مدرسه یا بازار؟!

ابوالفضل فیضی‌خواه، گروه فرهنگی الف،   4030210040 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
مدرسه یا بازار؟!

مرا به تجربه معلوم شد در آخر حال
که قدر مرد به علم است و قدر علم به مال ! *

چندان بیراه نیست اگر که این بیت را شرح حال معلمان بدانیم، هر چند که ممکن است آن را به زبان نیاورند.  با اینکه همیشه و همه وقت معلمان جامعه ما از وضعیت پرداختی خود گله مند بوده اند اما فراز و نشیب های یک دهه گذشته و تغییرات نظام ارزشی جامعه به چنان سمتی رفته که حالا گله ای شاید دردمندانه تر بر گله همیشگی پیشین جامعه معلمان افزوده شده. اگر پیشتر تنها درد معلمان، معیشت بود حالا تنزل منزلت اجتماعی و جایگاه معلم نیز به آن افزوده شده . علم و عالم دیگر چندان ارزشی ندارد و در محاصره ثروت درآمده . مانند تمامی عرصه های حیات اجتماعی علم نیز در مقابل ثروت به حاشیه رانده شده و هر چه ستایش و احترام است نصیب برخورداران می شود. برخوردارانی که از قضا در جامعه ای با مختصات جامعه ما عموما ثروتشان حاصل زحمت و تلاش نیست. 

هر چند این سرمایه سالاری در جامعه ما همیشه با نقاب و پوشیده در صورت های دیگری بوده اما به نظر می رسد در دهه اخیر با سرعت به سمت عریانی و کنار زدن این پوشش ها می رود و کم کم باید منتظر نظریه پردازی کسانی هم باشیم که ساحت مدرسه و دانشگاه را هم مانند «بازار» تحلیل کنند، نظیر کاری که برخی روشنفکران سرمایه داری چون رابرت نازیک در تحلیل آنچه به که به اعتقاد او زیاده خواهی معلمان و دانشگاهیان و روزنامه نگاران و همه کسانی است که به نوعی با واژه پردازی سروکاردارند، انجام داد و عجیب است که کار خود را هم از این واژه پردازی جدا می کرد و خود را در زمره این دسته از روشنفکران نمی دید .

به اعتقاد او ریشه این خودبرتر بینی روشنفکرانه مخالف سرمایه داری، نوع تربیت در مدارس است و البته ریشه این انتظار پاداش خواهانه و برترنشینی را تا عقاید افلاطون هم شناسایی می کند. او معتقد بود بر خلاف  مدرسه و دانشگاه، در جامعه تجاری بیرون از این دو نهاد، بالاترین ارزش ها ( توجه و احترام و ثروت) نصیب درخشان ترین افراد نمی شود. به اعتقاد او این واژه پردازان یا روشنفکران می خواهند تمام جامعه مانند مدرسه باشد و آنها مانند مدرسه لایق بیشترین تکریم ها و ارج گذاری ها باشند. به نظر او روشنفکران واژه پرداز یا کلامی بر خلاف عدد سازان تنها درون مدرسه موفقند نه در جامعه تجاری و سرمایه داری که توزیع پاداش درآن براساس برآوردن نیازها ( هر نیازی) صورت می گیرد. 

به نظر می رسد این تبیین فیلسوف سیاسی مدافع جامعه سرمایه داری به طور کامل مورد پذیرش نظام حکمرانی ما قرار گرفته است آنجا که دایما از مهارت افزایی دانش آموزان و کسب آمادگی برای ورود با بازار کار ( بخوانید بازار) سخن می گویند و از بی فایده بودن و خوارداشت درس های متعارف مدارس ( چون در جامعه بیرون از مدرسه و دانشگاه و اجتماعات مشابه بنا به قول عامیانه نیم کیلو شنبلیله هم به ازای آن دست شان نمی دهند !) گلایه دارند.

 ناگفته پیداست که با چنین دیدگاهی معلم و علمش چه اهمیتی خواهد داشت. اگر این نگاه و معیار در طول تمدن بشری راهنمای جوامع بود تقریبا هیچ علم و دانش و هنری پدید نمی آمد. چه بسیار علومی (حتی علوم طبیعی که بیشتر به کار معیشت می آیند) که از تدریس و ترویجشان چیزی گیر کسی نمی آید یا در بازار برایش پشیزی نپردازند اما یا دارای ارزش ذاتی اند یا خود ریشه و مبنای بسیاری از اختراعات مفید به حال زندگی و معیشت و نیازهای روزمره اند .

 وانگهی باید پرسید چرا باید کسی که می خواهد در «بازار» موفق شود باید از مسیر «مدرسه» بگذرد؟! برای چنین کسانی آموزش های ابتدایی خواندن و نوشتن و ریاضات ابتدایی هم کفایت می کند. مدرسه برای آنان چیزی جز عمر هدر دادن و سرخوردگی نخواهد داشت. اگر متفکران سرمایه داری چون نازیک چنین ادعایی داشته باشند کاملا قابل دفاع است به شرط آنکه «مدرسه» و « دانشگاه» را به حال خود رها کنند و نخواهند آن ها را مانند «بازار» کنند و مدام از نظام توزیع پاداش و احترام در مدرسه انتقاد کنند! 

 به بیان آشنا و روزمره ما علم و عالم دارای ارزش ذاتی است و این ارزش صرفا تابعی از فایده و کارامدی برای رفع نیازهای روزمره و معیشت نیست. 

البته نیم نگاهی به وضعیت آموزش و پرورش و آموزش عالی ما نشان می دهد که متاسفانه بازاری شدن مدرسه و دانشگاه به معنایی مضاعف و مخرب تر در حال تحقق است. به همین دلیل هم هست که این نظام دیگر قادر به تربیت «روشنفکران» و «دانشمندان» و «ادیبان» و «هنرمندان» در سطح و تراز گذشته نیست.  
-----------------
* جلال‌الدین محمد دوانی

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۴۷۲۵۲۰۰۹:۴۴:۲۸ ۱۴۰۳/۲/۱۱
تفکر غرب که رواج یابد مادیات در اولویت می شود....
ناشناس۳۴۷۲۶۸۳۱۲:۳۶:۵۶ ۱۴۰۳/۲/۱۱
این محصول این ۳۰ ساله اخیر است که اینگونه مافیاها هر روز بزرگتر میشوند.
علی۳۴۷۳۱۴۰۱۷:۰۰:۵۲ ۱۴۰۳/۲/۱۱
ما در اُستان قزوین برای کلیه مدارس دولتی هم شهریه می دهیم_ تاکید می کنم دولتی _ حالا شما بگید؛ علم بهتره یا ثروت!!!!!!!!
علیجانی۳۴۷۲۵۴۲۱۰:۲۲:۳۰ ۱۴۰۳/۲/۱۱
محض رضای خدا مدارس غیر انتفاعی را تعطیل کنید این دکان های بی مصرف که نماد تیعیض آشکار بین مردم است . این آموزش را تبدیل به بازار مکاره ای کردند که سگ صاحبش را نمی شناسد . مگر نه اینکه همین نخبگان که انقلاب کردند و جنگ را بردند همه در مدارس دولتی درس خوانند
ناشناس۳۴۷۲۶۳۶۱۱:۵۷:۳۴ ۱۴۰۳/۲/۱۱
برای ثروتمندان بسازند اما پول آن را خرج مدارس دولتی کنند تا توازن شود اما جالب این هست که در مدارس دولتی هم پول می گیرند آن هم نه برای کتاب و اردو... !
ناشناس۳۴۷۳۰۸۹۱۶:۳۰:۴۶ ۱۴۰۳/۲/۱۱
برای ثروتمندها بسازن؟! خب دارن همین کار رو میکنن دیگه اتفاقاً دارن میگن پولشو داریم به ملت محروم میدیم!!!
تر۳۴۷۲۵۴۶۱۰:۲۶:۵۰ ۱۴۰۳/۲/۱۱
ثروت بهتر هست
محمد۳۴۷۲۵۵۹۱۰:۴۷:۰۰ ۱۴۰۳/۲/۱۱
مدرسه ای را که در آن دانش آموزان را برای ورود به بازار آماده نمی کند باید گل گرفت . «روشنفکران» و «دانشمندان» و «ادیبان» و «هنرمندان» هم در آخر ، کاسبانی هستند که جنس تولید شده شان را می فروشند ، یکی شعر می فروشد و دیگری علم و هنر، امروز حتی تبلیغ دینی هم بر اساس دستمزد انجام می شود . و اگر یک عالم دینی ، از سواد بیزینسی و هنر تجارت برخوردار نباشد ، با همه علمش فقیر خواهد ماند. پس نتیجه می گیریم که بازار مقدم است بر هر علم و هنری و بقیه امور باید حول محور بازار شکل بگیرد.
ناشناس۳۴۷۲۶۰۱۱۱:۲۱:۰۱ ۱۴۰۳/۲/۱۱
خب چه اصراری به مدرسه رفتن داری شما؟ از همون کودکی می رفتی بازار . بازار بهتراز مدرسه راه پول دراوردن را یاد نمی دهد؟!
ناشناس۳۴۷۳۱۴۸۱۷:۰۵:۲۶ ۱۴۰۳/۲/۱۱
این نگرش خودش نشوندهنده‌ی بیسوادیه طبق قانون اساسی تحصیل و تعلیم و تربیت برای عموم مردم رایگانه دولت به معنای حاکمیت مکلف است شرایط را برای فرزندان این مرز و بوم بطور یکسان فراهم کنه وقتی مجوز تبعیض برای تفکیک و انشقاق تحصیلی صادر میشه یعنی خیانت نهادینه میشه
ناشناس۳۴۷۳۲۶۵۱۸:۳۶:۱۱ ۱۴۰۳/۲/۱۱
با این حساب دست کسانی که مجوز مدارس پولی و لوکس و لاکچری دریافت کردن باید از بدنه‌ی آموزش کوتاه و صادر کننده‌های مجوز هم مجازات بشن البته این فقط یه آرزو و رؤیاست
سعید۳۴۷۲۶۰۵۱۱:۲۳:۳۵ ۱۴۰۳/۲/۱۱
متاسفانه بازاری شدن،به همه عرصه ها ورود کرده تا جائی که مردم حتی برای مراسم ترحیم بستگان افراد پولدار هم به تعداد زباد شرکت میکنند و برای مراسم افراد عادی و استاد دانشگاه و ... در حد معمولی شرکت میکنند.
رضا۳۴۷۲۶۹۵۱۲:۴۳:۰۹ ۱۴۰۳/۲/۱۱
بازاریِ بیسواد خیلی آزاردهنده است. همه چیز پول نیست. سواد هم نیست. باید ترکیبی از همدیگه باشه
ناشناس۳۴۷۲۸۱۹۱۳:۴۰:۱۷ ۱۴۰۳/۲/۱۱
متأسفانه همان طور که ذکر شده نوع کثیف سرمایه داری هم دارد ارزش بالا تر از علم و مدرسه و دانشگاه پیدا می‌کند و گرنه صنعت ، هنر و پیشه های تولیدی برای مدرسه و دانشگاه ارزش قائل هستند.
ناشناس۳۴۷۲۹۴۵۱۴:۵۰:۳۵ ۱۴۰۳/۲/۱۱
نه اینوری نه اونوری....
ناشناس۳۴۷۳۰۱۹۱۵:۲۲:۴۸ ۱۴۰۳/۲/۱۱
مدرسه برای کسی کارت دعوت نفرستاده،
ناشناس۳۴۷۳۱۹۹۱۷:۴۰:۵۳ ۱۴۰۳/۲/۱۱
در تمام کشورها پیشرفته برنامه ریزی برای نسل طوری هست که اگر کسی بخواهد موفق شود باید در کسب علم دانش عملی حرفی برای گفتن داشته باشد ولی متاسفانه الان در کشور ما طوری هست که اگر کسی بخواهد موفق شود باید رابطه با بالاییها داشته باشد وگرنه ره به جایی نخواهد برد.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  17. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  21. یارانه‌ها واریز شد

  22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  24. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

آخرین عناوین