آنچه ما در طول انقلاب از رهبران و بزرگان انقلاب و شهداي بزرگ خود آموخته ايم اين بوده است که «هر موقع در مناطق جنگي راه را گم کرديد نگاه کنيد آتش دشمن کدام سمت را ميکوبد. همان جبهه، جبهه خودي است». حالا چگونه است که وقتي اسرائيل و آمريکا و اروپا و همه دشمنان منطقه اي ايران بر عليه بازدارندگي هسته اي ايران متحد شده اند و علیه آن برنامه ریزی و تهدید میکنند، ما هم سخنان آنها را تکرار و تاييد و تاکيد مي کنيم؟! آيا اين عجيب نيست؟ آيا تا دير نشده نبايد فکري کرد؟.

پیشنهاداتی برای ایران

به نظر نویسنده، ایران با توجه به واقعیات امروز جهان، نحوه برخورد اسرائیل، حمایت محکم غرب از هرگونه اقدام وحشیانه اسرائیل و از همه مهمتر، انگیزه و تلاش مجدانه غرب و اسرائیل برای تحقیر ایران، هیچ چاره ای جز بازدارندگی هسته ای ندارد. برای هسته ای شدن واقعی (با فرض وجود بمب هسته ای) باید اقدامات زیر هرچه زودتر شروع شوند:

 1)محدودیت خود خواسته برای برد 2000 کیلومتری (که تضمین کننده امنیت اروپا بود) باید هرچه زودتر برداشته شود و هدفگذاری برای موشک هایی با حداقل برد 4500 کیلومتر تا 8000 کیلومتر مد نظر قرار گیرد. اروپا در وقایع اخیر اسرائیل، حمایتهای تسلیحاتی از آن و مشارکت اساسی در رهگیری و انهدام موشک های ایران در وعده صادق 1 و 2 نشان داد که منافع و حیثیت ایران برایش کوچکترین ارزشی ندارد پس محدود کردن برد موشکهای ایران برای اعلام حسن همجواری با اروپا مطلقا دلیلی ندارد.

 2)هرچه زودتر صنایع دفاعی برای طراحی و ساخت زیردریایی های دیزل الکتریک حامل موشکهای عمودپرتاب اتمی (همانند نمونه کره شمالی) اقدام کند. همچنین میتوان بازطراحی برای تبدیل زیردریایی های موجود فعلی در زمان کوتاهتر برای این منظور اقدام نمود. 

3)ایجاد قابلیت پرتاب موشک هسته ای از همه ناوهای نظامی موجود و حتی ناوهای پشتیبانی (ماحصل تبدیل کشتی های تجاری) یک ضرورت انکارناپذیر است. ایجاد این قابلیت روی ناوهای فعلی باعث میشود که (حتی در صورت عدم حمل واقعی موشک های هسته ای)، ترس و هراس زیادی در دل دشمن ایجاد گردد. مجموع عوامل فوق باعث خواهد شد که نگاه همه دشمنان برای مقابله با ایران، صرفا روی چارچوب مرزهای سرزمینی ایران نباشد و بدانند که ایران گزینه های متعددی در آبهای فراسرزمینی و دور دست کره زمین دارد.

----------------------------------------   

*دکتری مهندسی معماری دریایی از دانشگاه ملی کشتی سازی اوکراین- نیکولایف
- حوزه تخصصی طراحی انواع شناورها وسازه های دریایی و زیردریا (گرایش طراحی معماری، بالانسینگ و هیدرواستاتیک، هیدرودینامیک، تحلیل دینامیکی در معرض امواج دریا)

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۳۶۷۸۱۰۹:۲۱:۵۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اسراییل حدود 150 سلاح هسته ای دارد. با این حال ایران در دو مرحله با صدها موشک بالستیک، کروز و پهباد به این کشور حمله کرد. آیا داشتن سلاح هسته ای برای اسراییل بازدارندگی به وجود آورد؟
ناشناس۳۶۳۶۹۰۱۱۱:۱۸:۲۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
دکتر مهندسی معماری دریایی از دانشگاه ملی کشتی سازی اوکراین، توضیح دهد که چرا روسیه علیه اوکراین که حمایت غرب را پشت سر خود دارد، از سلاح هسته ای استفاده نمی کند؟ روسیه چرا با وجود این همه تجهیزات نظامی موفقیتی در اکراین حاصل نکرده و اقتصادش به شدت آسیب دیده است؟
ناشناس۳۶۳۶۹۶۳۱۲:۱۷:۱۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
روسیه اوکراین را بلعید و تمام . لقمه ی بعدی لهستان است که حدود ده سال دیگر کلید می خورد . حالا تو برای جناب پوتین شاخ و شانه بکش .
ناشناس۳۶۳۷۰۸۷۱۳:۴۳:۱۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
هیچ ازهزینه ها برکشور ومردمش خبرداری؟
ناشناس۳۶۳۷۰۹۰۱۳:۴۴:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
تکنولوژی ساخت بمب هسته ای بسیار ساده و مربوط به سالهای 1940 میلادی است. هر تحصیل کرده فیزیک هسته ای می داند که چگونه باید بمب هسته ای درست کرد.
ناشناس۳۶۳۷۰۹۳۱۳:۴۶:۳۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فرض کنید که ایران سلاح اتمی ساخت. شک نکنید که عربستان و ترکیه و امارات و مصر هم سلاح هسته ای خواهند خرید. در نتیجه منطقه خاورمیانه به سوی یک مسابقه هسته ای پیش خواهد رفت.
ناشناس۳۶۳۷۱۶۴۱۵:۰۲:۱۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اتفاقا بهتر حالا اینجوری خوبه که تعداد انگشت شماری داشته باشن و به بقیه زور بگن؟؟؟
ناشناس۳۶۳۷۱۰۷۱۴:۰۱:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فقط یک لحظه فکر کنید که چطور کشور بدون تاریخ امارات برای ادعای واهی خود در مورد جزایر سه گانه، آمریکا، روسیه، چین، ژاپن، تمام کشورهای عربی و اخیراً اتحادیه اروپا را پشت سرش به خط کرده است. سلاح هسته ای قدرت و بازدارندگی ایجاد نمی کند. دیپلماسی فعال و اقتصاد قوی است که بازدارندگی ایجاد می کند.
ناشناس۳۶۳۷۱۳۳۱۴:۲۷:۴۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ایران قوی، ایرانی است که اقتصادی قوی داشته باشد تا همه کشورهای دنیا خواستار رابطه با او باشند.
ناشناس۳۶۳۷۱۵۴۱۴:۵۳:۲۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
امارات به خط کرده؟! خیر، اگر قرار بود بالای روابط اقتصادی در این سطح حمایت صورت گیرد، هنگ کنگ هم روابط اقتصادیش قوی بود، اینجا بحث تهدید نظامی است!!
ناشناس۳۶۳۷۲۲۴۱۶:۱۱:۳۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بمب اتم فقط باعث دردسر و هزینه بیخودی و بدبین شدن دنیا به ما میشه. مگه سرمون درد میکنه بیخودی هزینه کنیم ؟
ناشناس۳۶۳۷۳۴۲۱۸:۴۹:۴۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
زلنسکی کسی است که با وعده پیوستن به معاهده ناتو مردم کشورش را به فلاکت کشید و کشورش را نابود کرد در حالی که حتی کسینجر به آنها توصیه کرده بود اوکرایین بی طرف مانده و حریم روسیه را حفظ کند تا مورد هجمه قرار نگیرد این کمدین یا جاسوس و خیانتکار به کشورش است یا بازیچه سناریوی کمدی که نتیجه بازیگری اش نابودی کشورش بوده...آیا این خدمت است یا خیانت به کشوری که می‌توانست مطابق توصیه کسینجر از موقعیت خود هم از غرب و هم از شرق امتیاز در جهت رفاه ملت خود بگیرد نه بازیچه لابی های انرژی و فروشندگان سلاح با سلاخی ملت خود قرار گیرد چگونه پاسخ وجدان خود را خواهد داد را
ناشناس۳۶۳۶۹۷۴۱۲:۲۸:۰۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اتفاقا اصل مطلب دریایی هست. اگر کسی غیردریایی نوشته بود جای تردید داشت. حرف حساب زده.
ناشناس۳۶۳۶۹۸۷۱۲:۳۱:۴۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
هر مولفه قدرت در سناریوی خودش قابل بحث است مولفه نظامی نیاز به بازدارندگی هسته ای دارد که اگر روسیه نداشت الان همه غرب بر سرش آوار شده بودند آنها چون از تقابل نظامی هراس دارند از مولفه اقتصادی استفاده میکنند مولفه های قدرت و فشار متعددند و هر یک در ماهیت خود باید پرداخته شود چرا خلط مبحث میکنید
ناشناس۳۶۳۶۹۱۷۱۱:۳۱:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
نویسنده این مطلب نه سیاستمدار است و نه کارشناس نظامی. نظرات ایشان محترم است. اما صحیح نمی باشند.
ناشناس۳۶۳۶۹۸۹۱۲:۳۲:۲۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فکر کنم اسراییل هم نظرش همین است ایران فاقد قدرت ایران قابل تجزیه ایران ضعیف ...
ناشناس۳۶۳۷۱۸۱۱۵:۱۶:۵۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
کاش میگفتین کدام مطلبش اشکال داره و صحیح نیست
ناشناس۳۶۳۷۳۴۳۱۸:۵۲:۱۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ایران مقتدر باید محقق شود هردو بلوک غرب و شرق با اقتدار هسته ای ایران مخالف هستند چرا که رقیب استراتژیک نمیخواهند البته این در عالم رقابت طبیعی است
ناشناس۳۶۳۶۹۶۷۱۲:۱۹:۲۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بی شک غربزده ها ضریب هوشی پایینی دارند . این را توبه همگیشان در اواخر عمر ، اثبات می کند .
ناشناس۳۶۳۶۹۷۶۱۲:۲۸:۳۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بازدارندگی هسته‌ای نظریه‌ای است که از سوی کنت والتز در سال ۱۹۸۱ مطرح شد. در این نظریه، ابزار بازدارنده در حد سلاح‌های اتمی و امکانات رساندن آنها به دشمن است. والتز با ارائه این نظریه بیان کرد که هراس از خرابی‌های سلاح هسته‌ای پایدارترین ویژگی نظم بین‌المللی است و بنابراین هیچ دلیلی برای نگرانی در مورد گسترش این سلاح‌ها در نظام بین‌الملل وجود ندارد. همان گونه که در طول جنگ سرد بازدارندگی هسته‌ای به جای خلع سلاح به ویژگی مسلط روابط قدرت‌های بزرگ تبدیل شد و ثبات را پدید آورد، بعد از جنگ و در شرایط بحرانی نیز می‌تواند ثبات‌بخشروابط میان دولت‌ها باشد.
ناشناس۳۶۳۷۰۳۰۱۲:۵۲:۰۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
کشوری که نیروگاه هسته ای دارد به نوعی بمب اتمی را در خاک خود مستقر کرده است در صورت حمله به دیمونا یا بوشهر تبعات آن کمتر از بمب هسته ای نیست شاید به همین دلیل است اسراییل نیروگاه اتمی دیگری احداث نکرده است
مرصاد۳۶۳۷۰۸۶۱۳:۴۲:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اگه اجازه استفاده از سلاح هسته‌ای رو آمریکا به اسرائیل بده آره بازدارندگی میاره ولی اجازه نداده آمریکا اینو فراموش نکن
ناشناس۳۶۳۷۲۶۶۱۷:۰۵:۲۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ماهیت باز دارندگی سلاح هسته ای به داشتن آنست و نه استفاده آنی از آن ،یعنی مانع تهدید و تهاجم گسترده که میشود
بابر۳۶۳۷۳۳۸۱۸:۴۱:۱۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فکر میکنی اسرائیل منتظر اجاره آمریکا میمونه ؟
علیرضا۳۶۳۷۰۹۶۱۳:۵۰:۲۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
پیشنهاد میکنم متن و بدقت دوباره مطالعه کنید
ناشناس۳۶۳۷۲۳۹۱۶:۳۵:۲۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
به نظر من یک کار خیلی راحت تر و کم خطرتر هم هست.به جای سلاح هسته ای «با دوستان مروت و با دشمنان مدارا» کنیم. مثل قطر و ترکیه و حتی عراق و صدها کشور دیگر
ناشناس۳۶۳۷۵۲۹۰۱:۰۶:۱۵ ۱۴۰۳/۸/۱
مگر کره جنوبی و ژاپن به قول شما با دوستان مروت با دشمنان مدارا نکردند اما چرا نتیجه گرفتند که باید به قدرت هسته ای دست پیدا کنند...در سال 1991، کارشناس سیاسی برجسته آمریکایی پیش‌بینی کرد که ژاپن با توجه به ظهور یک سیستم چند قطبی در جهان، زرادخانه هسته‌ای مستقل خود را خواهد ساخت. خبر ی که روزنامه «آساهی شیمبون» ژاپن در تاریخ دوم آوریل سال میلادی جاری (۲۰۱۶) به آن پرداخت...آساهی شیمبون در خبر خود به بیانیه مکتوب کابینه «شینزو آبه» نخست وزیری ژاپن اشاره کرد که یک روز قبل تر (اول آوریل) در پاسخ به اعضای اپوزیسیون پارلمان این کشور نگاشته شده است.
ناشناس۳۶۳۷۳۴۱۱۸:۴۸:۵۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فواد ایزدی، استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در شبکه خبر گفت: «زمانی که صهیونیست‌های مسلح به سلاح هسته‌ای بدون محدودیت درحال نسل کشی هستند و همزمان می‌گویند دشمن اصلی ما ایران هست، آیا نباید در این دکترین هسته‌ای تغییری ایجاد شود؟ اکنون در جهان سلاح هسته‌ای داشتن ایران مقبولیت دارد چرا که جهان می‌بیند طرف ایران یک رژیم نسل‌کش دارای سلاح هسته‌ای است.» مواضع ایزدی که چندمین موضع گیری از این جنس طی روزهای اخیر و در تداوم اظهارات ماه‌های اخیر برخی مسئولین درباره احتمال تغییر دکترین ایران در صورت تجاوز اسرائیل است را می‌بینید و می‌شنوید
ناشناس۳۶۳۶۷۸۴۰۹:۲۳:۱۲ ۱۴۰۳/۷/۳۰
تنها 9 کشور در جهان دارای سلاح هسته ای هستند. بقیه کشورهای جهان چگونه بازدارندگی ایجاد کرده اند.
ناشناس۳۶۳۶۹۲۰۱۱:۳۳:۰۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اتحاد جماهیر شوروی با هزاران سلاح اتمی مضمحل شد.
ناشناس۳۶۳۶۹۸۸۱۲:۳۱:۵۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
چه ربطی داره؟ در دوران جنگ سرد هیچکس جرات نکرد یک گلوله فشنگ به سمتش شلیک کنه. شوروی از داخل مضمحل شد نه از جنگ دشمنان بیرونی. لطفا یکبار برای همیشه فرق اینها رو بفهمید.
ناشناس۳۶۳۷۰۱۶۱۲:۴۳:۵۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
آن هم بعد توافق با آمریکا!
ناشناس۳۶۳۷۲۲۸۱۶:۱۸:۵۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
کسی جرات حمله به شوروی را نداشت،دلیل متلاشی شدن شوروی چیز دیگری بود،قطعا کسی حتی فکر حمله به شوروی رو هم نمیکرد همینطور که تا الان هیچ کس جرات حمله به روسیه،آمریکا،چین،انگلستان،فرانسه،هند،پاکستان و کره شمالی رو نداره
ناشناس۳۶۳۷۲۶۸۱۷:۰۸:۱۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اتفاقا داشتن قدرت نظامی از نقاط قوت شورپی بود تحلیل رفتن آن ابر قدرت عوامل دیگری داشت مگر افول یک ابر قدرت را میشود تنها در چند جمله خلاصه کرد البته از این نیز نگذریم که غرب با عوامل نفوذی و ترفندهای خود منجر به فروپاشی آن قدرت شد
ناشناس۳۶۳۶۹۸۴۱۲:۳۰:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بقیه کشورها هرگز با آمریکا و اسرائیل در نیفتادن تا نیازی به سلاح اتمی داشته باشن.
ناشناس۳۶۳۶۹۹۱۱۲:۳۳:۲۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
الان کشورهایی نظیر ژاپن و کره جنوبی هم به این نتیجه رسیدند نیاز به قدرت هسته ای دارند و در حال تجدید نظر در دکترین دفاعی خود هستند مطالعه کنید
ناشناس۳۶۳۷۰۶۰۱۳:۲۱:۵۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اتفاقا همین امروز خواندم که یکی از مقامات کره جنوبی هم گفته که باید مجهز به سلاح اتمی شوند.
ناشناس۳۶۳۶۹۹۷۱۲:۳۴:۴۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اضمحلال شوروی بواسطه قدرت نظامی آن نبود بلکه بواسطه ضعف استراتژی اقتصادی آن و البته غافل شدن از نفوذی های غرب نظیر گورباچف بود که ما هم از این افراد کم نداریم
ناشناس۳۶۳۷۲۳۳۱۶:۲۹:۰۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
گورباچف نفوذی نبود بلکه رهبران قبلی شوروی آنقدر به اقتصاد و اجتماع و ... بی توجهی کرده بودند و فقط تمرکز بر تقابل با غرب داشتند که وقتی رهبری به گورباچوف رسید او ناخدای یک کشتی در حال غرق شدن بود و کاری نمی توانست بکند.
ناشناس۳۶۳۷۵۰۵۰۰:۰۹:۴۷ ۱۴۰۳/۸/۱
گورباچف به‌عنوان در واقع معمار اصلی فروپاشی شوروی سابق بود...گورباچف در میان معدود حکمرانان اصلاحگر روسی جایگاه متفاوتی دارد و با همه اشتراکاتش با آنان، این ویژگی منحصر را داشته که با طرح اصلاحات ناکامش، ابرقدرت شوروی، امپراتوری استعماری روسیه و ایدئولوژی کمونیسم روسی را هر سه به فروپاشی برساند ...طبعا از نگاه روس‌ها او دو جرم آشکار دارد: پایان دادن به قدرت شوروی و تغییر وضعیت اقتصادی نسبتا مناسب تر تا ۱۹۸۴ به وضعیتی که در سال‌های پایانی دهه ۱۹۸۰ و سرارسر دهه ۱۹۹۰ به مراتب بدتر هم شد. در دهه ۱۹۹۰، روسیه از نظر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و امنیتی وضعیت بسیار وخیمی تجربه کرد و در سیاست بین‌المللی نیز با تحقیر‌های بزرگی در اروپای شرقی و اوراسیا روبرو شد...او از نظر کمونیست‌ها، ملی گرایان و اوراسیا گرایان روس خائن و مطرود پنداشته‌ می‌شود و در وجدان عمومی توده‌های روس او خدمتی در کارنامه‌اش ندارداو یک بوروکرات میان مایه، فاقد دانش، تجربه ...گورباچف بر خلاف همتایان چینی اش، نتوانست از سوسیالیسم راهی بجوید و از لیبرالیسم مسیری بیاید..غربی‌ها عاشق گورباچف هستند،گورباچفی که داوطلبانه به آنها باخت..آنها به گورباچف طعنه می‌زنند و او را به‌نوعی مایه عبرت می‌دانند. از شکستش خرسند شده‌اند اما به هرحال اسم این اتفاق را شکست می‌گذارند نه قهرمانی.
ناشناس۳۶۳۶۷۹۱۰۹:۲۶:۲۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
کشورهای کوچکی مانند سوییس، امارات و حتی قطر با تمام کشورهای دنیا رابطه سیاسی دارند. از روسیه و چین و کره شمالی و ایران گرفته تا آمریکا و انگلیس و فرانسه. در دنیای امروز بهترین بازدارندگی، سیاست خارجی فعال بر پایه همکاری با همه کشورها است.
ناشناس۳۶۳۷۰۰۱۱۲:۳۵:۵۲ ۱۴۰۳/۷/۳۰
خاورمیانه اگر قدرت نداشته باشی سلاخی میشوی حتی کشورهای ژاپن و کره جنوبی هم امروزه بدنبال تجهیز خود به سلاح اتمی هستند
ناشناس۳۶۳۷۱۳۷۱۴:۳۳:۳۲ ۱۴۰۳/۷/۳۰
این کشورهای کوچک تابع ابرقدرتها هستند. شما هم حاضرید تابع باشید ؟!
ناشناس۳۶۳۷۴۷۵۲۳:۱۸:۳۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
دمت گرم تنهاحرف درست
ناشناس۳۶۳۶۷۹۶۰۹:۲۹:۲۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
دم نویسنده گرم مطالبت خیلی آگاهانه و وطن پرستانه است...
ناشناس۳۶۳۶۹۲۷۱۱:۳۷:۲۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فاصله ایران با آمریکا 11،600 کیلومتر است. ایران فرضاً اگر سلاح هسته ای هم داشته باشد، چطور می تواند در مقابل آمریکا بازدارندگی ایجاد کند؟
ناشناس۳۶۳۷۰۰۵۱۲:۳۸:۳۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
قطعا ایران بدلیل تهدید های مکرر اتمی اسراییل نیاز به قدرت بازدارنده همتراز نامتعارف دارد و بدنبال حمله به کشوری نیست بلکه ضرورت دفاع از خود و ممانعت از نسل کشی کشورهای متجاوز ایجاب می‌کند به سلاح نامتعارف تجهیز شود ضمنا پایگاه های آمریکا خود نقاط ضعف این کشور هستند گرچه ایران ادعای حمله به هیچ کشوری را جز برای دفاع و ممانعت از تجاوز و اشغال ندارد
ناشناس۳۶۳۶۹۳۵۱۱:۴۱:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
به شرطی که اگر ایران مانند کره شمالی شد تعهد بدهید تحریمها را مسئولان تحمل خواهند کرد نه مردم.
ناشناس۳۶۳۷۰۱۳۱۲:۴۲:۰۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ایران کره شمالی نیست ایران بواسطه موقعیت ژیو استراتژیک قابل ایزوله شدن نیست تمام تحریمها در جهت ممانعت از هسته ای شدن ایران و در نهایت البته تجزیه آنست و اگر ایران مجهز به قدرت هسته ای شود تمام تلاشهای آنها بی انگیزه خواهد شد و قدرت هسته ای میخ ثبات ایران در قبال سناریوی تجزیه برنارد لو ییسی ها خواهد بود
ناشناس۳۶۳۷۱۶۷۱۵:۰۵:۰۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
داداش مگه خبر نداری که همین الان تحریمهای ایران از کره شمالی بیشتر هست؟؟؟ پس از چی میترسید دیگه شماها؟ تحریمی باقی مونده اصلا دیگه؟
ناشناس۳۶۳۶۷۹۷۰۹:۲۹:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ایران هنوز درگیر مسقیم جنگ نشده و مورد حمله آن قرار نگرفته اما چرا با توان بالای نظامی، اسرائیل را فلج کامل نکرده در حمله اخیر خودش جای سوال دارد تا به این جا کشیده نشود که بخواهد تهدید کند برای حمله به ایران
ناشناس۳۶۳۶۸۶۴۱۰:۴۹:۲۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
از تعداد ۵۰۰ موشک و پهباد شلیک شده حتی یک موشک به مراکز حساس مثلا نیروگاه برق یا بندر ها شلیک نکردند.
ناشناس۳۶۳۶۹۳۲۱۱:۴۱:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اما آنها به مراکز کنسولگری که اداری هست یا هتل ما به صورت مستقیم وغیر مستقیم حمله کردن حتی چند روز قبل به مرکز درمانی ما در سوریه ! ا
ناشناس۳۶۳۶۷۹۸۰۹:۲۹:۳۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
کره شمالی، پاکستان و هند کشورهایی هستند که دارای سلاح های هسته ای هستند. اما اقتصادی ضعیف و شکننده دارند. آیا منطقی است که رفاه و اقتصاد را فدای سلاح هسته ای کرد؟
ناشناس۳۶۳۶۹۱۲۱۱:۲۵:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بله اگه شب گرسنه بخوابی یا با نون خشک برگزار کنی بهتر از اینکه دشمنان وحشی مثل اسرائیل مسلط شوند !
ناشناس۳۶۳۶۹۹۹۱۲:۳۵:۴۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
الان بنگلادش هم سلاح هسته ای نداره ولی از هند و پاکستان هم فقیرترند. داشتن یا نداشتن سلاح هسته ای تاثیری روی اقتصاد نداره. تحریم ها هم همش حرف است. مشکل اقتصاد ایران از درون است نه خارج.
ناشناس۳۶۳۷۰۱۵۱۲:۴۳:۱۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
چه کسی گفته هند جزو اقتصاد های ضعیف است این کشور از قدرت های نوظهور اینده است مطالعه کنید
مجتبی یارمحمدی۳۶۳۶۷۹۹۰۹:۲۹:۵۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اگر و اگر و صد افسوس که اگر طی چهل سال گذشته ، به فکر دراز کردن دست دوستی و ایجاد یک مثلاً ناتوی خاورمیانه ای می‌بودیم که در آن حمله به یک کشور ، حمله به تمام کشورهای دوست تلقی می‌شد ، الان دنبال گرفتن کاسه چه کنم چه کنم نمی‌بودید .
ناشناس۳۶۳۶۹۲۵۱۱:۳۶:۱۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
واقعا فکر کردید امارات عربی می آید با ما ناتوی خاورمیانه تشکیل دهد !!!!!
ناشناس۳۶۳۷۵۰۷۰۰:۱۷:۰۰ ۱۴۰۳/۸/۱
شما فکر کردید آنچه که قدرت‌ها می‌گویند با عملکردشان یکسان است بروید و ببینید کدام کشورها چرخ اقتصادشان با صادرات اسلحه و ایجاد بحران جنگ ها می گردد آنها بدنبال ثبات نیستند بدنبال بحران سازی هستند تا اسلحه خود را به کشورها قالب کنند و اشتغالزایی در درون خود با پول پترودلارها ایجاد کنند علت مخالفت آنها با تجهیز ایران به سلاح نامتعارف کاهش فروش سلاح متعارف به منطقه خاورمیانه است چرا که آنها با ایران هراسی سعی بر فروش سلاح بیشتر دارند کدام چوب فروشی بدنبال عدم ترویج دعوا است
ناشناس۳۶۳۶۸۰۰۰۹:۳۱:۰۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
با این تفاسیر آیا بهتر نیست بجای جنگ با دنیا روش صلح و دوستی را پیش گرفت.
ناشناس۳۶۳۶۹۲۱۱۱:۳۳:۲۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
چه مهربون ، چه رمانتیک
ناشناس۳۶۳۷۰۲۰۱۲:۴۵:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اول بدست آوردن قدرت بازدارنده همتراز که مکرراً با آن تهدید علنی شده ایم سپس مذاکره بر مبنای منافع ملی و اقتصادی ...اصول حاکم به خاورمیانه با مناطق دیگر دنیا متفاوت است اول قدرت بازدارنده متنوع متعارف و نامتعارف داشته باشید ، بعد آنها شما را به مذاکره فرا می‌خوانند ...وگرنه مذاکره گرگ و میش عایدی نخواهد داشت تجربه قبلی اثبات این مدعاست
ناشناس۳۶۳۶۸۰۳۰۹:۳۳:۳۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
در دنیای امروز سلاح هسته ای کاربردی ندارد. اگر داشت، روسیه در اکراین از سلاح هسته ای استفاده می کرد. اگر کشوری از سلاح هسته ای علیه کشور دیگری که او هم سلاح هسته ای دارد، استفاده کند. بی شک با یک تبادل تَک و پاتَک، هر دو کشور دچار خسارت سنگین می شوند.
ناشناس۳۶۳۷۰۲۲۱۲:۴۷:۰۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اگر روسیه سلاح هسته ای نداشت الان کشوری اشغال شد ه بود این سلاح برای حفاظت در آخرین مرحله تهاجم همانگونه که در دکترین روسیه ذکر شده قرارداشته و در انصورت قابل استفاده است
ناشناس۳۶۳۶۸۰۹۰۹:۴۳:۲۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
وقتی هر دو طرف اتمی باشن در عمل هیچ کدام نمی تونن از اتمی استفاده کنن. این یعنی همین شرایط امروز
ناشناس۳۶۳۷۰۲۳۱۲:۴۸:۰۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بله این همان بازدارندگی است که فروشندگان سلاح متعارف آن را نمی‌خواهند آنها دوست دارند. کشورها را با سلاح متعارف به جان هم بیندازند و پول ببرند
ناشناس۳۶۳۶۸۱۷۱۰:۰۱:۲۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
خیلی علاقه دارید کره شمالی شوید؟ الان مگر اسرائیل بمب اتمی ندارد؟ 400 تا موشک برای اسرائیل ارسال کردید . آیا اسرائیل که دشمن ما هم هست چرا با بمب اتمی به ما حمله نکرد؟
ناشناس۳۶۳۶۸۹۵۱۱:۱۵:۲۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
درود ما بیش از کره تحت فشار وتحریمم ولی کمتر از کره احساس امنیت می کنیم چون او بازدارندگی مدرن را دارد و ما نه. این را از صحبت های مقامات آمریکا و اروپا می توان فهمید
ناشناس۳۶۳۷۲۲۵۱۶:۱۱:۳۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
دور و بر خودتان را نگاه کنید کدام محصول را می بینید که تولید صد در صد ایران هستند؟
ناشناس۳۶۳۷۵۰۸۰۰:۲۰:۴۳ ۱۴۰۳/۸/۱
الان شرکت ها دیگر از اینترنشیونال به مالتی نشیونال تبدیل شده‌اند این که یک کشور همه چیز را خودش تولید کند که منطقی و اقتصادی نیست البته بجز مقاله امنیت نظامی و امنیت غذایی که استراتژیک هستند
ناشناس۳۶۳۷۰۲۴۱۲:۴۹:۱۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
سلاح اتمی در آخرین مرحله استفاده قراردارد
حسین۳۶۳۷۲۶۴۱۷:۰۱:۳۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فلسطین اشغالی اونقدر کوچیکه که میتونیم با تعداد زیادی از موشک هامون عملاً نابودش کنیم این مثل همون بازدارندگی هسته‌ای هستش
ناشناس۳۶۳۶۸۳۶۱۰:۳۴:۳۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
وقتی آخرش مجبوریم با سرمایه گذاری مناسب در جنوب کشور ، ایران را از ناترازی توسعه یافتگی و عدم برخورداری از مواهب دریا و اقیانوس ، نجات دهیم ، چرا معطلی ، چرا علاف چرخیدن ؟ وقتی مجبوریم به صورت صنعتی و در مقیاس انبوه آب دریا را شیرین کنیم ، چرا معطلی ، چرا لفت دادن بیخودی ؟
ناشناس۳۶۳۶۸۵۹۱۰:۴۶:۳۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
در دنیای جدید ، عامل اصلی بازدارندگی دشمن ازجنگ، برخورداری از اقتصاد پویا و تکنولوژی روز دنیا و پشتوانه ی مردمی است .
ناشناس۳۶۳۷۰۲۷۱۲:۵۱:۱۲ ۱۴۰۳/۷/۳۰
در صورت عدم داشتن توان مناسب دفاعی در صورت پیشر فت اقتصادی قدرتهای بزرگ شما را خواهند دوشید...گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری یونهاپ از مبدا واشنگتن، ترامپ روز گذشته (سه شنبه به وقت محلی) اعلام کرد که اگر وی در کاخ سفید بود، کره جنوبی می بایست برای حضور ۲۸ هزار و ۵۰۰ نظامی آمریکایی که در قالب «نیروهای آمریکا-کره» (USFK) در کره جنوبی مستقر هستند، سالانه ۱۰ میلیارد دلار به آمریکا می پرداخت. نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری ایالات متحده متحدان آسیایی آمریکا (از ریاض تا توکیو) را «ماشین پول» توصیف کرد.
ناشناس۳۶۳۶۸۷۴۱۰:۵۴:۳۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
امام خمینی (ره) فرمودند که هر جا دیدکه آمریکا را نگران کردید بدانید در مسیر درست هستید...و ترس و وحشت آمریکا و صهیونیسم از این است که ( ایران‌به سلاح اتمی مجهز نشود ) چون دیگر نمیتوانند به منافع ایران آسیب برسانند...و ایران به یک قدرت بازدارنده هسته ای تبدیل شده است...
خسروی۳۶۳۶۸۹۱۱۱:۱۱:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
مطلبی عالی دلسوزانه وآینده نگر بود ازخود متن جناب مونسان که نوشتند تغییر درکشتی های باری وتجاری می توان فهمید که این تغییرات باید مبتنی بر یک نگرش کلان و بازدارنده باشد به این معنی که آن پلتفرم مورد نظر ایشان اکنون وجود دارد و اگر این تغییردر پلتفرم برای استقرار موشک های هسته ای نبوده باشد باید تعجب و تاسف خورد چون تهدیدات دشمنان ما یک سال ودوسال گذشته نبوده بلکه چهار دهه ای هست که همواره زیر این فشاربوده ایم .
بابک سارانی۳۶۳۶۸۹۲۱۱:۱۲:۴۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
متاسفانه عده ای دوست ندارند جمهوری اسلامی و حکومت دینی ، افتخار ساخت سلاح هسته ای را به اسم خود در تاریخ این مملکت ثبت کند . شوربختانه ما در تاریخ خود هر چه ضربه خورده ایم از افراد حسود و بی وطنی خورده ایم که منفعت شخصی و قومی و قبیلگی و حزبی و جناحی را بر منفعت کل ملک و ملت ، مقدم شمردند . همان کسانی که در کار عباس میرزای ولیعهد ، در جنگ ایران و روس ، به دلیل ترس از محکم شدن موقعیت وی در کشور ، کارشکنی کردند .
شهرام۳۶۳۶۹۶۶۱۲:۱۸:۴۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
درود به شرفت، حق ترین پیام تا الان.
ناشناس۳۶۳۶۹۸۰۱۲:۲۹:۱۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فتوای مقام رهبری در مورد داشتن سلاح هسته ای ناظر برکدام قسمت نظر شماست؟!
ناشناس۳۶۳۷۰۴۳۱۳:۱۲:۲۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ساخت سلاح هسته ای افتخار داره؟
ناشناس۳۶۳۷۱۱۳۱۴:۰۶:۵۲ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اگر افتخار نداشت ، کشورهای غربی آنقدر بر ما فشار نمی آوردند که به سلاح هسته‌ای دست نیابیم ؛ حتما یک چیزی هست که حاضرند هر کاری کنند ولی ایران وارد باشگاه کشورهای هسته ای نشود .
ناشناس۳۶۳۷۳۵۰۱۹:۰۰:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اتفاقا تنها راه رهایی از فشارها قدرت نامتعارف ایران است که موجب خواهد شد آنها با ایران مقتدر کنار بیایند نه هر روز تحریم و تهدید کنند راه های قبلی مذاکره را ازمودیدهر روز تحریم بیشتر از دیروز و تهدید جواب آنها بود
ناشناس۳۶۳۷۰۸۴۱۳:۴۰:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
هرایرانی بشدت خوشحال میشه کشورش قویترباشه وازتوان نظامی بالاودرسطح یک جهان برخوردارباشه.ولی مشکل مردم وبخشی ازحکومت اینه که مردم زندگی میخوان،لااقل درسطح حداقلی
ناشناس۳۶۳۶۹۰۳۱۱:۱۹:۴۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
با دنیا صلح کنید. جنگ در هر صورت بشدت خانمان برانداز است. دوران جنگ با عراق را یادمان رفته؟ چقدر جوانها کشته و معلول شدند؟ چه اسیب های مالی وحشتناکی وارد شد؟
ناشناس۳۶۳۷۰۳۱۱۲:۵۲:۴۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
کشورهای کهنه استعمارگر هنوز به سیاست استعماری گاو شیرده می‌اندیشند و در راستای پیاده سازی این استراتژی ، علاوه بر فشارهای مستقیم و تخریب به عوامل نفوذی در نمک خوابانده خود دل بسته اند لورنس عربستان عامل فروپاشی عثمانی بود ... آنها در این راستا همه اهرم های عملیاتی را بکار می‌گیرند تحریم ،عوامل نفوذی با ژست مصلح ،فشارهای اقتصادی و دخالت در امور کشورها و کشورهای را که در قبال این استعمار می ایستند انگ سرکشی میزنند ،انها گرگ هایی آماده دوشیدن و همزمان سلاخانی آماده ذبح با سناریوی تجزیه کشورهای مقاوم با سناریوهایی برنارد لوییسی در مورد ایران و بقیه هستند همان نقشه هایی که با تجزیه کشورهای عراق ایران لبنان و سوریه داشتند با داعش داشتند و با کمک ایران عقیم ماند ، پیش نیاز هر نوع مذاکره تقویت اقتدارملی با قدرت گیری متعارف و نامتعارف است و دفع استراتژی عوامل دوست نما
ناشناس۳۶۳۷۳۵۳۱۹:۰۴:۳۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
مگر کره جنوبی و ژاپن با ادعای شما صلح نکردند نتیجه اش را در اظهارات ترامپ ببینید ...گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری یونهاپ از مبدا واشنگتن، ترامپ روز گذشته (سه شنبه به وقت محلی) اعلام کرد که اگر وی در کاخ سفید بود، کره جنوبی می بایست برای حضور ۲۸ هزار و ۵۰۰ نظامی آمریکایی که در قالب «نیروهای آمریکا-کره» (USFK) در کره جنوبی مستقر هستند، سالانه ۱۰ میلیارد دلار به آمریکا می پرداخت. نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری ایالات متحده متحدان آسیایی آمریکا (از ریاض تا توکیو) را «ماشین پول» توصیف کرد...در صورت عدم داشتن توان مناسب دفاعی در صورت پیشر فت اقتصادی قدرتهای بزرگ شما را خواهند دوشید...
محمد۳۶۳۶۹۰۵۱۱:۲۱:۵۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
عجیبه که از داخل میگن نباید بمب هسته ای داشته باشیم با وجود این همه دشمن در صورتی که یه بچه هم میدونه بمب هسته ای کاملا بازدارنده است مثل کره شمالی
ناصر۳۶۳۶۹۳۰۱۱:۳۹:۴۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
تاکنون در خصوص بازدارندگی پایدار مطلبی تا این حد نسبتا کامل ندیده بودم. خداوند به نظام جمهوری اسلامی ایران توفیق دهاد باکمترین تلفات (به معنی اعم) زمینه را برای فرج و ظهور حضرت ولیعصر و الزمان آماده کند.
زاهدی ازرشت۳۶۳۶۹۳۴۱۱:۴۱:۵۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بازدارندگی فقط توسعه هایپرسونیکها والسلام.
ناشناس۳۶۳۶۹۵۴۱۲:۰۳:۵۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
توصیه های که فقط در این زمان نامناسب که سایه جنگ بر سر ایران است و اسرائیل در حال ایجاد اتحاد بین اروپا و اعراب و آمریکا برای جنگ با ایران است فقط برای تبلیغات علیه ایران خوراک فراهم می نماید. تبلیغاتی با این عنوان که ایران در پی تولید موشک و زیر دریایی با قابلیت هسته ای است که قابلیت هدف گیری اروپا و کشورهای همسایه را دارد!
علی۳۶۳۷۰۷۲۱۳:۲۷:۵۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
تا کی باید نگران و مضطرب اخم و خشم اروپا و آمریکا باشید؟ چرا نمیخواهید متوجه بشید که اونها هرکاری از دستشون بربیاد علیه ما کردند و میکنند و خواهند کرد؟
ناشناس۳۶۳۷۵۱۱۰۰:۲۵:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۱
رو قوی شو گر راحت جهان طلبی ...که در قاموس طبیعت ضعیف پایمال است ...دستیابی ایران به قدرت نامتعارف میخ ثبات ایران خواهد شد زیرا از بین آنکه این تجهیزات در صورت تلاش آنها برای توطئه علیه ایران دست چه کسانی میافتد دست از توطئه بر خواهند داشت ..اینها مشکلشان داشتن امکانات هسته ای نیست اینها مشکلشان تکمیل اطلاعات و تجهیزات جهت نابودی آنها ست و زمان میخرند ..ایران باید قدرت نامتعارف شود گروهی که نمی‌گذارند هم باید دید کجا خط می‌گیرند .
شهرام۳۶۳۶۹۶۲۱۲:۱۵:۵۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
تولید سلاح هسته‌ای بصورت عمده، از نان شب واجب تر است.
ناشناس۳۶۳۷۰۷۸۱۳:۳۱:۴۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
با این دست فرمون پایانی بهتر از شوروی در انتظار نیست....
محمد۳۶۳۶۹۶۸۱۲:۲۰:۰۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
زمانی که صدام گفت اگر ایران خرمشهر را گرفت کلید بصره را به ایرانیان میدهم منظورش قفل کلید نبود یعنی مگر ارتش عراق را متلاشی کند که کرد وقتی میخواستیم به بصره. حمله کنیم با خوشحالی دستور امد به اهداف از پیش تعیین شده رسیدیم هرچه گفتیم دیگه ارتشی روبروی ما نیست گفتند نه .
محمدصادق عسکری۳۶۳۶۹۷۱۱۲:۲۶:۵۶ ۱۴۰۳/۷/۳۰
حقیقتا حرف دل ما را یکجا در این مطلب زده. واقع گرایانه و بدون تعارفات. خیلی لذت بردم.
ناشناس۳۶۳۶۹۹۳۱۲:۳۳:۵۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ترس آمریکا و اسراییل از این است که میترسند ایران همین الان هم سلاح اتمی داشته باشد ولی رو نکرده باشد
ناشناس۳۶۳۷۰۰۰۱۲:۳۵:۵۲ ۱۴۰۳/۷/۳۰
با سلام در سه مورد یک ایران اگه همین موشک‌ها را نداشت قطا مثل افغانستان و عراق و سوریه و لبنان میشد وغیره وجنگ ۸سال دیدید یا مستند تاریخ نگاه کنید چقدر استان‌های غربی ایران شیمیایی خوردند چقدر زود ازیاد می برید جنایت‌ها را .دوم روسیه اگه سلاح اتمی نداشت تا الان آمریکا و متحدانش قورتش داده بودند . سوم بعضی ها از روشن فکران گفته‌اند بیاید مثل قطر امارات و ۰۰۰صلح کنیم و اقتصاد درست کنیم اين را بگم که نمیشه با ایران شوخی کرد .
ناشناس۳۶۳۷۰۱۸۱۲:۴۴:۳۳ ۱۴۰۳/۷/۳۰
این مقاله از جنبه های بسیاری حائز اهمیت است و نکات مثبت زیادی را داشت اما لازم است ملاحظات دیگری هم در نظر گرفته شود: 1- مفهوم بازدارندگی آنطور که آمریکا با توسعه SSBN ها تعریف کرده، جلوگیری از حمله نیست! بلکه نابودی خودکار حریف پس شکست و تخریب همه چیز روی زمین و هوا است! لذا در دکترین نظامی آمریکا، آخرین مرحله از جنگ جهانی برای نابودی کل زمین، زیر دریایی های اتمی قرار دارند! یعنی در آن شرایط هیچ موجودی زنده نمی ماند. فقط روسیه و آمریکا در حال حاضر ازین چهارچوب فکری پیروی میکنند و دیگران حتی اگر فکر هم کنند توان اجرای آنرا ندارند. 2- تهدید موجودیت با تهدید جهانی دو تهدید متفاوت است. هیچ یک از کشورهای هسته ای برای تهدید موجودیت یک کشور دیگر به سلاح هسته ای متوسل نمیشوند حتی اگر ادعا کنند. زیرا به فرض استفاده از آن، تبعات زیست محیطی آن تهدید جهانی مستقیم ایجاد میکند که خود آن کشورها و سایرین را هم درگیر میکند. در واقع در تهدید یکدیگر از ترکیب روشهای جنگ کلاسیک، تکنولوژیک، اقتصادی و فرهنگی با همراهی اپوزیسیون و نارضایتی ملی استفاده میکنند. 3- همه پلتفرمهای ذکر شده در این مقاله، به فرض فرصت! و اراده کافی برای ایجاد، مستلزم دو پیش نیاز است. تکنولوژی و اقتصاد پایدار برای پشتیبانی!. یکی از دلایلی که اروپاییان با همه توانمندی تکنولوژیک خود نتوانسته اند تاکنون سیاست مستقل امنیتی و هسته ای بین المللی داشته باشند، پایداری اقتصادی بوده که بدون حضور در اقتصاد بین الملل ناممکن بوده. لذا ایران اکنون نمیتواند به عنوان یک عضو دور افتاده از اقتصاد و فناوری در جامعه بین الملل، نگاه بازدارندگی هسته ای را پیگیری کند.
ناشناس۳۶۳۷۰۲۵۱۲:۴۹:۴۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اسرائیل باعث شد بفهمیم که چقدر بازدارندگی ضعیفی داریم و چقدر دستمان خالی است. عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد. ممنون از سایت الف. مطلبی بسیار تحلیلی، علمی، شجاعانه و دقیق بود. احسنت.
ناشناس۳۶۳۷۰۲۸۱۲:۵۱:۵۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
حالا گیرم که چند تا هم ساختید. آیا به تراز بحرانی (که در بحث بازدارندگی کلیدی است) میرسید؟ هرگز. «تراز بحرانی» یعنی اینکه باید تعداد کلاهکها به عددی برسد که با دیگر قدرتها هم تراز بشوید و این محال است. اگر تصور میکنید کره شمالی بازدارندگی دارد، هیچ چیز نمی دانید.
ناشناس۳۶۳۷۲۷۹۱۷:۲۰:۰۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
چشمان ظاهراً فکر میکنید تمام کشورها یکدفعه و یکهو اینهمه کلاهک جمع آوری کردند خیر باید از جایی شروع کرد و فردا دیر است
ناشناس۳۶۳۷۰۳۲۱۲:۵۳:۳۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
رو قوی شو گر راحت جهان طلبی ...که در قاموس طبیعت ضعیف پایمال است ...دستیابی ایران به قدرت نامتعارف میخ ثبات ایران خواهد شد زیرا از بین آنکه این تجهیزات در صورت تلاش آنها برای توطئه علیه ایران دست چه کسانی میافتد دست از توطئه بخواهند داشت ..اینها مشکلشان داشتن امکانات هسته ای نیست اینها مشکلشان تکمیل اطلاعات و تجهیزات جهت نابودی آنها ست و زمان میخرند ..ایران باید قدرت نامتعارف شود گروهی که نمی‌گذارند هم باید دید کجا خط می‌گیرند ...
ناشناس۳۶۳۷۰۴۸۱۳:۱۴:۳۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
البته به این نکته هم توجه کنید که سلاح هسته ای هند و پاکستان فقط برای مقابله با تهدیدات متقابل همین دوکشور کاربرد داره. پاکستان حتی حاضر نشد به عنوان یک کشور مسلمان یه تذکر و هشدار جدی به رژیم اشغالگر بده.
ناشناس۳۶۳۷۵۱۴۰۰:۲۸:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۱
آن ریشه در سیاست کشور دارد وگرنه اقتدار اتمی بودن پاکستان بر هیچ‌کس پوشیده نیست
ناشناس۳۶۳۷۰۵۱۱۳:۱۶:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
هر موقع در مناطق جنگي راه را گم کرديد نگاه کنيد آتش دشمن کدام سمت را ميکوبد. همان جبهه، جبهه خودي است» باید در میدان سیاست این جمله را بکار بست و روشنگری کرد که مثلا وقتی دشمنان ایران از جریانی یا شخصیتی تعریف کردند در درستی راه شک کنیم .
ناشناس۳۶۳۷۰۶۷۱۳:۲۵:۱۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
باز دارندگی فقط با تعامل و همکاری گسترده با همه دنیا و توسعه روز افزون در همه جوانب و اقتصاد بالاتر از دیگران بدست می آید .
ناشناس۳۶۳۷۵۱۸۰۰:۳۲:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۱
پس چرا پس از چند دهه ژاپن و کره جنوبی بدنبال داشتن قدرت هسته ای افتادند آنها که پیشرفت و توسعه داشتند آنها فقدان توانمندی داخلی بودن در تامین امنیت کشورشان را با استقلال و امنیت خود در تضاد دیدند
ناشناس۳۶۳۷۰۷۹۱۳:۳۱:۴۹ ۱۴۰۳/۷/۳۰
چراهرشخصی به خودش اجازه میده بایک سری نظریه وحدس واحتمال ووهم وخیال این کشورومردم را به شرایط بدترازین دچارکنه؟بجای اینهامیشه طرحها ونظریاتی برای رشدوتوسعه وخارج شدن ازین سقوط همه جانبه داد.مگرژاپن وآلمان وکاناداوسوئدوسوئیس و....سلاح اتمی دارن که مردمش درصلح ورفاه وآسایش وکشورشون درحال توسعه وپیشرفت هست.
ناشناس۳۶۳۷۱۷۱۱۵:۱۰:۱۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
خب عزیزم اونا مشکلی با اسرائیل هم ندارن. فرق ما با اونها همینه.
ناشناس۳۶۳۷۵۱۹۰۰:۳۳:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۱
بروید مطالعه کنید الان کره جنوبی و ژاپن از دادن پول روز بابت امنیت اجاره ای خود خسته شده آند و بدنبال سلاح اتمی هستند
ناشناس۳۶۳۷۰۸۸۱۳:۴۳:۲۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
واقعا آمریکا و اسرائیل و اروپا چقدر در 20 سال اخیر خوشحالی کرده اند که ما خودمان با دست خودمان از سلاح اتمی خود را محروم کردیم و الان در مقابل وحشی گری های تمام عیار غرب و سگ هار آنها، مجبور به تماشا هستیم و دستمان خالیست. آن روز مبادا همین امروز بود که ما درک نکردیم.
احمد۳۶۳۷۲۰۰۱۵:۳۱:۳۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
نویسنده مقاله حرف درستی زده است. نمی شود با قدرت های جهان در افتاد و ادعای پایه گذاری تمدن نوین داشت و نظم آنها را زیر سوال برد و از طرفی دیگر گفت من برد سلاحم محدود هست من سلاح هسته ای ندارم! سلاح هسته ای برای بکار بردن نیست بلکه نفس داشتن آن قدرت بازدارندگی ایجاد می کند. دولا دولا نمی شود شترسواری کرد. اگر ایران بخواهد بازدارندگی و مصنونیت کشورش را یک بار برای همیشه تضمین کند، چاره ای جز تجهیز به تسلیحات اتمی به همراه سکوی پرتاب فرا سرزمینی ندارد. این که سایر کشورها هم به فکر داشتن آن می افتند دلیل نمیشه که ایران خود را محروم از این قابلیت کند. توسعه اقتصادی هم نیازمند ثبات و آرامش است. تجهیز به سلاح هسته ای متضمن ثبات برای توسعه اقتصادی خواهد بود.
ناشناس۳۶۳۷۲۰۹۱۵:۴۳:۴۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
برنامه هسته ای زمانی مفید است که خودش موجب خسارت نشود. در حال حاضر تمام بخش های اقتصاد و فرهنگ و اجتماع و سیاست کشورمان به بهانه برنامه هسته ای به شدت تخریب و تضعیف شده اند.
ناشناس۳۶۳۷۳۵۴۱۹:۰۷:۳۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
را مذاکره طی شد منفعتی نداشت و موجب جری شدن آنها تا ادعای خلع سلاح موشکی ایران پیش رفتند حال باید ایران راه حل دوم یعنی قدرت نامتعارف را تجربه و پس از آن آنها نه تنها انگیزه تحریم و تهدید با انگیزه برچیدن قدرت هسته ای ایران را نخواهند داشت بلکه بدلیل موقعیت ژیو استراتژیک ایران با قدرت محقق شده ایران کنار آمده و برای مذاکره پیش قدم خواهند شد
ناشناس۳۶۳۷۴۲۷۲۱:۲۷:۲۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
یکی از زیرساخت های امنیت اقتصادی داشتن امنیت نظامی و هسته ای است تا زمانی که در مقابل دشمنانت سلاح هسته ای نداشته باشی سرمایه گذاری خارجی موثری در کشور صورت نمی گیرد سرمایه ترسو است.
نادری۳۶۳۷۲۳۴۱۶:۲۹:۲۰ ۱۴۰۳/۷/۳۰
برادران‌وخواهران‌گرامی‌.بیایید‌دست‌بدست‌همدهیم‌وهمانگونه‌که‌درسالهای‌گذشته‌باتحریم‌‌‌ودشمنی‌کشورهایظالم‌‌کشور‌عزیزمان‌را‌در‌امنیت‌نگاه‌داشتیم.باداشتن‌سلاح‌هسته‌ای‌درسالهای‌بعد‌‌نیز‌‌ان‌را‌برای‌فرزندانمان‌امن‌نگهداریم.انشاالله.. ما‌همانگونه‌که‌رهبر‌بزرگمان.فرمدند‌انجام‌مدهیم.تا‌امروز‌اگر‌تدابیر‌‌این‌بزرگوار‌نبود‌کشورمان‌‌ازدست‌رفته‌بود.دراین‌مورد‌هسته‌ای‌نیز‌متمعن‌باشید‌بهترین‌تسمیم‌را‌انجام‌میدهند‌‌وانچه‌درست‌است‌ره‌نمون‌می نمایند.
رضا۳۶۳۷۲۴۷۱۶:۴۴:۵۱ ۱۴۰۳/۷/۳۰
فرض کنیم ایران هم سلاح هسته ای دارد.فردا اگه مثلا پاکستان به ایران حمله غیر هسته ای بکنه آیا ایران میدونه پاسخ هسته ای بده؟ جواب منفی هست.پس ایران مجبور هست با تسلیحات غیر هسته ای جواب بده و اینجا اهمیت تسلیحات متعارف مشخص میشه.باید تسلیحات متعارف ما پیشرفته و به روز باشه.
ناشناس۳۶۳۷۵۲۱۰۰:۳۶:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۱
هر کدام قابلیت خود را دارد
عبدالله۳۶۳۷۲۴۹۱۶:۴۸:۳۸ ۱۴۰۳/۷/۳۰
صرفآ باید مو به مو آیه شریفه قرآن را عملی و عملیاتی کنیم وگرنه تا قیامت مورد طمع ظالمانه خواهیم بود
ناشناس۳۶۳۷۲۷۴۱۷:۱۶:۲۵ ۱۴۰۳/۷/۳۰
شعار ما یک کلام بمب اتم والسلام
ناشناس۳۶۳۷۳۰۸۱۷:۵۷:۰۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
ایران باید بمب اتم داشته باشه
سعید۳۶۳۷۳۶۴۱۹:۱۸:۱۴ ۱۴۰۳/۷/۳۰
بازدارندگی هسته ای با بردی که به اروپا برسه، باعث میشه خودبخود اروپا کوتاه بیاد و اقتصاد هم درست بشه.
ناشناس۳۶۳۷۴۲۴۲۱:۲۵:۰۷ ۱۴۰۳/۷/۳۰
اگر ایران سلاح هسته ای داشت آیا سیدحسن نصرالله اکنون زنده نبود؟
ناشناس۳۶۳۷۶۳۴۰۸:۱۶:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۱
مگر اسرائیل بمب اتم نداره پس چرا بازدارندگی نداشته
ناشناس۳۶۳۷۶۸۵۰۹:۰۶:۵۲ ۱۴۰۳/۸/۱
اسرائیل سلاح هسته ای داره چرا خانه نتانیاهو را با موشک زدن؟ آمریکا داره پس چرا ترامپ را ترور کردن؟ قبلا هم روسای جمهورش دیگرش را ترور کردند؟! روسیه داره چرا اوکراین ازش نمیترسه و رفته وارد کشورش هم شده؟! ژاپن مدتها ارتش هم نداشت چرا کسی کاری بهش نداشت؟! میدونی چند تا کشور هستن سلاح که هیچ، ارتش هم ندارند اما امن تر و ثروتمندتر از ما هستند؟! چرا در جنگ جهانی دوم کسی به سویس حمله نکرد و اونجا را اشغال نکردند؟! ...
حرف مردم۳۶۳۷۶۳۲۰۸:۱۵:۳۵ ۱۴۰۳/۸/۱
هر روز که تنش میان ایران وآمریکا واسرائیل بالا می رود،ارزش پول ملی کاهش یافته وسفره مردم کوچکتر میشود .
حمید۳۶۳۷۶۹۹۰۹:۲۹:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۱
موافقان داشتن بمب هسته ای به این چند سوال پاسخ دهند: 1-در کل دنیا اکثر کشورها که بمب هسته ای ندارند، توان دفاعی و بازدارندگی ندارند؟ 2-شوروی که فروپاشید بمب هسته ای نداشت؟ 3-کره شمالی که بمب هسته ای دارد وضع اش مطلوب شماست؟ همه نیروی کشورش را صرف داشتن بمب اتمی کرده است. 4-اگر بمب اتمی نداشته باشیم، کدام کشور می تواند مردم متحد ما را(در صورتی که حاکمان بگذارند متحد باشیم) شکست دهد؟ مگر بخواهد بر ویرانه های بدون مردم حکومت کند که غیر ممکن است
صدای مردم۳۶۳۷۷۴۷۱۰:۲۳:۰۰ ۱۴۰۳/۸/۱
بازدارندگی واقعی یک کشور، سطح حمایت واعتماد مردم آن کشور به حکومت است.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  2. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  3. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  4. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  5. کشوری که بازیچه رقابت های حزبی آمریکا شد

  6. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  7. مساله دهک‌بندی برای ارائه خدمات به ایثارگران از بودجه حذف می‌شود

  8. متن کامل پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده به شورای حکام؛ به ایران تا بهار ۱۴۰۴ مهلت داده شد  

  9. شیطان بزرگ باز هم پیش نویس قطعنامه آتش بس غزه را وتو کرد

  10. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

  11. ادعای گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفت

  12. انتقال پایتخت وارد مرحله جدیدی شد

  13. رسایی: یک جریانی که ۸ سال کشور را به قهقرا برد امروز کنار گوش رئیس جمهور ایستاده است

  14. قتل شوهر با همدستی پسرعمه

  15. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

  16. حزب‌الله: اگر قدرت مقاومت نبود، آمریکا به دنبال راه حل نمی‌آمد

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. چطور ترازش کنیم؟!

  14. درد بیمار و ناز طبیبان !

  15. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  21.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  22. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  23. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

  24. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

  25. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    4. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    5. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    6. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    7. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    8. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    9. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    10. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    11. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    12. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    13. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

    14. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

    15. گستاخ؛ اما کوچک و آسیب پذیر !

    16. اتحادیه اروپا کشتیرانی ایران را تحریم کرد

    17. مرکز «بازی‌ جنگ سپاه» افتتاح شد

    18. یهودیت در نظر بنیانگذار روانکاوی

    19. واکنش صداوسیما به موضوع سانسور یک دیدار پزشکیان

    20. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    21. نماینده مجلس: اهداف فیلترینگ محقق نشد/ سود سرشار در جیب مافیای فیلترشکن‌

    22. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

    23. شمخانی: آمریکایی‌ها کشور ما را عقب نگه داشتند و باید خسارت بدهند

    24. عراقچی: اگر قدرت نباشد دیپلماسی ابتر خواهد ماند

    25. مهاجرانی افزایش ۴۰ درصدی قیمت بنزین را تکذیب کرد

    آخرین عناوین