شام‌ غریبان امام حسین (ع) در شهرهای مختلف ایران چگونه برگزار می‌شود؟  

  4030426068

غروبِ عاشورا که می‌شود از هر سو عده‌ای را می‌بینید که شمع به دست به سمت سقاخانه‌ها، مساجد، تکایا و سایر اماکن مذهبی می‌روند تا رسمی که بخشی از عزاداری مرتبط با ایام محرم است را به جا بیاورند. رسمی که بر خلاف عزاداری‌های ۱۰ شبِ نخست ماه محرم یا در سکوت و یا با همخوانی نوحه‌ها و اشعاری آرام و جانسوز به جا آورده می‌شود.

شام‌ غریبان امام حسین (ع) در شهرهای مختلف ایران چگونه برگزار می‌شود؟  

به گزارش ایسنا، با پایان عزاداری ظهر روز عاشورا مردم به خانه‌ می‌روند تا برای مراسم آرامِ «شام غریبان» آماده شوند. مراسمی که به یاد نخستین شبِ غربت اسیران کربلا و شهیدان روز عاشورا برگزار می‌شود. 

روشن کردن شمع در تاریکی شب، رکنِ اصلی این مراسم است. به باور مردم و بر اساس برخی روایات در نخستین شب پس از واقعه عاشورا، دوستداران امام حسین (ع) در تاریکی صحرای کربلا به جست‌وجوی پیکر شهدا پرداختند؛ از این ‌رو، در بسیاری از مناطق، عزاداران روز عاشورا نیز با فرارسیدن شب به‌ صورت گروهی به خیابان می‌آیند و همزمان با عزاداری شمع روشن می‌کنند. 

این مراسم در مناطق مختلف ایران با برخی ویژگی‌های خاص هر منطقه‌ اجرا می‌شود اما اساس و کلیت آن یکسان است. معمولاً دسته‌های عزادار عَلَم، پرچم و ادوات موسیقی مانند طبل، کرنا و سنج همراه ندارند و خبری هم از خواندن نوحه‌های رزمی و پرشور نیست و تنها نوحه‌های آرام سَر می‌دهند.

البته با وجود اینکه در بسیاری از شهرها، مراسم شام غریبان بدون دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی انجام می‌شود اما در برخی از مناطق مانند شهرهایی از تبریز دسته زنجیرزنی، بعد از اقامه نماز مغرب راهی مسجد می‌شوند، چند شمع روشن می‌کنند و همراه با نوحه‌سرایی مداحان به عزاداری با زنجیرزنی یا سینه‌زنی می‌پردازند.

تا چند سال قبل که خانه‌ها تنور داشتند و مردم در خانه نان می‌پختند، معمولا رسم بود در شبِ شام غریبان افراد از روشن کردن تنور خودداری کنند.

در برخی شهرها مانند ابیانه نیز مردم در مراسم شام غریبان از کوچه‌ها عبور می‌کنند و به زیارتگاه محله می‌روند تا در آنجا پس از روشن کردن شمع عزاداری کنند. در گذشته رسم بود که هنگام حرکت در کوچه‌ها، روی سر عزادارن کاه می‌پاشیدند چرا که معتقد بودند با این کار غمِ افراد اندکی سردتر می‌شود.

در شاهرود، ابتدای دسته شام غریبان، تابوتی به‌ نشانه تابوت امام حسین (ع) حمل می‌کنند و سپس اسبی سیاه‌پوش را به‌ عنوان «ذوالجناح» حرکت می‌دهند. روی اسب، دو کبوتر واقعی می‌بندند که بال‌های آنها را به رنگ خون، قرمز کرده‌اند.

در برخی شهرها از جمله نقاطی از بیرجند، شام غریبان را یک روز زودتر برگزار می‌کنند. یعنی هیئت عزاداری در شب‌ تاسوعا و پس از اینکه در کوچه‌ها نوحه‌خوانی کردند، به حسینیه می‌آیند و پس از روضه‌خوانی، چراغ‌ها را خاموش و مشعل روشن می‌کنند و در حال حرکت به دور حسینیه، سینه می‌زنند. در گذشته، پس از این مراسم، علم‌ها را به قبرستان می‌بردند و مراسم شام غریبان انجام می‌شد.

شهرهایی دیگر نیز که شام غریبان را یک روز زودتر برگزار می‌کنند رسم بر این است که پس از نماز مغرب و عشا، از هر خانه‌ای که تمایل داشته باشد چند سینی پر از شمع بیرون می‌آورند و آن را روی سر نگه می‌دارند و سایر افراد پشتِ سر آنها حرکت می‌کنند و اشعار سوزناک می‌خوانند. در این مراسم شمع‌ها را خاموش نمی‌کنند و می‌گذارند تا آخر بسوزند. پس از مراسم نیز برخی برای تبرک، اشک شمع‌ها جمع می‌کنند.

در برخی نقاط استان فارس مراسم شام غریبان با نواختن نِی و طبل همراه است و چند کودک نیز به یاد اسیران کربلا، در حالی‌که دست و پایشان بسته است، پشت سر یک اسب حرکت می‌کنند.

تالشی‌ها هم شب شام غریبان به مسجد می‌روند و تا نیمه‌شب عزاداری می‌کنند. آنها ابتدا پنجه عَلَم را باز می‌کنند و به شکل وارونه در همان جای قبلی می‌بندند و سپس اشعار و مرثیه‌های سوزناک می‌خوانند. 

در گویش بوشهری «تی‌بُرد» به معنای شام غریبان است. بوشهری‌ها در این شب دور هم جمع می‌شوند و به دو گروه تقسیم می‌شوند. مردان در پیش و زنان پشت سر آنها قرار می‌گیرند و در فاصله‌هایی معین همزمان با خواندن نوحه‌ای همراه با آوای نِی، شمع روشن می‌کنند.

مردم بخش‌هایی از لرستان از غروبِ روز عاشورا تا ۳ شب متوالی شام غریبان می‌گیرند. عزاداران پارچه‌هایی سیاه رنگ و مخصوص به نام کَت به سر و گردن و شانه‌های خود می‌پیچند. در ابتدای دسته عزاداری گهواره‌ای سیاه‌پوش را حرکت می‌دهند و پس از آن، یک نفر با یک سینی بزرگ با محتویات نان، حلوا و چند شمعِ روشن حرکت می‌کند. 

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  2. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  3. افشاگری صمصامی از پشت پرده گرانی ارز/چطور۱۰۰همت عاید دولت شد

  4. زن؛ از مسیحیت تحریف شده تا اسلام انقلابی

  5. بازار مسکن؛ آرامش یا آتشِ زیر خاکستر؟!

  6. واکنش‌ها به گامِ اول در رفع فلیترینگ

  7. دردسر این حرکات موزون برای دانش آموزان بابلی !

  8. فرزندان معاون اول سابق قوه‌قضائیه به ۲۵ سال زندان محکوم شدند

  9. اسحاق جهانگیری: همه اطلاعات اداره کشور را دارم/ آقای خاتمی اصرار می کرد که کاندیدا شوم/ به پزشکیان گفتم خودت باش و به حرف های دیگران گوش نده

  10. زمان ۱۴ ماهه برای مذاکرات رفع فیلترینگ کامل

  11. رتبه کشورهای جهان براساس بیشترین فیلترینگ

  12. شلیک پدافند، عامل سقوط هواپیمای آذربایجانی بوده؟/ تصاویری که احتمال شلیک به هواپیما را تقویت می‌کند

  13. قطر: به روابط خود با جمهوری اسلامی ایران افتخار می‌کنیم

  14. رفع محدودیت دسترسی کاربران تلفن همراه به گوگل پلی و واتس اپ

  15. سیدحسن خمینی: دشمنان امید مردم را هدف قرار گرفته‌اند/در شرایط سخت، کار جمعی لازم است

  16. موبایل قاپ در این صحنه عجیب گرفتار مردم شد | کتک خوردن سارق از مردم را ببینید

  17. میزان افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ اعلام شد/ جزییات

پربحث‌های هفته

  1. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  5. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  6. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  7. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  8. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  11. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  12. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  13. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  14. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  15. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  16. نکنید آقایان، نکنید!

  17. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  18. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  19. امان از این یاغی!..

  20. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  22.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  23. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

  24. یک ادعا درباره نقش زنگنه در ناترازی انرژی/ برسد به دست خانم سخنگوی دولت/ مذاکره می‌ کنیم اما با عزت

  25. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

آخرین عناوین