این جوان ۳۹ ساله "ریچارد" است، طراح "تحریم‌"‌ ایران

گروه اقتصادی الف،   3980412020 ۷۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

این جوانِ حدود ۳۹ ساله ریچارد است، ریچارد ام نفیو؛ طراح اصلی تحریمهای اخیر ایران. از او بیشتر بدانید.

تسنیم نوشت: تحریم تنها به زمان تصویب قطعنامه یا دستور العمل خلاصه نمی‌شود؛ تحریم در واقع یک نظام رونده و پویاست و هر روز به اقتضای شرایط اقتصادی و غیراقتصادی طرفین - تحریم‌گر و تحریم‌شونده - بازطراحی می‌شود. بر همین اساس تحریم دو پایه‌ی مهم دارد؛ یکی ایجاد ساز و کاری متقن و استوار برای وارد کردن فشار مؤثر مستمر بر طرف مقابل؛ و دوم، کسب شناخت کافی از شرایط کشور تحریم‌شونده حین اعمال تحریم، به‌منظور پایش میزان تأثیرگذاری، و اتخاذ تدابیر لازم برای حداکثر تأثیرگذاری در مرور زمان. در کتاب «هنر تحریم‌ها؛ نگاهی از درون میدان» می‌خوانیم:

«اعمال درد و فشار در یک کشور هدف، در تحریم‌ها اگر بخواهد فارغ از آثار آن درد و نیز امکان توفقِ اعمال درد انجام شود، هیچ نتیجه‌ی خاصی دربرنخواهد داشت. به‌عبارت بهتر، طراح تحریم باید بداند که این درد چه نتایجی را به دنبال می‌آورد و آمادگی برداشتن فشار در زمانی که کشور هدف رفتارش را تغییر می‌دهد، داشته باشد». (ص41)

در ادامه‌ی مطلب، یکی از مؤثرترین مهره‌های ایالات متحده، در طراحی، و نیز مدیریت ادامه‌ی روند تحریم، به نام «ریچارد نفیو» معرفی خواهد شد. این متخصص جوان، که در زمان طراحی و مدیریت اعمال تحریم‌ها، بین 30 تا 35 سال داشته، رهبر گروه پرشمار تحریم‌گران آمریکایی در دوره‌ی اخیر به‌شمار می‌رود. وی بر پایه‌ی کسب و تحلیلِ اطلاعات امنیتیِ کلاسیک - متأثر از عضویت نسبتاً طولانی، آموزش‌ها و تجربیات او در شورایعالی امنیت ملی(The National Safety Council (NSC))، وزارت امور خارجه(U.S. Department of State)، وزارت انرژی (The United States Department of Energy (DOE)) و اندیشکده‌های آمریکایی (ازجمله بروکینگز) - نظریه‌پردازی، طراحی و تحلیل می‌کند؛ ضمن اینکه حتی به‌واسطه‌ی حضور در «دانشگاه کلمبیا»، از اطلاعات ذی‌قیمت پایه‌ای و تاریخی «کانون‌های ایران‌شناسی» این دانشگاه نیز بهره گرفته است.

به‌واسطه‌ی صبغه‌ی امنیتی غلیظ این فرد، اطلاعات شخصی زیادی از او در دست نیست و حتی از سال تولد یا اعضای خانواده‌ی این فرد هم اطلاعی نمی‌توان یافت؛ تنها به قرینه‌ی سال فارغ‌التحصیلی او در مقطع کارشناسی، می‌توان حدس زد که اکنون او باید 39 یا 40 سال داشته باشد. به نظر می‌رسد وی برای تصدی این مسئولیت‌های سنگین، بسیار جوان باشد!

معرفی اجمالی ریچارد نفیو

در آغاز کتاب نفیو به نام «هنر تحریم‌ها؛ نگاهی از درون میدان»، که در سال 2017 توسط دانشگاه کلمبیا منتشر شده، و مهم‌ترین کتاب در زمینه‌ی تحریم به شمار می‌رود، در معرفی او می‌خوانیم:

«ریچارد نفیو به‌مدت 10 سال مسئول امور ایران در شورای امنیت ملی در کاخ سفید بوده است. وی مسئول تیم خاورمیانه و اداره امنیت بین‌الملل و منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای در وزارت امور خارجه ایالات‌متحده طی سال‌های 2011-2008 بوده است که هماهنگی سیاست تحریم‌ها را دنبال می‌کرده است».

ویکی پدیا - که البته یک منبع کاملاً جهت‌دار است - وی را چنین معرفی می‌کند:

«ریچارد نفیو یک سیاستمدار آمریکایی، نویسنده، محقق ارشد پژوهشی، و همچنین مدیر برنامه‌ی مرکز سیاست جهانی انرژی در دانشگاه کلمبیاست. نفیو در استخدام دفتر بین‌المللی امنیت و منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای در وزارت خارجه و نیز عضو دفتر امنیت بین‌المللی و منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای در وزارت انرژی آمریکاست».

(ذیل مدخل Richard Nephew - رؤیت: 8 تیرماه 1398)

سایت «جنبش مقاومت در جنگ ارزی» از او با عبارت «مدیر میز ایران در شورای امنیت کاخ سفید و یکی از طراحان اصلی تحریم علیه ایران» یاد می‌کند.

بنابر نوشته‌ی ویکی‌پدیا (همان) او تاکنون مسئولیت‌های زیر را بر عهده داشته است:

  • متخصص تحریم‌های اصلی، در بین تیم ایالات متحده در مذاکره با ایران (از اوت 2013 تا دسامبر 2014)
  • هماهنگ‌کننده‌ی اصلی سیاست تحریم در وزارت امور خارجه (فوریه 2013)
  • پژوهشگر ارشد مرکز سیاست جهانی انرژی در دانشکده‌ی امور بین‌الملل و امور عمومی دانشگاه کلمبیا (از فوریه‌ی 2015)
  • عضو ارشد غیرموظف در مؤسسه‌ی بروکینگز از فوریه‌ی 2015 تاکنون

کودک درون ریچارد - به اقتضای سن‌اش - هنوز به‌شدت فعال است.

اندیشکده بروکینگز درباره‌ی او این موارد را ذکر می‌کند:

  • از اعضای ارشد در برنامه سیاست خارجی، در مقوله‌ی ابتکار کنترل و تسلیحات مسلح است، که در «مرکز امنیت و اطلاعات قرن بیست و یکم» فعالیت دارد.
  • مدیر پژوهشی و ارشد پژوهشی مرکز سیاست جهانی انرژی در دانشگاه کلمبیا.
  • تمرکز تحقیقاتی بر استفاده از تحریم‌ها برای بازدارندگی و تأثیر بر چالش‌های سیاست خارجی فعلی ایالات متحده.
  • خدمت در در خلال سال‌های 2013 تا 2015، به‌عنوان هماهنگ‌کننده‌ی اصلی سیاست‌های تحریم‌ها، در وزارت امور خارجه ایالات متحده.
  • توسعه‌دهنده‌ی استراتژی‌های تحریم برای موضوعاتی مانند حقوق بشر، تروریسم، عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ای، ثبات منطقه‌ای و امنیت سایبری.
  • خدمت به‌عنوان متخصص تحریم‌های اصلی در تیم ایالات متحده در مذاکره با ایران از اوت 2013 تا دسامبر 2014.
  • پیش از آن در خلال سال‌های 2011 تا 2013، نفیو مسئول میز ایران در شورای امنیت ملی (NSC)؛ و همچنین مسئول توسعه و اجرای استراتژی تحریم‌های ایالات متحده نسبت به ایران و همچنین مذاکرات هسته‌ای بود.
  • اگر باز به عقب برگردیم، از سال 2006 تا 2011، نفیو در دفتر امنیت بین‌المللی و منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای در وزارت امور خارجه، به‌عنوان اولین مقام افسر هسته‌ای ایران، و از سال 2008 به‌عنوان رئیس میز خاورمیانه خدمت می‌کرد. در این جایگاه، بخشی از تیمی بود که قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد (1797، 1747، 1803 و 1929) را به تصویب رساندند.
  • پیش از آن در فاصله‌ی  2003 تا 2006، نفیو در وزارت انرژی، به‌عنوان یک فارغ‌التحصیل تازه‌کار، مشغول به کار شد. کمی بعد در سال 2004 وی در شرایط برچیده شدن برنامه‌ی تسلیحات هسته‌ای لیبی، به‌عنوان دستیار ویژه برای سیاست منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خدمت کرد. وی در سیاست‌گذاری برای منافع ایالات متحده در رابطه با ایران، کره شمالی، هند شرکت داشت.
  • نفیو جوایز متعددی از وزارت امور خارجه و وزارت انرژی ایالات متحده، دریافت کرده است؛ از جمله جایزه‌ی وزیر امور خارجه برای تعالی در امنیت بین‌المللی در سال 2010 برای فعالیتش در مورد قطعنامه‌ی 1929 شورای امنیت سازمان ملل متحد.
  • وی در سال 2004 در رشته‌ی مطالعات سیاست امنیتی از دانشگاه جورج واشنگتن در مقطع کارشناسی ارشد فارغ‌التحصیل شد.
  • او مدرک کارشناسی خود را، با گرید ممتاز، از دانشگاه جورج واشنگتن در سال 2002 دریافت کرد.

(منبع: https://www.brookings.edu/experts/richard-nephew/   - رؤیت: 8 تیرماه 1398)

سایت آمازون نفیو را متأهل و دارای سه فرزند معرفی می‌کند.

اینکه مراکز امنیتی و سیاسی ایالات متحده در طراحی و اعمال تحریم‌ها نقش داشته باشند کاملاً طبیعی است،‌ اما ببینیم نقش یک دانشگاه - به‌طور خاص دانشگاه کلمبیا - در اعمال تحریم‌های ایالات متحده چه می‌تواند باشد؟

دانشگاه کلمبیا

حضور نفیو در دانشگاه کلمبیا بی‌دلیل نیست. این دانشگاه معتبر «کانون ایران‌شناسی» ایالات متحده به شمار می‌رود.

این دانشگاه که در سال 1791 میلادی بنا نهاده شده، یکی از معتبرترین دانشگاه‌های جهان است و معمولاً در رده‌بندی‌های مختلف، بین 10 دانشگاه برتر جهان قرار دارد؛‌ نوبلیست‌های دانش‌آموخته‌ی این مؤسسه، از تمامی دانشگاه‌های دیگر دنیا بیشتر است، ضمن اینکه پویایی این دانشگاه موجب شده از این حیث فاصله‌ی این دانشگاه با سایر مؤسسات علمی هر سال افزایش یابد.جایزه‌ی «پولیتزر» - معتبرترین جایزه‌ی روزنامه‌نگاری در ایالات متحده - هر ساله با نظارت دانشگاه کلمبیا به روزنامه‌نگاران و نویسندگان، شاعران و موسیقی‌دانان برجسته اهداء می‌شود. در کتابخانه‌ی غنی این دانشگاه بیش از 9 میلیون جلد کتاب موجود است. از مشاهیر اخیر، به‌طور خاص، باراک اوباما، چهل و چهارمین رئیس‌جمهوری ایالات متحدهٔ آمریکا، از دانش آموختگان این دانشگاه بوده است.

در مورد ارتباط این دانشگاه با ایران نکات برجسته‌ای وجود دارد. کانون‌های شکل‌گرفته در این دانشگاه با حلقه‌های صهیونیستی و نیز بهایی‌های رسمی و شناسنامه‌دار، ارتباط ارگانیک وجود دارد، و از این رو، رویکرد جدی خصمانه با جمهوری اسلامی در فضای این مجموعه موج می‌زند. فرزندانِ محمدرضا پهلوی، فرح‌ناز و علی‌رضا، از دانش‌آموختگان این دانشگاه هستند. خود محمدرضا پهلوی نیز از دریافت کنندگان «درجه دکترای افتخاری» از دانشگاه کلمبیا بوده‌است. همچنین سخنرانی معروف محمود احمدی‌نژاد، در همین دانشگاه صورت گرفت. دست‌کم مراکز زیر در این دانشگاه به کار شناسایی ابعاد مختلف ایران اسلامی مشغول‌هستند:

  • مرکز مطالعات ایرانیانِ احسان یارشاطر (The Ehsan Yarshater Center for Iranian Studies) که از جهت تشکیلاتی ذیل انستیتو مطالعات خاورمیانه (تأسیس 1954) (The Middle East Institute (MEI) at Columbia University, founded in 1954) و ذیل برنامه‌ی کلمبیای جهانی (The Columbia Global) قرار دارد.
  • برنامه‌ی زبان فارسی (The Persian language program) ذیل «دپارتمان خاورمیانه، جنوب آسیا و آفریقا» (Department of Middle Eastern, South Asian, and African Studies)
  • انجمن دانشجویان ایرانی کلمبیا (Columbia Iranian Students Association)

مطالعات بسیار گسترده - خصوصاً در ابعاد فرهنگی، مذهبی، زبان‌شناسی و تمدنی - و قلب آثار هویتی ایرانیان، از کارویژه‌های جدی و مهم این مراکز است. برای نمونه در ادامه درباره‌ی «مرکز مطالعات ایران» که توسط «احسان یارشاطر» پایه‌گذاری و هدایت شد، اجمالاً مواردی ذکر خواهد شد.

احسان یارشاطر کیست؟

ویکی‌پدیا درباره‌ی او می‌نویسد: «احسان یارشاطر (زاده‌ی 12 فروردین 1299 در همدان - درگذشته 10 شهریور 1397 در کالیفرنیا) بنیان‌گذار و سرویراستار دانشنامهٔ ایرانیکا، بنیان‌گذار مرکز مطالعات ایران‌شناسی، و استاد بازنشستهٔ مطالعات ایرانی در دانشگاه کلمبیای نیویورک بود.

او نخستین ایرانی است که پس از جنگ جهانی دوم در ایالات متحده آمریکا به مرتبهٔ استادی رسید. از آغاز دهه 1970 (میلادی) نزدیک به 40 ویراستار و 300 نویسنده از سراسر آمریکا، اروپا و آسیا با یارشاطر همکاری داشته‌اند. یارشاطر ویراستاریِ سه مجلد از تاریخ ایران کمبریج را هم بر عهده داشته و نویسندهٔ شانزده جلد کتاب تاریخ ادبیات ایران است».

این سایت در ادامه می‌افزاید: «احسان یارشاطر در 12 فروردین 1299 برابر با 1 آوریل 1920 میلادی در یک خانوادهٔ بهایی اهل کاشان در همدان زاده شد. پدرش «هاشم»، بازرگانی بود که به امور دنیوی توجه نداشت و حواسش مشغول مذهب بود. مادرش «روحانیه میثاقیه» در زمان خود زنی مترقی بود. زبان انگلیسی می‌آموخت و با صدایی گیرا مناجات می‌خواند. به‌همین دلیل به گردهمایی‌های بهاییان دعوت می‌شد. در همدان او ابتدا به مدرسه آلیانس یهودیان فرانسوی همدان و سپس به مدرسه تأیید بهاییان رفت و تا کلاس دوم تحصیل کرد. در سال 1305 یا 1306 به دلیل شغل پدرش به کرمانشاه رفتند. پس از دو سال و نیم از آنجا به تهران رفتند. وضع مالی پدر او خوب نبود و اجاره‌نشین بودند. پدر او که از طرفداران زبان اسپرانتو بود کمی اسپرانتو به احسان آموخت. چنان‌که وقتی مادرش برای زیارت به حیفا سفر کرده‌بود به فارسی و اسپرانتو برایش نامه نوشت».

(ذیل مدخل احسان یارشاطر - رؤیت: 10 تیرماه 1398)

یارشاطر در چنین خانواده‌ای زاده شد و تربیت یافت، و به‌عنوان مهمترین تئوری‌پرداز و نظریه‌ساز تمدنی جریان «یهودی-بهایی» در دانشگاه کلمبیا تبدیل شد. این جریان - بر بستر تحقیق و انتشار آثار بر محور زبان پارسی - شناسایی و نیز ترویج انگاره‌های تمدنی مغایر با ماهیت اسلامی را در دستور کار دارد. در واقع مهمترین فعالیت‌های این مرکز را می‌توان در دو موضوع «شناسایی تمدنی» و «قلب ماهیت تمدنی» خلاصه کرد. وی در این راستا با امکانات گسترده‌ای که در اختیارش قرار گرفت، انتشار دانش‌نامه‌ی «ایرانیکا» را بر عهده گرفت. در حقیقت او و گروه بزرگ ایرانیکا، تلاش کردند، روایت «یهودی-بهایی» از ایران را در قالب این دانش‌نامه، مرجع‌سازی کنند؛ که اقدامی فوق‌العاده مهم به‌شمار می‌رود. شهریور 1397، در پی درگذشت احسان یارشاطر، نهادهای خاص متمایل به بهاییت، در رثای او، مطالب متنوعی منتشر کردند.

بی‌بی‌سی فارسی - که خود زاده‌ی خانواده‌ی بهایی «بالیوزی» - وابستگان بوشهری بریتانیا - است، و بعدترها در اختیار جریان دیگر بهایی - موسوم به جریان بهروز آفاق - قرار گرفت، در رثای این هم‌آیین خود مراثی مفصلی داشت.

معرفی اقدامات این جریان خاص، مجالی دیگر می‌طلبد،‌ اما اجمالاً باید دانست که یکی از کانون‌های مهم ایران‌شناسی جهان، در دانشگاه کلمبیا در اختیار گروه ریچارد نفیو بوده است.

حجم قابل توجه توئیت‌های او درباره‌ی ایران طی یک ماه اخیر نشان‌گر رصد دقیق تحولات کشورمان توسط نفیو است. تعدادی از «توئیت‌های عکس‌دار» او تنها طی ماه می سال جاری میلادی، در زیر آمده است.

بی‌دلیل نیست که گروه چندصد نفره‌ی پشتیبان 1+5 در مذاکرات برجام، با چنان قوت و اتقانی مشغول پایش و هدایت مذاکرات بودند؛ به‌کارگیری جوانانی که موتور محرک و کانون انرژی هستند و تجهیز آنها به دانش لازم در زمینه‌ی مورد نظر، عامل اصلی موفقیت خواهد بود.

و جالب اینکه در مقابل امکانات و تجهیزات طرف غربی، در طرف ایرانی، جز همان معدود مذاکره‌کنندگانِ زحمتکش وزارت خارجه، تقریباً کارشناس خبره‌ای حضور نداشت؛ و سوگ‌مندانه هنوز هم در پی شکست نسبی برجام، حجم مستندسازی تجربیات این توافق در ایران، با طرف آمریکایی اصلاً قابل قیاس نیست.

اگر درست می‌دیدیم و درست عمل می‌کردیم، شاید اکنون باید انبوهی از متخصصان جوان و ذوابعاد کشور، با تخصص‌های گوناگون در امر تحریم، روی شناخت، روش‌های مؤثر مقابله، و حتی «ظرفیت‌ها و امکانات ایران در پیگیری روش‌های تهاجمی» کار می‌کردند.

بخش‌های بعدی پرونده‌ی «زیرپوست تحریم»، زوایای دیگری از جریان‌شناسی تحریم‌های ایران را روشن خواهد کرد.

دیدگاه کاربران

علی۹۸۲۹۳۰۰۸:۰۱:۱۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
۳۹ ساله های ما دهه شصتی هستند که دنبال کار دارند می گردند
سهیل۹۸۳۲۶۷۱۱:۲۲:۳۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
ریچارد نفیو دموکرات در کتاب هنر تحریمها: ما با همکاری دوستمانمان در ایران توانستیم این کشور را در سال 92 به ریلی که میخواستیم برگردانیم! نتیجه عملکرد دوستان نفیو: گرانیها و رانتها و ناامیدیها
ناشناس۹۸۳۸۸۷۱۵:۴۷:۲۰ ۱۳۹۸/۴/۱۲
اگر برخی مسوولین ایران به فکر دزدی و مقام خودشون نبودن و از اطرافیان جاسوس و وطن فروششون حمایت نمیکردن ، این بچه که سهله ، هزار بار پیرتر و باتجربه تر از اون هم نمیتونستن هیچ غلطی بکنن
ناشناس۹۸۳۹۳۴۱۶:۰۵:۰۸ ۱۳۹۸/۴/۱۲
دوستان نفیو و جیسون ، خواهرزاده ها و برادرزاده های مقامات ..
ناشناس۹۸۴۰۶۲۱۷:۱۶:۱۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
جاسوسها را فراموش کردیداز قلم انداختید
ناشناس۹۸۳۲۹۱۱۱:۳۳:۵۵ ۱۳۹۸/۴/۱۲
لعنت بر ریچارد و امثال ریچارد نفیو. از همان ابتدا برای مکیدن خون ملت ها تربیت می شوند.
عدالت۹۸۳۵۶۹۱۳:۲۱:۳۰ ۱۳۹۸/۴/۱۲
.. ببینیم چطور از نیروی جوانشان به نحو احسن استفاده می کنندالبته با همکاری نیروهای دوست در داخل ایران. کشوری که یک منبع درآمد دارد و صنعت ندارد یعنی لقمه چرب و نرم برای تحریم. سالها است که هیچ قدمی در صنعت پایه و تبدیل نفت به مشتقات برنداشته اند.هرجریانی بر سر کار اومد در پایان 8 سال ریاست جمهوری با گران کردن دلار جیب ملت را خالی کردند.
ناشناس۹۸۴۲۹۵۲۱:۱۲:۴۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
تو هنوز فکرمیکنی دولت ها دلار رو گرون کردند؟! نه احمدی نژاد دلار رو گرون کرد و نه روحانی..این ربای بانکی خودمان و البته تحریم هاست که بشدت در کنارهم موثر است و سبب این کاهش ارزش پول ملی هر هشت سال شده است.
ناشناس۹۸۴۳۸۴۲۳:۱۰:۳۰ ۱۳۹۸/۴/۱۲
بابك، جوان ٣٩ ساله ماهم شروع كرد تحريمارو دور زدن ولى يكدفعه هوس كرد پولهارو براى خودش نگه داره
زهرا۹۸۳۳۰۰۱۱:۴۰:۴۵ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مثل من
ناشناس۹۸۳۴۷۳۱۲:۴۳:۰۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
نه بابا. یکی رو میشناسم 29 سالش بود شد رئیس سایپا. کی گفته کار نیست؟اونایی که میگی خوب دنبال کار نگشتن!!!
ناشناس۹۸۴۱۳۸۱۸:۲۴:۱۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
ببخشید، فکر کردم جدی میگید، اشتباه منفی دادم! آره من هم میشناسم مدیر، داماد..، تاجر، کارخانه دار، سرمایه دار دهه شصتی..
محمد قاسمی۹۸۴۱۸۷۱۹:۲۴:۴۵ ۱۳۹۸/۴/۱۲
یکی ام شد معاون ارزی بانک مرکزی ۳۶ ساله بدون یک روز سابقه کاری ۲۵ میلیارد دلار ارز مملکت رو مثل ریگ توزیع کرد چی فکر کردید ما اینطوری جلو تحریم ها دوام میاریم
علی۹۸۲۹۳۹۰۸:۰۴:۲۷ ۱۳۹۸/۴/۱۲
تفاوت ایران و آمریکا در استفاده از جوانها
ناشناس۹۸۳۲۷۶۱۱:۲۶:۲۷ ۱۳۹۸/۴/۱۲
تفاوت ایران و آمریکا استفاده از جوانان به همراه نخبگان باتجربه. فعلا که تعهد ملاکه.
ناشناس۹۸۳۶۲۴۱۳:۴۰:۵۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
الآن رییس جمهورشون 70 سالشه لابد خیلی جوانه.
ناشناس۹۸۴۲۳۱۲۰:۰۹:۳۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
ببخشید یعنی همه جوانهای آمریکا مدیر شدن!؟ ضمنا وزیر مخابرات شهید احمدی روشن یا ... هم در همین سن هستن.
ناشناس۹۸۴۴۲۰۲۳:۳۶:۲۷ ۱۳۹۸/۴/۱۲
نمیدونم به این سطح از سواد و تحلیلت بخندم یا براش گریه کنم
م۹۸۲۹۷۰۰۸:۲۶:۳۵ ۱۳۹۸/۴/۱۲
خیانت کردن راحت است اما انسان بودن بسیار بسیار سخت است
ناشناس۹۸۳۹۳۲۱۶:۰۴:۰۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
برای همین خواهرزاده جان تصمیم گرفت خیانت کنه و .. تصمیم گرفت حمایتش کنه
ناشناس۹۸۲۹۷۹۰۸:۳۵:۰۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
بسیار مطلب جالبی بود. کاش ما هم همینطور دقیق و برنامه ریزی شده بتونیم عمل کنیم.
ناشناس۹۸۲۹۸۴۰۸:۳۷:۳۸ ۱۳۹۸/۴/۱۲
"جز همان معدود مذاکره‌کنندگانِ زحمتکش وزارت خارجه، تقریباً کارشناس خبره‌ای حضور نداشت" اول اینکه تمام زحمتشون سفر کردن با هواپیمای با کیفیت و حال کردن بود. بعدش هم کی نذاشت بقیه بیان داخل کار؟ همین مذاکره کنندگان زحمتکش وزارت خارجه
ناشناس۹۸۳۹۳۰۱۶:۰۳:۳۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
منظورت همون جاسوسهاست ؟ مثل اون یارو که مدال دادن بهش .. ؟ یا همون رضاییان و زن عکاسش که خبرهای تیم رو زودتر از تهران ، به واشنگتن میرسوندن و برگه ماموریتشون به امضا.. رسیده بود ؟
ناشناس۹۸۳۰۲۲۰۹:۰۰:۴۵ ۱۳۹۸/۴/۱۲
خوشبختم. منم غضنفرم . بیکار هستم . سر سفره پدر و مادرم بزرگ شدم. از دانشگاه دولتی. مدرک دارم. پارتی هم ندارم.
ناشناس۹۸۳۷۶۵۱۴:۴۵:۰۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مدرک داری یا معادل مدرکت سواد و معلومات هم داری؟
ناشناس۹۸۳۷۸۶۱۴:۵۵:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
فکر کنم درس خواندن (البته اگر واقعا در دوران تحصیل درس خوانده باشید) بزرگترین موهبتی است که با پول بیت المال (پول نفت) نصیب شما شده. شما اگر مهارتی دارید می توانید در بخش خصوصی استخدام شده و با گذشت زمان و اندوختن تجربه و داشتن پشتکار و البته جنم به جایگاه بالاتر با حقوق و مزایای عالی تر برسید. اگر مهارتی ندارید پس باید کفش آهنی به پا کرده و با صبوری اندک اندک از سطح صفر شروع به کار کنید. اما انتظار نداشته باشید که چون دانشگاه دولتی خوانده اید پس محق داشتن یک کار اداری و گرفتن ماهانه پول مفت نفتی هستید.
ناشناس۹۸۳۸۵۸۱۵:۲۷:۴۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
رتبه ی آسانی کسب و کار در خاورمیانه راببین. آ خ ر
ناشناس۹۸۳۹۹۳۱۶:۳۵:۵۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
من معلم هستم به دانش آموزام گفتم همه نباید برن دانشگاه برید دنبال یک حرفه و در اون حرفه ماهر بشید دانشگاه فایده نداره
ناشناس۹۸۳۰۳۷۰۹:۱۲:۲۰ ۱۳۹۸/۴/۱۲
در پاسخ به جملات آخر مقاله بالا باید گفت که وقتی دانش آموزان فاقد صلاحیت علمی کافی تحت عناوین مختلف سهمیه وارد دانشگاه های خوب میشوند نتیجتا کارشناسان کوشا و باسواد هم نخواهیم داشت.
ناشناس۹۸۳۶۳۸۱۳:۴۵:۴۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
الان دیگه بحث سهمیه مطرح نیست، الان بحث پول مطرحه، اگر پول داشته باشی در بهترین مدرسه های خصوصی، بهترین آموزشگاههای کنکور، بهترین دانشگاهها و بهترین رشته ها میتونی درس بخونی، اگه نداشتی کارت خیلی سخته. حتی اگر استعداد قبولی در دانشگاه دولتی رو هم نداشتی میتونی پول بدی توی دانشگاه آزاد یا پردیسهای آزاد همون دانشگاههای دولتی همون رشته های مورد علاقه‌ت رو درس بخونی
جلال۹۸۳۰۵۴۰۹:۲۱:۵۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
کاش یک تار موی این جوان که برای منافع کشورش میجنگد در تن بعضی دیپلمات نماهای ما بود
زارعى۹۸۳۰۷۶۰۹:۳۳:۲۹ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مديران ما در بخش هاى مختلف با سفارش و باندبازي منصوب ميشن مديران و كارشناسان بخش مقابله با تحريم هم از وضعيت استثنا نيستند
ناشناس۹۸۳۰۹۰۰۹:۴۴:۱۷ ۱۳۹۸/۴/۱۲
وجود متخصصان جوان و کارآمد پیش کش! نفوذ جاسوسانی همچون دری اصفهانی را در تیم مذاکرات برجام چطور توجیه کنیم!؟
ناشناس۹۸۳۹۲۱۱۵:۵۹:۵۹ ۱۳۹۸/۴/۱۲
وجود دری اصفهانی که سهله ، خواهرزاده ... رو که رابط و حامی اصلی جاسوسها در ایران بوده چی میگین ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس۹۸۳۹۲۵۱۶:۰۱:۰۷ ۱۳۹۸/۴/۱۲
نفوذ اینها پیشکش ، آزاد کردن چهار جاسوس اعدامی که فقط یکیش جیسون رضاییان بوده ، به دست.. دولت امید ، این رو چطور میشه هضم کرد ؟!
ناشناس۹۸۳۰۹۳۰۹:۴۷:۱۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
طوری ایی مطالب را مطرح کرده مثل اینکه خیلی جدید هست. اگر همه چیز را اینقدر دیر متوجه میشید که فاجعه است اولا نفیو مربوط به دوره اوباماست کتابش هم چد ساله ترجمه شده و اقتصاددان های مختلفی مثل مومنی و راغفر بارها در صحبت هایشان اشاره کردند. مسلما ایرادهای جدی در اقتصاد کشور وجود دارد که اونها را برای بهره گیری از سلاح تحریم تشویق کرده ولی آمریکا بزرگترین اقتصاد دنیاست ولی قویترین اقتصادهای دنیا هم از تحریم های آمریکا آسیب می بینند و این چیزی نیست که راه حل داشته باشد. نمونه روشن آن وضع تعرفه بر محصولات چین هست که آثارش در چین مشخص شده که تازه اصلا و بهیچ عنوان قابل مقایسه با تحریم هایی که آمریکا بر ایران وضع کرده ندارد. در اینکه می توانیم و باید در کوتاه مدت مقاومت کنیم حرفی نیست ولی مسوولان کشور باید برای دراز مدت راهبردی برای برون رفت از این وضعیت ارائه دهند. خود آمریکایی ها انتظار نتایج کوتاه مدت ندارند. اونها از مثال قورباغه در آب داغ برای این مثال استفاده می کند. یعنی دمای آب را یواش یواش بالا ببرند ولی قورباغه متوجه نمیشود تازمانی که ... مثال روشن آن تحریم سرمایه گذاری در تاسیسات نفتی ایران در سال 84 است. در نتیجه ایران نتوانست ظرفیت نفت و گاز خود را افزایش دهد حالا در سال 97 نفت ایران را کلا صفر کردند ولی اگر مثلا ایران تولید ده ملیونی داشت هرگز نه خود ترامپ و نه پدر جدش نمی توانست نفت ایران را تحریم کند ولی آن موقع کسی در ایران متوجه نشد که این یک راهبرد برای افزایش فشارها درآینده است. ضمنا احتمال دارد که این تحریم ها در دراز مدت به آمریکا هم آسیب برساند مثلا سلطه دلار را کاهش دهد اما اینها درازمدت تر از آنی است که نفعی برای ما داشته باشد و بهره اش را کشورهایی مثل چین و آلمان در آینده خواهند برد. بهیچوجه در مورد تحریم ها نباید خودفریبی کنیم.
ناشناس۹۸۳۰۹۸۰۹:۴۹:۰۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
همه چیز رو میخواهید با بهائیت گره بزنید
ناشناس۹۸۳۹۲۰۱۵:۵۸:۵۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
همه چیز ایران از اوایل قاجاریه تا امروز به جاسوسی گره خورده . هیچ روزی در تاریخ معاصر ایران نیست که مردم و حتی خاک ایران از دستبرد انگلیس و روسیه و امریکا در امان بوده باشه . و یکی از مهمترین مجامع جاسوسی در ایران ، همین بهایی ها هستن . پس به عنوان جاسوس های بالفطره ، نمیشه یک ایرانی از این جماعت ابراز بیزاری نکنه ، مگر ایرونی نباشه و نوکر انگلیس شده باشه
ناشناس۹۸۳۱۱۷۰۹:۵۷:۳۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مدیریت طراحی تحریم ها در آمریکا یک جوان است اما در ایران پیرمردها به جوانان اجازه مدیریت این تحریم ها را نمی دهند.
ناشناس۹۸۳۶۴۹۱۳:۴۹:۳۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
در جنگ تحمیلی به لطف جوانان بیست- سی ساله پیروز شدیم، اما در جنگ اقتصادی و تحریمها به لطف پیرمردهای هفتاد هشتاد ساله به مشکل برخوردیم.
ناشناس۹۸۳۹۱۵۱۵:۵۶:۲۵ ۱۳۹۸/۴/۱۲
به جاش به جوانان خونواده خودشون ، یعنی پسر و دختر و برادرزاده و خواهرزاده هاشون ، اجازه جاسوسی و دزدی و نوکری برای اجنبی رو میدن !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس۹۸۳۱۲۴۱۰:۰۲:۱۰ ۱۳۹۸/۴/۱۲
حافظه دار کردن فعالیت ها در ایران بسیار بد است و یا وجود ندارد
ناشناس۹۸۳۱۴۴۱۰:۱۴:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
شدیدا جهت دار بود این مقاله. حب و بغض نویسنده و به کار بردن صفت هایی که نشان دهنده امیال غلیظ نویسنده است کاملا در این نوشته به چشم میخورد.
ناشناس۹۸۳۸۵۴۱۵:۲۷:۰۷ ۱۳۹۸/۴/۱۲
شما برو عاشق تحریم کننده ارشد ایران باش .
ناشناس۹۸۳۹۵۵۱۶:۱۶:۱۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
باشه بابا شما خوبی
ناشناس۹۸۴۱۹۳۱۹:۳۲:۴۹ ۱۳۹۸/۴/۱۲
با افکار پوسیده امثال جنابعالی که صبح تا شب دنبال حب و بغض تو مقاله ها میگردن کشور وارد دو دستگی شده وگرنه کجای این مقاله هدفداره؟
شاهرخ۹۸۳۱۴۹۱۰:۱۷:۴۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مقاله جالب و بی غرضی بود خوشم اومد.استفاده و بهره وری از انسانهای باهوش در هر سیستمی جواب میده مهم اعتقاد و باوری هست که سیستم به اون فرد خلاق داره.متاسفانه کشور ما به دلیل مجادلات درون خانوادگی حزب چپ و راست برای در دست داشتن شیر فلکه نفت در یک مهم اشتراک نظر داشتن و آن اینکه انسانهای باهوش و خلاق رو فراری بدن یا سرخورده کنن و حتی بسترش رو هم فراهم می کنن و دلیل این عمل اینه همواره منافع حزبی بر منافع ملی ارجحیت ویا منافع ملی هیچ وقت برای این بزرگواران چپ و راست اهمیت نداشت چون منافع ما مفت و سهل والوصول در دسته این بزرگواران قرار گرفته....
ناشناس۹۸۳۱۵۰۱۰:۱۸:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
جوان 39 ساله امریکائی اینچنین به بلوغ فکری و سیاسی میرسد و میدان می بیند که سیاست هایش می تواند نظم نوین جهانی را تحت الشعاع قرار دهد آنگاه جوان 39 ساله ایرانی را حتی بعنوان رئیس شعبه یک بانک نمی پذیرند و می گویند کم تجربه است!
ناشناس۹۸۳۶۶۹۱۳:۵۷:۴۵ ۱۳۹۸/۴/۱۲
بنده عضو هیات علمی یک دانشگاه دولتی هستم با وجود اینکه در انتخابات مدیر گروهی رای اول را آوردم اما ریاست دانشگاه در کمال ناباوری به خاطر جوان بودنم حکم مدیرگروهی را برای بنده صادر نکرد و مدیر قبلی را مجددا ابقا کرد، در عین حال ادعای دموکراسی و رای اکثریت هم دارند. البته بنده ضرر نکردم، جز دردسر چیزی نبود، روی کارهای پژوهشی داخلی و خارجی متمرکز شدم و نتایج بهتری گرفتم.
ناشناس۹۸۳۱۵۵۱۰:۲۲:۲۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
تحریم ها با کمک منافقین و معترضین انجام شده اون چ می دونه چی صادر می شه و چی وارد می شه
ناشناس۹۸۳۹۱۲۱۵:۵۴:۴۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
در سریال گاندو دقیقا گفته میشه که کل این شبکه تحریم با همکاری جاسوسهای داخلی که اغلب از فرزندان و نزدیکان مقامات بلندپایه بودن شکل گرفته .
حسین۹۸۳۱۵۷۱۰:۲۳:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
متاسفانه ما در فساد و اختلاس و دور زدن متخصص و پیشرفته هستیم ببینید دیگران در تمام فنون چقدر عالم وعلمی عستند بدا بحال ما و نیز صدا وسیمای ما که با دروغ پردازی و ندیدن واقعیتهای داخلی و پوشاندنآنها فکر میکندکار درستی انجام میدهد
علی۹۸۳۱۸۰۱۰:۳۵:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
متاسفانه هر کسی را که بخواهیم بکوبیم نسبت بهایی و یهودی و کافر و منافق به او می دهیم باید ببینید که احسان یار شاطر با چه زحمتی ایرانیکا را مدیریت و سرانجام رساند !؟ ایرانیکا کاملترین و معتبرترین و باارزش ترین فرهنگ نامه ایران شناسی در دنیا میباشد و هنوز در حال تکمیل شدن است چرا به خود اثر و این شاهکار که هویت ما ایرانیان است و شناسنامه ما تلقی میگردد به این با ارزشی اشاره نمی کنید !؟ و فقط به بهایی بودن جد و آباد احسان یار شاطر می پردازید؟ این اثر با ارزش و گرانبها توسط او مدیریت شد ولی توسط تمام بزرگان علم و هنر و ادبیات و فرهنگ کشور تولید و جمع آوری شده و هنوز در حال کامل تر شدن است . هر کسی کاری برای کشور و مردم کرده باید قدرش را دانست ولو کافر و زندیق و بهایی و یهودی باشد ما که مسلمان .. و اخلاق مدار بودیم ، برای این کشور و مردم چه کردیم !؟ اگر کار مثبت کردید که درود بر شما ولی اگر خطا و اشتباه و خلاف کردید که دیگر متاسفانه نمی شود گفت درود بر شما ..
ناشناس۹۸۳۹۰۷۱۵:۵۳:۲۹ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مشکل اینجاست که اغلب این کارها در راستای همون وظیفه اصلی یعنی جاسوسی بوده !!!
ناشناس۹۸۳۱۹۳۱۰:۴۰:۱۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
خب مگه شماها اجازه ميديد بغير از 300-400 خانواده كسي ديگه به اين حلقه ورود كنه؟
ناشناس۹۸۳۲۱۱۱۰:۴۸:۲۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
حضور بسیار بسیار گسترده ( آقازاده ها و ژن خوب ها و ......... ) بدون سر سوزنی شایستگی در پستهای حساس و کلیدی کلیه نهادهای اجرایی مملکت طی تمام این سال ها ، شایسته سالاری را به یک آرزو و رویای تخیلی مبدل کرده است
ناشناس۹۸۳۹۰۴۱۵:۵۲:۳۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
اول فقط بحث شایسته سالاری و اینها بود که ژنها سهم دیگران رو میخوردن . بعد معلوم شد دزدی و فساد هم هست و اموال بیت المال رو هم میخورن . و حالا با قیامتی که گاندو کرده معلوم شد جاسوسی و وطن فروشی هم بله .
ناشناس۹۸۳۲۳۶۱۱:۰۴:۳۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
لعنت بهش
ناشناس۹۸۳۵۶۰۱۳:۱۲:۵۹ ۱۳۹۸/۴/۱۲
دشمن دانا بلندت می کند بر زمینت می زند نادان دوست ، پس..
ناشناس۹۸۳۸۶۲۱۵:۲۹:۵۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
بله بخصوص دوستانی که ما را مجبور به تکرار فاجعه بار کردند
ناشناس۹۸۳۸۹۹۱۵:۵۰:۵۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
ولی به هرحال دشمن ، دشمنه
عادل۹۸۳۲۷۰۱۱:۲۳:۳۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
.. سوال من این است که آیا در یک خانواده بهایی نمیشه یک انسان موفق بوجود بیاد ؟ اگه قراره هر کاری رو به خانواده ربط بدیم و ازش استفاده کنیم پس لطف کنید تمام عملکرد آقازاده های مسئولین رو هم به پدرانشون ربط مستقیم بدید و اجازه ندید از فرزندانشون اعلام برائت کنند
ناشناس۹۸۳۲۹۵۱۱:۳۶:۲۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
جوانان ما پرندگان در قفس هستند بنا بر بعضی اقوال رتبه ی یک فرار مغز ها به همین دلیل است.
ناشناس۹۸۳۴۷۱۱۲:۴۲:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
وجدانا اگه جوونی بدون پارتی باشه اصلا اجازه رشد بهش داه میشه؟ پس چرا بهترین جوانان این مملکت گروه گروه به همین آمریکا مهاجرت می کنند و تمام دانش، انرژی و ابتکار خودشون رو به دشمن تقدیم می کنند.
سعید۹۸۴۱۷۴۱۹:۱۶:۳۹ ۱۳۹۸/۴/۱۲
بقیه که بدون پارتی با مهارت خودشون شاغل اند پس چی؟ فاز نوامیدی برندار.
ناشناس۹۸۴۳۸۳۲۳:۰۹:۱۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
استثناء هست، جو غالب خلاف اون هست
صف۹۸۳۵۰۶۱۲:۵۲:۳۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مگر سردار شهید تهرانی مقدم چند سال داشت که لقب پدر موشکی ایران را کسب کرد؟ مهم این است که به جوانان کشور میدان داده شود، ماشاءالله پیر مردهاي ما بعد از چهل سال تمایلی به ترک میزها و شغل های متعددی که دارند نشان نمیدهند و میدان را برای انبوه جوانان که دارای تخصص و تعهد و نخبه هستند خالی نمیکنند. اگر کشور واقعا میخواهد در مسیر شکوفایی بیشتر قرار گیرد باید در این مورد حساس بازنگری اساسی صورت گیرد.
ناشناس۹۸۳۸۹۵۱۵:۴۹:۵۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مساله اینجاست که امثال تهرانی مقدم و احمدی روشن ، قربانی خیانت خواهرزاده ها و برادرزاده های آقایون شدن !!! یک عده از جوونهای باشرف دارن برای مملکت جون میکنن و یک عده از این ژنهای بی صفت دارن مملکت رو میفروشن برای گرفتن ویزا و اقامت در امریکا و انگلیس و کانادا و فرانسه و استرالیا و ...
ناشناس۹۸۳۷۹۸۱۵:۰۰:۵۸ ۱۳۹۸/۴/۱۲
حالا فهمیدیم چرا به جوانان ما فرصتی نمیدن
ناشناس۹۸۳۸۰۶۱۵:۰۳:۵۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
مهمترین قدم در درمان یک بیماری ، پذیرفتن آن است ، وقتی مسئولان قبول ندارند که ما رتبه اول فرار مغزها ، رتبه دوم بی ارزش ترین واحد پول ملی و دارای یکی از بدترین تورم های جهان هستیم ، نتیجه این می شود که به جای رسیدگی به امور اصلی ، هر روزی یک مشکل جدید ایجاد کرده و سنگ جلوی پای زندگی مردم می اندازند ، و از آن بدتر ، سیاستمداران امتحان پس داده ، فکر می کنند ما آلزایمر داریم و با شعار جدید ، عملکرد قدیمشان یادمان می رود
ناشناس۹۸۳۸۳۳۱۵:۱۴:۱۴ ۱۳۹۸/۴/۱۲
ویکی پدیا کاملا آزاد است. اگر شک دارید با سند و مدرک بفرمایید مقاله هایش را ویرایش کنید. اما توقع نداشته باشید دیگران زیر بار حرفهای بی سند بروند.
ناشناس۹۸۳۹۱۳۱۵:۵۵:۰۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
من با دو برابر سن ايشان هفتم گرو هشتم است
ناشناس۹۸۳۹۶۷۱۶:۲۲:۴۶ ۱۳۹۸/۴/۱۲
حذف فیزیکی همچین انسانهایی دیگه به کسی این جرات رو نمیده که در ایران فکر بد کنند.
ناشناس۹۸۳۹۷۵۱۶:۲۶:۳۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
چرا به خودش جرات می دهد که حرف امام ره را ندیده بگیرد که فرمودند آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند
ناشناس۹۸۳۹۸۴۱۶:۳۱:۳۲ ۱۳۹۸/۴/۱۲
امريكا هم با جوان گرايي به مبارزه با ايران امده
حمید۹۸۴۰۵۸۱۷:۱۵:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۱۲
خدا لعنتش کند البته بعضی داخلیها هم سوء استفاده میکنند من بیمار تالسمی در رامسر هستم قرض ماهیانه من را داروخانه رامسر امروز 1/3 کرده چکار کنم بمیرم پس ارز 4200تومانی برای من بیمار تالسمی نباشد پس برای که باشد گوشت برنج ..
ناشناس۹۸۴۲۴۴۲۰:۲۳:۵۳ ۱۳۹۸/۴/۱۲
خدایا عذابش را ابدی کن
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. یک یادآوری مهم به ظریف

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  5. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  6. شگرد جدید تاکسی‌های اینترنتی برای افزایش هزینه سفر

  7. مازوت سوزی ، قطع برق و باقی قضایا !

  8. سندورم ALS اپوزیسیون

  9. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  10. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

  11. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

  12. افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی؟!

  13. پزشکیان می‌داند که با چه کسی دیدار کرده؟/ زمزمه‌هایی درباره ممنوعیت دوباره واردات آیفون/ سایه تهدید رسایی بالای سر یک وزیر دولت

  14. عیان‌شدن ماهیت انقلاب ژینا توسط نتانیاهو/ افشاگری قاضی پرونده عباس پالیزدار/ مگر میزی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد؟

  15. چطور ترازش کنیم؟!

  16. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  17. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  18. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  20.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  21. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  22. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

  23. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

  24. پزشکیان در جلسه شورای عالی فضای مجازی: ادامه فیلترینگ قابل قبول نیست  

  25. مهاجری: اسامی افرادی که فیلترشکن می فروشند اعلام شود

آخرین عناوین