گروسی: برجام به یک پوسته خالی تبدیل شده/ ایران ۲۰۲۴، ایران سال ۲۰۱۵ نیست

  4030111021 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بار دیگر ادعاهایی را درباره موضوع هسته‌ای ایران مطرح و برجام را یک پوسته خالی توصیف کرد.

برجام به یک پوسته خالی تبدیل شده/ ایران ۲۰۲۴، ایران سال ۲۰۱۵ نیست

به گزارش ایسنا، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی بیان کرد که مسئله برنامه هسته‌ای ایران «بسیار پیچیده» است و به طور کلی، شاهد «افزایش مواد هسته‌ای غنی‌شده در سطح بسیار بالا هستیم.»

گروسی در گفت‌وگو با شبکه پی‌بی‌اس که مشروح آن در وبگاه این شبکه منتشر شده است، در پاسخ به سوال خبرنگار آن مبنی بر این که آیا با توجه به گزارش پیشین آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران که درآن به کاهش مقدار اورانیوم غنی‌شده «در سطح تسلیحاتی» در عین گسترش برنامه هسته‌ای ایران به طور کلی اشاره شده بود، این به معنای بهتر شدن وضعیت در رابطه با فعالیت‌های هسته‌ای ایران است، با بیان مطالب فوق گفت: این موضوع جنبه‌های مختلفی دارد و فقط اورانیوم غنی‌شده مطرح نیست که البته به خودی خود حائز اهمیت است، چراکه در ساخت تسلیحات اتمی یا حداقل، در اصل برای ایجاد ظرفیت تولید مواد منفجره (هسته‌ای) به کار می‌رود. اما موارد دیگری نیز به این ظرفیت ربط پیدا می‌کند که بازرسان من باید به آن‌ها و به چیزهایی که در آنجا رخ می‌دهد، اشراف کامل داشته باشند. و این چیزی است که گفته‌ام مدام کاهش داشته است. ما در آن‌جا (ایران) حضور نداریم.

او با ادعایی درباره سطح دسترسی بازرسان آژانس در ایران گفت: نمی‌خواهم شما یا مخاطبان را سردرگم کنم. آژانس در ایران حضور دارد و در حال نظارت است اما در سطح و عمقی که متناسب با ماهیت این مسئله است، نظارت نداریم. بنابراین، من به همکاران ایرانی‌ام می‌گویم که می‌خواهیم این روند از سرگرفته شود. دیپلماسی ناگزیر است.

مدیرکل آژانس در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به وضعیت کنونی توافق هسته‌ای ایران (برجام) که در سال ۲۰۱۵ میان ایران و قدرت‌های جهانی امضا شد و به موجب آن ایران توافق کرد که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، برنامه هسته‌ای خود را محدود کند، مدعی شد: این توافق در اصل رها شده است، اگرچه پایان آن اعلام نشده اما در حال حاضر، توخالی شده است. هیچ کسی مقررات آن را رعایت نمی‌کند. هیچ دیپلماسی و گفت‌وگویی در کار نیست.

گروسی در این راستا بیان کرد: با این وجود، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها پل ارتباطی است که نسبت به رخ‌دادهای آن‌جا(ایران) تا حدی میدان دید ایجاد کرده و سعی می‌کند طرفین را گرد هم بیاورد. بنابراین، ما نگران هستیم.

او افزود: در عین حال،‌ خونسردیم و تمایل خود برای مشارکت در دیپلماسی بیشتر با ایران را حفظ کرده‌ایم؛ گریزی از آن نیست.

مدیرکل آژانس در پاسخ به این که آیا این اظهارات او به معنای وجود امکان بازگشت به توافق هسته‌ای است، گفت: نمی‌دانم، به طرفین توافق بستگی دارد.

آمریکا در سال ۲۰۱۸ و در زمان ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رییس جمهور پیشین این کشور با ناقص تلقی کردن توافق هسته‌ای، به طور یک‌جانبه از آن خارج شده و ضمن بازگرداندن تحریم‌های پیشین تا آخرین روزهای حضور ترامپ در کاخ سفید تحریم‌های متعددی را علیه ایران اعمال کرد.

ایران یک سال‌ونیم پس از خروج آمریکا از برجام و در پاسخ به متحمل شدن این تحریم‌ها و بدعهدی شرکای غربی توافق در اتخاذ تدابیری عمل‌گرایانه برای کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا و عادی‌سازی روابط تجاری با ایران، اعلام کرد که در چند گام تعیین‌شده، عمل به تعهدات داوطلبانه خود در توافق را کاهش می‌دهد. اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند که این اقدامات بازگشت‌پذیر هستند و در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای کامل تعهداتشان، به حالت قبل بازخواهند گشت.

 مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای پس از روی کار آمدن دولت بایدن در آمریکا، از مارس ۲۰۲۱ به طور غیرمستقیم میان ایران و آمریکا و با حضور دیگر شرکای توافق در وین آغاز شد.

اما با وجود پیشرفت‌هایی که حاصل شده بود، طرف‌های غربی با مطرح کردن مسائل فرابرجامی، از جمله امور داخلی ایران و ادعای نقض حقوق بشر، همچنین ادعای کمک‌های نظامی ایران به روسیه برای جنگ اوکراین، ادعایی که از سوی تهران و مسکو رد شده است، مذاکرات را به بن‌بست رساندند.

با این وجود، ایران بارها تاکید کرده است در صورتی که طرف‌های غربی حسن نیت و اراده سیاسی لازم را نشان دهند، آماده نهایی کردن «توافقی خوب» در وین برای لغو کلیه تحریم‌ها است که در راستای منافع ملی ایران باشد.

با این حال، گروسی با اشاره به پیشرفت‌های ایران در حوزه دانش هسته‌ای گفت: این توافق در سال ۲۰۱۵ بر مبنای برخی فناوری‌ها، ظرفیت‌ها و توانمندی‌های به خصوصی انجام شد. اما ۱۰ سال پیش بود. در سال ۲۰۲۴ یا ۲۰۲۵، حدودا ۱۰ سال از امضای آن توافق می‌گذرد. ایران در حال حاضر، از سانتریفیوژهای سریع‌تر، کارآمدتر و بیشتری استفاده می‌کند و تاسیسات بیشتری دارد که قطعات این سانتریفیوژها را تولید می‌کنند. ایران همچنین در حال احداث تاسیسات جدیدی برای فعالیت‌های هسته‌ای است. بنابراین، (شرایط) این توافق، در برهه کنونی، با شرایط دیگری جایگزین شده است. شاید آن‌ها به دلایل سیاسی بگویند که باید به این توافق بازگردیم؛ باشد بازگردید. ما مشکی نداریم. اما واقعیت این است که ایران سال ۲۰۱۵ ایران سال ۲۰۲۴ نیست.

او در بخش دیگری از این گفت‌وگو با تاکید بر نقش نظارتی و کارشناسی آژانس در جنبه‌های فنی توافق هسته‌ای، باری دیگر ادعای محدود شدن دسترسی بازرسان آژانس در ایران و کاهش سطح اشراف آن بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران را مطرح کرد.

گروسی همچنین در پاسخ به این که از نظر او، «ایران چه زمانی می‌تواند به یک سلاح اتمی دست پیدا کند»، گفت: ایران در حال حاضر، تسلیحات اتمی در اختیار ندارد. بنابراین،‌ باید دیدگاه بی‌طرفانه‌ای داشته باشیم. ایران در حال انباشت مقادیر گسترده‌ای اورانیوم با خلوص بالا است و این چیزی است که مسلما، توجه ما را به خود جلب می‌کند. چراکه هیچ کشوری بدون در اختیار داشتن تسلیحات اتمی،‌ در این سطح غنی‌سازی نمی‌کند.

او همچنین اشاره کرد: ما در مسیری قرار داریم که خوب نیست. باید ایران را متقاعد کنیم که به همکاری کامل با ما بازگردد. البته در سناریویی قرار نداریم که در آن، ایران تسلیحات اتمی در اختیار دارد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس درباره سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران در حالی مطرح می‌شود که مقامات ایران بارها تاکید کرده‌اند تولید و به‌کارگیری تسلیحات اتمی جایی در برنامه دفاعی ایران ندارد و ماهیت برنامه هسته‌ای ایران، صرفا، صلح‌آمیز است.

دیدگاه کاربران

سعیدروشن کرمانشاهی۳۴۳۹۵۳۱۱۳:۱۷:۱۵ ۱۴۰۳/۱/۱۱
نظر خودشما چیه !؟بالاخره مخاطبین حرف های ایشان راقبول کنند یا منتظر واکنش دولتمردان سابق وفعلی بمانیم!،
ناشناس۳۴۳۹۵۶۲۱۳:۴۸:۴۴ ۱۴۰۳/۱/۱۱
دنیا دیگه هرگز مانند قبل نخواهد بود. اینطو نیست که کشورهای غربی برای همیشه بتونن کشورهای دیگه رو به استثمار بکشن و مجبورشون کنن که باب میل اونها عمل کنن. اون دوران دیگه به سر اومده. ایران دیگه اون کشور ضعیف حلقه به گوش سابق نیست. ایران داره بر میگرده به شکوه قبلی خودش و دوباره یک ابر قدرت می شه.
ناشناس۳۴۳۹۶۳۳۱۴:۴۰:۲۸ ۱۴۰۳/۱/۱۱
آیا طرف آمریکایی و اروپایی به تعهدات خود عمل کرده اند که ایران موظف باشد به کلیه تعهدات خود عمل کند. در همه جا معیارهای دوگانه دارید. طشت رسوایی آمریکا و اروپا در غزه از بام به زیر افتاد.
ناشناس۳۴۳۹۶۴۶۱۴:۵۰:۲۲ ۱۴۰۳/۱/۱۱
ایشان یک مقدار هم درمورد زرادخانه اتمی اسراییل و تهدیدات مستمر هسته ای وزرای آن هم صحبت کند ،حداقل دیگران متوجه اقدامات جانبدارانه ایشان نمیشود ..همه بازرسان را بر سر یک کشور گذارده اند و بدتر از آن عده ای هم قبلا دردرون در راستای منویات آنها بتون ریزی و تخریب کردند ....رو قوی شو گر راحت جهان طلبی قدرت اقتصادی ،قدرت در زمینه امنیت کشاورزی و عذایی،قدرت فرهنگی و رسانه و قدرت در دیپلماسی و تعاملات بر مبنای منافع ملی آنهم با اتکا به زیر ساخت های فراهم شده قدرت نه دیدگاه گرگ و میش
ناشناس۳۴۳۹۶۴۷۱۴:۵۱:۴۹ ۱۴۰۳/۱/۱۱
گرچه ایران نه دنبالش بوده و نه دارد گر چه مطابق اصل دفاع متقابل وقتی کشوری مستمرا توسط کشور دیگری تهدید مکرر به تهدید هسته ای میشود ،قطعا آن کشور در جهت دفاع از موجودیت خود انگیزه و نه لزوما تلاش جهت تحقق ،برای دستیابی به توازن قوا با آن کشور را پیدا میکند این از اصول بقا در طبیعت است ،همین رقابت شرق و غرب را بنگرید دقیقا تهدیدات یکی موجب ترغیب دیگری به دستیابی به تجهیزات مشابه شده که اکنون به فضا هم کشیده شده ،چرا وقتی کشوری عضو ان پی تی نیست مستمرا به اشغال اراضی کشور دیگری ادامه میدهد در پاسخ به تلاش کشور اشغال شده برای مبارزه با اشغالگر ناهمتراز و بدون توجه به کنوانسیون های جنگی با حملات کور و نسل کشی پاسخ میدهد و ابایی از قتل و عام زنان و کودکان بمباران بیمارستان و مدرسه هم ندارد و حق مردم کشور اشغال شده را بر حاکمیت سرزمینی و حق حیات برسمیت نمی‌شناسد ،باید سلاح نامتعارف داشته باشد علاوه بر آن از میلیاردها دلار کمک های بلاعوض برخورد دار باشد هر موقع خواست هر کشوری را بمباران کند بمب‌های سنگر شکنGBU را بر سر بیمارستانها و مردم بیگناه و زنان و کودکان منفجر کند ،این مقبول است آنهم بعلت حفظ منافع فرامنطقه ای یک کشور ابرقدرت ...کجایش با اصول حقوق بشرانه ای که مکرراً آن را در بوق و کرنا میکنند همخوانی دارد قطعا حتی اگر سایر کشورها با تهدیدهای نامتعارف کشورهای قانون گریز و فاقد پایبندی به اصول و کنوانسیون جنگی و متهم به نسل کشی ،به سمت تجهیز خود به انواع سلاح های بازدارنده بروند حق دارند ،دیوانه ای را با تیغ در میدان رها کرده آید و مستمرا از آن برای کشتار بیگناهان پشتیبانی میکنید آنوقت انتظار دارید بقیه هیچ اقدام در جهت تجهیز خود به سلاح های همتراز بازدارنده نکنند این چه استدلالی است با این عملکرد دنیا فهمید که دنیا دنیای زور است و در آن باید به انواع تجهیزات و تکنولوژی‌های بازدارنده متعارف و نامتعارف تجهیز بود و سپس بعد از ان ،نوبت تعامل و مذاکره بر مبنای برد برد است وگرنه مذاکره بدون توان بازدارنده همان تحمیل و قرارداد گرگ و میش است که هر گاه گرگ مقابل عوض شد توافق را پاره میکند و میش می ماند و هزاران تهدید استراتژیک و بازگشت تحریم ناچیز لغو شده ....کشور در دنیای زور باید قدرت داشته باشد قدرت نظامی بازدارنده و مکفی و هم تراز متعارف و نامتعارف ،قدرت اقتصادی با تکیه به افزایش امنیت غذایی بر مبنای دانش و فناوری هیدروپونیک و ایروپونیک طبقاتی کمداب بر اقلیم محور ،نه کشاورزی غرقابی ،قدرت فرهنگی با ایجاد توان اقتصادی و معیشتی برای مردم بر مبنای تعامل با شرق و غرب بر مبنای منافع ملی که لازمه اش در مرحله اول قدرت بازدارنده هم تراز در جهت عدم تحمیل سیاست ها بلکه توافق مبتنی بر انتفاع طرفین مذاکره است
ناشناس۳۴۳۹۸۱۷۱۸:۲۳:۵۴ ۱۴۰۳/۱/۱۱
دارن سناریو آماده می کنند
ناشناس۳۴۳۹۸۳۲۱۸:۵۴:۵۷ ۱۴۰۳/۱/۱۱
اگر نظر سویی در مورد ایران ندارید چرا از مسلح شدن ایران میترسید ؟
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  17. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  21. یارانه‌ها واریز شد

  22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  23. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  24. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  4. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  5. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  6. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  7. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  8. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  9. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  10. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  11. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  12. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  13. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  14. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

  15. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

  16. گستاخ؛ اما کوچک و آسیب پذیر !

  17. اتحادیه اروپا کشتیرانی ایران را تحریم کرد

  18. حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت توسط لاهه صادر شد

  19. مرکز «بازی‌ جنگ سپاه» افتتاح شد

  20. انتقال پایتخت وارد مرحله جدیدی شد

  21. یهودیت در نظر بنیانگذار روانکاوی

  22. واکنش صداوسیما به موضوع سانسور یک دیدار پزشکیان

  23. نماینده مجلس: اهداف فیلترینگ محقق نشد/ سود سرشار در جیب مافیای فیلترشکن‌

  24. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

  25. شمخانی: آمریکایی‌ها کشور ما را عقب نگه داشتند و باید خسارت بدهند

آخرین عناوین