خسارت‌های اقتصادی اظهارات جنجالی ظریف در سال‌های اخیر

گروه سیاسی الف،   3970905050 ۴۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

وجود نداشتن کلمه تعلیق در متن برجام، صفر شدن صادرات نفت در صورت نبود برجام، از بین نرفتن قراردادهای پسابرجامی با بازگشت تحریم‌ها و پولشویی گسترده در ایران، از جمله اظهارات غیرکارشناسی محمدجواد ظریف، مسئول دستگاه دیپلماسی کشورمان هست که تاکنون هزینه سنگینی برای ایران داشته است.

خسارت‌های اقتصادی اظهارات جنجالی ظریف در سال‌های اخیر

فارس نوشت: در روزهای ابتدایی دولت یازدهم که حسن روحانی در حال تشکیل کابینه دولت خود بود و نام محمدجواد ظریف به عنوان وزیر خارجه مطرح شد، بسیاری از رسانه ها و افراد حامی دولت، اظهارات فراوانی درباره تخصص دیپلماتیک و تسلطش بر زبان انگلیسی داشتند تا بتوانند نمایندگان مجلس را راضی کنند و ظریف بتواند رای اعتماد لازم را کسب کند. با این وجود، در پنج سال اخیر که ظریف سکان دار دستگاه دیپلماسی کشور بوده است، وی بعضا اظهارات غیرکارشناسی در حوزه های دیپلماسی و تحریم داشته که برای کشورمان گران تمام شده است. در این گزارش مروری بر برخی از این اظهارات ظریف و تبعات اقتصادی آن برای کشور داریم:

۱- کلمه تعلیق در متن برجام نیامده است

همزمان با بررسی متن برجام در مجلس و در تاریخ ۳۰ تیرماه ۹۴، ظریف در صحن علنی مجلس ادعا کرد که در هیچ کجای برجام، کلمه «تعلیق» نیامده است و تحریم ها «لغو» خواهند شد.

* واقعیت چه بود؟

دقایقی بعد از این اظهارات وزیر امورخارجه مشخص شد که متاسفانه وی متن برجام را کامل نخوانده یا حداقل «با دقت» نخوانده است. احمد توکلی، نماینده دوره نهم مجلس درباره این موضوع گفت: «سه شنبه ۳۰ تیر آقای دکتر ظریف به مجلس آمد ... با کمال تعجب وزیر محترم گفت: «اصلا تعلیق هیچ جا نیامده، در هیچ جای برجام تعلیق نیامده، هر کس تعلیق ترجمه کرده اشتباه کرده، هیچ جای برجام تعلیق نیامده. کلمه تعلیق وجود ندارد. لغو کرد ... لغو، تمام شد».  من کلمه انگلیسی suspend را در متن برجام با ماژیک برجسته کردم ... آقای دکتر ظریف در واکنش گفت من ندیده بودم! عذر بدتر از گناه».

* خسارت‌های دیدگاه غیرکارشناسی ظریف درباره متن برجام

این نخواندن دقیق متن برجام توسط ظریف باعث شد که کشورمان به بسیاری از اهداف خود در مذاکرات هسته ای دست نیابد و صرفا شاهد تعلیق ناقص بخشی از تحریم ها باشیم.

۲- اگر برجام نبود، فروش نفت به صفر می رسید

 ظریف در جلسه علنی ۲۳ خردادماه ۹۵ مجلس  در دفاع از دستاوردهای برجام گفت: «بر طبق شرایط گذشته اگر تحریم های نفتی ایران افزایش پیدا می کرد، امروز جمهوری اسلامی فروش نفتش به کمتر از 200 هزار بشکه رسیده بود و در آینده نزدیک به صفر می رسید».

* واقعیت چه بود؟

با وجود این که آمریکا سعی می کرد فروش نفت ایران را کاهش دهد، اما آمار و ارقام نشان می دهد که در این کار موفق نبوده است. براساس داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی EIA در مدت یک سال و نیم قبل از اجرای توافق ژنو، یعنی از تیرماه 91 تا دی ماه 92، فروش نفت ایران به صورت میانگین در حدود 1.1 تا 1.2 میلیون بشکه در روز و ثابت بوده و روند کاهشی نداشته است. نگاهی به آمارهای رسمی وزارت نفت در ترازنامه هیدروکربوری هم نشان می دهد میزان متوسط صادرات نفت ایران در سال های ۹۱ و ۹۲ حدود ۱ تا ۱.۱ میلیون بشکه در روز بوده است. در واقع، آمارهای مربوط به فروش نفت کشور به خوبی نشان‌دهنده شکست تحریم‌ آمریکا برای به صفر رساندن فروش نفت ایران یا تداوم کاهش فروش بوده است و پیش از توافق ژنو (که در سال 2014 اجرایی شد) تحریم فروش نفت ایران شکست خورده بود.

*خسارت‌های دیدگاه غیرکارشناسی ظریف درباره آثار تحریم های نفتی

بنابراین تصور ظریف درباره به صفر رسیدن میزان فروش نفت در صورت عدم اجرای برجام، اشتباه است. این تصور اشتباه، تبعاتی داشت که در همان زمان و در توافق ژنو نمود پیدا کرد. در این شرایط، «انجام وقفه در تلاش‌ها برای کاهش بیشتر فروش نفت خام ایران، به نحوی که مشتریان فعلی ایران بتوانند میانگین میزان فعلی از نفت خام‌‌شان را خریداری نمایند» به عنوان امتیاز در متن برنامه مشترک اقدام (توافق ژنو) گنجانده شد. در واقع این بند حفظ وضعیت موجود صادرات نفت را به مثابه امتیاز به ایران عرضه کرده‌ است. به عبارت گویاتر اصل بندی که به عنوان امتیاز به ایران داده شد، اساسا امتیاز نبوده و در واقع روغن ریخته نذر امامزاده شده است.

۳- قراردادهای پسا برجامی با بازگشت تحریم ها، از بین نمی روند

یکی دیگر از مواضع غیرکارشناسانه ای که ظریف در دوران بررسی و تصمیم گیری درباره برجام اتخاذ کرد، مربوط به قراردادهای پسابرجامی است. وزیر امور خارجه در نشست بررسی برجام در شورای راهبردی روابط خارجی در تاریخ ۱۳ مردادماه ۹۴ گفت: «در صورت بازگشت پذیری، توافقات باقی خواهد ماند و کسی نمی تواند مانع آن شود». وزیر امورخارجه درباره احتمال بازگشت پذیری تحریم ها نیز در این جلسه، اظهار داشت: «اعمال این تحریم ها ده سال طول کشیده تا جا افتاده است. به طور مثال تحریم های نفتی علیه ایران در شروع، یک فرصت شش ماهه برای اجرای آن در نظر گرفته شد. پس با شرایط ایجاد شده بعد از برجام بازگشت این تحریم ها بیش از ده سال طول خواهد کشید».

*واقعیت چه بود؟                          

این ادعاها در حالی مطرح شد که بند 37 برجام که موضوع «عطف به ماسبق نشدن» در آن مطرح شده، تحریم‌های آمریکا را شامل نشده است و تنها شامل تحریم‌های قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل می‌شود. وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز در تاریخ ۲۵ آذر ۹۵ یعنی حدود یک سال پس از اجرای برجام به همه ابهامات درباره بند 37 برجام خاتمه داد و رسما اعلام کرد که بازگشت تحریم‌های آمریکا (Snap Back) همه قراردادهای اقتصادی را شامل می‌شود.

*خسارت‌های دیدگاه غیرکارشناسی ظریف درباره قراردادهای پسابرجامی

اما بعد از این اعلام نظر رسمی وزارت خزانه داری آمریکا، هیچ‌گونه اعتراضی به این مساله از سوی ایران صورت نگرفت.   بر اساس همین دیدگاه غیرکارشناسی ظریف، قراردادهای اقتصادی که در پسابرجام امضا شد،‌ فاقد قیدهای محکم حقوقی برای جلوگیری از خروج شرکت‌های خارجی در صورت بازگشت تحریم های آمریکا بود. قرارداد توتال، قرارداد‌های خودروسازان با فرانسوی‌ها و دیگر قراردادهای مختلف اقتصادی از جمله اینهاست. در نتیجه شاهد آن هستیم که بعد از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم­های این کشور علیه ایران، اکثر این شرکت‌ها مانند توتال، پژو-ستروئن و رنو که عمدتا فرانسوی بودند، ایران را ترک کردند تا عملا اثبات شود که دیدگاه وزیر امور خارجه درباره مصون بودن قراردادهای پسابرجامی از تحریم ها، تا چه میزان غیرواقعی و غیرکارشناسی بوده است.

۴- پولشویی گسترده در ایران

آخرین اظهار نظر غیرکارشناسی و جنجالی ظریف مربوط به موضوع FATF می شود. وزیر امور خارجه در مصاحبه با سایت خبرآنلاین در تاریخ ۲۱ آبان ماه امسال با اشاره به مخالفت ها با تصویب لوایح مرتبط با FATF گفت: «بالاخره پولشویی یک واقعیت در کشور ماست و خیلی‌ها از پولشویی منفعت می‌برند. من نمی‌خواهم این پولشویی را به جایی نسبت دهم؛ اما جاهایی که هزاران میلیارد پولشویی می‌کنند حتما آنقدر توان مالی دارند که ده‌ها و صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی کنند. با این وضعیت ما نمی‌توانیم با فضا‌سازی‌ها مقابله کنیم. کسانی که یک قلم معامله‌شان ممکن است ۳۰ هزار میلیارد باشد فضاسازی کرده‌اند. آنها می‌توانند بودجه وزارت خارجه را هزینه یک قلم فضا‌سازی‌شان کنند». 

* خسارت‌های دیدگاه غیرکارشناسی ظریف درباره پولشویی

آخرین اظهار نظر غیرکارشناسی و جنجالی ظریف مربوط به موضوع FATF می شود. وزیر امور خارجه در مصاحبه با سایت خبرآنلاین در تاریخ ۲۱ آبان ماه امسال با اشاره به مخالفت ها با تصویب لوایح مرتبط با FATF گفت: «بالاخره پولشویی یک واقعیت در کشور ماست و خیلی‌ها از پولشویی منفعت می‌برند. من نمی‌خواهم این پولشویی را به جایی نسبت دهم؛ اما جاهایی که هزاران میلیارد پولشویی می‌کنند حتما آنقدر توان مالی دارند که ده‌ها و صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی کنند. با این وضعیت ما نمی‌توانیم با فضا‌سازی‌ها مقابله کنیم. کسانی که یک قلم معامله‌شان ممکن است ۳۰ هزار میلیارد باشد فضاسازی کرده‌اند. آنها می‌توانند بودجه وزارت خارجه را هزینه یک قلم فضا‌سازی‌شان کنند». 

اظهارات وزیر امور خارجه که در راستای افزایش فشار بر مجامع تصمیم‌گیر کشور برای تسریع در تصویب لوایح الحاق ایران به کنوانسیون‌های مرتبط با FATF مطرح شده بود، خسارات زیر را برای کشورمان به دنبال دارد:

الف- این اظهارات ظریف موجب سوءاستفاده شدید خارجی‌ها و نهایتا افزایش فشارهای خارجی برای اجرای دستورات FATF توسط کشورمان خواهد شد. بدین صورت که FATF از این به بعد برای تحت فشار قرار دادن ایران جهت اجرای کامل برنامه اقدام، به این اظهارات ظریف استناد خواهد کرد تا ثابت کند که در ایران پولشویی گسترده انجام می شود. در نتیجه، ایران دست برتر را در مذاکرات FATF از دست خواهد داد. به عبارت دیگر، این اظهارات غیرکارشناسی ظریف، منجر به تضعیف تیم مذاکره کننده با FATF خواهد شد. در واقع، حتی اگر فرض کنیم اظهارات وزیر امور خارجه درباره پولشویی گسترده در کشور صحت داشته باشد و وی مدارک لازم برای اثبات این موضوع را دارد، ضرورت داشت ظریف این موضوع را با مسئولان مربوطه مطرح می کرد و در رسانه ها بیان نمی کرد.

ب- رویکرد غیرکارشناسانه دیگری که ظریف در موضوع FATF دارد این است که به تصور او می توان با اعطای امتیازات و تعهدات خارجی، با فساد و پولشویی در کشور مبارزه کرد. این در حالی است که اگر دولت برای مبارزه با فساد و پولشویی به‌طرف خارجی تعهدی بدهد، نه‌تنها به این مقصود نخواهد رسید، بلکه اصولاً مسئله دولت از «مبارزه با پولشویی» به «پاسخگویی به مطالبات خارجی» تغییر خواهد یافت. اگر دولت اراده واقعی و درونی برای مبارزه با فساد و پولشویی دارد، باید از قوانین و ساختارهای داخلی مانند قانون چک، مالیات بر عایدی سرمایه، اجرای قانون داخلی مبارزه با پولشویی برای این امر استفاده کند تا نتیجه بگیرد.

در مجموع و همانطور که اشاره شد، محمدجواد ظریف به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مقاطعی خاص و حساس اظهارات مهمی داشته که از نظر فنی و کارشناسی، نادرست بوده است. این روند در موضوع برجام وجود داشت و متاسفانه خسارات اقتصادی سنگینی را به کشور تحمیل کرد. اظهارات اخیر وی درباره وجود پولشویی گسترده در ایران هم از این جنس است که تبعات خود را در مذاکرات آینده مقامات کشورمان با FATF نشان خواهد داد.

دیدگاه کاربران

علیرضا۶۴۹۹۹۸۰۸:۵۳:۰۷ ۱۳۹۷/۹/۵
عوضش انگلیسی خوب صحبت میکنه !!! آیا این کافی نیست :)
ناشناس۶۵۰۱۷۵۱۰:۱۸:۲۷ ۱۳۹۷/۹/۵
دست از سر این آقا جواد ما بردارید. حتماً یکی مثل اشتون باید بیاد تا قدر ایشونو بدونید و مذاکره های انجام شده با وزیر ایتالیایی!
ناشناس۶۵۰۵۰۹۱۲:۲۰:۵۵ ۱۳۹۷/۹/۵
نگران نباش!!!!! جواد آقای شما ، همون اشتون و جانکریه
تبریزی۶۵۱۰۳۳۱۶:۱۴:۲۹ ۱۳۹۷/۹/۵
زورتون به اون اصل کاری ها نمی رسه که بهشون حالی کنین دشمنی با امریکا اخر و عاقبتی برای کشور نداره گیر دادین به ظریف. با این حجم سانسور تعجب می کنم اگه نظرم رو منتشر کنین.
محمد قاسمی۶۵۱۲۹۳۱۹:۲۶:۴۳ ۱۳۹۷/۹/۵
تبریزی جان هنوز متوجه نشدی امریکا با ما دشمنه نه ما با اون؟؟
ناشناس۶۵۱۵۳۳۲۳:۵۱:۲۹ ۱۳۹۷/۹/۵
تعجب میکنم از تعجب تو!! مگه همه مثل روحانی هستن که از بستن دهان مردم به خدا پناه ببره و دهان مردم رو با توهین و افترا و تهمت ببنده! منشور حقوق شهروندی!!!!! ارائه بده و شعور ملت رو دستکم بگیره!!!!!!
ناشناس۶۵۰۱۸۴۱۰:۲۵:۱۳ ۱۳۹۷/۹/۵
جواد خودشو به جهل زده میدونه داره چه تیشه ای به ریشه ی میهنش میزنه
ناشناس۶۵۰۳۷۵۱۱:۳۴:۴۸ ۱۳۹۷/۹/۵
آره خب ، انگلیسی رو در حد یک بچه دو ساله انگلیسی زبان حرف میزنه ، نه بیشتر . و این کافیه تا وزیر یک کشور باشه !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
محمد۶۵۱۲۹۱۱۹:۲۵:۴۹ ۱۳۹۷/۹/۵
مترجم تحت الفظی که وزیر شد خوش به حالش
ناشناس۶۵۰۰۲۰۰۹:۰۹:۱۸ ۱۳۹۷/۹/۵
لطفا یه نفر آقای ظریف رو از خواب بیدار کنه!!!!
ناشناس۶۵۰۳۷۱۱۱:۳۳:۱۷ ۱۳۹۷/۹/۵
شما باور میکنین که ایشون این حرفها رو از سر حواس پرتی زده ؟ اون جاسوس تیم مذاکرات هسته ای هم اتفاقی رفته بود توی تیم ؟ این یکی جاسوس FATF هم اشتباهی عضو تیم محرمانه اقتصادی بوده ؟
یاوری۶۵۰۳۸۰۱۱:۳۵:۳۰ ۱۳۹۷/۹/۵
کسی که خود را بخواب زده را نمیشود هشیار کرد فقط چوب قانون و مجازات لازم است
یاوری۶۵۰۴۷۸۱۲:۱۱:۲۸ ۱۳۹۷/۹/۵
کسی که خود را بخواب زده را نمیشود هشیار کرد فقط چوب قانون و مجازات لازم است
ناشناس۶۵۰۰۲۳۰۹:۱۱:۰۳ ۱۳۹۷/۹/۵
گیریم که خسارت زده چرا از منافعش صحبت نمیکنید؟
ناشناس۶۵۰۲۴۲۱۰:۴۸:۴۳ ۱۳۹۷/۹/۵
شما بفرمایید دقیقا چه منافعی داشته؟
ناشناس۶۵۰۵۱۵۱۲:۲۲:۵۴ ۱۳۹۷/۹/۵
ایشون درست میگه!! برای فریدون ها مملو از منافع بوده
ناشناس۶۵۰۲۸۲۱۱:۰۰:۴۱ ۱۳۹۷/۹/۵
ما که گشتیم نبود. لطفا شما در مورد منافعش بگو!!!
ناشناس۶۵۰۳۷۲۱۱:۳۳:۵۹ ۱۳۹۷/۹/۵
منافع ؟؟؟ میشه یک دونه ، فقط یک دونه از منافع ایشون رو هم نام ببرین ؟؟؟
ناشناس۶۵۰۰۲۶۰۹:۱۳:۴۴ ۱۳۹۷/۹/۵
آیا فکر میکنید ظریف نمیفهمد؟!! آیا فریادهای خشم آلود و افتراها و تهمت های ظریف و روحانیبر سر منتقدین آگاه و بصیر داخلی ، غیرعمدی و از سر دلسوزیست؟ آیا خشوع و خضوع و لبخند و قهقهه های عمیق ظریف با شیاطین و رشوه گیران و دشمنان خارجی برای امتیاز گیری از شیاطین است؟ آیا دادن گرا به دشمن توسط روحانی و ظریف ، از روی جهل و نادانیست؟ ~~~~~~~~~~~~ اگر روحانی و ظریف و همراهانشان نبودند ، هرگز آمریکا و اسرائیل شاهد مشکلات گسترده این مملکت نبودند و هیچگاه نمیتواستند به این خوبی به اهدافشان برسند.
مهران۶۵۰۰۵۰۰۹:۲۶:۴۱ ۱۳۹۷/۹/۵
خیلی مطالب رو یادتون رفت مثل اینکه ایشون در دانشگاه تهران گفتند امریکا با یه بمب میتونه کل سیستم دفاعی ما رو نابود کنه یا اینکه قبل از برجام گفتن برای حل تمام مشکلات باید برجام تصویب بشه و ... ایشون مثلا سردار دیپلماسی دولت آقای روحانی است سرداران این دولت اینگونه گل به خودی میزنند اگر گروهبان هاشون بودن چکار میکردن راستی یه سوال مجسمه آقای ظریف چقدر هزینه برداشته و همچنین ایشون چند سکه هدیه گرفته بودن برای هنر دیپلماسیشون؟
ali۶۵۰۰۵۷۰۹:۳۱:۲۶ ۱۳۹۷/۹/۵
جنجال برخی داخل مانع از بررسی دقیق و نقد منصفانه برجام توسط دلسوزان واقعی کشور شد و در واقع صدایشان به جایی نرسید. با اینحال برجام بعنوان یک سند تاریخی مهم بین المللی منافع خوبی برای ایران و جهان داشته است.
ناشناس۶۵۰۰۶۶۰۹:۳۴:۵۱ ۱۳۹۷/۹/۵
هر بلایی سر ملت امده است تقصیر ظریف و بن سلمان
ناشناس۶۵۰۳۷۷۱۱:۳۵:۲۰ ۱۳۹۷/۹/۵
زیاد با هم فرق ندارن .
ناشناس۶۵۰۰۷۰۰۹:۳۷:۳۸ ۱۳۹۷/۹/۵
ولی در مذاکرات ایدئولوژی بازی نمیکنه و نمیخواد غربیها رو به راه راست هدایت کنه
ناشناس۶۵۰۲۴۸۱۰:۵۰:۲۳ ۱۳۹۷/۹/۵
- اگر با ایدئولوژی بازی کردن چیز بیشتری گیرمون بیاد چی؟ - الان جز تقریبا خسارت محض و تقریبا هیچ چه چیزی دستگیرمون شده؟ - اگر قرار بود چیز خاصی نگیریم حداقل چیزیم نمیدادیم نه اینکه این همه کشور بخاطرش خسارت ببینه. فضایی و هسته ای و ... که سرعت بالایی گرفته بودن چی شد؟
ناشناس۶۵۰۳۸۴۱۱:۳۶:۲۴ ۱۳۹۷/۹/۵
کم کم داره مشخص میشه دلیل جلو نرفتن مذاکرات در زمان جلیلی این نبود که بحث ایدئولوژیک میکرده ؛ بیشتر برای این بود که نمیخواسته باج بده
ناشناس۶۵۰۱۳۲۱۰:۰۲:۱۴ ۱۳۹۷/۹/۵
بنظرم این اظهارات جز خیانت چیز دیگری نیست
امین۶۵۰۱۵۹۱۰:۱۱:۱۶ ۱۳۹۷/۹/۵
گویا کسانی که پولشویی می کنند خیلی خیلی نگران شده اند
سروشی۶۵۰۴۹۳۱۲:۱۶:۵۹ ۱۳۹۷/۹/۵
تو هم یه چیزی یاد گرفتا حتی برخی کارشناسان بیطرف هم نقد کردند به حرف ظریف چون سند تحریم شد
حسن۶۵۰۱۹۴۱۰:۲۸:۲۸ ۱۳۹۷/۹/۵
اتفاقا سخنان ظریف کاملا درسته.الان با وجود پایبندی ایران به برجام صادرات نفت افت شدیدی کرده حالا اگر قطعنامه شورای امنیت هم پشتش بود مسلما صادرات صفر می شد.
ناشناس۶۵۰۲۱۷۱۰:۳۵:۴۷ ۱۳۹۷/۹/۵
کار شما برای بدنام کردن ایشان آب در هاون کوبیدن است.
ناشناس۶۵۰۲۵۵۱۰:۵۳:۴۵ ۱۳۹۷/۹/۵
کدومش بر اساس منافع ملی صحبت یا عمل کردند.
ناشناس۶۵۰۳۳۹۱۱:۲۲:۰۷ ۱۳۹۷/۹/۵
ظریف سازی که صداش بعدا در میاد
حامد۶۵۰۳۴۴۱۱:۲۴:۴۲ ۱۳۹۷/۹/۵
گروه سیاسی الف وضعیت اقتصادی مردم ایران قدرت پول ملی کشور تورم فعلی گویا تر از هر چیزی قابل لمس است خجالت بکشید ! از جناب ظریف شرم نمیکنید سری به وزارات دارایی بزنید و از رقم چند ده هزار میلیارد تومانی فرار مالیاتی بپرسید شاید چند قطره ای عرق شرم به صورتتان بنشیند ! از جناب ظریف شرنم نمیکنید اماری از دهها مرکز خرید و مال و مگامال که تنها در همین 10 سال گذشته ساخته شده و قیمت تمام شده هر متر از این مراکز خرید را بگیرید . صاحبان این مالها ،مگامال ها پاساژه ها کیست و پول ان را از کجا اورده اند؟؟؟!!! خدا میداند.
شاهرخ۶۵۰۳۵۰۱۱:۲۶:۰۸ ۱۳۹۷/۹/۵
متاسفانه معلوم نیست دوستان به دنبال چه چیزی از عنوان چنین موارد هستند؟؟؟؟؟؟ کاری نداریم ظریف چی گفته ویا چی نوشته ولی قطعا در قیاس دوره های قبل وزارت خونه ظریف انسانه توانمندی نسبت به اسلاف خود هست.....فارغ از همه گفته ها نوشته ها ظریف برای اولین بار تونست جامعه بین الملل رو در برجام بر علیه آمریکا متحد کنه حتی به کلام...... کدام وزیر سابق تونست چنین اجماعی ایجاد کنه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ مشکل کشور ظریف نیست...مشکل کشور دوگانگی مشهودی هست که در سیاست خارجه حاکم هست.... بخش عظیمی میخوان در جامعه جهانی و تمام سازمانهای جهانی باشن در صورتیکه اصلا اون سازمان ویا ارگان بین المللی رو قبول ندارند و در مواجهه با آن هر کاری که ازشون برمیاد انجام میدن..... مگه میشه بخواهی در سازمان ملل باشی ولی به آرائ آن پایبند نباشی...... مشکل ظریف اینکه بخش اعظمی از متولیان کشور ترجیحشون سیاست یک بام دو هوا هست واین امکان پذیر نیست و تبعات داره...................
ناشناس۶۵۰۳۸۷۱۱:۳۷:۴۸ ۱۳۹۷/۹/۵
درست است همه خسارت ها از ظریف است. یعنی اون هایی هم که پولشویی کردند الان باید از ایشان طلبکار باشند
ناشناس۶۵۰۴۵۴۱۲:۰۳:۰۵ ۱۳۹۷/۹/۵
نه اینکه بخواهم تائید ایشان را کنم ولی اگر یک ادم حسابی تودولت پیدا شود همین بنده خداست.
ناشناس۶۵۰۵۸۷۱۲:۵۹:۵۴ ۱۳۹۷/۹/۵
الف جان یک سوال ایا ترامپ فقط از برجام خارج شده ایرادهای قراردادهای دیگه چی بود که ترامپ از ان خارج شد قرارداد نفتا ، ترانس پاسفیک ، اب و هوایی پاریس ، قرارداد کاهش تسلیحات اتمی که با شوروی بسته شده بود .
ناشناس۶۵۰۹۸۲۱۵:۴۳:۲۳ ۱۳۹۷/۹/۵
ضررهای حرفهای این چند سال اخیر ظریف را بگذارید بحساب منافع مشعشع ۴۰ سال اخیر که دلار از ۷ تومان رسیده به ۱۴۰۰۰ تومان
استاد اقتصاد سیاسی۶۵۱۳۶۳۲۰:۲۴:۰۹ ۱۳۹۷/۹/۵
فعلا که بازار حرف های عوام فریبانه گرم است!
عل۶۵۱۴۰۴۲۱:۰۸:۲۱ ۱۳۹۷/۹/۵
روی سخن من با اقای توکلی است که چرا وقتی ظریف گفت نمی دانستم یقه اورا نگرفت وجلو خسارت را می گرفت
ناشناس۶۵۱۴۷۳۲۲:۲۱:۱۴ ۱۳۹۷/۹/۵
تاریخ ایران پر بوده از خائنینی
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. یک یادآوری مهم به ظریف

  2. جابجایی مرزهای وقاحت!

  3. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  4. باز هم در باغ سبز !

  5. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  6. شگرد جدید تاکسی‌های اینترنتی برای افزایش هزینه سفر

  7. مازوت سوزی ، قطع برق و باقی قضایا !

  8. سندورم ALS اپوزیسیون

  9. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  10. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

  11. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

  12. افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی؟!

  13. پزشکیان می‌داند که با چه کسی دیدار کرده؟/ زمزمه‌هایی درباره ممنوعیت دوباره واردات آیفون/ سایه تهدید رسایی بالای سر یک وزیر دولت

  14. عیان‌شدن ماهیت انقلاب ژینا توسط نتانیاهو/ افشاگری قاضی پرونده عباس پالیزدار/ مگر میزی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد؟

  15. چطور ترازش کنیم؟!

  16. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  17. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  18. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  19.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  20. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  21. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

  22. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

  23. پزشکیان در جلسه شورای عالی فضای مجازی: ادامه فیلترینگ قابل قبول نیست  

  24. مهاجری: اسامی افرادی که فیلترشکن می فروشند اعلام شود

  25. هجوم تهرانی ها به این منطقه برای خرید مسکن/ واحدهای کوچک هم نایاب شد  

پربحث‌های هفته

  1. یک یادآوری مهم به ظریف

  2. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  3. باز هم در باغ سبز !

  4. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  5. سندورم ALS اپوزیسیون

  6. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  7. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

  8. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

  9. پزشکیان می‌داند که با چه کسی دیدار کرده؟/ زمزمه‌هایی درباره ممنوعیت دوباره واردات آیفون/ سایه تهدید رسایی بالای سر یک وزیر دولت

  10. عیان‌شدن ماهیت انقلاب ژینا توسط نتانیاهو/ افشاگری قاضی پرونده عباس پالیزدار/ مگر میزی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد؟

  11. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  12. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  13. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  14. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

  15. پزشکیان در جلسه شورای عالی فضای مجازی: ادامه فیلترینگ قابل قبول نیست  

  16. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

  17. انتقاد شدید کیهان از معاون حسن روحانی

  18. یهودیت در نظر بنیانگذار روانکاوی

  19. واکنش صداوسیما به موضوع سانسور یک دیدار پزشکیان

  20. آملی لاریجانی: ۴۰ بند FATF در کشور در حال اجراست

  21. مردی که وقتی نیست هم هست !

  22. واکنش کیهان به نظر واعظی درباره ترامپ

  23. شریعتی: اعلام خاموشی به بهانه حذف مازوت آدرس غلط دولت است

  24. سخنگوی دولت: هیچ مافیایی توان ایستادگی مقابل وفاق مردم ایران را ندارد

  25. شمخانی: آمریکایی‌ها کشور ما را عقب نگه داشتند و باید خسارت بدهند

آخرین عناوین