مدت زمان زیادی تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر سال جاری میلادی باقی نمانده است. انتخاباتی که به زعم بسیاری از ناظران و تحلیلگران، تبعات و پیامدهای آن فراتر از آمریکا را نیز دربرخواهد گرفت و آن را بایستی یکی از مهمترین رویدادهای سال 2024 جهان در عرصه سیاست بین الملل ارزیابی کرد. با این حال، در روزها و ماه های اخیر و در بحبوحه رقابت های دو نامزد اصلی این انتخابات یعنی دونالد ترامپ و کامالا هریس، شاهد وقوع تحولاتی هستیم که واکاوی و رمزگشایی آن ها می تواند پیام های قابل تاملی را از حقیقتِ سیاست و حکمرانی آمریکایی به جهانیان مخابره کند.
در این چهارچوب، در مدت اخیر، کاملا هریس معاون رئیس جمهور کنونی آمریکا و نامزد اصلی حزب دموکرات در انتخابات 2024 این کشور، با یک چالش عجیب در رقابت های انتخاباتی خود رو به رو بوده است. ماجرا از این قرار است که در روزهای گذشته کاملا هریس سعی داشته به هر شکل ممکن که شده خود را به مثابه فردی مستقل و فارغ از فلسفه کاری و عملکرد دولت بایدن که در چهار سال گذشته در این دولت مشغول به کار بوده معرفی کند. کامالا هریس حتی به تازگی در مصاحبه ای به صراحت اعلام کرده که "او جو بایدن نیست".
این قبیل موضع گیریهای هریس سبب شده تا برخی منابع رسانه ای در آمریکا از ناراحتی شدید بایدن از کامالا هریس خبر دهند و به این مساله اشاره داشته باشند که رئیس جمهور مستقر آمریکا متوجه نمی شود که چرا وقتی حمایت صریح خود را از نامزدی کاملا هریس در انتخابات آتی آمریکا اعلام کرده، وی(کاملا هریس) عملا سعی در فرار از وی دارد و حاضر نیست همکاری با رئیس جمهور کنونی آمریکا را به عنوان یک سابقه قابل اتکا برای خود به مردم این کشور معرفی کند.
به تازگی نیز شاهد بوده ایم که کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوال خبرنگاران که از وی پرسیده بودند آیا قبول دارد که کاملا هریس سعی دارد از بایدن در مسیر رقابت های انتخاباتی اش فاصله بگیرد؟ گفت: "من چنین چیزی را نمی بینم و هریس بخشی از دولت بایدن است". با این همه، رویکرد کاملا هریس در فاصله گرفتن از دولت بایدن به طور خاص می تواند تحت تاثیر دو مولفه باشد.
اول اینکه عملکرد دولت بایدن در چهار سال اخیر در حوزه های مختلف حکمرانی به ویژه سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا به قدری اسفناک و ضعیف بوده که کامالا هریس سعی دارد خود را از بایدن فاصله بدهد و این مساله را مورد تاکید قرار دهد که او مسوول شکست های دولت بایدن نیست.
این همان چیزی است که جمهوریخواهان و شخص دونالد ترامپ سعی دارند با محوریت آن مانور تبلیغاتی و سیاسی انجام دهند و تاکید کنند که کاملا هریس نیز سهم مهمی در برخی از شکست های بزرگ دولت بایدن در حوزه های مختلف حکمرانی آمریکا دارد و از این رو، وی اساسا صلاحیت حضور در کاخ سفید را ندارد. موضوعی که هریس با علمِ به آن سعی دارد از تحققش جلوگیری کند و مایل نیست یک اهرم موثر را به جمهوریخواهان علیه خود بدهد.
نکته دوم اینکه اینطور به نظر می رسد که کاملا هریس سعی دارد در ذهن افکار عمومی آمریکا این نکته را جا بیندازد که او نماینده یک چشم انداز تازه است و نباید وی به مثابه فردی که قرار است دولت بایدن را ادامه دهد تصور شود. این مساله در معادلات انتخاباتی بسیار مهم است. توجه داشته باشیم که ترامپ در بحبوحه رقابت های انتخاباتی مدام سعی دارد از آغاز شدن عصری جدید در صورت پیروزی خود در انتخابات آمریکا خبر دهد.
حال در این وضعیت اگر او بتواند هریس را ادامه دهنده راه بایدن و یا تداوم همین دولت معرفی کند، این موضوع می تواند شانس های وی جهت پیروزی در انتخابات آتی آمریکا را افزایش دهد. مساله ای که هریس از آن آگاه است و سعی دارد به هر شکل ممکن، خود را نماینده یک نگاه جدید و متفاوت و نَه ادامه دهنده دولت بایدن در عرصه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا معرفی کند. نگاهی که سبب شده تا هریس حتی در برهههایی، 4 سال حضور خود در دولت بایدن را نیز به نوعی انکار کند و آن را گردن نگیرد!