رکوردشکنی فقر مسکن در ایران / هزینه‌های زیاد مسکن، رفاه مردم را کاهش داده است

  4030813067 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

سهم هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار به ۴۲.۴ درصد رسیده است. این در حالی است که بر اساس شاخص‌های جهانی، خانوارهایی که سهم مسکن در سبد هزینه‌های آن‌ها بیش از ۳۰ درصد باشد، دچار فقر مسکن هستند. به این معنا که هزینه‌های مسکن به قدری زیاد است که خانوار مجبور می‌شود سهم سایر بخش‌ها مانند خوراک، سلامت، آموزش و تفریحات را کم کند.

رکوردشکنی فقر مسکن در ایران / هزینه‌های زیاد مسکن، رفاه مردم را کاهش داده است

به گزارش اقتصادآنلاین _ ندا مؤمن؛ در سال‌های اخیر، تامین مسکن به یکی از چالش‌های اصلی خانوارهای ایرانی تبدیل شده است. قیمت‌های سرسام‌آور ملک و اجاره‌بها، به‌خصوص در کلان‌شهرهایی مانند تهران، زندگی بسیاری از مردم را تحت فشار قرار داده است. رویای خانه‌دار شدن برای بسیاری از خانواده‌ها دور از دسترس به نظر می‌رسد و حتی اجاره‌نشینی نیز به یک هزینه سنگین ماهانه تبدیل شده است. در این میان، با افزایش پیوسته قیمت‌ها و نرخ تورم، سهم درآمد خانوارها که صرف مسکن می‌شود، بیشتر از گذشته شده و به یکی از مهمترین مسائل اقتصادی و اجتماعی کشور تبدیل شده است. اما پرسش اصلی این است که ایرانی‌ها چه مقدار از درآمدشان را صرف مالکیت یا اجاره مسکن می‌کنند؟

براساس گزارش مرکز آمار، سهم هزینه مسکن در سبد هزینه‌ای خانوار شهری کشور در سال ۱۴۰۲ به ۴۲.۴ درصد رسیده است و بیشترین هزینه را برای خانوار‌ها رقم زده است. این در حالی است که بر اساس شاخص‌های جهانی، خانوارهایی که سهم مسکن در سبد هزینه‌های آن‌ها بیش از ۳۰ درصد باشد، دچار فقر مسکن هستند. به این ترتیب سهم هزینه مسکن خانوار شهری در سال ۱۴۰۲ در حدود ۱۲.۴ واحد درصد بیشتر از استاندارد جهانی است. معنای این امر آن است که هزینه‌های مسکن به قدری زیاد است که خانوار مجبور می‌شود سهم سایر بخش‌ها مانند خوراک، سلامت، آموزش و تفریحات را کم کند و در نتیجه سطح رفاه کاهش می‌یابد.

با بررسی سهم مسکن در سبد هزینه خانوار شهری طی سال‌های ۱۳۸۰ الی ۱۴۰۲ می‌توان مشاهده کرد که سهم هزینه مسکن از کل سبد هزینه خانوار از ۲۹.۲ درصد در سال ۱۳۸۰ به ۴۲.۴ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. خانوار های شهری در سال ۱۳۸۰ به طور میانگین ۸۹۲ هزار تومان برای مسکن هزینه کردند. این هزینه با رشد ۹۷۱۵ درصدی به ۸۷ میلیون و ۵۵۸ تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

آیا خانه‌دار شدن در ایران شدنیه؟/ رویای دور یا کابوس واقعی؟

هر دهک چقدر برای مسکن هزینه می‌کند؟

هزینه‌های مسکن در سبد هزینه‌ای خانوار شامل اجاره‌بها، آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی و سایر هزینه‌های منزل مسکونی می‌باشند. براساس داده‌های مرکز آمار، در سال ۱۴۰۲خانوار‌های شهری در دهک هزینه‌ای اول به طور متوسط حدود ۲۶ میلیون تومان برای مسکن خود هزینه کرده‌اند. پس از آن، خانوارهای دهک‌ هزینه‌ای دوم حدود ۳۸ میلیون تومان را صرف هزینه‌ مسکن کرده‌اند. خانوارهای دهک‌ هزینه‌ای سوم، به طور متوسط حدود ۴۵ میلیون تومان برای مسکن هزینه کرده‌اند. خانوارهای دهک‌ هزینه‌ای چهارم هزینه‌ متوسطی معادل ۵۲ میلیون تومان در سال را جهت مسکن داشتند. همچنین، خانوارهای دهک‌های هزینه‌ای پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم به ترتیب هزینه متوسطی معادل ۶۲ میلیون تومان، ۷۰ میلیون تومان، ۷۹ میلیون تومان، ۹۶ میلیون تومان، ۱۳۹ میلیون تومان و ۲۶۴ میلیون تومان را صرف هزینه‌های مسکن در سال ۱۴۰۲ کرده‌اند.

در واقع، دهک‌ هزینه‌ای دهم در سال گذشته ۹.۸ برابر دهک هزینه‌ای اول برای گروه مسکن هزینه کرده‌ است. نمودار زیر متوسط هزینه مسکن خانوار شهری در دهک‌های هزینه‌ای در سال ۱۴۰۲ را نشان می‌دهد.

 

آیا خانه‌دار شدن در ایران شدنیه؟/ رویای دور یا کابوس واقعی؟

 

خانوارهای کم‌درآمد چقدر برای آب و برق خرج می‌کنند؟

خدمات آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی، و سایر هزینه‌های مربوط به نگهداری منزل می‌باشند. با توجه به تفاوت‌های اقتصادی و درآمدی میان خانوارها، میزان و سهم این هزینه‌ها در دهک‌های مختلف اقتصادی جامعه متفاوت است. بررسی دقیق این هزینه‌ها در دهک‌های مختلف، تصویری روشن‌تر از فشار اقتصادی بر خانوارهای کم‌درآمد و شرایط زندگی آنها ارائه می‌دهد.

خانوار‌های شهری در دهک اول به طور متوسط حدود ۱.۵ میلیون تومان برای هزینه آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی خود در سال ۱۴۰۲ صرف کرده‌اند. پس از آن، دهک‌های هزینه‌ای دوم حدود ۱.۹ میلیون تومان را صرف هزینه‌ آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی خود کرده‌اند. دهک‌های هزینه‌ای سوم، به طور متوسط حدود ۲.۱ میلیون تومان برای آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی هزینه کرده‌اند.

مدیران۲

دهک‌های هزینه‌ای چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم به ترتیب هزینه متوسطی معادل ۲.۳ میلیون تومان، ۲.۴ میلیون تومان، ۲.۴ میلیون تومان، ۲.۶ میلیون تومان، ۲.۷ میلیون تومان ، ۳.۱ میلیون تومان و ۳.۵ میلیون تومان را برای هزینه‌های آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی در سال گذشته پرداخت کرده‌اند.

بنابراین می‌توان گفت، دهک‌های هزینه‌ای دهم حدود ۲.۲ برابر دهک‌های هزینه‌ای اول برای آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی هزینه کرده‌اند. نمودار زیر نشان‌دهنده میزان هزینه متوسط آب و فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی خانوار شهری در دهک‌های هزینه‌ای مختلف در سال ۱۴۰۲ می‌باشد.

 

آیا خانه‌دار شدن در ایران شدنیه؟/ رویای دور یا کابوس واقعی؟

 

کارگران ساده چقدر برای مسکن هزینه می‌کنند؟

خانوار‌های شهری قرار گرفته در گروه شغلی قانون‌گذاران، مقامات عالی رتبه و مدیران با هزینه متوسطی معادل ۱۴۶ میلیون تومان بیشترین هزینه برای مسکن را در سال گذشته داشته و در جایگاه اول قرار گرفتند. بعد از آن، متخصصان علمی و فنی در سال گذشته به طور متوسط حدود ۱۳۲ میلیون تومان برای مسکن هزینه کرده‌اند و در جایگاه دوم قرار گرفتند.

 کارمندان امور اداری و دفتری با پرداخت هزینه متوسط ۱۱۴ میلیون تومانی جهت هزینه مسکن خود در جایگاه سوم قرار گرفتند. تکنیسین‌ها و دستیاران، هزینه‌ای معادل ۹۸ میلیون تومان به طور میانگین برای مسکن پرداخت کردند و در جایگاه چهارم قرار گرفتند.

کارکنان خدماتی و فروشندگان با پرداخت هزینه متوسط ۸۲ میلیون تومانی برای مسکن، در جایگاه پنجم قرار گرفتند. صنعتگران و کارکنان مشاغل مربوطه هزینه‌ای معادل ۷۱ میلیون تومان به طور میانگین برای مسکن پرداخت کردند و در جایگاه ششم قرار گرفتند. خانوار‌های شهری گروه‌های شغلی متصدیان، مونتاژکاران و رانندگان وسایل نقلیه، کارکنان ماهر کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری و کارگران ساده به ترتیب به طور متوسط حدود ۷۰ میلیون تومان، ۵۳ میلیون تومان و ۴۸ میلیون تومان برای مسکن خود در سال گذشته هزینه کرده‌اند.

همچنین می‌توان گفت، گروه شغلی قانون‌گذاران، مقامات عالی رتبه و مدیران ۳ برابر گروه شغلی کارگران ساده برای مسکن خود هزینه کرده‌اند. نمودار زیر متوسط هزینه مسکن خانوار شهری در گروه‌های شغلی مختلف سرپرست را در سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد.

 

آیا خانه‌دار شدن در ایران شدنیه؟/ رویای دور یا کابوس واقعی؟

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۵۰۸۶۷۱۵:۰۲:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۱۳
آمار غلط هست به خصوص دو سال آخر
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

پربحث‌های دیروز

  1. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  2. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  3. افشاگری صمصامی از پشت پرده گرانی ارز/چطور۱۰۰همت عاید دولت شد

  4. جانشین فرمانده کل سپاه: تا چند سال آینده حکومتی به نام اسرائیل وجود ندارد

  5. زن؛ از مسیحیت تحریف شده تا اسلام انقلابی

  6. فرزندان معاون اول سابق قوه‌قضائیه به ۲۵ سال زندان محکوم شدند

  7. بازار مسکن؛ آرامش یا آتشِ زیر خاکستر؟!

  8. واکنش‌ها به گامِ اول در رفع فلیترینگ

  9. دردسر این حرکات موزون برای دانش آموزان بابلی !

  10. زنگ هشدار اتباع غیرمجاز/ فعالیت شاخه افغانستانی تروریست‌های تحریرالشام در نزدیکی مرزهای ایران

  11. اسحاق جهانگیری: همه اطلاعات اداره کشور را دارم/ آقای خاتمی اصرار می کرد که کاندیدا شوم/ به پزشکیان گفتم خودت باش و به حرف های دیگران گوش نده

  12. شلیک پدافند، عامل سقوط هواپیمای آذربایجانی بوده؟/ تصاویری که احتمال شلیک به هواپیما را تقویت می‌کند

  13. زمان ۱۴ ماهه برای مذاکرات رفع فیلترینگ کامل

  14. رتبه کشورهای جهان براساس بیشترین فیلترینگ

  15. قطر: به روابط خود با جمهوری اسلامی ایران افتخار می‌کنیم

  16. رفع محدودیت دسترسی کاربران تلفن همراه به گوگل پلی و واتس اپ

  17. سیدحسن خمینی: دشمنان امید مردم را هدف قرار گرفته‌اند/در شرایط سخت، کار جمعی لازم است

  18. پزشکیان: صراط مستقیم حرکت در مسیر عدالت است

  19. موبایل قاپ در این صحنه عجیب گرفتار مردم شد | کتک خوردن سارق از مردم را ببینید

  20. میزان افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ اعلام شد/ جزییات

پربحث‌های هفته

  1. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  5. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  6. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  7. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  8. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  11. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  12. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  13. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  14. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  15. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  16. نکنید آقایان، نکنید!

  17. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  18. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  19. امان از این یاغی!..

  20. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  22.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  23. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

  24. یک ادعا درباره نقش زنگنه در ناترازی انرژی/ برسد به دست خانم سخنگوی دولت/ مذاکره می‌ کنیم اما با عزت

  25. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

آخرین عناوین