دشمن تراشی برای خدا !

حسین علی زاده، گروه اقتصادی الف،   4030803121 ۲۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
دشمن تراشی برای خدا !

در شرایطی که بانک های کشور اعم از دولتی و خصوصی در اعطای وام به مردم عادی سختگیرانه عمل می کنند و اساسا شیوه پرداخت وام در سال های اخیر بیشتر بر اعتبارات خرید کالا متمرکز شده،  برای کسانی که نیاز مالی پیدا می کنند چه راهی باقی می ماند جز متوسل شدن به آگهی های رنگارنگ وام فوری که با توجه به تقاضای بسیار بالای موجود در جامعه رشد حیرت انگیزی هم یافته اند. وام هایی که بر خلاف شرایط بانک ها بسیار سهل الوصول هستند و در ازای دریافت سفته به سرعت هم نقدا پرداخت می شوند اما همه می دانیم که نامش چیزی غیر از وام است! یا در بهترین حالت خرید و فروش وام است که آن هم خالی از شبهه های ربوی و غیر ربوی نیست.

 در تماس با یکی از این آگهی دهندگان که بالغ بر چند خط تلفن هم دارند خانم پاسخ دهنده مبالغ وام را اعلام و تاکید می کند شرایط فقط سفته ای است که به مبلغ دوبرابر وام پرداختی و و با بازپرداخت ۱۸ یا ۲۴ماه دریافت می شود! 

شاید بگویید یک فرد معتقد به ارزش های دینی یا حتی ارزش های انسانی چرا باید زیر بار این کار برود اما متاسفانه ماجرا به سادگی این پرسش و در سطحی صرفا فردی قابل پاسخگویی نیست. جدا از افزایش آگهی های مربوط به این رفتار شنیع اجتماعی و اقتصادی که خود حاکی از تقاضای قابل توجه در این بازار است باید مانند همه پدیده های اجتماعی دیگر که در یک تحلیل «رابطه مند» و نه «فردی» قابل فهم و تبیین هستند به دنبال عناصر مرتبط با این پدیده گشت که در گسترش آن دخیلند و چنانکه در ابتدای این نوشته آمد هیچ عاملی  موثرتر از رفتار بانک ها در این زمینه نیست. 

حتی اگر در تحلیل این پدیده به جای تحلیل اجتماعی و ساختاری، به خود افراد و نقش باورهای آنان هم مراجعه کنیم آیا کسی توانسته به این سوال افراد جامعه پاسخ بدهد که واقعا فرق سودهای دریافتی و پرداختی بانک ها آن هم وقتی که کاملا دقیق و محاسبه شده صورت می گیرد -و گاه همراه با جریمه و وجه التزام هم هست- با اعطای وام به همین شکل در خارج  از بانک چیست؟! چرا اولی رواست و دومی ناروا؟!  البته که پاسخ های مختلفی داده شده اما در قانع کننده بودن آن ها آن قدر تردید وجود دارد که حتی بسیاری از عالمان دینی هم، در ایران یا سایر کشورهای مسلمان آن را نپذیرفته اند. اینکه گفته شده قرارداد بین بانک و مشتریان قرارداد وکالت است نه قرض که سود دادن و سود گرفتنش آن هم با این اعداد ربا باشد از نظر بسیاری از دین شناسان کمکی به رفع شبهه ربوی بودن رفتار بانک ها نمی کند. در قرارداد وکالت گفته می شود وکیل (بانک)، سپرده های مردم (موکلان) را به کار می اندازد و آنها را در سود و زیان این کار اقتصادی شریک می کند. آیا بانکی را دیده اید که در سرمایه گذاری اش اعلام زیان بکند و به این دلیل پرداخت سود به سپرده ها را منتفی کرده باشد؟ به نظر نمی رسد قدرت بازپرداخت منظم سود از سوی بانک ها به دلیل سودآوری مجموع سرمایه گذاری های بانک ها ( علیرغم برخی زیان ها) باشد بلکه این امر را احتمالا باید بیشتر تابعی از قدرت بانک ها در خلق پول دانست!   

از آن سو کدام وام گیرنده عادی، جز با نیت و انگیزه رفع هزینه های روزمره اش ، نه سرمایه گذاری، وام (در واقع قرض) می گیرد، تا با این توجیه که بانک ها باید در سود سرمایه گذاری وام گیرنده شریک باشند، در بازپرداخت این وام، بهره های بالای ۲۰ درصد از وام/قرض گیرنده دریافت شود؟! آن هم با جریمه و وجه التزام! 

وقتی برای این دست سوال ها و نمونه های مشابه دیگر پاسخ قانع کننده یا دستکم مورد پذیرش اکثریت وجود ندارد، وقتی دریافت وام از بانک ها بسیار دشوار و بعضا ناممکن شده است، وقتی دشواری های معیشتی عرصه را بر مردم تنگ کرده تعجبی ندارد که اینچنین شاهد گسترش بی محابا و علنی دشمنی با خدا باشیم! در واقع باید گفت این بانک ها هستند که برای خدا دشمن تراشی می کنند! آن هم در شرایطی که بر اساس ماده ۵۹۵ قانون مجازات اسلامی ایران،  ربا، جرم و برای آن مجازات در نظر گرفته‌ شده است: «مرتکبین اعم از ربا دهنده، ربا گیرنده و واسطهٔ بین آن‌ها علاوه بر ردِ اضافه به صاحب مال به شش ماه تا سه سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و نیز معادل مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم می‌گردند.»

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۴۳۰۶۶۰۹:۳۸:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۷
صندوق های قرض الحسنه زیاد در کشور هست که به راحتی وام می‌دهند منتهی بازپرداخت آنان کوتاه مدت هست!
ناشناس۳۶۴۳۱۲۱۱۰:۴۶:۵۶ ۱۴۰۳/۸/۷
وام قرض الحسنه و بدون ربا وقتی محقق می شود که نرخ تورم بسیار پایین باشد. مثلاً در ژاپن که نرخ تورم 1-2 درصد است، می توان آن را اجرایی کرد.
ناشناس۳۶۴۳۱۷۵۱۱:۳۲:۵۰ ۱۴۰۳/۸/۷
همین صندوق ها بهره زیر 5 درصد هست
ناشناس۳۶۴۳۲۹۸۱۲:۳۹:۳۷ ۱۴۰۳/۸/۷
اینطور نیست
ناشناس۳۶۴۳۱۴۶۱۱:۰۷:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۷
اصلاً اینطوری نیست. در ظاهر قرض الحسنه هستند.
ناشناس۳۶۴۳۰۸۳۱۰:۰۰:۰۲ ۱۴۰۳/۸/۷
وقتی نرخ تورم رسمی 40% و نرخ تورم واقعی 100% است، چطور می توان از بانکها انتظار داشت که وام با بهره کم بدهند؟ چطور می توان از مردم انتظار داشت که همینطوری پول خودشان را به دیگری قرض دهند؟ آیا خود شما حاضرید؟
ناشناس۳۶۴۳۲۱۴۱۱:۵۳:۳۴ ۱۴۰۳/۸/۷
وقتی بانک مرکزی با افزایش نرخ ارز ‌چاپ پول تورم ایجاد میکند تمام سیستم اقتصادی از آن پیروی میکند، بنابراین اول باید جلوی انرا گرفت
ناشناس۳۶۴۳۶۷۰۱۶:۴۹:۴۰ ۱۴۰۳/۸/۷
منبع تامین مالی بانک ها کجاست؟ بانک ها تبدیل شدند به بنگاه های سرمایه داری؟ با پول مردم بازی می کنند به خودشون و کارمندان قرض الحسنه می دهند بعد با مردم دلا پهنا حساب میکنند.
ناشناس۳۶۴۳۰۸۴۱۰:۰۱:۳۳ ۱۴۰۳/۸/۷
دادن و گرفتن سود، اساس بانکداری است. هیچ بانکی بدون سود و بهره (ربا) نمی تواند کار کند.
ناشناس۳۶۴۳۱۲۰۱۰:۴۶:۳۶ ۱۴۰۳/۸/۷
رباخواری حرام است. چطور میشود که هزاران میلیارد تومان بدهی بدهکاران ( قشر خاص!) بانک رو ورشکست نمیکنه ولی اگه بانک ربا و نزول نخورد (حرام خدا) به زعم شما بانک ورشکست میشود؟
ناشناس۳۶۴۳۳۳۱۱۲:۵۹:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۷
پول امری قراردادی وبر خلاف طلا ارزش ذاتی ندارد در کشوری که نرخ کاهش ارزش پول وتورم بیش از ۴۰-۵۰ درصد هست گرفتن بهره ۲۰-۲۴ درصدی از بانکها حکم بخشیدن ۲۰-۲۵ درصد ارزش پول به سیستم بانکی است نه ربا.اگر طلا وام دهید وسود انجنانی بر مبنای طلا بخواهید آن حکم ربا دارد
ناشناس۳۶۴۳۰۸۵۱۰:۰۲:۵۴ ۱۴۰۳/۸/۷
آیا در صدر اسلام بانک، چک، سفته، حواله، بورس..... وجود داشته است؟
ناشناس۳۶۴۳۰۸۷۱۰:۰۶:۵۶ ۱۴۰۳/۸/۷
سلام این سودها قطعا ربا هست حالا برای منافع خودشون کلاه شرعی درست کنند، تفاوتی در اصل ماجرا ایجاد نمیکنه. هرکس هم میگیره واقعا مجبوره.
ناشناس۳۶۴۳۱۱۲۱۰:۳۶:۳۷ ۱۴۰۳/۸/۷
این ها سود نیستند. اینها مافات نرخ تورم هستند.
ناشناس۳۶۴۳۱۲۳۱۰:۴۹:۵۰ ۱۴۰۳/۸/۷
کل دارایی من 800 میلیون پوله که نمی دانم باید کجا سرمایه گزاری کنم گذاشتم بانک و سود می گیرم در حالی که بقیه سکه و دلار می خرند و سود می کنند حدود 500 میلیون را در سال 98 وارد بورس کردم و سهام پالایش و پتروشیمی خریدم که اقلا برای هر کدان 70 درصد در ضرر هستم
ناشناس۳۶۴۳۰۹۳۱۰:۱۰:۴۰ ۱۴۰۳/۸/۷
در قران آنقدر که به پاکدستی و راستگویی و پرهیز ار ربا خواری و احترام به پدر و مادر و گفتار پاکیزه توصیه شده به حجاب زنها توصیه نشده من هر چه یادم هست کاهش ارزش پول ملی و ازدواج و اشتغال و مسکن جوانان و کم تحرکی مردم ایران و مشکلات ناشی از آن و مشکلات محیط زیست و مدیریت منابع آب و جزایر سه گانه جزو دغدغه های جامعه بوده ولی کم توجهی مسئولان ما را به بحرانهای عجیب در تمام این موارد رسانده است.
ناشناس۳۶۴۳۱۴۳۱۱:۰۵:۲۳ ۱۴۰۳/۸/۷
اینکه مسائل دیگر بسیار مهمتر باشد دلیل نمی شود که مساله دیگر مهم نباشد. مطالبه حل شدن مسائل دیگر ربطی به اینکه بگوئیم مساله دیگر رها شود ندارد علاوه بر اینکه مگر در مورد مساله حجاب مسئولین چقدر جدی گرفته اند؟ آن موقع که گشت ارشاد بود مگر در چند خیابان بود؟ حجاب بیشتر حاشیه دارد و بیشتر روی آن بحث می شود وگرنه در مورد آن هم کار جدی نشده
ناشناس۳۶۴۳۱۹۱۱۱:۴۳:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۷
من به اسلام اعتقاد دارم ولی اسلام آنقدر که به راستگویی و پاکدستی و رسیدگی و دلسوزی به محرومان و ازدواج و اشتغال جوانان و توصیه کرده به حجاب زنها توصیه نکرده در اسلام رباخواری و دزدی در حکم محاربه با خداست ولی برای رفع رباخواری هیچ کس کاری نمی کند.
سعید۳۶۴۳۱۳۴۱۱:۰۱:۰۱ ۱۴۰۳/۸/۷
کلا شما در همه موارد همین عملکرد دارید اول میگویید غرب اشتباه می کند بعد اسم اسلامی رویش میگذارید و ۱۰۰ برابر بدترش را اجرا میکنید! بخدا کار غلط غرب بهتر از ازمون و خطای بدون دانش شماست.
ناشناس۳۶۴۳۱۷۷۱۱:۳۴:۱۹ ۱۴۰۳/۸/۷
کلا مسیر را اشتباه میروید.نظام بانکداری در شرایط تورمی با این تعداد بانک و با این حجم کارمند و با این سبک بانکداری، و با این فرایندهای عقب مانده، چیزی جز سربار برای اقتصاد مملکت نیست. با قرض الحسنه و بنگاه خیریه کردن بانک بیشتر تیشه به ریشه اقتصاد کلان میخوره که تا حالا به کام ژنهای خوب و به زیان مردم بی کس و کار خورده. تا وقتی نان در صادراته و عمده صادرات در در دست دولت یا شبه دولت و در تحریم و بخش خصوصی قسمت کوچک اقتصاد، و شفافیت، قانون، تصمیمات پایدار امری تزئینی، گره کور اقتصاد و عوارض جور واجور آن باز نمیشه. فقط گردن بانکها نیاندازید. بانکها فقط برای بقاء خود تلاش میکنند و مرگ آنها به خودی خود چاره این زخم عمیق نیست. تکلیف کردن به آنها که بدتر.
امیر۳۶۴۳۱۸۰۱۱:۳۶:۳۵ ۱۴۰۳/۸/۷
انسان گرفتار که مسئولیت یک خانواده را دارد و از طرف هیچ کس حمایت نمی شود به گونه ای باید مشکل خود را حل کند .
ناشناس۳۶۴۳۲۷۵۱۲:۲۷:۰۰ ۱۴۰۳/۸/۷
ایا عدم تعهد به قول در اسلام گناه نیست،چرا من کالا و دارایی خودم را در بانک ذخیره میکنم و سند کاغذی به اسم پول میگیرم که هر روز ارزش ان سند کاغذی کمتر از مقداری اعلام میشود که هنگام سپردن آن به بانک اعلام شده بود !
ناشناس۳۶۴۳۵۴۳۱۵:۱۳:۵۴ ۱۴۰۳/۸/۷
خود دولت میگه تورم ۴۰ درصده یعنی وام با سود زیر سی درصد بانک الان پول خودش رو نمیتونه پس بگیره چه برسه سود کنه بانکی هم که سود نکنه از کجا هزینه های جاریش رو پرداخت کنه کلا باید تعطیل بشه اونی که نگارنده دوست داره باشه یه اداره ای هست که کاراهای گردش مالی مردم رو انجام میده اسمش بانک نیست
ناشناس۳۶۴۳۶۸۷۱۷:۱۶:۵۱ ۱۴۰۳/۸/۷
حدود ۷۵ درصد پایه پولی بانکها، پولی هست که ابر بدهکاران بانکی گرفتن و پس نمیدن؛ اینها بانک را نابود و ورشکسته نمیکنه ولی به گفته خودت اگه بانک از مردم عادی بهره و سود و ربا نگیره ورشکسته میشه؟؟؟؟؟؟
ناشناس۳۶۴۳۷۲۳۱۸:۰۲:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۷
اگر به ترازنامه بانکها توجه کنید دو بانک قرض الحسنه کشور با عملکردی عالی ترازنامه مثبت دارند و در جذب سرمایه هم موفق بودند چون به هیچ حسابی سود نمیدهند و از سرمایه رایگان استفاده میکنند درحالیکه الباقی بانکها برای استفاده از سرمایه باید 20 درصد سود بدهند اینجاست که مفهوم و قدرت اقتصادی قرض الحسنه مشخص میشود هم برای مردم سودمند است هم برای بانک...
ناشناس۳۶۴۳۷۸۱۱۹:۱۶:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۷
سود وام اگر برابر تورم یا کمی بالاتر از تورم باشد ربا نیست.
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. درد بیمار و ناز طبیبان !

    14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    16. یارانه‌ها واریز شد

    17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    18. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    20. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    21. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    24. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

    25. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    آخرین عناوین