رسانه ملی «برنده» است یا «بازنده»؟

سید مصطفی حسینی راد، گروه فرهنگی الف،   4030801041 ۲۴ نظر، ۴ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
رسانه ملی «برنده» است یا «بازنده»؟

بهانه این یادداشت پخش همزمان دو سریال پلیسی در این شب‌ و روزها از رسانه ملی و یکی از شبکه‌های ویدیویی یا وی‌او‌دی‌ها است. دو سریالی که از قضا شباهت جالبی هم با یکدیگر دارند. در یکی نام کارآگاه و شخصیت اصلی، سرگرد کیان‌فر و در دیگری سرگرد کیانی است!

البته مقایسه این دو سریال فقط یک بهانه است برای رسیدن به یک نتیجه مهم‌تر و آن این که واقعاً مشکل رسانه ملی چیست؟

 سریال‌ها؛ بخش جذاب تلویزیون‌ها

این روزها اگرچه بحث‌هایی در خصوص میزان اقبال مخاطبان نسبت به رسانه ملی و سایر رسانه‌ها در فضای عمومی رسانه‌ای کشور در جریان است اما موضوع این یادداشت درباره یک بخش مهم از کار رسانه ملی و رقبای بخش خصوصی است. سریالهای تلویزیونی همواره یکی از مهمترین بخش‌های کار تلویزیون، هم در کشور ما و هم در سایر کشورها بوده‌اند. 

در سالهای گذشته این بخش یکی از برگ‌های برنده تلویزیون در جذب مخاطب بود اما متأسفانه چند سالی است که رسانه ملی افول و سقوط عجیبی را در حوزه سریال‌های تلویزیونی شاهد بوده است. در واقع بهتر است بگوییم مردم به‌عنوان صاحبان و سهامدارن اصلی رسانه ملی شاهد افت شدید کیفیت سریال‌های تلویزیونی بوده‌اند!

 فرار مغزها از تلویزیون!

در سال‌های آغازینِ این نزول کیفیت، به دلیل نبود سایر رقبا و سکوهایی که به آنها وی‌او‌دی ها می‌گوییم، این حرکت نزولی چندان محسوس نبود و البته مخاطبان هم انتخابی جز تماشای سریال‌های شبکه‌های یک و دو و سه نداشتند. اما در این شش هفت سال گذشته و با پیشرفت سکوهای داخلی یعنی همان وی‌او‌دی ها و تنوع و تکثر آنها و‌ همزمان انتخاب مدیوم «سریال» به عنوان یکی از جذاب‌ترین و پرمخاطب‌ترین مدیوم ها برای جلب مخاطب، رقبای تازه نفس، وارد میدان شدند و خیلی زود، هم توپ و هم میدان را از رسانه ملی ربودند!

با ورود این رقبا که نه محدودیت‌های محتوایی و فرمی تلویزیون را داشتند و نه محدودیت‌های مالی آن را، سیل سریال‌های رنگارنگ در ژانرهای مختلف با کیفیت‌های مختلف برای طیف‌ها و سلیقه‌های مختلف وارد بازار تماشا شد. طبیعی بود که تلویزیون در حالی که بهترین نیرو‌های هنری خود را، هم در عرصه بازیگری و کارگردانی و هم در عرصه‌های فنی از دست داده بود و به عبارتی گرفتار فرار مغزها به سمت وی‌اودی‌ها شده بود از نفس بیفتد و در برابر رقبا کم بیاورد. 

اما از آنجا که چشمه جوشان و لایزال بودجه عمومی هیچ وقت خشک نمی‌شد و خیال مدیران صدا و سیما هم از این بابت راحت بود، صدا و سیما هیچگاه  را در ظاهر ورشکست نکرد!

بی‌اهمیت بودن عمر مخاطبان در رسانه ملی

کسانی که هنوز توفیق تماشای رسانه ملی را دارند حتماً شهادت می‌دهند که در این سالهای اخیر کمتر اتفاق افتاده سریالی را ببینند و احساس نکنند آن‌قدر آب به آن بسته شده که بهتر است آخر هفته بنشینند و خلاصه قسمت‌های آن را تماشا کنند! یعنی با دیدن خلاصه قسمت‌های این سریال‌ها، کار تا حدی ریتم پیدا می‌کند و عمر مخاطب کمتر تلف می‌شود!

این سریال‌ها عموما ضعیف یا بسیار ضعیف هستند و گرچه سریال‌های تلویزیون‌های اینترنتی نیز در بسیاری موارد ضعیف و غیرقابل تحمل هستند، اما باید توجه کرد که آنها از بودجه دولتی تغذیه نمی‌کنند و مخاطب به راحتی می‌تواند اشتراکش را در آنجا تمدید نکند! اما در تلویزیون چرا باید سریال‌های ضعیف با بودجه‌های هنگفت ساخته شود که توان رقابت با کارهای خوب و اصلی تلویزیون‌های اینترنتی را ندارند؟ به‌راستی مشکل کجاست؟

 برنده و بازنده

این شب‌ها سریال «هشت‌پا» در حال پخش از شبکه 1 سیماست و همزمان سریال «بازنده» نیز در یکی از سکوهای اینترنتی در حال پخش است. دو سریال در ژانر پلیسی که یکی هر شب و یکی به صورت هفتگی پخش می‌شود. از قضا هر دوی این سریال‌ها را همزمان دیده‌ام و مقایسه‌اش برایم بسیار آسان‌تر شده است.

در سریال «بازنده» فیلمنامه یک فیلمنامه استاندارد است. قصه در نوع خودش خوب پیش می‌رود و اگرچه بازی‌ها و بازیگران متوسط و معمولی هستند اما کارگردانی نسبتاً خوب و به خصوص فیلمبرداری خوب و تدوین حساب شده و همچنین ریتم خوبی که هم در درون داستان و هم در سکانس‌ها و پلان‌ها وجود دارد و انتخاب کادرها و نماهای شیک و جذاب، باعث می‌شود بیننده با سریال و داستان آن همراه شود و احساس خستگی نکند. اینها دقیقاً چیزهایی است که «هشت‌پا»ی رسانه ملی فاقد آن است!

بخش خصوصی خوب می‌داند که باید برای وقت مخاطبش احترام قائل باشد و اگر این قاعده مهم را رعایت نکند بلافاصله مخاطب خواهد پرید و روی بام دیگری خواهد نشست! مخاطبِ پریده و از دست رفته را هم به راحتی نمی‌توان دوباره صید کرد به خصوص اگر اعتماد خود را نسبت به یک پلتفرم از دست بدهد. بنابراین وی‌او‌دی‌ها از انتخاب فیلمنامه خوب تا کارگردان و بازیگران و عوامل صحنه و فنی، 

همه را جوری انتخاب می‌کنند که سرمایه مادی و مهمتر از آن سرمایه اجتماعی‌شان از دست نرود. این دقیقاً همان چیزی است که ظاهراً برای رسانه ملی مهم نیست! در انتخاب فیلمنامه دقت کافی نمی‌شود و شاید هم کارشناسان خوبی در سیما برای این کار حضور ندارند. وگرنه واقعاً یک فیلمنامه متوسط یا ضعیف داد می‌زند که از من سریال خوبی بیرون نخواهد آمد، هر قدر هم که برایم خرج کنی! 

با چه منطقی این سریال ساخته می‌شود؟ یا مثلاً سریالی که باید حداکثر در 10 قسمت جمع شود چرا باید 25 قسمت بشود؟! خوب روشن است که در این سریال‌ها شما باید شاهد صحنه‌های طولانی و کشدار از رفت و آمد شخصیت‌ها در راهروی خانه‌ها و داخل خودروها تا رسیدن به مقصد و گفتگوهای طولانی و خسته کننده آنها باشید که در پیش‌برد داستان، هیچ فایده‌ای جز برای تهیه کننده کار که به کار خودش آب بسته ندارند! من نمی‌دانم آیا سیما برای این سریال‌ها دقیقه‌ای پول می‌دهد؟ اگر این طور است حتماً روش غلطی است چون سازنده را تشویق می‌کند به کش دادن کار و آب بستن به آن و بازی کردن با روان مخاطب و هدر دادن وقت میلیون‌ها بیننده‌ای که به هر دلیل رسانه ملی را برای تماشا و پر کردن وقتشان انتخاب کرده‌اند.

راه برگشت باز است

همه این نکاتی که بیان شد در مقایسه دو سریال این شب‌های تلویزیون ملی و یکی از تلویزیون‌های اینترنتی که در حال پخش دو سریال پلیسی هستند به روشنی دیده می‌شود. یکی خوش ریتم و خوش ساخت و قابل دیدن و آن یکی کند و بدون خلاقیت و خسته کننده! اولی از بودجه بخش خصوصی و دومی از بودجه عمومی و از جیب مردم. دقیقاً اتفاقی که دربرخی از  بخش‌های خصوصی و دولتی هم رخ می‌دهد که یک نمونه‌اش مثلاً بخش خودروسازی است.

در حال حاضر صدا و سیما در بخش تولید سریال در حال رقابت با وی‌او‌دی‌ها نیست بلکه قافیه را باخته است اما همیشه راه‌هایی برای جبران و برگشت هست! استفاده از نیروهای خوب و حرفه‌ای و کارشناس و دعوت و خواهش از بسیاری کسان که صدا و سیما را ترک کرده‌اند برای بازگشت به خاطر مردم، اولین و مهمترین گام است.

 گام مهم دوم نظارت و ارزیابی حرفه‌ای، استاندارد و بدون تعارف است. کار ضعیف نباید تشویق و تقدیر شود و امتیاز بگیرد و دوباره دعوت شود. 

گام سوم هم فکر کردن به این اصل اساسی است که پول مردم یعنی همان «بیت المال»، در دست ما امانت است و حق نداریم آن را ضایع کنیم. ما مالک این امانت نیستیم بلکه باید از آن به بهترین وجه صیانت کنیم. این می‌شود وجدان کاری و هنری، که اگر بود بسیاری از مشکلات حل می‌شود؛ ان شاء الله.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۳۷۸۹۴۱۲:۵۳:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۱
صداوسیما با این دست فرمان به جایی نمی رسد تغییر مدیران ضروری است.
ناشناس۳۶۳۷۹۴۰۱۳:۴۶:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۱
هر بار که مدیران جدید امدند متاسفانه شاهد پسرفت بیشتر بوده ایم بنابراین با همین دست فرمان مدیران بعدی هم مسلما ضعیفتر خواهند بود .
ناشناس۳۶۳۸۰۰۵۱۴:۲۱:۵۱ ۱۴۰۳/۸/۱
اساسا مسئله پیچیده ای نیست! آیا برای مردم آلمان وقتی می خواهند خبری را در مورد آلمان بخوانند اولویت ZDN آلمان است یا CNN آمریکا یا BBC انگلیس؟! برای آلمانی ها منبع اول ZDN است ! صرف نظر از اینکه رسانه ملی در سطح جهانی حتی برای 10 درصد فارسی زبان ها منبع نخست نیست، در سطح داخلی هم دست کم آنهایی که من می شناسم هرگاه می خواهند عکس العمل جمهوری اسلامی به یک خبر را بدانند سراغ رسانه ملی اش می روند!
حرف مردم۳۶۳۷۹۰۰۱۲:۵۷:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۱
بازنده به چند دلیل: -از دست دادن مخاطبین بدلیل برنامه ها -از دست دادن مخاطبین بدلیل کاهش اعتماد (اخبار ) -ازدست دادن مخاطبین بدلیل نگاه حاکم یک گروه خاص وارائه نظرات ایشان
ناشناس۳۶۳۷۹۵۵۱۳:۵۲:۵۶ ۱۴۰۳/۸/۱
کلا دنبال خلاف امنیت ملی و خبرهای زرد و دروغ در رسانه هستید که کمتر در رسانه ملی جایی دارد
ناشناس۳۶۳۷۹۰۵۱۳:۰۱:۴۰ ۱۴۰۳/۸/۱
رسانه ملی بازنده است زیرا اکنون حتی در دور افتاده ترین روستاهای ایران هم آنتن ماهوار بر پشت بامها دیده می شود.
ناشناس۳۶۳۷۹۷۲۱۴:۰۵:۳۶ ۱۴۰۳/۸/۱
ربطی ندارد
ناشناس۳۶۳۷۹۰۹۱۳:۰۴:۱۹ ۱۴۰۳/۸/۱
سوالی پیش پا افتاده می پرسید!
ناشناس۳۶۳۷۹۱۲۱۳:۰۵:۴۹ ۱۴۰۳/۸/۱
بازنده .
مردم۳۶۳۷۹۱۵۱۳:۱۰:۰۸ ۱۴۰۳/۸/۱
رسانه ملی بجز ورزش مخاطب دیگری ندارد.
ناشناس۳۶۳۷۹۱۶۱۳:۱۲:۲۰ ۱۴۰۳/۸/۱
فقط سریال و سرگرمی نیست صدا و سیما اخبار را طوی انتخاب و بیان می کند که مخاطب تصور می کند که در مورد یک کشور دیگر صحبت می کند ! در زمان روحانی مدام مشغول کوبیدن و بیان ضعف ها و بزرگنمایی ضعف ها بود و در زمان ریسی کلا رویکرد تغییر کرد مگه رسانه ملی نیست ؟ چرا جناحی عمل می کند ؟
ناشناس۳۶۳۷۹۲۴۱۳:۲۲:۵۹ ۱۴۰۳/۸/۱
راه اصلاح هر سیستمی نحوه کسب درآمد آن است . تازمانیکه این راه اصلاح نشود تلویزیون هیچ گاه اصلاح نخواهد شد
ناشناس۳۶۳۷۹۳۲۱۳:۳۴:۰۸ ۱۴۰۳/۸/۱
عاجزانه در خواست می کنم که در رسانه ملی از انتشار مطالبی که ترویج خرافات است خود داری کنند
ناشناس۳۶۳۷۹۴۴۱۳:۴۸:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۱
تا وقتی که سیاست صدا و سیما دست پایداری ها باشد انتظار هیچگونه بهبودی نباید داشت.
ناشناس۳۶۳۷۹۴۹۱۳:۵۱:۱۸ ۱۴۰۳/۸/۱
مخاطب صدا سیما عام هستند اما شبکه خانگی خاص هستند و قابل قیاس با هم نیستند
ناشناس۳۶۳۷۹۵۲۱۳:۵۲:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۱
اندر حكايت رسانه هاي ديروز و رسانه هاي امروز در جهان امروز ! -------------------------------------------- زماني بود كه رسانه ها مي گفتند : چه چيزي مطلوب ماست كه مخاطب بشنود و از آن مهمتر قبول كند ! .. به عبارت ديگر رسانه مي گفت اين ما هستيم كه انتخاب مي كنيم مخاطب بايد چه چيزي ببينيد يا بشنود و يا بخواند ! اما امروزه مخاطب مي گويد زمانه عوض شده ، اين منِ مخاطب هستم كه انتخاب مي كنم كه مخاطب چه چيزي باشم ، چه ببينم ، چه بشنوم و چه بخوانم !! و اگر دوست نداشته باشم عطايش را به لقايش ببخشم ! زماني بود كه مخاطب محتاج رسانه بود ، اما امروزه با اين همه رسانه هاي ديداري و شنيداري كه مثل مور و ملخ از در و ديوار و از آسمان به تمام سوراخ سنبه هاي اين كره ارض سَرَك مي كشند و نفوذ مي كنند ، اين رسانه ها هستند كه در به در دنبال مخاطب مي گردند و هر كدام سعي مي كند كه مخاطبان ديگر رسانه ها را بقاپند و به طرف خود بكشند
ناشناس۳۶۳۷۹۵۴۱۳:۵۲:۵۴ ۱۴۰۳/۸/۱
کی براش مهمه؟ بودجه که می رسه افزایش هم داره اون ها هم که فکر می کنند دارند رسالت خودشون رو انجام می دن و به تکلیف عمل می کنند مردم هم که یا اونقدر گرفتار زندکی هستند که فرصت ندارند یا ترجیح می دهند جای دیگه رو تماشا کنند یک ده درصدی هم که تعریف می کنند .
ناشناس۳۶۳۷۹۵۸۱۳:۵۵:۴۹ ۱۴۰۳/۸/۱
شما به جای این مقایسه بروید تذکر بدهید که در فلیم ها رفتند دنبال ترویج بی بندو باری و خلاف اخلاق و شئونات
دعا گوي شما اصغر !۳۶۳۷۹۵۹۱۳:۵۶:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۱
رسانه ملي منتظر است كه در امريكا سيلي ، زلزله اي ، طوفاني ، تروري ، اتفاق بيفتد تا با آب و تاب بسيار در بخش هاي مختلف خبري اطلاع رساني نمايد !
ناشناس۳۶۳۸۰۱۹۱۴:۳۶:۲۲ ۱۴۰۳/۸/۱
اینقدر مغرض گونه حرف زدن هم درست نیست
ناشناس۳۶۳۷۹۶۹۱۴:۰۴:۱۷ ۱۴۰۳/۸/۱
به عنوان درددل خدمت شما عرض میکنم ( چون سایت شما را سایت دلسوز انقلاب و کشور میدانم ) : صدا و سیما بسیار ضعیف عمل میکند ، کارشناسان و خصوصا مجریان بسیار ضعیف ، مجریانی که تفکرات شخصی غلط خود را مدام تکرار میکنند ، برنامه های ضعیف و ساخت سریال های آبکی خیلی زیاد شده . این روند خوبی نیست و باید اصلاح شود .
ناشناس۳۶۳۸۰۲۲۱۴:۳۸:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۱
برنامه های صدا سیما ،متاسفانه ،برای قشر ۱۰ درصدی جامعه ،تهیه میشه.
ناشناس۳۶۳۸۰۲۷۱۴:۴۳:۱۵ ۱۴۰۳/۸/۱
اینکه رسانه ملی بازنده باشد جای خوشحالی ندارد و کسی را برنده نمیکند. به عنوان مثال شبکه های ماهواره ای رقیب که به تدریج تعطیل شدند یا افت محسوس نمایش خانگی در همین مدت عمر کوتاهش یا عملکرد رضاعطاران مهران مدیری رامبدجوان و... در مقایسه با دوران کار در تلویزیون.
ناشناس۳۶۳۸۰۲۸۱۴:۴۵:۱۴ ۱۴۰۳/۸/۱
فقط بودجه را هدر می دهد.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چالش های بازدارندگي هسته ای ایران

  2. انتقاد روزنامه اصولگرا از هجمه به دولت درباره ظریف/ دشواری ماموریت رهبری به مخبر

  3. سایه‌روشن‌‌های اظهارات رئیس‌جمهور

  4. صدور احکام متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از آبان ماه

  5. هشدار رئیس قوه قضاییه به کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس

  6. ایران در جزیره بوموسی خانه می سازد

  7. رژیم صهیونیستی شروط توقف جنگ در لبنان را به کاخ سفید ارائه کرد

  8. شبکه صهیونیستی: آخر خط ما برهنگی است نه فقط مخالفت با الزام حجاب

  9. حرف، حرف مردم است، حتی اگر اشتباه کنند!

  10. "سگ‌گردانی" و تحمیل هزار مصیبت به جامعه ایرانی!

  11. نامه ایران به شورای امنیت در واکنش به اطلاع بایدن از زمانبندی شرارت احتمالی اسرائیل

  12. فارن‌افرز: ایران در اوج نفوذ و احترام بین‌المللی قرار دارد

  13. سرپیچی دلار از دستور وزیر اقتصاد !

  14. کویت انتقال سلاح به پایگاه نواتیم در اراضی اشغالی را تکذیب کرد

  15. لحظه هلاکت فرمانده تیپ ۴۰۱ ارتش اسرائیل

  16. نیروهای کماندوی آمریکایی در سرزمین‌های اشغالی

  17. «سنوار» چرا و چگونه رمان نویس شد؟!

  18. جنایت‌های قاتلان فراری از زندان هرات در تهران

  19. ماموریت پزشکیان به دستگاه‌های دولتی برای کمک به بازار سرمایه

پربحث‌های هفته

  1. مسیرهای نامرئی مهاجرت غیرقانونی اتباع بیگانه به ایران

  2. حالا که اروپا سه شرکت هواپیمایی ایران را تحریم کرده، ما هم تنگه هرمز را ببندیم!

  3. چالش های بازدارندگي هسته ای ایران

  4. اسرائیل ممکن است انبار‌های موشک و پهپاد ایران را مورد حمله قرار دهد

  5. افشاگری بزرگ درباره قدرت نظامی ایران/ آنچه تا حالا دیده اید نوک کوه یخ بوده است! / سلاح هایی قوی تر از بمب هسته ای در اختیار داریم!

  6. پس چرا وزیر شدید؟!

  7. در فضیلت «نصیری» نشدن!

  8. چرا به سلاح اتمی نیاز نداریم؟

  9. تمرینات بدنسازی جمشید هاشم پور در ۸۰ سالگی

  10. توطئه پنداری یک نقد !

  11. ابو موسی یا "بوموسی"

  12. پاسخ عراقچی به اظهارات بایدن در مورد زمان حمله اسرائیل به ایران/ حمله پهپادی حزب‌الله به اقامتگاه نتانیاهو

  13. سکانداری تورم

  14. آسیب ناترازی بنزین؟؛ بزودی به اندازه نابودی کل صنعت پتروشیمی ایران!

  15. اعراب و اتحادیه اروپا بدنبال تعامل دیپلماتیک با ایران

  16. خودروی خوب حق مردم است اما …

  17. خبری که دروغگویان را رسوا کرد

  18. حمله کیهان به همتی درباره فیلترینگ/ هشدار مجدد عراقچی به آمریکا

  19. کسی حواسش به این جانورهای زخمی هست؟!

  20. پزشکیان:دولتی بدهکار درست کردند بعد می‌گویند مشکل را حل کنید

  21. مقام طالبان: تصمیم گرفته‌ایم که مهاجران را بازگردانیم

  22. انتقاد روزنامه اصولگرا از هجمه به دولت درباره ظریف/ دشواری ماموریت رهبری به مخبر

  23. اعلام رسمی پایان تحریم‌های شورای امنیت

  24. وقتی پهپادهای حزب الله راه خانه «بی بی» را پیدا می کنند!

  25. تصاویری از حضور ظریف با عینک و کلاه و ماسک در مراسم تشییع شهید نیلفروشان/ معاون راهبردی رئیس جمهوری چرا با پوشش ناشناس به مراسم رفت؟

آخرین عناوین