بانک جهانی: دولت رئیسی ۶.۵ میلیون نفر را از خط فقر خارج کرد

  4030323025 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

بانک جهانی در جدیدترین ارزیابی خود از عملکرد اقتصاد ایران اعلام کرد: دولت رئیسی با احیای اقتصاد ایران توانست فقر را کاهش داده و طی دو سال اخیر وضعیت کشور را بهبود ببخشد و حدود ۶.۵ میلیون نفر را از خط فقر خارج کند.

بانک جهانی: دولت رئیسی ۶.۵ میلیون نفر را از خط فقر خارج کرد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری برنا، بانک جهانی در گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران به بررسی عملکرد دولت آیت الله ابراهیم رئیسی پرداخته و از کارنامه موفق وی در عرصه اقتصاد خبر داده است.

در این گزارش آمده است: اقتصاد ایران به رغم تداوم تحریم‌های اقتصادی و تشدید شرایط نامطمئن ژئوپلتیک به رشدی پایدار طی چهار سال گذشته رسیده است. درحالی که بخش نفت به این رشد کمک کرده است، بخش غیرنفتی به ویژه خدمات و صنعت، موتور اصلی رشد اقتصادی بوده است.

بخش تولید به سمت تامین نیاز‌های داخلی سوق داده شده و این امر تاحدودی اثر تحریم‌های مالی و تجاری و محدودیت دسترسی به منابع ارزی را خنثی کرده است. بخش اشتغال نیز اخیرا به سطح قبل از بحران کرونا رسیده است. سیاست‌های مالی جدید به ویژه در زمینه تامین اجتماعی و انتقال یارانه نقدی تاحدودی از اثرات شوک‌های خارجی بر سطح زندگی اقشار آسیب پذیر کاسته و به رشد پایدار اقتصاد کمک کرده است.

رشد اقتصادی ۵.۱ درصد و بیکاری ۷.۶ درصد شد

بانک جهانی به جزئیات موفقیت دولت آیت الله رئیسی در اقتصاد ایران اشاره کرده و نوشته است: رشد اقتصادی ایران در نیمه نخست سال ۲۴-۲۰۲۳ عمدتا در نتیجه عملکرد بخش نفت و خدمات به ۵.۱ درصد رسیده است. ارزش افزوده بخش نفت به دلیل کمبود عرضه در بازار جهانی و موفقیت دولت سیزدهم در بازاریابی برای صادرات به ۱۷.۱ درصد رسیده است. بخش غیرنفتی نیز رشد قوی ۳.۸ درصدی داشته که باعث شد اشتغال به سطح قبل از بحران کرونا برسد. ایجاد اشتغال ۲.۹ درصد رشد کرد و نرخ بیکاری به ۷.۶ درصد رسیده که رکورد جدیدی می‌باشد.

درآمد کمتر از حد انتظار دولت در  هفت ماهه آوریل تا اکتبر ۲۰۲۳ باعث شد دولت در هزینه‌های خود اولویت بندی کند. تنها ۷۲ درصد درآمد‌های بودجه در این دوره محقق شد. در این دوره  به دلیل افت قیمت نفت تنها نیمی از درآمد نفتی پیش بینی شده محقق شد.

در ۱۱ ماهه سال ۲۴-۲۰۲۳ نرخ تورم کاهش یافت، اما همچنان بالای ۴۰ درصد باقی ماند. کاهش تورم در این دوره ناشی از کاهش انتظارات تورمی، امیدواری‌ها به پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای و سیاست‌های پولی انقباضی بوده است.

نرخ تورم در این دوره ۴۱.۴ درصد بوده است. بانک مرکزی برای مهار تورم اقداماتی انجام داد از جمله این که ناترازی بانک‌ها را محدود کرد، الزامات ذخیره بانک‌های پرریسک را افزایش داد و نرخ بهره و سپرده بانکی را بالا برد.

دولت رئیسی ۶.۵ میلیون نفر را از خط فقر بالا کشید

بین سال‌های ۲۱-۲۰۲۰ و ۲۳-۲۰۲۲ با احیای اقتصاد، فقر در کشور کاهش یافت. طی دو سال، نرخ فقر بر اساس خط درآمدی ۶.۸۵ دلار در روز ۷.۴ درصد کاهش یافت و به ۲۱.۹ درصد در سال ۲۳-۲۰۲۲ رسید. یعنی ۶.۵ میلیون نفر از این خط فقر بالا کشیده شدند. جمعیتی که در زیر خط فقر درآمدی ۳.۶۵ دلار در روز قرار داشتند نیز ۲.۲ درصد کاهش یافت و به ۳.۸ درصد از کل جمعیت کشور رسید.

نابرابری در ایران کمتر و ضریب جینی به ۳۴.۸ درصد کاهش یافت

بین سال‌های ۲۱-۲۰۲۰ و ۲۳-۲۰۲۲، ۴ دهک پایین رشد مصرف بیشتری را در مقایسه با ۶ دهک بالایی تجربه کردند که به معنای کاهش نابرابری در کشور است. ضریب جینی از ۳۵.۸ درصد به ۳۴.۸ درصد کاهش یافت. ترکیبی از افزایش دستمزدها، افزایش اشتغال و توزیع یارانه نقدی به رشد مصرف و کاهش فقر در ایران کمک کرده است.

این گزارش در ادامه به برخی مشکلات ساختاری اقتصاد ایران اشاره کرده و نوشته است: اقتصاد ایران همچنان با شوک‌های ساختاری مواجه است که بر روند توسعه پایدار کشور تاثیر می‌گذارد. تحریم‌ها انتقال تکنولوژی و سرمایه گذاری برای رشد تولید و بهره وری را محدود کرده است.

یارانه‌های انرژی و پایین نگه داشتن قیمت کالا‌های دیگر باعث ایجاد عدم تعادل بین عرضه و تقاضا و مصرف بی رویه  شده و این مسئله بار مالی سنگینی را بر دولت تحمیل کرده و به ضرر محیط زیست تمام شده است. فرصت‌های شغلی محدود و تورم بالا بر قدرت خرید مردم تاثیر گذاشته است.

تخمین زده می‌شود ۴۰ درصد خانوار‌ها در وضعیت آسیب پذیری قرار داشته باشند به این معنی که اگر شوکی را تجربه کنند وارد وضعیت فقر شوند. پیر شدن تدریجی جمعیت، مهاجرت نیروی ماهر و کاهش نرخ تورم نه تنها بر رشد اقتصادی تاثیر می‌گذارد بلکه صندوق‌های بازنشستگی را نیز تحت فشار قرار می‌دهد.

چالش‌های مالی مثل کمبود سرمایه بخش بانکی و کمبود نقدینگی دورنمای رشد اقتصادی بخش خصوصی را محدود می‌کند.  

این گزارش با ترسیم چشم انداز اقتصاد ایران ادامه داد: انتظار می‌رود رشد اقتصادی به ۲.۸ درصد در سال‌های ۲۰۲۴-۲۵ و ۲۶-۲۰۲۵ برسد.

رشد قابل توجه تولید و صادرات نفت که در سال ۲۴-۲۰۲۳ شاهد بودیم در این دوره تعدیل می‌شود و این مسئله بر بخش غیرنفتی نیز تاثیر می‌گذارد. تقاضای ضعیف جهانی، تحریم ها، کمبود انرژی، محدودیت‌های نقدینگی، کاهش سرمایه گذاری وتنش‌های ژئوپلتیک بر این چشم انداز تاثیر می‌گذارند. نرخ تورم به روند نزولی خود ادامه می‌دهد. تراز حساب‌های جاری در وضعیت مازاد قرار دارد که به نظر می‌رسد مازاد تراز این حساب‌ها تحت تاثیر کاهش قیمت‌های جهانی و رقابت در بازار بین المللی به تدریج کاهش یابد.

پیش بینی می‌شود فقر به روند نزولی خود البته با شیب کمتر ادامه دهد. جمعیت فقرا در خط درآمدی ۶.۸۵ دلار ۳ درصد دیگر طی سه سال آینده کاهش می‌یابد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۱۶۳۷۴۱۰:۰۲:۳۱ ۱۴۰۳/۳/۲۳
بانک چهانی از همین داده های که ما به آنها میدهیم استفاده میکنند.
ناشناس۳۵۱۶۴۴۷۱۱:۴۲:۵۷ ۱۴۰۳/۳/۲۳
کف حقوق در سال 1400 100 دلار و الان 122 دلار!
ناشناس۳۵۱۶۴۸۱۱۲:۰۶:۰۸ ۱۴۰۳/۳/۲۳
در ضمن وقتی یارانه مستقیم داده شود و افزایش یابد باعث کاهش خط فقر می شود چون عده ای ضعیف درآمد کافی ندارند و با این یارانه مستقیم مقداری بهبود می یابند
ناشناس۳۵۱۶۳۸۶۱۰:۱۹:۴۲ ۱۴۰۳/۳/۲۳
به شخصه که جزو گروه متوسط جامعه بودم ، زندگی را به سختی میگذرانم . حالا آمار و ارقام هر چیزی رو که میخواهند بگویند .
ناشناس۳۵۱۶۶۴۳۱۴:۴۴:۵۹ ۱۴۰۳/۳/۲۳
نسبت به دور دوم روحانی، وضع واقعا بهتر شده افزایش 57درصدی حقوق کارگران کندشدن شیب تورم انصاف داشته باشیم
ناشناس۳۵۱۶۳۹۲۱۰:۲۷:۱۱ ۱۴۰۳/۳/۲۳
مردم عقل دارند تورم و افزایش درآمد مشخصه،رکورد کاهش ارزش پول ملی هم به دولت ۱۳ رسیده ، این تیتر فقط ناامیدی رو بیشتر میکنه
ناشناس۳۵۱۶۴۵۶۱۱:۵۰:۲۲ ۱۴۰۳/۳/۲۳
عجب،، تورم نقطه به نقطه 60 درصدی در شهریور سال 1400 به تورم نقطه به نقطه 31 درصدی رسیده ارزش پول ملی در این 3 سال فقط دوبرابر کاهش یافته و در 8 سال چقدر می شد؟! قطعا به 9 برابر نمی رسید!!!! یادت نمی آید همین ها را سال قبل به شما می گفتیم که دولتی مانند دولت قبل این رکوردها را نمی زند؟!!!!
ناشناس۳۵۱۶۴۳۰۱۱:۱۸:۵۱ ۱۴۰۳/۳/۲۳
مردم هم عقل دارن هم چشم و اوضاع اقتصادی کشور را لمس می کنند.
ناشناس۳۵۱۶۴۹۷۱۲:۱۷:۵۰ ۱۴۰۳/۳/۲۳
شاید هم درست بگن .
ناشناس۳۵۱۶۵۰۹۱۲:۲۴:۳۷ ۱۴۰۳/۳/۲۳
مردمی که در دوره قبل بعنوان قشر متوسط جامعه بودند الان دیگر فقیر حساب می شوند. اینکه کارمندان هم امکان خرید گوشت و میوه را ندارند اینکه توان خرید لباس مناسب برای قشر متوسط نیست اینها را نمی بینید
حسین۳۵۱۶۵۸۴۱۳:۲۷:۳۰ ۱۴۰۳/۳/۲۳
چطور شد بانک جهانی حالا آمارش درست است.
پژوهشگر۳۵۱۶۵۸۹۱۳:۳۱:۵۷ ۱۴۰۳/۳/۲۳
مبنای گزارش بانک جهانی آمارهای دولتیه که ما به اونا میدیم .
ناشناس۳۵۱۶۶۱۸۱۴:۱۹:۳۷ ۱۴۰۳/۳/۲۳
خط فقر در ایران 35 میلیون تومان است دولت پایه حقوق را چه مقدار زیر خط فقر قرار داده ؟ حالا مردم فقیر تر از گذشته اند یا مرفه تر ؟
ناشناس۳۵۱۶۶۲۴۱۴:۲۸:۳۶ ۱۴۰۳/۳/۲۳
من خودم با اینکه حقوق خوبی میگیرم وضعیتم بدتر شده.
ناشناس۳۵۱۶۶۴۰۱۴:۴۳:۰۵ ۱۴۰۳/۳/۲۳
ما قشر متوسط فقیر شدیم.
محمدعلی۳۵۱۶۶۴۶۱۴:۴۶:۵۷ ۱۴۰۳/۳/۲۳
من يک کشاورزم و از اقتصاد اینقدر می‌فهمم که امسال دیگه توان خرید هندوانه را هم ندارم .
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  17. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  21. یارانه‌ها واریز شد

  22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  24. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

آخرین عناوین