۰۳.۰۳.۰۳ و فخرفروشی با اعداد لاکچری

  4030303078
۰۳.۰۳.۰۳ و فخرفروشی با اعداد لاکچری

به گزارش ایسنا، «۰۳.۰۳.۰۳» تاریخ جذابی است برای کسانی که زندگی خود را اسیر دست اعداد کرده‌اند؛ کسانی که طی سال‌های گذشته و حتی در زمان اوج کرونا در ۹۹.۰۹.۰۹ هم بیخیالِ رقم زدن اتفاقات مهم زندگی خود در یک تاریخ رُند نشدند و باعث شکل‌گیری صف سزارین‌ در بیمارستان‌ها شده یا کار و کاسبی محضرهای عقد و ازدواج را رونق بخشیدند. اما حالا بعد از حدود سه سال آیا می‌توانند بگویند زندگی آنها با کسانی که ۹۹.۹.۸ ازدواج کردند یا بچه‌دار شدند، چه فرقی دارد؟

موکول‌ کردن کارها و اتفاقات مهم زندگی به تاریخ‌های رُند به رسم نانوشته این روزها تبدیل شده است. رسمی که گاهی پافشاری بر انجام آن  می‌تواند عوارض جبران ناپذیری مانند تولد نوزادان ناقص الخلقه را به دنبال داشته باشد.

هرچند باتوجه به اطلاع‌رسانی‌ها و فرهنگسازی‌های صورت گرفته در سالیان اخیر از خیل طرفداران تولدهای تقویمی تا حدی کاسته شده است، اما همچنان تمایل به انجام کارهای مهم دیگر زندگی در تاریخ‌های رند از بین نرفته است. اما این میل به رُند بودن تاریخ‌های مهم زندگی از کجا می‌آید؟

دکتر محمد رحیمی - جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، درباره تمایل افراد به ارجاع اتفاقات مهم زندگی خود مانند ازدواج، زایمان و...به تاریخ‌های رُند، گفت: تخیل جامعه‌شناسی می‌گوید انتخاب‌ها و تصمیمات مهم افراد در زندگی روزمره از ارزش‌ها و سرمایه اجتماعی و فرهنگی آنها ناشی می‌شود. افرادی که تاریخ‎‌های رند برای آنها مهم است، دارای ارزش‌های سطحی و برخودار از سرمایه اجتماعی - فرهنگی پایین هستند. این افراد کمتر کتاب می‌خوانند، در محافل علمی، ادبی و هنری حضور پیدا نمی‌کنند، مصرف فرهنگی پایینی دارند و بیش‌تر تمایل دارند از طریق نمادهای منزلتی همچون خودروی لاکچری، ویلای لاکچری، کالاهای لاکچری خود را از دیگران متمایز کنند.

وی افزود: به اعتقاد بنده سبک زندگی این افراد در شرایط بیمارگونه و به هم ریختگی اجتماعی شکل گرفته است که نیازمند آسیب‌شناسی است. آنچه که باید به آن توجه کنیم این است که ارزش‌های افراد در خلاء شکل نمی‌گیرد، بلکه محصول جامعه و شرایط اجتماعیِ زیست جهان آنهاست. شرایط اجتماعی که افراد در آن زیست می‌‎کنند انتخاب‌ها و تصمیمات آن‌ها را تعیین می‌کند.

رحیمی تاکید کرد: زمانی که در جامعه ارزش‌های مادی در اولویت باشد و ارزش‌های غیرمادی مورد توجه قرار نگیرد، افراد به سمت معیارهای مادی تفاخر همچون تاریخ‌های لاکچری می‌روند. به عنوان مثال زمانی که افرادی که کارهای هنری، علمی و ادبی انجام می‌دهند در جامعه دیده نمی‌شوند و در حاشیه هستند و بلاعکس افرادی که دارای پنت‌هاوس لاکچری و خودروهای لاکچری و ... هستند بیش‌تر مورد توجه هستند، افراد به دنبال این ارزش‌ها می‌روند.

او درباره نقش فرهنگ و جامعه در بروز چنین پدیده‌ای، توضیح داد: ما غالباً تصور می‌کنیم این یک مسأله ذهنی و روانشناختی است و به دنبال ریشه‌های روانی این پدیده هستیم؛ در حالیکه این جامعه و فرهنگ است که انسان‌ها و سبک زندگی‌شان را شکل و جهت می‌دهد. رفتارهای بهنجار و نابهنجار ناشی از زمینه‌های فرهنگی و شرایط اجتماعی است که افراد در آن زیست می‌کنند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه جامعه‌پذیری یا اجتماعی شدن مقوله مهمی در فرآیند شکل‌گیری ارزش‌ها و نگرش‌های افراد است، بیان کرد: به اعتقاد بنده ما در نهادهای اجتماعی چون خانواده، نظام آموزشی، رسانه‌ها و ... درست اجتماعی نشده‌ایم و الگوی زیست بهنجار را فرا نگرفته‌ایم. اجتماعی شدن فرآیندی است که شیوه‌های زندگی در جامعه را به انسان می‌آموزد، به او شخصیت می‌دهد و انتخاب‌ها و کنش‌های او را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

او ادامه داد: قطعا اگر مادرانی که در بیمارستان‌های اکثرا خصوصی برای زایمان صف می‌کشند، فرآیند اجتماعی شدن را درست طی کنند، از نتایج این زایمان‌ها و به‌ دنیا آمدن نوزادان نارس آگاه شوند، هیچگاه جان نوزاد خود را فقط به‌خاطر یک تاریخ در شناسنامه به خطر نمی‌اندازند و با عدم دخالت در زمان زایمان، اجازه می‌دهند جنین رشد طبیعی خود را طی کند.

این جامعه‌شناس با تاکید بر اینکه فرهنگ‌سازی نقش مهمی در کاهش رفتارهای نابهنجار دارد، گفت: افراد از طریق آموزش، اجتماعی می‌شوند و رفتارهای غلط از طریق آموزش غلط در افراد نهادینه می‌شود. به اعتقاد بنده یکی از دلایل گرایش افراد به تاریخ‌های رند این است که این سبک زندگی بیش‎تر در رسانه‌های اجتماعی بویژه شبکه‌های اجتماعی مجازی اشاعه داده می‌شود. زمانیکه در این رسانه‌های مجازی، جشن‌های لاکچری در تاریخ‌های لاکچری، زایمان‌ها در اتاق عمل‌ها و تاریخ‌های لاکچری وایرال می‌شود و بازیدد میلیونی پیدا می‌کند، افراد به این الگوهای عمل گرایش پیدا می‌کنند تا مورد توجه قرار گیرند. بنابراین هر چقدر بتوانیم از طریق رسانه‌ها به افراد الگوهای زیست بهنجار را آموزش دهیم، می‌توانیم امیدوار به کم رنگ شدن این قبیل رفتاها باشیم.

او در پاسخ به این سوال که آیا آدم‌ها به دنبال این هستند که با استفاده از اعداد، معنا و مفهوم مضاعفی به اتفاقات بدهند؟، بیان کرد: تری ایگلتون در کتاب «معنای زندگی» معتقد است در این دنیا نیازمند یافتن معانی مشترک هستیم. یافتن معنایی برای زندگی، شاید مهم‌ترین کاری باشد که هر انسانی در طول عمرش می‌تواند انجام دهد. یکی از دلایلی که تاریخ‌های رند نظیر تاریخ تولد رند، تاریخ عقد و عروسی رند و یا حتی شماره موبایل رند، شماره پلاک رند و … برای انسان‌ها تبدیل به ارزش شده این است که معنای زندگی در نگاه و تفسیر انسان‌ جامعه مدرن دچار تغییرات شگرفی شده است.

رحیمی ادامه داد: منظور از معنای زندگی این است که افراد چه تفسیری از زندگی دارند و چگونه با آن مواجه می‌شوند. به نظر می‌رسد انسان مدرن به‌ جای پرداختن به معنای زندگی، از احساس بی‌معنایی به چیزهای دیگری مانند تاریخ‌های رند پناه می‌برد. اما بدترین وضعیت در جریان تغییرات اجتماعی برای یک جامعه، وضعیت گذار است. گذار از سنت به مدرنیته مسائل خاص خودش را دارد. افراد از یک‌سو پیوندهای سنتی خود را دارند و از سوی دیگر با تحولات مدرنیته مواجه هستند. در این تناقض اجتماعی با تغییرات ارزشی مواجه می‌شویم و یک سری از ارزش‌های اجتماعی جدیدی پدیدار می‌شوند. در این مرحله (وضعیت گذار) جامعه‌پذیری ضرورت دارد. افراد باید در نهادهای آموزشی یاد بگیرند، چگونه با چالش‌ها مواجه شوند، چگونه سبک زندگی خود را مدیریت و به درک صحیحی از معنای زندگی برسند.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

  1. توضیح درباره همسر عراقچی

  2. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  3. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  4. محسن ‌هاشمی دولت روحانی را هم افراطی خواند!

  5. جنگل قوانین !

  6. سلامی: اراده حزب‌الله به اسرائیل تحمیل شد/ داستان ادامه دارد

  7. اعترافات تکان دهنده دختر طماع افغانستانی

  8. سارقان مسلح تهران تنها ۱۲ساعت پس از آزادی دست‌به‌کار خلاف زدند/ سردسته باند: غیر از خلاف، کاری بلد نیستم؛ ماشین سرقت می‌کنم به‌سرعت پلک‌زدن

  9. حاشیه‌های خواندن مهران مدیری با علی زندوکیلی؛ وقتی خوانندگی «دست‌گرمی» سلبریتی‌ها می‌شود!

  10. گلایه توئیتری ظریف از تشکیل پرونده برای محسن رنانی/ او از دلسوزترین اندیشمندان این مرز و بوم است

  11. جلالی: سفر پزشکیان به مسکو، تاریخی خواهد بود

  12. ۳۵ درصد کارگران فقط حقوق پایه می‌گیرند، بدون مزایا

  13. با این روش، همسان سازی حقوق بازنشستگی را پیگیری کنید!

  14. آماری ترسناک از میزان ابتلا به سرطان در کشور!

  15. پسر جوانی، دوست صمیمی خود را کشت و مثله کرد

  16. استیضاح وزیر نفت متوقف شد

پربحث‌های دیروز

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. بهشت زمان شاه !

  3. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  4. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  5. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  6. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  7. استیضاح «وزیر اقتصاد» تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد

  8. قطعا در دوره آینده شوراها شرکت نخواهم کرد

  9. سخنان جنجالی یکی اعضای دولت اسد درباره سقوط وی

  10. اردوغان شکست‌خوردن داعش را به نام خود سند زد!

  11. آب پاکی وزیر نیرو روی دست مردم/ علی‌آبادی: نمی‌توانیم ظرف دو ماه کسری گاز را تامین کنیم/ برای تابستان سخت آماده می‌شویم

  12. زندان های جمهوری اسلامی از زبان زیبا کلام

  13. میانگین تجویز دارو در نسخ پزشکان بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است

  14. پزشکیان: نیروهای مسلح زینت و دژ محکم جامعه هستند

  15. وزیر نیرو: خودمان را برای تابستان سخت آماده می‌کنیم/ ناترازی بزرگ در راه است

  16. دعوا سر قبض برق منجر به قتل همسایه شد

  17. تایمز: پدافند انگلیس آسیب‌پذیر است/ در رهگیری موشک‌های ایرانی شکست خوردیم

  18. علی لاریجانی: وفاق با این قیمت دلار و گرانی بی‌معنی است

  19. وزیر راه و شهرسازی اولویت دولت در بخش مسکن‌ را اعلام کرد

  20. قالیباف: راه شهید سلیمانی تا آزادی قدس شریف ادامه خواهد داشت

پربحث‌های هفته

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  3. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. بازی جدید طالبان با ایران

  6. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  7. بهشت زمان شاه !

  8. توضیح درباره همسر عراقچی

  9. «بن بست» فرزین؟!

  10. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  11. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  12. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  13. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  14. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  15. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  16. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  17. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  18. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  20. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  21. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  22. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  23. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  24. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  25. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

آخرین عناوین