ماجرای ۲۲ هزار جنین سالم که با «غربالگری» از بین می‌رفتند

  4020906089 ۵۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

رئیس کمیسیون حمایت از خانواده مجلس ضمن تشریح اقدامات مجلس و وزارت بهداشت برای حمایت از زوجین نابارور درباره محدودیت‌های غربالگری ناهنجاری جنین و شرایط انجام آن توضیحاتی ارائه داد.

ماجرای ۲۲ هزار جنین سالم که با «غربالگری» از بین می‌رفتند

محمد رضازاده: منفی‌شدن رشد جمعیت کابوسی است که طی سال‌های اخیر و با شیب تند کاهش نرخ رشد جمعیت ذهن جامعه ایرانی را آشفته کرده‌است. حالا بیش از یکسال از ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت انگار کم‌کم بند‌های حمایتی این قانون در کنار تلاش رسانه‌ای برای فرهنگ‌سازی در این حوزه به ثمر می‌نشیند و آنطور که رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس خبر می‌دهد، نرخ باروری در کشور پس از ۳۰سال برای اولین‌بار افزایش داشته‌است. البته این افزایش چندان قابل‌توجه نیست و فقط یک‌صدم درصد است.

در این میان وزارت بهداشت پرتکلیف‌ترین دستگاه در اجرای قانون جوانی جمعیت است؛ به طوری که به گفته دکتر جباری – رییس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، ۴۳ مورد از ۷۳ ماده قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده یعنی معادل ۶۰ درصد کل قانون مستقیم و غیر مستقیم تکلیف وزارت بهداشت است. در همین راستا هم وزارت بهداشت قرارگاه جوانی جمعیت را تاسیس کرد.

اما آنچه که وزارت بهداشت در راستای امر فرهنگسازی در نظام بهداشتی و درمانی کشور تا اینجای کار انجام داده؛ تغییر برخی گزاره‌هاست؛ به عنوان مثال به گفته دکتر جباری – رییس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت، برخی گزاره‌ها پیشتر می‌گفتند بارداری زیر ۱۸ سال و بالای ۳۵ سال پرخطر است؛ اما امروز عنوان می‌شود که بارداری در هیچ سنی هیچ خطری ندارد و تنها در برخی شرایط نیازمند مراقبت بیشتر است و حتی طبق تحقیقات آمریکایی‌ها، نوزاد مادر زیر ۱۸ سال و بالاتر از ۴۲ سال، نوزاد طلایی است . گزاره‌ای دیگر نیز اعلام می‌کرد فاصله بین موالید باید بین ۳ تا ۵ سال باشد، اما اکنون عنوان می‌شود فاصله بین دو فرزند کمتر از ۳ سال باشد هم مشکلی ندارد.

برای بررسی آخرین وضعیت قانون جوانی جمعیت با امیرحسین بانکی پور رئیس کمیسیون حمایت از خانواده مجلس گفت‌وگو کردیم که در ادامه مشروح این پرسش و پاسخ را می‌خوانید:

 

-مجلس در این مدت چه اقداماتی برای جوانی جمعیت انجام داده؟ چه همکاری‌هایی با وزارت بهداشت داشته و اجرای این قانون تا الان به چه موانعی برخورد کرده است؟

یکی از راه‌کارهایی که باعث حفظ جوانی جمعیت می‌شود، تسهیل درمان ناباروری است. ما بیش از ۳ میلیون زوج نابارور داریم که فرزند می‌خواهند و انگیزه هم دارند اما از نظر طبیعی امکانش را ندارند. شرایط تا حالا در کشور ما این بود که با این که پیشرفت‌های بسیار خوبی در درمان ناباروری داشتیم، اما افراد گاهی از یک شهرستان دور مجبور بودند به شهرهایی که  مراکز اصلی درمان ناباروری بودند ( مثل یزد، اصفهان، تهران) سفر کنند که خود این مسئله، مشکلات زیادی را برای خانواده‌ها ایجاد می‌کرد. از طرفی به جز محدودیت مراکز درمانی، مسئله دوم بحث هزینه‌های ناباروری بود.

ما برای هر دو مورد در قانون پیش بینی‌هایی کردیم. هم توسعه مراکز ناباروری را در قانون دیدیم که تمامی استان‌ها دسترسی داشته باشند و هم برای کاهش هزینه‌ها سه اقدام انجام دادیم. اول این که درمان ناباروری تحت پوشش بیمه قرار دادیم که ۹۰ درصد هزینه آن را در بخش دولتی، و ۵۰ درصد را در بخش خصوصی بیمه پوشش می‌دهد. البته به دنبال ۷۰ درصد پوشش بیمه ای خصوصی هستیم که اگر تحقق پیدا کند کمک شایانی به زوجین نابارور است.

از آن طرف اقلام ناباروری را در بودجه‌هایی که در ارتباط با دانش بنیان‌ها یا جهاد دانشگاهی بود مشخص کردیم که بخشی از آن بودجه‌ها باید به پروژه‌ها و طرح‌هایی داده شود که در زمینه درمان ناباروری دارد عملیاتی می‌شود. اگر دانش بنیان‌ها وارد این حوزه شوند هزینه  بخش زیادی از این اقلام را می‌توانیم با محصولات تولید داخل توسط دانش بنیان‌ها پایین بیاوریم و کمک شایانی به خانواده‌ها خواهد بود. این‌ها مواردی بود که در قانون دیدیم و وزارت بهداشت نیز همراهی خوبی تا به الان با این قانون داشته است.

 

-به جز پوشش بیمه‌ای چه تسهیلاتی را برای زوجین نابارور در نظر گرفتید؟

از طرفی به غیراز بیمه، ما وام و تسهیلاتی نیز برای ناباروری در نظر گرفتیم که سال گذشته خوب اجرایی شد اما امسال متاسفانه اجرای آن ضعیف بود که باید پیگیری شود و بانک‌ها تسهیلات را برای هزینه‌های ناباروری بدهند. قبل از بیمه شدن خدمات ناباروری، به این صورت بود که به خاطر هزینه‌های زیاد درمان ناباروری خیرین زیادی دور هم جمع می‌شدند تا بتوانند یک نفر را برای درمان ناباروری کمک کنند. این که ۹۰ درصد هزینه‌های درمان ناباروری را بیمه به عهده گرفت، کمک بسیار بزرگی برای خانواده‌ها شد.

البته برخی از اقلام ناباروری و برخی روش‌های این درمان در حال حاضر بیمه نیستند که نهایتا باز هزینه سختی برای خانواده‌ها است که این موضوع را باید به دو طریق حل کرد. یکی این که تسهیلات را زیاد کنیم . دوم این که شورای عالی بیمه آن اقلام را نیز جزء موارد بیمه قرار دهد.

-تعدادی از زوج‌ها بارور هستند اما در پرداخت هزینه‌ها و آزمایش‌های دوران بارداری مثل اقداماتی نظیر غربالگری دچار مشکل شدند. در این خصوص چه حمایت‌هایی انجام شده است؟

ما هزینه‌های دوران بارداری را هم در بیمه قرار دادیم و در این دوسال نزدیک ۵ میلیون نفر را بیمه کردیم که پارسال این عدد ۳ میلیون نفر بود. جمعا ۸ میلیون افرادی که بیمه نبودند رایگان بیمه شدند. یعنی اگر مادری باردار شود و تحت پوشش بیمه نباشد رایگان بیمه می‌شود. لذا سعی کردیم هزینه‌های دوران بارداری هم تحت بیمه قرار دهیم.

 

-یکی از مباحثی که در این قانون سر و صدای زیادی به پا کرد موضوع غربالگری بود. بالاخره غربالگری ممنوع شد یا خیر؟ اگر خانواده‌ای بخواهد انجام غربالگری انجام دهد امکانش وجود دارد؟

به هیچ وجه ممنوعیت غربالگری مطرح نبوده است. آن چیزی که مطرح بوده این بوده که غربالگری نظم پیدا کند، در چهارچوب مسائل علمی باشد و از آن وضعیت بی دروپیکر خارج شود. در واقع هر خانواده‌ای که بخواهد غربالگری کند اگر طبق پروتکل‌های وزارت بهداشت جزو گروهی باشند که شرایط غربالگری را داشته باشند، پزشک متخصص نسخه کند، غربالگری برای آنها صورت می‌گیرد که البته باید در سامانه ثبت شود. پس بحث قدغن شدن آزمایش‌ها مطرح نبوده است.

در شبکه بهداشت قبلا به این صورت بود که غربالگری را عمومیت می‌دادند و این اقدام جمع شد. هر خانواده که تمایل داشته باشد امکانش وجود دارد که این مراحل را طی کند. وقتی بررسی دقیق صورت گرفت، دیدیم اقدام قبلی که در شبکه بود به هیچ وجه از نظر اقتصادی و استرس تحمیلی به خانواده‌ها قابل توجیه نبود. این اقدام مربوط به غربالگری سندرم داون بود. طبق منابع علمی از هر۱۵۰۰ نفر یک نفر امکان دارد سندرم داون باشد. یعنی فرزند ۹۹.۷ درصد زنان باردار سندرم داون نیست.

وقتی این اقدام در شبکه بهداشت انجام می‌شد همه خانواده را دچار استرس می‌کردند و هزینه سنگینی را بر دوش خانواده‌ها می‌گذاشتند. ایجاد این استرس برای زن باردار خطر بزرگی محسوب می‌شود. برای همین ابلاغ شد که غربالگری سندروم داون از شبکه بهداشت خارج شود. زنان بارداری که بالای ۳۵ سال هستند و یا این که سابقه ژنتیکی دارند (البته هرچه نظر وزارت بهداشت باشد) به دلیل اینکه احتمال متولد شدن سندرم داون در این خانواده ها بیشتر است مجاز به غربالگری هستند. البته هر خانواده که در این چارچوب‌ها باشد و تمایل داشته باشد، می‌تواند غربالگری را انجام دهد.

 

-اگر پزشک دستور غربالگری دهد آیا بیمه پوشش می‌دهد؟

اگر پزشک تشخیص بدهد، در چارچوب این مسیر باشد و در سامانه وارد شود بیمه‌ها می‌توانند آن را در هزینه بیمه قرار بدهند.

این موضوع قبلا تحت پوشش بیمه نبود و هزینه سنگینی در مرحله اول در آن زمان حدود ۴۰۰ هزارتومان به خانواده‌ها تحمیل می‌شد و مراحل بعدی ۳ الی ۴ میلیون. ضمن این که همه خانواده‌ها را هم وارد این دایره می‌کردند و جالب است بدانید با این که ۹۹.۷ درصد نوزادهای متولد شده سندرم داون نیستند در مرحله اول غربالگری از هر ۸ الی ۱۰ نفر یک نفر را با احتمال تولد فرزند سندرم داون می‌دادند که باید به مرحله دوم می‌رفتند. بعضی از خانواده‌ها هم استرس پیدا می‌کردند هم هزینه نداشتند و بعضا به سمت سقط می‌رفتند.

در واقع بخشی از تکانه‌ سقط جنین در دهه گذشته به همین دلیل بود. خانواده‌ای که شرایط مالی مساعدی نداشت و از آن طرف هم پزشک به او گفته بود که بچه به احتمال زیاد سندرم داون است به سمت سقط جنین سوق داده می‌شد. بخشی دیگر از سقط‌ها آزمایش آمینو سنتز بود که یک آزمایش تهاجمی است. این آزمایش صرفا برای تشخیص بود نه درمان. این آزمایش درصد قابل توجهی از جنین‌های سالم را متوجه سقط می‌کرد.

در یک تحقیق علمی که قبلا وزارت بهداشت انجام داده بود ۲۲۰۰۰ جنین سالم در سطح کشور به صورت سالانه بر اثر این غربالگری بی پروایی که صورت می‌گرفت از بین می‌رفتند که هیچ وجه شرعی و عقلانی نداشت. به همین دلیل هم می‌گویند فقط گروه‌های پرخطر یا افرادی که احتمال بالای تولد فرزند سندرم داون دارند، اگر خواستند غربالگری انجام دهند.

 

- از نظر شرعی انجام آزمایش‌های تهاجمی جایز است؟

از لحاظ فتوای مقام معظم رهبری هم آزمایش‌های تهاجمی که احتمال سقط جنین دارد ، در مراحل تشخیص و برای اینکه صرفا بخواهند تشخیص دهند جایز نیست. مضاف بر این که تمام فقها از جمله مقام معظم رهبری، صرف این که یک فرزند مریضی(ناقص الخلقه یا سندروم داون) باشد موجه نمی‌دانند که قبل از ۴ ماهگی سقط کنند. فتوایی که از علما وجود دارد، مربوط به شرایط حرج است که ماهم در قانون گفتیم چنانچه شرایط حرج احراز شد پزشک قانونی اجازه آزمایش آمینو سنتز را بدهد. بعد از  این که مراحل اولیه غربالگری انجام شد، اجازه سقط صورت می‌گیرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۰۵۷۹۴۱۸:۴۶:۵۶ ۱۴۰۲/۹/۶
خوبه آمار اون تعداد کودک بیمار و معلولی که به خاطر غربال نشدن به دنیا اومدن رو هم بگید !
ناشناس۳۳۰۶۶۳۴۱۵:۴۵:۴۵ ۱۴۰۲/۹/۷
اوایل انقلاب مادرم مددکار بهزیستی بود ان زمان میگفتند سازمان زنان ،من کودک بودم همراه مادرم با ماشین جیپ اداره به خانه های مدد جوها میرفتیم ،خانه هایی بود که مثلا ۴ فرزند نابینا داشتند و یا سه فرزند معلول ،خانه ای بود که. ۶ کودک عقب افتاده ی ذهنی با و ضعیت خراب زندگی میکردند ،من در عالم کودکی با خودم میگفتم چه میشود روزی علم و فرهنگ پیشرفت کند و جلوی تولد چنین کودکانی گرفته شود. ،کاش فرهنگ این خانواده ها طوری بود که وقتی یکی دوتا با مریضی بدنیا می آیند دیگر فرزندی نیاوردند امروز ۴۳ سال از انروزها میگذرد ،صدا و سیما با افتخار پیرمرد ۸۰ ساله ای را نشان میدهد که صاحب فرزند شده خانه ی مردی را نشان میدهد که ۱۰ فرزند آورده ،جلوی غزبال گری را چرا گرفته اید؟
فاطمه.ر۳۳۰۶۱۳۲۰۵:۵۲:۲۷ ۱۴۰۲/۹/۷
چرا میگید زنان باردار رو بیمه رایگان کردید؟من الان باردارم و هیچ جایی من بیمه رایگان بارداری نکردن و گفتند همچین چیزی اصلا وجود نداره.تنها از قبل یه بیمه سلامت همگانی هستیم که هیچ تاثیری نداره و تمام هزینه هام آزاد حساب شده هم آزمایشات و هم سونو و هم غربالگری.واقعا برا این اخبار متاسفم.
ناشناس۳۳۰۶۴۴۹۱۲:۴۲:۱۲ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام دقیقا اره منم باردار هستم همچین خبری نیست بیمه این چیزا همه دروغ هست ،، بیمه روستایی همشم آزاد
مریم ناطق۳۳۰۶۱۵۲۰۷:۳۴:۵۲ ۱۴۰۲/۹/۷
اول برید واسه جوانها خونه بدید کار بدید واسه هر بچه ماهی سه میلیون پول بدید مردم بچه بدنیا بیارن اجاره شده ماهی 15میلیون ماشین شده 600میلیون دیگه هیچ کس ازدواج نمی کنه هرکی باید کم کم ماهی سی میلیون در آمد داشته باشه ازدواج کنه این کارها همش خاطره شد
ناشناس۳۳۰۶۲۸۴۱۰:۱۹:۳۱ ۱۴۰۲/۹/۷
شماکه میگین ماهی میلیون باید دارمد باشه تابچه وازدواج هم باشه بهتره آمارهارو ببینید که بالای شهرکه سطح رفاه بیشترهست هم ازدواج کمتره هم فرزند آوری.
ناشناس۳۳۰۶۵۵۷۱۴:۲۸:۴۰ ۱۴۰۲/۹/۷
عدم ازدواج قشر مرفه دلیل دیگر و قشر ضعیف دلیل دیگر دارد
ناشناس۳۳۰۶۱۷۲۰۸:۲۰:۵۲ ۱۴۰۲/۹/۷
با این همه هزینه بالای آزمایشها کی می‌تونه بچه بیاره
لیلا۳۳۰۶۵۶۸۱۴:۳۵:۲۷ ۱۴۰۲/۹/۷
واقعاااااا من الان ماه پنجم هستم، تا اینجای کار که دوتا سونوگرافی و یک آزمایش غربالگری رو رفتم، حالا خرج های کنار گوشه، ویزیت دکتر آزمایش های جزئی دیگ که اونا رو تونستم رایگان انجام بدم هیچ هنوز بعد از اینم کلی خرج هست در انتظارمون
ناشناس۳۳۰۶۱۹۱۰۸:۳۲:۲۵ ۱۴۰۲/۹/۷
الان که دیگه کار از کار گذشته به فکر جوانی جمعیت افتادن
آزاده۳۳۰۶۶۰۶۱۵:۱۳:۵۰ ۱۴۰۲/۹/۷
آفرین حالایادشون افتاده..قشرمومن ومتدین که قبلاخواستنددرسن ۳۳سالگی بچه بیارنداونم فقط یه بچه داشتندبهداشت محل نذاشت.
ناشناس۳۳۰۶۱۹۵۰۸:۳۶:۵۵ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام مملکت ما همش میگن بچه دار بشین همه دارن میان سال میشن آخه چطور بچه دار بشن با این گرونی دختر من 5 سال نزدیک به 6 سال هست که از ازدواجش میگذره تا میگم بچه میگه با این گرونی و خرج و مخارج چطور بچه بیارم پوشک ارزون دوا و دکتر ارزون چیش ارزون که بچه بیارم همش با عذاب دیگه اونم که داره به فکر سقط یه راهی بذارین جلو جوونا تا حسرت بچه دار شدن نداشته باشن
نامی۳۳۰۶۲۰۱۰۸:۴۵:۰۹ ۱۴۰۲/۹/۷
آنقدر همه چی گرون شده با این گرونی وهزینه های زیاد کسی توانایی مالی نداره که بچه بیاره
ناشناس۳۳۰۶۲۲۱۰۹:۱۰:۲۶ ۱۴۰۲/۹/۷
علت اصلی کاهش فرزند مشکلات اقتصادی و عدم حمایت از مادر است ،بنده اگر این مشکلات رو نداشتم هیچ وقت اجازه نمی‌دادم در آینده بچه ام تک و تنها بمونه
ناشناس۳۳۰۶۴۴۶۱۲:۳۵:۰۷ ۱۴۰۲/۹/۷
صحيح واقعا همین طور هست جدیدا صاحب خانه فقط به عروس داماد و ۳ نفر خونه میدن
ناشناس۳۳۰۶۵۷۹۱۴:۴۲:۲۰ ۱۴۰۲/۹/۷
الان با این وضعیت یک بچه موفق تحویل جامعه بدی بهتر از اینه هزارتا فقیرو بدبخت تحویل بدی
ناشناس۳۳۰۶۲۴۲۰۹:۴۳:۰۰ ۱۴۰۲/۹/۷
ولی کافیه یه بچه معلول که میشد در غربالگری از به دنیا امدنش جلوگیری کرد به خانواده ای پا بزاره خانواده فلج میشه کلی هزینه پزشکی به جامعه و خانواده تحمیل میشه و یک انسان یه عمر زجر میکشه حالا هی بگید غربالگری بد
ناشناس۳۳۰۶۴۹۹۱۳:۳۷:۲۸ ۱۴۰۲/۹/۷
۲۲ هزار نفرو بکشیم که مبادا یکی معلول شه خرج دست دولت و خانواده بزاره !
ناشناس۳۳۰۶۲۵۵۰۹:۵۴:۵۸ ۱۴۰۲/۹/۷
خدایی که بنده ش رو آفریده روزیش رو هم میده.ما باید خودمون رو اصلاح کنیم.و باور داشته باشیم خالق ما روزی دهنده ی ماست. خودش گفته از من بخوایید. من دوتا بچه دارم و به خواست خدا باز هم میارم. اون موقع خودمون هم با نداری بزرگ شدیم .قدیم مگه مردم چی داشتن.اگه مادرای ما هم همین فکر رو میکردن.ما الان تنها بودیم.خداروشاکرم و از مادرم متشکرم که دوتا خواهر گل و یه برادر عزیز دارم.کاش باز هم خواهر و برادر داشتم.همدم روزای سختت خواهرته.البته من جسارت نمیکنم خدمت شما عزیزان.فقط اینکه الان که میتونیم بچه دار بشیم و بچه نیاریم.بعدا که سنمون زیاد بشه دیگه حسرت خوردن فایده نداره.خیلی ها هستن که آرزوی اولاد دارن و نمیتونن بیارن.خیلی هم میتونن و آرزو میکنن که بچه دار نشن.چه خواسته چه ناخواسته
ناشناس۳۳۰۶۲۸۱۱۰:۱۸:۴۴ ۱۴۰۲/۹/۷
اون زمان قدیم همه بچه‌ها مثل هم بودن تقریباً ولی الان چی بچه بیاد حسرت بخوره نگاه دست بچه های دیگران بکنه یه بچه عقده ای حسرت به دل بزرگ بشه که میخواد بعدش چی بشه
ناشناس۳۳۰۶۲۹۱۱۰:۲۸:۰۳ ۱۴۰۲/۹/۷
سعی کنید اگه بچه میارین انسان تربیت کنین .
گلی۳۳۰۶۳۰۸۱۰:۴۲:۱۴ ۱۴۰۲/۹/۷
زمان این حرفای احساسی گذشته عزیزم مردم الان دیگه مثل قدیم فکر نمی‌کنند مطمئن باش مادر و مادربزرگ ما هم تو این زمانه بودن ده تا فرزند نمیاوردن با این گرونی کسی جرئت نمیکنه به فرزند آوری فکر کنه بحث خوردن نیست ، بحث آینده هست. آینده دهه ۶۰_۷۰_۸۰ نامعلومه شغل ندارن بیکارن خونه ندارن بعد شما میگی خواهر خوبه برادر خوبه؟ خداروشکر جوان های امروز هشیار و آگاهند به نظرم کیفیت مهمتر از کمیته اینجوری جامعی بهتری خواهیم داشت. دولت بفکر مسکن و شغل باشه
فریده۳۳۰۶۴۲۵۱۲:۰۸:۲۱ ۱۴۰۲/۹/۷
بله درسته حرفتون
ناشناس۳۳۰۶۳۴۳۱۱:۱۰:۴۸ ۱۴۰۲/۹/۷
اون قدیم تنها سرگرمیشون بچه بود ,و سرگرمی بچه ها هم با هم بودن بود . اما الان بچه ها فقط حسرت داشتن دارن ,هر چیزی که پدر مادر نتونه براشون تهیه کنه .و اگر نتونن تهیه کنند براشون عقده میشه .
ناشناس۳۳۰۶۶۴۵۱۵:۵۴:۵۰ ۱۴۰۲/۹/۷
اون زمان بچه بهش یک درقابلمه میدادی تاشب باهاش سرگرم بود بازی میکرد با چوب و سنگ تو‌کوچه و... اما الان بچه ها کمتر از تبلت و پی اس قانع نیستن تازه اونم برای یک مدتی بعد دوباره مدل جدیدش میادو دوباره جدیدتر میخوان اون موقع یک قواره پارچه میگرفتن باهاش کلی لباس میدوختن بچه میپوشید اصلا تو فکر قشنگیو برند بودن نبود اما الان چی؟؟ اصلا قدیم باالان قابل قیاس نیست
روژان۳۳۰۶۲۶۳۱۰:۰۲:۳۵ ۱۴۰۲/۹/۷
غربالگری واقعا واجبه مخصوصا زمانی که سن بارداری بالا رفته، واقعا نمی دونم تو ذهنتون چی میگذره که این آزمایش واجب رو براش شرط و شروط گذاشتید که انجام نشه.
پویا۳۳۰۶۲۸۷۱۰:۲۱:۲۷ ۱۴۰۲/۹/۷
شما یه وام فرزند آوری رو اونقدر میپیچونید که هیچ کس نمیتونه بگیره بعد از حمایت حرف میزنید
نگار۳۳۰۶۲۹۶۱۰:۳۰:۳۱ ۱۴۰۲/۹/۷
میگن حجاب رو رعایت کن .اونوقت قیمت چادر رو نگاه نمیکنن بالای ۲تومنه..میگن بچه بیار نگاه نمیکنن هزینه ناباروری و ازمایش هاو سونوگرافی ها چقدره اخه ما چه گناهی کردیم...باید از ما زنان حمایت کنن خودم مشکل ناباوری دارم اینقد هزینه ناباوری زیاده بیمه جواب نمیده بی خیال بچه شدم یا باید یه خیر پیدا بشه یا معجزه
ااااا۳۳۰۶۶۵۶۱۶:۰۳:۱۶ ۱۴۰۲/۹/۷
فقط دنبال بهانه نباشیم که لباس گرونه بی حجاب بشم وسیله گرونه بچه نیاورم....ازخرج های مازاد آدم میزنه....بعدشم حقیقتا خواهرهاوبرادران گرامی این هدف انسان ومعرفتش هست که اورو درزندگی جلو میبره نه دستور وتوصیه ی کسی دیگه یا گرونی و شرایط اقتصادی.....انسان اگر اهداف تعیین کنه درزندگی این بهانه ها که بعضیا میارن قبول نمیکنه.ایمان به خدای مهربان سرلوحه ی کارتون باشه.وقتی حقیقتا بهش توکل کنید وچشم امیدتون روازخلق بردارید که روزی دهنده وگشابش دهنده فقط اوست....اونوقت من حیث لایحتسب یعنی ازجایی که گمان نمیکنید بهتون پول وروزی وکمک میرساند...درآزمایش های الهی صبر پیشه کنید بدونید هرسختی ای موقتی هستش...خداهممون روموفق میکند ان شاءالله.هدف ازحجاب وفرزندآوری وسایر مباحث زندگی دنیوی فقط رضایت خداست خودش هم کمک میکند.
سارا۳۳۰۶۳۰۱۱۰:۳۹:۵۲ ۱۴۰۲/۹/۷
برای یک خانم باردار هزینه های آزمایش و سونو و ویزیت و دارو و ….سنگین هست .به همسر هم نمیشه تو این شرایط سخت فشار آورد .ایکاش واقعا خانم ها را ساپورت کنن .وام میدن ۶۰میلیون ولی میره به حساب پدر خانواده
زهرا۳۳۰۶۳۰۶۱۰:۴۱:۱۹ ۱۴۰۲/۹/۷
خدا درقرآن روزی بچه رو ضمانت کرده.اگر درست زندگی کنیم با آوردن بچه زندگیمون بدتر نمیشه.من سه تا بچه دارم و با اومدن هر کدومشون وضع اقتصادی بهتر شده خداروشکر.
ایرانی۳۳۰۶۳۱۱۱۰:۴۳:۲۴ ۱۴۰۲/۹/۷
من ۱۴ ساله ازدواج کردم ولی بچه نداریم ویک کارگر هستم که در این مدت هرچی پول به زحمت دست آوردم خرج دکتر کردیم و۳ بارهمسرم باردار شده ولی متاسفانه در۵و۳ماهگی بچه سقط شده به خاطرشرایط مالی سری اول بعداز۸سال که همسرم باردارشد نتوانستیم کاملا زیرنظر دکترباشدودر۵ ماهگی بچه راازدست دادیم وهمیشه خودمان راسرزنش میکنیم
مادر۳۳۰۶۳۱۵۱۰:۴۸:۰۷ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام بچه بیارید به درد روزای پیری میخوره مخصوصا دختر بیشتر به داد پدر و مادر میرسه کاش این همه گرانی نبود
HA۳۳۰۶۳۶۰۱۱:۲۷:۳۴ ۱۴۰۲/۹/۷
هیچ گونه بیمه ای در کار نیست حتی داروها و امپولهای گران قیمت . من ۱۶ساله دارم هزینه میکنم
ناشناس۳۳۰۶۴۱۲۱۱:۵۸:۲۲ ۱۴۰۲/۹/۷
من پسراولم ازدواج کرد خانمش حامله است ماهی درآمدش ده تومنه ایا میشه با اون زندگی کرد
مریم۳۳۰۶۴۴۵۱۲:۳۴:۴۱ ۱۴۰۲/۹/۷
دوتادختردارم شرمندشون شدم حسرت همه چی رودلشونه بااین گرونی وبدبختی .توروخدانگین حالا بچه بیاریم روزیش باخدا،خداکریمه میرسونه بله خدابزرگه اماخدابهمون عقل داده که ازروعقل تصمیم بگیریم
ناشناس۳۳۰۶۴۴۷۱۲:۳۶:۲۱ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام خدمت شما دوستان به نظرم بچه از دو تا بیشتر خوب نیست با این شرایط الان و اینکه بچه آوردن راحته تربیتش مهمتره
ناشناس۳۳۰۶۴۵۴۱۲:۴۵:۳۹ ۱۴۰۲/۹/۷
مهمترین دلیل کاهش جمعیت شرایط اقتصادی نداشتن امید به آینده است .
ناشناس۳۳۰۶۵۰۳۱۳:۴۴:۵۸ ۱۴۰۲/۹/۷
بچه ام کم شنوایی داره ۲۰ میلیون سمعک گرفتم بهزستی هیچ کمکی نکرد بهم حالا میاد هزینه درمان میدی!
ناشناس۳۳۰۶۶۲۶۱۵:۳۹:۱۵ ۱۴۰۲/۹/۷
همه این گلایه ها فقط و فقط بخاطر ضعف ایمان به خداوند رزاق هست .... تفکر جامع داشته باشیم وگرنه تا چندسال دیگه مملکت دیگه نیروی انسانی ندارد ، دکتر ندارد ، آدم حسابی ندارد .....و باید از خارج آدم بیاریم !! ما که یادمون هست اوایل دهه ۶۰ دکترهای هندی و پاکستانی طبابت میکردند ....!! همیشه مشکلات اقتصادی بوده ...ما باید کمی از تجملات و تشریفات زاید کم کنیم و قناعت پیشه کنیم تا کشور هم رشد کنه .....
مهسا۳۳۰۶۷۱۷۱۷:۰۴:۱۹ ۱۴۰۲/۹/۷
واقعا شما خوابی یا وضع مالیت خیلی خوبه ما که از یچگی هنوز دل سیر نتونستیم به ارزوهامون برسیم با حقوق کارمندی یه پراید زیر پامون با خونه مستاجری چندسال یه زیارت نمیتونیم بریم انگار هر روز سفر ترکیه میریم که بگیم حالا امسال نریم هزینشو بدیم بچه بیاریم
بنده خدا۳۳۰۶۶۲۸۱۵:۴۱:۲۵ ۱۴۰۲/۹/۷
در مورد غربالگری هم اصلا به دکترا اعتماد نکنید ۲۲ هزار جنین تو یک سال مگه کمه؟؟؟چجوری میخان جواب خدارو و اون بچه هارو بدن تو اون دنیا....
ناشناس۳۳۰۶۶۳۰۱۵:۴۳:۲۵ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام من بیست سالم 3بار سقط کردم کلی دوا دکتر رفتم کسی کمک نکرد در هزینه اش شکر خدا بعد از کلی دوندگی خدا بهم یه فرشته کوچولو عطا کرد که زندگی رو برام زیبا کرد بنظرم هرطوری که باشه آدم میتونه خرج یه دونه بچه رو بده پس خیلی سخت نگیرید
ناشناس۳۳۰۶۶۴۳۱۵:۵۳:۴۰ ۱۴۰۲/۹/۷
به منم با غربالگری اول گفتن بچه ریسک بالای سندروم داره آزمایش ژنتیک رفتم جوابش اومد که بچه سالمه. باز غربالگری دوم دادم ریسک سندروم زده بودن. دکترم گفت جواب آزمایش ژنتیک که دادی درسته غربالگری خطا زیاد داره. بچم بدنیا اومد و خداروشکر سالمه. واقعا تا وقتی جواب آزمایش ژنتیک بیاد و بچم بدنیا بیاد خیلی استرس داشتم بخاطر جواب غربالگریا.
سارا۳۳۰۶۶۴۹۱۵:۵۶:۴۶ ۱۴۰۲/۹/۷
اتفاقا من فقط یک بچه دارم ۵ سالشه خودمم ۳۶ سالمه سنم داره میگذره خیلی هم حسرت میخورم بچم تنها باشه اما بخاطر وضعیت مالی ضعیف نمیتونم بیارم.
ناشناس۳۳۰۶۶۵۵۱۶:۰۲:۴۱ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام من ۲۶ سالمه وهمسرم ۲۹سالشه الان ۴تافرزندداریم که خیلی فاصله سنی کمی دارن دولت به فکرما نیست نه وامی تعلق میگیره نه مسکن نه چیزی فقط بخاطراینکه جزوشهر پرجمعیت قرارگرفتیم الان موندیم بااین گرونی واجاره خونه چکارکنیم خرج خانواده به زوردرمیاریم
ناشناس۳۳۰۶۶۶۲۱۶:۰۶:۴۸ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام من ۱۸ساله که ازدواج کردم دو تا پسر دارم اگر این شرایط اقتصادی خوب بود واین همه گرونی نبود خیلی دوست داشتم یه دختر داشته باشم چون خواهر ندارم برادر دارم ولی خواهر خیلی خوبه همیشه احساس دلتنگی میکنم وخیلی تنهام وگریه میکنم که اگه روزی مادرم از دست بدم چی کار کنم دختر هم خیلی خوب هست حیف که این گرونی دیگه جایی برای فکر کردن به بچه داری نگذاشته جز افسوس
مهرناز۳۳۰۶۶۷۰۱۶:۱۲:۲۹ ۱۴۰۲/۹/۷
سلام تو را خدا اینقدر ناشکر وگلایه نکنید وربطش ندید به مخارج وگرونی باور کنید وضعیت مالی تون هم خوب بود می‌گفتید حوصله نداریم خیلی ها تو حسرت بچه دار شدن موندن آرزودارن دامن شون سبز بشه خدا همه جوره کم یا زیاد رزق بچه را میرسونه خدا بحق فاطمه زهرا دامن بی بچه ها سبز . پهنه مادران باردار بچه هامون بسلامت بدنیا بیان.
علی۳۳۰۶۶۷۲۱۶:۱۶:۱۰ ۱۴۰۲/۹/۷
شما مسؤولین عرضه یه شیر خشک رو تامین کنین رو ندارین، بعد میگین بچه بیارین... پسر من 9 ماه داره و نان 2 میخوره اصلا شیر خشک گیر نمیاد... در روز 30 تا داروخانه میگردم تا یه دونه شیر خشک گیرم میاد....
سما۳۳۰۶۷۰۹۱۶:۵۸:۳۰ ۱۴۰۲/۹/۷
ما چهارتا بچه داریم. بزور تونستیم خونه پیدا کنیم. به چهاربچه خونه نمی دن، اونم یه خونه قدیمی درب و داغون گیرمون اومد. تو معاش روزانه موندیم.
ایکس۳۳۰۶۷۱۲۱۷:۰۰:۳۱ ۱۴۰۲/۹/۷
همه مردم خودشون عقل شعور دارن وخودشون میتونن تشخیص بدن ک بچه بیارن یا نه.. چه خوبه که آدما برای دیگران تعیین تکلیف نکنن. این چیزا که بحث نداره نگاه به شرایطتون کنین اگه ازپس هزینه وتربیت و.. برمیاین که بسم الله.
ناشناس۳۳۰۶۷۳۹۱۷:۳۰:۳۷ ۱۴۰۲/۹/۷
اگر مسلمانید و خدا را و قرآن را باور دارید ، خودش در قرآن فرموده که روزی فرزندتان با خداست و از روی ترس و نگرانی فقر کودکانتان( منظور سقط جنین ) نکشید .
ناشناس۳۳۰۶۷۳۷۱۷:۲۸:۵۵ ۱۴۰۲/۹/۷
وای بر پزشکان و ماماها و متخصصین زنان و تمام کسانیکه که به ناحق و با تجویز نادرست ، هزاران فشار و ناراحتی را بر زنان باردار تحمیل میکنن و در قتل هزاران نوزاد سهیمند .
سایه۳۳۰۶۷۳۸۱۷:۲۹:۳۴ ۱۴۰۲/۹/۷
توروخدا بفکر بچه هاتون باشید تک فرزندی ارزش نداره من تک فرزندم همیشه افسرده و دلتنگ خودم دوتا بچه دارم ولی بازم میارم چون خودم تنهام تنهایی ارزش نداره روزای سخت تنهام روزای شاد تنهام میرم خونه مامانم تنهام میگم مامان کاش یه آبجی داشتم چرا این کارو باهم کردین...کرونا گرفتیم هم همسرم هم بچه هام مامانم بابام بخدا کسی نبود برامون یه غذایی درست کنه گریه میکردم فامیل هم از ترس جونش نمیومذ ولی کاش حداقل یه خواهری داشتم چن روز مریض و بی‌حال بودیم بخدا توان درست کردن یه سوپ نداشتیم اون موقع فهمیدم چقدر تنهاییم
ناشناس۳۳۰۶۷۴۷۱۷:۴۰:۰۱ ۱۴۰۲/۹/۷
تعدادی پزشک نما در حال سلاخی زن ها و فرزندانمون هستند.بچه من یک سالشه. یک سال پیش دکتر نما بی سواد گفت کیست سرطانی هست.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  2. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  3. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  4. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  5. کشوری که بازیچه رقابت های حزبی آمریکا شد

  6. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  7. مساله دهک‌بندی برای ارائه خدمات به ایثارگران از بودجه حذف می‌شود

  8. متن کامل پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده به شورای حکام؛ به ایران تا بهار ۱۴۰۴ مهلت داده شد  

  9. شیطان بزرگ باز هم پیش نویس قطعنامه آتش بس غزه را وتو کرد

  10. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

  11. ادعای گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفت

  12. انتقال پایتخت وارد مرحله جدیدی شد

  13. رسایی: یک جریانی که ۸ سال کشور را به قهقرا برد امروز کنار گوش رئیس جمهور ایستاده است

  14. قتل شوهر با همدستی پسرعمه

  15. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

  16. حزب‌الله: اگر قدرت مقاومت نبود، آمریکا به دنبال راه حل نمی‌آمد

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. چطور ترازش کنیم؟!

  14. درد بیمار و ناز طبیبان !

  15. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  21.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  22. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  23. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

  24. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

  25. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

آخرین عناوین