آوینی و اسب چوبی تروا...

محمد مهدی اسکندری،   4010119080 ۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
آوینی و اسب چوبی تروا...

وقتی اسم«سیدمرتضی آوینی» را می‌شنویم، عباراتی نظیر: مستندساز، نظریه‌پرداز سینمایی، منتقد ادبی، نویسنده، عکاس و… بلا فاصله به اذهانمان متبادر می‌شود، هرچند که سید شهیدان اهل قلم، بیش از یک فعال هنری برای انقلاب و جبهه حزب‌الله خیر و برکات داشت. اما در پس این ظهورات، بی‌شک بواطنی است که باید آوینی را در آنجا مورد مطالعه و بررسی قرار داد.

هنر را اگر تبلور و تجسم انتزاعات بدانیم، او که خالق مستند اشراقی‌ای چون«روایت فتح» شد، حقا که خود محظوظ از جام اشراق و عرفان بوده است که چنین کارهای شایسته‌ای را در عرصه‌ فرهنگ و اندیشه مبذول می‌دارد؛  وَسَقَاهُمْ رَبُّهُمْ شَرَابًا طَهُورًا. 

آوینی را نشناختیم، چون وجود او را فراموش کرده‌ایم. دانشمند و فیلسوف عصر ما، دکتر رضا داوری اردکانی، پس از شهادت او تعبیر نغز و لطیفی را به کار برده است:«فراموش می‌کنند وجود او را اما عدم او را فراموش نمی‌کنند.» تمام ارتباط با سید مرتضی محدود و مختصر به آه و افسوسی است که از شهادت او سر بر می‌آورد، تنها زمانی‌ خود را به او نزدیک می‌بینیم که در بهشت زهرای تهران قطعه 29، ردیف 11، شماره 12 بالای سر قبری سفید رنگ و کوچک ایستاده‌ایم که متعلق به اوست. بلی! رابطه ما با او بر محوریت شهادت و نبودش می‌چرخد، نه بر مدار اندیشه و علمداری او در ساحات فکر و اندیشه.

رابطه ما با بزرگانمان از حضرات معصوم(سلام‌الله علیهم) تا علما و شهدایمان بر همین محور‌های احساسی می‌چرخد، شور آن‌ها را دیده‌ایم اما از شعور خبری نیست. از اسارت خاتون ولایت و صبر، زینب کبری(سلام‌الله علیها) سخن رانده‌ایم اما  از خطبه‌سرایی و فریادهای او بر ظلم و جهل کمتر حرف زده و کمتر سخن شنیده‌ایم. شهید اهل قلم ما نیز از این قاعده مستثنا نیست. گویی اگر بپرسی چه از آوینی و کارهایش می‌دانی؟ اسمی از روایت فتح شنیده و نهایتا چند جمله قصاری که بدو منسوب کرده‌اند، اما از«حلزون‌های خانه بدوش»،«توسعه و مبانی تمدن غرب»، « آینه جادو»، «فردایی دیگر» و…هیچ نشنیده است. چون این‌ها بر محور اندیشه می‌چرخند و سخن از «وجود» سید مرتضی دارند، دقیقا همان‌چیزی که ما آن را فراموش کرده‌ایم.

شهریار زرشناس عبارت «متفکر دوران گذار» را برای شهید آوینی به کار برده است، یعنی آنجایی که تفکرات ضد و مخالف وجود دارند و در پی احیای دوباره‌اند تا سنت و تعقل ما را مسحور عصر تاریک تکنولوژی و ولایت انسان بکنند، او با علمداری جبهه فرهنگی انقلاب در برابر تهاجم فرهنگی که از داخل توسط اسب تروآیی به نام روشنفکران و از خارج به وسیله ماهواره و ویدئو، اندوخته معرفتی و فرهنگی ما را به تاراج می‌بردند، ایستادگی کرد و در هر زمینی سعی کرد شمشیری بزند. جهاد آوینی را باید در جبهه جنگ با روشنفکران دید؛ آنهایی که سعی بر آن داشتند که در دولت تکنوکرات‌های فن‌سالار با تغییر ذائقه فکری و فرهنگی مردم ایران در قالب نو اندیشی دینی و روشنفکری دینی که از آن نظریه هایی چون: بسط و قبض تئوریک شریعت و بعدها نظریه علمای ابرار و وحیانی نبوده قرآن بیرون آمد، راه را برای تغییر ریل انقلاب در ساحت سیاست و ساختارهای نظام آماده کنند. 

وقتی سید مرتضی فریاد بر می‌آورد که«وای بر ما اگر بگذاریم روشنفکران وارث انقلاب شوند» سخنی بیهوده و گزافی نیست، چرا که او دیده بود کسانی متصدی فرهنگ و اندیشه کشور شده‌اند که تعلقی حقیقی به ماهیت «سنت» و «خویش» ندارند. برای درک بهتر این هشدار آوینی نظری می‌اندازیم به سخن ژان پل سارتر، فیلسوف غربی در مورد حقیقت ماهیت روشنفکران در جوامع غیر اروپایی:« ما رؤسای قبایل، خان‌زاده ها، پولدارها، گردن کلفت هایِ آفریقا و آسیا را می‌آوردیم چند روزی در آمستردام، لندن، نروژ، بلژیک و پاریس می‌چرخاندیم. لباس هایشان عوض می‌شد، روابط اجتماعی تازه‌ای یاد می‌گرفتند و آرزوی اروپایی شدن را در دل هایشان بوجود می‌آورد. بعد اینها را به کشورهای خود پس می‌فرستادیم. کدام کشورها؟ کشورهایی که دَرِ آنها برای همیشه به روی ما بسته بود، ما در آنها راه نداشتیم، ما نجس بودیم، ما دشمن بودیم. روشنفکر‌هایی را که درست کرده بودیم، فرستادیم به کشورهایشان. بعد؛ از آمستردام، بلژیک و از پاریس فریاد می‌زدیم «برادری، انسانیت». بعد می‌دیدیم پژواک صوت ما از نقاط دور دست از دهان همین روشنفکران پس می‌آید. هر وقت ساکت می شدیم آن سوراخ ها هم ساکت بودند. هر وقت حرف می‌زدیم، انعکاس وفادارانه و درست صوت خودمان را از حلقوم‌هایی که ساخته بودیم می‌شنیدیم. مطمئن شده بودیم که این روشنفکران هرگز کوچکترین حرفی برای زدن ندارند، بلکه حتی حق حرف زدن را هم از مردم خودشان گرفته اند.»

در رابطه با سیدِ شهید، آن شد که سارتر گفته بود. سید مرتضی با کسانی سر ستیز داشت که فکر و اندیششان ربطی به این مرز و بوم نداشت. او به خوبی خطر روشنفکری را که مؤلفه‌های اصلی انقلاب اسلامی را هدف قرار داده بود کشف کرده است. خطری که اسلام را می‌خواست دگرباره به حداقلی ترین حالت ممکن در آورد و ولایت فقیه را از میدان سیاست پایین کشد، اما هیهات که آوینی‌ای هست و چون استخوانی در گلو این قشر باید برود. لذا اینجا بخش پایانی حرف سارتر بر او صدق شد، جایی که سید در تحریمی شدید، چه از سوی خودی جاهل و چه از سوی ناخودی نیرنگ‌باز تحت فشار است تا فریادهای بیدارگرش شنیده نشود. 

سید به خوبی ذات روشنفکران را شناخته بود:« تهاجم فرهنگی غرب علیه تفکر انقلابی اسلام نیز از همین خلایی که در عزت و استقلال ملی توسط روشنفکران غرب زده داخلی ایجاد شده است می‌افتد. حکایت این روشنفکران همان حکایت «اسب چوبی تروا» ست که در شکم خویش سربازان دشمن را پنهان داشته است.»

هنر شهید هنرمند ما بیش از هرچیزی ژرف‌نگری او و دید عمیقش به آینده است، او محدود به معاصرت و دیدِ زمان خود نبوده است و آن خطر و پیامد کنش‌های عصر خود را که قرار است در دهه‌های بعد بحران آفرین باشد را می‌دید و فریاد می‌زد. سید مرتضی آوینی در 20 فروردین 1372 شهید شد، حال ماییم و میراثی که او برای ما به ارمغان گذاشته است که سر سلسله این میراث عشق به ولایت است. 

دیدگاه کاربران

علی۲۴۶۰۲۳۲۱۰:۲۸:۴۲ ۱۴۰۱/۱/۲۰
این مرحوم هم همانند خیلی از، بقول شما بچه حزب الهی ها از تضارب افکار و شکل گرفتن اراده مردم وحشت داشتند و‌دارند. وقتی ایدئولوژیکی فکر میکنی، آزادی اندیشه مفهومی برات نداره.
ناشناس۲۴۶۰۲۷۲۱۱:۱۸:۵۳ ۱۴۰۱/۱/۲۰
مثل حالا كه كراوات علي دايي براي بعضي ها مهم شده است !!!!!!!!!!!!
ناشناس۲۴۶۰۲۸۰۱۱:۲۹:۳۷ ۱۴۰۱/۱/۲۰
شما که ان شاء الله مثل ایشون نیستین، لطفا با ذکر مرجع، چند مورد از این وحشت کردن ها رو بگین!
ناشناس۲۴۶۰۳۰۹۱۲:۱۵:۳۰ ۱۴۰۱/۱/۲۰
همینکه به جای اینکه بگی این شهید می‌گی این مرحوم، دیگه توقع زیادی ازت ندارم!!
زهرا۲۴۶۰۲۴۷۱۰:۵۶:۵۳ ۱۴۰۱/۱/۲۰
بسیار عالی بود.خدا مارا با شهدا محشور بفرما
ناشناس۲۴۶۰۲۶۳۱۱:۰۸:۵۴ ۱۴۰۱/۱/۲۰
این همه عکس زیبا از سید شهیدان اهل قلم «شهید سید مرتضی آوینی» آن وقت شما عکس دوران قبل از تحول ایشان را برای این نوشته کار کرده اید؟
ناشناس۲۴۶۰۲۸۲۱۱:۳۷:۳۸ ۱۴۰۱/۱/۲۰
آوینی چنان از جنگ فیلم می ساخت انگار جوانان به پیک نیک و ۱۳ بدر می رفتند بعد اخبار هزاران هزار شهید به ملت داده می شد
ناشناس۲۴۶۰۲۹۶۱۱:۵۸:۴۱ ۱۴۰۱/۱/۲۰
قدیس سازی از افراد کار غلطی است که متاسفانه در این سالها زیاد اتفاق افتاده است .
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

  1. توضیح درباره همسر عراقچی

  2. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  3. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  4. سلامی: اراده حزب‌الله به اسرائیل تحمیل شد/ داستان ادامه دارد

  5. محسن ‌هاشمی دولت روحانی را هم افراطی خواند!

  6. جنگل قوانین !

  7. اعترافات تکان دهنده دختر طماع افغانستانی

  8. سارقان مسلح تهران تنها ۱۲ساعت پس از آزادی دست‌به‌کار خلاف زدند/ سردسته باند: غیر از خلاف، کاری بلد نیستم؛ ماشین سرقت می‌کنم به‌سرعت پلک‌زدن

  9. حاشیه‌های خواندن مهران مدیری با علی زندوکیلی؛ وقتی خوانندگی «دست‌گرمی» سلبریتی‌ها می‌شود!

  10. گلایه توئیتری ظریف از تشکیل پرونده برای محسن رنانی/ او از دلسوزترین اندیشمندان این مرز و بوم است

  11. جلالی: سفر پزشکیان به مسکو، تاریخی خواهد بود

  12. ۳۵ درصد کارگران فقط حقوق پایه می‌گیرند، بدون مزایا

  13. آماری ترسناک از میزان ابتلا به سرطان در کشور!

  14. پسر جوانی، دوست صمیمی خود را کشت و مثله کرد

  15. استیضاح وزیر نفت متوقف شد

پربحث‌های دیروز

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. بهشت زمان شاه !

  3. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  4. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  5. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  6. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  7. استیضاح «وزیر اقتصاد» تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد

  8. قطعا در دوره آینده شوراها شرکت نخواهم کرد

  9. سخنان جنجالی یکی اعضای دولت اسد درباره سقوط وی

  10. اردوغان شکست‌خوردن داعش را به نام خود سند زد!

  11. آب پاکی وزیر نیرو روی دست مردم/ علی‌آبادی: نمی‌توانیم ظرف دو ماه کسری گاز را تامین کنیم/ برای تابستان سخت آماده می‌شویم

  12. زندان های جمهوری اسلامی از زبان زیبا کلام

  13. میانگین تجویز دارو در نسخ پزشکان بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است

  14. پزشکیان: نیروهای مسلح زینت و دژ محکم جامعه هستند

  15. وزیر نیرو: خودمان را برای تابستان سخت آماده می‌کنیم/ ناترازی بزرگ در راه است

  16. دعوا سر قبض برق منجر به قتل همسایه شد

  17. تایمز: پدافند انگلیس آسیب‌پذیر است/ در رهگیری موشک‌های ایرانی شکست خوردیم

  18. علی لاریجانی: وفاق با این قیمت دلار و گرانی بی‌معنی است

  19. وزیر راه و شهرسازی اولویت دولت در بخش مسکن‌ را اعلام کرد

  20. قالیباف: راه شهید سلیمانی تا آزادی قدس شریف ادامه خواهد داشت

پربحث‌های هفته

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  3. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. بازی جدید طالبان با ایران

  6. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  7. بهشت زمان شاه !

  8. توضیح درباره همسر عراقچی

  9. «بن بست» فرزین؟!

  10. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  11. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  12. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  13. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  14. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  15. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  16. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  17. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  18. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  20. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  21. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  22. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  23. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  24. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  25. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

آخرین عناوین