به گزارش تسنیم، روزنامه "فایننشال تایمز" فاش کرده است که تیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، در حال بازنگری در رویکرد خود در قبال حل و فصل درگیری اوکراین است. در این گزارش آمده است: «تمام تیم ترامپ به نظریه قدرت و تمایل به نشان دادن خود به عنوان قویترین فرد وسواس دارد، به همین دلیل آنها رویکرد خود نسبت به اوکراین را نیز بازنگری میکنند.»
اعضای تیم ترامپ همچنین نگران مقایسه اقدامات خود با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در دوره جو بایدن هستند. ترامپ پیشتر اعتراف کرده بود که حلوفصل درگیری اوکراین به جای 24 ساعت، شش ماه زمان خواهد برد. روزنامه تأکید کرده که این موضوع نشاندهنده تغییر در رویکرد اوست.
همچنین گزارش شده که ترامپ به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، اولتیماتوم داده و به او برای پایان دادن به درگیری نظامی با روسیه شش ماه فرصت داده است.
این در حالی است که ایلان ماسک، یکی از مشاورین دونالد ترامپ معتقد است که رئیسجمهور منتخب احتمالاً امکان آن را دارد که این درگیری را سریعاً حل کند. ماسک شب گذشته در مصاحبهای گفت: «فکر میکنم رئیسجمهور ترامپ خیلی سریع درگیری اوکراین را حل خواهد کرد... هرچه این درگیری طولانیتر شود، اوکراین در برابر روسیه ضعیفتر خواهد شد.»
یک روز قبل، لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده گفته بود که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، قصد ندارد در درگیری اوکراین عقبنشینی کرده و از مواضع خود کوتاه بیاید. او همچنین تأکید کرد که به همین دلیل واشنگتن بر تأمین منابع لازم برای اوکراین جهت ادامه نبرد تمرکز دارد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و پنجاه و دومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ از برنامهریزی برای دیدار با پوتین خبر داد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده بامداد امروز، جمعه، اعلام کرد که دیدارش با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در حال برنامهریزی است.
ترامپ پیش از دیدار با فرمانداران ایالتی در اقامتگاهش در فلوریدا، به خبرنگاران گفت: «او [پوتین] خواهان دیدار است و ما این دیدار را برنامهریزی میکنیم... رئیسجمهور پوتین خواستار این دیدار شده و حتی این موضوع را علناً اعلام کرده است. ما باید این درگیری خونین را پایان دهیم.»
وی همچنین اشاره کرد که تمامی دیدارهای خود را برای بعد از مراسم تحلیفش در 20 ژانویه برنامهریزی خواهد کرد. هنگامی که از او درباره گفتوگو با شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، سؤال شد، ترامپ پاسخ داد که این موضوع هنوز باید مشخص شود.
پیش از این نیز، ترامپ نسبت به تمایل ولادیمیر پوتین برای مذاکره با وی درباره اوکراین ابراز اطمینان کرده بود. از سوی دیگر، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در اواخر ماه دسامبر به خبرنگاران اعلام کرد که روسیه قصد دارد به درگیری در اوکراین پایان دهد و نه اینکه آن را به حالت تعلیق درآورد.
وزیر خارجه انگلیس آوریل را موعد حل و فصل درگیری اوکراین توسط ترامپ نامید
دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا معتقد است که درگیری نظامی در اوکراین در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده و احتمالاً تا پایان آوریل حل و فصل خواهد شد.
وی در مصاحبه با روزنامه انگلیسی "گاردین" در این باره گفت: «تصور اینکه به نوعی توافق در 21 ژانویه، یک روز پس از تحلیف دست پیدا شود، دیگر چندان محتمل نیست. ما شنیدهایم که این جدول زمانی کمی به سمت عید پاک تغییر کرده است.»
وزیر خارجه بریتانیا تأکید کرد که ترامپ از وعده انتخاباتی خود مبنی بر پایان دادن به درگیری اوکراین در یک روز پس از مراسم تحلیف فاصله گرفته است.
او همچنین یادآور شد که ترامپ هنوز رئیسجمهور رسمی ایالات متحده نیست و فقط بهعنوان رئیسجمهور منتخب فعالیت میکند، بنابراین اقداماتش پس از آن آغاز خواهد شد.
روز قبل از این، کیت کلاگ، نماینده ویژه ترامپ در امور اوکراین، اعلام کرده بود که رئیسجمهور منتخب آمریکا خواهان پایان هرچه سریعتر درگیری اوکراین است. کلاگ افزود که ترامپ تلاش خواهد کرد تا حاکمیت اوکراین حفظ شود و بحران به گونهای حل شود که به عقیده او عادلانه باشد.
آمریکا ناتوانی خود در کمک به اوکراین با ارسال تسلیحات را پذیرفت
خبرگزاری "رویترز" به نقل از یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، گزارش داد که ایالات متحده موشکهای بالستیک ATACMS، تانکهای آبرامز و جنگندههای F-16 را به اوکراین تحویل داده است، اما هیچیک از این تجهیزات نتوانستهاند شرایط را در منطقه درگیری نظامی به نفع کییف تغییر دهند.
این مقام یادآور شد که دولت جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا، تلاش داشت تا اوکراین را در آستانه مذاکرات احتمالی در موقعیت قویتری قرار دهد و به همین دلیل حجم زیادی از تسلیحات را به این کشور ارسال کرده است. همچنین، بیشتر این محمولههای تسلیحاتی که برنامهریزی شده بودند، تحویل داده شدهاند.
علاوه بر این، واشنگتن تحریمهای مختلفی را علیه روسیه اعمال کرده است. با این حال، این مقام اذعان کرد که هیچیک از این اقدامات، چه محدودیتها و چه ارسال تسلیحات، نتوانستهاند وضعیت اوکراین را در میدان نبرد بهبود ببخشند. او افزود که احتمالاً کییف اکنون به تضمینهای امنیتی نیاز خواهد داشت.
اعتراف رئیس پنتاگون به برتری روسیه در درگیری اوکراین
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، اعلام کرد که روسیه در درگیری نظامی با اوکراین از تمامی مزایا برخوردار است. وی در مصاحبه با خبرگزاری "بلومبرگ" گفت: «این دیدگاه وجود دارد که روسیه در این خصوص اهمیت تعیینکنندهای دارد و از تمامی مزایا برخوردار است.»
با این حال، آستین معتقد است که روسیه در این درگیری بهطور کامل مسلط نیست و افزود که اوکراین همچنان به تقویت تواناییهای خود ادامه میدهد.
پیشتر، روزنامه "واشنگتن پست" گزارش داده بود که اوکراین احتمالاً قادر به تحمل یک سال دیگر از درگیریها با روسیه نخواهد بود. نویسنده این مطلب معتقد است که کییف در حال از دست دادن اراضی، نیروها و توانایی خود برای ادامه حیات به عنوان یک دولت مستقل است و چند هفته آینده بسیار تعیین کننده خواهد بود
شولتز تخصیص کمک نظامی 3 میلیارد یورویی به کییف را متوقف کرد
نشریه "اشپیگل" گزارش داده که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، بسته جدید میلیاردی کمک به اوکراین که توسط آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه، و بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع، پیشنهاد شده بود، را مسدود کرده است. این دو وزیر کابینه قصد داشتند پیش از انتخابات بوندستاگ که برای 23 فوریه برنامهریزی شده است، کمک جدیدی به ارزش 3 میلیارد یورو به کییف ارائه دهند.
منابع مطلع اشپیگل اعلام کردند که وزارت دفاع حتی فهرستی از تجهیزات نظامی آماده کرده بود که شامل سه سامانه جدید پدافند هوایی IRIS-T همراه با مهمات، موشکهای سامانه پدافند موشکی پاتریوت و 10 توپ خودکششی و مهمات لازم بود.
این نشریه همچنین گزارش داد که در واکنش به این پیشنهاد، دفتر شولتز اعلام کرد که بودجه سال 2025 از هماکنون منابع کافی برای کمک به کییف را در نظر گرفته است. علاوه بر این، آنها تمایلی ندارند که دولت جدید آلمان را با تصمیمات انجامشده روبهرو کنند.
انتقاد زلنسکی از متحدانش به دلیل تأخیر در ارسال سامانههای پدافند هوایی
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، متحدان غربی کییف را به عدم اجرای وعدههایشان در زمینه ارسال تسلیحات متهم کرد. او روز گذشته در نشست گروه تماس برای حمایت از کییف در پایگاه نظامی «رامشتاین» آلمان در این باره گفت: «ما از سامانههای پدافند هوایی که تاکنون به ما ارائه کردهاید قدردانی میکنیم، اما باید پذیرفت که به آنچه از قبل وعده دادهاید، نیاز داریم و به همه آنها عمل کنید.»
در این رابطه، لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده نیز در این نشست اعلام کرد که آمریکا بسته جدیدی از کمکهای نظامی به ارزش 500 میلیون دلار برای اوکراین اختصاص خواهد داد. وی گفت که پنتاگون تلاش میکند تا این تسلیحات را تا پایان ژانویه به اوکراین تحویل دهد.
به گفته وی، این بسته شامل موشکهای جنگنده، تجهیزات پروازی برای F-16، سامانههای پلگذاری زرهی، مهمات و تسلیحات سبک خواهد بود.
این در حالی است که روز گذشته، یکی از مقامات ارشد پنتاگون به خبرنگاران گفت که تیم جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا، قادر نخواهد بود کمک نظامی بیش از 2 میلیارد دلاری را تا پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، در 20 ژانویه به اوکراین تحویل دهد. وی افزود که دولت ایالات متحده حتی در ایام تعطیلات به تلاش برای ارسال کمکهای نظامی به اوکراین ادامه میدهد.
کمیسیون اروپا و اسلواکی گروه کاری برای توقف ترانزیت گاز از طریق اوکراین ایجاد میکنند
کمیسیون اروپا و اسلواکی توافق کردند که یک گروه کاری برای یافتن راهحل در زمینه انرژی، در پی توقف ترانزیت گاز روسیه از طریق اوکراین، تشکیل دهند.
آنا-کایسا ایتکونن، سخنگوی کمیسیون اروپا با اعلام این مطلب، گفت: «ما توافق کردیم که یک گروه کاری سطح بالا برای بررسی بیشتر و تعیین گزینهها بر اساس ارزیابی مشترک از وضعیت و همچنین برای بررسی نحوه کمک اتحادیه اروپا ایجاد کنیم.»
وی افزود که این تصمیم در جریان جلسهای اتخاذ شد که در آن دان یورگنسن، کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا، و روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، حضور داشتندو بحثی جامع و شفاف در خصوص پیامدهای گستردهتر توقف ترانزیت گاز روسیه از طریق اوکراین انجام شد.
براتیسلاوا و کمیسیون اروپا قصد دارند همچنان به بررسی این مسائل و تبادل نظر در این زمینه ادامه دهند.
اسلواکی تهدید کرد، کمکهای بشردوستانه به اوکراین را متوقف کند
روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، روز پنجشنبه تهدید کرد که به دلیل تصمیم اوکراین مبنی بر توقف ترانزیت گاز روسیه از طریق خاک خود، کمکهای بشردوستانه به این کشور را متوقف خواهد کرد.
فیتسو در این باره توضیح داد: «ما ممکن است تمام کمکهای بشردوستانه به اوکراین را متوقف کنیم، تصمیم به کاهش قابل توجه یا لغو کامل مزایا برای پناهجویان نظامی اوکراینی در اسلواکی بگیریم یا در شرایط اضطراری تأمین برق به این کشور را قطع کنیم.»
وی تأکید کرد که اسلواکی به عنوان عضو اتحادیه اروپا، حق وتو دارد و میتواند از این حق برای مسدود کردن برخی تصمیمات اتخاذ شده در اتحادیه اروپا استفاده کند.
پارلمان اوکراین با بسیج زنان مخالفت کرد
پارلمان اعلای اوکراین (ورخوونا رادا) در قرائت نهایی، لایحه مربوط به آموزش نظامی پایه را تصویب کرد که در آن بسیج زنان در نیروهای مسلح اوکراین حذف شده است.
آلکسی گنچارنکو، نماینده پارلمان با اعلام این تصمیم، یادآور شد: «گذراندن آموزش نظامی پایه برای زنان فقط به صورت داوطلبانه خواهد بود و ثبت نام در نیروهای مسلح نیز تنها به صورت داوطلبانه انجام میشود. هیچگونه بسیجی برای زنان در کار نخواهد بود.»
به گفته وی، پارلمان اوکراین اصلاحیهای را تصویب کرده است که آموزش نظامی پایه برای زنان را داوطلبانه میداند و ثبت نام در نیروهای مسلح نیز به همین شکل خواهد بود. این اصلاحیه روز پنجشنبه با رأی 273 نماینده به تصویب رسید.
ستاد کل اوکراین: وضعیت در جبهه برای نیروهای ما دشوار است
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین اعتراف کرد که وضعیت در جبهه برای کییف همچنان دشوار است. در بیانیه منتشره در کانال تلگرام این ستاد آمده است: «وضعیت در جبهه نبرد با روسیه همچنان دشوار است.»
در این بیانیه، حملات نیروهای روسی به مواضع دفاعی ارتش اوکراین «بیوقفه» توصیف شده است.
پیش از این نشریه آمریکایی "نشنال اینترست" نوشته بود که روسیه به دلیل فناوریهای نوآورانهای که در اجرای مأموریتهای رزمی خود به کار میبرد، در جنگ اوکراین پیروز خواهد شد.
در لهستان احتمال از دست دادن تمامی خاک اوکراین در پایان درگیری مطرح شد
روزنامه لهستانی "میسل پولسکا" (Myśl Polska) گزارش داده است که اوکراین ممکن است در پایان درگیری نظامی با روسیه، تمام سرزمینهای خود را از دست بدهد. طبق گفته خبرنگاران این نشریه، وضعیت برای کییف به شدت ناگوار به نظر میرسد. همچنین، آنها تأیید کردند که روسیه آغازگر این درگیری نبوده است.
در این گزارش آمده است: «روسیه با شروع عملیات ویژه خود در خاک اوکراین، از اصول امنیتی خود دفاع کرده و در واقع به دخالت و فعال شدن واحدهای سازمان سیا در اوکراین و حضور روزافزون نیروهای ناتو برای آموزش ارتش اوکراین واکنش نشان داده است.»
نامزد ریاستجمهوری لهستان عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا و ناتو را بعید دانست
کارول ناوروتسکی، کاندیدای ریاستجمهوری لهستان از حزب مخالف و مدیر مؤسسه حافظه ملی این کشور اعلام کرد که اوکراین را نه در اتحادیه اروپا و نه در ناتو نمیبیند. وی در مصاحبهای تلویزیونی گفت: «در حال حاضر، من شانسی برای اوکراین در هیچ ساختار اروپایی نمیبینم. نه در اتحادیه اروپا و نه در ناتو.»
به گفته این سیاستمدار لهستانی، کشوری که توانایی پاسخگویی به جرایم خود را ندارد، نمیتواند بخشی از ائتلافهای بینالمللی باشد. او با اشاره به این موضوع، به مسئله حلنشده بیرون آوردن اجساد قربانیان کشتار اتباع لهستانی در شهر ولوین در خاک اوکراین اشاره کرد و این اقدام مقامات کییف را محکوم کرد.
در اوکراین بیش از 500 هزار سرباز فراری تحت تعقیب قرار گرفتند
ناتالیا کیندراتیو، افسر مدیریت ارتباطات فرماندهی نیروی زمینی نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرد که مراکز تکمیل نیروهای سرزمینی حدود 500 هزار درخواست برای جستجوی افراد موظف به خدمت سربازی که به فرار از خدمت مظنون هستند، ارائه دادهاند.
وی در مصاحبه با ایستگاه رادیویی «کییف افام» گفت: «بیش از 500 هزار نفر توسط مراکز نظامی برای پیگیری از سوی پلیس به عنوان افراد تحت تعقیب ثبت شدهاند.»
این مقام اوکراینی یادآور شد که پلیس حق دارد افراد تحت تعقیب را بازداشت کرده و به مراکز نظامی تحویل دهد. علاوه بر این، این افراد ممکن است به صورت غیابی محروم شده یا جریمه شوند.
نظرسنجی نشاندهنده کاهش اعتماد اوکراینیها به زلنسکی است
اعتماد مردم اوکراین نسبت به رئیسجمهور این کشور، ولودیمیر زلنسکی، از دسامبر سال 2022 به اینطرف، به میزان 39 درصد کاهش یافته است. این اطلاعات از نتایج نظرسنجی منتشر شده در وبسایت مؤسسه بینالمللی جامعهشناسی کییف به دست آمده است.
طبق این اطلاعات، در طول دو سال گذشته، اعتماد به زلنسکی بهعنوان یک نهاد حکومتی از 84 درصد به 45 درصد و بهعنوان یک شخصیت سیاسی به 52 درصد کاهش یافته است.
ضمن اینکه پارلمان اوکراین پایینترین سطح اعتماد مردمی (13 درصد) را دارد و سطح اعتماد به دولت نیز از 52 درصد به 20 درصد کاهش یافته است.
نیروهای مسلح اوکراین که همچنان دارای بالاترین سطح اعتماد عمومی هستند، با کاهش جزئی از 96 درصد به 92 درصد مواجه شدهاند. ضمن اینکه، برای اولین بار، 2 درصد از شهروندان اعلام کردهاند که به ارتش اعتماد ندارند.
ولادیمیر پوتین بهعنوان سیاستمدار سال 2024 از دیدگاه روسها انتخاب شد
بر اساس نتایج نظرسنجی مرکز مطالعات افکار عمومی سراسری روسیه، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بهعنوان سیاستمدار سال 2024 شناخته شد.
در این نظرسنجی که در اواخر ماه دسامبر انجام شد،50 درصد از شهروندان روس پوتین را بهعنوان سیاستمدار سال معرفی کردند. به گفته جامعهشناسان، پوتین از زمان آغاز این نظرسنجی سالانه در سال 2006 همواره در رتبه نخست قرار داشته و در نظرسنجیهای ماه دسامبر، بهطور متوسط نیمی از پاسخدهندگان او را انتخاب کردهاند.
در رتبه دوم، میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه، با کسب 18 درصد آرا قرار گرفت و در رتبه سوم، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه، با 14 درصد آرا دیده میشود. این سه سیاستمدار از سال 2021 موقعیت خود را حفظ کردهاند. برای اولین بار، آندری بلویوسوف، وزیر دفاع روسیه، با 7 درصد آرا وارد این فهرست شد.
انتقاد از بایدن به دلیل کمک به کییف به جای مردم کالیفرنیا در بحران آتشسوزی
چارلی کرک، مجری تلویزیونی و فعال سیاسی آمریکایی، در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) اعلام کرد که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، به جای کمک به مردم کالیفرنیا که در بحران آتشسوزی به سر میبرند، آماده ارسال 500 میلیون دلار دیگر به اوکراین در روزهای آخر حضور خود در کاخ سفید است و این اقدام برای رئیسجمهور شرم آور است.
وی در انتقاد از اولویتهای دولت بایدن و علت شکست دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری نوشت: «در روزهایی که آمریکاییهای ساکن لوس آنجلس شاهد سوختن خانهها، حیوانات خانگی و کسبوکارهای خود هستند و به کمک نیاز دارند، دولت بایدن برای ارسال 500 میلیون دلار دیگر به اوکراین آماده میشود. دقیقاً به همین دلیل است که آنها در انتخابات نوامبر 2024 شکست خوردند.»
مدودف: موفقیت سریع ترامپ در حل و فصل درگیری اوکراین قابل تردید است
دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه معتقد است که موفقیت سریع دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، در حل و فصل درگیری اوکراین «بسیار جای تردید» دارد.
وی روز گذشته در کانال تلگرام خود نوشت: «محاسبه کاملاً مشخص است: موفقیت سریع در حل و فصل درگیری اوکراین بسیار مشکوک و بعید است.»
مدودف همچنین افزود که «پیروزی چشمگیری» در مبارزه ترامپ با مشکل مهاجرت در آمریکا نیز حاصل نشده است. وی تأکید کرد که ترامپ شعار تغییر جهان را سر داده است، در حالیکه تمامی ایدههای رئیسجمهور منتخب آمریکا کاملاً غیر واقع بینانه و خیالپردازانه هستند.
در این رابطه، آلکسی پوشکوف، رئیس کمیسیون سیاست اطلاعات شورای فدراسیون (سنای) روسیه نیز یادآور شد که اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره لزوم پایان درگیری، با اظهارات غالب ضدروسی در اروپا در تضاد است. وی در کانال تلگرام خود نوشت: «اظهارات ترامپ درباره درگیری اوکراین، خطر گسترش ناتو با پذیرش اوکراین و پیشروی این ائتلاف به مرزهای روسیه، به شدت با لحن صحبت دولت بایدن و روایت ضدروسی غالب در میان کشورهای اروپا متفاوت است.»
این سناتور روس همچنین این سوال را مطرح کرد که سیاست واقعی ترامپ در زمینه این اظهارات چگونه است و کسی درباره آن اطلاعی ندارد.
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.