شروین حاجی‌پور و ذهنیت استعماری

داوود طالقانی، پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه، گروه فرهنگی الف،   4030811001 ۳۲ نظر، ۱۱ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
شروین حاجی‌پور و ذهنیت استعماری

 ۱--آهنگ اخیر شروین حاجی‌پور در حال و هوای وضعیت جنگی خوانده شد و ناظر بر وقوع و رخداد جنگ در کشورمان ایران است. این در حالی است که در واقعیت میدانی، هنوز جنگی صورت نگرفته، به این معنا که درحال حاضر مرزهای ما مورد هجوم خارجی واقع نشده است و کشور در تسخیر نیروی خارجی نیست، بلکه تنها یک تعرض هوایی از سوی رژیم صهیونیستی علیه کشور ما رخ داده که این موضوع هم تاکنون پاسخ‌های قبلی و بعدی از سوی ایران داشته است. لذا از این نظرگاه نمی‌توان آهنگ شروین حاجی‌پور را در ذیل آثار هنری ضدجنگی قلمداد کرد، چرا که او در یک اشتباه راهبردی، ایران را در یک پیشفرض، وارد فضای جنگ کرده است. در حقیقت ما در وضعیت جنگی، که در وضعیت مقاومت قرار داریم. مقاومت چیزی فراتر از جنگ است، چه بسا ما در حالت صلح باشیم و جبهه مقاومت اما کار خود را پیگیری کند. 

۲- اما درمورد آهنگ شروین حاجی پور، چند نکته حائز اهمیت است. اول آنکه وقتی کشوری در وضعیت جنگی قرار بگیرد از یکسو افرادی به تهییج حمایت از سربازان و نیروهای مدافع وطن میپردازند. اما از سوی دیگر کسانی هستند که با ایده ضدجنگی به تقبیح جنگ پرداخته و علیه مقاومت فعالیت میکنند. ثمره هر دو دیدگاه درتاریخ نمایان است، به طور مثال بین جنگ‌های اول تا دوم، روشنفکران و هنرمندان فرانسوی علیه جنگ و مقاومت به فعالیت و کار پرداختند که نتیجه آن تضعیف نیروهای نظامی این کشور شد که سرآخر شاهد هستیم فرانسه، در حین جنگ با آلمانِ نازی طی مدت بسیار کوتاهی به اشغال آلمانی‌ها درآمد. اساسا نرخ تعیین کردن در وضعیت جنگی تنها آورده‌اش تضعیف جبهه خود و کمک به نیروی متخاصم مقابل است. تلاش برای کاستن شور مقاومت هیچ کمکی به کشور درگیر جنگ نمی‌کند بلکه وضعیت را برای دشمن مقابل فراهم‌تر میسازد تا به مقاصد خود دست پیدا کند. 

۳- از لحاظ فرمی هم جالب توجه است که آقای حاجی‌پور هیچ خلاقیت و بدعتی در این اثر نداشته است. آهنگ جدید ایشان با کلید واژه«تصور کن/فرض کن» در منشا‌اش آهنگ imagine(تصور کن) از «جان لنون» است که شهرت جهانی دارد، همچنین نسخه ایرانی این آهنگ هم توسط «سیاوش قمیشی» بارها توسط مخاطب ایرانی شنیده شده. لذا اثر حاجی پور یک تقلید ناشیانه و عاری از هرگونه خلاقیت و نوآوری است. 

۴- از منظر محتوایی، گفتنی است که شاید در وضعیت جنگی، کسانی پیدا شوند که از حقوق بشر و «نه به جنگ» سخن بگویند. اما در جهان واقعی، از منظر رئالیسم بین الملل تنها زمانی می توان به احقاق حقوق پرداخت و اصلا انسان‌تر بود که قدرت داشت. از این منظر خاورمیانه برای احقاق حقوق و تحقق انسانیت در مسیر قدرت داشتن در برابر دشمن باید حرکت کند و اگر در مقابل کسی مثل شروین حاجی پور از ضدیت با جنگ سخن بگوید در اصل اقدامی ضدانسانی و ضدبشری را انجام داده است. آهنگ اخیر شروین تنها یک جنبه مصرفی و عامه‌پسند برای مخاطبان شبکه های اجتماعی دارد.

۵- نکته مهم بعدی این است که بین جز و کل یک رابطه منطقی وجود دارد، با ذکر مثال اگر بخواهیم موضوع را پیگیری کنیم باید گفت اگر کسی خانواده و بستگان خودش را دوست نداشته باشد، نمیتواند جامعه و کشور خودش را دوست داشته باشد. لذا اگر کسی مثل آقای حاجی پور، زادگاه و محل رشد و نمو‌اش را که ایران باشد با «صفت جهنم» توصیف میکند در اصل تعلقی نسبت به جامعه، و حتی به شکل جزئی تر نسبت به خانواده خودش هم ندارد. لذا سخن گفتن از دغدغه بشریت و انسان از سوی چنین اشخاصی یک گزافه‌گویی است. بارها دیده شده است که در فضای مجازی، برخی از افراد جامعه‌گریز و ضداجتماع ایران را با صفاتی چون «خراب شده» معرفی میکنند. وقتی آقای حاجی پور هم خاورمیانه و ایران را جهنم خطاب میکند یعنی نه تنها یک ترانه‌نویس حرفه‌ای نیست، بلکه سطح اثرش در اندازه همان اکانت های مجازی است. 

۶-متفکران معاصر همچون اسلاوی‌ژیژک یا نوآم چامسکی، بارها اشاره داشتند که خاورمیانه آبستن بحران است. اما خود این نظریه‌پردازان اروپایی تاکید نیز کرده اند که این بحران ها محصول دخالت و سیاست‌های خارجی همچون آمریکا، ناتو و اسرائیل (به عنوان نماینده نظم آمریکایی درمنطقه) است. یعنی اگر جهنمی هم در منطقه وجود دارد معلول یک عامل دیگر بوده و نوک پیکان انتقاد باید به سمت آن باشد. وقتی شروین حاجی پور این موضوع را به حاشیه میراند و بومی‌های خاورمیانه را به چالش هجمه و طعن می‌برد، یعنی ما با یک ذهن استعمار زده مواجهیم. ادبیات و هنر تحت استعمار به جای انتقاد و هجمه به نیروی استعمار گر و اشغالگر خارجی، بومی‌ها و مردم تحت ستم را به چالش میکشاند. لذا دیدگاه شروین حاجی پور، دیدگاه اسرائیلی است، چرا که آنان چنین دیدی به خاورمیانه و مردمش دارند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۴۸۸۴۱۰۹:۰۴:۰۴ ۱۴۰۳/۸/۱۲
چرا تصور میکنیم هر نظر و سلیقه ای که با سلیقه ما یکی نباشد استعماری است؟
ناشناس۳۶۴۸۹۱۷۰۹:۵۵:۴۹ ۱۴۰۳/۸/۱۲
شروین حاجی پور نه خواننده حرفه ای است و نه صدای آن چنانی دارد. او در شعر ترانه هایش موضوعاتی را مطرح می کند که طبیعی است که بعضی ها آنها را مثبت ارزیابی کرده و بعضی دیگر، مانند نویسنده این نوشتار از آنها استقبال نمی کنند.
ناشناس۳۶۴۸۹۲۳۰۹:۵۷:۲۷ ۱۴۰۳/۸/۱۲
ترانه اخیر شروین حاجی پور در مذمت جنگ و آرزوی صلح جهانی است. کجای این ترانه خلاف و نا به جا است؟
ناشناس۳۶۴۸۹۲۸۱۰:۰۲:۳۹ ۱۴۰۳/۸/۱۲
شروین حاجی پور با ترانه «برایِ» برنده جایزه گرمی موسیقی شد. اگر اشخاصی در ایران علیه این ترانه موضع گیری نکرده و با خواننده آن برخورد نمی کردند، این ترانه هیچگاه برجسته نمی شد. می خواهم بگویم که گاهی سکوت کردن نتیجه بهتری دربر می آورد تا جبهه گرفتن و برخورد کردن.
ناشناس۳۶۴۸۸۴۳۰۹:۰۴:۲۸ ۱۴۰۳/۸/۱۲
این پیش فرضی نادرست برای بررسی یک موسیقی غیر قابل توجه از جوانی هنرمند است. روش های نوین تر شایسته این مرز و‌بوم است!
ناشناس۳۶۴۸۹۱۹۰۹:۵۶:۰۸ ۱۴۰۳/۸/۱۲
هنرمند نما!
ناشناس۳۶۴۸۸۴۷۰۹:۰۷:۵۹ ۱۴۰۳/۸/۱۲
کدام یک از ما که طرفدار غرب نیستیم از دستاوردهای غرب در علوم و درمان و ... خود استفاده نمی کنیم؟ فقط ذات اقدس پروردگار و بهشت موعود او بی نقص هست.
ناشناس۳۶۴۸۹۱۶۰۹:۵۵:۱۶ ۱۴۰۳/۸/۱۲
استفاده کردن با مغلوب فرهنگی تفکری و خود را شبیه آنان کردن فرق دارد!
ناشناس۳۶۴۸۸۵۱۰۹:۱۳:۵۹ ۱۴۰۳/۸/۱۲
نویسنده می فرماید جنگی نشده و زمینی به ایران حمله نشده و هوا هم که مرز و خط القعر ندارد پس همه چیز عالیست .
ناشناس۳۶۴۸۸۵۳۰۹:۱۶:۴۷ ۱۴۰۳/۸/۱۲
در مرحله اول آهنگ شروین درباره خاورمیانه است نه فقط ایران و ناظر به مقطع فعلی هم به تنهایی نیست. دوم اینکه تحمیل جنگ با به استقبال جنگ رفتن متفاوت است.
ناشناس۳۶۴۸۸۶۸۰۹:۲۵:۱۸ ۱۴۰۳/۸/۱۲
اینکه در ایران هنوز جنگی واقعی رخ نداده دلیلی بر این نیست که از صلح حرف نزنیم و از بدی های جنگ آهنگ نسازیم . یه نگاه به مردم غزه و لبنان و یمن بندازید ، حتی میتوانید به آبادان سری بزنید ! هنوز زخم جنگ روی دیوارهاست !!!
مجتبی یارمحمدی۳۶۴۸۸۷۳۰۹:۲۹:۰۲ ۱۴۰۳/۸/۱۲
۱ـ خواننده این اثر هیچ اسمی از هیچ مکانی نبرده ، خودتان در همین سایت بارها از خرابه های غزه نوشتید . ۲ـ خواننده از صلح سخن گفته در حالی که خودتان هر روزه اخباری مبنی بر انتقام و موشک زدن و توصیه به ساخت بمب اتم توسط مسوولین در همین سایت درج میکنید . ۳ـ خواننده این اثر یک هنرمند است . هنرمند انسان طالب جنگ نیست ! کسانی که در مورد جنگیدن شعر مینویسند و میخوانند هم هنرمند نیستند ! ۴ـ خواننده نخواسته است اثر جان لنون را ترجمه کند یا اثر قمیشی را دوباره خوانی بکند ، اثری ساخته که چون از دل برآمده بر دل می‌نشیند .
ناشناس۳۶۴۸۹۲۹۱۰:۰۳:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۱۲
اولا یهو الان شده ضد جنگ خاورمیانه!!! دوم هم به خاک ایران یا منافع ایران حمله مستقیم شده در منطقه هر ایرانی که غیرت دارد به کشورش می‌گوید جواب لازم هست چه برسد به شهید کردن ها و هنرمند و غیر هنرمند هم ندارد
علی۳۶۴۸۸۹۰۰۹:۴۰:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۱۲
تئورسین ها و عزیزانی که اصرار بر این داشتند جنگ نمی شود و به ایران تجاوز نمیشه هم نقد کنید
ناشناس۳۶۴۸۹۲۲۰۹:۵۷:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۱۲
عزیزم فعلا کو جنگ؟
ناشناس۳۶۴۸۸۹۳۰۹:۴۱:۵۳ ۱۴۰۳/۸/۱۲
چرا فکر میکنید همیشه حق با شماست؟ حرف ما اینه که سیاست یعنی اینکه توی فضای سیاسی امروز جهان بتونین با انعطاف و زیرکی و فرار از درگیریهای بی مورد جلو بریم.
ناشناس۳۶۴۸۸۹۸۰۹:۴۴:۴۵ ۱۴۰۳/۸/۱۲
هر کسی لیاقت ندارد دیده شود و معروف شود
ناشناس۳۶۴۸۸۹۹۰۹:۴۵:۰۵ ۱۴۰۳/۸/۱۲
در وضعیت جنگی هستیم ، ظاهرا شما متوجه نیستید . بعد هم اینکه چرا اثر قبلیش رو در زمانش و یا حتی الان نقد نکردی ؟!
ناشناس۳۶۴۸۹۰۵۰۹:۴۷:۴۸ ۱۴۰۳/۸/۱۲
هنر با مقاله و دستور و شعار قابل جهت دهی نیست. این مردم هستن که تشخیص میدن چه چیزی بر قلبشان می نشیند و صدای آنهاست
ناشناس۳۶۴۸۹۳۱۱۰:۰۴:۲۶ ۱۴۰۳/۸/۱۲
مثل اینکه با یه مشت یاغی روبرو بشی اونوقت بگی بیاید بشینیم با هم نسکافه بخوریم
ناشناس۳۶۴۸۹۳۵۱۰:۰۷:۴۶ ۱۴۰۳/۸/۱۲
ذهن‌این‌جوان‌متوهّم‌،مشوّشه ونمیتونه‌غیرازتشویش‌وتحقیر چیزدیگه‌ای‌بدونه‌وبخونه درهیچ‌کشوردیگه‌ای‌شروین‌ها زمینه‌ی‌رشدقارچی‌وضداجتماعی‌ وضدامنیتی‌وضدفرهنگی‌پیدا نمیکنن‌‌بجزایران برای‌اصلاح‌امورفرهنگی‌ساختارها روبایددگرگون‌کرد

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. تهدید بورل به اقدام علیه ایران در پی اعدام سرکرده تروریست‌ها

  2. بستن تنگه هرمز؛ چگونه؟

  3. درز صحبت‌های محرمانه نتانیاهو: از پهپادها می‌ترسم

  4. واقعا عقب نشینی کردیم؟!

  5. حمله اسرائیل به ایران/ عملیات موفق پدافند هوایی تهران/اطلاعیه قرارگاه پدافند هوایی کشور درباره فعالیت پدافندی بامداد امروز

  6. گوشه‌ای از مجاهدت دلاورمردان پدافندی ایران اسلامی

  7. سردار رادان: طرد اتباع غیرمجاز بر کاهش جرم تأثیر دارد

  8. صهیونیست ها به دنبال آزادی عمل در آسمان ایران

  9. درخواست شریعتمداری برای حمله رعدآسا به اسرائیل/ سکوت احمدی‌نژاد/ هنرمندان ایرانی که در ارتش اسرائیل فعالیت می‌کنند

  10. واقعیت های یک حمله 

  11. صندلی خالی برخی رشته‌های تخصصی پزشکی/ حال درس خواندن نیست یا درس خواندن نمی صرفد؟!

  12. هويت جديد ايران

  13. ادعای عجیب زیدآبادی در خصوص واکنش ایران به اسرائیل/ آسمان به ریسمان بافتن برای گران‌کردن بنزین/ کلنجار اصلاح‌طلبان با دولت پزشکیان

  14. ما و این رویای عادی بودن!

  15. در انتظار روشن‌شدن موتور تورم

  16. رهبر انقلاب: شرارت رژیم صهیونیستی نه باید بزرگنمایی شود و نه کوچک‌انگاری/کیفیتِ فهماندنِ قدرت و اراده ملت ایران به رژیم صهیونیستی را باید مسئولان تشخیص دهند

  17. درخواست رئیس جمهور از وزیر دادگستری برای دو مجرم امنیتی

  18. احمدی‌نژاد کجاست؟ حقیقت سوزی در «هولوکاست سکوت»!

  19. کوه اسراییل موش زایید!

  20. جنگ پنهان علیه مردم در جاده ها/ فرغون‌هایی که جان می ستانند!

  21.  خرازی: احتمال تغییر دکترین‌ نظامی در بخش هسته‌ای وجود دارد

  22. نظرات برگزیده مخاطبان الف: بستن تنگه هرمز مثل سابق مهم نیست/ با حمله پیش‌دستانه به اسرائیل بازدارندگی ایجاد کنیم/ بنزین ارزان اما حقوق‌ها بسیار پایین است

  23. شروین حاجی‌پور و ذهنیت استعماری

  24. صدور حکم بازداشت نتانیاهو در دیوان کیفری بین‌المللی ۵ ماه به تعویق افتاد

  25. شهادت دو رزمنده ارتش در دفاع از حریم امنیت ایران

آخرین عناوین